Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-07-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο "κόκκινο" ο υδράργυρος το τριήμερο
  • [02] ΓΓΠΠ: Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς
  • [03] Παραμένουν στα μλπόκα
  • [04] Μέτρα για μείωση των ρύπων
  • [05] Δορυφόροι εντοπίζουν έγκαιρα ένα τσουνάμι από τη «σκιά» του
  • [06] Μέτρα πυροπροστασίας
  • [07] Δοκιμές για εμβόλιο
  • [08] "Βαθύτερη συμφιλίωση"

  • [01] Στο "κόκκινο" ο υδράργυρος το τριήμερο

    Στο "κόκκινο" και πάλι ο υδράργυρος τις επόμενες ημέρες, καθώς από αύριο εξασθενούν τα μελτέμια, ενώ θερμές μάζες αναμένεονται από την Αφρική.

    Οι πιο ζεστές ημέρες θα είναι το Σάββατο και η Κυριακή όπου το θερμόμετρο αναμένεται να δείξει έως 43 βαθμούς Κελσίου, αλλά υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν και την Παρασκευή, κυρίως στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά.

    Συγκεκριμένα, αύριο Παρασκευή, οι μέγιστες τιμές στη δυτική Ελλάδα θα είναι 39-41 βαθμοί, στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα 37-39 βαθμοί και περιοχή Αιγαίου 34-36 βαθμοί Κελσίου.

    Το Σάββατο ο υδράργυρος στην ηπειρωτική χώρα θα "σκαρφαλώσει" στους 41-43 βαθμούς, ενώ στη νησιωτική χώρα θα φτάσει στους 37-39 βαθμούς Κελσιου.

    Σε υψηλά επίπεδα θα είναι το θερμόμετρο και την Κυριακή, με τις μέγιστες τιμές στη δυτική και βόρεια Ελλάδα να φτάνουν τους 37-39 βαθμούς, στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα τους 41-43 βαθμούς και στην περιοχή του Αιγαίου τους 38-40 βαθμούς Κελσιου.

    Πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται από τη Δευτέρα, καθώς άνεμοι ισχυροί από βόρειες διευθύνσεις θα πνέουν από την Κυριακή.

    ΓΓΠΠ: Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς

    Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για σήμερα προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4), για τις περιοχές: Νομαρχίες Αθηνών, Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής, Πειραιώς, Εύβοιας, Βοιωτίας, Κυκλάδων, Λέσβου, Χίου, Σάμου, Ικαρίας, καθώς και περιφέρεια Κρήτης.

    Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ενημέρωσε τις κρατικές υπηρεσίες καθώς και τους Οργανισμούς Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, των προαναφερόμενων περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

    Από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καλούνται οι πολίτες να αποφύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες (δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, κλπ.), ρίψη αναμμένων τσιγάρων.

    [02] ΓΓΠΠ: Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς

    Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για σήμερα προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4), για τις περιοχές: Νομαρχίες Αθηνών, Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής, Πειραιώς, Εύβοιας, Βοιωτίας, Κορινθίας, Αργολίδος, Λακωνίας, Κυκλάδων, Λέσβου, Χίου , Σάμου, Ικαρίας, καθώς και την περιφέρεια Κρήτης.

    Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ενημέρωσε τις κρατικές υπηρεσίες καθώς και τους Οργανισμούς Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, των προαναφερόμενων περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

    Από τη ΓΓ Πολιτικής Προστασίας καλούνται οι πολίτες να αποφύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες (δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, κλπ.), ρίψη αναμμένων τσιγάρων.

    [03] Παραμένουν στα μλπόκα

    Οι ροδακινοπαραγωγοί της Πέλλας, παρέμειναν στη διάρκεια της νύχτας στο μπλόκο που έχει στηθεί στον κόμβο του Μελισσίου, σύμφωνα με ενημέρωση της Αστυνομίας. Οι αγρότες έχουν αφήσει τρακτέρ στην κατεύθυνση από Έδεσσα προς Γιαννιτσά.

    Οι οδηγοί που θα βρεθούν σήμερα στην περιοχή αυτή, θα πρέπει να κινηθούν μέσω παρακαμπτήριων οδών, προκειμένου να αποφύγουν την ταλαιπωρία, από το ενδεχόμενο συνέχισης της κινητοποίησης, στο σημείο αυτό.

    [04] Μέτρα για μείωση των ρύπων

    Μέτρα για τη μείωση των ρύπων συζήτησε η Κυβερνητική Επιτροπή, η οποία συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς ανέφερε ότι θα επιβληθούν περιβαλλοντικά τέλη για τα αυτοκίνητα, τέλη τα οποία θα καθορίζονται ανάλογα με την περιβαλλοντική επιβάρυνση του κινητήρα. Τα καθαρά ΙΧ θα έχουν μείωση τελών, είπε, ενώ τα πιο ρυπογόνα θα αυξηθούν από 50-150 ευρώ. Το 2010 θα ισχύσουν τα νέα τέλη και αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες θα τα πληρώσουν το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο.

    Επίσης, ο κ. Σουφλιάς ανακοίνωσε πρόγραμμα απόσυρσης παλαιών αυτοκινήτων, με κίνητρα που θα θεσπιστούν, αλλά και επιπλέον κίνητρα για την αγορά καινούργιων ΙΧ, με άδεια κυκλοφορίας μετά το 2005.

    Δεν θέλουμε να επιβαρύνουμε τον προϋπολογισμό, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σουφλιάς και η χρηματοδότηση προγράμματος θα γίνει από την αύξηση των τελών κυκλοφορίας, αλλά και την αύξηση των εσόδων του κράτους, λόγω της αύξησης ζήτησης των ΙΧ. Το πρόγραμμα θα ισχύσει από το 2009 έως το 2012.

    Από το Σεπτέμβριο του 2011 θα θεσπιστεί πράσινος δακτύλιος και τα αυτοκίνητα που έχουν χαμηλούς ρύπους από 140 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο και κάτω, θα κυκλοφορούν συνεχώς. Τα ΙΧ που κυκλοφόρησαν πριν το 1995 δεν θα επιτρέπεται να κυκλοφορούν εντός του δακτυλίου τις ώρες που ισχύει, ενώ για τα ενδιάμεσα οχήματα θα ισχύσει το μέτρο των μονών - ζυγών.

    Ο κ. Σουφλιάς δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να διευρυνθούν τα όρια του δακτυλίου, αλλά απέκλεισε κατηγορηματικά προτάσεις για δημιουργία διοδίων και κυκλοφορία πετρελαιοκίνητων ΙΧ.

    Στόχος είναι, το 2012 να μειωθούν οι ρύποι κατά 25-35% και το 2015 έως 60%.

    Συνέντευξη Τύπου του κ. Σουφλιά για τα νέα μέτρα

    Δέσμη νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από την οδική κυκλοφορία παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου, ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιάς.

    Τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν περιβαλλοντικά τέλη κυκλοφορίας, ανανέωση του στόλου των οχημάτων και απόσυρση των παλαιών, καθώς επίσης και εφαρμογή "πράσινου" δακτύλιου.

    Αναφορικά με το νέο τρόπο υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας που τίθεται σε ισχύ το 2010, τα Ι.Χ. χωρίζονται πλέον σε 4 κατηγορίες και τα τέλη θα υπολογίζονται με βάση τον κυβισμό και την περιβαλλοντική επιβάρυνση του κινητήρα των οχημάτων:

    Τα αυτοκίνητα που έχουν άδεια κυκλοφορίας μετά την 1/1/2005, εντάσσονται στην κατηγορία Α και θα πληρώνουν 18 ευρώ λιγότερα σε σχέση με τα σημερινά τέλη.

    Τα αυτοκίνητα κατηγορίας Β, με άδεια κυκλοφορίας από 1/1/2000 έως 1/1/2004 θα πληρώνουν 50 ευρώ περισσότερα, τα δε Ι.Χ. Γ κατηγορίας, δηλαδή εκείνα που κυκλοφόρησαν από 1/1/1996 έως 31/12/1999, θα πληρώνουν 100 ευρώ επιπλέον, ενώ εκείνα της κατηγορίας Δ, με άδεια κυκλοφορίας έως τις 31/12/1995, θα πληρώνουν 150 ευρώ περισσότερα.

    Επιπλέον, τα τέλη κυκλοφορίας για τα υβριδικά αυτοκίνητα κάτω των 1.929 κ.ε. παραμένουν μηδενικά, ενώ για εκείνα με παραπάνω κυβικά ισχύει το ήμισυ των τελών για τα αυτοκίνητα της κατηγορίας Α.

    Σχετικά με το μέτρο της απόσυρσης και ανανέωσης του στόλου των οχημάτων, το οποίο θα εφαρμοστεί μετά την έκδοση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων τον Αυγουστο, όπως εκτίμησε ο Υπουργός, τα μέτρα απόσυρσης θα κλιμακώνονται με την κατηγορία και τον κυβισμό του οχήματος που αποσύρεται και θα είναι μεγαλύτερα για εκείνους που μετά την απόσυρση θα αγοράσουν νέο όχημα.

    Ειδικότερα, τα κίνητρα απόσυρσης αυτοκινήτου, χωρίς αγορά νέου, ανά κατηγορία Ι.Χ., είναι τα εξής: 500 ευρώ για απόσυρση Ι.Χ. έως 900 κυβικά, 1.000 ευρώ για Ι.Χ. από 900 έως 1.400 κυβικά, 1.500 ευρώ για Ι.Χ. από 1.400 έως 2.000 κυβικά, 1.800 ευρώ για Ι.Χ. από 2.000 έως 2.400 κυβικά και, τέλος, 2.200 ευρώ για Ι.Χ. από 2400 κυβικά και πάνω.

    Παράλληλα, για αγορά αυτοκινήτου νέας τεχνολογίας (οχήματος Euro 4 ή Euro 5) μετά την απόσυρση του παλιού, δίδεται οικονομικό κίνητρο 1.000 ευρώ επιπλέον.

    Ο κ. Σουφλιάς τόνισε ότι το μέτρο δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό και χρηματοδοτείται από τα επιπλέον έσοδα από τις περιβαλλοντικές "προσαυξήσεις" των υφιστάμενων τελών κυκλοφορίας, καθώς επίσης και από τα επιπλέον έσοδα του κράτους, λόγω επιπρόσθετης ζήτησης στην αγορά από την εφαρμογή των μέτρων.

    Επιπλέον, ο υπουργός ανέφερε ότι έως το 2015 υπολογίζεται ότι η μείωση όλων των ρύπων σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση θα κυμαίνεται περί το 50-60%.

    Τέλος, το μέτρο του "πράσινου" δακτύλιου, που αποτελεί "ένα ακόμα κίνητρο για την ανανέωση του στόλου των οχημάτων", όπως επισήμανε ο υπουργός, θα εφαρμοστεί στην Αθήνα από την 1η Σεπτεμβρίου 2011 και σε όποιο άλλο αστικό κέντρο πάρει σχετική απόφαση η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

    Τα αυτοκίνητα Α κατηγορίας που εκπέμπουν χαμηλούς ρύπους (140 γρ. διοξειδίου του άνθρακα ανά χλμ και κάτω) θα κυκλοφορούν ελεύθερα στον δακτύλιο, ενώ τα "βρόμικα" Ι.Χ. της κατηγορίας Δ, δεν θα μπορούν να κυκλοφορούν κατά τις ώρες ισχύς του. Για τα Ι.Χ. που ανήκουν στις κατηγορίες Β και Γ, η είσοδός τους στο δακτύλιο θα γίνεται με τη διαδικασία μονά-ζυγά.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Σουφλιάς είπε ότι μέσα στο 2009 υπολογίζεται να αποσυρθούν 50.000 οχήματα, 250.000 για το 2010, 230.000 για το 2011 και 200.000 για το 2012.

    Ακόμη, ερωτηθείς σχετικά, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ανέφερε ότι η δαπάνη απόσυρσης και ανανέωσης του στόλου οχημάτων για την περίοδο 2009-2012, είναι 2.301 εκ. Ευρώ, τα δε έσοδα των περιβαλλοντικών τελών κυκλοφορίας και του ΦΠΑ από τις επιπλέον πωλήσεις οχημάτων, είναι 1.701,1 εκ. Ευρώ.

    Πρόσθεσε δε ότι η διαφορά των 600,28 εκ. ευρώ υπερκαλύπτεται από τα αυξημένα τέλη ταξινόμησης λόγω της επιπρόσθετης ζήτησης στην αγορά οχημάτων από την εφαρμογή των μέτρων.

    Εξ άλλου, ερωτηθείς αν χρειάζεται "να ανανεωθεί και η κυβέρνηση με απόσυρση κάποιων στελεχών", ο κ. Σουφλιάς είπε ότι "το αντικείμενο της συνέντευξης είναι η ανανέωση και απόσυρση των οχημάτων".

    [05] Δορυφόροι εντοπίζουν έγκαιρα ένα τσουνάμι από τη «σκιά» του

    Οι δορυφόροι μπορούν με τα ραντάρ τους έγκαιρα να εντοπίσουν το θαλάσσιο «μέτωπο» που δημιουργεί ένα τσουνάμι, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αποτελεσματικότερους τρόπους ανίχνευσης των γιγάντιων καταστροφικών κυμάτων, έτσι ώστε να δίνονται σωτήριες προειδοποιήσεις στους παραθαλάσσιους πληθυσμούς. Η ανακάλυψη ανατρέπει τη μέχρι σήμερα επικρατούσα αντίληψη ότι ένα τσουνάμι στον ανοικτό και βαθύ ωκεανό είναι πολύ αδιόρατο για να γίνει αντιληπτό στην επιφάνεια του νερού.

    Οι αμερικανοί ερευνητές της Εθνικής Διοίκησης Ωκεανών και Ατμόσφαιρας, στο Μπούλντερ του Κολοράντο, υπό τον Όλεγκ Γκόντιν, ανέτρεξαν σε δορυφορικές εικόνες του Ινδικού Ωκεανού (από το δορυφόρο «Ιάσονα 1» της ΝΑSA), καθώς άρχισε να εξελίσσεται το φονικό τσουνάμι του Δεκεμβρίου 2004, το οποίο επέφερε τρομερά πλήγματα στις ακτές της Ταϊλάνδης, της Σρι Λάνκα και άλλων χωρών μετά από το γιγάντιο σεισμό στην Ινδονησία, αφήνοντας πάνω από 228.000 νεκρούς.

    Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι από ψηλά οι δορυφόροι είχαν καταγράψει ξεκάθαρα ίχνη στο νερό που άφηνε το διογκούμενο τσουνάμι. Σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες βλέπουν με αυτό τον τρόπο ένα τσουνάμι να εξελίσσεται υπόγεια και να αφήνει θαλάσσια ίχνη, πριν καν εκδηλωθεί στην επιφάνεια του νερού με όλη του την ένταση.

    Μετά το τσουνάμι του 2004, οι κυβερνήσεις έχουν θέσει σε εφαρμογή συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, μεταξύ άλλων ένα που βασίζεται σε σημαδούρες με αισθητήρες στη μέση του ωκεανού, ώστε να ανιχνεύσουν έγκαιρα τα κύματα απο τυχόν τσουνάμι. Όμως το σύστημα αυτό θεωρείται ανεπαρκές, καθώς οι σημαδούρες δεν μπορούν να τοποθετηθούν παντού, με συνέπεια τεράστιες περιοχές των ωκεανών να μένουν ακάλυπτες. Ένα άλλο σύστημα προειδοποίησης χρησιμοποιεί αισθητήρες όχι στην επιφάνεια του νερού, αλλά στο βυθό, που μετρούν μεταβολές στην πίεση, σε περίπτωση που δημιουργηθεί τσουνάμι.

    Τα τσουνάμι συνήθως γίνονται ορατά και εκδηλώνουν την καταστροφική τους δύναμη, όταν φθάνουν σε ρηχά νερά. Στα βάθη των ωκεανών, ο όγκος νερού που αντικαθιστούν στο πέρασμά τους, περνά σχεδόν απαρατήρητος - όμως αυτή η μικρή μετακίνηση της «σκιάς» πάνω στο νερό (που δημιουργείται καθώς το τσουνάμι αναδεύει το επιφανειακό νερό, κάνοντάς το έτσι πιο σκούρο) μπορεί να γίνει αντιληπτή από τους δορυφόρους.

    Η ομάδα του Γκόντιν ανακάλυψε ότι καθώς το τσουνάμι διασχίζει τον ωκεανό, ανακατεύει και ταυτόχρονα σκουραίνει την επιφάνεια του νερού κατά μήκος του «μετώπου» του, κάτι που μπορούν να ανιχνεύσουν αρκετοί δορυφόροι, σύμφωνα με τη σχετική εργασία που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό βNatural Hazards and Earth System Sciencesβ (Φυσικοί Κίνδυνοι και Συστημικές Επιστήμες της Γης) της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γεωεπιστημών. Όμως οι δορυφόροι που έχουν αυτή την ικανότητα ανίχνευσης, δεν καλύπτουν σήμερα όλους τους ωκεανούς της Γης, άρα υπάρχει μια ανάλογη ανεπάρκεια με τις σημαδούρες.

    Η εργασία έρχεται να επαληθεύσει εμπειρικά την θεωρία που πρώτος διατύπωσε ο Γκόντιν, μετά το 2002, ότι ένα τσουνάμι μπορεί να ανιχνευτεί από ψηλά. Η αρχική έμπνευση είχε δοθεί το 1994, όταν ένα τσουνάμι, που είχε χτυπήσει τη Χαβάη, είχε δημιουργήσει μια «σκιά» πάνω στο νερό που είχε γίνει αντιληπτή λίγο πριν το πλήγμα στην ακτή.

    Σύνδεσμος για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία στη διεύθυνση:

    [06] Μέτρα πυροπροστασίας

    Ευρεία σύσκεψη υπό τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Χρ.Μαρκογιαννάκη πραγματοποιήθηκε, αργά χθες το βράδυ, στο υπουργείο Εσωτερικών για το σχεδιασμό μέτρων εν όψει του δύσκολου τριημέρου καύσωνα.

    Ο κ.Χρήστος Μαρκογιαννάκης δήλωσε οτι "σκοπός της σύσκεψης είναι ο συντονισμός όλων των υπηρεσιών ώστε να αντιμετωπισθεί οποιοδήποτε προβλημα και τις ημέρες αυτές αλλά και για όλη την αντιπυρική περίοδο".

    "Οχι μόνο δεν μπορεί να είναι τυχαίες οι οκτώ εστίες φωτιάς που εκδηλώθηκαν σε διαφορετικά σημεία στον ίδιο περίπου χρόνο στη Ζάκυνθο αλλά είναι ύποπτο.Γιαυτό ενεργοποιούμε όλες τις δυνάμεις προκειμένου να έχουμε αποτελέσματα". δήλωσε ο αναπλήρωτής υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Δημ.Τάξης. Η δήλωση αυτή του κ.Μαρκογιαννάκη έγινε σε ερώτηση που αφορούσε την εμπλοκή της ΕΥΠ στις έρευνες για πιθανούς εμπρησμούς.

    Ο κ.Μαρκογιαννάκης πρόσθεσε χαρακτηριστικά:"εγώ δεν μιλώ για ασύμμετρες απειλές αλλά κάποιες φορές είναι ύποπτο να έχουμε διαδοχικές πυρκαγιές σε ένα συγκεκριμένο σημείο".

    Στη σύσκεψη μετείχαν εκτός του αναπληρωτή υπουργού,ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δημ.,Τάξης κ. Κων.Μπίτσιος, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ.Μαργαρίτης Μουζάς,οι αρχηγοί της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγοι κ.κ.Βασ.Τσιατούρας και Αθ.Κοντοκώστας, αντίστοιχα , ο Αρχηγός της Αγροφυλακής κ. Δημ.Νικολακόπουλος,εκπρόσωποι του Στρατού ,της Αεροπορίας,της ΚΕΔΚΕ,της ΕΝΑΕ και της Πολιτικής προστασίας.

    "Οι υπηρεσίες",όπως τόνισε ο υπουργός,"δρουν προς τρεις κατευθύνσεις.Προς την κατεύθυνση της πρόληψης με ιδιαίτερα μέτρα στις ανεξέλεγκτες χωματερές που δυστυχώς υπάρχουν στη χώρα μας -και είναι αρμόδιες οι υπηρεσίες της ΕΝΑΕ και της ΚΕΔΚΕ-προς την κατεύθυνση του συντονισμού των υπηρεσιών και φυσικά προς την κατεύθυνση της κατάσβεσης αν εκδηλωθεί πυρκαγιά".

    Εκκληση προς τα κόμματα για διάλογο

    Εκκληση προς το ΠΑΣΟΚ,το ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ να λάβουν μέρος στο διάλογο για την δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου Εσωτερικής Ασφάλειας έκανε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Δημ.Τάξης κ.Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

    Κατά τη χθεσινή σύσκεψη στο Υπουργείο αποχώρησαν οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ βουλευτές Γιώργος Ντόλιος και Θεόδωρος Δρίτσας .

    Ο κ.Μαρκογιαννάκης είπε οτι "αποχώρησαν αιφνιδιαστικά" λέγοντας οτι "η κυβέρνηση παράλληλα με τη σύσκεψη νομοθετεί" και τους κάλεσε να επανέλθουν εκτιμώντας οτι οι απόψεις τους στα θέματα στα οποία είχαν αρχίσει να εξετάζονται ήταν παραπλήσιες.

    Ο υπουργός αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις στο Πειθαρχικό Δίκαιο των Αστυνομικών και στην πρόβλεψη να τίθεται επικεφαλής δικαστικός-εισαγγελικός λειτουργός σε περιπτώσεις κατα τις οποίες καταγγέλλεται αστυνομική βία.

    Ο κ.Μαρκογιαννάκης τόνισε οτι "ο διάλογος είναι πολύ χρήσιμος και προσέφερε ήδη πολλά" και πρόσθεσε οτι "η προσπάθεια του Υπουργείου για την δημιουργία του Εθνικού Συμβουλίου Εσωτερικής Ασφάλειας θα συνεχισθεί και την ευθύνη για την αποχώρηση θα την έχουν τα Κόμματα".

    Οπως είναι γνωστό το ΚΚΕ δεν είχε λάβει απο την αρχή μέρος στη σύσκεψη στην οποία τη Νέα Δημοκρατία εκπροσωπεί ο βουλευτής Μεσσηνίας κ.Σαμπαζιώτης και το ΛΑΟΣ, ο πρέσβης κ.Γεώργιος Γεωργίου.

    [07] Δοκιμές για εμβόλιο

    Κλινικές δοκιμές για δύο υποψήφια εμβόλια της νέας γρίπης Α αναμένεται να ξεκινήσουν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας (NHI).

    Οκτώ πανεπιστημιακά ερευνητικά νοσοκομεία θα συμμετάσχουν στις δοκιμές, οι οποίες θα ξεκινήσουν γρήγορα, καθώς οι ΗΠΑ προσπαθούν να ετοιμάσουν το εμβόλιο πριν από το φθινόπωρο όταν και προβλέπεται πιθανή έξαρση της γρίπης στο βόρειο ημισφαίριο.

    Οι δοκιμές αναμένεται να ξεκινήσουν στο "κοντινό μέλλον" ανέφερε το NHI, χωρίς να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία, αν και υπολογίζεται να ξεκινήσουν στα μέσα Αυγούστου.

    Οι δοκιμές θα διευκρινίσουν αν χρειάζονται μία ή δύο δόσεις των 15 μικρογραμμαρίων του εμβολίου για τον ιό Η1Ν1 ώστε να επιτευχθεί η ανοσία σε υγιείς ενήλικες εθελοντές (από 18 έως 64 ετών) καθώς σε μεγαλύτερους ανθρώπους (άνω των 65 ετών).

    Οι δόσεις θα χορηγηθούν για 21 ημέρες, ενώ δοκιμές θα γίνουν και σε υγιή παιδιά (από 6 μηνών μέχρι και 17 ετών).

    [08] "Βαθύτερη συμφιλίωση"

    Βαθύτερη συμφιλίωση μεταξύ των φυλετικών ομάδων στο Ιράκ ζήτησε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κατά τη χθεσινή συνάντησή του στο Λευκό Οίκο με τον ιρακινό πρωθυπουργό Νούρι αλ-Μάλικι.

    Η επίτευξη συμφωνιών στα επίμαχα ζητήματα είναι ζωτικής σημασίας για ένα ενωμένο Ιράκ, αλλά και για τη μελλοντική του σταθερότητα, καθώς οι αμερικανικές δυνάμεις ασφαλείας θα εκχωρούν στους Ιρακινούς όλο και περισσότερες αρμοδιότητες στον τομέα της ασφάλειας.

    "Το Ιράκ θα είναι πιο ασφαλές και πιο επιτυχημένο εάν καταστεί ένα μέρος όπου όλοι οι Ιρακινοί μπορούν να ευημερήσουν, συμπεριλαμβανομένων όλων των φυλετικών και θρησκευτικών ομάδων του Ιράκ", δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα.

    Παρά το γεγονός ότι οι συνθήκες ασφαλείας στη χώρα έχουν βελτιωθεί δραματικά, ο αμερικανός πρόεδρος έχει εκφράσει την απογοήτευσή του για τον αργό ρυθμό της πορείας συμφιλίωσης μεταξύ των Κούρδων, των Σουνιτών και των Σιιτών του Ιράκ, αλλά και για την καθυστέρηση στην ανάπτυξη προγράμματος κατανομής των εσόδων από τους πετρελαϊκούς πόρους στις περιφερειακές κυβερνήσεις.

    Ο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε επίσης την υποστήριξή του προς τις ιρακινές προσπάθειες στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για άρση των κυρώσεων που επιβλήθησαν ύστερα από την εισβολή των στρατευμάτων του Σαντάμ Χουσέιν στο Κουβέιτ το 1990, δηλώνοντας ότι "θα ήταν λάθος να εξακολουθεί το Ιράκ να πληρώνει για τις αμαρτίες ενός έκπτωτου δικτάτορα".

    "Ο Πρόεδρος Ομπάμα και η αμερικανική κυβέρνηση συμφωνούν μαζί μας ότι το Ιράκ δεν αποτελεί πλέον απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, καθώς στη χώρα πλέον έχουμε δημοκρατία και όχι δικτατορία", δήλωσε από την πλευρά του ο ιρακινός πρωθυπουργός.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 23 July 2009 - 6:30:31 UTC