Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-07-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ελληνοβουλγαρικός αγωγός αερίου
  • [02] Ελληνες ευρωβουλευτές αντιπρόεδροι Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
  • [03] Συνομιλίες ΗΠΑ-Κούβας
  • [04] Κίνα: έκρηξη σε χημικό εργοστάσιο
  • [05] Το "χθες" της Πρέσπας μέσα από μια έκθεση με παλιές φωτογραφίες
  • [06] Επιδράσεις στην Ελλάδα

  • [01] Ελληνοβουλγαρικός αγωγός αερίου

    Σε συμφωνία για την κατασκευή του νέου Αγωγού Διασύνδεσης μεταξύ Κομοτηνής και Stara Zagora (IGB) κατέληξαν στη Σόφια η Ελλάδα και η Βουλγαρία. Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η Συμφωνία επικυρώνεται με Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ των εταιριών ΔΕΠΑ, Edison και Bulgarian Energy Holding, σχετικά με τη δημιουργία της εταιρίας κατασκευής και εκμετάλλευσης του αγωγού, καθώς και με τη δημιουργία εταιρίας που θα προμηθεύει, θα διακινεί και θα εμπορεύεται το φυσικό αέριο. Επίσης, υπεγράφη Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ ΔΕΣΦΑ και Bulgarian Energy Holding για τη χρήση του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου της χώρας μας και τη χρήση του Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού της Ρεβυθούσας.

    O νέος Αγωγός επιδοτείται με χρηματοδότηση ύψους 45 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ενεργειακού Προγράμματος για την Ανάκαμψη της Οικονομίας. Γιβ αυτό το λόγο κατατίθεται, αμέσως, από κοινού με τη Βουλγαρία, σχετική πρόταση χρηματοδότησης του έργου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο Ελληνο-βουλγαρικός αγωγός θα αυξήσει την ενεργειακή δύναμη της χώρας μας, γιατί θα συνδέσει τα συστήματα μεταφοράς Φυσικού Αερίου Ελλάδας και Βουλγαρίας. Έτσι, ενισχύεται η ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας δημιουργώντας ισχυρότερη, ασφαλέστερη και μεγαλύτερη σε όγκο ροή Φυσικού Αερίου από και προς τη χώρα μας.

    Ο Ελληνο-βουλγαρικός αγωγός αποτελεί γεωγραφική επέκταση του ITGI προς τα Βαλκάνια, ο οποίος θα μεταφέρει αέριο από την Κασπία Θάλασσα και πιο συγκεκριμένα, από το Αζερμπαϊτζάν προς τη χώρα μας, τη Βουλγαρία και την Ιταλία. Ο αγωγός θα κατασκευαστεί από τις εταιρίες Ποσειδών και Bulgarian Energy Holding. Μετά την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του ITGI, το ποσοστό της ελληνικής εταιρίας θα μεταφερθεί στο ΔΕΣΦΑ.

    Επιπλέον, η Ελλάδα θα προμηθεύει τη Βουλγαρία με σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου από το σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) της Ρεβυθούσας, μέσω του ΔΕΣΦΑ. Αυτή η Συμφωνία θα ανοίξει το δρόμο έτσι, ώστε ο Έλληνας καταναλωτής να ωφεληθεί από τη χαμηλότερη τιμή Φυσικού Αερίου, που θα προκύψει από τις αυξημένες ποσότητες Φυσικού Αερίου. Η προμήθεια LNG από τη Ρεβυθούσα θα γίνει αμέσως μετά την κατασκευή του νέου αγωγού. Με αυτόν τον τρόπο, η Ελλάδα αναβαθμίζει το σταθμό LNG της Ρεβυθούσας, δίνοντάς του για πρώτη φορά διεθνή περιφερειακό ρόλο.

    Η κατασκευή του Αγωγού Διασύνδεσης Ελλάδας-Βουλγαρίας είναι προς όφελος των γεωπολιτικών συμφερόντων της Ελλάδας, γιατί ενισχύει των περιφερειακό ρόλο της χώρας μας στα Βαλκάνια. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, θα ακολουθήσουν δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη για τους αγωγούς από τη Ρουμανία.

    [02] Ελληνες ευρωβουλευτές αντιπρόεδροι Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

    Με απόλυτη πλειοψηφία στον Α' γύρο της ψηφοφορίας εξελέγησαν στη θέση των αντιπροέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου οι δύο Ελληνες υποψήφιοι, η κα Ρόδη Κράτσα -Τσαγκαροπούλου, ευρωβουλευτής της ΝΔ και ο κ. Σταύρος Λαμπρινίδης, ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

    Μόνο τρεις υποψήφιοι συγκέντρωσαν την πλειοψηφία στον Α' γύρο που ήταν 342 ψήφοι : Ο Ιταλός σοσιαλιστής ευρωβουλευτής Τζιάνι Πιτέλα με 360 ψήφους, η κα Κράτσα με 355 ψήφους και ο κ. Λαμπρινίδης με 348 ψήφους.

    Το γεγονός ότι οι δύο Ελληνες υποψήφιοι εξελέγησαν από τον Α' γύρο θεωρείται πολύ μεγάλη επιτυχία για την Ελλάδα. Ακολουθεί και Β' γύρος για την εκλογή των υπόλοιπων ένδεκα αντιπροέδρων. Στον Α' γύρο σε σύνολο 701 ψήφων, υπήρξαν 17 άκυρα ψηφοδέλτια.

    [03] Συνομιλίες ΗΠΑ-Κούβας

    Τις πρώτες τους επαφές τα τελευταία έξι χρόνια, με στόχο την επίτευξη διμερούς συμφωνίας για την μετανάστευση, είχαν χθες Τρίτη αξιωματούχοι των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και της Κούβας.

    Ο Κρεγκ Κέλι, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, συναντήθηκε με τον Κουβανό υφυπουργό Εξωτερικών Δαγομπέρτο Ροδρίγκες στη Νέα Υόρκη.

    Ο Κέλι επανέλαβε τη θέση της Ουάσινγκτον ότι έχει στόχο να προωθήσει την "ασφαλή, εύρυθμη και νόμιμη μετανάστευση", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ίαν Κέλι.

    Ο Ροδρίγκες από την πλευρά του είπε ότι οι αντιπροσωπείες είχαν μια "καρποφόρα συνάντηση εργασίας, που επικυρώνει τη χρησιμότητα του μηχανισμού αυτών των συνομιλιών".

    "Σημειώθηκε πρόοδος στον εντοπισμό των πεδίων στα οποία και οι δύο χώρες πρέπει να εργαστούν και να συνεργαστούν", ανέφερε.

    Οι επαφές αυτές είχαν γίνει για τελευταία φορά το 2003 κι είχαν ανασταλεί το 2004 από την Ουάσινγκτον. Αφορούν τις συμφωνίες για την μετανάστευση που είχαν συναφθεί στα μέσα του 1990 ώστε να αποφευχθεί δυνητική μαζική έξοδος κουβανών προσφύγων όπως το 1980 και το 1994.

    Η Ουάσινγκτον φέρεται να ζήτησε από την Αβάνα να δεχθεί τον επαναπατρισμό Κουβανών μεταναστών που διέπραξαν εγκλήματα και δεν μπορούν να αποκτήσουν υπηκοότητα των ΗΠΑ.

    Η Αβάνα εξέφρασε την πάγια αντίθεσή της στην ειδική μεταχείριση όσων μεταναστεύουν από την Κούβα, η οποία "ενθαρρύνει τις παράνομες εξόδους και το λαθρεμπόριο ανθρώπων".

    Η Κούβα ανέφερε ότι πρότεινε μια νέα συμφωνία--χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

    Οι συνομιλίες αποτελούν άλλο ένα βήμα στην προσπάθεια του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να "επαναπροσεγγίσει" την Κούβα.

    Η Κούβα πρότεινε ο επόμενος γύρος των συνομιλιών --οι οποίες παλαιότερα γίνονταν δυο φορές το χρόνο-- να διεξαχθεί στην Αβάνα τον Δεκέμβριο.

    [04] Κίνα: έκρηξη σε χημικό εργοστάσιο

    Έκρηξη σε χημικό εργοστάσιο στην κεντρική Κίνα στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον δύο ανθρώπων και τραυμάτισε άλλους 108, εκ των οποίων οι επτά βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, μετέδωσαν κρατικά ΜΜΕ και ανέφεραν οι τοπικές αρχές μέσω του Διαδικτύου.

    Το δυστύχημα--τα αίτια του οποίου δεν έχουν ακόμη διασαφηνιστεί--σημειώθηκε τη νύκτα της Τρίτης προς Τετάρτη στο χημικό εργοστάσιο Luoran, στην πόλη Λούογιανγκ, στην επαρχία Χενάν. Την έκρηξη ακολούθησε εκτεταμένη πυρκαγιά, σύμφωνα με το κρατικό κινεζικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα.

    Ένας εργαζόμενος εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από τα συντρίμμια του εργοστασίου.

    Οι αρχές "έλαβαν αμέσως μέτρα" για να αποτρέψουν την περιβαλλοντική μόλυνση, σύμφωνα με ανακοινωθέν της δημοτικής αρχής στο Διαδίκτυο. Ακόμη, προχώρησαν στην εκκένωση των κατοίκων σε ακτίνα χιλίων μέτρων.

    [05] Το "χθες" της Πρέσπας μέσα από μια έκθεση με παλιές φωτογραφίες

    Το "χθες" μιας περιοχής, με βαρύ ιστορικό φορτίο και πλούσια περιβαλλοντική κληρονομιά, της Πρέσπας, αναδεικνύει η έκθεση με παλιές φωτογραφίες της Πρέσπας, που εγκαινιάζεται σήμερα το βράδυ, στο παλιό δημαρχείο του Λαιμού.

    Στην έκθεση, που διοργανώνεται από το Δήμο Πρεσπών και το Πολιτιστικό Τρίγωνο Πρεσπών, στο πλαίσιο της συνάντησης νέων Presp'Art (13-27 Ιουλίου), παρουσιάζονται φωτογραφίες από το παρελθόν- κατά βάση- της συνοριακής αυτής περιοχής, που βίωσε στο "πετσί" της τις ιστορικές αλλαγές στο ρου της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

    Οι φωτογραφίες της έκθεσης είναι προσφορά του Παύλου Καλαμοβράκα, του Νίκου Παπαδόπουλου, του Σπύρου Παπαντωνίου και του Δημήτρη Τελιανίδη.

    Μέσα από τις φωτογραφίες της έκθεσης, που θα είναι ανοιχτή όλο τον Ιούλιο, από τις 7 έως τις 9 το απόγευμα (καθημερινά, εκτός Κυριακής), "παρελαύνουν" πρόσωπα γνώριμα της περιοχής, αλλά και άνθρωποι που δεν υπάρχουν πια στη ζωή, αλλά έχουν αφήσει το δικό τους αποτύπωμα στην Πρέσπα.

    Παραδοσιακοί γάμοι, πανηγύρια, συνεστιάσεις, όλα βγαλμένα από την ιστορία της περιοχής, παρουσιάζονται στην έκθεση αυτή, για να θυμούνται οι παλιοί και να γνωρίσουν οι νέοι το παρελθόν της.

    [06] Επιδράσεις στην Ελλάδα

    Την αρνητική επίδραση της κρίσης στη συντριπτική πλειοψηφία των Ελληνικών επιχειρήσεων αλλά και την εκτίμησή τους ότι τα δύσκολα δεν έχουν περάσει, καταγράφει έρευνα του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης που παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση που έλαβε χώρα στο ΕΒΕΑ. Συνεπώς αν και το οικονομικό κλίμα έχει σταματήσει να επιδεινώνεται και έχει ανακάμψει ελαφρώς το τελευταίο δίμηνο, όπως προκύπτει από τις έρευνες οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, εν τούτοις οι προβλέψεις των επιχειρήσεων για τις συνέπειες της κρίσης παραμένουν δυσμενείς, υποστηρίζει η έρευνα.

    Όπως προκύπτει από την έρευνα του ΙΟΒΕ που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την McKinsey & Company, το 77% των επιχειρήσεων του δείγματος διατυπώνουν αρνητικές εκτιμήσεις για τη μέχρι στιγμής επίδραση της κρίσης ενώ το 85% κρίνει ότι τα δύσκολα δεν έχουν περάσει, προβλέποντας περαιτέρω επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών το επόμενο 12μηνο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιχειρήσεων, το ποσοστό απώλειας εσόδων το επόμενο δωδεκάμηνο εξαιτίας της κρίσης αναμένεται να προσεγγίσει το 5,5%.

    Ειδικότερα, οι απώλειες εκτιμώνται σε 3,3% στη Βιομηχανία (Μεταποίηση), σε 6,4% στις Υπηρεσίες, σε 10% στο Λιανικό Εμπόριο και σε 18% στις κατασκευές. Σε όλους τους υπό εξέταση τομείς δραστηριότητας, τα κέρδη αναμένεται να υποχωρήσουν περισσότερο από τις πωλήσεις, με αποτέλεσμα να εκτιμάται ότι θα σημειωθεί αποκλιμάκωση των περιθωρίων κέρδους. Στο σύνολο των επιχειρήσεων του δείγματος, τα κέρδη αναμένεται ότι θα μειωθούν κατά 13%, στη Βιομηχανία κατά 7,7%, στις Υπηρεσίες κατά 33,5%, στο Λιανικό Εμπόριο κατά 17% και στις Κατασκευές κατά 23,8%.

    Περισσότερο αρνητική εικόνα παρουσιάζουν επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Βιομηχανία και το Εμπόριο (80% των επιχειρήσεων) ενώ δυσμενέστερες εκτιμήσεις διατυπώνουν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Εμπορία και Επισκευή Αυτοκινήτων / Πώληση Καυσίμων (92% των επιχειρήσεων). Αντίθετα, ανθεκτικότερες στην κρίση εμφανίζονται οι επιχειρήσεις στους κλάδους της Ιδιωτικής Υγείας και Ιδιωτικής Εκπαίδευσης. Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων Γιώργος Βασιλάκης εκπροσωπώντας τον κλάδο του αυτοκινήτου στην εκδήλωση σημείωσε ότι η οικονομική κρίση που έπληξε τον κλάδο του αυτοκινήτου στην Ελλάδα είχε ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη πτώση των πωλήσεων κατά 40% την περίοδο Νοεμβρίου - Μαρτίου. Μάλιστα, τη συγκεκριμένη περίοδο αυτό είχε ως αποτέλεσμα το κλείσιμο 100 επιχειρήσεων στο χώρο του αυτοκινήτου με τις απολύσεις των ανειδίκευτων εργατών σε υψηλά επίπεδα.

    Εκ των βασικών συμπερασμάτων της μελέτης του ΙΟΒΕ είναι η θετική σχέση μεγέθους επιχειρήσεων και αρνητικής επίδρασης της κρίσης, τόσο για τις εκτιμήσεις όσο και για τις προβλέψεις. Οι μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις (50-249 άτομα) εμφανίζονται περισσότερο αρνητικές (σε ποσοστό 81%) αναφορικά με τις επιδράσεις της κρίσης ενώ ηπιότερη είναι η εικόνα στις πολύ μικρές επιχειρήσεις, μέχρι 9 άτομα (71% οι αρνητικές εκτιμήσεις). Ανθεκτικότερες εμφανίζονται και οι μεγάλες επιχειρήσεις, με προσωπικό άνω των 250 ατόμων, με τις αρνητικές εκτιμήσεις να ανέρχονται στο 72,5%.

    Δυσμενέστερες είναι σύμφωνε με την έρευνα οι προβλέψεις για το επόμενο διάστημα. Το 85% των επιχειρήσεων προβλέπει ότι η επίδραση της κρίσης το επόμενο 12μηνο θα είναι αρνητική ή πολύ αρνητική. Αναμένεται περαιτέρω επιδείνωση των συνθηκών λειτουργίας των επιχειρήσεων, ενώ Βιομηχανία και Εμπόριο είναι οι κλάδοι που διατυπώνουν τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον. Ηπιότερη είναι η εικόνα για τους Ενδιάμεσους Χρηματοπιστωτικούς Οργανισμούς και τον Κλάδο των Ασφαλειών (67% αρνητικές εκτιμήσεις). Λιγότερο απαισιόδοξες εμφανίζονται οι πολύ μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις ενώ οι μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις εξακολουθούν να διατυπώνουν περισσότερο δυσοίωνες προβλέψεις.

    Περίπου οι μισές επιχειρήσεις αναμένουν έως 20% πτώση το επόμενο 12μηνο σε κύκλο εργασιών και κέρδη, ενώ 2 στις 5 επιχειρήσεις κρίνουν ότι τα κέρδη τους θα μειωθούν πάνω από 20%. Όμως καταγράφεται και ένα 18% που αναμένει άνοδο πωλήσεων. Δυϊσμός αποτυπώνεται στις επενδύσεις καθώς 3 στις 10 επιχειρήσεις δηλώνουν ότι θα μειώσουν τις επενδύσεις πάνω από 30% αλλά 1 στις 4 θα προβεί σε αύξηση.

    Κύριο συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι η κρίση δεν έχει επηρεάσει τη χρηματοδότηση από τις τράπεζες για 2 στις 5 επιχειρήσεις. Έντονα αρνητική αξιολόγηση εντοπίζεται στον κλάδο των Κατασκευών όπου το 70% των επιχειρήσεων κρίνει ότι η κρίση έχει επηρεάσει αρνητικά τη χρηματοδότηση.

    Δυο στις τρεις επιχειρήσεις (64%) εντοπίζουν το βασικότερο πρόβλημα χρηματοδότησης στον περιορισμό της ρευστότητας των πελατών / προμηθευτών. Το 42,3% των επιχειρήσεων εντοπίζουν ως βασικότερο πρόβλημα το υψηλότερο κόστος δανεισμού, το 37,9% την άρνηση των τραπεζών να εγκρίνουν νέα δάνεια και το 28,1% τον περιορισμό της ρευστότητας υφιστάμενων γραμμών χρηματοδότησης.

    Τρόποι αντίδρασης

    Ο πλέον πιθανός τρόπος αντίδρασης σύμφωνα με το 93% των επιχειρήσεων είναι η περικοπή στο κόστος λειτουργίας. Ακολουθεί ο περιορισμός των περιθωρίων κέρδους με 86%, η μείωση τιμών με 73% και η μείωση παραγωγής / δραστηριότητας με 67%.

    Σύμφωνα με τις επιχειρήσεις η περιστολή του κόστους επιτυγχάνεται κυρίως μέσω στασιμότητας - συγκρατημένων αυξήσεων των τακτικών αποδοχών αλλά και μείωση του αριθμού απασχολουμένων. Σε μεγαλύτερο κίνδυνο βρίσκονται οι θέσεις ανειδίκευτης εργασίας, αλλά κατά περίπτωση και ειδικευμένης. Συγκεκριμένα το 49% των επιχειρήσεων κυρίως σε Βιομηχανία, Εμπόριο και μικρές επιχειρήσεις ανέφεραν ότι θα προχωρήσουν σε μείωση ειδικευμένων απασχολούμενων ενώ το 59% των επιχειρήσεων θα προχωρήσει σε μείωση του αριθμού ανειδίκευτων εργατών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 15 July 2009 - 6:30:30 UTC