Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-07-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Χρειάζεται εθνικό σχέδιο για τη νέα γρίπη"

  • [01] "Χρειάζεται εθνικό σχέδιο για τη νέα γρίπη"

    Τρεις σοβαρές ελλείψεις στο θέμα της αντιμετώπισης του ιού της νέας γρίπης, οι οποίες μπορεί να δώσουν κακή τροπή στην εξέλιξη της υπόθεσης, καταλόγισε σήμερα στην κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας σε ευρεία κομματική σύσκεψη που έγινε στα γραφεία του Κινήματος και ασχολήθηκε με το θέμα αυτό.

    Ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι υπάρχει έλλειψη σοβαρού σχεδίου απο την κυβέρνηση, έλλειψη συντονισμού όλων των αρμοδίων κυβερνητικών και επιστημονικών παραγόντων και έλλειψη σωστής ενημέρωσης των πολιτών.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι λόγω αυτών των ελλείψεων μία πανδημία ήπιας γρίπης, όπως είναι σήμερα, κινδυνεύει να έχει εξέλιξη με απρόβλεπτες συνέπειες για την υγεία των πολιτών, αλλά και τη λειτουργία της οικονομίας και της κοινωνίας γενικότερα.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι θα έπρεπε ήδη να είχε συσταθεί διϋπουργική επιτροπή υπό τον πρωθυπουργό, που θα έχει την συνολική ευθύνη για την διαχείριση της υπόθεσης.

    Και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει δώσει όλο το βάρος στην επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος, αντί να προετοιμαστεί ουσιαστικά για την αντιμετώπισή του.

    Τόνισε επίσης ότι χρειάζεται ένα πλήρες εθνικό σχέδιο και σωστή ενημέρωση και όχι άλλες καθυστερήσεις και ανακρίβειες στο δημόσιο διάλογο.

    Το ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, θα παρακολουθεί το θέμα σοβαρά και τεκμηριωμένα προς όφελος της υγείας των πολιτών, της ομαλής λειτουργίας της οικονομίας και της κοινωνίας και γι΄αυτό έχει συστήσει ομάδα διαχείρισης που θα παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις.

    Ενημέρωση στη Βουλή

    Ενημέρωση από τον υπουργό Υγείας για τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της νέας γρίπης, ζητούν σε επιστολή τους προς τον Πρόεδρο της Βουλής οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που μετέχουν στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων.

    Ενημέρωση από τον υπουργό Υγείας Δ. Αβραμόπουλο για τα μέτρα που λαμβάνει, ή προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της νέας γρίπης, ζητούν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που μετέχουν στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, σε επιστολή που απέστειλαν προς τον Πρόεδρο του Σώματος.

    «Η ανυπαρξία εθνικού σχεδίου δράσης για την επιδημία της νέας γρίπης, προκαλεί ισχυρές αμφιβολίες σχετικά με την ετοιμότητα της χώρας και του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση τυχόν επερχόμενης πανδημίας τον Σεπτέμβριο. Η κυβερνητική πολιτική εξαντλείται στις συνεχείς και συχνά αντιφατικές δηλώσεις του υπουργού Υγείας, που φυσικά, κάθε άλλο παρά κατευνάζουν τους φόβους και τις ανησυχίες των πολιτών», αναφέρεται στην επιστολή των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

    Δηλώσεις Διαμαντοπούλου

    "Βρισκόμαστε μπροστά σε μια πανδημία, η οποία, όμως, είναι μια ήπιας μορφής γρίπη και γι' αυτό χρειάζεται ψυχραιμία αλλά και εγρήγορση. Στο θέμα των σχολείων χρειάζεται ειδικός σχεδιασμός", δήλωσε η πολιτική εκπρόσωπος Παιδείας του ΠΑΣΟΚ Άννα Διαμαντοπούλου.

    "Ο υπουργός Παιδείας πριν από είκοσι ημέρες είπε ότι υπεύθυνες είναι οι νομαρχίες της χώρας. Αυτό είναι απαράδεκτο. Υπεύθυνο είναι και το υπουργείο Παιδείας και η ελληνική κυβέρνηση. Γι' αυτό ζητάμε από τον υπουργό Παιδείας να καταθέσει σχέδιο για κάθε σενάριο, να έλθει στην Βουλή και να ανακοινώσει το πρόγραμμα του υπουργείου και βεβαίως δεν ζητάμε το πότε θα ανοίξουν ή θα κλείσουν τα σχολεία, αλλά να αρχίσουμε από συγκεκριμένες οδηγίες, όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες, για τα παιδιά, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς, ώστε να μειώσουμε τις επιπτώσεις", επισήμανε η κ. Διαμαντοπούλου, προσθέτοντας "ότι είναι αναγκαίο και δεν αρκούν οι ωραιολογίες και οι συστάσεις για ψυχραιμία".

    Απάντηση του υπουργού Υγείας

    Ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος ερωτηθείς από δημοσιογράφους, σχετικά με τα όσα διατύπωσε σήμερα το ΠΑΣΟΚ αναφορικά με το θέμα της νέας γρίπης και με αφορμή τη σύσκεψη που συγκάλεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

    «Έδωσε επιτέλους, μετά από τρεις ολόκληρους μήνες, να ενεργοποιηθεί και η Αξιωματική Αντιπολίτευση. Θέλω να πιστεύω δε, ότι θα σταθεί στο ύψος της περιστάσεως και δεν θα παρασυρθεί από τον, γνώριμο στην Ελλάδα, λαϊκισμό ή στο μικροκομματισμό.

    Η χώρα μας αντιμετωπίζει αυτή τη μεγάλη και σημαντική υπόθεση εξαρχής, με σοβαρότητα, σύνεση, ψυχραιμία. Ο μηχανισμός είναι σε επαγρύπνηση, έχουν καταρτιστεί όλα τα σχέδια που απαιτούνται και το κυριότερο, έχει εμπεδωθεί ένα κλίμα ασφάλειας και εμπιστοσύνης στους πολίτες.

    Δεν προσφέρεται λοιπόν, αυτή η υπόθεση για μικροκομματικές προσεγγίσεις, ούτε για κομματικούς ανταγωνισμούς.

    Επιμένω σε αυτό που είπα πριν. Ήρθε η ώρα να αποδείξει και το ΠΑΣΟΚ και ο Αρχηγός του, ότι πράγματι αντιλαμβάνεται σωστά το θεσμικό του ρόλο, που είναι ιδιαίτερα σημαντικός».

    Απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου

    «Το ΠΑΣΟΚ στην προσπάθειά του να εκμεταλλευτεί το κάθε τι, ακόμη και μια πανδημία, η οποία πλήττει όλες χώρες του πλανήτη, για δικά του μικροκομματικά οφέλη, αποδεικνύει με τρόπο που δείχνει την ανευθυνότητά του, ότι είναι εντελώς ανενημέρωτο», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κληθείς να σχολιάσει τα όσα αναφέρει το ΠΑΣΟΚ περί έλλειψης σχεδίου της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του νέου ιού της γρίπης.

    Ο Ευ. Αντώναρος πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ «κάνει ότι δεν ξέρει. Προσποιείται ότι δεν έχει συμβεί τίποτα στη χώρα για το θέμα της αντιμετώπισης της πανδημίας της γρίπης, ένα θέμα σοβαρό, που θα συνιστούσα στους υπεύθυνους του συγκεκριμένου τομέα του ΠΑΣΟΚ να μην το χρησιμοποιούν για μικροκομματική εκμετάλλευση. Οι Έλληνες πολίτες τους έχουν καταλάβει. Από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα περίμενε κανείς να παρουσιάζει συγκεκριμένα σχέδια, συγκεκριμένες προτάσεις. Αντί γι αυτό το ΠΑΣΟΚ και ο κ. Γιώργος Παπανδρέου εξαντλούν όλη τους την φαντασία στην διατύπωση ευχολογίων, πολεμικών θέσεων, οι οποίες δεν εξυπηρετούν ούτε τον τόπο, ούτε τον Έλληνα πολίτη».

    Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι η ελληνική πολιτεία έχει επεξεργαστεί κι έχει πλήρες σχέδιο αντιμετώπισης όλων των ενδεχόμενων συνεπειών της επιδημίας της γρίπης. Και μάλιστα - είπε - αυτό το έχουμε κάνει εγκαίρως. Έχουμε ενημερώσει τους Έλληνες πολίτες, σε όλα τα στάδια, για το τι κίνδυνοι ενδέχεται να προκύψουν, πώς θα αντιμετωπιστούν, τι θα γίνει όταν έρθει η ώρα.

    «Το να δημιουργεί κανείς, με άναρθρες κραυγές, κλίμα πανικού, δεν εξυπηρετεί κανένα. Εξυπηρετεί ενδεχομένως τις μικροκομματικές έγνοιες, τους μικροκομματικούς σχεδιασμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι Έλληνες πολίτες όμως, ξέρουν πάρα πολύ καλά από την ενημέρωση που τους γίνεται καθημερινά και από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και άλλων υπουργείων και φορέων που εμπλέκονται ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα» συμπλήρωσε.

    Επισήμανε επίσης ότι είναι ένα θέμα που απασχολεί όλες τις χώρες, άλλες λιγότερο κι άλλες περισσότερο, εξαρτάται αυτή τη στιγμή πολύ κι από τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε χώρα. «Ας μη δημιουργούν λοιπόν κάποιοι δράκους υπερβολικούς εκεί όπου δεν υπάρχουν, για να αποσπάσουν την προσπάθεια των Ελλήνων πολιτών από άλλες γκάφες τις οποίες κάνουν».

    Κληθείς να διευκρινίσει ποιες είναι οι γκάφες του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Αντώναρος είπε πως δεν έχει κάτι να προσθέσει, καθώς νομίζει πως τις γκάφες του ΠΑΣΟΚ τις έχει εμπεδώσει καλά ο ελληνικός λαός.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 22 July 2009 - 14:30:32 UTC