Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-07-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παραμένουν στα μπλόκα
  • [02] Συμφωνία ΗΠΑ-Ινδίας για πυρηνικά
  • [03] Προσφυγή της Κοινότητας Γραμματικού στο Συμβούλιο της Επικρατείας
  • [04] ΓΓΠΠ: Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς
  • [05] "Χρειάζεται δουλειά"
  • [06] Ενοίκιο... 1 δολαρίου

  • [01] Παραμένουν στα μπλόκα

    Στις 10 το πρωί αναμένεται να συνεδριάσουν οι ροδακινοπαραγωγοί της Πέλλας, προκειμένου να αποφασίσουν για τη μορφή, αλλά και μέλλον των κινητοποιήσεών τους.

    Ο κόμβος Μελισσίου και η διασταύρωση Γυψοχωρίου, εξακολουθούν να παραμένουν αποκλεισμένοι από τα τρακτέρ των αγροτών, την ώρα αυτή.

    Ανοιχτά, παραμένουν, τα μπλόκα στις διασταυρώσεις «Κόνεξ» και Μαυροβουνίου. Πάντως, σε τακτά χρονικά διαστήματα, κάποια μπλόκα ανοίγουν και κάποια κλείνουν. Ωστόσο, δεν δημιουργούνται προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων, καθώς η κυκλοφορία διεξάγεται μέσω παρακαμπτηρίων δρόμων.

    Στα 22 λεπτά το κιλό θα διαμορφωθεί η τιμή των συμπύρηνων ροδάκινων. Αυτό αναφέρθηκε σε σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υπό την προεδρία του υπουργού Σωτήρη Χατζηγάκη και τη συμμετοχή εκπροσώπων των ροδακινοπαραγωγών.

    Το ποσόν αυτό προκύπτει από τα 18 λεπτά που θα δώσουν οι βιομηχανίες (υπήρξε "συμφωνία κυρίων" κατά δήλωση του κ. Χατζηγάκη) και 4 λεπτά από τη χρηματοδότηση μέσω ΛΑΕΚ του εργασιακού κόστους.

    Παράλληλα, ο κ. Χατζηγάκης έδωσε εντολή στις υπηρεσίες των ΕΛΓΑ για την άμεση εκτίμηση των ζημιών της παραγωγής και της αποζημίωσης των ροδακινοπαραγωγών.

    Μετά την εξέλιξη αυτή, ο υπουργός κάλεσε τους παραγωγούς της Βόρειας Ελλάδας να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους.

    Οι ροδακινοπαραγωγοί ζητούσαν από την κυβέρνηση ως ελάχιστη εγγυημένη τιμή τα 25 λεπτά/κιλό βιομηχανικού ροδακίνου στον παραγωγό, πλήρη αποζημίωση «στο χωράφι» των περίπου 200.000 τόνων συμπύρηνου, που δεν θα απορροφηθεί από τη βιομηχανία, και 4,5 λεπτά ανά κιλό στις ομάδες παραγωγών για τα λειτουργικά τους έξοδα, μέσω ΛΑΕΚ.

    [02] Συμφωνία ΗΠΑ-Ινδίας για πυρηνικά

    Η Ινδία και οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέγραψαν αμυντική συμφωνία με την οποία προβλέπται η αύξηση των πωλήσεων αμερικανικών όπλων στο Νέο Δελχί και συμφώνησαν για την εγκατάσταση αμερικανικών πυρηνικών αντιδραστήρων σε δύο τοποθεσίες, όπως ανακοίνωσε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον.

    Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η Κλίντον από το Νέο Δελχί, έχοντας πλάι της τον Ινδό ομόλογό της Σ.Μ. Κρίσνα, είπε ότι οι δύο χώρες συμφώνησαν να υπάρχει επίβλεψη της "τελικής χρήσης" των αμερικανικών όπλων και της τεχνολογίας που θα πωληθεί στην Ινδία.

    Η συμφωνία αυτή "ανοίγει το δρόμο για μεγαλύτερη συνεργασία στον αμυντικό τομέα μεταξύ των χωρών μας", τόνισε η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

    Με βάση τους όρους της συμφωνίας η Ινδία δεσμεύεται να τηρήσει την αμερικανική νομοθεσία περί πώλησης όπλων. Οι νόμοι των ΗΠΑ απαγορεύουν στα κράτη που αγοράζουν αμερικανικά αμυντικά συστήματα να τα χρησιμοποιούν υπέρ τρίτων χωρών.

    Όσον αφορά την πυρηνική ενέργεια, η Κλίντον είπε ότι "εγκρίθηκαν" δύο τοποθεσίες για την κατασκευή αμερικανικών πυρηνικών εργοστασίων.

    [03] Προσφυγή της Κοινότητας Γραμματικού στο Συμβούλιο της Επικρατείας

    Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε η Κοινότητα Γραμματικού και ζητάει να ακυρωθεί η υπ' αριθμ. 2708/7.7.2009 κοινή υπουργική απόφαση με την οποία παρατάθηκε έως την 30.10.2013, η ισχύς της προγενέστερης υπ' αριθμ. 136945/2003 υπουργική απόφαση με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την "Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Αποβλήτων" (ΟΕΔΑ) στη θέση "Μαύρο Βουνό" Γραμματικού.

    Η Κοινότητα Γραμματικού υποστηρίζει ότι η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση για την παράταση των περιβαλλοντικών όρων είναι αντίθετη στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το Σύνταγμα και την ελληνική νομοθεσία.

    Στην αίτησή της (προσφυγή) η Κοινότητα αναφέρει ότι οι συναρμόδιοι υπουργοί όφειλαν να προβούν σε νέες εκτιμήσεις των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και να τηρήσουν εκ νέου το σύνολο της διαδικασίας για την περιβαλλοντική αδειοδότηση, καθώς από την αρχική έγκριση των περιβαλλοντικών όρων το 2003 μέχρι σήμερα υπήρξαν σημαντικές μεταβολές στην ευρύτερη περιοχή του Γραμματικού.

    [04] ΓΓΠΠ: Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς

    Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για σήμερα προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4), για τις περιοχές: Νομαρχίες Αθηνών και Ανατολικής Αττικής, Νομοί Λέσβου, Σάμου, Ικαρίας, Χίου, Κυκλάδων, Εύβοιας καθώς και περιφέρεια Κρήτης.

    Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενημέρωσε τις κρατικές υπηρεσίες καθώς και τους Οργανισμούς Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης των προαναφερόμενων περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

    Από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καλούνται οι πολίτες να αποφύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες (δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, κλπ), ρίψη αναμμένων τσιγάρων.

    Ειδικότερα, οι πολίτες παρακαλούνται:

    - να αποφύγουν το άναμμα φωτιάς για οποιαδήποτε λόγο στην ύπαιθρο και να σεβαστούν τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιοχές υψηλού κινδύνου.

    - να ειδοποιήσουν αμέσως το κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στον αριθμό κλήσης 199 σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά.

    - να απομακρυνθούν έγκαιρα σε περίπτωση πυρκαγιάς, εάν δεν μπορούν να βοηθήσουν στην καταστολή της κατά το αρχικό στάδιο, για τη δική τους ασφάλεια αλλά και για να μην παρεμποδίσουν το έργο των Πυροσβεστικών δυνάμεων καθώς αυτές θα καταφθάνουν.

    Τέλος, υπενθυμίζεται ο Ενιαίος Ευρωπαϊκός Αριθμός ΄Εκτακτης Ανάγκης 112, που μπορεί να καλεί κάποιος σε ανάλογες καταστάσεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [05] "Χρειάζεται δουλειά"

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπερασπίστηκε το οικονομικό σχέδιο ανάκαμψης των ΗΠΑ κατά τους έξι πρώτους μήνες, τονίζοντας όμως ότι μένει ακόμη αρκετή δουλειά να γίνει.

    "Πιστεύω ότι είμαστε μακριά από την άβυσσο. Πιστεύω ότι έχουμε σβήσει την φωτιά" δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος αντιμετωπίζει τα πρώτα σημάδια αμφιβολίας των Αμερικανών για την οικονομική πολιτική του.

    "Η μεταφορά που χρησιμοποιώ καμιά φορά είναι ότι είχαμε ένα όμορφο σπίτι που έπιασε φωτιά. Φτάσαμε και χρησιμοποιήσαμε την πυροσβεστική μάνικα. Η φωτιά έσβησε αλλά ανακαλύψαμε ότι πρέπει να φτιάξουμε τους τοίχους, τη στέγη, ότι ο λέβητας είναι εκτός λειτουργίας και στη συνέχεια ότι έχουμε αργήσει να πληρώσουμε τους λογαριασμούς" ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, μιλώντας σε συνέντευξη του στο PBS.

    [06] Ενοίκιο... 1 δολαρίου

    Η απόφαση κατοίκων της κωμόπολης Μαλί, στην αυστραλιανή πολιτεία της Βικτόριας να προσφέρουν σπίτια με ενοίκιο ένα δολάριο την εβδομάδα για να προσελκύσουν νέους κατοίκους είχε εντυπωσιακά αποτελέσματα.

    Άνθρωποι από τη Βραζιλία, την Αργεντινή, την Ισπανία, την Αυστραλία, την Ελβετία, την Ιρλανδία αλλά και από την Ελλάδα έδειξαν ενδιαφέρον.

    Η επαρχιακή κωμόπολη, η οποία βρίσκεται τρεις ώρες με το αυτοκίνητο μακριά από τη Μελβούρνη μαστίζεται από την ανομβρία εδώ και 13 χρόνια, με αποτέλεσμα ο πληθυσμός της να συρρικνώνεται.

    Κάποτε η περιοχή αυτή, που ήταν μία από τις πρώτες περιοχές στην παραγωγή σιταριού, έσφυζε από ζωή, ενώ τώρα πολλοί κάτοικοι της την εγκαταλείπουν με αποτέλεσμα να απειλείται με κλείσιμο ακόμα και το σχολείο της.

    Για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση και να εγκατασταθούν στην περιοχή νέοι άνθρωποι, οι κάτοικοι του Μαλί υιοθέτησαν την νέα ιδέα. Αγόρασαν τα εγκαταλειμμένα σπίτια και τα νοικιάζουν με μόλις ένα δολάριο την εβδομάδα.

    Ήδη πάνω από 10.000 άτομα επισκέφθηκαν την κωμόπολη και επίσημα 45 οικογένειες με παιδιά έχουν υποβάλει αίτηση για να νοικιάσουν σπίτια με ένα δολάριο ενοίκιο την εβδομάδα. Σημειώνεται πως απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι νέοι κάτοικοι να έχουν παιδιά και να φροντίζουν τα σπίτια..

    "Πιστεύουμε πως θα δεχτούμε και άλλες αιτήσεις" είπε ο εκπρόσωπος η εκπρόσωπος της κίνησης Κάλι Μπράουν.

    " Ελπίζαμε πως θα δελέαζαμε κάποιους που θέλουν εναλλακτικούς τρόπους ζωής, να έρθουν να εγκατασταθούν στο Μαλί και έτσι να ξαναδώσουν ζωή στην περιοχή", είπε ο εμπνευστής της ιδέας Άλαν Φόσετ και πρόσθεσε:

    "Η ανταπόκριση ξεπέρασε κάθε προσδοκία μας. Δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον και από το εξωτερικό".

    Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.wycheproof.vic.au


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 21 July 2009 - 6:30:24 UTC