Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-07-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διυπουργική για την Οικονομία
  • [02] "Με σχέδιο και όραμα για τον πολίτη"
  • [03] Hμερήσια Ατζέντα: 16/7/2009
  • [04] Συνάντηση με υπ. Εξωτερικών
  • [05] "Δεν καταργείται η διαφθορά"
  • [06] Για τα παιδιά-πρόσφυγες
  • [07] Συνάντηση με την ΠΟΕΠΛΣ

  • [01] Διυπουργική για την Οικονομία

    Συνεδριάζει στις 12 το μεσημέρι υπό την προεδρία του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή η Διυπουργική Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Συνεργασία για τη λαθρομετανάστευση

    Επίσκεψη στη Ρώμη πραγματοποίησε χθες ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, όπου συναντήθηκε με τον Ιταλό ομόλογό του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στο κυβερνητικό μέγαρο, Παλάτσο Κίντζι.

    Στο τέλος της συνάντησης και πριν από το επίσημο γεύμα, οι δυο πρωθυπουργοί έκαναν σύντομες δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

    Ο κ. Καραμανλής δήλωσε, ότι "η ΕΕ θα πρέπει να δραστηριοποιηθεί για την επίλυση κοινών προβλημάτων των δυο χωρών", με αναφορά στη λαθρομετανάστευση.

    "Οι δυο χώρες μας συνεργάζονται ήδη στενά και τα σημεία που μας ενδιαφέρουν πετύχαμε να ενταχθούν και στις παραγράφους της τελευταίας ευρωπαϊκής Συνόδου", τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Δυο από τα κύρια σημεία που συζήτησε με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ήταν η προώθηση των συμφωνιών επανεισδοχής με τις χώρες προέλευσης και η ενίσχυση της Frontex.

    Σε ό,τι αφορά το ενεργειακό, ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στην προώθηση δυο κύριας σημασίας έργων του αγωγού South Stream και του τουρκο - ελληνικού - ιταλικού αγωγού (ITGI) φυσικού αερίου.

    "Η συμφωνία που υπεγράφη μόλις χθες μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας για παρακλάδι του αγωγού ITGI, δίδει στο έργο αυτό ακόμη μεγαλύτερη σημασία", τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Ολοκληρώνοντας την ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους, πρόσθεσε επίσης, ότι κατά το γεύμα με τον Ιταλό ηγέτη θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν θέματα όπως την Ενωση για τη Μεσόγειο και την κατάσταση στα δυτικά Βαλκάνια.

    Από τη μεριά του ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, υπογράμμισε τις άριστες σχέσεις των δυο χωρών, τονίζοντας ότι τα εννέα δισεκατομμύρια ευρώ στα οποία ανέρχονται σήμερα οι εμπορικές συναλλαγές Ελλάδας - Ιταλίας μπορούν σίγουρα να αυξηθούν.

    Σε σχέση με την τουριστική κίνηση ή με τον τουρισμό ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, αναφέρθηκε στη δυνατότητα κοινών πακέτων με ταξίδια στην Ελλάδα και την Ιταλία που θα μπορούν να δελεάσουν κυρίως τους επισκέπτες από την Απω Ανατολή.

    Τέλος, σε ό,τι αφορά τη λαθρομετανάστευση ο Ιταλός ηγέτης επέμεινε ότι θα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι δραστηριότητες, ώστε η ΕΕ να είναι το κύριο σημείο αναφοράς και ανάληψης δραστηριοτήτων για τις συμφωνίες επανεισδοχής με τις χώρες της Αφρικής.

    [02] "Με σχέδιο και όραμα για τον πολίτη"

    Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, στο περιθώριο των εργασιών του 12ου Συμποσίου της Σύμης, που διεξάγεται στη Σκιάθο.

    «Απέναντι σε μια κυβέρνηση της ανομίας και της ατιμωρησίας, σε μια κυβέρνηση της συνεχούς συγκάλυψης όλο και νέων υποθέσεων, των απότομων απρόβλεπτων και σπασμωδικών αποφάσεων μέσα στον πανικό της, των υπόγειων συμψηφισμών και διαδρομών, μιας κυβέρνησης όμηρο ειδικών συμφερόντων και πελατειακών σχέσεων, το ΠΑΣΟΚ έχει σχέδιο και όραμα για τον πολίτη», δήλωσε ο κ. Παπανδρέου.

    Πρόσθεσε, επίσης, ότι «αυτό το σχέδιο και το όραμα δεν μας αρκεί και γι' αυτό το θέτουμε στην "κρησάρα" των καλύτερων και προοδευτικότερων μυαλών του κόσμου, προσωπικοτήτων, που θα συμβάλουν και θα βοηθήσουν στην επίλυση προβλημάτων με βάση την πράσινη ανάπτυξη για να πάει η Ελλάδα μπροστά και για την καλύτερη δημοκρατική διακυβέρνηση της χώρας.

    Οι άνθρωποι αυτοί θέλουν και σήμερα και αύριο να συμβάλουν να ξαναδώσουμε ελπίδα και προοπτική στον πολίτη, με στόχο μια νέα πορεία με το δημόσιο συμφέρον και τις ανάγκες του πολίτη στο επίκεντρο της πολιτικής μας».

    Συζήτηση για την πράσινη οικονομία - παρέμβαση Γ.Παπανδρέου

    Το μοντέλο της πράσινης οικονομίας και η σχετική πρόταση που περιλαμβάνεται στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ συζητήθηκαν στη διάρκεια των εργασιών του Συμποσίου της Σύμης που φέτος διεξάγεται στην Σκιάθο.

    Στη συνεδρίαση συμμετείχαν και στελέχη του ΠΑΣΟΚ τα οποία έχουν εργαστεί τα τελευταία χρόνια στην επεξεργασία μοντέλου της πράσινης ανάπτυξης.

    Το γενικό συμπέρασμα ήταν ότι η Ελλάδα μπορεί, έχει τις δυνατότητες να γίνει ηγέτιδα δύναμη στην Ευρώπη στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Κάτι, που, όπως επισημάνθηκε και από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, θα δώσει τη δυνατότητα και την ευκαιρία στη χώρα να αλλάξει την εικόνα της διεθνώς, αλλά και θα επηρεάσει τα θέματα εξωτερικής πολιτικής της. Ειδικότερα, στο ζήτημα της εξωτερικής πολιτικής επισημάνθηκε και η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας, η οποία είναι ευνοϊκή για την Ελλάδα εφόσον προχωρήσει με γρήγορα βήματα στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

    Για παράδειγμα, αναφέρθηκε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί τη θέση της και τη δυνατότητα παραγωγής αιολικής και ηλιακής ενέργειας που είναι πολύ εύκολο για τα νησιά του Αιγαίου, να μπορεί να προσφέρει ενέργεια στην Τουρκία, η οποία έχει πολύ μεγάλο πρόβλημα.

    Όπως έλεγαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ υπήρξε μεγάλη αποδοχή από τους ξένους συμμετέχοντες, του προγράμματος της πράσινης ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ. Ένας από αυτούς μάλιστα εμφανίστηκε εντυπωσιασμένος διότι, όπως είπε ο Γιώργος Παπανδρέου μαζί με την προσπάθεια να ξαναδώσει δύναμη και αίγλη στο ΠΑΣΟΚ κατόρθωσε να συγκεντρώσει ανθρώπους οι οποίοι ασχολήθηκαν με ένα τόσο δύσκολο τομέα και έχει σήμερα τη δυνατότητα να παρουσιάζει αυτές τις προτάσεις.

    Από την πλευρά του ο αρμόδιος πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Κουβέλης επισήμανε ότι πρέπει να γίνει προσπάθεια, ώστε το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της πράσινης οικονομίας να απευθυνθεί σε όλες τις οικονομικές κοινωνικές ομάδες και να εξηγηθούν τα οφέλη του νέου προτύπου για κάθε ομάδα.

    Επισήμανε, επίσης, την ανάγκη ανάπτυξης δικτύων μέσω των οποίων θα μπορεί να υπάρξει προστασία διαφόρων πηγών ζωής και ενέργειας, όπως είναι το νερό.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην παρέμβασή του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα σήμερα χρειάζεται, όπως και στο παρελθόν, να έχει μεγάλους στόχους. Και ένας τέτοιος στόχος, όπως είπε, μπορεί να είναι η πράσινη οικονομία, όπως ήταν παλιότερα η ένταξη στην ΟΝΕ ή η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε επίσης ότι η Ελλάδα και οι Έλληνες πρέπει να πιστέψουν στην πράσινη οικονομία, η οποία με τη σειρά της μπορεί να αποτελέσει το κίνητρο για να γίνουν όλες οι αλλαγές τις οποίες έχει ανάγκη η χώρα.

    Αναφορικά με το κόστος της χρήσης εναλλακτικών πηγών ενέργειας και το βάθος χρόνου που απαιτείται για να αναπτυχθεί η εφαρμογή τους, η εκτίμηση είναι ότι το κόστος της επένδυσης είναι πολύ μικρότερο από το όφελος που θα προκύψει. Τονίστηκε επίσης ότι το κόστος μπορεί να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα εφόσον μία χώρα έχει ολοκληρωμένη πολιτική ανάπτυξης και το κράτος αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες προσελκύοντας ιδιωτικές επενδύσεις, καθώς η Ελλάδα είναι από τις πιο πλούσιες πηγές εναλλακτικών μορφών ενέργειας στον κόσμο.

    Στελέχη του ΠΑΣΟΚ που ρωτήθηκαν σχετικά ανέφεραν ότι η μεγάλη συμμετοχή ιδιωτών δεν σημαίνει και αλλαγή του σημερινού μοντέλου ελέγχου και διαχείρισης της ενέργειας η οποία ανήκει στο κράτος.

    Αναφορικά, εξάλλου, με το χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης των εναλλακτικών πηγών ενέργειας ειπώθηκε ότι η Ελλάδα μπορεί μέσα στην επόμενη δεκαπενταετία να καλύψει από αυτές τις πηγές το 35 έως 40% των αναγκών της. Ταυτόχρονα ειπώθηκε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει διακοπή της προμήθειας από άλλες πηγές, όπως το φυσικό αέριο, το οποίο τονίστηκε ότι είναι συμβατό με τη χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας.

    Τονίστηκε επίσης ότι η προμήθεια ενέργειας από εναλλακτικές πηγές μπορεί να έχει πολύ θετικές επιπτώσεις στον αγροτικό τομέα ενόψει της εφαρμογής της νέας ΚΑΠ.

    [03] Hμερήσια Ατζέντα: 16/7/2009

  • Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον πρόεδρο του ΣΥΝ Α.Τσίπρα, με την πρόεδρο του Δικτύου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, πρώην ευρωβουλευτή Μυρσίνη Ζορμπά - 10:00:00, Αθήνα/Γραφεία ΣΥΝ.

  • Χαιρετισμός του υπουργού Μεταφορών Ευριπίδη Στυλιανίδη στη 2η Διαβούλευση που διοργανώνει ο ΟΑΣΑ για την ολοκλήρωση του Γενικού Σχεδίου Μεταφορών για τις Δημόσιες Συγκοινωνίες της Αττικής. - 10:30:00, Αθήνα/Ξενοδοχείο Park.

  • Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Ιωάννης Μπούγας θα επισκεφθεί τα κεντρικά γραφεία του ΕΟΜΜΕΧ - 10:30:00, Αθήνα/ΕΟΜΜΕΧ.

  • Συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΝΑΕ για "Ψηφιακή Νομαρχία" και άλλα θέματα - 11:00:00, Αθήνα/Μεσογείων 15.

  • Επιθεώρηση της πιλοτικής λειτουργίας των νέων ΧΥΤΑ Πολυγύρου και Ανθεμούντα στο Νομό Χαλκιδικής από τον Περιφέρειας Κ.Μακεδονίας Γ. Τσιότρα. - 11:00:00, Θεσσαλονίκη. Η επιθεώρηση θα ξεκινήσει από τον ΧΥΤΑ Πολυγύρου στις 11:00 και θα ολοκληρωθεί με τον ΧΥΤΑ Ανθεμούντα στις 12:00.

  • Συνέντευξη Τύπου της Greenpeace για τα Μεταλλαγμένα σε ζωοτροφές - 11:00:00, Αθήνα/Κλεισόβης 9, στην Πλατεία Κάνιγγος.

  • Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Νικόλαος Δένδιας συγκαλεί σύσκεψη όλων των Διευθυντών των σωφρονιστικών καταστημάτων της χώρας. - 11:00:00, Αθήνα/Υπουργείο Δικαιοσύνης.

  • Παρουσίαση της εκστρατείας της UNICEF για την καταπολέμηση του παιδικού trafficking από την ΥΠΕΞ Ν. Μπακογιάννη και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNICEF Λ. Κανελλόπουλο. - 11:30:00, Αθήνα/Υπουργείο Εξωτερικών.

  • Συνέντευξη Τύπου στο ΑΠΘ με αφορμή το 33ο Συνέδριο της Διεθνούς Ομάδας για την Ψυχολογία της Μαθηματικής Εκπαίδευσης. - 12:00:00, Θεσσαλονίκη/Παιδαγωγική Σχολή.

  • Τρίωρη στάση εργασίας των εργαζομένων της ΕΛΒΟ. - 12:00:00, Θεσσαλονίκη/ΕΛΒΟ.

  • Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κ.Καραμανλή θα συνεδριάσει η διυπουργική επιτροπή οικονομικής πολιτικής - 12:00:00, Αθήνα/Μέγαρο Μαξίμου.

  • Συνέντευξη τύπου του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Αν. Παπαληγούρα - 13:00:00, Πειραιάς/ΥΕΝΑΝΠ.

  • Συνέντευξη Τύπου του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων Ν. Θεσσαλονίκης για τις απολύσεις στο Δήμο Ευόσμου (Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου) - 13:00:00, Θεσσαλονίκη/Δήμος Ευόσμου.

  • Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας, θα δεχθεί την Υπουργό Εξωτερικών, Ν Μπακογιάννη - 13:30:00, Αθήνα/Προεδρικό Μέγαρο.

  • Συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θεσσαλονίκης. - 14:30:00, Θεσσαλονίκη/Δημαρχείο.

  • Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, θα δεχθεί τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, κ. Ρακιντζή Λέανδρο. - 14:30:00, Αθήνα/Προεδρικό Μέγαρο.

  • Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, θα γίνει η ορκωμοσία των νέων Ανθυποσμηναγών της Σχολής Ικάρων - 19:00:00, Αθήνα/Αεροπορική Βάση Δεκελείας.

  • Συμπόσιο της Σύμης.

  • Η Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κα. Φάνη Πάλλη- Πετραλιά θα επισκεφθεί τους χώρους όπου θα κατασκευαστούν τα Μεσογειακά Χωριά, σε Λάρισα και Βόλο, για τους Μεσογειακούς Αγώνες 2013. Αρχικά η Υπουργός θα έχει σύσκεψη στο Δημαρχείο της Λάρισας (12:30) και κατόπιν η κα. Πετραλιά θα μεταβεί στο Βόλο όπου θα παραστεί σε σύσκεψη στο Δημαρχείο Νέας Ιωνίας.

    Αθλητική Ατζέντα

  • Ποδόσφαιρο-Europa League (β` προκριματικός γύρος): Ρέικιαβικ-Λάρισα - 22:15:00

  • Ποδόσφαιρο-Φιλικός: ΠΑΟΚ-Σίβας - 20:00:00

  • Μπάσκετ-Ευρωπαϊκό Νέων Ανδρών (1η ημέρα-Ββ Όμιλος): Ελλάδα-Βέλγιο - 19:00:00, Ρόδος, Βενετόκλειο

    [04] Συνάντηση με υπ. Εξωτερικών

    Την υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, θα δεχθεί στο Προεδρικό Μέγαρο στις 13:30 ο Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

    Αργότερα, στις 14:30, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δεχθεί τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, κ. Ρακιντζή.

    Ενημέρωση για τη νέα γρίπη

    Από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, έγινε δεκτός χθες ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, και τον ενημέρωσε για τα μέτρα για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης, αλλά και για την πορεία των δράσεων κατά του καπνίσματος.

    Όπως δήλωσε ο υπουργός, ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων θα ξεκινήσει στις αρχές Σεπτεμβρίου, με προτεραιότητα στα παιδιά ηλικιών έως 15 χρόνων και τους ηλικιωμένους με καρδιοαναπνευστικά προβλήματα. Ο εμβολιασμός των παιδιών θα γίνει μέσω των σχολείων και των παιδικών σταθμών και των ηλικιωμένων με τη μέριμνα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Ο κ. Αβραμόπουλος είπε πως «έχουμε φροντίσει να αισθάνονται στη χώρα όλοι ασφαλείς, Έλληνες και τουρίστες. Έχουμε ανεβάσει τους δείκτες επαγρύπνησης και ετοιμότητας» και υπογράμμισε πως το μεγαλύτερο ποσοστό όσων προσβλήθηκαν από τον ιό είναι τουρίστες και επαναπατρισθέντες ομογενείς, των οποίων ο εντοπισμός έγινε δυνατός χάρη στην αποτελεσματικότητα του συστήματος ελέγχου στα σύνορα.

    Σχετικά με την πορεία της γρίπης στον κόσμο, ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι «τα μηνύματα είναι ανησυχητικά και ότι η διεθνής επιστημονική κοινότητα βρίσκεται σε επαγρύπνηση για ενδεχόμενη μετάλλαξη του ιού, ώστε να ληφθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα».

    Συνάντηση με την πρόεδρο των Special Olympics

    Για την πορεία της διοργάνωσης των Special Olympics ενημέρωσε χθες τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, η πρόεδρος των Special Olympics Ελλάς Ιωάννα Δεσποτοπούλου.

    Η κα Δεσποτοπούλου εξήρε την υποστήριξη του Προέδρου, ο οποίος ήταν ο πρώτος που έβαλε την υπογραφή του ως εθελοντής στην παγκόσμια αυτή διοργάνωση που θα γίνει στην Ελλάδα το 2011.

    "Η πρώτη δική σας υπογραφή βοήθησε πάρα πολύ και υπήρξε η αιτία για να ακολουθήσουν άλλες 4.750 αιτήσεις εθελοντών", είπε η κα Δεσποτοπούλου στον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Η κα Δεσποτοπούλου ευχαρίστησε την πολιτεία και τη Βουλή των Ελλήνων, που βοηθούν στην υλοποίηση της συνδιοργάνωσης. Συγχρόνως όμως επεσήμανε, ότι η εξεύρεση των χορηγιών δυσκολεύεται από την οικονομική κρίση που έχει πλήξει τη χώρα.

    Ο κ. Παπούλιας έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα "Πόλις Αμφιτρύων", που αφορά τη φιλοξενία των 10.000 παιδιών και των συνοδών τους - από 185 χώρες- που θα συμμετάσχουν στους Special Olympics σε 80 διαφορετικές ελληνικές πόλεις, λίγες μέρες πριν ξεκινήσουν οι αγώνες.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιβεβαίωσε ότι στις 17 Σεπτεμβρίου, θα δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα "Πόλις Αμφιτρύων" και τα Ιωάννινα.

    [05] "Δεν καταργείται η διαφθορά"

    «Η πολιτική και η οικονομία έχουν διαλεκτική σχέση μεταξύ τους. Γι αυτό, κανένας νόμος δεν μπορεί να διαχωρίσει την οικονομική κυριαρχία των μονοπωλίων και την πολιτική εξουσία», τόνισε η η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των θέσεων του κόμματος επί του «σχεδιασμού της κυβέρνησης να επιβάλει αποκλειστική επιχορήγηση των κομμάτων από το κράτος».

    Αφού κατηγόρησε την κυβέρνηση, αλλά και το ΠΑΣΟΚ, χαρακτηρίζοντάς το «ηγετικό φορέα αυτής της εκστρατείας», τον οποίο «βοηθά -αυτό το διάστημα- το ΛΑ.Ο.Σ», η κ. Παπαρήγα σημείωσε πως «αποτελεί κοροϊδία ότι θα καταργηθεί η διαφθορά με την ψευδεπίγραφη διαφάνεια των οικονομικών των κομμάτων».

    Υποστήριξε δε, ότι «πίσω από την επιχείρηση "ελληνικά καθαρά χέρια" κρύβονται ακόμα πιο επώδυνα και αυταρχικά μέτρα για το λαό» και πως το «εγχείρημα μπορεί μόνο να αμβλύνει κάποιες οξείες γωνίες».

    Σε σχετική ερώτηση, η κ. Παπαρήγα απάντησε ότι «όλα αυτά που συζητούνται στη Βουλή είναι για τα μάτια του κόσμου», διευκρινίζοντας πως οι πολίτες δεν μπορούν να γνωρίζουν τα οικονομικά των κομμάτων.

    Διατύπωσε την εκτίμηση ότι «η δήθεν κατάργηση του "μαύρου πολιτικού χρήματος" έχει στόχο», αφενός να «διαφυλάξει το κύρος των αστικών κομμάτων» και αφετέρου, «μέσα από το σύστημα "εξαγνισμού" να δημιουργηθούν προϋποθέσεις να ελεγχθεί η δράση του ΚΚΕ».

    Αφού αναφέρθηκε στους ελέγχους ορκωτών λογιστών στις χρηματοδοτούμενες, από το κράτος, δαπάνες, και σε ελέγχους, μεταξύ άλλων, από την εφορία και το ΙΚΑ, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ προειδοποίησε ότι δεν θα επιτραπεί οποιαδήποτε επέμβαση στην εσωτερική λειτουργία του κόμματος.

    «Αρνούμαστε οποιαδήποτε παρέμβαση του αστικού κράτους στη σχέση του κόμματος με τα μέλη του, τους οπαδούς και τους φίλους του, σχέση που υπακούει αποκλειστικά και μόνο στις αρχές λειτουργίας, που καθορίζονται από το καταστατικό μας», επισήμανε η κ. Παπαρήγα και πρόσθεσε: «Θα προστατεύσουμε τους ενισχυτές μας από τον ελεγκτικό μηχανισμό».

    Επιπλέον, η κ. Παπαρήγα διεμήνυσε σε «εκείνους που στέλνουν μηνύματα εκβιασμού τον τελευταίο καιρό» ότι «το ΚΚΕ δεν δέχεται απειλές».

    Κληθείσα να σχολιάσει την αλλαγή διοίκησης στην ΕΥΠ, η είπε ότι πρόκειται για «πολύ σοβαρό γεγονός», κυρίως λόγω της «επιλογής του χώρου από τον οποίο προέρχεται ο νέος αρχηγός», καθώς «έχει ειδικευτεί σε θέματα τρομοκρατίας».

    «Υπήρχε ειδική υπηρεσία για την τρομοκρατία, τώρα γίνεται ένα με την ΕΥΠ. Αυτό καταλαβαίνουμε», είπε η κ. Παπαρήγα, η οποία επισήμανε ότι «πάντα η Υπηρεσία είχε έντονη εσωτερική παρέμβαση και με παρακολουθήσεις όλων των κομμάτων, και των αστικών, αλλά από διαφορετική σκοπιά. Σήμερα, όμως, επισημοποιείται αυτό με την εξήγηση ότι υπάρχει μια σύνδεση ανάμεσα στο οργανωμένο έγκλημα, την τρομοκρατία και τους αντιεξουσιαστές».

    Σε αυτό το σημείο, η κ. Παπαρήγα εξέφρασε τη βεβαιότητά της για παρακολούθηση και των τηλεφώνων του ΚΚΕ από την Υπηρεσία και έκανε λόγο για «παρακολούθηση όλων από όλους», σχολιάζοντας ότι «και η ΕΥΠ, με τη σειρά της, παρακολουθείται από ξένες υπηρεσίες».

    [06] Για τα παιδιά-πρόσφυγες

    Συνάντηση με την πρόεδρο του Δικτύου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Μυρσίνη Ζορμπά θα έχει στις 10 το πρωί αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον πρόεδρο του ΣΥΝ, Αλέξη Τσίπρα. Η συνάντηση θα γίνει στα πλαίσια της καμπάνιας του Δικτύου, για τα Παιδιά -πρόσφυγες.

    Στα γραφεία του "Ελεύθερου Τύπου"

    Πλαίσιο έξι σημείων για την αντιμετώπιση της κρίσης στο χώρο του Τύπου αλλά και για την περίπτωση της εφημερίδας "Ελεύθερος Τύπος", παρουσίασε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρας, στη συνάντηση που είχε χθες με το συντονιστικό των απολυμένων της εφημερίδας, καθώς επίσης και του ραδιοφωνικού σταθμού "City", στα γραφεία των δύο μέσων.

    Τον κ. Τσίπρα συνόδευσαν στη συνάντηση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνης, ο υπεύθυνος του γραφείου Τύπου, Α. Καρίτζης και ο υπεύθυνος του τμήματος ΜΜΕ του ΣΥΝ, Αλ. Μπίστης.

    Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε ότι "πρέπει να ελεγχθεί η κρατική διαφήμιση, που αφορά όλα τα μέσα", και η οποία "γνωρίζουμε ότι κατανέμεται με αδιαφανή και ευνοιοκρατικό τρόπο". Πρόσθεσε δε ότι "είναι ώρα να τεθούν συγκεκριμένα κριτήρια και να μην είναι μοναδικό κριτήριο η κυκλοφορία, αλλά και οι θέσεις απασχόλησης σε μια εφημερίδα".

    Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας πρότεινε "όσες από αυτές τις επιχειρήσεις διασώζονται με κρατική αιμοδοσία, με κρατική επιχορήγηση", να μην προχωρήσουν σε απολύσεις, "τουλάχιστον για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα".

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, τόνισε ότι "επιβάλλεται" η συμμετοχή των εργαζομένων στη διοίκηση των ΜΜΕ", επισήμανε δε ότι πρέπει "να υπάρξει λήψη μέτρων και να ενισχυθεί η προοπτική της εισόδου στον τύπο κοινωνικών φορέων, συλλογικών εγχειρημάτων των συντακτών".

    Ακόμη, ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι "πρέπει να υπάρξει μια στοιχειώδης δυνατότητα ώστε να δοθεί η δυνατότητα να καταφύγουν στο επίδομα ανεργίας αυτοί οι μισθωτοί που καταγράφονται ως αυτοαπασχολούμενοι" και υποστήριξε ότι "είναι μια στοιχειώδης πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης την οποία οφείλει η κυβέρνηση".

    Τέλος, ο κ. Τσίπρας είπε ότι "ο εκκαθαριστής της επιχείρησης οφείλει να δώσει όλα τα δεδομένα στους εργαζόμενους".

    Νωρίτερα, στο πλαίσιο της συνάντησής του με τους εργαζόμενους, ο κ. Τσίπρας είχε παραχωρήσει συνέντευξη στον "City", στο πλαίσιο του καθημερινού δίωρου προγράμματος που μεταδίδει ο σταθμός.

    "Το λουκέτο στον Ελεύθερο Τύπο και στον City να είναι μια πιλοτική πράξη για ΜΜΕ και τους χιλιάδες εργαζόμενους σε αυτά, και όχι μόνο, που δείχνουν ένα ισχυρό μήνυμα για το πώς οι πιο γνήσιοι εκφραστές του κεφαλαίου στη χώρα αναμένεται να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση, φορτώνοντας όλα τα βάρη στον πιο αδύναμο κρίκο, τους εργαζόμενους", ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, στην εν λόγω συνέντευξη.

    Εξ άλλου, σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση με τους εργαζομένους, ο κ. Τσίπρας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι "η κυβέρνηση δεν μπορεί να σιωπά διότι 83 εκατ. ζεστό κρατικό χρήμα, δίδεται στις επιχειρήσεις του τύπου μέσω της κρατικής διαφήμισης και είναι αδιανόητο να μην έχουν καμία υποχρέωση έναντι της διασφάλισης των θέσεων εργασίας στους εργαζόμενους, δημοσιογράφους, τεχνικούς και διοικητικούς".

    Συνάντηση Αλ. Αλαβάνου με μέλη του ΙΓΜΕ

    "Το υπουργείο Ανάπτυξης πρέπει άμεσα να προσδιορίσει τις δυνατότητες που έχει το ΙΓΜΕ και να καλύψει τις ανάγκες που διαμορφώνονται στις νέες συνθήκες. Για να συμβεί αυτό βέβαια θα πρέπει το ΙΓΜΕ να συνεχίσει να έχει επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό που να επαρκεί", είπε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνος, σε συνάντηση που είχε με μέλη του προεδρείου του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, στη Βουλή.

    Οι κ.κ. Γιάννης Κατσίκης, αντιπρόεδρος του ΙΓΜΕ, Χάρης Σμυρνιώτης, γραμματέας, και η ταμίας, Ευγενία Μωραΐτη, έκαναν λόγο, μεταξύ άλλων, για "μαρασμό" διαφόρων διευθύνσεων του Ινστιτούτου, αφού, όπως επισήμαναν, από το 1990 και μετά έχει εγκαταλειφθεί η βασική έρευνα υποδομής της χώρας.

    Τα μέλη της αντιπροσωπείας του Ινστιτούτου ανέφεραν ότι το μόνο έργο που εκτελεί το ΙΓΜΕ τα τελευταία χρόνια είναι ευκαιριακού χαρακτήρα, δηλαδή έργα υπέρ τρίτων.

    Επιπλέον, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και η αντιπροσωπεία του ΙΓΜΕ, συμφώνησαν ότι το έργο του Ινστιτούτου θα έπρεπε να είναι επικεντρωμένο σε 4 άξονες, για συνολική διαχείριση υδάτων, βασική έρευνα υποδομής, με έμφαση στην καταγραφή ορυκτού πλούτου, λατομικά και βιομηχανικά προϊόντα, και τα περιβαλλοντικά.

    Εξάλλου, ο κ. Αλαβάνος ζήτησε να ορισθεί μια συνάντηση, με το παράρτημα του ΙΓΜΕ, στο Ρέθυμνο, με αντικείμενο της συζήτησης το σχεδιαζόμενο αερολιμένα.

    [07] Συνάντηση με την ΠΟΕΠΛΣ

    Συνάντηση με το Προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού του Λιμενικού Σώματος θα έχει στις 11:30 ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γ. Καρατζαφέρης στα γραφεία του κόμματος.

    "Προ αγχώνης"

    «Ο Ελληνικός λαός βρίσκεται προ της αγχόνης. Ο κ. Καραμανλής απλώς θα αποφασίσει την ημέρα της εκτελέσεως⦻, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ κ. Κωστής Αϊβαλιώτης, σχετικά με την αναφορά του κ. Καραμανλή για το ενδεχόμενο νέων οικονομικών μέτρων που θα πάρει η κυβέρνηση αν χρειαστεί.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 16 July 2009 - 4:30:40 UTC