Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-07-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ημερήσια Ατζέντα: 25/7/2009
  • [02] Περιπλάνηση στη φύση, περίπατοι με άλογα, μαθήματα τοξοβολίας, διαδρομές
  • [03] Σε κλοιό καύσωνα η χώρα
  • [04] Νέο Μουσείο στην Πάτρα

  • [01] Ημερήσια Ατζέντα: 25/7/2009

  • Εκδηλώσεις για την Κύπρο από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Κυπριακή πρεσβεία στο Μαραθόκαμπο Σάμου - 20:30:00

    Αθλητική Ατζέντζα

  • Αυτοκίνητο-Φόρμουλα Ένα-Επίσημα δοκιμαστικά γκραν πρι Ουγγαρίας (10ος αγώνας της χρονιάς) - 15:00:00, Βουδαπέστη

  • Μπάσκετ-Ευρωπαϊκό Νέων ανδρών (ημιτελικός): Ελλάδα- Ισπανία - 19:00:00

  • Μπάσκετ-Ευρωπαϊκό Εφήβων (Γ΄ όμιλος, 2η ημέρα): Λετονία-Ελλάδα - 21:15:00

  • Πάλη-Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα παίδων/κορασίδων, http://www.euchad-wrestling2009.org.rs/

  • Στίβος-Ευρωπαϊκό εφήβων/νεανίδων (3η ημέρα), Νόβι Σαντ (SER)

  • Παγκόσμιο Πρωτάθλημα υγρού στίβου, Ρώμη (ITA)

    ΚΑΤΑΔΥΣΕΙΣ

    14:00 - 10μ. συγχρονισμένες (Α) (ΤΕΛΙΚΟΣ)

    ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

    12:00 - Ομαδικό-ελεύθερο πρόγραμμα (ΤΕΛΙΚΟΣ)

    ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ

    10:00 25χλμ. (Α)

    10:10 25χλμ. (Γ)

    ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

    10:00 Ουζμπεκιστάν-Καζακστάν (Αγώνας κατάταξης)

    11:20 Ν. Αφρική-Βραζιλία (Αγώνας κατάταξης)

    12:40 Κίνα-ΗΠΑ (Αγώνας για πρόκριση στους "8")

    16:30 Καναδάς-Γερμανία (Αγώνας για πρόκριση στους "8")

    17:50 Ν. Ζηλανδία-Ολλανδία (Αγώνας για πρόκριση στους "8")

    22:00 Ιταλία-ΕΛΛΑΔΑ (Αγώνας για πρόκριση στους "8")

    [02] Περιπλάνηση στη φύση, περίπατοι με άλογα, μαθήματα τοξοβολίας, διαδρομές

    Ορεινή ποδηλασία σε δασωμένες κοιλάδες, συναρπαστικές πτήσεις με αλεξίπτωτο βουνού, περιπετειώδες κανόινγκ σε απότομες χαράδρες, αναρρίχηση και καταρρίχηση στην Πίνδο και τα Μετέωρα για τους πιο τολμηρούς. Αυτά και πολλά άλλα μπορεί να απολαύσει ο επισκέπτης στο νομό Τρικάλων, που με τις ψηλές βουνοκορφές, τα πυκνά δάση με τα άφθονα νερά και τις πεδιάδες, παρουσιάζει εκπληκτικές εναλλαγές τοπίων και σκηνικών, προσφέροντας τη δυνατότητα στους λάτρεις της φύσης και της περιπέτειας να δοκιμάσουν διάφορες δραστηριότητες.

    Αιωνόβια έλατα, πεύκα, καστανιές και πλατάνια, χιλιάδες είδη φυτών, σπάνια και προστατευόμενα είδη πανίδας, προσκαλούν τον επισκέπτη σε αμέτρητες ώρες πεζοπορίας και περιπλάνησης, σε άμεση επαφή με τη φύση.

    Για όσους θέλουν να ακολουθήσουν τα ίχνη των ... προγόνων τους, η περιοχή προσφέρει, επίσης, περίπατους με άλογα και μαθήματα τοξοβολίας. Τα ποτάμια, τα ρυάκια και οι κρυστάλλινες πηγές που διατρέχουν ολόκληρο το νομό Τρικάλων περιβάλλονται από μοναδικής ομορφιάς τοπία και υγροτόπους.

    Σύμφωνα με στοιχεία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Τρικάλων, ο Πηνειός, με το σπάνιο οικοσύστημα, ο Αχελώος και οι δεκάδες παραπόταμοί τους επιφυλάσσουν στους επισκέπτες αξέχαστες εμπειρίες με δραστηριότητες, όπως κωπηλασία, ράφτινγκ και κανόε καγιάκ ή ακόμη και ψάρεμα. Η πλούσια φυσική κληρονομιά δεν είναι όμως το μόνο χαρακτηριστικό του νομού. Δεκάδες χωριά, παραδοσιακοί οικισμοί και κωμοπόλεις, αποτελούν ιδανικούς προορισμούς για διαμονή και για περίπατο ανάμεσα στα στενά δρομάκια και τα σπίτια με την ξεχωριστή τους αρχιτεκτονική.

    Γραφικές πλατείες, πλακόστρωτα μονοπάτια, πέτρινα τοξωτά γεφύρια και βρύσες κάτω από αιωνόβια πλατάνια, προσκαλούν τον επισκέπτη να ανακαλύψει την "καρδιά" της ελληνικής κουλτούρας και παράδοσης.

    Σε κάθε επισκέπτη δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσει τοπικά έθιμα, που οι ρίζες τους χάνονται στα βάθη των αιώνων και να θαυμάσει μοναδικά δημιουργήματα λαϊκής τέχνης. Να δοκιμάσει την αυθεντική ελληνική φιλοξενία των ντόπιων κατοίκων και να διασκεδάσει μαζί τους σε πανηγύρια με παραδοσιακές μουσικές και χορούς.

    Τα Τρίκαλα γοητεύουν με τις ιστορικές διαδρομές τους, τις πολύβουες αγορές και τις ζωντανές γειτονιές τους, που προσφέρουν επιλογές διασκέδασης για κάθε προτίμηση.

    Να, λοιπόν, τι προσφέρει -μεταξύ άλλων- η περιοχή:

    Οικοτουρισμός: Eίναι το μέσον για να γνωρίσει ο επισκέπτης την κρυμμένη ομορφιά της Πίνδου, να έρθει σε επαφή με τη φύση και να μάθει για τη χλωρίδα και πανίδα αυτού του μοναδικού οικοσυστήματος. Οικοτουριστικά προγράμματα και εκδρομές σε δάση, λίμνες, ποτάμια και άγνωστες σπηλιές, πραγματοποιούνται κάθε εποχή του έτους, για κάθε ηλικία, με συνοδεία έμπειρων οικοξεναγών και οδηγών βουνού.

    Ποδήλατο βουνού: Στους δασικούς δρόμους γύρω από τα λιβάδια Περτουλίου και στο δασικό δρόμο από τον αυχένα "Τζιατζιά" στο "Κορπ", οι λάτρεις του σπορ θα βρουν ιδανικά μονοπάτια προς εξερεύνηση. Πανέμορφη και εύκολη διαδρομή κατά μήκος της κοιλάδας του "Καμνιαϊτικου" ποταμού, μέχρι το χωριό Πυρρά.

    Ράφτινγκ: Στον Αχελώο από τη γέφυρα "Αλεξίου" μέχρι το φράγμα Μεσοχώρας και από τα "Τρία ποτάμια" μέχρι τη γέφυρα Αλεξίου, ο επισκέπτης μπορεί να επιδοθεί στο συγκεκριμένο σπορ, ενώ οι λάτρεις του κανόε καγιάκ μπορούν να "αποδράσουν" στον Αχελώο, το Χαλικιώτη και τον Καμνιαίτη.

    Οργανωμένες εκδρομές με τζιπ 4X4: Στις οργανωμένες εκδρομές με 4X4, μπορεί κάποιος να ξεναγηθεί γρήγορα στην ευρύτερη περιοχή της Πίνδου και να γνωρίσει απρόσιτες περιοχές, πυκνά δάση, αλπικά τοπία μέσα σε δύσβατους δασικούς δρόμους. Λίγο πριν από το Περτούλι λειτουργεί πίστα 4X4, όπου είτε με το δικό τους 4X4 ή με τα αγωνιστικά αυτοκίνητα της πίστας, μπορεί ο επισκέπτης να δοκιμάσει τις οδηγικές ικανότητες στην εκτός δρόμου οδήγηση.

    Δεν είναι όμως μόνο η ποδηλασία, το ράφτινγκ και το κανόε που μπορεί να απολαύσει ο επισκέπτης, αλλά και το paint ball, στα λιβάδια Περτουλίου και στα δάση της ευρύτερης περιοχής, η τοξοβολία - σκοποβολή, στα λιβάδια Περτουλίου, Τρία ποτάμια, το ψάρεμα (πέστροφα στον Αχελώο, στον Ασπροπόταμο και τους παραποτάμους τους. Μπριάνες και κεφαλόπουλα στον Πηνειό και τους παραποτάμους του), την ιππασία, την αναρρίχηση στους βράχους των Μετεώρων και τον Κοκκινόβραχο στην Ελάτη.

    Για τους πλέον τολμηρούς υπάρχουν πολυάριθμες ορειβατικές και πεζοπορικές διαδρομές, αρκετές από τις οποίες είναι σημαδεμένες, που μπορούν να οδηγήσουν τον επισκέπτη σε τοπία εκπληκτικής ομορφιάς.

    Διαδρομές

    Με αφετηρία την Καλαμπάκα, οι επισκέπτες μπορούν να επισκεφθούν την περιοχή Ασπροποτάμου, περνώντας από την Καστανιά, τον Αμάραντο και την Κρανιά, θαυμάζοντας τα μνημεία, το μοναδικό στον βαλκανικό χώρο από αρχιτεκτονικής άποψης ναό του Τιμίου Σταυρού στον οικισμό των Δολιανών, τα πέτρινα γεφύρια που στεφανώνουν τον Ασπροπόταμο και άλλοτε αποτελούσαν το μοναδικό πέρασμα από τη Θεσσαλία για τη γειτονική Ήπειρο, νερομύλους, πέτρινες βρύσες και ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον, όπου εναλλάσσονται τα έλατα με τη ροή του Ασπροποτάμου ή άλλως Αχελώου.

    Η περιοχή προσφέρεται και για περιηγητικό τουρισμό, ενώ μέσα από τον Δήμο Κλεινοβού οδηγείται κανείς στα Περτουλιώτικα λιβάδια, περνώντας από τους μηλοτόπους της περιοχής των Αμπελιών, τα μνημεία του Κλεινού ή Κλεινοβού.

    Μετά την Καλαμπάκα και τα Μετέωρα και μέσω πάλι της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης- Τρικάλων - Ιωαννίνων, ο επισκέπτης ανακαλύπτει το Δήμο Μαλακασίου με φυσικές ομορφιές, όπως ο "κάμπος του Δεσπότη" και με πολύ καλό κλίμα. Μάλιστα, λόγω του κλίματος αυτού, στα χρόνια της Τουρκοκρατίας πολλοί πασάδες των Ιωαννίνων παραθέριζαν στη μαγευτική τοποθεσία "Σαϊτ Πασά", όπου υπήρχε και Χάνι.

    Η ανάδειξη του παλιού μονοπατιού που ένωνε τα χωριά του Ασπροποτάμου, από όπου ξεκινούσαν οι έμποροι για τις περιοχές των Ανατολικών Βαλκανίων μέσω Μαλακασίου, είναι στοιχεία που συμβάλλουν σε μόνιμη τουριστική κίνηση.

    Σημαντικό μνημείο είναι και η γέφυρα στη θέση "Μουκόσι" της Πεύκης, που παλιά ήταν το μοναδικό πέρασμα από την περιοχή των Τρικάλων προς τα Γιάννενα.

    [03] Σε κλοιό καύσωνα η χώρα

    Σε καμίνι θα μετατραπεί η χώρα με τον υδράργυρο να αγγίζει σήμερα τους 43 βαθμούς Κελσίου, ενώ σε υψηλά επίπεδα θα είναι το θερμόμετρο και την Κυριακή.

    Σήμερα Σάββατο ο υδράργυρος στην ηπειρωτική χώρα και τη νότια Κρήτη θα "σκαρφαλώσει" στους 41-43 βαθμούς, ενώ στη νησιωτική χώρα η θερμοκρασία θα είναι λίγο χαμηλότερη, 36-39 βαθμοί κελσιου.

    Αύριο Κυριακή, οι μέγιστες τιμές στη δυτική και βόρεια Ελλάδα αναμένεται να φτάσουν στο Ιόνιο, την Ηπειρο, τη Μακεδονία και και τη Θράκη θα φτάσουν τους 35-37 βαθμούς, στη δυτική Στερεα, τη δυτική Πελοπόννησο και τη Θεσσαλία τους 37-39, στην ανατολική Στερεά και ανατολική Πελοπόννησο 39-41 και στην περιοχή του Αιγαίου τους 37-39 και πιθανώς τοπικά τους 40 βαθμούς Κελσιου.

    Ωστόσο αναμένεται σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας από τα βόρεια, καθώς θα επικρατήσουν βόρειοι άνεμοι ισχυροί, οι οποίοι τοπικά θα φτάσουνκαι τα 8 μποφόρ.

    [04] Νέο Μουσείο στην Πάτρα

    Το νέο αρχαιολογικό μουσείο της Πάτρας εγκαινίασε χθες το βράδυ ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς. Όπως τόνισε κατά την διάρκεια της ομιλίας του, νοιώθει ιδιαίτερα τυχερός, γιατί όπως εξήγησε, έτυχε μέσα σε λίγους μήνες να εγκαινιάσει δύο εμβληματικά μουσεία, αυτό της Ακρόπολης και το μουσείο της Πάτρας που είναι από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα και μαζί με εκείνο της Ακρόπολης το πιο σύγχρονο.

    Αναφερόμενος ειδικά στο μουσείο της Πάτρας τόνισε ότι «αναδεικνύει την εξαιρετικά πλούσια - αλλά όχι ιδιαίτερα γνωστή - πολιτιστική κληρονομιά της Αχαΐας» Και πρόσθεσε: «Βάζει την Πάτρα στο χάρτη του Πολιτισμού, με εμβέλεια όχι μόνο την ίδια την Ελλάδα, αλλά πολύ πέραν αυτής. Ένα έργο που θα αλλάξει την Πάτρα. Ένα έργο που η Πολιτεία το χρωστούσε στην Πάτρα εδώ και χρόνια.»

    Στην συνέχεια ο Αντώνης Σαμαράς ανακοίνωσε ότι στον ακριβώς γειτονικό χώρο, που παραχωρήθηκε από τον δήμο Πατρέων, θα δημιουργηθεί ένα νέο πολιτιστικό πάρκο και όπως σημείωσε «αναλαμβάνουμε την υποχρέωση αυτό να τελειώσει με γρήγορους ρυθμούς».

    Επίσης ο υπουργός Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι επεκτείνεται η ιδέα της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων πέραν της Αθήνας, σε τέσσερις άλλες μεγάλες πόλεις, με πρώτη όπως είπε, την Πάτρα. Όπως ανέφερε στην συνέχεια «στόχος είναι να ανοίξουν νέες πολιτιστικές διαδρομές, δηλαδή δρόμοι ανάπλασης του αστικού περιβάλλοντος, δρόμοι ανάπτυξης, δρόμοι ποιοτικής αναβάθμισης της καθημερινότητας των πολιτών και δρόμοι πολιτιστικής αναγέννησης.»

    Μάλιστα σε αυτό το σημείο υπογράμμισε ότι «όλα αυτά τα σχεδιάζουμε ελπίζοντας σε συνεργασία με κάθε μορφής αρχή και εξουσία», τονίζοντας χαρακτηριστικά «Εμείς οι Έλληνες μπορεί να είμαστε επιρρεπείς σε διαφωνίες και έριδες - καμιά φορά δίχως σοβαρό λόγο. Αλλά στα θέματα του Πολιτισμού οφείλουμε να έχουμε την αρετή να ξεπερνάμε τις αντιπαλότητες και να συνεργαζόμαστε. Κι αυτή η τάση ενισχύεται τα τελευταία χρόνια. Πράγμα παρήγορο και ελπιδοφόρο.»

    Με αφορμή τα σημερινά εγκαίνια, ο Αντώνης Σαμαράς ανέφερε πως όνειρό του είναι κάθε μεγάλη περιφερειακή πόλη - κάθε πρωτεύουσα νομού - να αποκτήσει ένα δικό της μεγάλο μουσείο. Που θα προβάλλει, όπως πρόσθεσε, την κληρονομιά της, και θα αποτελεί μια πολύτιμη ψηφίδα στο τεράστιο και ανεξάντλητο πολιτιστικό μωσαϊκό της Ελλάδος.

    Κι όλα αυτά, σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτισμού, «θα συνδέονται μεταξύ τους, θα δικτυώνονται και όταν επισκέπτεσαι το ένα θα σου ανοίγονται οι ορίζοντες για να επισκεφτείς κι όλα τα υπόλοιπα.»

    Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Πατρέων Ανδρέας Φούρας τόνισε μεταξύ άλλων ότι «το νέο μουσείο της Πάτρας είναι να μικρό βήμα στη μακρά ιστορία της πόλης και ένα πολύ μεγάλο βήμα για όλους εμάς.»

    Στο μεταξύ συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το μουσείο πραγματοποίησαν εργαζόμενοι και πρώην συμβασιούχοι του υπουργείου Πολιτισμού, που ζητούσαν μεταξύ άλλων να καλυφθούν οργανικά κενά και να καταργηθεί το 24μηνο των συμβάσεων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 25 July 2009 - 4:30:26 UTC