Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-07-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Διαφάνεια στις δημόσιες προμήθειες"
  • [02] "Η κυβέρνηση υποβάθμισε το κράτος"
  • [03] ΓΓΠΠ: Κίνδυνος πυρκαγιών
  • [04] Κινητοποιήσεις ροδακινοπαραγωγών
  • [05] Εορτασμοί για τα γενέθλια του Ν.Μαντέλα
  • [06] Πέθανε ο γηραιότερος βετεράνος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου
  • [07] Ημερήσια Ατζέντα: 19/7/2009
  • [08] "Αντιεκπαιδευτική πολιτική"
  • [09] Ομιλία Αλ. Αλαβάνου
  • [10] Επίσκεψη στην Αρκαδία
  • [11] Ζεστές μέρες
  • [12] Δεν ανησυχούν
  • [13] "Να μειωθούν οι δαπάνες"

  • [01] "Διαφάνεια στις δημόσιες προμήθειες"

    Συνεργασία με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής. Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι συζητήθηκε υπό κατάρτιση σχέδιο νόμου για την απλοποίηση της διαδικασίας στην ίδρυση επιχειρήσεων, ώστε από 17-18 βήματα, που χρειάζονται σήμερα, να απαιτούνται μόλις 3 με 4.

    «Στόχος είναι να γίνει πιο εύκολη η ζωή των νέων επιχειρηματιών και ιδίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», είπε ο κ. Χατζηδάκης.

    Επίσης, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα προωθήσει περαιτέρω τη διαφάνεια στις προμήθειες του δημόσιου τομέα, με ένα πιο σύγχρονο, πιο διαφανές και πιο ευρωπαϊκό σύστημα, το οποίο θα αξιοποιεί και τις δυνατότητες του διαδικτύου.

    «Η διαφάνεια είναι ψηλά στις κυβερνητικές προτεραιότητες», τόνισε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι στόχος είναι να θα δημοσιοποιούνται, μέσω διαδικτύου, όλες οι προμήθειες και οι διαγωνισμοί.

    Απαντώντας σε ερώτηση για δημοσιεύματα σχετικά με τη δημιουργία πυρηνικών εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΔΕΗ, ο κ. Χατζηδάκης είπε «δεν είναι στις προτεραιότητές μας, ισχύουν οι παλαιότερες τοποθετήσεις μας».

    [02] "Η κυβέρνηση υποβάθμισε το κράτος"

    "Το μοντέλο της υπερσυγκέντρωσης κεφαλαίου σε λίγα χέρια φθάνει στο τέλος του και αντικαθίσταται από ένα άλλο μοντέλο, αυτό της πράσινης ανάπτυξης", ήταν το αισιόδοξο μήνυμα, που απηύθυνε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου σε εκδήλωση που έγινε με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης των εργασιών του Συμποσίου της Σύμης, στη Σκιάθο.

    Το ίδιο αισιόδοξος ήταν ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στην εσωτερική κατάσταση, όπου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υποβάθμισε ένα ευνοούμενο κράτος με αποτέλεσμα ο πολίτης να βομβαρδίζεται καθημερινά με αποκαλύψεις διαφθοράς. Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, υπηρετεί μόνο ειδικά συμφέροντα των λίγων και ισχυρών και όχι το δημόσιο συμφέρον. Αυτό, τόνισε, θα το ανατρέψουμε και μάλιστα πολύ σύντομα στις ερχόμενες εκλογές, ώστε η πολιτεία να υπηρετεί μόνο το δημόσιο συμφέρον και κανένα άλλο.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενος στην πράσινη ανάπτυξη τόνισε πως αυτή διασφαλίζει πέντε στόχους: πρώτον, την κοινωνική αλληλεγγύη, τη συνοχή και την κοινωνική δικαιοσύνη, μια κοινωνία χωρίς ανισότητες, δεύτερον, μια νέα σχέση του ανθρώπου με τη φύση, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, τρίτον, αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών με επένδυση στον άνθρωπο, τέταρτον, απαλλαγή της δημοκρατίας από το συγκεντρωτικό και πελατειακό κράτος, ενώ πρόσθεσε ότι η δημοκρατία είναι το νέο στοίχημα στην πολιτική και πέμπτον, καθιστά την Ελλάδα μια χώρα ανοιχτών οριζόντων που μπορεί να είναι πρωτοπόρος στην πράσινη ανάπτυξη.

    Συζήτηση με δημοσιογράφους

    Σε συζήτηση που είχε με τους δημοσιογράφους, αμέσως μετά τη λήξη των εργασιών του Συμποσίου, ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στα συμπεράσματα για την Ελλάδα, τόνισε ότι «η Ελλάδα μπορεί να έχει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στα Βαλκάνια, την Ευρώπη, τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα σχεδιάσει το μέλλον της, θα αναλάβει πρωτοβουλίες και δεν θα παραμείνει στη σημερινή ακινησία».

    Σημαντικό ρόλο επίσης, όπως είπε, μπορεί να έχει στη διαμόρφωση των σχέσεων της Ευρώπης με τη Ρωσία, «λόγω των παραδοσιακών καλών σχέσεων, που στηρίζονται στην Ορθοδοξία και τις πολιτιστικές παραδόσεις των δύο χωρών, καθώς επίσης και στη διαμόρφωση των σχέσεων της Ευρώπης με την Τουρκία με την οποία μπορεί να συνεργαστεί και στα θέματα ενέργειας, εφόσον πρωτοπορήσει στην αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τομέας στον οποίο η χώρα μας μπορεί να είναι πρωτοπόρος».

    Όπως αναφέρθηκε από τους συνέδρους, η Ελλάδα έχει πολλές αναξιοποίητες δυνατότητες στις σχέσεις της με την περιοχή και θα μπορούσε να παίζει ρόλο συνθετικό για τη δημιουργία και την ανάπτυξη νέων πρωτοβουλιών και νέων πολιτικών.

    Αναφορικά με το θέμα της πράσινης ανάπτυξης, η οποία, όπως ειπώθηκε, είναι αναγκαιότητα για όλους, το ερώτημα, που έθεσε ο κ. Παπανδρέου, είναι «αν θα πάμε σε αυτήν με σχεδιασμό και αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που παρέχει για ευρύτερες αλλαγές, ή θα σερνόμαστε πίσω από τις άλλες χώρες με ό,τι επιπτώσεις μπορεί να έχει κάτι τέτοιο».

    Η Ελλάδα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που έγιναν, έχει τεράστιες δυνατότητες, αλλά θα δεχθεί και αρκετές απειλές, καθώς η Μεσόγειος αναμένεται να είναι περιοχή, που θα πληγεί άμεσα από τις κλιματικές αλλαγές. «Στην αντιμετώπιση αυτών των αλλαγών, η Ελλάδα μπορεί να έχει σημαντικό λόγο και ρόλο, ενώ σήμερα είναι απούσα».

    Σχετικά με τα ζητήματα δημοκρατίας, και εκεί, όπως ειπώθηκε, η Ελλάδα έχει πολλά να προσφέρει. Αναφέρθηκε δε, ως παράδειγμα, στη δημοσκοπική διαβούλευση, που έγινε πριν από τις τελευταίες δημοτικές εκλογές για την επιλογή υποψηφίου δημάρχου στο Μαρούσι.

    Στο θέμα της δημοκρατίας και της συμμετοχής αναφέρθηκε και η Σεγκολέν Ρουαγιάλ, η οποία έχει αναπτύξει σχετικές δραστηριότητες στη Γαλλία και μάλιστα πρόσφατα έκανε διαβούλευση με τα σχολεία (μαθητές, καθηγητές, γονείς και εργαζόμενους στα σχολεία) και το πώς και πού πρέπει να διατίθενται τα χρήματα, που προορίζονται για το σχολείο.

    Στις νέες αυτές μορφές δημοκρατίας ειπώθηκε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελέσει ένα κέντρο παρόμοιων διαδικασιών.

    Μεγάλη συζήτηση έγινε και για τα θέματα ασφάλειας, που προκύπτουν καθημερινά και δεν σχετίζονται τόσο με τη γνωστή εσωτερική ασφάλεια, όσο κυρίως με τη φύλαξη των συνόρων, το εμπόριο, το λαθρεμπόριο, τα ναρκωτικά κλπ, όπου η Ελλάδα -επίσης κατά τις εκτιμήσεις των συνέδρων- θα μπορούσε να έχει σημαντικό ρόλο, ως κέντρο στην περιοχή της Μεσογείου, αναφορικά με τις έρευνες, που πρέπει να γίνονται για την αντιμετώπιση όλων αυτών των φαινομένων.

    Στο Συμπόσιο ανταλλάχθηκαν ευρύτερες απόψεις, προκειμένου να φωτιστούν ορισμένα θέματα ή πλευρές θεμάτων, ενώ έγινε σύνδεση των παγκοσμίων προβλημάτων με τα τοπικά, κυρίως εκείνα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, μιας και -όπως αναφέρθηκε- τα παγκόσμια και τα τοπικά προβλήματα έχουν κοινή ατζέντα με τις διαφοροποιήσεις της.

    Σχετικά με το χρηματοπιστωτικό σύστημα, όπως λειτουργεί σήμερα, αναφέρθηκε, ότι δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες του πλανήτη και έχει σημαντικές επιπτώσεις και σε τοπικό επίπεδο. Αντίστοιχα, εκτιμήθηκε ότι υπάρχουν δυνατότητες δημοκρατικής έκφρασης και αυτόνομης οργάνωσης, αλλά και διαβούλευσης και συμμετοχής των πολιτών, ενώ παρατηρήθηκε ότι σήμερα υπάρχει μεγάλο έλλειμμα δημοκρατίας παγκοσμίως και κυρίως σχετικά με το ποιος παίρνει αποφάσεις, με ποιο τρόπο και γιατί παίρνει τις συγκεκριμένες αποφάσεις, και όχι άλλες. Όπως τονίστηκε «σήμερα αποφάσεις παίρνονται από τράπεζες και μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ η συμμετοχή του κράτους σε αυτές μειώνεται».

    Αναφορά έγινε, επίσης, και στα μέσα ενημέρωσης, παλαιά και νέα, στο ρόλο που παίζουν και στην αυτονομία που πρέπει να έχει η πολιτική απέναντι σε αυτά.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην πράσινη ασφάλεια, ως ζήτημα που αφορά και την εξωτερική πολιτική της χώρας, η οποία πρέπει να λαμβάνει υπόψη της το μοντέλο της πράσινης οικονομίας. Ανέφερε, ως παράδειγμα, το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν πολλά προβλήματα, π.χ. έλλειψη νερού σε μία πόλη 15 εκατομμυρίων κατοίκων. «Τέτοια προβλήματα θα προκαλέσουν μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμών και πρέπει κανένας να σχεδιάσει την αντιμτώπιση του προβλήματος εκ των προτέρων, ώστε να υπάρξει ασφάλεια και στην περιοχή, που έχει το πρόβλημα, αλλά και στην περιοχ,ή που πιθανόν να δεχθεί κύματα μεταναστών», είπε.

    Το δεύτερο παράδειγμα, που ανάφερε ο κ. Παπανδρέου, αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων. Αναρωτήθηκε τι θα γίνει σε μια πόλη σαν την Αθήνα αν προκύψει μια οποιαδήποτε πανδημία και έχει προβλήματα με τα σκουπίδια. Πρόσθεσε δε, ότι, σε τέτοια ζητηματα, η Ελλάδα μπορεί να έχει σημαντικό ρόλο στην περιοχή της Μεσογείου.

    Επίσης, ανέφερε ότι θα μπορούσε η Ελλάδα αναπτύσσοντας τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας να προτείνει στην Ευρώπη και την Τουρκία, αντί η γειτονική χώρα να συζητάει για κατασκευή εργοστασίων παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, να λυθεί το θέμα από κοινού με την Ελλάδα με την παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές, σχετικά με τις οποίες η χώρα μας έχει τεράστιες δνατότητες.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συνέδεσε την πράσινη ανάπτυξη με την κοινή αγροτική πολιτική, η οποία λήγει το 2013, όταν θα σταματήσουν και οι επιδοτήσεις στον αγροτικό τομέα. Υποστήριξε πως «αν η Ελλάδα θέσει ως στόχο την πρωτοπορία στην πράσινη ανάπτυξη, θα έχει πολλά ατού στις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση σε θέματα αγροτικής παραγωγής» και επέκρινε την κυβέρνηση ότι «δεν έχει σχέδιο για το τι πρέπει να γίνει μετά το 2013».

    «Η κυβέρνηση έχει κρίση στρατηγικής, στα εθνικά θέματα», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος έκανε μακρά αναφορά στη συζήτηση, που είχε με τους δημοσιογράφους στη Σκιάθο, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις Νταβούτογλου. Διατύπωσε δε, τη διαφωνία του με μια επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών στην Τουρκία, θεωρώντας ότι «η Ελλάδα δεν είναι προετοιμασμένη για κάτι τέτοιο».

    «Όταν πηγαίνεις ιδιαίτερα στην Αγκυρα, πρέπει να ξέρεις πού θέλεις να πας. Αλλά η κυβέρνηση δεν ξέρει πού να πάει. Αντίθετα, οι Τούρκοι ξέρουν πού θέλουν να πάνε», είπε.

    Αναφερόμενος, εξάλλου, στην αντίδραση της ελληνικής πλευράς επί των δηλώσεων Νταβούτογλου, ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι «αυτή αποκάλυψε πόσο απουσιάζει μια συνεκτική, συνεπής και αποτελεσματική πολιτική σε σχέση με την Τουρκία», κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «αντιμετωπίζει αντιφατικά τα ζητήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων».

    Ως παράδειγμα αυτής της αντιφατικότητας, επικαλέσθηκε την «εγκατάλειψη» από την κυβέρνηση της παραπομπής του θέματος της υφαλοκρηπίδας στην Χάγη, όπως αναφερόταν στη συμφωνία του Ελσίνκι του 1999, διότι όπως ειπώθηκε από πλευράς κυβέρνησης, η Χάγη δεν είναι ευνοϊκή για την Ελλάδα.

    Πρόσφατα, η κυβέρνηση ξαναανακλύπτει τη Χάγη. Έτσι δεν μπορεί να έχει καμία αξιοπιστία απέναντι στους διεθνείς οργανισμούς, την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και την ίδια την Τουρκία. Με ποια αξιοπιστία θα διαπραγματευτεί η Ελλάδα, όταν η κυβέρνηση δεν ξέρει τι λέει και αυτό το ξέρουν και οι Τούρκοι;», είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε, επίσης, ότι το 1999 υπήρξε οδικός χάρτης για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και για παραπομπή του θέματος της υφαλοκρηπίδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης σε περίπτωση που δεν μπορούσε το θέμα αυτό να επιλυθεί από τις δύο χώρες.

    «Στη Χάγη θα φθάνανε μέσα από την τήρηση του Διεθνούς Δικαίου, που ήταν η πιο σωστή διαδικασία, καθώς θα διασφάλιζε τα συμφέροντα της χώρας και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, η λύση θα δινόταν χωρίς πιέσεις και παζάρια για ανόμοια πράγματα και η διαδικασία θα ήταν απολύτως ειρηνική», υπογράμμισε.

    Επέκρινε την κυβέρνηση και τον κ. Καραμανλή ότι δεν έκαναν απολύτως τίποτα το 2004 και πρόσθεσε πως τουλάχιστον ο κ. Καραμανλής θα έπρεπε να είχε κρατήσει τη δυνατότητα της σημαντικής επιφύλαξης του βέτο σε περίπτωση που ηΤουρκία δεν θα ήθελε να προχωρήσει σε επίλυση του προβλήματος της υφαλοκρηπίδας.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ακόμη ότι «όσο δεν υπάρχει ένα σταθερό πλαίσιο, θα μπούμε σε άλλες λογικές, όπου οι εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα λένε να δώσουμε κάτι στην Τουρκία, αλλά αυτό το κάτι θα προέρχεται από τα δικά μας θέματα, τα δικά μας συμφέροντα και δικαιώματα. Παράλληλα, η Τουρκία, αν δεν κάνουμε κάτι, θα προσθέτει ζητήματα και θα θέτει και άλλες διεκδικήσεις για να παζαρεύει την αφαίρεσή τους από τον κατάλογο».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε πως για το Κίνημα και για την Ελλάδα, το θέμα με τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης «είναι ένα θέμα αποκλειστικά ελληνικό και δεν το συζητάμε με κανέναν». Σε σχέση, εξάλλου, με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τόνισε ότι «μπορεί να αφορά την Ελλάδα η τύχη του, δεν πρόκειται όμως για ένα διμερές θέμα μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας, αλλά για μία υποχρέωση της Τουρκίας απέναντι στην Ευρωπαίκή Ενωση» και πρόσθεσε πως «αν συζητήσουμε τέτοια θέματα με την Τουρκία, αυτό δεν θα γίνει με βάση το Διεθνές Δίκαιο, αλλά με βάση το δίκαιο του ισχυρού. Και σε ένα τέτοιο πλαίσιο, η Ελλάδα δεν κέρδισε ποτέ και ούτε προκειται να κερδίσει».

    Σε ερώτηση αν υπάρχει δυνατότητα βέτο από την πλευρά της Ελλάδας, τον Δεκέμβριο, όταν θα αξιολογηθεί η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι «είναι λάθος της κυβέρνησης, που είπε και πάλι ότι δεν θα προβάλει αντιρρήσεις τον Δεκέμβριο». Ανέφερε δε, ότι το βέτο που είχε βάλει το ΠΑΣΟΚ επί γερμανικής Προεδρίας, το πρώτο εξάμηνο του 1999, είχε ως αποτέλεσμα, επί φινλανδικής Προεδρίας το δεύτερο εξάμηνο, να διαμορφωθεί μια νέα στρατηγική από την Ευρωπαϊκή Ενωση για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «αν οι εκλογές στην Ελλάδα τον Ιούνιο ήταν διπλές, στο εξάμηνο που μεσολαβεί μέχρι τον Δεκέμβριο, θα μπορούσε να διαμορφωθεί μια άλλη πολιτική και να μπουν νέες προϋποθέσεις για την Τουρκία». Πρόσθεσε πως «αν, για παράδειγμα, οι εκλογές στην Ελλάδα γίνουν τον Νοέμβριο, τότε η κατάσταση θα είναι διαφορετική», αποφεύγοντας αξιολογήσει τι θα μπορούσε να γίνει σε αυτή την περίπτωση.

    Είπε, όμως, ότι «αν τεθεί βέτο από την Ελλάδα, χωρίς η χώρα μας να έχει κάνει τίποτα για την δική της προετοιμασία και για την προετοιμασία των εταίρων, τότε οι εταίροι θα ρίξουν την ευθύνη στην Ελλάδα και την Κύπρο και αυτό θα γίνει, λόγω της απραξίας που δείχνει η σημερινή κυβέρνηση».

    Δριμεία επίθεση κατά της κυβέρνησης, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις, τις οποίες συνέδεσε με την εν γένει διακυβέρνηση της χώρας από τη ΝΔ.

    Όταν του ζητήθηκε από τους δημοσιογράφους να σχολιάσει τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση της «συμμορίας των 16» και άλλα γεγονότα, όπως η αλλαγή στην ηγεσία της ΕΥΠ, ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι «ως Ελλάδα, δεν έχουμε ξαναζήσει ποτέ στο παρελθόν μια τέτοια μορφή διακυβέρνησης της χώρας, με τέτοια εγκληματικότητα, διαφθορά, ανομία και συγκάλυψη».

    Ο κ. Παπανδρέου ρωτήθηκε, επίσης, αν θα προκαλέσει εκλογές το Μάρτιο, ανεξάρτητα από το ποιο πρόσωπο προταθεί ως υποψήφιο και τι θα κάνει στην περίπτωση, που προταθεί ο πρώην πρωθυπουργος, Κώστας Σημίτης. Απαντώντας ο κ. Παπανδρέου εστίασε στην πολιτική, που ασκεί, τονίζοντας ότι «σήμερα, το μόνο που δεν εξυπηρετείται είναι το δημόσιο συμφέρον. Εξυπηρετούνται πολλά άλλα συμφέροντα, η ανομία και η αδιαφάνεια. Η αλλαγή πορείας της χώρας προέχει οποιωνδήποτε προσώπων».

    [03] ΓΓΠΠ: Κίνδυνος πυρκαγιών

    Για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς σήμερα στα νησιά του Ιουνίου και σε τμήματα της Στερεάς και της Πελοποννήσου, κάνει λόγο ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

    Ειδικότερα, ο κίνδυνος, που διαγράφεται, είναι κατηγορίας 4 και αφορά τις περιοχές Κέρκυρας, Λευκάδας, Κεφαλληνίας, Ζακύνθου, Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ηλείας και Μεσσηνίας.

    Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ενημέρωσε τις κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τους Οργανισμούς Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

    Με βάση τα προβλεπόμενα, παρακαλούνται οι πολίτες να αποφύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων, που προκαλούν σπινθήρες (δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, κλπ.), ρίψη αναμμένων τσιγάρων.

    Ειδικότερα, οι εκδρομείς παρακαλούνται:

    Β· να αποφύγουν το άναμμα φωτιάς για οποιαδήποτε λόγο στην ύπαιθρο και να σεβαστούν τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιοχές υψηλού κινδύνου.

    Β· να ειδοποιήσουν αμέσως το κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στον αριθμό κλήσης 199 σε περίπτωση, που αντιληφθούν πυρκαγιά.

    Β· να απομακρυνθούν έγκαιρα σε περίπτωση πυρκαγιάς, εάν δεν μπορούν να βοηθήσουν στην καταστολή της κατά το αρχικό στάδιο, για τη δική τους ασφάλεια, αλλά και για να μην παρεμποδίσουν το έργο των Πυροσβεστικών δυνάμεων καθώς αυτές θα καταφθάνουν.

    [04] Κινητοποιήσεις ροδακινοπαραγωγών

    Ανέστειλαν χθες το απόγευμα τις κινητοποιήσεις τους οι ροδακινοπαραγωγοί Ημαθίας ενώ στο Νομό Πέλλας συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις.

    Στην Πέλλα παραμένουν κλειστοί οι δρόμοι σε 4 σημεία: στο Μελισσοχώρι Γιαννιτσών , στο Γυψοχώρι Γιαννιτσών, κοντά στο εργοστάσιο ΚΟΝΕΞ στη Σκύδρα και στο Μαυροβούνι Σκύδρας.

    Αντιπροσωπεία των παραγωγών του Νομού Πέλλας σχεδιάζει συνάντηση αύριο -Δευτέρα- με τον Υπουργό αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων στην Αθήνα οπως αποφασίστηκε στη συνέλευση που χθες το βράδυ.

    [05] Εορτασμοί για τα γενέθλια του Ν.Μαντέλα

    Ενα μεγάλο κονσέρτο για φιλανθρωπικούς λόγους δόθηκε χθες στη Νέα Υόρκη (τοπική ώρα) με καλλιτέχνες απ΄όλα τα μέρη του κοσμου για να αποτίσουν φόρο τιμής στον πρώην πρόεδρο της Νότιας Αφρικής , Νέλσον Μαντέλα , μεταξύ των οποίων είναι η Αρίθα Φράνκλιν, ο Στίβι Γουόντερ, η πρώτη Κυρία της Γαλλίας, Κάρλα Μπρούνι, η Σίντι Λόπεζ κ.α. καθώς και πολλοί Αφρικανοί γνωστοί μουσικοί.

    Το κονσέρτο οργανώθηκε για να τιμηθούν τα 91α γενέθλια του Μαντέλα στην θεαματική τεράστια αίθουσα του Ράδιο Σίτι Χολ, στο κέντρο του Μανχάταν.

    Πολλοί ήταν οι γνωστοί καλιτέχνες του Χόλιγουντ που παρήστησαν για να υποστηρίξουν το Ιδρυμα Μαντέλα, όπως ο Μόργκαν Φρίμαν, η Σούζαν Σάραντον , η Γιούπι Γκόλντεμπεργκ, ο Ματ Ντέιμον, ο Φόρεστ Γουαϊτέικερ κ.α.

    Με το κονσέρτο αυτό ολοκληρώθηκαν οι εβδομαδιαίοι εορτασμοί προς τιμήν του πρωταγωνιστή του αγώνα κατά του απαρτχάιντ , του τιμημένου με Νόμπελ Ειρήνης Νέλσον Μαντέλα που η πολύ ευαίσθητη υγεία του δεν θα του επιτρέψει να παραστεί.

    Ολες οι εκδηλώσεις προς τιμήν του πρώτου μαύρου προέδρου της Νότιας Αφρικής έγιναν υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Μαντέλα και οργανώθηκαν έτσι ώστες να συμπέσουν με τα 91α γενέθλιά του στις 18 Ιουλίου.

    Τα έσοδα του μεγάλου κονσέρτου στο Μανχάταν θα δοθούν για την καταπολέμηση του AIDS στο πλαίσιο εκστρατείας που δεν την δόθηκε όνομα αλλά ο αριθμό 46.664 που είναι το νούμερο με το οποίο ήταν καταγεγραμμένος ο Μαντέλα τα 27 χρόνια της ζωής του που πέρασε στη φυλακή πριν ηγηθεί της Νότιας Αφρικής από το 1994 έως το 1999.

    [06] Πέθανε ο γηραιότερος βετεράνος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου

    Ο γηραιότερος βετεράνος του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου, ο βρετανός Χένρι Αλινγκαμ, πέθανε χθες σε ηλικία 113 ετών, ανακοίνωσε ο οίκος ευγηρίας που τον φιλοξενούσε.

    "Ολος ο κόσμος στο Σεντ Ντάνσταν είναι περίλυπος για τον θάνατο του Χένρι και εκφράζουμε τη λύπη μας στην οικογένειά του", δήλωσε ο Ρόμπερτ Λίντερ, διευθυντής του Σεντ Ντάνσταν, του οίκου ευγηρίας που φιλοξενεί τους βετεράνους στο Οβινγκντιμ, κοντά στο Μπράιτον.

    Ο Χένρι Αλινγκαμ είχε γιορτάσει στις 6 Ιουνίου τα 113 χρόνια του. Λίγες ημέρες αργότερα πήρε τη θέση του γηραιότερου άνδρα στον κόσμο στο βιβλίο Γκίνες, μετά τον θάνατο του Ιάπωνα Τομότζι Τανάμπε. Εθεωρείτο από το βρετανικό υπουργείο Αμυνας ο τελευταίος επιζών της ναυμαχίας της Γιουτλάνδης και ο τελευταίος επιζών από τα ιδρυτικά μέλη της Royal Air Force, που δημιουργήθηκε το 1918.

    Το περασμένο Νοέμβριο έλαβε μέρος για τελευταία φορά στους εορτασμούς της 90ής επετείου του τερματισμού του πολέμου 14-18 στο Λονδίνο.

    [07] Ημερήσια Ατζέντα: 19/7/2009

  • Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης, θα παραστεί στην τελετή Αποκαλυπτηρίων του ανδριάντα του Θ. Κολοκοτρώνη, στο ιστορικό ύψωμα της Δραμάλας, του Δήμου Φαλαισίας στο Λεοντάρι Αρκαδίας. - 18:30:00, Αρκαδία.

  • 33ο Συνέδριο της Διεθνούς Ομάδας για την Ψυχολογία της Μαθηματικής Εκπαίδευσης: "Προς αναζήτηση θεωριών στη Μαθηματική Εκπαίδευση". Θεσσαλονίκη.

  • Αντικατοχικές εκδηλώσεις 2009 από την Ενωση Κυπρίων Ελλάδας, Αθήνα. 11:00: Μνημόσυνο στον Αγιο Διονύσιο Αρεοπαγίτη-Κατάθεση στεφάνων στον Αγνωστο Στρατιώτη. 12:30:Εγκαίνια της αντικατοχικής έκθεσης στο Μετρό του Συντάγματος.

  • Σύσκεψη του Πανελλαδικού Σώματος του ΣΥΡΙΖΑ , Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνος θα μιλήσει στις 12:00 το μεσημέρι. Οι εργασίες της Σύσκεψης θα ολοκληρωθούν το απόγευμα με συνόψιση των συμπερασμάτων της διήμερης συνόδου.

    Αθλητική Ατζέντα

  • Ποδόσφαιρο-Φιλικός: ΠΑΟΚ-Βίλεμ - 19:00:00

  • Υδατοσφαίριση-9ο «ΠΥΘΙΑ ΚΑΠ» νεανίδων, Ιτέα, 10.00 ΙΣΠΑΝΙΑ - ΟΛΛΑΝΔΙΑ

    11.15 ΕΛΛΑΔΑ - ΙΤΑΛΙΑ

  • Παγκόσμιο Πρωτάθλημα υγρού στίβου, Ρώμη (ITA)

    ΚΑΤΑΔΥΣΕΙΣ

    11:00 1μ. (Γ) (Προκριματικά)

    14:45 10μ. συγχρονισμένες (Γ) (Προκριματικά)

    17:00 1μ. (Γ) (ΤΕΛΙΚΟΣ)

    19:15 10μ. συγχρονισμένες (Γ) (ΤΕΛΙΚΟΣ)

    ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

    12:00 Ομαδικό-τεχνικό πρόγραμμα (ΤΕΛΙΚΟΣ)

    18:00 Σόλο-τεχνικό πρόγραμμα (Προκριματικά) --Σολωμού--

    ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

    10:30 Κίνα-Ουγγαρία (Α΄ όμιλος)

    11:50 Ρωσία-ΕΛΛΑΔΑ (Β΄ όμιλος)

    13:10 ΗΠΑ-Καζακστάν (Β΄ όμιλος)

    14:30 Ν. Ζηλανδία-Ν. Αφρική (Γ΄ όμιλος)

    16:00 Καναδάς-Αυστραλία (Γ΄ όμιλος)

    17:20 Γερμανία-Ισπανία (Δ΄ όμιλος)

    18:40 Βραζιλία-Ολλανδία (Δ΄ όμιλος)

    20:00 Ουζμπεκιστάν-Ιταλία (Α΄ όμιλος)

  • Ιστιοπλοϊα-46ο Ράλι Αιγαίου

  • Στίβος: Ευρωπαϊκό Νέων Α-Γ (4η ημέρα), Κάουνας (LTU).

    [08] "Αντιεκπαιδευτική πολιτική"

    "Βασική κατεύθυνση είναι να προσαρμοστεί η εκπαίδευση στο εργασιακό μοντέλο των πολλών και διαφοροποιημένων σχέσεων εργασίας, των ευέλικτων μορφών «απασχόλησης», στοιχείο που το πετυχαίνει με τα πολλά και διαβαθμισμένα πτυχία που θα προκύπτουν από μια «σούπα» μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης", αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΚΚΕ αναφορικά με το σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση πανεπιστημιακών θεμάτων.

    "Το νομοσχέδιο κατατίθεται σε μια περίοδο όπου η απαίτηση του κεφαλαίου για βαθύτερη προσαρμογή της εκπαίδευσης στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, με το νέο στοιχείο της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, γίνεται εντονότερη και πιο σχεδιασμένη.

    Το νομοσχέδιο είναι συνέχεια του αντιδραστικού νόμου πλαισίου, του νόμου για τα μεταπτυχιακά και την έρευνα, της αναγνώρισης των Κ.Ε.Σ, των εξαγγελιών για τη δήθεν αναβάθμιση του σχολείου", συνεχίζει η ανακοίνωση.

    "Σε αυτό το πλαίσιο αξιοποιείται η λεγόμενη αξιολόγηση ως αναγκαίος μοχλός του αστικού συστήματος και των αστικών κομμάτων για να περάσει η διαβάθμιση των ανώτατων ιδρυμάτων, η ταξική διαφοροποίηση του σχολείου, η είσοδος των επιχειρήσεων στο περιεχόμενο και την κατεύθυνση όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, επιχειρώντας παράλληλα να παραπλανήσουν και να ενσωματώσουν στους σχεδιασμούς τους λαϊκές μάζες και νεολαία."

    Το ΚΚΕ θεωρεί ότι με το νομοσχέδιο "ενισχύονται πτυχές της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της ΕΕ, όπως η κινητικότητα και η κατάρτιση, προετοιμάζεται το έδαφος για τη λεγόμενη απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων, την πιστοποίηση του επαγγέλματος μέσω της αγοράς και της κατάρτισης.

    "Αξιοποιούνται και τα ΤΕΙ για τη σύνδεση της έρευνας με το κεφάλαιο, εξωθούνται ιδιαίτερα τα περιφερειακά ΤΕΙ, αν θέλουν να επιβιώσουν, να αναζητήσουν γνωστικό αντικείμενο με βάση τις ανάγκες της αγοράς ,να λειτουργήσουν ανταγωνιστικά στη βάση της αγοράς και της χρηματοδότησης από αυτή.

    Χωρίς να αναβαθμίζονται τα ΤΕΙ σε υπάρχον διδακτικό προσωπικό (στη συντριπτική πλειοψηφία έκτακτο), σε υποδομή και εξοπλισμό, σε επίπεδο προπτυχιακών προγραμμάτων, χωρίς να τίθενται κριτήρια πραγματικού επιστημονικού αντικειμένου, δίνεται η δυνατότητα να συγχωνεύονται ή να μετονομάζονται, να ιδρύουν ερευνητικά εργαστήρια-εταιρίες, ώστε απλά να αποτελούν δομές απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων και βαθύτερης πρόσδεσης της εκπαίδευσης με το κεφάλαιο και τους τρόπους που αυτό σχεδιάζει την αύξηση της κερδοφορίας του.

    Καμιά κρατική οικονομική ενίσχυση των υποδομών και της ακαδημαϊκής δραστηριότητας των ΤΕΙ δεν προβλέπεται, αντίθετα τα εξωθούν προς την αναζήτηση ιδιωτικών πόρων, πιο βαθιά προς την εμπορευματική-επιχειρηματική λειτουργία. Όλες δε οι δραστηριότητες, από την πρόσληψη και εξέλιξη προσωπικού μέχρι τη διαχείριση κονδυλίων, παραπέμπονται στον τετραετή ακαδημαϊκό-αναπτυξιακό προγραμματισμό του ιδρύματος, που σηματοδοτεί την πίεση για εφαρμογή του Νόμου Πλαισίου. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια o ασφυκτικότερος έλεγχος των συλλογικών αποφάσεων, το χτύπημα της όποιας δημοκρατικής λειτουργίας έχει απομείνει σήμερα στα ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης, είναι ο δρόμος για να θωρακιστεί η ιδιωτικοοικονομική λειτουργία τους.

    Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έχουν ευθύνες, γιατί όλο το προηγούμενο διάστημα ίδρυαν τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ, κυρίως στην περιφέρεια, χωρίς επιστημονικό αντικείμενο, χωρίς διδακτικό προσωπικό και προσωπικό στήριξης, χωρίς υποδομές σπουδών και στέγασης, με στόχο τις περισσότερες φορές να ικανοποιήσουν τοπικές πελατειακές ανάγκες τους.

    Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης σήμερα, όπως και ο νόμος του ΠΑΣΟΚ παλιότερα, διατηρούν και διαιωνίζουν τον αντιεπιστημονικό διαχωρισμό ΑΕΙ-ΤΕΙ και οξύνουν τα αδιέξοδα των σπουδαστών που είναι στην πλειοψηφία τους παιδιά της λαϊκής οικογένειας και που κατά 60% εργάζονται.

    Εξίσου μεγάλη ευθύνη έχουν και τα υπόλοιπα κόμματα του «ευρωμονόδρομου» που, μαζί με ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, συναινούν στις κατευθύνσεις της ΕΕ, της Μπολόνια, για την αξιολόγηση, τον τετραετή προγραμματισμό, δεν αμφισβητούν την επιχειρηματική λειτουργία στο χώρο της παιδείας", καταλήγει η ανακοίνωση.

    [09] Ομιλία Αλ. Αλαβάνου

    Με την ομιλία του προέδρου της ΚΟ του κόμματος, Αλέκου Αλαβάνου και τα συμπεράσματα ολοκληρώνεται σήμερα η σύσκεψη του πανελλαδικού σώματος του ΣΥΡΙΖΑ.

    "Συλλογική ηγεσία"

    Για «στροφή στην ακροδεξιά ατζέντα, που εκδηλώνεται στο μεταναστευτικό, στα εργασιακά, στο ασφαλιστικό και σε νέα ακόμη πιο άδικα οικονομικά μέτρα», έκανε λόγο χθες ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του κατά την πρώτη ημέρα της σύσκεψης του πανελλαδικού σώματος του ΣΥΡΙΖΑ, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

    Ο κ. Τσίπρας είπε ότι από το βράδυ των Ευρωεκλογών «το πολιτικό σύστημα χορεύει στο ρυθμό του κ. Καρατζαφέρη» και υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση κάνει πράξη τη "μηδενική ανοχή", που έσπευσε να ζητήσει ο κ. Παπανδρέου». Χαρακτήρισε δε, ως «πρώτης τάξης υποκρισία» την παρουσία της υπουργού Εξωτερικών, Ντ. Μπακογιάννη, στις ημερίδες της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, «την ώρα που η κυβέρνησή της κάνει πολιτική με τον κ. Μαρκογιαννάκη».

    Επιπλέον, αναφερθείς στο μεταναστευτικό ζήτημα, ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι «τη γραμμή» της κυβέρνησης, «της τζάμπα επίδειξης δύναμης απέναντι στους αδύναμους, με στόχο την ανάκτηση χαμένων ψήφων» ακολουθεί «με χαρακτηριστική ευκολία και το ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να ψαρέψει και αυτό στα θολά νερά του ακροδεξιού λαϊκισμού».

    Ακόμη, ο κ. Τσίπρας έθιξε το ζήτημα της τράπεζας DNA, των καμερών και της «κατάργησης» του απορρήτου των επικοινωνιών, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση μπορεί να έχει πολλά «οφέλη» αφενός, μέσω της προμήθειας για την υποδομή των παραπάνω, και αφετέρου, με τη «δυνατότητα να μπλέξουν όποιον θέλουν σε πράγματα που δεν έχει κάνει».

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, είπε ακόμη ότι «το μεγάλο κόλπο που παίζεται αυτή τη στιγμή είναι να δημιουργηθεί καθεστώς τρόμου και από την άλλη να περάσουν οι αλλαγές στην αγορά εργασίας, στο ασφαλιστικό και στη διαχείριση του δημόσιου πλούτου, ως αναγκαίες μεταρρυθμίσεις απέναντι στην κρίση».

    «Απέναντι σε αυτά, η αριστερά πρέπει να σταθεί αποφασιστικά με καθαρό λόγο, αυτοπεποίθηση, ξεκάθαρα επιχειρήματα, πρωτοβουλίες και δράσεις», τόνισε ο κ. Τσίπρας, ενώ αναφέρθηκε και στα «ερωτήματα, που αν δεν απαντηθούν» σχετικά με τη λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ, «δεν πρόκειται να απαντήσουμε στις απαιτήσεις της κοινωνίας από τη ριζοσπαστική αριστερά».

    «Σε ό,τι με αφορά δεν πρόκειται να συμβάλω στην κλιμάκωση μιας ανούσιας και απολίτικης αντιπαράθεσης», επισήμανε ο κ. Τσίπρας και τάχθηκε υπέρ της άποψης, ότι, όταν σε ένα σχήμα ισότιμης συνεργασίας δεν προκύπτουν οι συναινέσεις που χρειάζονται για να προχωράς, «ή παίρνεις επώδυνες αποφάσεις σε ένα τραπέζι κεκλεισμένων των θυρών ή ακολουθείς το δόγμα ότι η δημοκρατία άρει τα αδιέξοδα. Εγώ είμαι υπέρ της δεύτερης εκδοχής».

    Όπως τόνισε «η δημοκρατία δεν είναι α λα καρτ. Αριστερά σημαίνει συλλογική ηγεσία και λογοδοσία στη βάση και όχι αδιαμεσολάβητη επαφή των ηγετών με την κοινωνία».

    Αναφερθείς στη στάση που κράτησε ο ΣΥΡΙΖΑ στα γεγονότα του Δεκέμβρη, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «πρέπει να μάθουμε από τα λάθη μας, αλλά να μην τρομάξουμε κιόλας και τα πάρουμε όλα πίσω» και κατέληξε: «Αν η Αριστερά είναι άξια και ικανή να κερδίσει την εμπιστοσύνη των νέων ανθρώπων, δεν θα έχει να φοβηθεί τίποτα».

    [10] Επίσκεψη στην Αρκαδία

    Την Αρκαδία θα επισκεφτεί ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., κ. Γ. Καρατζαφέρης, όπου το απόγευμα στις 18:30 θα παραστεί στην τελετή Αποκαλυπτηρίων του ανδριάντα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, που θα γίνει στο ιστορικό ύψωμα της Δραμάλας, στα εγκαίνια ανάπλασης του ιστορικού χώρου, του Δήμου Φαλαισίας στο Λεοντάρι Αρκαδίας.

    [11] Ζεστές μέρες

    Σε υψηλά επίπεδα θα κυμανθούν και σήμερα οι θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα. Το θερμόμετρο αναμένεται να δείξει έως και 40 βαθμούς Κελσίου.

    Τη Δευτέρα οι θερμοκρασίες θα είναι εξίσου υψηλές, ωστόσο, καθώς οι άνεμοι από βόρειες κατευθύνσεις "επανέρχονται", ο υδράργυρος θα παρουσιάσει προοδευτική πτώση.

    [12] Δεν ανησυχούν

    Σε όλο τον κόσμο, εκτός από την Κίνα, τη Γαλλία, την Αργεντινή και τη Βολιβία, οι άνθρωποι δεν ανησυχούν ιδιαίτερα για τη νέα γρίπη Α (Η1Ν1), σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που διενεργήθηκε σε 19 χώρες.

    Κατά μέσο όρο, μόνο το 28% των κατοίκων των 19 χωρών (Αργεντινή, Αυστραλία, Αυστρία, Βολιβία, Βραζιλία, Καναδάς, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Βρετανία, Ισλανδία, Ιταλία, Νότια Κορέα, Ολλανδία, Ελβετία, Ιαπωνία, Ρωσία και Μεξικό) πιστεύουν ότι το θέμα τους "αφορά άμεσα", σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στη γαλλική εφημερίδα Λε Φιγκαρό.

    Μόνο σε δύο χώρες, την Κίνα (64%) και τη Βολιβία (59%), οι κάτοικοι αισθάνονται να τους αφορά "πολύ" ή "αρκετά" το θέμα και ακολουθούν με 41% η Αργεντινή και με 40% η Γαλλία. Η Αργεντινή, με καταγεγραμμένους 137 νεκρούς από τη νέα γρίπη, είναι η χώρα με τα περισσότερα θύματα μετά τις ΗΠΑ.

    Εκτός από τη Γαλλία και την Ιταλία (με ποσοστό ανησυχούντων 27%) στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες τα ποσοστά αυτών που πιστεύουν ότι το ζήτημα τους αφορά είναι πολύ μικρά: από 21% στη Βρετανία μέχρι 7% στην Ελβετία και την Ολλανδία ή και μόλις 3% στην Αυστρία.

    Συνολικά, το 43% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι η χώρα τους είναι "καλά προετοιμασμένη" για να αντιμετωπίσει τη γρίπη. Καλύτερα προετοιμασμένοι αισθάνονται οι Ελβετοί (83%), οι Αυστριακοί (75%), οι Ιταλοί και οι Γάλλοι (65%), οι Ολλανδοί (63%), οι Ισλανδοί (60%) και οι Γερμανοί (53%). Στη Βολιβία αυτό το ποσοστό πέφτει στο 12%, στην Αργεντινή στο 14% και στη Ρωσία στο 28%.

    Η δημοσκόπηση έγινε στα τέλη Ιουνίου και τις αρχές Ιουλίου σε δείγμα 18.550 ατόμων.

    [13] "Να μειωθούν οι δαπάνες"

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ζήτησε να "περιοριστούν οι δαπάνες" στην ευρωζώνη και ιδιαίτερα στη Γαλλία, εκτιμώντας ότι υπάρχει ένα "πρόβλημα εμπιστοσύνης".

    "Γενικά, οι Ευρωπαίοι της ευρωζώνης ξοδεύουν, σε αναλογία με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, περισσότερα από τις άλλες βιομηχανικές χώρες (...) και εντός της ευρωζώνης η Γαλλία έχει τις μεγαλύτερες δημόσιες δαπάνες" είπε μιλώντας στο γαλλικό ειδησεογραφικό κανάλι LCI.

    "Το σημαντικό νομίζω είναι να καθοριστούν οι προτεραιότητες, να γίνει ανακατανομή των προτεραιοτήτων στο σύνολο των δαπανών" επειδή "όταν ξοδεύετε περισσότερα από τους άλλους, πιθανότατα υπάρχουν πολλές δαπάνες που θα έπρεπε να αποφύγετε να κάνετε", υπογράμμισε ο Τρισέ.

    Ερωτώμενος για το μεγάλο δανεισμό που αναμένεται το 2010 ο Τρισέ δεν θέλησε να αναφερθεί σε όρους, όμως επέμεινε ότι "πρέπει να μειωθούν οι δαπάνες".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 19 July 2009 - 4:30:35 UTC