Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-07-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Να αλλάξουμε ό,τι ταλαιπωρεί τον πολίτη"
  • [02] Συνεδρίαση για θέματα Εξωτερικής πολιτικής
  • [03] Διάσωση 65χρονου από γκρεμό
  • [04] Πειραιάς: Κρούσματα της νέας γρίπης
  • [05] Ημερήσια Ατζέντα: 24/7/2009
  • [06] Η Ιστορία του Ελληνισμού του Εύξεινου Πόντου
  • [07] Συνάντηση με τον υπ. Υγείας
  • [08] Επίσκεψη στα Ζωνιανά
  • [09] "Πληρώνουν οι φτωχοί"
  • [10] Καυτό τριήμερο
  • [11] Το πρώτο κρούσμα στο Μεξικό
  • [12] Σφοδρή θύελλα στην Πολωνία

  • [01] "Να αλλάξουμε ό,τι ταλαιπωρεί τον πολίτη"

    Στην εκδήλωση για τα 35 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας θα παραστεί στις 11.00 ο κ. Καραμανλής. Στις 13.00 θα έχει συνεργασία με τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης κ. Στ. Καλαφάτη.

    Η Δημοκρατία απαιτεί γόνιμες συνθέσεις που ενώνουν δυνάμεις. Απαιτεί να βάλουμε, πάνω απ' όλα, το συλλογικό, το κοινωνικό, το εθνικό συμφέρον". Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής μιλώντας σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» με την ευκαιρία συμπλήρωσης 35 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα και τα εγκαίνια έκθεσης στο Ζάππειο με τίτλο «Τέχνη και Δημοκρατία. Τριάντα πέντε σύγχρονοι Έλληνες δημιουργοί». Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι είναι απόφαση της Κυβέρνησης να αλλάξει κάθε τι που ταλαιπωρεί, αδικεί ή πικραίνει τον πολίτη, προχωρώντας σε βαθιές διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

    Ο κ. Καραμανλής έπλεξε το εγκώμιο του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και επισήμανε την απήχηση που έχει στον ελληνικό λαό, τονίζοντας ότι πρέπει να στηριχθεί η επανεκλογή του. Εξαπέλυσε επίθεση στο ΠΑΣΟΚ κατηγορώντας το για την στάση του απέναντι στο θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας τον ερχόμενο Μάρτιο και ανέφερε ότι η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνιστά ουσιαστική και απροκάλυπτη παραβίαση του Συντάγματος. Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην στάση του ΠΑΣΟΚ, έκανε λόγο για απόπειρα ευτελισμού των θεσμών και είπε ότι πρόκειται για ακραία ανευθυνότητα, ενώ επισήμανε ότι η δημοκρατία απαιτεί γόνιμες συνθέσεις.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η 24η Ιουλίου είναι ημέρα προβληματισμού για το δικό μας χρέος στη Δημοκρατία.

    «Είναι ημέρα που αναδεικνύει εξαιρετικά επίκαιρα διδάγματα. Υπαγορεύει αντίσταση στις πολυπλόκαμες πιέσεις, που υφίσταται η Δημοκρατία. Απαιτεί εξοβελισμό των νοοτροπιών, των πράξεων και των μεθοδεύσεων που πλήττουν την ουσία και την ποιότητά της. Αξιώνει έμπρακτη απόδειξη ότι οι αρχές και οι αξίες δεν εγκαταλείπονται, δεν παζαρεύονται δεν προδίδονται» τόνισε.

    Επισήμανε ότι η 24η Ιουλίου υπενθυμίζει τις συνέπειες της πολιτικής ανευθυνότητας και της υποταγής του συλλογικού συμφέροντος σε εφήμερες σκοπιμότητες και ότι οι ακρότητες, οι απόπειρες που συνιστούν αμφισβήτηση των θεσμών, οι λογικές της απαξίωσης και του μηδενισμού επιφυλάσσουν σοβαρούς κινδύνους.

    »Το υπογραμμίζω διότι, τις ημέρες αυτές, έχει έρθει στην επιφάνεια ένα κρισιμότατο ζήτημα. Αφορά το σεβασμό του Συντάγματος και την αξιοπιστία του ευρύτερου χώρου της πολιτικής. Αναφέρομαι στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

    Ο Κάρολος Παπούλιας είναι καταξιωμένος στο ρόλο του. Οφείλουμε να τον τιμήσουμε, όπως και ο ίδιος τίμησε και τιμά το θεσμό που υπηρετεί. Στηρίζοντας, ξεκάθαρα και άμεσα, την επανεκλογή του. Οφείλουμε όλοι να πορευόμαστε με απόλυτο σεβασμό στο Σύνταγμα».

    Κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ και την ηγεσία του λέγοντας ότι παίρνει μια θέση που παραβιάζει απροκάλυπτα την ουσία του Συντάγματος.

    «Με απλά λόγια, το ΠΑΣΟΚ λέει το εξής πρωτοφανές: Ότι δεν ψηφίζει τον σημερινό Πρόεδρο, για να εκβιάσει τη διεξαγωγή εκλογών και μόνο μετά θα τον ψηφίσει. Η θέση αυτή είναι και ουσιαστική παραβίαση του Συντάγματος και απόπειρα ευτελισμού των θεσμών. Και αυτό δεν το δικαιούται κανένας πολιτικός, κανένα κόμμα. Η στάση του ΠΑΣΟΚ αποτελεί ακραία ανευθυνότητα» είπε ο πρωθυπουργός.

    Ο Κώστας Καραμανλής εκτίμησε ότι η Δημοκρατία απαιτεί πάνω απ΄ όλα συνέπεια, αξιοπιστία, αίσθημα ευθύνης και απαιτεί απ' όλους να παραμερίσουν τις προσχηματικές και άγονες αντιπαραθέσεις, και απαιτεί γόνιμες συνθέσεις που ενώνουν δυνάμεις.

    «Απαιτεί να βάλουμε, πάνω από όλα, το συλλογικό, το κοινωνικό, το εθνικό συμφέρον» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Καραμανλής ξεκαθάρισε ότι θα συνεχίσει την πολιτική των μεταρρυθμίσεων και τόνισε ότι η απόφασή του είναι ξεκάθαρη, διότι όπως είπε, μια πολιτική ευθύνης δεν έχει διλήμματα ανάμεσα στην υπευθυνότητα και την ανευθυνότητα, τις δύσκολες αποφάσεις και τον εύκολο λαϊκισμό, τις βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις επιφανειακές πολιτικές.

    «Είναι απόφασή μας να αλλάξουμε κάθε τι, που ταλαιπωρεί, αδικεί ή πικραίνει τον πολίτη. Είναι απόφασή μας να προχωρήσουμε σε βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Όχι διότι το ζητά η Ε.Ε., αλλά διότι το απαιτούν οι συγκυρίες, οι ανάγκες του τόπου και το συμφέρον της κοινωνίας» ανέφερε ο πρωθυπουργός..

    «Δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε, ούτε με επιμέρους συμφέροντα, ούτε με αντιλήψεις συντηρητισμού, ούτε με ομάδες προνομιούχων. Αυτή είναι η πορεία που επέλεξα. Και αυτήν την πορεία συνεχίζουμε αδιαπραγμάτευτα και αταλάντευτα» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Καραμανλής.

    Αναφερόμενος στα εθνικά θέματα είπε ότι η κυβέρνηση έχει βάλει κόκκινες γραμμές και δεν πρόκειται να κάνει πίσω από αυτές, και προχωρά όπως είπε με ψυχραιμία και στόχο τα δίκαια και τα δικαιώματα της χώρας.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε θέματα δημόσιας ασφάλειας και είπε ότι η βούληση της κυβέρνησης είναι «καμιά ανοχή στο έγκλημα και την εξτρεμιστική δράση. Πήραμε και θα πάρουμε, στις κατευθύνσεις αυτές, όποια μέτρα χρειαστούν». Τόνισε όμως πως απαράβατος κανόνας είναι ο σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Αναφερόμενος στην λαθρομετανάστευση ο κ. Καραμανλής απέρριψε τις ακρότητες που ακούγονται «άλλοτε από τη μια και άλλοτε από την άλλη πλευρά» όπως είπε, και έστειλε να ξεκάθαρο μήνυμα:

    «Προστατεύουμε τα δικαιώματα των μεταναστών, που εργάζονται νόμιμα στη χώρα μας και επιδιώκουμε την πλήρη κοινωνική τους ένταξη. Δεν αντέχει όμως η χώρα και δεν είναι δυνατό να ανεχθούμε ανεξέλεγκτα κύματα μη νόμιμης μετανάστευσης. Εφαρμόζοντας το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Άσυλο και τη Μετανάστευση, εντείνουμε διαρκώς τους ελέγχους και αυστηροποιούμε το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο. Διεκδικούμε και πετυχαίνουμε σημαντικά βήματα στην ανάπτυξη μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής απέναντι στη λαθρομετανάστευση».

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση, και είπε ότι ο στόχος δεν είναι απλά και μόνο να βγούμε από αυτήν κάποια στιγμή, αλλά να βγούμε το ταχύτερο δυνατό με τις μικρότερες συνέπειες όρθιοι και πιο δυνατοί.

    «Στόχος μας είναι μια δυναμική, δίκαιη και σίγουρη κοινωνία. Απαιτούνται γι' αυτό πολλές και τολμηρές αλλαγές και όχι λόγια κενά περιεχομένου» είπε ο κ.Καραμανλής.

    Ο πρωθυπουργός το πρωί παρέστη στην εκδήλωση απονομής του βραβείου για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, στον πρώην Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν. Η βράβευση έγινε από τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Δημήτρη Σιούφα.

    [02] Συνεδρίαση για θέματα Εξωτερικής πολιτικής

    Φόβους ότι μέσα στο καλοκαίρι μπορεί να υπάρξει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, εξέφρασε ο κ. Γ.Παπανδρέου, μιλώντας στη συνεδρίαση του κύκλου Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, καταδίκασε τις παραβάσεις και τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από την Τουρκία και επέκρινε την κυβέρνηση ότι «δεν είναι σε θέση να χειριστεί δύσκολα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και άμυνας».

    Προειδοποίησε την κυβέρνηση να μην επιχειρήσει να αξιοποιήσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, στην προσπάθειά της, όπως είπε, να αποσπάσει την προσοχή από την δυσμενή πολιτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ίδια, αλλά και να μην πέσει στην παγίδα της όξυνσης.

    Ο κ. Γ. Παπανδρέου καταδίκασε τις παραβάσεις και τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και τις άλλες προκλήσεις της Τουρκίας στο ζήτημα των ερευνών στο Αιγαίο κλπ.

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν είναι σε θέση, όπως φάνηκε τα τελευταία πέντε χρόνια, να χειριστεί δύσκολα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και άμυνας. Πολύ δε περισσότερο σήμερα, μέσα σε ένα κλίμα έλλειψης εμπιστοσύνης και συνολικής αμφισβήτησης των πολιτικών της».

    Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ότι στηρίζει την πορεία της γείτονος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι η γειτονική χώρα οφείλει να υλοποιήσει στο ακέραιο όλες τις υποχρεώσεις τις οποίες ανέλαβε ως υποψήφια προς ένταξη χώρα. Πρόκειται, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, για συγκεκριμένες υποχρεώσεις, απέναντι στην Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε όλα τα κράτη-μέλη της.

    Ο κ. Παπανδρέου κάλεσε την κυβέρνηση να αξιοποιήσει με τον κατάλληλο τρόπο και τους κατάλληλους χειρισμούς την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, κάτι που, όπως είπε, δεν έπραξε τα τελευταία πέντε χρόνια, σπαταλώντας πολύτιμο διπλωματικό κεφάλαιο και χάνοντας ιστορικές ευκαιρίες που είχαν δημιουργηθεί στο παρελθόν.

    Σχετικά με το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει έρθει στη θέση του ΠΑΣΟΚ, παρά τα όσα έλεγε για την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Και στο ζήτημα αυτό, είπε ο κ. Παπανδρέου, έχασε την ιστορική ευκαιρία, την οποία προσέφερε η στρατηγική του Ελσίνκι, που έδινε τη δυνατότητα στην Ελλάδα να λύσει το θέμα της υφαλοκρηπίδας μέσω της Χάγης, μέσα από ένα χρονοδιάγραμμα που θα δέσμευε την Τουρκία και από θέση ισχύος.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρ' όλα αυτά εκτίμησε ότι και σήμερα υπάρχουν δυνατότητες για την Ελλάδα και χαρακτήρισε σημαντικό σταθμό για την επανεξέταση των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση τη Σύνοδο Κορυφής του προσεχούς Δεκεμβρίου. Είναι, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, ευκαιρία για την Ελλάδα να προσδιορίσει και πάλι με αποφασιστικότητα τη σχέση της με την Τουρκία και να διασφαλίσει τα συμφέροντά της, σε όλα τα θέματα που έχει άμεσο ενδιαφέρον και συμφέρον, όπως και στο θέμα της λαθρομετανάστευσης.

    Η Ελλάδα, τόνισε επίσης ο κ.Παπανδρέου, δεν πρέπει να συναινέσει τον Δεκέμβριο χωρίς προϋποθέσεις και δείγματα γραφής από την πλευρά της Τουρκίας και απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση τόνισε ότι κανένας δεν πρέπει να θεωρεί δεδομένη τη στάση της Ελλάδας τον Δεκέμβριο.

    Σχετικά με τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε αρνητική εξέλιξη την προσπάθεια της Τουρκίας να καταστήσει διμερές το συγκεκριμένο θέμα, όπως και ότι ζητά ανταλλάγματα με θέμα τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

    Στα θέματα αυτά, όπως είπε, όπως και στα θέματα του Πατριαρχείου υπάρχουν διεθνείς υποχρεώσεις και δεν είναι διμερή ζητήματα.

    Αναφορικά με το θέμα της ΠΓΔΜ και την πρόσφατη επίσκεψη του διαπραγματευτή του ΟΗΕ στην Αθήνα και τα Σκόπια, ο κ.Παπανδρέου τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει ενημερώσει ακόμη την Αξιωματική Αντιπολίτευση για τις τροποποιήσεις του Μάθιου Νίμιτς και επανέλαβε ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει σταθερή στην εθνική κόκκινη γραμμή.

    Τέλος, ο κ.Παπανδρέου συνεχάρη την ευρωομάδα του Κινήματος για την επιτυχή διεκδίκηση θέσεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και επανέλαβε την αρνητική θέση του ΠΑΣΟΚ στην επανεκλογή Μπαρόζο στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    [03] Διάσωση 65χρονου από γκρεμό

    Χρειάστηκε η συνδρομή μέχρι και ενός ελικοπτέρου Σούπερ Πούμα από τα Γιάννενα προκειμένου οι ομάδες διάσωσης να φτάσουν στο σημείο όπου είχε πέσει, καθώς βάδιζε, ένας 65χρονος στο δημοτικό διαμέρισμα Γλύστρας, στο δήμο Πινδέων, στο νομό Τρικάλων.

    Ο 65χρονος σύμφωνα με τον πυροσβεστικό σταθμό Πύλης, έπεσε σε γκρεμό εκατοντάδων μέτρων και μάλιστα σε δύσβατη περιοχή, ενώ η κλήση στο σταθμό για το συμβάν έφτασε στις 15.30 το μεσημέρι, όπου σήμανε αμέσως συναγερμός στις πυροσβεστικές υπηρεσίες του νομού Τρικάλων.

    Στο χώρο του συμβάντος έσπευσαν και άνδρες της ΕΜΑΚ Λάρισας, παίρνοντας συνολικά μέρος στην επιχείρηση διάσωσης πέντε οχήματα και δέκα άνδρες. Τελικά χρειάστηκε και η συνδρομή ενός ελικοπτέρου Σούπερ Πούμα από τα Γιάννενα προκειμένου ο άτυχος 65χρονος να ανασυρθεί και να οδηγηθεί στο νοσοκομείο Ιωαννίνων, όπου και νοσηλεύεται έχοντας αποφύγει τον κίνδυνο.

    [04] Πειραιάς: Κρούσματα της νέας γρίπης

    Θετικοί στον ιό της γρίπης Α βρέθηκαν σύμφωνα με το ΥΕΝΑΝΠ τρείς αλλοδαποί επιβάτες του υπό ξένη σημαία κρουαζιερόπλοιου RUBY PRINCESS, που προερχόμενο από την Τουρκία καταπλέει το πρωί στην Ακτή Ξαβέρη στο λιμάνι του Πειραιά.

    Το κρούσμα γνωστοποίησε στο κεντρικό Λιμεναρχείο του Πειραιά ο πλοίαρχος του κρουαζιερόπλοιου, ο οποίος ζήτησε και την μεταφορά των ασθενών σε κάποιο νοσοκομείο προκειμένου να διαπιστωθεί ιατρικώς αν διατρέχουν τον οποιοδήποτε κίνδυνο, τόσο ο ίδιος όσο και οι υπόλοιποι 3.393 επιβάτες και οι 1.196 ναυτικοί που αποτελούν το πλήρωμα το πλοίου.

    Με τον κατάπλου του κρουαζιερόπλοιου στην Ακτή Ξαβέρη θα ληφθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα, ενώ ο γιατρός του πλοίου θα πρέπει εγγράφως να διαβεβαιώσει ότι δεν νοσεί ουδείς άλλος επί του πλοίου, το οποίο στην συνέχεια έχει προγραμματισμένο ταξίδι για την Βενετία.

    Πάντως να τονισθεί ότι την πλήρη ευθύνη για την υγεία και των 3.393 επιβατών αλλά και των 1.196 ναυτικών του φέρει ο πλοίαρχος και ο αξιωματικός ιατρός καθώς επίσης και η πλοιοκτήτρια εταιρία.

    [05] Ημερήσια Ατζέντα: 24/7/2009

    Ημ/νια Γεγονότος: 24/7/2009

  • Εκδήλωση για τα 35 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας - 11:00:00, Αθήνα/Προεδρικό Μέγαρο (GRC),

  • Συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή με τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης Στ. Καλαφάτη - 13:00:00, Αθήνα/Μέγαρο Μαξίμου (GRC),

    Αθλητική Ατζέντζα

  • Πάλη-Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα παίδων/κορασίδων, http://www.euchad-wrestling2009.org.rs/

  • Παγκόσμιο Πρωτάθλημα υγρού στίβου, Ρώμη (ITA), ΚΑΤΑΔΥΣΕΙΣ

    14:00 10μ. συγχρονισμένες (Α) (Προκριματικά)

    16:45 3μ. συγχρονισμένες (Γ) (ΤΕΛΙΚΟΣ)

    ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

    12:00 Ντουέτο-ελεύθερο πρόγραμμα (ΤΕΛΙΚΟΣ)

    18:00 Ομαδικό-ελεύθερο πρόγραμμα (προκριματικός)

    ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΑΝΔΡΩΝ

    10:30 Καζακστάν-Ισπανία (Γ΄ όμιλος)

    11:50 Σερβία-Αυστραλία (Γ΄ όμιλος)

    13:10 ΗΠΑ-Ρουμανία (Δ΄ όμιλος)

    14:30 Ν. Αφρική-Ουγγαρία (Α΄ όμιλος)

    18:00 Καναδάς-Γερμανία (Α΄ όμιλος)

    19:20 Μαυροβούνιο-Βραζιλία (Β΄ όμιλος)

    20:40 Κροατία-Κίνα (Β΄ όμιλος)

    22:00 ΠΓΔΜ-Ιταλία (Δ΄ όμιλος)

  • Εκδηλώσεις για την Κύπρο από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Κυπριακή πρεσβεία στο Καρλόβασι Σάμου, Σάμος/Καρλοβασι Σάμου-Πορφυριάδα Σχολή (GRC),

  • Στίβος-Ευρωπαϊκό εφήβων/νεανίδων (2η ημέρα), Νόβι Σαντ (SER), ΣΕΓΑΣ

    [06] Η Ιστορία του Ελληνισμού του Εύξεινου Πόντου

    Η Ιστορία του Ελληνισμού του Εύξεινου Πόντου, από τα σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν το παγκόσμιο γίγνεσθαι μέχρι τις ιδιωτικές στιγμές απλών ανθρώπων, ζωντανεύει μέσα από το πλούσιο αρχειακό υλικό του Κέντρου Μελέτης και Ανάπτυξης του Ελληνικού Πολιτισμού της Μαύρης Θάλασσας.

    Το Αρχείο και η Βιβλιοθήκη του Κέντρου Μαύρης Θάλασσας στεγάζονται (όπως και τα γραφεία) στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης. Το Αρχείο είναι προσβάσιμο για το κοινό- ερευνητές και ιδιώτες- από το 1998, οπότε και εγκαινιάστηκε.

    Στόχος της δημιουργίας του είναι η συλλογή, καταγραφή και μελέτη στοιχείων σχετικών με τον Ελληνισμό των χωρών της Μαύρης Θάλασσας.

    Μεγάλο τμήμα του Αρχείου αποτελούν οι περισσότερες από 15.000 φωτογραφίες, που αποτυπώνουν σημαντικά γεγονότα, αλλά και οικογενειακές στιγμές απλών ανθρώπων. Οι φωτογραφίες χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα και μετά και παρουσιάζουν τοπία, αλλά και δραστηριότητες των ελληνικών πληθυσμών της Ρωσίας, της Τουρκίας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.

    Εικόνες προσώπων, δραστηριοτήτων και πόλεων παρουσιάζουν, εξάλλου, οι περίπου 500 καρτ ποστάλ, αλλά και οι γκραβούρες, που χρονολογούνται στα μέσα του 19ου αιώνα. Οι τελευταίες παρουσιάζουν με περίτεχνο τρόπο σημαντικά κέντρα δράσης του Ελληνισμού, όπως η Οδησσός, το Ιάσιο, η Κωνσταντινούπολη και η Σεβαστούπολη.

    «Μεγάλο μέρος του υλικού που διαθέτει το Κέντρο εντοπίστηκε σε υπαίθριες αγορές ευρωπαϊκών χωρών, όπου πρόσφυγες από την πρώην Σοβιετική Ένωση πουλούσαν έγγραφα, κειμήλια και άλλα προσωπικά τους αντικείμενα», εξηγεί στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο υπεύθυνος του Αρχείου, Σωκράτης Αγγελίδης.

    Στις ίδιες αγορές βρέθηκαν και πολλά παλιά βιβλία, που εμπλούτισαν τη Βιβλιοθήκη του Κέντρου Μαύρης Θάλασσας.

    Συνολικά τα βιβλία που μπορεί να βρει ο κάθε ενδιαφερόμενος στη Βιβλιοθήκη του Κέντρου ξεπερνούν τα 3.000, τα περισσότερα από τα οποία είναι γραμμένα στη ρωσική γλώσσα. Το παλαιότερο βιβλίο του Κέντρου είναι μία έκδοση του 1672, η «Ιστορία της Κωνσταντινούπολης», γραμμένη στα γαλλικά. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει, επίσης, η «Ιστορία της Ποντικής Τραπεζούντος» του Τρύφωνος Ευαγγελίδη, που χρονολογείται το 1898.

    «Κόσμημα» του Αρχείου αποτελούν και οι χάρτες του. Οι σημαντικότεροι από αυτούς είναι ο Χάρτης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που εκδόθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1909, ο Χάρτης της Μαύρης Θάλασσας που εκδόθηκε στο Κέμπριτζ το 1850, ο Χάρτης του Πληθυσμού του Πόντου (Αθήνα, 1920) και ο Χάρτης της Μαύρης Θάλασσας στα γερμανικά (1877).

    Η ίδρυση και η λειτουργία της Φιλικής Εταιρείας στην Οδησσό, αλλά και άλλες σημαντικές στιγμές της Ελληνικής Ιστορίας αναβιώνουν μέσα από τα 4.000 έγγραφα που διαθέτει το Κέντρο Μελέτης και Ανάπτυξης του Ελληνικού Πολιτισμού της Μαύρης Θάλασσας. Τα έγγραφα (τα περισσότερα από τα οποία είναι φωτοαντίγραφα) προέρχονται μεταξύ άλλων από τα κρατικά αρχεία της Ελλάδας, της Ρωσίας, της Γεωργίας, της Αρμενίας και της Ουκρανίας. Επίσης, τμήμα των εγγράφων και των υπόλοιπων αρχείων παραχωρήθηκε από το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης, μετά την υλοποίηση του προγράμματος κατάρτισης παλιννοστούντων ομογενών στην καταγραφή και συντήρηση έργων πολιτιστικής κληρονομιάς.

    Στο Αρχείο συγκαταλέγονται, επίσης, αντίγραφα βιβλίων, περιοδικών και εφημερίδων του 19ου αιώνα, τουριστικοί οδηγοί για τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, οπτικοακουστικό υλικό από σύγχρονες δράσεις στις χώρες του Εύξεινου Πόντου, σύγχρονες ελληνικές εφημερίδες που εκδίδονται από ελληνικές κοινότητες των χωρών αυτών.

    «Όλη μου η ζωή είναι η έρευνα»

    «Ψυχή» της αναζήτησης και καταγραφής του αρχειακού υλικού του Ελληνισμού της Μαύρης Θάλασσας είναι τα τελευταία 16 χρόνια- καθ' όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του Κέντρου,ο Σωκράτης Αγγελίδης.

    Όντας συγγραφέας και ερευνητής και ο ίδιος, ο υπεύθυνος λειτουργίας του Αρχείου έχει αφιερώσει τη ζωή του στη μελέτη της Ιστορίας του Ελληνισμού των Παρευξείνιων χωρών. «Όλη μου η ζωή είναι η έρευνα γύρω από τον Ελληνισμό», λέει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ- ΜΠΕ.

    Γεννημένος το 1948 στην Τσάλκα της Γεωργίας, ο Σωκράτης Αγγελίδης σπούδασε στο Τμήμα Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης και στη συνέχεια στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Τιφλίδας, από όπου έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα.

    Στο Πανεπιστήμιο της Τιφλίδας δίδαξε για 16 χρόνια παγκόσμια φιλοσοφία, αλλά και την τουρκική, ρωσική, γεωργιανή και αζερμπαϊτζανική γλώσσα.

    Αφορμή για να ξεκινήσει την ερευνητική του πορεία στάθηκαν τα δικά του οικογενειακά βιώματα. «Η γιαγιά μου γεννήθηκε σε μια περιοχή ανάμεσα στο Βατούμ και το Καρς. Μέχρι την ώρα που πέθανε τραγουδούσε για την Ελλάδα. Τόσο εκείνη, όσο και ο παππούς μου μας μετέδωσαν αυτό τον πατριωτισμό», θυμάται.

    «Πάντα αισθανόμουν Έλληνας. Η πατρίδα μου είναι η Ελλάδα και όχι η Ρωσία ή η Γεωργία», συμπληρώνει.

    Η αγάπη του για την Ελλάδα τον οδήγησε στην απόφαση να εγκατασταθεί το 1993 στη Θεσσαλονίκη. Στις αποσκευές του μερίμνησε να μεταφέρει πρώτα απ' όλα χιλιάδες σελίδες αρχειακού υλικού, πρωτότυπου και φωτοτυπημένου, από τις έρευνες χρόνων που διεξήγε στην Τσάλκα, αλλά και σε άλλες περιοχές της Μαύρης Θάλασσας, όπου υπήρχε Ελληνισμός.

    «Έψαξα σε ορθόδοξες εκκλησίες, σε κοινότητες, σε κρατικά αρχεία. Ζήτησα αντίγραφα από κάθε αρχείο σχετικό με τον Ελληνισμό. Πάντοτε με διευκόλυνε το γεγονός ότι γνώριζα τις περισσότερες κεντροασιατικές γλώσσες και μπορούσα να κατανοήσω το περιεχόμενο των εγγράφων που έβρισκα», παρατηρεί.

    Ο ίδιος ξεχωρίζει ως ιδιαίτερα σημαντική την αλληλογραφία μεταξύ των διοικητών της Τσάλκας και του Καυκάσου, που χρονολογείται το 1873 και αφορά στις διώξεις των μουσουλμάνων εναντίον των ορθόδοξων κατοίκων της Τσάλκας. Την αλληλογραφία αυτή εντόπισε τυχαία κρυμμένη στις σελίδες της Βίβλου σε ναό της Τσάλκας.

    Το προσωπικό του αρχείο ο Σωκράτης Αγγελίδης το έχει διαθέσει κατά καιρούς προς μελέτη σε ιστορικούς ερευνητές από την Ευρώπη και την Αμερική, ενώ ο ίδιος έχει εκδώσει μέχρι σήμερα 13 βιβλία σχετικά με τον Ελληνισμό της Μαύρης Θάλασσας.

    [07] Συνάντηση με τον υπ. Υγείας

    Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τη ΓΓ της ΚΕ Αλέκα Παπαρήγα συναντήθηκε με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

    Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία του ΚΚΕ, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση από τον υπουργό για τα θέματα που ανακύπτουν από τη «νέα γρίπη» και να κατατεθούν από την αντιπροσωπεία οι προτάσεις του ΚΚΕ για το πρόβλημα.

    Η κα Παπαρήγα, μιλώντας για το θέμα στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, είχε τονίσει ότι «πρέπει να υπάρχει σχεδιασμένη δράση και όχι σενάρια επί χάρτου» σημειώνοντας ότι «στην Ελλάδα δεν υπάρχει αυτό που λέμε σύστημα οργανωμένης δημόσιας υγείας και επάνω εκεί να παίρνονται και τα έκτακτα μέτρα».

    «Πρέπει τα έκτακτα μέτρα να εκδηλώνονται σε ένα οργανωμένο σύστημα δημόσιας υγείας, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται όλος ο πληθυσμός. Θα σας πω ένα απλό πράγμα: Δεν υπάρχει κάπου καταχωρημένο πόσοι ακριβώς -όχι αν υπάρχουν ευπαθείς ομάδες- ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες» σημείωσε η γγ του ΚΚΕ και πρόσθεσε:

    «Αν αρχίσει ο καθένας να βλέπει υποκειμενικά το θέμα, εκεί δημιουργείται ο πανικός. Εδώ χρειάζεται ένα σύστημα δημόσιας υγείας και ακόμα και ατομική καταχώρηση. Είπατε προηγουμένως και είναι σωστό, λένε τα παιδιά είναι ζώνη υψηλού κινδύνου. Μάλιστα, μόλις βήξει το παιδί θα το κρατήσεις στο σπίτι να μην πάει στο σχολείο, να μην πάει στον παιδικό σταθμό. Πρέπει να κάτσει και ο γονιός μαζί του, κανένας γονιός δεν αφήνει το παιδί, ενώ πρώτα με ένα βήχα, ακόμα και με δέκατα και με λίγο πυρετό το έστελνε στον παιδικό σταθμό, τι να κάνει; Τώρα όμως εφόσον υπάρχει ένας τέτοιος κίνδυνος, μέχρι να δει το πόρισμα αν είναι ή δεν είναι η γνωστή γρίπηβ¦ Άρα πρέπει να υπάρχουν και άδειες».

    Τέλος η κα Παπαρήγα ανέφερε πως πρέπει να βρεθούν λύσεις για τον ανασφάλιστο πληθυσμό, όπως π.χ. οι μετανάστες και τα παιδά τους.

    [08] Επίσκεψη στα Ζωνιανά

    Μια ολοκληρωμένη μελέτη, που όπως επισημάνθηκε , αφορά το αύριο και το μέλλον των Ζωνιανών παρουσιάσθηκε το βράδυ της Πέμπτης στην ορεινή κοινότητα της Κρήτης, παρουσία και του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκου Αλαβάνου.

    Πρόκειται για την ολοκληρωμένη μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για την ανάπτυξη της περιοχής η οποία χρηματοδοτείται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και περιλαμβάνει την αξιοποίηση του Φαραγγιού, της Ρούσσας Λίμνης, του Σπηλαίου Σφενδόνη, παρεμβάσεις στον οικισμό και άλλες δράσεις

    Η μελέτη με τίτλο «Αξιοποίηση του Ορεινού Όγκου Ψηλορείτη στην περιοχή Ζωνιανών" παρουσιάσθηκε από καθηγητές του ΕΜΠ με επικεφαλής τον πρύτανη του Ιδρύματος Κωνσταντίνο Μουντζούρη.

    Όπως ο κύριος Αλαβάνος τόνισε χαρακτηριστικά πρόκειται, «για μια πολιτική παρέμβαση με αναπτυξιακές προτάσεις»

    O κύριος Αλαβάνος αποκάλεσε συγχωριανούς τους κατοίκους των Ζωντανών λέγοντας χαρακτηριστικά, «μπορούμε να αλλάξουμε, να χαράξουμε ένα άλλο δρόμο, ο οποίος θα είναι υπόδειγμα για όλη την ορεινή Κρήτη».

    Ο ίδιος αναφέρθηκε στις προσπάθειες που από τον καιρό που ήταν ευρωβουλευτής είχε καταβάλει για την ανάπτυξη των Ζωνιανών λέγοντας χαρακτηριστικά πως οι φίλοι φαίνονται στα δύσκολα.

    «Το όνομα Ζωνιανά δεν θα σβήσει ποτέ», τόνισε.

    Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος στους νέους επεσήμανε ότι πρέπει να είναι υπερήφανοι για την περιοχή τους και κάλεσε την πολιτεία να είναι αρωγός και όχι εισαγγελέας, όπως χαρακτηριστικά υποστήριξε.

    Τον χειμώνα του 2008, ο κύριος Αλαβάνος και αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ είχαν επισκεφθεί τα Ζωνιανά, λίγες μόνο μέρες μετά τα γνωστά γεγονότα που έφεραν στην επιφάνεια πολλά προβλήματα υστέρησης και απομόνωσης της περιοχής.

    Τότε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύθηκε να ζητήσει από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο τη συμβολή του ιδρύματος, ώστε να διερευνηθούν οι δυνατότητες επεξεργασίας προτάσεων για μια εναλλακτική ανάπτυξη της περιοχής των Ζωνιανών. Ο πρύτανης του ΕΜΠ, κ. Μουτζούρης, ανταποκρίθηκε αμέσως και τον Μάιο του 2008, ομάδα καθηγητών του ΕΜΠ με επικεφαλής τον ίδιο επισκέφθηκαν τα Ζωνιανά, συμμετείχαν σε σύσκεψη με φορείς και κατοίκους του χωριού και ανέλαβαν την υποχρέωση να εκπονήσουν μελέτη για την ανάπτυξη της περιοχής.

    Η μελέτη παρουσιάσθηκε στην πλατεία του χωριού παρουσία και κατοίκων της περιοχής.

    Επιστολή στην υπουργό Απασχόλησης

    Στο μεταξύ, ο κ. Αλαβάνος έστειλε επιστολή στην υπουργό Απασχόλησης κα Πετραλιά για τα εργασιακά δικαιώματα των καθαριστριών που απασχολούνται μέσω εργολάβων στο Δημόσιο ή σε επιχειρήσεις του Δημοσίου.

    Στην επιστολή αφού επισημαίνει την πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι «καμία δραστηριότητα του δημοσίου δεν πρέπει να μεταβιβάζεται σε εργολάβους» τονίζει ότι «παρά το γεγονός ότι και η Παναττική Ένωση Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού (Π.Ε.Κ.Ο.Π.) είναι κατά των αναθέσεων σε εργολάβους καθαριότητας αυτών των υπηρεσιών καταλήξαμε από κοινού, ότι μέχρι να συμβεί αυτό, θα ήταν σκόπιμο στις συμβάσεις έργου μεταξύ των φορέων του Δημοσίου και των αναδόχων να συμπεριλαμβάνονται ρητά όροι, οι οποίοι αν και είναι αυτονόητοι ως περιεχόμενοι στην εργατική νομοθεσία, παραμένουν ανεφάρμοστοι. Είναι προφανές ότι η παραβίασή τους (διαπιστωμένη με οποιονδήποτε τρόπο, είτε δηλ. από το φορέα, το ΣΕΠΕ, από τρίτους κλπ.) θα οδηγεί αυτόματα και αυτοδίκαια, χωρίς ιδιαίτερες διατυπώσεις στην καταγγελία της σύμβασης έργου, στην έκπτωση του αναδόχου και στην κατά περίπτωση είτε επιλογή του επομένου αναδόχου είτε σε διενέργεια νέου διαγωνισμού».

    Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει 11 όρους, που επεξεργάστηκε η Π.Ε.Κ.Ο.Π.και καταλήγει:

    «Επαναλαμβάνουμε την πάγια θέση μας για τροποποίηση του άρθρου 4 Ν. 3528/07 (Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας), και των άλλων σχετικών νόμων (Ν. 2190/94 κλπ.) έτσι ώστε να επιτρέπεται η πρόσληψη στο Δημόσιο αλλοδαπών προερχομένων από χώρες εκτός Ε.Ε. όχι μόνο όπου προβλέπεται από ειδικούς νόμους αλλά και σε κάθε βοηθητική εργασία όπως είναι αυτή του καθαρισμού καθώς και να καταργηθεί η δυνατότητα του Δημοσίου με τη στενή και την ευρεία έννοια, να συνάπτει συμβάσεις έργου καθαριότητας με ιδιωτικές εταιρείες, οι δε σχετικές εργασίες να γίνονται από προσωπικό που προσλαμβάνεται με τις διαδικασίες πρόσληψης του ΑΣΕΠ. Θεωρούμε ότι έτσι θα τελειώσει δια παντός το σύστημα της εκμετάλλευσης ανθρώπων και δη οικονομικών μεταναστών με βασικό ηθικό και φυσικό αυτουργό το ίδιο το Ελληνικό Δημόσιο».

    [09] "Πληρώνουν οι φτωχοί"

    "Καλούνται να πληρώσουν οι φτωχοί και οι μη προνομιούχοι, οι οποίοι έχουν ένα σαραβαλάκι και δεν διαθέτουν χρήματα για να το ανταλλάξουν με κάτι καινούργιο. Αυτοί καλούνται να πληρώσουν πολλαπλάσια τέλη. Όπου φτωχός και η μοίρα του...", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ κ. Κ. Αϊβαλιώτης, αναφορικά με τα μέτρα για τη μείωση των ρύπων, που ανακοινώθηκαν από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά, μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.

    "Κυλά ο χρόνος εις βάρος της ποιότητας ζωής μας, χωρίς να μπορεί να σοβαρευτεί η κυβέρνηση Καραμανλή", τόνισε.

    Για το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Αϊβαλιώτης εξέφρασε την άποψη ότι "από κοινού, ΝΔ και ΠΑ.ΣΟ.Κ, μεθοδεύουν να οδηγηθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Παπούλιας σε απόσυρση από τον θεσμικό του ρόλο." Ακόμη, πρόσθεσε ότι "πρόκειται για άθλιες ασχήμιες που προσβάλλουν τους θεσμούς, τη Δημοκρατία και την αξιοπρέπεια. Αν σήμερα υπήρχε η δυνατότητα εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από το λαό, ο κ. Παπούλιας θα εκλεγόταν σχεδόν παμψηφεί από τους Έλληνες πολίτες."

    Τέλος, για το θέμα της νέας γρίπης, ο κ. Αϊβαλιώτης ανέφερε ότι "δε χρειάζεται να διαφημίζουμε τον αριθμό των νοσούντων, ενώ επιβάλλεται να προμηθευτούμε εγκαίρως τα εμβόλια ώστε να καλυφθεί όλος ο πληθυσμός της Ελλάδας. Θα πρέπει να οργανωθούν αποτελεσματικότερα οι υγειονομικές μας υπηρεσίες και να αρχίσουν τηλεοπτικές ενημερωτικές εκπομπές από εξειδικευμένους επιστήμονες".

    [10] Καυτό τριήμερο

    Στο "κόκκινο" και πάλι ο υδράργυρος τις επόμενες ημέρες, καθώς από την Παρασκευή εξασθενούν τα μελτέμια, ενώ θερμές μάζες αναμένεονται από την Αφρική.

    Οι πιο ζεστές ημέρες θα είναι το Σάββατο και η Κυριακή όπου το θερμόμετρο αναμένεται να δείξει έως 43 βαθμούς Κελσίου, αλλά υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν και την Παρασκευή, κυρίως στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά.

    Συγκεκριμένα, την Παρασκευή, οι μέγιστες τιμές στη δυτική Ελλάδα θα είναι 39-41 βαθμοί, στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα 37-39 βαθμοί και περιοχή Αιγαίου 34-36 βαθμοί Κελσίου.

    Το Σάββατο ο υδράργυρος στην ηπειρωτική χώρα θα "σκαρφαλώσει" στους 41-43 βαθμούς, ενώ στη νησιωτική χώρα θα φτάσει στους 37-39 βαθμούς Κελσιου.

    Σε υψηλά επίπεδα θα είναι το θερμόμετρο και την Κυριακή, με τις μέγιστες τιμές στη δυτική και βόρεια Ελλάδα να φτάνουν τους 37-39 βαθμούς, στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα τους 41-43 βαθμούς και στην περιοχή του Αιγαίου τους 38-40 βαθμούς Κελσιου.

    Πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται από τη Δευτέρα, καθώς άνεμοι ισχυροί από βόρειες διευθύνσεις θα πνέουν από την Κυριακή.

    [11] Το πρώτο κρούσμα στο Μεξικό

    Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της νέας γρίπης στο Μεξικό, τη χώρα που θεωρείται η εστία της πανδημίας, αφορά ένα κοριτσάκι έξι μηνών, το οποίο προσβλήθηκε από τον ιό τον περασμένο Φεβρουάριο και το οποίο επέζησε.

    "Πρόκειται για ένα κοριτσάκι 6 μηνών στο Σαν Λούις Ποτόσι", το οποίο είναι ζωντανό και το οποίο παρουσίασε τα πρώτα συμπτώματα του ιού Α(Η1Ν1) στις 24 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε η Σέλια Αλπούτσε, του Ινστιτούτου Διαγνωστικής και Επιδημιολογίας (INDRE) στο Μεξικό. Σύμφωνα με την ίδια, το μωρό δεν είχε έρθει σε καμία επαφή με χοίρους.

    Η εξέταση του συνόλου των κρουσμάτων στο Μεξικό αποκάλυψε ότι οι πρώτες περιπτώσεις εμφανίστηκαν τον Μάρτιο στα κεντρικά και τα βόρεια της χώρας. "Είναι δύσκολο να πούμε από πού ξεκίνησε, αλλά οι αρχικές εξετάσεις δεν προέρχονται από αγροτικές ζώνες, δηλαδή από περιοχές όπου υπάρχουν φάρμες με χοίρους", πρόσθεσε η κα Αλπούτσε.

    Μέχρι στιγμής στο Μεξικό έχουν καταγραφεί 14.861 κρούσματα, εκ των οποίων τα 138 θανατηφόρα.

    [12] Σφοδρή θύελλα στην Πολωνία

    Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν εξαιτίας της καταιγίδας που έπληξε την Πέμπτη πολλές περιοχές της Πολωνίας, ανέφεραν τοι τοπικές αρχές.

    Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν καταπλακώθηκαν από δέντρα και ένας τρίτος πνίγηκε στην περιοχή του Βρόκλαου, στα νοτιοανατολικά της χώρας. Το τέταρτο θύμα καταπλακώθηκε επίσης από δέντρο κοντά στο Λοτζ, στην κεντρική Πολωνία.

    Η συγκοινωνία έχει διακοπεί σε δεκάδες δρόμους και πολλές κοινότητες παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα αφού τα καλώδια ξηλώθηκαν από τους θυελλώδεις ανέμους, η ταχύτητα των οποίων έφτανε τα 100 χιλιόμετρα την ώρα.

    Σφοδρή κακοκαιρία έπληξε και την Τσεχία, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της μια ηλικιωμένη γυναίκα και πολλά άτομα να τραυματιστούν από πτώσεις δέντρων. Σύμφωνα με το πρακτορείο CTK η 75χρονη γυναίκα σκοτώθηκε σε ένα πάρκο στο Χράντεκ ναντ Νίσου όταν έπεσε επάνω της ένα κλαδί δέντρου.

    Εξάλλου, δύο πλοιάρια ανατράπηκαν, το ένα σε μια λίμνη στα βόρεια της χώρας και το δεύτερο σε ένα ποταμό νοτίως της Πράγας. Από τους επιβαίνοντες στα δύο σκάφη σώθηκαν οι τέσσερις ενώ ένας πέμπτος αγνοείται.

    Στην κεντρική Τσεχία, κεραυνός χτύπησε μια στάση λεωφορείου με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο αγόρια ηλικίας 13 και 14 ετών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 24 July 2009 - 4:30:35 UTC