Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-08-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θέματα Παιδείας και Πολιτισμού στην Κυβερνητική
  • [02] ΠΑΣΟΚ: "Η χώρα έχει ανάγκη από λύσεις"
  • [03] Η ατζέντα της ημέρας
  • [04] "Νέα αντιδραστικά μέτρα"
  • [05] "Ανούσια αντιπαράθεση"
  • [06] "Καιρός για σοβαρότητα"

  • [01] Θέματα Παιδείας και Πολιτισμού στην Κυβερνητική

    Θέματα Παιδείας και Πολιτισμού θα εξετάσει η Κυβερνητική Επιτροπή που συνεδριάζει, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, στις 12.00 στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Συνεργασία με τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Δένδια είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Συζήτησαν για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί και εκείνες που είναι έτοιμη η κυβέρνηση να πάρει, καθώς και για θέματα που αφορούν στο σωφρονιστικό σύστημα.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε πως δέχθηκε τις οδηγίες του πρωθυπουργού για την επιτάχυνση του έργου στο υπουργείο.

    Σε ερώτηση για τις αποφάσεις της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων σχετικά με τις κάμερες και το DNA, ο κ. Ν. Δένδιας απάντησε πως η κυβέρνηση σέβεται την Ανεξάρτητη Αρχή, αλλά προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η διασφάλιση του αγαθού της δημόσιας ασφάλειας.

    Εξ άλλου ο υπουργός Δικαιοσύνης μετά από σχετική ερώτηση ανακοίνωσε ότι είχε συνάντηση με τον Γερμανό πρέσβη με τον οποίο συζήτησαν διάφορα ζητήματα, μεταξύ αυτών και αυτό της έκδοσης του κ.Χριστοφοράκου.

    "Είναι θέμα που αφορά τις δικαστικές αρχές, δεν είναι θέμα το οποίο μπορεί να είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης ή άλλης διαδικασίας μεταξύ κυβερνήσεων", τόνισε.

    Για την κριτική που ασκεί το ΠΑΣΟΚ και το προεκλογικό κλίμα ο κ. Δένδιας ερωτηθείς σχετικά δήλωσε πως θα ήταν ωφέλιμο το ΠΑΣΟΚ να μην υψώνει τους τόνους αλλά να καταθέτει προτάσεις.

    Συνάντηση με Στ.Δήμα

    Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε, επίσης, με τον Επίτροπο της ΕΕ, αρμόδιο για θέματα Περιβάλλοντος, Σταύρο Δήμα. Στο επίκεντρο της συζήτησής τους βρέθηκε η πορεία των διαπραγματεύσεων για τις κλιματικές αλλαγές ενόψει της Διεθνούς Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών, τον Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη.

    Ο κ. Δήμας δήλωσε πως επιδιώκουμε να έχουμε συνολική συμφωνία για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, να περιορίσουμε τη θερμοκρασία στον πλανήτη, και να αποτραπούν οι καταστροφικές και χωρίς επιστροφή συνέπειες των κλιματικών αλλαγών. Πρόσθεσε επίσης πως ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις διάφορες φάσεις που θα προηγηθούν της διάσκεψης στην Κοπεγχάγη. Αναφέρθηκε, συγκεκριμένα, στις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν στη Βόννη σε λίγες ημέρες όπως και στις συναντήσεις των ηγετών του πλανήτη στις 22 Σεπτεμβρίου.

    Ο κ. Δήμας εξέφρασε την ελπίδα οι ηγέτες του κόσμου να βοηθήσουν για μια αποτελεσματική συμφωνία και επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο παγκοσμίως και σε συνεργασία με άλλους διεθνείς εταίρους μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ, (πρέπει) "να πετύχουμε αυτό το οποίο η επιστήμη έχει προσδιορίσει ως απόλυτα αναγκαίο, δηλαδή μια συμφωνία που θα μειώνει τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου".

    Ειδικότερα, ο Έλληνας επίτροπος είπε ότι στόχος είναι το 2020 η μείωση να είναι 25% με 40%, και το 2050 να είναι 80% για τις ανεπτυγμένες χώρες και 50% για το σύνολο του κόσμου. Επίσης τόνισε πως η στήριξη της πορείας των διαπραγματεύσεων για την ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ σημαντική.

    Τέλος, είπε πως δεν συζήτησε με τον πρωθυπουργό θέματα εσωτερικής πολιτικής επικαιρότητας. "Εσείς τα ξέρετε καλύτερα", είπε στους δημοσιογράφους όταν τον ρώτησαν για το πολιτικό περιβάλλον.

    [02] ΠΑΣΟΚ: "Η χώρα έχει ανάγκη από λύσεις"

    Την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού και του ΠΑΣΟΚ στο δίκαιο αγώνα των Παλαιστίνιων εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας από το βήμα του 6ου συνεδρίου της Φάταχ, στη Βηθλεέμ.

    Το συνέδριο, που θεωρείται ιστορικό, καθώς διεξάγεται για πρώτη φορά μετά το 1989, οπότε είχε πραγματοποιηθεί στο Αλγέρι και σε αυτό μετέχουν 1500 σύνεδροι.

    Στην ομιλία του ο Γιώργος Παπανδρέου ευχαρίστησε για την πρόσκληση που του απηύθυναν για να μιλήσει στο συνέδριο και υπενθύμισε τους ιστορικούς δεσμούς του παλαιστινιακού και του ελληνικού λαού, αλλά και τις σχέσεις του Γιάσερ Αραφάτ με τον Ανδρέα Παπανδρέου.

    Οι κοινές μας αξίες μας οδηγούν στο να διεκδικήσουμε μια ενωμένη και ελεύθερη Παλαιστίνη, που θα μπορέσει να ζήσει εν ειρήνη, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

    Διατυπώνοντας το ερώτημα αν υπάρχει ελπίδα για επίλυση του Παλαιστινιακού, έδωσε την απάντηση ότι η ελπίδα υπάρχει από την παρουσία τόσων συνέδρων από όλα τα μέρη της γης, που είναι και το σημαντικότερο σημάδι ελπίδας, όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Επίσης υπενθύμισε την ομιλία του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στο Κάιρο και τόνισε ότι η νέα διακυβέρνηση στις Ηνωμένες Πολιτείες συζητά για έναν συμβιβασμό και αυτό είναι μία ακόμη ελπίδα.

    Ξεκαθάρισε, όμως, ότι η λύση δεν μπορεί να έλθει με τα όπλα και ότι οι Παλαιστίνιοι πρέπει να μιλήσουν με μία φωνή.

    Απευθυνόμενος στον πρόεδρο Αμπάς, ο Γιώργος Α.Παπανδρέου σημείωσε ότι τον υποστηρίζει και προς τους συνέδρους ότι "είμασταν μαζί, είμαστε μαζί και θα είμαστε μαζί". Ελπίζω ότι θα βρεθούμε μαζί σε ένα ανεξάρτητο, ελεύθερο και ειρηνικό παλαιστινιακό κράτος, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κλείνοντας την ομιλία του στο συνέδριο της Φάταχ.

    Στην ομιλία του ο πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς έκανε μια ιστορική αναδρομή του παλαιστινιακού προβλήματος, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα γεγονότα του Λιβάνου το 1982 και γενικότερα στη συμβολή του Γιάσερ Αραφάτ στο παλαιστινιακό κίνημα.

    Επίσης επέμεινε στην ανάγκη ενότητας του παλαιστινιακού λαού και τόνισε ότι και η Χαμάς είναι κομμάτι του Παλαιστινιακού λαού και ότι κανείς δεν πρέπει να εξαιρεί τον άλλον.

    Ο Πρόεδρος Αμπάς έκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι ο Γιάσερ Αραφάτ μπορεί να κοιμάται εν ειρήνη, γιατί τα αδέλφια, τα παιδιά και τα εγγόνια του συνεχίζουν τον αγώνα στο δρόμο που χάραξε.

  • ** Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς, με τον οποίο συζήτησε τις εξελίξεις στο Ισραήλ και στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και για την εξωτερική πολιτική Ομπάμα.

    Επίσης μετέφερε στον πρόεδρο Αμπάς τους χαιρετισμούς του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια.

    Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση, ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι "βρίσκομαι εδώ για να εκφράσω την αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό, τόσο του ΠΑΣΟΚ, όσο και του ελληνικού λαού στο δίκαιο αγώνα τους, για ένα ανεξάρτητο, ελεύθερο κράτος, μια ελεύθερη Παλαιστίνη".

    Τέλος τόνισε ότι είναι δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού να ζήσει ειρηνικά.Ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε, επίσης και με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων.

    Δηλώσεις Μ.Καρακλιούμη

    Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μαρία Καρακλιούμη, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, δήλωσε ότι "η χώρα δεν έχει ανάγκη από εκλογολογία, έχει ανάγκη από λύσεις".

    "Τη λύση θα την δώσουν οι εκλογές, αναδεικνύοντας μια νέα ικανή κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ", τόνισε και πρόσθεσε ότι "εμείς ζητούμε εκλογές άμεσα, γιατί είναι απαραίτητες, υπό το βάρος των προβλημάτων που συσσωρεύει καθημερινά στη χώρα η ΝΔ".

    "Η κυβέρνηση συντηρεί και περιστρέφεται γύρω από την εκλογολογία ακριβώς γιατί δεν έχει λύσεις", κατέληξε η κ. Καρακλιούμη.

    [03] Η ατζέντα της ημέρας

  • Συνεδρίαση Δ.Σ της ΕΝΑΕ (11:00:00, Αθήνα/Μεσογείων 15)

  • Συνέντευξη Τύπου του υπουργού Μεταφορών Ευρ. Στυλιανίδη με θέμα το νομοσχέδιο για τις οπτικές ίνες (11:00:00, Αθήνα/ΥΜΕ)

  • Η Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνη Πάλλη -Πετραλιά θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της ΔΕΗ Παναγιώτη Αθανασόπουλο (12:00:00, Αθήνα/Σταδίου 29)

  • Η κυβερνητική επιτροπή, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, θα συνεδριάσει για θέματα Παιδείας και Πολιτισμού (12:00:00, Αθήνα)

    Αθλητική ατζέντα

  • Μπάσκετ-Ευρωπαϊκό κορασίδων (ΣΤ΄ όμιλος, 3η ημέρα): Ελλάδα-Λιθουανία - 19:00:00, Νάπολη (ITA)

  • Ποδόσφαιρο-Τσάμπιονς Λιγκ (Γ΄ προκριματικός, β΄ αγώνας): Ολυμπιακός-Σλόβαν Μπρατσιλάβας - 21:45:00, Πειραιάς/Γηπ. Καραϊσκάκη (GRC)

  • Πάλη-Παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων/νεανίδων

  • Μπάσκετ-Ευρωμπάσκετ 2009-Επιπρόσθετος προκριματικός γύρος

    [04] "Νέα αντιδραστικά μέτρα"

    "Η προτεραιότητα της κυβέρνησης, με την λειτουργία των καμερών παρακολούθησης, τη καταγραφή του DNA, την καθολική παρακολούθηση και αποθήκευση των επικοινωνιών καθώς και άλλα τρομοκρατικά μέτρα, είναι η προστασία της αντιλαϊκής πολιτικής και της εξουσίας των μονοπωλίων από το λαϊκό κίνημα και όχι η διασφάλιση της δημόσιας ασφάλειας, όπως ισχυρίστηκε ο υπουργός δικαιοσύνης", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

    Το Κομμουνιστικό Κόμμα κάνει λόγο για "νέα αντιδραστικά μέτρα, που ενιαία προωθούν οι φιλελεύθερες και σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις της ΕΕ", και καλεί τους εργαζόμενους "να αντιπαλέψουν οργανωμένα και αποφασιστικά την ενίσχυση των μηχανισμών καταστολής και παρακολούθησης. Να αποδυναμώσουν τα κόμματα της ΕΕ και να ανατρέψουν συνολικά την αντιλαϊκή πολιτική".

    Δήλωση Μ. Μαΐλη

    Χρειάζεται αλλαγή πορείας στην οικονομία, όμως αλλαγή πορείας σημαίνει να γίνουν κοινωνική ιδιοκτησία τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, γεγονός που προϋποθέτει την εγκαθίδρυση της λαϊκής εξουσίας, αναφέρει σε δήλωσή του ο Μάκης Μαΐλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. "Αυτός είναι ο δρόμος ανάπτυξης που συμφέρει το λαό, σε σύγκρουση με το σημερινό δρόμο που συμφέρει τα μονοπώλια" προσθέτει ο κ. Μαΐλης.

    [05] "Ανούσια αντιπαράθεση"

    Για "χρόνια δομικά προβλήματα του ΕΣΥ που σήμερα με την επιδημία της γρίπης γίνονται ακόμα εντονότερα" έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση που είχε με τη διοίκησή του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) και με το ΔΣ των σωματείων των εργαζομένων στο νοσοκομείο.

    Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι στα θέματα που αφορούν τον ιό της γρίπης αρμόδιοι να μιλήσουν είναι οι υπεύθυνοι γιατροί και επιστήμονες και κατηγόρησε την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ για στείρα και ανούσια αντιπαράθεση", καθώς "δεν εστιάζουν στα πραγματικά προβλήματα αλλά στο αν υπάρχει ή όχι στα χαρτιά σχέδιο δράσης".

    «Και τώρα δηλαδή που υπάρχει σχέδιο στα χαρτιά, ποιός είναι, αλήθεια, αυτός που θα το εφαρμόσει στη πράξη;» διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας και ανέφερε ότι υπάρχει «τραγική υποστελέχωση του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, στην έλλειψη ενός αξιόπιστου δικτύου πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας».

    «Εχουμε 25.000 κενές οργανικές θέσεις νοσηλευτών και 5.000 ιατρικού προσωπικού και αναρωτιόμαστε γιατί δε μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά μια έκτακτη περίπτωση, όπως αυτή της επιδημίας» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ και ζήτησε «να δοθεί βάρος στο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας και υγείας, με την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό» και «να δοθεί τέλος στην ντροπή των 150 και πλέον κλινών εντατικής θεραπείας σε όλη τη χώρα, που είναι σε αχρηστία επειδή δεν υπάρχει προσωπικό».

    [06] "Καιρός για σοβαρότητα"

    «Δεν χρειάζονται ούτε οι γνωματεύσεις διεθνών οργανισμών, ούτε οι διαπιστώσεις εξειδικευμένων φορέων, ούτε οι επιβεβαιώσεις της Ε.Ε για το ότι η Ελληνική Οικονομία πάει χάλια. Με το που βγαίνεις να ψωνίσεις καταλαβαίνεις αυτομάτως τι γίνεται. Η Ν.Δ είναι παντελώς αδύναμη να αντιμετωπίσει την κατάσταση», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. σχετικά με τα στοιχεία που ανακοινώνονται για την κατάσταση της Οικονομίας.

    Εξάλλου, μιλώντας για τη συνεχιζόμενη εκλογολογία τόνισε: «Εδώ ο κόσμος χάνεται και αυτοί εκλογολογούν. Καιρός για σοβαρότητα για τη Ν.Δ και το ΠΑ.ΣΟ.Κ».

    Ο κ. Κ.Αϊβαλιώτης αναφορικά με τα περί καθιέρωσης «Υπεύθυνης Δήλωσης» πριν τον εμβολιασμό για τη «νέα γρίπη», δήλωσε ότι "οι μανδαρίνοι γραφειοκράτες του Υπουργείου Υγείας βρήκαν τρόπο να δυσκολέψουν κι αυτόν ακόμη τον εμβολιασμό για τη νέα γρίπη. Εμείς προτείνουμε - εκτός της Υπεύθυνης Δήλωσης - να ζητούν επιπλέονβ¦ Ληξιαρχική Πράξη Γάμου για τους παντρεμένους, Αντίγραφο Ποινικού Μητρώου, καθώς καιβ¦αντίγραφο του βPOINT SYSTEMβ για τις τροχαίες παραβάσεις κάθε εμβολιαζόμενουβ¦"


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 5 August 2009 - 4:30:32 UTC