Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-07-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεργασία με τον υπουργό Παιδείας
  • [02] "Κρίση στην ελληνική οικονομία"
  • [03] Ημερήσια Ατζέντα: 14/7/2009
  • [04] "Ευθύνη της ΕΕ η μετανάστευση"
  • [05] Στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων
  • [06] "Παράδειγμα η Ισπανία"
  • [07] Οι μέρες στο Ιράν

  • [01] Συνεργασία με τον υπουργό Παιδείας

    Συνεργασία με τον υπουργό Παιδείας κ. Άρη Σπηλιωτόπουλο θα έχει στις 11.30 ο πρωθυπουργός σήμερα. Στις 12.00 θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Γ. Μπαμπινιώτη.

    Συνάντηση με Θαπατέρο

    Η λαθρομετανάστευση, οι εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομικής κρίσης, καθώς και η πορεία των διμερών σχέσεων, ήταν τα θέματα που απασχόλησαν τη χθεσινή συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, με τον Ισπανό ομόλογό του Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, στη Μαδρίτη.

    Ο κ. Καραμανλής, στις δηλώσεις του μετά την συνάντηση, εξήρε το επίπεδο των σχέσεων των δυο χωρών, αναφέρθηκε στους τρόπους αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης, τονίζοντας την ανάγκη ευρωπαϊκής συνεργασίας, έστειλε μήνυμα στην Τουρκία ζητώντας να σεβαστεί τις συμφωνίες επαναπροώθησης, που έχει υπογράψει, αναφέρθηκε στην εσωτερική πολιτική σκηνή και επισήμανε πως στόχος της κυβέρνησης στο οικονομικό επίπεδο είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές και όχι τα εισπρακτικά μέτρα. Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, είπε ότι «αυτό δεν αποτελεί πρόκριμα για τις εθνικές εκλογές».

    Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης «προτεραιότητα της Ευρώπης», υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα συνεργάζεται στενά με τους εταίρους της, στο πλαίσιο της ΕΕ, αλλά και διμερώς, με τις χώρες της Μεσογείου, προκειμένου να βρεθούν λύσεις.

    «Το διογκούμενο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης απαιτεί ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και μόνο από κοινού μπορεί να λυθεί», τόνισε ο Ελληνας πρωθυπουργός, ο οποίος διευκρίνισε ότι «η προσέγγιση της επίλυσης του προβλήματος πρέπει να στηρίζεται σε τρεις άξονες. Πρώτον, στην αντιμετώπισή του σε ευρωπαϊκό επίπεδο με κοινές πολιτικές, δεύτερον, σε εθνικό επίπεδο και τρίτον, σε πολιτικές οικονομικής στήριξης των χωρών απο όπου προέρχονται οι λαθρομετανάστες».

    Ο κ.Καραμανλής σημείωσε την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της Frontex, χαρακτηρίζοντας «πολύ σημαντικό βήμα τις κοινές θαλάσσιες περιπολίες», και έδωσε ιδιαιτερη έμφαση στην ανάγκη σεβασμού των συμφωνιών επανεισδοχής απο τις χώρες, που τις υπέγραψαν.

    «Όσο σημαντικές και να είναι οι πολιτικές, που αποφασίζονται, πρέπει να συνοδεύονται από πολιτική οικονομικής ενίσχυσης των χωρών προέλευσης», τόνισε.

    Αναφερόμενος ειδικά στις συμφωνίες επανεισδοχής, ο κ.Καραμανλής είπε ότι η η Ελλάδα «είναι και διατεθειμένη, αλλά και υποχρεωμένη, να συνεργαστεί με την Τουρκία για την επανεισδοχή των λαθρομετανστών», και υπογράμμισε ότι «η Τουρκία δεν τηρεί ικανοποιητικά την σχετική συμφωνία, που έχει υπογράψει με τη χώρα μας».

    «Στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν οι όροι, που συμφωνήθηκαν. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Πλήρης ένταξη και πλήρης συμμόρφωση. Η Τουρκία πρέπει να συνεργαστεί πιο αποτελεσματικά με την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε, επίσης, στην Ευρωμεσογειακή συνεργασία, προτεραιότητα της οποίας είναι η αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, χαρακτηρίζοντάς την «γέφυρα για να έρθουν πιο κοντά με την ΕΕ, άλλες χώρες της Μεσογείου, που δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και να συζητήσουν για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης».

    Σε ερώτηση αν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών μπορεί να αποτελεί πρόκριμα για τις εθνικές εκλογές, απάντησε κατηγορηματικά: «Όχι. Δεν είναι πρόκριμα για τις εθνικές εκλογές». Αναφερόμενος δε, στην οικονομική κρίση, είπε ότι «η χώρα μας έχει βιώσει την κρίση πολύ ηπιότερα απο άλλες ευρωπαϊκές χώρες και αυτό αποτυπώνεται στους δείκτες της ανάπτυξης και της ανεργίας. Έχουμε πρόβλημα δημοσιονομικών ισορροπιών, αλλά αυτό οφείλεται σε ένα μεγάλο και χτισμένο σε δεκαετίες δημόσιο χρέος».

    Τόνισε δε, ότι στο παρελθόν έλαβε μέτρα, όταν χρειάστηκε και αν χρειαστεί και στο μέλλον, θα το ξανακάνει.

    «Ο στόχος και η κατεύθυνση δεν είναι για νέα εισπρακτικά μέτρα, αλλά οι διαρθρωτικές αλλαγές. Αυτό προσπαθούμε και αυτό θα κάνουμε», είπε ο κ.Καραμανλής, ο οποίος χαρακτήρισε ενθαρρυντικό το ότι εμφανίζονται τα πρώτα δείγματα σταθερότητας στις ευρωπαϊκές αγορές.

    Απο την πλευρά του, ο Ισπανός πρωθυπουργός, Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, εξήρε το επίπεδο των διμερών σχέσεων και σημείωσε πως εάν υπάρχουν δυο χώρες στην ΕΕ που συμπίπτουν σε όλα, αυτές είναι η Ισπανία και η Ελλάδα. Συμφώνησε στην απο κοινού -στο πλαίσιο της ΕΕ- αντιμετώπιση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης και χαρακτήρισε θεμελιώδους σημασίας τη σύμπραξη και διπλωματική συνεργασία με χώρες προέλευσης και διέλευσης των λαθρομεταναστών.

    Τόνισε ακόμη ότι η ισπανική προεδρία έχει ως στόχο την ενίσχυση της Frontex, την ενίσχυση της δομής και σταθερής δράσης της ΕΕ για την τήρηση των συμφωνιών επαναπροώθησης και την υιοθέτηση μιας μεταναστευτικής πολιτικής, που θα συνοδεύεται απο τη στενή συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης των λαθρομεταναστών, χωρίς την οποία -όπως είπε- δεν θα υπάρχουν αποτελέσματα.

    Ο κ. Κώστας Καραμανλής πριν απο την συνάντησή του με τον κ. Θαπατέρο συναντήθηκε με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μαριάνο Ραχόϊ, χωρίς να ακολουθήσουν δηλώσεις.

    [02] "Κρίση στην ελληνική οικονομία"

    Για ιδιαίτερη κρίση την οποία βιώνουν η Ελλάδα και οι Ελληνες έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, ανοίγοντας τις εργασίες του 12ου Συμποσίου της Σύμης, που διεξάγεται φέτος στη Σκιάθο.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η κρίση είναι οικονομική, κρίση θεσμών και αξιών, αλλά αυτή τη φορά προσέθεσε και στην κρίση τα εθνικά θέματα.

    Εκανε λόγο για τεράστια ανασφάλεια την οποία βιώνει η ελληνική κοινωνία και την οποία "η κυβέρνηση αδυνατεί να αντιμετωπίσει καθώς δεν έχει σχέδιο, βούληση και κουράγιο".

    Αναφερόμενος στις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με την υποθεση του οργανωμένου εγκλήματος, ο κ. Παπανδρέου μίλησε για εξελίξεις που ξαφνιάζουν και για αυξηση διαφθορας και της εγκληματικότητας σε βαθμό που δημιούργησαν τεράστια κρίση στην κοινωνία.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέδωσε ολα αυτά στην συγκέντρωση του πλούτου σε λίγους και στον έλεγχο ορισμένων μέσων ενημέρωσης απο τους ίδιους.

    Τόνισε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο για βαθιές τομές, έχοντας ταυτόχρονα συναίσθηση των ευθυνών του.

    Επίσης ανέφερε ότι η συνάντηση στο Συμπόσιο της Σύμης δίνει την δυνατότητα να γίνουν συζητήσεις με ανθρώπους που έχουν γνώση παρόμοιων προβλημάτων και θέλουν να συμβάλουν στην προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ για αλλαγή πορείας.

    Ο κ. Παπανδρέου κατέληξε λέγοντας οτι "ως ΠΑΣΟΚ ξέρουμε και είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε πορεία".

  • Κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ, αποτελούμενο από την πολιτική εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εθνικής Άμυνας, Βάσω Παπανδρέου, το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, Μιχάλη Καρχιμάκη και τον εισηγητή ΚΤΕ Άμυνας, Βασίλη Οικονόμου, θα επισκεφθεί στις 10.00 π.μ., τις στρατιωτικές μονάδες στη Λέσβο.

    [03] Ημερήσια Ατζέντα: 14/7/2009

  • Κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ, αποτελούμενο από την Β.Παπανδρέου,τον Μ. Καρχιμάκη και τον Β.Οικονόμου, θα επισκεφθεί τις στρατιωτικές μονάδες στη Λέσβο. - 10:00:00, Λέσβος.

  • Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, θα επισκεφθεί την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα - 10:00:00, Αθήνα/Κηφισίας 1 - 3.

  • Τις υποψήφιες φιναλίστ στο διεθνή διαγωνισμό τουρισμού και ομορφιάς για την ανάδειξη της Μις Παγκόσμιος Τουρισμός-"Save Water" 2009 θα υποδεχθεί ο Νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης, στους Κήπους της Νομαρχίας. - 12:00:00, Θεσσαλονίκη/Νομαρχία.

  • Συνέντευξη Τύπου του δημάρχου Β.Παπαγεωργόπουλου. - 12:00:00, Θεσσαλονίκη/Δημαρχείο.

  • Συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης. - 13:00:00, Θεσσαλονίκη/Νομαρχία.

  • Συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια με τον καθηγητή του MIT κ. Κωνσταντίνο Δασκαλάκη - 13:30:00, Αθήνα/Προεδρικό.

  • Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ Αβ Θεσσαλονίκης διοργανώνει συνέντευξη Τύπου, με θέμα: "Η Πράσινη ανάπτυξη και οι εφαρμογές της στη Θεσσαλονίκη". - 15:30:00, Θεσσαλονίκη/Βασ. Ηρακλείου 30.

  • ΙΟΒΕ-Ημερίδα με θέμα "Οι επιχειρήσεις στην κρίση" - 18:00:00, Αθήνα/ΕΒΕΑ-Ακαδημίας 7.

  • Ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα και η κυρία Christophe Farnaud θα εορτάσουν την Εθνική επέτειο της Γαλλίας - 19:30:00, Αθήνα/Γαλ.αρχαιολ Σχ. Αθ.Διδότου 6.

  • Συμπόσιο της Σύμης - Γ. Παπανδρέου.

  • Γενική Συνέλευση του θεματικού δικτύου ΝΑΝΟΝΕΤ (155 εργαστήρια από την Ελλάδα και την Ευρώπη στον τομέα των νανοτεχνολογιών), στο ΑΠΘ, Θεσσαλονίκη/ΑΠΘ. Η Γενική Συνέλευση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 6ου Διεθνούς Συνεδρίου στις Νανοεπιστήμες και Νανοτεχνολογίες.

    Αθλητική Ατζέντα

  • Ποδόσφαιρο-Champions League (β` προκριματικός γύρος)

  • Ποδόσφαιρο-Europa League (β` προκριματικός γύρος)

    [04] "Ευθύνη της ΕΕ η μετανάστευση"

    "Αντίθετα με τα όσα ισχυρίστηκαν ο Έλληνας και ο Ισπανός πρωθυπουργός, η ΕΕ όχι μόνο ευθύνεται αλλά και επιθυμεί την μετανάστευση", τονίζει σε ανακοίνωση του ΚΚΕ, αναφορικά με τις δηλώσεις που έγιναν μετά τη συνάντηση Καραμανλή-Θαπατέρο. "Οι απάνθρωπες συμφωνίες και τα μέτρα κατά των μεταναστών στοχεύουν σε μετανάστες ομήρους, μισοπαράνομους και φοβισμένους, ώστε να γίνονται εύκολο θύμα στην άγρια εκμετάλλευση των εργοδοτών και να τους αξιοποιούν για την προώθηση γενικότερων αντιδραστικών σχεδίων", επισημαίνεται.

    "Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που αποφάσισαν και προωθούν μαζί φιλελεύθερες και σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις στην ΕΕ, είναι ακόμα χειρότερες από τα φοροεισπρακτικά μέτρα σε βάρος του λαού, γιατί κάνουν πιο βαθειά και πιο μεγάλη την εκμετάλλευση των εργαζομένων και τη ληστεία των αυτοαπασχολούμενων από τους επιχειρηματικούς ομίλους", καταλήγει η ανακοίνωση.

  • Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα παραχωρήσει αύριο συνέντευξη Τύπου στις 12 το μεσημέρι, με θέμα: «Η στάση του ΚΚΕ απέναντι στην εκφρασμένη πρόθεση της κυβέρνησης να έχουν τα κόμματα την κρατική επιχορήγηση ως αποκλειστική ή κατά κύριο λόγο πηγή των οικονομικών τους».

    Η συνέντευξη θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΚΟΑ του ΚΚΕ, στην Ομόνοια (Πανεπιστημίου & Θεμιστοκλέους).

    [05] Στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων

    Την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα θα επισκεφθούν στις 10 το πρωί ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Β' Αθήνας, Φώτη Κουβέλη, για να συζητήσουν σχετικά με την πρόσφατη γνωμοδότηση του Εισαγγελέα κ. Σανιδά για την άρση απορρήτου των επικοινωνιών του διαδικτύου και των κινητών τηλέφωνων.

    Συνάντηση Τσίπρα-Πετραλιά

    Την ανησυχία του ΣΥΝ για την κατάσταση του Δημόσιου συστήματος κοινωνικής Ασφάλισης, εξέφρασε ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, στην υπουργό Υπουργό Απασχόλησης κα Φάνη Πάλλη - Πετραλιά, με την οποία συναντήθηκε, συνοδευόμενος από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνο Οικονομικής και Κοινωνικής πολιτικής του ΣΥΝ, Παναγιώτη Λαφαζάνη, και το μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ υπεύθυνο για την Εργατική Πολιτική, Δημήτρη Στρατούλη.

    «Τα ασφαλιστικά δικαιώματα εκατομμυρίων εργαζομένων στην χώρα μας βρίσκονται σε πορεία συρρίκνωσης», τόνισε ο κ. Τσίπρας και και πρόσθεσε ότι κατέθεσε προτάσεις στην Υπουργό που βασίζονται σε τέσσερις άξονες: 1. την πάταξη της εισφοροδιαφυγής, 2. την αλλαγή πολιτικής για το μεταναστευτικό «που θα έχει σαν στόχο την ένταξη των μεταναστών που εργάζονται στην χώρα μας στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης ώστε να αποδίδουν στις ασφαλιστικές εισφορές», 3. την στήριξη των Ασφαλιστικών Ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό και 4. «να σταματήσει ο τζόγος των αποθεματικών των ταμείων στις χρηματαγορές»

    «Θέλουμε να ανοίξει ένας δημόσιος και ουσιαστικός διάλογος πάνω στο κρίσιμο ζήτημα της κοινωνικής ασφάλισης, διότι την οικονομική κρίση δεν πρέπει να την πληρώσουν οι εργαζόμενοι και οι ασφαλισμένοι. Την κρίση πρέπει να την πληρώσουν αυτοί που την δημιούργησαν», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

    Συνάντηση Αλαβάνου-Παυλόπουλου

    Η κατάσταση των εργαζομένων στην ΕΡΤ, αλλά και γενικότερα το πρόβλημα του Τϋπου, το ζήτημα των συμβασιούχων, της μετανάστευσης και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, είναι τα ζητήματα που έθεσαν ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης στη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο.

    Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Αλαβάνος ανέφερε ότι ζήτησε από τον υπουργό διαφάνεια, ισονομία και άμεση επίλυση των προβλημάτων των συμβασιούχων της ΕΡΤ και κρατική παρέμβαση στο χώρο του Τύπου γενικά, «οι εργαζόμενοι είτε χάνουν τη δουλειά τους, είτε, στην απειλή να χαθεί η δουλειά τους, χάνουν τα δικαιώματά τους», αξιοποιώντας όλα τα μέσα που έχει, από την ιδιοκτησία των δημοσίων συχνοτήτων μέχρι την κρατική διαφήμιση.

    Αναφερόμενος στα θέματα της μετανάστευσης είπε ότι δεν μπορεί να θεωρείται «η Ελλάδα αποθήκη, να αντιμετωπίζει τους μετανάστες ως σάκους ή ως παιδιά ενός κατώτερου Θεού» και σημείωσε ότι «όλες οι χώρες της Ε.Ε. πρέπει να συμβάλουν σε αυτό το βάρος το οποίο υπάρχει και το οποίο ταυτόχρονα να σημαίνει ελευθερία για τους μετανάστες να μετακινηθούν μέσα στην Ε.Ε.»

    Τέλος ζήτησε να επιταχυνθεί η διαδικασία του νομοσχεδίου που θα στηρίζεται και στις σχετικές προτάσεις που έχει κάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ για αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

    Από την πλευρά του ο κ. Κουβέλης, τόνισε ότι πρέπει να εξασφαλίζονται ανθρώπινες συνθήκες παραμονής των μεταναστών εκεί που βρίσκονται. «Αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει ένα πρόβλημα στο μεταναστευτικό με την συνθετότητά του και υπάρχει υποχρέωση να αντιμετωπιστούν όλες οι πλευρές όσο και οι δυσκολίες που έχει το ζήτημα» δήλωσε.

    [06] "Παράδειγμα η Ισπανία"

    "Ο κ. Καραμανλής από τη στιγμή που αποφάσισε να πάει στην Ισπανία δεν θα πρέπει να περιορισθεί σε επίσκεψη μόνο στην ηπειρωτική χώρα" δήλωσε ο Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Κ. Αϊβαλιώτης σχολιάζοντας την επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή στην Ισπανία.

    "Θα πρέπει να πάει και στα Κανάρια για να δει πώς προστατεύει η χώρα αυτή τους πολίτες της από τους λαθρομετανάστες, που επιχειρούν να μπουν από τη Δυτική Αφρική και πώς η Ισπανία έλυσε το πρόβλημα μέσα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

    Ακόμη, ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους αναφορικά με την ομιλία του αρχηγού της αξ. αντιπολίτευσης κ. Παπανδρέου στη συνάντηση της Σύμης, ο κ. Αϊβαλιώτης επεσήμανε ότι "μετά από 20 χρόνια εξουσίας ΠΑΣΟΚ και άλλα τόσα Υπουργίας του ίδιου του κ. Γ. Παπανδρέου, τώρα ανακαλύπτει την βΑτζέντα της Σύμης. Με άλλα λόγια, ο κ. Παπανδρέου θα αποπειραθεί να κάνει ... διά - Συμη την κατάντια μας".

    [07] Οι μέρες στο Ιράν

    Την οδύσσεια των 20 περίπου ημερών κράτησής του από τις ιρανικές αρχές αφηγήθηκε ο Ελληνοβρετανός δημοσιογράφος της αμερικανικής εφημερίδας «Ουάσινγκτον Τάιμς» κ. Ιάσων Αθανασιάδης, προσκεκλημένος του ΕΛΙΑΜΕΠ. Ο κ. Αθανασιάδης είχε συλληφθεί στις 19 Ιουνίου στο αεροδρόμιο της Τεχεράνης, ενώ επεδίωκε να εγκαταλείψει τη χώρα μετά τα σκληρά μέτρα λογοκρισίας που επέβαλε το ιρανικό καθεστώς στους δημοσιογράφους. Αυτό συνέβη λίγα 24ωρα μετά τα σοβαρά γεγονότα που ξέσπασαν στην Τεχεράνη αφότου ανακοινώθηκαν τα πρώτα αποτελέσματα των ιρανικών εκλογών, που αναδείκνυαν νικητή τον πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ και ηττημένο τον μεταρρυθμιστή υποψήφιο Μιρχοσεϊν Μουσαβί που χαρακτήρισε «παράνομη» τη νέα κυβέρνηση.

    Ο κ. Αθανασιάδης μίλησε για τις ταραγμένες ημέρες των ιρανικών εκλογών και για τα εφιαλτικά 24ωρα της κράτησής του. Περιέγραψε την έντονη διαφορά πολιτικών προσδοκιών μεταξύ μεσαίας αστικής τάξης, που νιώθει ότι δεν της αρμόζει η παρούσα ηγεσία και αγροτικού Ιράν. Το τελευταίο ψηφίζει Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ, που μιλά απλά και απέχει πολύ από τους μορφωμένους προκατόχους του. Ο Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ είναι αυτός που έδωσε πολλά χρήματα για την ανάπτυξη υποδομών και την ανέγερση κτιρίων στην καθυστερημένη ιρανική επαρχία.

    Περιέγραψε εφιαλτικές σκηνές από τα γεγονότα στην Τεχεράνη, λίγες ώρες μετά τα πρώτα αποτελέσματα των εκλογών που έδειχναν τον τωρινό πρόεδρο του Ιράν να νικά κατά κράτος τον μεταρρυθμιστή υποψήφιο Μουσαβί: Τα πρωινά οι υπέρμαχοι των Μουσαβί διαδήλωναν σιωπηλά στους δρόμους. Τα βράδια άγρια πλήθη έκαιγαν, έσπαγαν, κατέστρεφαν υποκαταστήματα κρατικών και όχι ιδιωτικών τραπεζών.

    Την ημέρα που ανακοινώθηκε η νίκη Αχμαντινεζχάντ με 11 εκατ. ψήφους περισσότερους από τον Μουσαβί, κλιμακώθηκε η αντιπαράθεση, και οι αστυνομικοί φορώντας μαύρες μάσκες ώστε να μην αναγνωρίζονται τα πρόσωπά τους επέβαιναν ανά δυο άτομα σε κάθε μοτοσικλέτα, έμπαιναν μέσα στην κυκλοφορία στις λεωφόρους και ενώ ο ένας οδηγούσε ο άλλος κτυπούσε με γκλοπ ό,τι συναντούσε. Όσο προχωρούσαν τα 24ωρα, οι διαδηλωτές του Μουσαβί που αρχικά φορούσαν άσπρα ρούχα, βγήκαν στους δρόμους με μαύρα πέπλα θανάτου. «Αυτοί που έβγαιναν τα πρωινά, δεν ήταν αυτοί που έκαιγαν τα βράδια» σημείωσε ο κ. Αθανασιάδης και μίλησε για Ιρανούς πολίτες που είχαν δει μπασίτζ (τη μυστική αστυνομία του Ιράν) «να σακατεύει διαδηλωτές μπροστά στα μάτια τους».

    Ιδιωτικοί αστυνομικοί ήταν κι αυτοί που τον συνέλαβαν στο αεροδρόμιο Ιμαμ Χομεϊνί κι άρχισαν αιφνίδια να τον κτυπούν. Θυμάται ακόμη αυτόν που «με ψυχωτική ευθυμία ήρθε και μου έδωσε το χέρι του και με χαμόγελο καρχαρία μου είπε: «Χαίρομαι πάρα πολύ. Θα κάνουμε μια μεγάλη κουβέντα»[...] Η μεγάλη κουβέντα ήταν ξύλο, κράτηση και ανάκριση προκειμένου να υπογράψει ένα χαρτί στο οποίο θα αποδεχόταν ότι ήταν πράκτορας των Βρετανών. Από τον εφιάλτη τον έσωσε η ελληνική διπλωματία και κυρίως ο Έλληνας πρέσβης στο Ιράν κ. Νικόλαος Γαριλίδης. Χάρη σε αυτόν και στο ελληνικό διαβατήριό του ο κ. Αθανασιάδης-Φόουντεν απελευθερώθηκε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 14 July 2009 - 4:30:29 UTC