Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-07-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ενημέρωση για τον διάλογο στην Παιδεία
  • [02] "Το ΠΑΣΟΚ έχει σχέδιο και όραμα"
  • [03] Ελληνοβουλγαρικός αγωγός αερίου
  • [04] Ευαίσθητη περιβαλλοντικά η Ελληνίδα
  • [05] "Παραβίαση ατομικών δικαιωμάτων"
  • [06] "Ναι" για έργα στον Πειραιά
  • [07] Εξελέγη νέος πρόεδρος

  • [01] Ενημέρωση για τον διάλογο στην Παιδεία

    Συνεργασία με τον υπουργό Παιδείας, Άρη Σπηλιωτόπουλο, είχε στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, ο οποίος ενημερώθηκε και από τον πρόεδρο του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Γιώργο Μπαμπινιώτη, για τις συζητήσεις περί της αναδιαμόρφωσης και του εκσυγχρονισμού των σχολείων.

    Ο κ. Σπηλιωτόπουλος δήλωσε ευτυχής επειδή οι πολιτικές δυνάμεις, αλλά και οι φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας, που συμμετέχουν στο διάλογο, έχουν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων με υπευθυνότητα και συνέπεια, και έτσι, υπάρχουν συγκεκριμένα χειροπιαστά αποτελέσματα.

    «Στόχος είναι να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα και να φτάσουμε στο σημείο, ώστε το σχολείο να είναι αποσυνδεδεμένο από τον τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήμια, να υπάρχει ένα διαφορετικό πρόγραμμα σπουδών πιο ευέλικτο, πιο κοντά στις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες και να υπάρχει περισσότερος δημιουργικός χρόνος για τους μαθητές και τις μαθήτριες», δήλωσε ο υπουργός.

    Απαντώντας σε ερώτηση, αν τα σχολεία θα κλείσουν λόγω του ιού της γρίπης, ο κ. Σπηλιωτόπουλος ζήτησε μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση, δήλωσε ότι «υπάρχει διαρκής επαφή με το αρμόδιο υπουργείο Υγείας» και υπογράμμισε ότι «το θέμα αφορά τις νομαρχίες».

    «Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος ανησυχίας αυτή τη στιγμή και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, ώστε να μην δημιουργούμε την παραμικρή ανησυχία, ή τον παραμικρό πανικό», τόνισε ο κ. Σπηλιωτόπουλος διαβεβαιώνοντας ότι «αν χρειαστεί, θα έχουν προετοιμαστεί τα κατάλληλα σχέδια για να αντιμετωπιστεί έγκαιρα και αποτελεσματικά το όποιο μικρό, ή μεγάλο, περιστατικό».

    Απαντώντας σε ερώτηση για το νομοσχέδιο, που αφορά τα ΤΕΙ, ο υπουργός είπε ότι δεν συζητήθηκε, σημειώνοντας ότι «μιλούμε για ένα σχέδιο νόμου, που θα έρθει ως φυσική συνέχεια, όσων έχουν αποφασιστεί σε παρελθόντα χρόνο».

    Ο κ. Μπαμπινιώτης, από την πλευρά του, μίλησε για αλλαγή του εκπαιδευτικού συστήματος μέσα από νέα αναλυτικά προγράμματα με περιορισμό της ύλης, ουσία στα διδασκόμενα, αλλαγή στον τρόπο διδασκαλίας και βιβλία που θα φέρουν κοντά τη γενική γνώση στο μαθητή.

    «Θέλουμε ποιότητα στην εκπαίδευση και ένα διαφορετικό λύκειο, που δεν θα είναι προπαρασκευαστικό στάδιο του πανεπιστημίου, αλλά θα εξασφαλίζει μια πραγματική μόρφωση στον Έλληνα μαθητή και παράλληλα, θα δίνει διέξοδο σε δεξιότητές του και όχι αυτό το στενό δεσμευτικό σύστημα, που έχει αχρηστέψει το λύκειο», είπε ο κ. Μπαμπινιώτης και πρόσθεσε:

    «Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε είναι να απαλλάξουμε τον Έλληνα μαθητή και την ελληνική οικογένεια από το άγχος της αποτυχίας, της ανασφάλειας, δίνοντας περισσότερες ευκαιρίες για να πλησιάσει τα πανεπιστημιακά τμήματα».

    Μίλησε ακόμη για αξιολόγηση των εκπαιδευτικών του εκπαιδευτικού συστήματος των σχολικών μονάδων και του εκπαιδευτικού έργου, για αναβάθμιση της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και επιμόρφωση και κατάρτιση των εκπαιδευτικών.

    [02] "Το ΠΑΣΟΚ έχει σχέδιο και όραμα"

    Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης, έκανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, στο περιθώριο των εργασιών του 12ου Συμποσίου της Σύμης, που διεξάγεται στη Σκιάθο.

    «Απέναντι σε μια κυβέρνηση της ανομίας και της ατιμωρησίας, σε μια κυβέρνηση της συνεχούς συγκάλυψης όλο και νέων υποθέσεων, των απότομων απρόβλεπτων και σπασμωδικών αποφάσεων μέσα στον πανικό της, των υπόγειων συμψηφισμών και διαδρομών, μιας κυβέρνησης όμηρο ειδικών συμφερόντων και πελατειακών σχέσεων, το ΠΑΣΟΚ έχει σχέδιο και όραμα για τον πολίτη», δήλωσε ο κ. Παπανδρέου.

    Πρόσθεσε, επίσης, ότι «αυτό το σχέδιο και το όραμα δεν μας αρκεί και γι αυτό το θέτουμε στην κρισάρα των καλύτερων και προοδευτικότερων μυαλών του κόσμου, προσωπικοτήτων, που θα συμβάλουν και θα βοηθήσουν στην επίλυση προβλημάτων με βάση την πράσινη ανάπτυξη για να πάει η Ελλάδα μπροστά και για την καλύτερη δημοκρατική διακυβέρνηση της χώρας.

    Οι άνθρωποι αυτοί θέλουν και σήμερα και αύριο να συμβάλουν να ξαναδώσουμε ελπίδα και προοπτική στον πολίτη, με στόχο μια νέα πορεία με το δημόσιο συμφέρον και τις ανάγκες του πολίτη στο επίκεντρο της πολιτικής μας».

    Ομιλία Γ.Παπανδρέου στο Συμπόσιο

    Ο κ. Παπανδρέου, στην ομιλία του με την οποία άνοιξε τις εργασίες του το Συμπόσιο της Σύμης, έκανε λόγο για ιδιαίτερη κρίση την οποία βιώνουν η Ελλάδα και οι Ελληνες, Κρίση η οποία -όπως ανέφερε- είναι οικονομική, κρίση θεσμών και αξιών, αλλά και κρίση τα εθνικά θέματα.

    Εκανε λόγο για τεράστια ανασφάλεια την οποία βιώνει η ελληνική κοινωνία και την οποία "η κυβέρνηση αδυνατεί να αντιμετωπίσει καθώς δεν έχει σχέδιο, βούληση και κουράγιο".

    Αναφερόμενος στις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με την υποθεση του οργανωμένου εγκλήματος, ο κ. Παπανδρέου μίλησε για εξελίξεις που ξαφνιάζουν και για αυξηση διαφθορας και της εγκληματικότητας σε βαθμό που δημιούργησαν τεράστια κρίση στην κοινωνία.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέδωσε ολα αυτά στην συγκέντρωση του πλούτου σε λίγους και στον έλεγχο ορισμένων μέσων ενημέρωσης απο τους ίδιους.

    Τόνισε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο για βαθιές τομές, έχοντας ταυτόχρονα συναίσθηση των ευθυνών του.

    Επίσης ανέφερε ότι η συνάντηση στο Συμπόσιο της Σύμης δίνει την δυνατότητα να γίνουν συζητήσεις με ανθρώπους που έχουν γνώση παρόμοιων προβλημάτων και θέλουν να συμβάλουν στην προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ για αλλαγή πορείας.

    Ο κ. Παπανδρέου κατέληξε λέγοντας οτι "ως ΠΑΣΟΚ ξέρουμε και είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε πορεία".

    height="282" align="right" type="application/x-mplayer2" pluginspage="http://www.microsoft.com/windows/mediaplayer/en/default.asp" name="ObjMediaPlayer" showdisplay="0" showcontrols="1" enableContextMenu="0"

    Για την προβολή του video απαιτείται η έκδοση του Media Player 9 ή νεότερη.

    Μπορείτε να "κατεβάσετε" την τελευταία έκδοση από εδώ

    14/7/09 10:20 πμ

    [03] Ελληνοβουλγαρικός αγωγός αερίου

    Σε συμφωνία για την κατασκευή του νέου Αγωγού Διασύνδεσης μεταξύ Κομοτηνής και Stara Zagora (IGB) κατέληξαν σήμερα στη Σόφια η Ελλάδα και η Βουλγαρία. Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η Συμφωνία επικυρώνεται με Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ των εταιριών ΔΕΠΑ, Edison και Bulgarian Energy Holding, σχετικά με τη δημιουργία της εταιρίας κατασκευής και εκμετάλλευσης του αγωγού, καθώς και με τη δημιουργία εταιρίας που θα προμηθεύει, θα διακινεί και θα εμπορεύεται το φυσικό αέριο. Επίσης, υπεγράφη Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ ΔΕΣΦΑ και Bulgarian Energy Holding για τη χρήση του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου της χώρας μας και τη χρήση του Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού της Ρεβυθούσας.

    O νέος Αγωγός επιδοτείται με χρηματοδότηση ύψους 45 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ενεργειακού Προγράμματος για την Ανάκαμψη της Οικονομίας. Γιβ αυτό το λόγο κατατίθεται, αμέσως, από κοινού με τη Βουλγαρία, σχετική πρόταση χρηματοδότησης του έργου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο Ελληνο-βουλγαρικός αγωγός θα αυξήσει την ενεργειακή δύναμη της χώρας μας, γιατί θα συνδέσει τα συστήματα μεταφοράς Φυσικού Αερίου Ελλάδας και Βουλγαρίας. Έτσι, ενισχύεται η ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας δημιουργώντας ισχυρότερη, ασφαλέστερη και μεγαλύτερη σε όγκο ροή Φυσικού Αερίου από και προς τη χώρα μας.

    Ο Ελληνο-βουλγαρικός αγωγός αποτελεί γεωγραφική επέκταση του ITGI προς τα Βαλκάνια, ο οποίος θα μεταφέρει αέριο από την Κασπία Θάλασσα και πιο συγκεκριμένα, από το Αζερμπαϊτζάν προς τη χώρα μας, τη Βουλγαρία και την Ιταλία. Ο αγωγός θα κατασκευαστεί από τις εταιρίες Ποσειδών και Bulgarian Energy Holding. Μετά την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του ITGI, το ποσοστό της ελληνικής εταιρίας θα μεταφερθεί στο ΔΕΣΦΑ.

    Επιπλέον, η Ελλάδα θα προμηθεύει τη Βουλγαρία με σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου από το σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) της Ρεβυθούσας, μέσω του ΔΕΣΦΑ. Αυτή η Συμφωνία θα ανοίξει το δρόμο έτσι, ώστε ο Έλληνας καταναλωτής να ωφεληθεί από τη χαμηλότερη τιμή Φυσικού Αερίου, που θα προκύψει από τις αυξημένες ποσότητες Φυσικού Αερίου. Η προμήθεια LNG από τη Ρεβυθούσα θα γίνει αμέσως μετά την κατασκευή του νέου αγωγού. Με αυτόν τον τρόπο, η Ελλάδα αναβαθμίζει το σταθμό LNG της Ρεβυθούσας, δίνοντάς του για πρώτη φορά διεθνή περιφερειακό ρόλο.

    Η κατασκευή του Αγωγού Διασύνδεσης Ελλάδας-Βουλγαρίας είναι προς όφελος των γεωπολιτικών συμφερόντων της Ελλάδας, γιατί ενισχύει των περιφερειακό ρόλο της χώρας μας στα Βαλκάνια. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, θα ακολουθήσουν δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη για τους αγωγούς από τη Ρουμανία.

    [04] Ευαίσθητη περιβαλλοντικά η Ελληνίδα

    Αρκετά καλά ενημερωμένες είναι οι Ελληνίδες νοικοκυρές σε σχέση με το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή και δηλώνουν πρόθυμες να συνεισφέρουν μέσω κάποιων ενεργειών αλλά οι ενέργειες αυτές είναι αρκετά αποσπασματικές.

    Αυτό προκύπτει από την έρευνα που πραγματοποίησε η Reckitt Benckiser, στο πλαίσιο της παγκόσμιας πρωτοβουλίας της για το περιβάλλον "Our Home Our Planet" ενώ είναι σημαντικό ότι παρόλο που το 90% των ερωτηθέντων όλων των ηλικιών συμφωνεί απόλυτα πως ως χώρα πρέπει να αλλάξουμε τις συνήθειες μας προκειμένου να προστατέψουμε το περιβάλλον, μόνο το 52% συμφωνούν απόλυτα πως οι ίδιες μπορούν να συνεισφέρουν θετικά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ενώ το 18% τοποθετείται ουδέτερα ή διαφωνεί κυρίως, επειδή πιστεύουν πως η λύση μπορεί να είναι μόνο συλλογική και οργανωμένη ή επειδή δεν έχουν επαρκή πληροφόρηση.

    Πιο συγκεκριμένα:

    - Η ανακύκλωση (με μεγάλη διαφορά), αλλά και η εξοικονόμηση ενέργειας και νερού είναι οι δράσεις εκείνες, τις οποίες οι Ελληνίδες νοικοκυρές αναγνωρίζουν κυρίως, ως προσωπικές δυνατότητες συνεισφοράς στην προστασία του περιβάλλοντος.

    - Μόνο το 53%, στις αστικές περιοχές, έχει πλυντήριο πιάτων στην κατοχή του. Η πλειοψηφία των Ελληνίδων νοικοκυρών δηλώνει ότι χρησιμοποιεί και τους δύο τρόπους πλυσίματος (πλύσιμο στο χέρι και πλύσιμο με το πλυντήριο πιάτων), ενώ σχεδόν όλοι οι κάτοχοι πλυντηρίου πιάτων (90%) γνωρίζουν πως με τη χρήση του εξοικονομούν ενέργεια. Λιγότερο ενημερωμένες στα θέματα εξοικονόμησης ενέργειας και νερού δείχνουν να είναι οι μεγαλύτερες ηλικίες (55+).

    - Σχεδόν όλοι οι ερωτηθέντες των αστικών περιοχών είχαν στην κατοχή τους συσκευή πλυντηρίου ρούχων σε ποσοστό 98%. Οι Ελληνίδες νοικοκυρές γνωρίζουν σε ποσοστό 84% ότι η πλύση των ρούχων στους 30 βαθμούς εξοικονομεί ενέργεια, αλλά η πλειοψηφία των γυναικών χρησιμοποιεί το οικονομικό πρόγραμμα πλύσης μόνο στις μισές πλύσεις. Για ακόμη μία φορά οι μεγαλύτερες ηλικίες δείχνουν να έχουν ελλιπή ενημέρωση στα θέματα εξοικονόμησης ενέργειας και νερού.

    - Οι νοικοκυρές ηλικίας 45-54 χρονών είναι αυτές που πιστεύουν περισσότερο ότι η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει τις ίδιες και τις οικογένειες τους ενώ οι Ελληνίδες νοικοκυρές ενδιαφέρονται ιδιαιτέρως για το περιβάλλον με 7 στις 10 γυναίκες να δηλώνουν ότι γνωρίζουν τι σημαίνει ανακύκλωση και το 65% να δηλώνει ότι έχει συνεισφέρει με κάποιο τρόπο στην προστασία του περιβάλλοντος. Αξίζει να σημειωθεί ότι από την έρευνα προέκυψε πως το τελευταίο τρίμηνο οι ερωτηθέντες υποστήριξαν ότι υιοθέτησαν συνήθειες περισσότερο φιλικές προς το περιβάλλον όπως η εξοικονόμηση νερού σε ποσοστό 86% και η ανακύκλωση σε ποσοστό 75%. Οι γυναίκες που είναι αποστασιοποιημένες σε περιβαλλοντικά θέματα είναι μεγαλύτερης ηλικίας μεταξύ 55-64.

    - Εξίσου θεαματικό είναι πως οι νεότερες ηλικίες μεταξύ 18-24 είναι λιγότερο ευαισθητοποιημένες σε σχέση με τα περιβαλλοντικά θέματα συγκριτικά με τις άλλες κατηγορίες μεγαλύτερης ηλικίας (π.χ. ανακυκλώνουν ή εξοικονομούν ενέργεια σε μικρότερο βαθμό).

    - Οι 8 στις 10 γυναίκες γνωρίζουν πως το πλυντήριο πιάτων τους έχει οικονομικό πρόγραμμα, ενώ το χρησιμοποιούν κατά μέσο όρο 7 στις 10 φορές που πλένουν τα πιάτα. Το οικονομικό πρόγραμμα πλύσης φάνηκε να είναι περισσότερο δημοφιλές στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη όπως και στις νεότερες ηλικίες 18-44.

    [05] "Παραβίαση ατομικών δικαιωμάτων"

    Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής, τον πρόεδρο του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα συναντήθηκαν σήμερα με τον πρόεδρο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Χρίστο Γεραρή.

    Μετά τη συνάντηση, ο κ.Τσίπρας δήλωσε ότι εξέφρασε στον κ. Γεραρή την ανησυχία του ΣΥΡΙΖΑ γιατί «το τελευταίο διάστημα παραβιάζεται η νομοθεσία σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και με την προστασία της ιδιωτικής ζωής, ειδικότερα στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών» και επέκρινε την κυβέρνηση γιατί «βήμα-βήμα εγκαθιδρύει ένα κράτος Όργουελ».

    Ο πρόεδρος τρου ΣΥΝ σημείωσε ότι το υλικό από τις κάμερες ελέγχου της κυκλοφορίας "είναι ανεξέλεγκτο" και αναφέρθηκε στην «πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε τράπεζες DNA», αλλά και «στις υποκλοπές τηλεφωνικών επικοινωνιών που το τελευταίο διάστημα διαφημίζονται ως ιδιαίτερα αποτελεσματικές από τα δελτία ειδήσεων».

    «Όλα αυτά μας δημιουργούνε μια πολύ μεγάλη ανησυχία. Θα είμαστε εδώ προκειμένου να προασπίσουμε τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα όλων των πολιτών, και ιδιαίτερα για να ενισχύσουμε τον ρόλο και την παρουσία των ανεξάρτητων αρχών. Διότι θεωρούμε ότι υπάρχει μια έντονη πολιτική εχθρότητα από την πλευρά της κυβέρνησης απέναντι σε αυτές τις αρχές, ιδίως όταν επιχειρούν να κάνουν καλά την δουλειά τους. Να ελέγχουν δηλαδή τόσο την εκτελεστική όσο και την νομοθετική εξουσία. Πιστεύουμε ότι αυτός πρέπει να είναι ο ρόλος των αρχών, να γνωμοδοτούν. Πριν την ψήφιση ενός νόμου και να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη η γνωμοδότησή τους» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

    [06] "Ναι" για έργα στον Πειραιά

    Εγκρίνει, εν μέρει, τη δημόσια χρηματοδότηση για έργα υποδομής στο λιμάνι του Πειραιά, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ειδικότερα, εγκρίνει τη δημόσια χρηματοδότηση για την κατασκευή γέφυρας πεζών και κατασκευής μόλων στο σταθμό επιβατών του λιμανιού του Πειραιά, έργο κόστους 5,1 εκατομμύρια ευρώ.

    Σε ό,τι αφορά την κατασκευή της γέφυρας, η Επιτροπή θεωρεί ότι η δημόσια χρηματοδότηση δεν εμπλέκει κρατικές ενισχύσεις, δεδομένου ότι αποτελεί γενικού χαρακτήρα υποδομή, ανοικτή σε όλους τους χρήστες και δεν αποτελεί αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης από τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ).

    Επίσης, σύμφωνα με την Επιτροπή, δεν συνιστά κρατική ενίσχυση ούτε η χρηματοδότηση της κατασκευής μόλων στο σταθμό επιβατών του λιμανιού. Η Επιτροπή τονίζει ότι το έργο αυτό αφορά δημόσια επένδυση σε λιμενικές εγκαταστάσεις, οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν το αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης, πλην όμως συμβατής με την κοινή αγορά. Και τούτο διότι η Επιτροπή θεωρεί ότι η επένδυση στις εν λόγω λιμενικές εγκαταστάσεις ευθυγραμμίζεται με τους στόχους της ευρωπαϊκής πολιτικής για τις μεταφορές. Αποβλέπει, δηλαδή, στη σύνδεση περιφερειακών περιοχών (των ελληνικών νησιών με την ηπειρωτική χώρα) και σύνδεση με το σιδηροδρομικό σύστημα του αστικού συγκροτήματος Πειραιώς - Αθηνών.

    Ωστόσο, η Επιτροπή εκφράζει τις αμφιβολίες της σχετικά με τη δημόσια χρηματοδότηση κατασκευής μόλου και την αγορά διαφόρων τύπων εξοπλισμού στον τερματικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων του Πειραιά, συνολικού κόστους 52,8 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται, επίσης, ότι μέρος των συγκεκριμένων υποδομών και του εξοπλισμού τίθεται στη διάθεση του ΟΛΠ, ενώ το υπόλοιπο πρόκειται να αποτελέσει αντικείμενο εκμετάλλευσης βάσει συμφωνίας παραχώρησης, από ιδιωτική επιχείρηση, που επελέγη μέσω πανευρωπαϊκής ανοικτής πρόσκλησης υποβολής προσφορών.

    Ως εκ τούτου, η Επιτροπή θεωρεί ότι η εν λόγω χρηματοδότηση συνιστά κρατική ενίσχυση υπέρ του ΟΛΠ, δεδομένου ότι απαλλάσσει τις λιμενικές αρχές από επενδυτικό κόστος σε εμπορικά εκμεταλλεύσιμες υποδομές, κόστος το οποίο, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα υφίσταντο.

    [07] Εξελέγη νέος πρόεδρος

    Ο 69χρονος Πολωνός, πρώην πρωθυπουργός, Γιέρτσι Μπούζεκ, εξελέγη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στον α' γύρο και με την άνετη πλειοψηφία των 555 ψήφων σε σύνολο 713 παρόντων ευρωβουλευτών. Στη σχετική διαδικασία, 69 ευρωβουλευτές επέλεξαν τη λευκή ψήφο ή την αποχή, ενώ 89 ψήφους έλαβε η αντίπαλός του, η Σουηδή Εύα Μπρίτ Σβένσσον, από την Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά.

    Η εκλογή του κ. Μπούζεκ, του πρώτου προέδρου που προέρχεται από τα λεγόμενα "νέα μέλη", αποτελεί τη συνέχεια της "τεχνικής συμφωνίας" στην οποία κατέληξαν οι δύο μεγαλύτερες ομάδες της Ευρωβουλής, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και η Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, σύμφωνα με την οποία κατά το πρώτο ήμισυ της συνόδου, στα 2,5 δηλαδή χρόνια, θα προεδρεύσει ο Γ. Μπούζεκ (εκ μέρους του Ε.Λ.Κ.) και στο δεύτερο ήμισυ θα προεδρεύσει - εκτός απροόπτου - ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης Μάρτιν Σούλτς.

    Η εκλογή του νέου προέδρου της Ευρωβουλής ήταν η πρώτη πράξη του νέου σώματος των ευρωβουλευτών, μετά τις πρόσφατες ευρωεκλογές, και χαιρετίστηκε από τους αρχηγούς όλων των πολιτικών ομάδων - ακόμη και αυτών που δεν ήταν μέρος της "τεχνικής συμφωνίας".

    Ο αρχηγός των Φιλελευθέρων (πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου), Γκι Φέρχοφσταντ, υπογράμμισε προς τον νέο πρόεδρο πως έχει την "πλήρη υποστήριξη ολόκληρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου", ενώ ο αρχηγός των Σοσιαλιστών Μάρτιν Σουλτς - με την επιφύλαξη της "προσοχής, που πρέπει να αποδίδουμε στην ιστορία" - τόνισε πως η εκλογή του κ. Μπούζεκ "αποτελεί μια ιστορική στιγμή, καθώς σημειώθηκε στα 20 χρόνια από την πτώση του τείχους του Βερολίνου και στα 5 χρόνια από την ένταξη της Πολωνίας στην ΕΕ".

    Την εκτίμησή του προς το πρόσωπο του νέου προέδρου της Ευρωβουλής εξέφρασε τέλος και ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χοσέ Μπαρόζο, ο οποίος σε μια "προεκλογικού ύφους" παρέμβασή του, σήμερα (ενόψει της επανεκλογής του στην ίδια θέση τον Σεπτέμβιο), τόνισε πως "η συνθήκη της Λισαβώνας, που έχει ήδη επικυρωθεί από 26 εθνικά Κοινοβούλια, προβλέπει ενισχυμένο ρόλο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο".

    Ο νέος πρόεδρος της Ευρωβουλής σε ομιλία του πριν από τη ψηφοφορία, τόνισε πως η εκλογή του θα σημάνει "το τέλος του διαχωρισμού ανάμεσα στα παλαιά και τα νέα μέλη της ΕΕ", ενώ ως σημαντικά προβλήματα της εποχής μνημόνευσε την οικονομική κρίση, την ενεργειακή ασφάλεια, το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης και τη δημογραφική κρίση". Ιδιαιτέρως αναφέρθηκε στην ανάγκη μιας "στρατηγικής συμφωνίας της ΕΕ με τις ΗΠΑ".

    Ο απερχόμενος πρόεδρος Χ. Γ. Πέτερινγκ, τέλος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διαδοχή του, ενώ έλαβε ως αναμνηστικό δώρο από τον κ. Μπούζεκ ένα αγαλματάκι της Αγ. Βαρβάρας, προστάτιδας των ανθρακωρύχων και πολιούχο της ιδιαιτέρας του πατρίδας, της Σιλεσίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 14 July 2009 - 18:25:39 UTC