Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-07-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μήνυμα στην Τουρκία από τη Μαδρίτη
  • [02] Πρωτοβουλίες για τους πρόσφυγες
  • [03] Θερινές εκπτώσεις: Τι να προσέχουμε

  • [01] Μήνυμα στην Τουρκία από τη Μαδρίτη

    Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, είχε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, στη Μαδρίτη.

    Στη συνάντηση κυριάρχησε το θέμα της αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης, ενώ συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομικής κρίσης, καθώς και οι διμερείς σχέσεις.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός, στις δηλώσεις του, έστειλε μήνυμα στην Τουρκία, ταυτίζοντας την ευρωπαϊκή της προοπτική -την οποία η Ελλάδα στηρίζει- με το σεβασμό και την υλοποίηση των συμφωνιών, που έχει υπογράψει και μεταξύ αυτών και η συμφωνία επανεισδοχής λαθρομεταναστών.

    Ο Κ. Καραμανλής απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών δεν είναι πρόκριμα για τις εθνικές εκλογές, ενώ αναφερόμενος στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, τόνισε ότι ο στόχος δεν είναι τα εισπρακτικά μέτρα, αλλά οι διαρθρωτικές αλλαγές. «Αυτό προσπαθούμε και αυτό θα κάνουμε», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

    Νωρίτερα, ο κ. Καραμανλής είχε συναντήσεις με τον αρχηγό της ισπανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης και αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος, Μαριάνο Ραχόι.

    Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις.

    "Δεν εφησυχάζουμε"

    Ο πρωθυπουργός, την Παρασκευή, είχε συνεργασία, διάρκειας περίπου 2 ωρών, στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής με την ηγεσία του υπουργείου, στην οποία παραβρέθηκαν οι υφυπουργοί και οι γενικοί γραμματείς.

    Ο πρωθυπουργός, που ενημερώθηκε για την πορεία υλοποίησης του Σχεδίου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς οικονομικής κρίσης, επισήμανε ότι η κρίση έχει πλήξει όλες ανεξαιρέτως τις χώρες και ότι η ελληνική οικονομία δέχεται σοβαρές πιέσεις, οι οποίες προστίθενται σε χρόνιες διαρθρωτικές αδυναμίες.

    Το μεγαλύτερο βάρος για την ελληνική οικονομία είναι το δημόσιο χρέος, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι για την αποπληρωμή του μόνο φέτος θα χρειαστούν 12 δισ. ευρώ.

    Το 2009 θα είναι δύσκολο έτος, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα είναι η μόνη χώρα - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με θετικό πρόσημο ανάπτυξης και η ανεργία θα είναι μία ποσοστιαία μονάδα κάτω από το μέσο όρο της ευρωζώνης.

    "Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι εφησυχάζουμε. Οι στόχοι μας δεν είναι εύκολοι και πρώτη προτεραιότητα είναι η αύξηση των εσόδων του δημοσίου. Είμαστε αποφασισμένοι να πατάξουμε τη φοροδιαφυγή", τόνισε.

    "Ζήτησα ακόμη μεγαλύτερη ένταση προσπαθειών, να μην πάει χαμένη ούτε μία μέρα ούτε μία ώρα", κατέληξε ο πρωθυπουργός.

    [02] Πρωτοβουλίες για τους πρόσφυγες

    «Την εξισορρόπηση της ανάγκης για φύλαξη των εθνικών μας συνόρων με την ανάγκη δίκαιης παροχής ασύλου στους πρόσφυγες, που έχουν ξερριζωθεί από τον τόπο τους», υπογράμμισε η υπουργός Εξωτερικών, Ντ. Μπακογιάννη, επαναλαμβάνοντας το αίτημα για «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην πράξη και όχι μόνον στα λόγια» προς τις χώρες, όπως η Ελλάδα, οι οποίες δέχονται τις μεγαλύτερες μεταναστευτικές πιέσεις.

    Με αφορμή την εκδήλωση για «ενημέρωση και ευαισθητοποίηση» της κοινωνίας έναντι των προσφύγων, που οργάνωσε το Ελληνικό Γραφείο της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, με τη συμπαράσταση του Υπουργείου Εξωτερικών, η κα Μπακογιάννη αναφέρθηκε και στα χτεσινά γεγονότα της Πάτρας, λέγοντας ότι η κατάσταση, που επικρατούσε εκεί επί 12 χρόνια, ήταν στίγμα για τον ελληνικό πολιτισμό», και ότι οι άνθρωποι που ζούσαν εκεί, θα φιλοξενηθούν σε ξενώνες του ελληνικού κράτους, με προτεραιότητα στα παιδιά.

    Στην ομιλία της η υπουργός τόνισε την παγκόσμια διάσταση του προβλήματος. Αναφέρθηκε στα στοιχεία του 2008, σύμφωνα με τα οποία, οι πρόσφυγες ανέρχονται σε 42 εκατομμύρια, ορισμένοι από τους οποίους είναι εκτοπισμένοι εντός των συνόρων των χωρών τους και υπογράμμισε ότι το 80% του αριθμού αυτού, επιβαρύνει τα αναπτυσσόμενα κράτη.

    Σημειώνεται ότι οι χώρες που φιλοξένησαν τους μεγαλύτερους αριθμούς προσφύγων την περασμένη χρονιά ήταν το Πακιστάν, με 1,8 εκατ., η Συρία με 1,1 εκατ., το Ιράν με 1 εκατ., η Γερμανία με περίπου 600.000 και η Ιορδανία με 500.000.

    «Πραγματοποιούμε κοινή εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης», είπε η κα Μπακογιάννη, απευθυνόμενη προς τους ανθρώπους της Υπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι αυτή η εκδήλωση «δουλεύεται πολύ πριν έρθει στην κορυφή της πολιτικής και δημοσιογραφικής ατζέντας και πολύ πριν τις ευρωεκλογές».

    Στο ερώτημα, που έθεσε η ίδια, αν είναι κατάλληλη η χρονική στιγμή να ενημερώσουμε γι αυτό το θέμα, όταν στα σημεία εισόδου μεταναστών, οι πολίτες έχουν φτάσει στα όριά τους, η κα Μπακογιάννη άδραξε την ευκαιρία να κάνει τον διαχωρισμό μεταξύ πρόσφυγα και μετανάστη, λέγοντας ότι οι πρόσφυγες δεν φεύγουν από τον τόπο τους αναζητώντας απλώς μια καλύτερη τύχη, αλλά επειδή απειλείται η ζωή τους από εμφυλίους, θρησκευτικές ή φυλεκτικές διώξεις, γεγονός που αποτυπώνεται σε κείμενα του διεθνούς δικαίου, όπως η Σύμβαση της Γενεύης του 1951 και η Σύμβαση της Καρταχένα του 1984, οι οποίες ορίζουν την έννοια του πρόσφυγα και τα δικαιώματά του.

    «Η διαφορά αυτή πρέπει να γίνει αντιληπτή», επισήμανε η υπουργός και υπογράμμισε την ανάγκη της «ευρωπαϊκής αλληλεγγύης», προς την Ελλάδα, δεδομένου ότι «χρειάζονται υποδομές και πόροι, ώστε να ισορροπήσει η ανάγκη προστασίας των συνόρων με την ανάγκη παροχής ασύλου».

    Σημείωσε, επίσης, ότι η αίτηση ασύλου ασκείται πολλές φορές καταχρηστικά και δεν είναι εύκολος ο διαχωρισμός του πρόσφυγα από τον οικονομικό μετανάστη, τόσο λόγω της απουσίας υποδομών στις χώρες προέλευσης, που θα επιβεβαιώσουν την ταυτότητά του, όσο και εξαιτίας των διώξεων, που μπορεί να υφίσταται εκεί.

    «Αυτά τα ξέρουν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας», υπογράμμισε η υπουργός και συνόψισε τις ελληνικές θέσεις, λέγοντας ότι «πρέπει να υπάρχει συναντίληψη και κοινή δράση. Ασκηση πολιτικής πίεσης σε τρίτες χώρες για συμφωνίες επαναπατρισμού παράνομων μεταναστών, διάθεση πόρων για τη φύλαξη των συνόρων και διασφάλιση του ασύλου. Προληπτική και παρεμβατική πολιτική της ΕΕ για την αποτροπή συγκρούσεων στις αναπτυσσόμενες χώρες και καλύτερος συντονισμός στην παροχή αναπτυξιακής βοήθειας, για την αντιμετώπιση των αιτίων της φτώχειας και της ανάπτυξης».

    «Η ΕΕ δεν εχει στείλει ακόμη χρήματα στο Πακιστάν, το οποίο έχει πρόβλημα εσωτερικής μετανάστευσης με τεράστιες διαστάσεις. Οι εξελίξεις τρέχουν πιο γρήγορα από τον ρυθμό, που παίρνουμε εμείς τις αποφάσειςβ, πρόσθεσε η κα Μπακογιάννη, καταλήγοντας πως «υπάρχει, λοιπόν, ανάγκη για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση, και των ΜΜΕ και της κοινωνίας».

    Η υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την πεποίθηση, ότι η ελληνική κοινωνία δεν είναι ρατσιστική ή ξενοφοβική, παρά τα αρνητικά «ανακλαστικά» που δημιουργεί το υψηλό ποσοστό μεταναστών που σωρεύτηκε ξαφνικά σε μια έως πρότινος σχεδόν μονοπολιτιστική και μονοθρησκευτική χώρα, όπως η Ελλάδα.

    «Η Ελλάδα έγινε ξαφνικά μια κοινωνία με πάνω από 12% μετανάστες. Υπάρχει πάντα ένα μέτρο που αν ξεπεραστεί δημιουργεί τέτοια ανακλαστικά», είπε.

    Το μήνυμα προς τους Ευρωπαίους εταίρους είναι ότι «ξέρουμε τι θα πει προσφυγιά, έχουμε υπάρξει πρόσφυγες, εξόριστοι, μετανάστες. Αλλά για να μπορέσει να το αντιμετωπίσει η Ελλάδα χρειάζεται την αλληλεγγύη της Ευρώπης,όχι μόνον στα λόγια, αλλά στην πράξη».

    Για τα μέτρα που έχει λάβει η Ελλάδα, ερωτηθείσα η κα Μπακογιάννη απάντησε ότι άλλαξε τη νομοθεσία για ταχύτερη παροχή ασύλου και δημιουργεί κέντρα υποδοχής, «όχι με συνθήκες όπως αυτές 12 χρόνια στην Πάτρα, που ήταν στίγμα για τον ελληνικό πολιτισμό», ενώ αναφέρθηκε και στη συμμετοχή του υπουργείου Εξωτερικών μαζί με την Υπατη Αρμοστεία σε προγράμματα εθελοντικού επαναπατρισμού, «τα οποία θεωρούμε ότι δίνουν διέξοδο».

    Για τη συμφωνία επανεισδοχής με την Τουρκία, είπε ότι «η Τουρκία δεν την τιμά» και ότι «πρέπει να γίνει σεβαστή και να δουλέψουμε μαζί για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος (διακινητές) και η ΕΕ να βοηθήσει την Τουρκία να υπογράψει συμφωνίες επανεισδοχής με τις γειτονικές της χώρες, για να αντιμετωπίσει τα δικά της προβλήματα με τη μετανάστευση».

    [03] Θερινές εκπτώσεις: Τι να προσέχουμε

    Εν όψει της έναρξης της περιόδου των θερινών εκπτώσεων, που θα διαρκέσουν από 15 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου 2009, η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή εφιστά την προσοχή των καταναλωτών στον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούν τις αγορές τους.

    Όπως τονίζει ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή, κ. Γιάννης Οικονόμου: «Κάθε καταναλωτής οφείλει να γνωρίζει ποια είναι τα δικαιώματά του, αλλά και τι θα πρέπει να προσέχει, ώστε να επιλέγει σωστά, με βάση τις δικές του ανάγκες. Εκπτώσεις στις τιμές δεν σημαίνει και εκπτώσεις στην ποιότητα και κυρίως στην ασφάλεια και αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο. Οι πολίτες-καταναλωτές θα πρέπει να κάνουν σωστή έρευνα αγοράς και βέβαια είναι απαραίτητος και ένας προγραμματισμός ανάλογα με τις δυνατότητες, τις ανάγκες και τις επιθυμίες.

    Συγκεκριμένα, οι καταναλωτές θα πρέπει να έχουν υπόψη τους τα εξής:

    1. Αγοράζουμε με βάση τον οικογενειακό μας προγραμματισμό και έχοντας επίγνωση των οικονομικών μας δυνατοτήτων.

    2. Αποφεύγουμε την αλόγιστη χρήση πιστωτικών καρτών και καταναλωτικών δανείων.

    3. Ελέγχουμε προσεκτικά την ποιότητα των αγαθών που αγοράζουμε.

    Σε περίπτωση ελαττώματος, έχουμε το δικαίωμα να ζητήσουμε αντικατάσταση ή επιστροφή του προϊόντος. Εξαιρούνται του δικαιώματος της αντικατάστασης ή επιστροφής, προϊόντα στα οποία η προσφορά οφείλεται στο γεγονός ότι είναι ελαττωματικά, ή όταν έχει λάβει σχετική γνώση ο καταναλωτής (σήμανση, ενημέρωση κτλ).

    4. Συγκρίνουμε προσεκτικά τις τιμές και δεν παρασυρόμαστε από δήθεν υψηλά ποσοστά εκπτώσεων, ή από επιλεγμένα προϊόντα - «κράχτες».

    5. Ζητάμε πάντα απόδειξη για τη συναλλαγή που κάναμε.

    6. Ζητάμε η εγγύηση και οι οδηγίες χρήσης των αγαθών που αγοράζουμε να είναι στην ελληνική γλώσσα.

    7. Καταγγέλλουμε κάθε πρόβλημα που συναντάμε (πλασματική έκπτωση, ελαττωματικό προϊόν, κτλ) στην τηλεφωνική γραμμή 1520 της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, η οποία λειτουργεί από τις 08:00 ως τις 22:00.

    Συμβουλές από το ΕΛΚΕΚΑ

    Οι εκπτώσεις δίνουν την ευκαιρία, στους καταναλωτές να επωφεληθούν από τις μειωμένες τιμές των προϊόντων αλλά ταυτόχρονα κρύβουν και αρκετές παγίδες, αναφέρει το ΕΛΚΕΚΑ (Ελληνικό Κέντρο Καταναλωτών) και συμβουλεύει τους καταναλωτές στα εξής:

    - Πριν βγείτε για ψώνια να σκεφτείτε καλά τις ανάγκες που έχετε και μη δημιουργείτε τεχνητές, μην πέφτετε θύματα της υπερκατανάλωσης.

    - Μην αγοράζετε με την λογική του φθηνού εάν δεν το χρειάζεστε, είναι περιττό και δεν έχετε κανένα κέρδος.

    - Μην επηρεάζεστε από την διαφήμιση. Η ωραιοποιημένη εικόνα των προϊόντων δεν σημαίνει ότι ανταποκρίνεται και στην πραγματικότητα.

    - Πριν αγοράσετε, κάνετε μια έρευνα αγοράς, συγκρίνετε τιμές και επιλέξετε σωστά.

    - Αν αγοράσετε ελαττωματικά προϊόντα, να τα επιστρέψετε αμέσως και να τα αντικαταστήσετε με άλλα ή να πάρετε πίσω τα λεφτά σας

    Οι καταστηματάρχες είναι υποχρεωμένοι να αλλάξουν τα προϊόντα τα οποία παρουσιάζουν ελάττωμα και αγοράστηκαν την περίοδο των εκπτώσεων.

    Ο έμπορος μπορεί να αρνηθεί αλλαγή ελαττωματικών ειδών , μόνο εάν το προϊόν είναι σε τιμή προσφοράς λόγω των συγκεκριμένων ελαττωμάτων και εφόσον έχει ενημερώσει σχετικά τον καταναλωτή πριν την αγορά με ανάλογη πινακίδα.

    Κάθε είδος πρέπει να γράφει δύο τιμές. Μία που ίσχυε πριν την έκπτωση και μία που προκύπτει μετά καθώς και το ποσοστό της έκπτωσης.

    ΠΡΟΣΟΧΗ . Το ποσοστό της έκπτωσης πρέπει να αναγράφεται στο καρτελάκι κάθε προϊόντος και όχι στο συνολικό ποσοστό στις βιτρίνες των καταστημάτων.

    Αγοράζετε εποχιακά είδη, μην περιμένετε ότι θα έχετε την ευκαιρία να αγοράσετε μία τηλεόραση ή ένα ψυγείο σε καλή τιμή, αντίθετα μπορεί να πετύχετε καλή τιμή σε ρούχα, παπούτσια και είδη της φετινής μόδας.

    Η αγορά προϊόντων με δόσεις ή πιστωτικές κάρτες, πρέπει να δίνετε προσοχή σε κάθε λεπτομέρεια, για τους όρους που διέπουν αυτή την συνδιαλλαγή.

    - Ζητείστε για όλες τις αγορές σας αποδείξεις και μην ξεχνάτε ότι μέρος της ευθύνης έχουν και οι καταναλωτές, εάν στο δρόμο σας γίνει έλεγχος και δεν έχετε απόδειξη, το δε πρόστιμό είναι μεγάλο.

    - Αποφύγετε τον συνωστισμό, ανάμεσα στο πολύ κόσμο υπάρχουν και μερικοί που δεν θέλουν να ξοδέψουν αλλά σκοπεύουν να >ελαφρύνουν< το δικό σας πορτοφόλι.

    - Καταγγείλετε κάθε περίπτωση πλασματικών εκπτώσεων ή ελαττωματικών προϊόντων στο ΕΛΚΕΚΑ (Ελληνικό Κέντρο Καταναλωτών) τηλ.210-3803116 ή στο 1520.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 13 July 2009 - 14:30:36 UTC