Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-07-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ''Σημαντικός ο ρόλος της Ελλάδας''
  • [02] Ενημέρωση για τα εθνικά θέματα
  • [03] Επιτροπή για την κρίση στον Τύπο
  • [04] "Δεν καταργείται η διαφθορά"
  • [05] "Δικαίωμα στη ζωή"
  • [06] Συνάντηση με Λιμενικούς

  • [01] ''Σημαντικός ο ρόλος της Ελλάδας''

    «Ο ρόλος της Ελλάδας μπορεί να είναι σημαντικός στην κοντινή της, αλλά και την ευρύτερη περιοχή, στην οποία βρίσκεται», είναι το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι σύνεδροι του Συμποσίου της Σύμης, στη Σκιάθο, οι εργασίες του οποίου έληξαν σήμερα το μεσημέρι, ενώ το επίσημο κλείσιμο με την ανακοίνωση των συμπερασμάτων θα γίνει το βράδυ.

    Τα συμπεράσματα θα παρουσιάσουν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς, ο οποίος θα μιλήσει για την παγκόσμια οικονομία ,και η Σιγκολέν Ρουαγιάλ, που θα μιλήσει για θέματα δημοκρατίας και συμμετοχής.

    Σε συζήτηση που είχε με τους δημοσίογραφους, αμέσως μετά τη λήξη των εργασιών του Συμποσίου, ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στα συμπεράσματα για την Ελλάδα, τόνισε ότι «η Ελλάδα μπορεί να έχει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στα Βαλκάνια, την Ευρώπη, τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα σχεδιάσει το μέλλον της, θα αναλάβει πρωτοβουλίες και δεν θα παραμένει στη σημερινή ακινησία».

    Σημαντικό ρόλο επίσης, όπως είπε, μπορεί να έχει στη διαμόρφωση των σχέσεων της Ευρώπης με τη Ρωσία, «λόγω των παραδοσιακών καλών σχέσεων, που στηρίζονται στην Ορθοδοξία και τις πολιτιστικές παραδόσεις των δύο χωρών, καθώς επίσης και στη διαμόρφωση των σχέσεων της Ευρώπης με την Τουρκία με την οποία μπορεί να συνεργαστεί και στα θέματα ενέργειας, εφόσον πρωτοπορήσει στην αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τομέας στον οποίο η χώρα μας μπορεί να είναι πρωτοπόρος».

    Όπως αναφέρθηκε από τους συνέδρους, η Ελλάδα έχει πολλές αναξιοποίητες δυνατότητες στις σχέσεις της με την περιοχή και θα μπορούσε να παίζει ρόλο συνθετικό για τη δημιουργία και την ανάπτυξη νέων πρωτοβουλιών και νέων πολιτικών.

    Αναφορικά με το θέμα της πράσινης ανάπτυξης, η οποία, όπως ειπώθηκε, είναι αναγκαιότητα για όλους, το ερώτημα, που έθεσε ο κ. Παπανδρέου, είναι «αν θα πάμε σε αυτήν με σχεδιασμό και αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που παρέχει για ευρύτερες αλλαγές, ή θα σερνόμαστε πίσω από τις άλλες χώρες με ό,τι επιπτώσεις μπορεί να έχει κάτι τέτοιο».

    Η Ελλάδα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που έγιναν, έχει τεράστιες δυνατότητες, αλλά θα δεχθεί και αρκετές απειλές, καθώς η Μεσόγειος αναμένεται να είναι περιοχή, που θα πληγεί άμεσα από τις κλιματικές αλλαγές. «Στην αντιμετώπιση αυτών των αλλαγών, η Ελλάδα μπορεί να έχει σημαντικό λόγο και ρόλο, ενώ σήμερα είναι απούσα».

    Σχετικά με τα ζητήματα δημοκρατίας, και εκεί, όπως ειπώθηκε, η Ελλάδα έχει πολλά να προσφέρει. Αναφέρθηκε δε, ως παράδειγμα, στη δημοσκοπική διαβούλευση, που έγινε πριν από τις τελευταίες δημοτικές εκλογές για την επιλογή υποψηφίου δημάρχου στο Μαρούσι.

    Στο θέμα της δημοκρατίας και της συμμετοχής αναφέρθηκε και η Σεγκολέν Ρουαγιάλ, η οποία έχει αναπτύξει σχετικές δραστηριότητες στη Γαλλία και μάλιστα πρόσφατα έκανε διαβούλευση με τα σχολεία (μαθητές, καθηγητές, γονείς και εργαζόμενους στα σχολεία) και το πώς και πού πρέπει να διατίθενται τα χρήματα, που προορίζονται για το σχολείο.

    Στις νέες αυτές μορφές δημοκρατίας ειπώθηκε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελέσει ένα κέντρο παρόμοιων διαδικασιών.

    Μεγάλη συζήτηση έγινε και για τα θέματα ασφάλειας, που προκύπτουν καθημερινά και δεν σχετίζονται τόσο με τη γνωστή εσωτερική ασφάλεια, όσο κυρίως με τη φύλαξη των συνόρων, το εμπόριο, το λαθρεμπόριο, τα ναρκωτικά κλπ, όπου η Ελλάδα -επίσης κατά τις εκτιμήσεις των συνέδρων- θα μπορούσε να έχει σημαντικό ρόλο, ως κέντρο στην περιοχή της Μεσογείου, αναφορικά με τις έρευνες, που πρέπει να γίνονται για την αντιμετώπιση όλων αυτών των φαινομένων.

    Στο Συμπόσιο ανταλλάχθηκαν ευρύτερες απόψεις, προκειμένου να φωτιστούν ορισμένα θέματα ή πλευρές θεμάτων, ενώ έγινε σύνδεση των παγκοσμίων προβλημάτων με τα τοπικά, κυρίως εκείνα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, μιας και -όπως αναφέρθηκε- τα παγκόσμια και τα τοπικά προβλήματα έχουν κοινή ατζέντα με τις διαφοροποιήσεις της.

    Σχετικά με το χρηματοπιστωτικό σύστημα, όπως λειτουργεί σήμερα, αναφέρθηκε, ότι δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες του πλανήτη και έχει σημαντικές επιπτώσεις και σε τοπικό επίπεδο. Αντίστοιχα, εκτιμήθηκε ότι υπάρχουν δυνατότητες δημοκρατικής έκφρασης και αυτόνομης οργάνωσης, αλλά και διαβούλευσης και συμμετοχής των πολιτών, ενώ παρατηρήθηκε ότι σήμερα υπάρχει μεγάλο έλλειμμα δημοκρατίας παγκοσμίως και κυρίως σχετικά με το ποιος παίρνει αποφάσεις, με ποιο τρόπο και γιατί παίρνει τις συγκεκριμένες αποφάσεις, και όχι άλλες. Όπως τονίστηκε «σήμερα αποφάσεις παίρνονται από τράπεζες και μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ η συμμετοχή του κράτους σε αυτές μειώνεται».

    Αναφορά έγινε, επίσης, και στα μέσα ενημέρωσης, παλαιά και νέα, στο ρόλο που παίζουν και στην αυτονομία που πρέπει να έχει η πολιτική απέναντι σε αυτά.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην πράσινη ασφάλεια, ως ζήτημα που αφορά και την εξωτερική πολιτική της χώρας, η οποία πρέπει να λαμβάνει υπόψη της το μοντέλο της πράσινης οικονομίας. Ανέφερε, ως παράδειγμα, το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν πολλά προβλήματα, π.χ. έλλειψη νερού σε μία πόλη 15 εκατομμυρίων κατοίκων. «Τέτοια προβλήματα θα προκαλέσουν μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμών και πρέπει κανένας να σχεδιάσει την αντιμτώπιση του προβλήματος εκ των προτέρων, ώστε να υπάρξει ασφάλεια και στην περιοχή, που έχει το πρόβλημα, αλλά και στην περιοχ,ή που πιθανόν να δεχθεί κύματα μεταναστών», είπε.

    Το δεύτερο παράδειγμα, που ανάφερε ο κ. Παπανδρέου, αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων. Αναρωτήθηκε τι θα γίνει σε μια πόλη σαν την Αθήνα αν προκύψει μια οποιαδήποτε πανδημία και έχει προβλήματα με τα σκουπίδια. Πρόσθεσε δε, ότι, σε τέτοια ζητηματα, η Ελλάδα μπορεί να έχει σημαντικό ρόλο στην περιοχή της Μεσογείου.

    Επίσης, ανέφερε ότι θα μπορούσε η Ελλάδα αναπτύσσοντας τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας να προτείνει στην Ευρώπη και την Τουρκία, αντί η γειτονική χώρα να συζητάει για κατασκευή εργοστασίων παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, να λυθεί το θέμα από κοινού με την Ελλάδα με την παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές, σχετικά με τις οποίες η χώρα μας έχει τεράστιες δνατότητες.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συνέδεσε την πράσινη ανάπτυξη με την κοινή αγροτική πολιτική, η οποία λήγει το 2013, όταν θα σταματήσουν και οι επιδοτήσεις στον αγροτικό τομέα. Υποστήριξε πως «αν η Ελλάδα θέσει ως στόχο την πρωτοπορία στην πράσινη ανάπτυξη, θα έχει πολλά ατού στις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση σε θέματα αγροτικής παραγωγής» και επέκρινε την κυβέρνηση ότι «δεν έχει σχέδιο για το τι πρέπει να γίνει μετά το 2013».

    [02] Ενημέρωση για τα εθνικά θέματα

    Για την πορεία των εθνικών θεμάτων ενημέρωσε η υπουργός Εξωτερικών, Ντ. Μπακογιάννη, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια, στο πλαίσιο της "σταθερής ενημέρωσης" εκ μέρους του υπουργείου Εξωτερικών, όπως είπε η υπουργός.

    Σύμφωνα με τη δήλωση της υπουργού κατά την έξοδό της από το γραφείο του Προέδρου, συζήτησαν «για τα αποτελέσματα της Κέρκυρας, τη σύνοδο του ΟΑΣΕ, τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό και βεβαίως για τις παραβιάσεις και τις παραβάσεις στο Αιγαίο από τα τουρκικά μαχητικά πάνω από το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι και τις αντιδράσεις της ελληνικής κυβέρνησης στις κινήσεις αυτές».

    Ερωτηθείσα η κα Μπακογιάννη σχετικά με δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, με την οποία η τουρκική πλευρά αμφισβητεί τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο, η υπουργός απάντησε ότι «είναι γνωστό ότι συζητάμε για το θέμα της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και είναι επίσης γνωστό ότι η βάση της οποιασδήποτε συζήτησης είναι το διεθνές δίκαιο και οι συμφωνίες, που έχουν υπογραφεί». Πρόσθεσε δε, πως «δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε ότι το πιο σημαντικό είναι να συνειδητοποιήσει η Αγκυρα ότι έχει υποχρέωσεις, που πρέπει να τιμήσει».

    Υποδεχόμενος την υπουργό, ο κ. Παπούλιας ρώτησε για την κατάσταση μετά την Κέρκυρα, για να δεχθεί την απάντησή της, πως "η Κέρκυρα έδειξε ότι η Ελλάδα έχει δυνατότητες πέραν των γνωστών θεμάτων".

    "Πέρα από τις αγκυλώσεις", σημείωσε ο Πρόεδρος.

    "Το σημαντικό είναι ότι ήρθαν όλοι", ότι "καταφέραμε να αρχίσει μια προσέγγιση Δύσης-Ρωσίας", συμπλήρωσε η υπουργός Εξωτερικών.

  • *** Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, κ. Ρακιντζή.

    [03] Επιτροπή για την κρίση στον Τύπο

    Τη συγκρότηση διακομματικής Επιτροπής που να συζητήσει την κρίση στον Τύπο και τη διαμόρφωση του τοπίου στο χώρο της νέας διαδικτυακής ενημέρωσης και της ψηφιακής τηλεόρασης, αποδέχθηκε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Κώστας Γκιουλέκας, ανταποκρινόμενος σε σχετική πρόταση του Πάνου Σόμπολου, μέλους του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ.

    Κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο κ. Γκιουλέκας προανήγγειλε για το επόμενο χρονικό διάστημα, μέτρα που αφορούν τα δημοτικά μέσα ενημέρωσης, ενώ ανακοίνωσε πως το υπουργείο Εσωτερικών βρίσκεται σε συνεννόηση με το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να εισαχθεί πιλοτικά μάθημα μέσων ενημέρωσης στην Γβ Λυκείου, για την εξοικείωση των «αυριανών ακαδημαϊκών πολιτών» με τη διαδικασία σύνταξης και ανάγνωσης μιας εφημερίδας.

    Παράλληλα, ο υφυπουργός, αρμόδιος για θέματα ΜΜΕ, δέχθηκε επικρίσεις εκ μέρους των προσκεκλημένων δημοσιογράφων-συνδικαλιστών, για τον τρόπο διανομής της κρατικής διαφήμισης και την προετοιμασία της ψηφιακής τηλεόρασης.

    «Οι καταγγελίες για την κρατική διαφήμιση είναι σήμερα πολύ λιγότερες απβ ό,τι στο παρελθόν», απάντησε ο Κ. Γκιουλέκας και συμπλήρωσε: «Εμείς καθιερώσαμε την ανάρτηση, στο Διαδίκτυο, των στοιχείων για τη διασπορά της. Υπάρχει το Προεδρικό Διάταγμα που ορίζει πως για να δοθεί κρατική διαφήμιση σε ένα μέσο, θα πρέπει να υπάρχει αναγνωσιμότητα. Εγώ δεν ισχυρίζομαι πως όλα είναι καλώς καμωμένα. Βεβαίως υπάρχουν προβλήματα. Το υπουργείο πάντως, δεν ελέγχει τον τρόπο κατανομής της κρατικής διαφήμισης, αλλά το αν κατευθύνεται το 30% στην Περιφέρεια. Υπάρχουν προβλήματα με επιστροφές, με χρήματα κάτω απβ το τραπέζι. Χωρίς όμως καταγγελίες, δεν μπορεί να γίνει τίποτα».

    Τα μέλη του Δ.Σ. του συνδικαλιστικού σωματείου των δημοσιογράφων, Π.Σόμπολος, Φ. Πετραλιά, Δ. Τσαλαπάτης και Δ. Κουμπιάς, ζήτησαν να συνδεθεί η κρατική διαφήμιση με «ρήτρα απασχόλησης» και ασφαλιστικής ενημερότητας των επιχειρηματιών, να αναβληθεί επί μία τετραετία η εφαρμογή σχεδίου οδηγίας της Ε.Ε., που αφαιρεί από τις εφημερίδες την αποκλειστικότητα της δημοσίευσης ισολογισμών, να υπάρξει διασπορά των δελτίων ειδήσεων στα τηλεοπτικά κανάλια καθβ όλο το 24ωρο και έλεγχος των νέων εκδοτών, «ώστε να μην μπαίνουν αλεξιπτωτιστές στο επάγγελμα».

    Η κ. Φανή Πετραλιά, κατήγγειλε πως οι άδειες για την ψηφιακή τηλεόραση παραχωρούνται στους έξι μεγάλους ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών, οι οποίοι μάλιστα «έχουν συμπτύξει τραστ», «χωρίς την αναγκαία δημοσιότητα και πρόσκληση ενδιαφέροντος».

    «Η διαδικασία ήταν ανοιχτή. Αν έχει δημιουργηθεί τραστ, θα καταθέσω ερώτηση. Πρέπει να προσέχουμε πάντως τι καταγγέλλουμε», παρενέβη ο Άδωνις Γεωργιάδης (ΛΑΟΣ). «Δεν θα πρέπει να δοθούν πλέον άδειες για την αναλογική τηλεόραση, γιατί θα ήταν ανήθικο να έρθει κάποιος μετά από 20 χρόνια και να κλείσει τις επιχειρήσεις. Το θέμα είναι πώς θα εξασφαλίσουμε την ψηφιακή τηλεόραση από το 2010», συμπλήρωσε.

    «Βεβαίως υπάρχουν συμφέροντα στο χώρο του Τύπου, αλλά ακόμη δεν έχουν δοθεί άδειες. Όλα είναι ανοιχτά. Έχουμε προβλέψει μίνιμουμ αριθμό εργαζομένων, μπορούμε να ελέγξουμε τα πάντα, δεν είναι προσχεδιασμένο το παιχνίδι», απάντησε ο Κ. Γκιουλέκας.

    Επίδομα ανεργίας στο 70% του μισθού, θέσπιση ασφαλιστικών κινήτρων για την απορρόφηση ανέργων δημοσιογράφων και πάγωμα των δανειακών υποχρεώσεών τους, πρότεινε ο Δ. Κουμπιάς.

    Να μην προσυπογράψει η κυβέρνηση, ούτε μία απόλυση στον «Ελεύθερο Τύπο», ζήτησε ο Δ. Τσαλαπάτης. «Τα δελτία ειδήσεων δεν μπορεί να είναι μονοθεματικά με επεισόδια σε παράθυρα και μπαλκόνια [β¦]. Δεν μπορεί η δημόσια ραδιοτηλεόραση να έχει κοντράτα-μαϊμού με πανελίστες και οι συνάδελφοι να είναι με 700 ευρώ. Δεν μπορεί να λειτουργούν με εργολαβίες στην ενημέρωση, που είναι εκτός ελέγχου. Δεν μπορεί να υπάρχει ανώνυμη ενημέρωση από το Διαδίκτυο. Άλλο το μπλογκ, άλλο το ΜΜΕ», συμπλήρωσε.

    «Προσωπικά, είμαι αντίθετος να έχουμε μετρήσεις στην τηλεθέαση των δελτίων ειδήσεων», ανέφερε ο υφυπουργός Εσωτερικών και πρόσθεσε: «Αν απαγορεύσουμε τις μετρήσεις, όχι μόνον κατά τη διάρκεια των δελτίων, αλλά ενδεχομένως ένα τέταρτο ή μισή ώρα πριν και μετά, θα απομονώσουμε αυτό το παιχνίδι. Είναι κάτι αντίστοιχο αυτό και με την πώληση προϊόντων από τις εφημερίδες. Γιατί έχουμε το φαινόμενο, πολίτες να επιλέγουν τον τρόπο ενημέρωσης, από το dvd που δίνει κάποια εφημερίδα...».

    Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, επέρριψε -για την κρίση στον Τύπο- ευθύνες και στο συνδικαλιστικό όργανο των δημοσιογράφων. Ειδικά για το κλείσιμο του «Ελεύθερου Τύπου», παρατήρησε πως «ο Ε.Τ. δεν έκλεισε για οικονομικούς λόγους, ή επειδή δεν είχε ποιότητα. Ένας τέτοιος επιχειρηματίας δεν διακυβεύει τη φήμη του απέναντι στις Τράπεζες για 10 εκ. το χρόνο. Έπρεπε να ψάξετε το θέμα παρακάτω».

    «Η ΕΣΗΕΑ θα πρέπει να σηκώσει το ανάστημά της πολύ περισσότερο απέναντι στους εργοδότες», υποστήριξε ο Μ. Κεφαλογιάννης (ΝΔ). «Χρειάζεται το ποιοτικό κριτήριο στην κρατική διαφήμιση. Αν βεβαίως η Βουλή το αποφασίσει, θα υπάρξει τεράστια σύγκρουση με τράπεζες, ΟΠΑΠ κ.λπ., που θέλουν να κάνουν τη δική τους πολιτική μέσω της διαφήμισης».

    «Οι διαφημιστές κάνουν παιχνίδια σε βάρος της ενημέρωσης και της είδησης, καθώς διαπραγματεύονται με ενιαία συμβόλαια. Κάναμε παίκτη αυτήν την ομάδα, που πρέπει να αντιμετωπίσουμε με διαφορετικό τρόπο», ανέφερε και ο Γ. Τραγάκης (ΝΔ).

    [04] "Δεν καταργείται η διαφθορά"

    «Η πολιτική και η οικονομία έχουν διαλεκτική σχέση μεταξύ τους. Γι' αυτό, κανένας νόμος δεν μπορεί να διαχωρίσει την οικονομική κυριαρχία των μονοπωλίων και την πολιτική εξουσία», τόνισε η η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των θέσεων του κόμματος επί του «σχεδιασμού της κυβέρνησης να επιβάλει αποκλειστική επιχορήγηση των κομμάτων από το κράτος».

    Αφού κατηγόρησε την κυβέρνηση, αλλά και το ΠΑΣΟΚ, χαρακτηρίζοντάς το «ηγετικό φορέα αυτής της εκστρατείας», τον οποίο «βοηθά -αυτό το διάστημα- το ΛΑ.Ο.Σ», η κ. Παπαρήγα σημείωσε πως «αποτελεί κοροϊδία ότι θα καταργηθεί η διαφθορά με την ψευδεπίγραφη διαφάνεια των οικονομικών των κομμάτων».

    Υποστήριξε δε, ότι «πίσω από την επιχείρηση "ελληνικά καθαρά χέρια" κρύβονται ακόμα πιο επώδυνα και αυταρχικά μέτρα για το λαό» και πως το «εγχείρημα μπορεί μόνο να αμβλύνει κάποιες οξείες γωνίες».

    Σε σχετική ερώτηση, η κ. Παπαρήγα απάντησε ότι «όλα αυτά που συζητούνται στη Βουλή είναι για τα μάτια του κόσμου», διευκρινίζοντας πως οι πολίτες δεν μπορούν να γνωρίζουν τα οικονομικά των κομμάτων.

    Διατύπωσε την εκτίμηση ότι «η δήθεν κατάργηση του "μαύρου πολιτικού χρήματος" έχει στόχο», αφενός να «διαφυλάξει το κύρος των αστικών κομμάτων» και αφετέρου, «μέσα από το σύστημα "εξαγνισμού" να δημιουργηθούν προϋποθέσεις να ελεγχθεί η δράση του ΚΚΕ».

    Αφού αναφέρθηκε στους ελέγχους ορκωτών λογιστών στις χρηματοδοτούμενες, από το κράτος, δαπάνες, και σε ελέγχους, μεταξύ άλλων, από την εφορία και το ΙΚΑ, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ προειδοποίησε ότι δεν θα επιτραπεί οποιαδήποτε επέμβαση στην εσωτερική λειτουργία του κόμματος.

    «Αρνούμαστε οποιαδήποτε παρέμβαση του αστικού κράτους στη σχέση του κόμματος με τα μέλη του, τους οπαδούς και τους φίλους του, σχέση που υπακούει αποκλειστικά και μόνο στις αρχές λειτουργίας, που καθορίζονται από το καταστατικό μας», επισήμανε η κ. Παπαρήγα και πρόσθεσε: «Θα προστατεύσουμε τους ενισχυτές μας από τον ελεγκτικό μηχανισμό».

    Επιπλέον, η κ. Παπαρήγα διεμήνυσε σε «εκείνους που στέλνουν μηνύματα εκβιασμού τον τελευταίο καιρό» ότι «το ΚΚΕ δεν δέχεται απειλές».

    Κληθείσα να σχολιάσει την αλλαγή διοίκησης στην ΕΥΠ, η είπε ότι πρόκειται για «πολύ σοβαρό γεγονός», κυρίως λόγω της «επιλογής του χώρου από τον οποίο προέρχεται ο νέος αρχηγός», καθώς «έχει ειδικευτεί σε θέματα τρομοκρατίας».

    «Υπήρχε ειδική υπηρεσία για την τρομοκρατία, τώρα γίνεται ένα με την ΕΥΠ. Αυτό καταλαβαίνουμε», είπε η κ. Παπαρήγα, η οποία επισήμανε ότι «πάντα η Υπηρεσία είχε έντονη εσωτερική παρέμβαση και με παρακολουθήσεις όλων των κομμάτων, και των αστικών, αλλά από διαφορετική σκοπιά. Σήμερα, όμως, επισημοποιείται αυτό με την εξήγηση ότι υπάρχει μια σύνδεση ανάμεσα στο οργανωμένο έγκλημα, την τρομοκρατία και τους αντιεξουσιαστές».

    Σε αυτό το σημείο, η κ. Παπαρήγα εξέφρασε τη βεβαιότητά της για παρακολούθηση και των τηλεφώνων του ΚΚΕ από την Υπηρεσία και έκανε λόγο για «παρακολούθηση όλων από όλους», σχολιάζοντας ότι «και η ΕΥΠ, με τη σειρά της, παρακολουθείται από ξένες υπηρεσίες».

    [05] "Δικαίωμα στη ζωή"

    «Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρχουν πρωτοβουλίες και δράσεις από κοινωνικές οργανώσεις που προσπαθούν να αναδείξουν ένα διαφορετικό λόγο, ενταγμένο στην ορθή λογική για την αντιμετώπιση του μεγάλου κοινωνικού ζητήματος της μετανάστευσης και των προσφύγων, ιδιαίτερα όταν αυτές εντοπίζονται στα δικαιώματα των παιδιών- προσφύγων, που έρχονται από πολύ μακρινές χώρες και έχουν δικαίωμα στη ζωή».

    Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας μετά από συνάντηση που είχε στα γραφεία του κόμματος, αντιπροσωπία του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον ίδιο, με την πρώην ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρο της ΜΚΟ «Δίκτυο για τα Δικαιώματα των Παιδιών» Μυρσίνη Ζορμπά.

    Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθετεί «πλήρως» τις προτάσεις της ανοικτής επιστολής που απηύθυνε η ΜΚΟ στα κόμματα και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, και κάλεσε την πολιτεία να υιοθετήσει το περιεχόμενό της.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι πρέπει να δημιουργηθεί μια «διαρκής κοινωνική και πολιτική συμμαχία με ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις», ένα «μέτωπο λογικής και κοινωνικής ευαισθησίας απέναντι στον κυρίαρχο σήμερα στα ΜΜΕ, συντηρητικό πολιτικό λόγο».

    Σε αυτό το σημείο, ο πρόεδρος του ΣΥΝ «απευθύνθηκε, κυρίως στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης», το οποίο, όπως υποστήριξε, «το τελευταίο διάστημα έχει υιοθετήσει συνθήματα όπως «μηδενική ανοχή στη λαθρομετανάστευση» που κυριαρχούσαν στη συνθηματολογία της δεξιάς και της ακροδεξιάς».

    Ο κ. Τσίπρας κάλεσε το ΠΑΣΟΚ «να αναλογιστεί τη μεγάλη ευθύνη για αυτή τη μετατόπιση του κέντρου βάρους της πολιτικής ζωής προς τα δεξιά» και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα υπάρξει «άμεσα ανταπόκριση» από μέλη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ,«αν όχι από την ηγεσία του».

    Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΣΥΝ ανέφερε ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει ανοικτή επικοινωνία με το Δίκτυο και με άλλες ΜΚΟ, προκειμένου να αναδειχθούν λύσεις και προτάσεις και να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία.

    «Υπάρχει πολύ μεγάλη επίθεση στον παιδικό πληθυσμό που έρχεται από τις μακρινές χώρες και ζητάει άσυλο», δήλωσε η κ. Ζορμπά και ευχαρίστησε τον πρόεδρο του ΣΥΝ για την ανταπόκριση στην ανοικτή επιστολή της ΜΚΟ.

    [06] Συνάντηση με Λιμενικούς

    Με το Προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού του Λιμενικού Σώματος συναντήθηκε σήμερα ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γ. Καρατζαφέρης στα γραφεία του κόμματος.

    "Προ αγχόνης"

    «Ο Ελληνικός λαός βρίσκεται προ της αγχόνης. Ο κ. Καραμανλής απλώς θα αποφασίσει την ημέρα της εκτελέσεως⦻, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ κ. Κωστής Αϊβαλιώτης, σχετικά με την αναφορά του κ. Καραμανλή για το ενδεχόμενο νέων οικονομικών μέτρων που θα πάρει η κυβέρνηση αν χρειαστεί.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 16 July 2009 - 14:30:36 UTC