Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-07-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέα δημοσκόπηση
  • [02] "Λαμβάνονται όλα τα μέτρα για τη γρίπη"
  • [03] Συνέδριο ΣΕΒ: Ομιλία Ντ.Μπακογιάννη
  • [04] Φεστιβάλ Βιβλίου Αλεξανδρούπολης
  • [05] Δυτική Μακεδονία: Οι "Άλπεις" της Ελλάδας
  • [06] Συνάντηση με ΠΟΣΠΕΡΤ
  • [07] Συνάντηση με ΠΟΑΣΥ
  • [08] "Στηρίζουμε τις προσπάθειες"
  • [09] "Ανάκαμψη της οικονομίας"
  • [10] Πληρώνουν περισσότερα
  • [11] Αποφάσεις για το περιβάλλον

  • [01] Νέα δημοσκόπηση

    Δημοσκόπηση της Metron Analysis, η πρώτη μετά τις ευρωεκλογές, δίνει στο ΠΑΣΟΚ προβάδισμα 4,1% έναντι της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου. Συγκεκριμένα το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 33,6%, η ΝΔ 29,5%, το ΚΚΕ 7,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 3,6%, ο ΛΑΟΣ 6,7%, οι Οικολόγοι 3,9%. Επίσης δήλωσαν άλλο κόμμα το 1,9%, λευκό 0,8%, άκυρο-κανένα 4,9%, αναποφάσιστοι 2,9%, ενώ δεν απάντησε το 4,8%. Το 32,4% εμπιστεύεται μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με τον Γιώργο Παπανδρέου, έναντι 29% κυβέρνησης ΝΔ με τον Κώστα Καραμανλή.

    Στο ερώτημα καταλληλότερος για πρωθυπουργός προηγείται ο κ. Καραμανλής με 32,6% έναντι 29,1% του Γιώργου Παπανδρέου. Τέλος, το 55,4% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ μονοκομματικών κυβερνήσεων με ισχυρή πλειοψηφία και το 40,9% θέλει κυβερνήσεις συνεργασίας.

    [02] "Λαμβάνονται όλα τα μέτρα για τη γρίπη"

    «Η χώρα έχει εισέλθει σε φάση πανδημίας 6α», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, στην προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε με θέματα την πορεία της νέας γρίπης και την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

    Όπως δήλωσε ο υπουργός, είναι πιθανό, από τη νέα γρίπη να νοσήσει ακόμα και το 33% του πληθυσμού, σύμφωνα με τα παγκόσμια στατιστικά δεδομένα. Αν μάλιστα ο ιός αλλάξει συμπεριφορά και γίνει πιο επιθετικός, ενδέχεται να νοσήσει ακόμα και το 54% του πληθυσμού, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο θανάτου από τη νέα γρίπη ακόμα και στην Ελλάδα.

    «Απαιτείται ψυχραιμία, σύνεση και όχι πανικός», τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος, ενώ συμπλήρωσε ότι υπάρχει στρατηγικό σχέδιο και επιχειρησιακή ετοιμότητα για την αντιμετώπιση της νέα γρίπης.

    Η περίοδος της πανδημίας αναμένεται να διαρκέσει 12 - 15 μήνες, με ανώτατη διάρκεια τους 24.

    Όπως τονίστηκε στη συνέντευξη Τύπου, το κλείσιμο σχολείων και υπηρεσιών δεν έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικό στις χώρες του νότιου ημισφαιρίου, όπου εφαρμόστηκε. Γι αυτό, στην Ελλάδα θα εφαρμοστεί μόνο κατά περίπτωση, εάν παρατηρηθούν πιο σοβαρά συμπτώματα από τη νέα γρίπη.

    Στην Ελλάδα τα κρούσματα έφτασαν τα 201. Ποσοστό 78% αυτών, είναι ταξιδιώτες, ενώ τις τελευταίες δύο εβδομάδες παρατηρείται αύξηση των περιστατικών δευτερογενούς μετάδοσης του ιού. Επίσης, οι ειδικοί παρατηρούν μικροεπιδημίες και συναθροίσεις κρουσμάτων.

    Σχετικά με τον εμβολιασμό, ανακοινώθηκε ότι τα εμβόλια θα είναι διαθέσιμα από τον Οκτώβριο του 2009 (η πρώτη δόση) και το Φεβρουάριο του 2010 (η δεύτερη). Το ζήτημα είναι τα εμβόλια να πάρουν έγκαιρα έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Φορέα Ελέγχου Τροφίμων και Φαρμάκων. Το ΥΥΚΑ είναι σε συνεργασία με τις νομαρχίες όλης της χώρας και οι εμβολιασμοί θα γίνουν σε ειδικούς χώρους, χωρίς πανικό και καθυστερήσεις.

    Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, θα εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα οι επαγγελματίες υγείας, οι επαγγελματίες της πτηνοτροφίας (υπάρχει ο φόβος μήπως ο ιός της νέα γρίπης έρθει σε επαφή με τον ιό της γρίπης των πτηνών), οι χρόνιοι πάσχοντες, όσοι είναι άνω των 60 ετών και τέλος, τα παιδιά και οι μαθητές ηλικιών από 1 έτους έως 18 χρόνων.

    Οι επιδημιολογικές παρατηρήσεις δείχνουν ότι η νέα γρίπη προτιμά άτομα νεαρής ηλικίας. Η κύρια θεραπεία είναι η παραμονή στο σπίτι, η ενυδάτωση του οργανισμού και η χορήγηση αντιπυρετικών. Η θεραπεία με αντιϊκά περιορίζεται μόνο σε περιστατικά με σοβαρή συμπτωματολογία.

    Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι «όλοι πρέπει να τηρούμε μέτρα υγιεινής, προκειμένου να προφυλαχτούμε (κατά το δυνατόν) από τον ιό Η1Ν1».

    Ενθαρρυντικά τα στοιχεία από την απαγόρευση του καπνίσματος

    Σχετικά με το κάπνισμα, ο υπουργός δήλωσε ότι τα πρώτα συμπεράσματα από την απαγόρευση του καπνίσματος είναι ενθαρρυντικά.

    Από τις 215 επισκέψεις - ελέγχους σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, 75% φαίνεται να έχουν συμμορφωθεί στα νέα μέτρα.

    Ταυτόχρονα, μόλις 17% των καταστηματαρχών δηλώνουν ότι «χάνουν» από πελάτες τους καπνιστές.

    Από τις 38.000 κλήσεις στην ειδική γραμμή για την απαγόρευση του καπνίσματος (1142), οι περισσότερες αφορούσαν διευκρινιστικά μέτρα, ενώ πολλοί καπνιστές ρωτούν πώς θα απεξαρτηθούν από το τσιγάρο.

    [03] Συνέδριο ΣΕΒ: Ομιλία Ντ.Μπακογιάννη

    Την ολόπλευρη, πολιτική και οικονομική, στήριξη της Ελλάδας για την αναθέρμανση της πρωτοβουλίας «Ενωση για τη Μεσόγειο», υπογράμμισε η υπουργός Εξωτερικών, Ντ. Μπακογιάννη, στην ομιλία της στο ευρω-μεσογειακό επιχειρηματικό φόρουμ, ενώπιον εκατοντάδων επιχειρηματιών από όλη τη λεκάνη της Μεσογείου, το οποίο συνέρχεται 8-10 Ιουλίου, με διοργανωτή τον ΣΕΒ και την υποστήριξη του υπουργείου Εξωτερικών.

    «Η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα ανταποκρίθηκε πολύ γρήγορα και αποτελεσματικά σ βαυτό το κάλεσμα των καιρών για το ξεκίνημα μιας νέας εποχής για τη Μεσόγειο. Βρίσκεστε όλοι κάτω από την ίδια στέγη και συζητάτε συγκεκριμένα προγράμματα: νέες επιχειρηματικές συνεργασίες και νέες ευκαιρίες για τη Μεσόγειο», είπε η υπουργός, και δανειζόμενη την έκφραση του γάλλου προέδρου Ν. Σαρκοζί, μίλησε για «Ενωση των σχεδίων και των προγραμμάτων».

    Δίνοντας το πολιτικό υπόβαθρο, βάσει του οποίου χαράσσεται η ελληνική και ευρωπαϊκή πολιτική στην περιοχή της Μεσογείου, είπε ότι «παράλληλα με τον ευρωπαϊκό μας προσανατολισμό, παραμένουμε ένα μεσογειακό κράτος. Ο κύριος στόχος μας για την περιοχή αυτή είναι να αναπτύξουμε περαιτέρω τις σχέσεις καλής γειτονίας και τη δημιουργική συνεργασία μαζί με όλα τα γειτονικά κράτη σε διμερές και πολυμερές επίπεδο».

    «Δεν είναι τυχαίο -πρόσθεσε- που η Ελλάδα θεωρείται ειλικρινής και αξιόπιστος εταίρος από όλες τις πλευρές του Μεσανατολικού ζητήματος». Υπενθύμισε δε, ότι Ελλάδα χάρη στην εμπιστοσύνη της οποίας χαίρει στην περιοχή, κατάφερε κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας του ΣΑ του ΟΗΕ να διοργανώσει ειδική συνεδρίαση, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, για το Μεσανατολικό ζήτημα. «Για τον ίδιο λόγο προσκληθήκαμε να συμμετάσχουμε τη Συνδιάσκεψη της Ανάπολης για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή», τόνισε η υπουργός.

    Μιλώντας για τη διάδραση μεταξύ μεσογειακού Βορρά και Νότου, σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προσβλέπει στο Νότο με αναπτυξιακές πολιτικές και πρωτοβουλίες για ακόμη στενότερη συνεργασία με όλα τα κράτη της περιοχής, ενώ, από την άλλη πλευρά, μεγάλες κοινότητες από τις χώρες του Νότου ζουν και εργάζονται στα κράτη μέλη της ΕΕ. Εκατομμύρια Ευρωπαίοι επισκέπτονται τις χώρες της Μεσογείου κάθε χρόνο.

    Η κ. Μπακογιάννη αναφέρθηκε στα κύρια εργαλεία της ευρωπαϊκής πολιτικής για τη λεκάνη της Μεσογείου, την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και τη Διαδικασία της Βαρκελώνης, αλλά και την ανεπάρκεια να φτάσουμε πολιτικά και οικονομικά στο επιθυμητό επίπεδο ανάπτυξης.

    «Είναι απολύτως επιτακτική ανάγκη να οργανώσουμε πιο αποδοτικά τη πολιτική και οικονομική συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τους εταίρους της από το Νότο κάτω από μια συνεκτική πολιτική ομπρέλα. "Η Ένωση για τη Μεσόγειο" φιλοδοξεί να κατορθώσει ακριβώς αυτό», τόνισε, συμπληρώνοντας πως «γι' αυτό το λόγο χαιρετίσαμε την πρόταση του Προέδρου Σαρκοζί από την αρχή και συμβάλαμε σημαντικά στην ανάπτυξή της:

    1. Με την παρουσίαση της έννοιας της συμπληρωματικότητας, δηλαδή της ανάγκης δημιουργίας υποδομών και προγραμμάτων με τρόπο τέτοιο, ώστε να περιληφθεί ολόκληρη η περιοχή της βόρειας και νότιας Μεσογείου μέσω νέων προγραμμάτων τα οποία αλληλοσυμπληρώνονται,

    2. Με την εξισορρόπηση μεταξύ της ανατολικής και της δυτικής Μεσογείου για την υιοθέτηση και την υλοποίηση προγραμμάτων,

    3. Με την ενσωμάτωση όλων των κρατών και κυρίως την ανάγκη συμμετοχής και των χωρών της Αδριατικής.

    Αναφερόμενη στη συνέχιση της «Διακήρυξης του Παρισιού», είπε ότι «οι υπουργοί Εξωτερικών της Ένωσης για τη Μεσόγειο αποφασίσαμε στη Μασσαλία τη θεσμική οργάνωσή της με ισορροπημένη κατανομή των οργάνων στον Βορρά και τον Νότο και στην ίδια αυτή συνάντηση αποφασίσαμε να συμπεριλάβουμε τον Αραβικό Σύνδεσμο ως παρατηρητή σε όλες τις συναντήσεις. Απόφαση για την οποία καταβάλαμε μεγάλες προσπάθειες ο Ισπανός ομόλογός μου κ. Μορατίνος κι εγώ».

    Η κα Μπακογιάννη παραδέχθηκε ότι «αν και θέλαμε αυτή η νέα Ένωση να αποφύγει τις πολιτικές αγκυλώσεις που κατά καιρούς βασάνιζαν τη Διαδικασία της Βαρκελώνης, εξαιτίας της σοβαρής κατάστασης στη Μ. Ανατολή αντιμετωπίζουμε μεγάλες καθυστερήσεις. Η κατάσταση στη Μ. Ανατολή παραμένει ιδιαίτερα αβέβαιη».

    Εξέφρασε, πάντως, την ικανοποίησή της για την επίσημη επανέναρξη των εργασιών, για την Ένωση για τη Μεσόγειο, της Συνάντησης των Ανώτερων Αξιωματούχων Euromed, στις Βρυξέλλες, στις 7 Ιουλίου και την πεποίθηση ότι έχουν δρομολογηθεί σημαντικές προσπάθειες, προκειμένου να εγκαθιδρυθεί η Γραμματεία, «κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για την προώθηση και την υλοποίηση προγραμμάτων στους έξι τομείς προτεραιότητας, που υιοθετήσαμε στη Μασσαλία».

    Υπογράμμισε, επίσης, ότι όλοι οι τομείς προτεραιότητας είναι σημαντικοί για την Ελλάδα και έδωσε έμφαση στους Θαλάσσιους Διαδρόμους, «δεδομένου του μεγέθους της εμπορικής μας ναυτιλίας και του μεγάλου μήκους της ακτογραμμής μας».

    Κλείνοντας, εξέφρασε τις ευχαριστίες της προς την επιχειρηματική κοινότητα και τους θεσμικούς φορείς της οικονομίας, λέγοντας ότι «η παρουσία σας σήμερα εδώ αποδεικνύει τις τεράστιες δυνατότητες της περιοχής μας. Ανοίγετε νέες προοπτικές για την επιχειρηματική και οικονομική συνεργασία. Χαράσσετε το δρόμο για την Μεσόγειο του μέλλοντος, μια Μεσόγειο οικονομικά προηγμένη, πολιτικά και κοινωνικά σταθερή και, για μια ακόμη φορά, ένα γόνιμο έδαφος για την άνθηση των πλούσιων πολιτισμών και παραδόσεών μας.»

    [04] Φεστιβάλ Βιβλίου Αλεξανδρούπολης

    Περισσότεροι από 20.000 τίτλοι βιβλίων από την ελληνική και τη διεθνή παραγωγή παρουσιάζονται φέτος, από 100 εκδότες και βιβλιοπώλες, στο 18ο Φεστιβάλ Βιβλίου της Αλεξανδρούπολης, το οποίο άνοιξε χθες τις πύλες του για το κοινό, στο πλακόστρωτο της παραλίας, στην περιοχή του Φάρου.

    Το φεστιβάλ εγκαινιάστηκε χθες, Σάββατο, στις 9 το βράδυ και θα διαρκέσει μέχρι τις 19 Ιουλίου. Τη διοργάνωσή του πραγματοποιεί ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΚΒΕ), σε συνεργασία με τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Έβρου και το δήμο Αλεξανδρούπολης.

    «Ξεκινήσαμε να διοργανώνουμε το θεσμό ανά δύο χρόνια, αλλά η μεγάλη προσέλευση του κόσμου μας ώθησε να πραγματοποιούμε το Φεστιβάλ σε ετήσια βάση. Είναι δύσκολο το εγχείρημα και το οργανώνουμε με δικά μας έξοδα, αλλά συνεχίζουμε ακάθεκτοι», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΚΒΕ, Χαράλαμπος Μπαρμπουνάκης, σε σχετική συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε στη Θεσσαλονίκη.

    [05] Δυτική Μακεδονία: Οι "Άλπεις" της Ελλάδας

    Ανάβαση στα δύο χιλιάδες μέτρα στις Δρακόλιμνες της Φλέγγας, κολύμπι στα νερά του φαραγγιού της Πορτίτσας, εξερεύνηση στη σπηλιά του Δράκου, στην Καστοριά, ράφτινγκ και καγιάκ στους ποταμούς Βενέτικο και Αλιάκμονα, ιππασία στο Νυμφαίο. Είναι μια μικρή μόνο "γεύση" από όσα μπορεί να ζήσει κάποιος στη Δυτική Μακεδονία, έναν εναλλακτικό τουριστικό προορισμό για όσους δεν θέλουν να συνωστίζονται στην παραλία για μια ομπρέλα, βρίσκουν ακριβά τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, δεν αντέχουν το μποτιλιάρισμα καθ΄ όδον για μια θέση στην πλαζ, αποζητούν την ησυχία τους μακριά από την πολυκοσμία, λατρεύουν τη φύση και θέλουν να τη γνωρίσουν καλύτερα.

    Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είναι η μοναδική στην Ελλάδα που δεν διαθέτει παραλίες. Δεν της λείπει, όμως, καθόλου το υδάτινο στοιχείο, αφού διαθέτει οκτώ λίμνες και πολλά ποτάμια. Το νερό εναλλάσσεται αρμονικά με βραχώδεις όγκους, φαράγγια, θολωτά γεφύρια, δασωμένους λόφους, ρέματα και χαράδρες.

    Νομός Γρεβενών

    Ξεκινώντας από τα Γρεβενά, ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει τα απέραντα δάση της οροσειράς της Πίνδου, τα ορεινά ρέματα της περιοχής και τα αλπικά λιβάδια. Οι επίδοξοι περιηγητές έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε μια ποικιλία διαδρομών στο εσωτερικό της Βάλιας Κάλντα, το όρος Όρλιακας, τη Βασιλίτσα και την περιοχή του Σπηλαίου. Σκαρφαλωμένες στο Μαυροβούνιο όρος, βρίσκονται οι Δρακόλιμνες της Φλέγγας, όπου φτάνει κάποιος, ακολουθώντας τα μονοπάτια από το Αρκουδόρεμα, το ρέμα Σαλατούρα, το διάσελο Σαλατούρα Μηλιάς, το ορειβατικό καταφύγιο του Δήμου Μετσόβου ή το χωριό Βωβούσα.

    Η περιοχή ενδείκνυται, εξάλλου, για εναλλακτικές δραστηριότητες, όπως το ράφτινγκ και το καγιάκ στα ποτάμια των Γρεβενών, το κολύμπι στα νερά του φαραγγιού της Πορτίτσας, αλλά και την ιππασία, στα κατάφυτα και καταπράσινα μονοπάτια του εθνικού δρυμού.

    Για τους λιγότερο τολμηρούς, ο νομός προσφέρει έναν κατάλογο από αξιοθέατα που συμπεριλαμβάνει μεγάλα μοναστήρια, λαογραφικές συλλογές στα παραδοσιακά χωριά, εντυπωσιακά πετρόχτιστα γεφύρια, λιθόστρωτα μονοπάτια αλλά και τα ευρήματα της παλαιοντολογικής έρευνας στη Μηλιά Γρεβενών, όπου ανακαλύφθηκαν χαυλιόδοντες, ηλικίας τριών εκατομμυρίων ετών.

    Τα Γρεβενά επιφυλάσσουν και μια πληθώρα γαστρονομικών εκπλήξεων, με κύριο στοιχείο τα μανιτάρια, που αποτελούν το τιμώμενο προϊόν, στη γιορτή που διοργανώνεται κάθε Αύγουστο, στις όχθες του Βενέτικου ποταμού.

    Νομός Καστοριάς

    Λίγο βορειότερα, στο νομό Καστοριάς, ο περιηγητής μπορεί να ξεκινήσει μια ενδιαφέρουσα διαδρομή από το Νεστόριο, την πύλη εισόδου της οροσειράς του Γράμμου, μέχρι τις πηγές του Αλιάκμονα.

    Στο κέντρο του νομού, η πόλη της Καστοριάς καθρεφτίζει την ομορφιά της στην ομώνυμη λίμνη, ενώ στις περιοχές, όπου οι όχθες της συναντούν τα βραχόβουνα, σχηματίζεται η σπηλιά του Δράκου, που ανακαλύφθηκε μόλις το 1954 και απέχει 15 μέτρα από τον παραλίμνιο δρόμο.

    Για όσους ενδιαφέρονται για τα μνημεία του Πολιτισμού και της Ορθοδοξίας, ο νομός διαθέτει 13 βυζαντινά και μεταβυζαντινά μοναστήρια με τοιχογραφίες και εικόνες Αγίων του 12ου και 13ου αιώνα. Πόλος έλξης τουριστών είναι και ο λιμναίος οικισμός του Δισπηλιού, όπου με βάση τα ευρήματα της νεολιθικής περιόδου έχει δημιουργηθεί πιστή αναπαράσταση του προϊστορικού οικισμού.

    Τέλος, για τους λάτρεις της φύσης και της μουσικής υπάρχει το River πάρτι, ένας πολυετής θεσμός, που συγκεντρώνει κάθε χρόνο, στις αρχές Αυγούστου, χιλιάδες επισκέπτες. Γνωστοί μουσικοί συναντώνται με το κοινό στις όχθες του Αλιάκμονα, κάτω από την πυκνή βλάστηση, στο Νεστόριο της Καστοριάς.

    Νομός Φλώρινας

    Στο βορειοδυτικό άκρο της Ελλάδας, οι λίμνες Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα συνιστούν έναν μοναδικό υγροβιότοπο, αποτελούν φυσικό σύνορο ανάμεσα σε τρία κράτη και γύρω τους αναπτύσσουν έντονη δραστηριότητα καλλιεργητές φασολιού, ψαράδες, κτηνοτρόφοι, ιδιοκτήτες τουριστικών επιχειρήσεων και κάτοικοι της περιοχής. Το νησάκι του Αγίου Αχιλλείου "επιπλέει" στα νερά της Μικρής Πρέσπας, ενώ ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει από κοντά την βασιλική του Αγίου Αχιλλείου, που χτίστηκε το 11ο αιώνα από τον τσάρο Σαμουήλ.

    Πόλος έλξης επισκεπτών είναι και ο παραλίμνιος οικισμός των Ψαράδων, μια περιοχή με σπάνια βιοποικιλότητα, έντονο παραδοσιακό στοιχείο, λιθόστρωτα σοκάκια αλλά και περίφημους μεζέδες.

    Εξάλλου, ο επισκέπτης της Φλώρινας μπορεί να κάνει μια γραφική βόλτα στις περιοχές των λιμνών Χειμαδίτιδας και Ζάζαρης, του Δήμου Αετού και της λίμνης Πετρών, του Δήμου Αμυνταίου. Στην περιοχή δημιουργούνται μικρά λιμανάκια, πλωτές πεζογέφυρες, πλωτοί κυματοθραύστες και πλωτές εξέδρες.

    Απαραίτητος σταθμός του ταξιδιού είναι και το ορεινό Νυμφαίο, ένας γνήσιος παραδοσιακός οικισμός που προσφέρει στον περιηγητή τη δυνατότητα να παρατηρήσει τις αρκούδες από τις εγκαταστάσεις του "Αρκτούρου", να κάνει ιππασία στα κατάφυτα μονοπάτια και να δοκιμάσει τα παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού, που φτιάχνουν οι γυναίκες του συνεταιρισμού.

    Νομός Κοζάνης

    Ένα οικοσύστημα που δημιουργήθηκε με ανθρώπινη παρέμβαση, το 1973, η λίμνη Πολυφύτου, δεσπόζει στο νομό Κοζάνης και έχει συγκεντρώσει γύρω της παραγωγικές, οικοτουριστικές, αλιευτικές και ναυταθλητικές δραστηριότητες. Πριν από 36 χρόνια, η κοιλάδα του Αλιάκμονα σκεπάστηκε από τα νερά του ποταμού με τη δημιουργία φράγματος και τη λειτουργία ενός από τους σημαντικότερους υδροηλεκτρικούς σταθμούς της χώρας.

    Στην κοιλάδα "πνίγηκαν" τα χωριά Νεράιδα και Πολύφυτο, οι κάτοικοι των οποίων αναγκάστηκαν να μετεγκατασταθούν σε άλλους οικισμούς. Στα υπόγεια σπίτια "ζουν" σήμερα γιγάντιοι γουλιανοί που φτάνουν τα 2,5 μέτρα μήκος και τα 200 κιλά βάρος και κάνουν περήφανους τους ψαράδες που καταφέρνουν να τους πιάσουν.

    Σήμερα, η διαδρομή γύρω από τη λίμνη είναι μαγευτική. Ο επισκέπτης αξίζει να βρεθεί στο γραφικό Βελβεντό, να κάνει θαλάσσιο σκι στα νερά της λίμνης, να γευτεί ψάρι σε ένα από τα γραφικά ταβερνάκια, αλλά και να δοκιμάσει τα υπέροχα ροδάκινα της περιοχής.

    Η περιήγηση στο νομό Κοζάνης ολοκληρώνεται με μια επίσκεψη στους καταρράκτες του Σκεπαστού, τους ορεινούς και ημιορεινούς όγκους της Βλάστης, του Βοΐου και του Μπούρινου, τη βασιλική νεκρόπολη της Αιανής, το βυζαντινό κάστρο των Σερβίων και τους μακεδονικούς τάφους της Εορδαίας, αλλά και το παλαιοντολογικό, ιστορικό και λαογραφικό μουσείο της Πτολεμαϊδας, όπου εκτίθενται οστά μαμούθ, χαυλιόδοντες από ελεφαντοειδή, απολιθώματα εντόμων, φυτών και κοχυλιών, που αποδεικνύουν ότι η περιοχή ήταν κάποτε καλυμμένη από θάλασσα.

    [06] Συνάντηση με ΠΟΣΠΕΡΤ

    Με αντιπροσωπεία της ΠΟΣΠΕΡΤ θα συναντηθεί σήμερα στις 12:30 η Αλέκα Παπαρήγα στα γραφεία του ΚΚΕ στον Περισσό.

    Για το συνέδριο του ΣΕΒ

    Ότι συμμερίζονται τα "επικίνδυνα για τους λαούς συμφέροντα και σχέδια των μονοπωλίων στην ευρύτερη περιοχή" κατηγόρησε το ΚΚΕ την υπουργό Εξωτερικών και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, σχολιάζοντας τις ομιλίες τους στο συνέδριο που διοργάνωσε ο ΣΕΒ. Πιο συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι "ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και η υπουργός Εξωτερικών με τις σημερινές τους ομιλίες συναγωνίστηκαν μπροστά στους μεγαλοεπιχειρηματίες και τους εκπροσώπους των ιμπεριαλιστικών οργανισμών για το ποιος καλύτερα, η ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ, μπορεί να υπηρετήσει τα επικίνδυνα για τους λαούς συμφέροντα και σχέδια των μονοπωλίων στην ευρύτερη περιοχή. Τα παραδείγματα των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής, του Ιράκ, του Αφγανιστάν αποδεικνύουν ότι τα συμφέροντα και οι ανταγωνισμοί των ιμπεριαλιστών οδηγούν σε πολέμους, φτώχεια, οικονομικούς μετανάστες και πρόσφυγες."

    Ακόμη, για την ομιλία του προέδρου του ΣΕΒ στο συνέδριο, το ΚΚΕ επεσήμανε ότι "ο ισχυρισμός του προέδρου του ΣΕΒ ότι οι βιομήχανοι πληρώνουν τα βάρη της κρίσης είναι ένα ακόμη στοιχείο του ταξικού θράσους τους. Η δίψα των βιομηχάνων για κέρδη δεν σβήνει. Όσο περισσότερο εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους με τη βοήθεια των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ τόσο αποθρασύνονται."

    [07] Συνάντηση με ΠΟΑΣΥ

    Με το Προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (Π.Ο.ΑΣ.Υ.) θα συναντηθεί σήμερα στις 11 το πρωί ο Αλέκος Αλαβάνος στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή.

    "Σεβασμός των εργαζόμενων"

    Την πρόταση του Συνασπισμού για μια εναλλακτική πολιτική παρέμβαση του κράτους στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, επανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, ύστερα από συνάντηση που είχε με το προεδρείο του Συλλόγου Εργαζομένων στην Εμπορική Τράπεζα.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Τσίπρας, τόνισε ότι "με την ευκαιρία της επίσκεψης και συνομιλίας με το Σύλλογο Εργαζομένων στην Εμπορική, θέλουμε να επαναφέρουμε την πρότασή μας για μια εναλλακτική πολιτική παρέμβαση του κράτους στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και την ανάγκη να τεθεί υπό δημόσιο έλεγχο τμήμα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, προκειμένου οι τράπεζες να σταματήσουν να λειτουργούν ανεξέλεγκτα δημιουργώντας καρτέλ σε βάρος των καταναλωτών και του κοινωνικού συνόλου".

    Επεσήμανε, ότι "οι τραπεζίτες αντί να καταθέτουν προτάσεις εξυγίανσης με στόχο να μεταφέρουν τις ζημιές τους στους εργαζόμενους, πρέπει να σεβαστούν τις συλλογικές συμβάσεις που έχουν συμφωνήσει με την ΟΤΟΕ. Να σεβαστούν τους εργαζόμενους και να μην δημιουργούν κοινωνική αναταραχή με προτάσεις εκβιαστικής εξόδου".

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των Εργαζομένων Γιώργος Κωνσταντινόπουλος είπε ότι ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΣΥΝ για τα προβλήματα των εργαζομένων στην Εμπορική Τράπεζα.

    [08] "Στηρίζουμε τις προσπάθειες"

    Συνάντηση με το προεδρείο της ΠΟΣΠΕΡΤ είχε χθες στα γραφεία του κόμματός του, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης. Η συνάντηση, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ, έγινε στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών για τα προβλήματα των εργαζομένων στα ΜΜΕ, καθώς και για τη μη υπογραφή συλλογικών συμβάσεων στην επιχείρηση.

    Σε δηλώσεις του, ο κ. Καρατζαφέρης στήριξε την προσπάθεια της ΠΟΣΠΕΡΤ «να μείνει ελεύθερη, να καταδεικνύει τα γεγονότα και να προσπαθεί για διαφάνεια και προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων».

    «Καπελωμένος συνδικαλισμός σημαίνει και μεγάλο βαθμό εξάρτησης», είπε ο κ. Καρατζαφέρης.

    [09] "Ανάκαμψη της οικονομίας"

    Η ελληνική οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει προς το τέλος του 2009 και θα επιστρέψει έγκαιρα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2010, εκτιμά ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου.

    Μιλώντας στο Ευρωμεσογειακό Επιχειρηματικό Φόρουμ, ο κ. Παπαθανασίου είπε ότι η Ελλάδα μαζί με την Κύπρο ήταν οι μόνες χώρες της Ευρωζώνης που διατήρησαν- έστω και οριακά- θετικό ρυθμό ανάπτυξης το πρώτο τρίμηνο του 2009.

    Ωστόσο, πρόσθεσε, ακολουθώντας το γενικό φαινόμενο στην ΕΕ η επιβράδυνση της οικονομίας μας ήταν μεγαλύτερη σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις και θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια του έτους με ρυθμό ανάπτυξης να κυμαίνεται στο μηδέν.

    Η επίδοση αυτή, είπε ο κ. Παπαθανασίου αν και καλύτερη σε σύγκριση με το μέσο όρο της ΕΕ θα είναι αισθητά χαμηλότερη από το 1,1% που προέβλεπε το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης.

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών εξέφρασε την αισιοδοξία του για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας προς το τέλος του 2009 αλλά πρόσθεσε ότι στην πορεία αυτή, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με δύο μεγάλα διαχρονικά και διαρθρωτικά προβλήματα.

    Το πρώτο αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα και κυρίως το πολύ υψηλό δημόσιο χρέος που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του ΄80 και συντηρήθηκε τη δεκαετία του ΄90.

    Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα είναι η χαμηλή ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας η οποία αντικατοπτρίζεται στο υψηλό έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

    Τα προβλήματα αυτά θα έπρεπε να έχουν αντιμετωπιστεί πριν την είσοδο της χώρας μας στην )οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ), είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι απαιτούνται σήμερα άμεσες συγκεκριμένες και μόνιμες λύσεις και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται αποφασιστικά η κυβέρνηση εφαρμόζοντας ένα σαφές και συγκροτημένο σχέδιο.

    Εξάλλου αναφερόμενος στο θέμα της Ευρωμεσοαγειακής Συνεργασίας είπε ότι η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά σε όλα τα στάδια στην διαμόρφωση της Ενωσης για τη Μεσόγειο αποδίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

    Στο πλαίσιο αυτό επιδιώχθηκε και επιτεύχθηκε η εκπροσώπηση της Ελλάδας στη Γραμματεία της Ενωσης για τη Μεσόγειο ενώ έχουν υποβληθεί και συγκεκριμένες προτάσεις για συνεργασία σε θέματα ηλιακής ενέργειας, διαχείρισης υδάτων στη Μεσόγειο και "δημιουργίας" θαλασσίων διαδρόμων στη ΝΑ Μεσόγειο που περιλαμβάνει και τη διασύνδεση λιμανιών των χωρών της περιοχής.

    Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Παπαθανασίου συνεχάρη τον ΣΕΒ για την πρωτοβουλία του να διοργανώσει το Συνέδριο.

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Παπαθανασίου εκπροσώπησε τον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή στο Ευρωμεσογειακό Επιχειρηματικό Φορουμ.

    [10] Πληρώνουν περισσότερα

    Οι Έλληνες καταναλωτές πληρώνουν τα ίδια ακριβώς προϊόντα ακριβότερα από 11,3% μέχρι και 21,6% σε σχέση με Ισπανούς, Γάλλους, Γερμανούς και Πορτογάλους όπως προκύπτει από έρευνα πού πραγματοποίησε το Ελληνικό Κέντρο Καταναλωτών στα καταστήματα ΙΚΕΑ, μέσα από το διαδίκτυο.

    Συγκεκριμένα, για το ίδιο προϊόν (καναπές τριθέσιος) προκύπτει στην Ελλάδα τιμή πώλησης 1130 ευρώ, στη Γερμανία τιμή πώλησης 929 ευρώ, στη Γαλλία τιμή πώλησης 999 ευρώ, στην Ισπανία τιμή πώλησης 948 ευρώ, στην Πορτογαλία τιμή πώλησης 940 ευρώ.

    ''Εάν στις παραπάνω εξωφρενικές διαφορές τιμών, προσθέσουμε και την διαφορά μισθών των Ελλήνων καταναλωτών σε σχέση με τους μισθούς των καταναλωτών των άλλων χωρών , η αγοραστική δύναμή τους μειώνεται δραματικά'' σημειώνει το ΕΛΚΕΚΑ.

    [11] Αποφάσεις για το περιβάλλον

    Συμφωνία-ορόσημο για τον περιορισμό της ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 2 βαθμούς Κελσίου μόνον, ως αναγκαίο βήμα για την αποτροπή των καταστροφικών συνεπειών στο κλίμα, επετεύχθη μεταξύ των πλουσιότερων χωρών, παγκοσμίως και της Κίνας, της Ινδίας και άλλων μεγάλων ρυπαντών, σύμφωνα με δηλώσεις διπλωματών.

    Ενόψει της έναρξης των επίσημων σχετικών συνομιλιών στην ιταλική πόλη Λ' Ακουίλα, ευρεία υποστήριξη σε αυτόν το στόχο έδωσαν οι ηγέτες των χωρών-μελών του Φόρουμ των Μεγάλων Οικονομιών (MEF), δηλαδή της Αυστραλίας, της Βρετανίας, της Βραζιλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Ινδίας, της Ινδονησίας, της Ιταλίας, του Καναδά, της Κίνας, του Μεξικού, της Νότιας Αφρικής, της Νότιας Κορέας και της Ρωσίας.

    "Είναι η πρώτη φορά που οι χώρες του MEF υπογράφουν μια τέτοια κοινή δήλωση για το κλίμα", είπε στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο dpa πηγή προσκείμενη στις συνομιλίες.

    Εξάλλου, οι χώρες μέλη της G8 και άλλες αναδυόμενες οικονομικές δυνάμεις συμφώνησαν, σήμερα, να ολοκληρώσουν το 2010 το γύρο συνομιλιών Ντόχα για το παγκόσμιο εμπόριο, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

    Επιπροσθέτως, οι χώρες της G8, της G5, η Αίγυπτος, η Αυστραλία και η Νότια Κορέα αποφάσισαν συνάντηση σε υπουργικό επίπεδο, πριν τη συνάντηση της G20 τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ.

    Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας για τις αποφάσεις της G8 για το κλίμα

    Τέσσερις φορές περισσότερα κεφάλαια, από αυτά για τα οποία υπάρχουν δεσμεύσεις μέχρι σήμερα, χρειάζεται να επενδυθούν σε ενεργειακή αποδοτικότητα και καθαρή ενέργεια, τόνισε η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ), καλωσορίζοντας, ωστόσο, τις εκκλήσεις που απηύθυνε η G8 για ανάληψη δράσης στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης του φαινομένου του θερμοκηπίου.

    Η ΙΕΑ ζήτησε, παράλληλα, διασφάλιση υγιών μακροπρόθεσμων επενδυτικών στρατηγικών στον τομέα της ενέργειας.

    Οι υπολογισμοί της Υπηρεσίας, που συμβουλεύει για θέματα ενέργειας τις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ, δείχνουν ότι από το σύνολο των ύψους 2,6 τρισ. δολαρίων κρατικών δαπανών, στο πλαίσιο των βραχυπρόθεσμων πακέτων τόνωσης της οικονομίας, 100 δισ. δολάρια κατευθύνονται προς την ενεργειακή αποδοτικότητα και την καθαρή ενέργεια.

    "Πρόκειται για βήμα στη σωστή κατεύθυνση. Αλλά χρειάζεται να γίνουν πολλά περισσότερα", επισημαίνει, σε σημερινή ανακοίνωσή του, ο εκτελεστικός διευθυντής της IEA κ. Νομπούο Τανάκα. "Οι επενδύσεις σε ενεργειακή αποδοτικότητα και τεχνολογίες καθαρής ενέργειας πρέπει να αυξηθούν κατά τετραπλάσιο ποσό αν θέλουμε να συγκρατήσουμε την άνοδο της θερμοκρασίας κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου. Αυτό σημαίνει 400 δισ. ευρώ περισσότερα, κάθε χρόνο, για τα επόμενα είκοσι χρόνια", πρόσθεσε ο κ. Τανάκα.

    Στην ανακοίνωσή του, ο εκτελεστικός διευθυντής της IEA χαρακτήρισε "έγκαιρη και επείγουσα" την έκκληση της G8 για αύξηση των επενδύσεων στην προσφορά ενέργειας, ενεργειακή αποδοτικότητα και τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

    "Σε μία περίοδο ευρύτατης αβεβαιότητας, οι κυβερνήσεις μπορούν και πρέπει να δείξουν το δρόμο μέσω αυξανόμενης ενεργειακής διαφοροποίησης και, κυρίως, μέσω βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας. Αυτά τα δύο μπορούν να ελαττώσουν τη στενότητα και τη μεταβλητότητα στις διεθνείς αγορές πετρελαίου", υπογραμμίζει ο κ. Τανάκα.

    Η IEA έχει υπολογίσει ότι οι παγκόσμιες επενδύσεις σε εξερεύνηση και ανάπτυξη στον τομέα του αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν ήδη μειωθεί φέτος κατά 21%σε σχέση με το 2008 (είναι μειωμένες κατά 100 δισ. δολάρια).

    "Για τον περιορισμό της υπερβολικής μεταβλητότητας των τιμών και των επενδυτικών κινδύνων, προτρέπουμε τις κυβερνήσεις να υιοθετήσουν, αφενός, διαφανείς, σταθερές πολιτικές για να προωθήσουν ενεργειακές επενδύσεις και, αφετέρου, να βελτιώσουν το ρυθμιστικό πλαίσιο για τις αγορές συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης", τονίζει ο εκτελεστικός διευθυντής της IEA.

    "Μαζί, πρέπει να εξασφαλίσουμε να βρίσκονται στο επίκεντρο κάθε πακέτου τόνωσης της οικονομίας οι υγιείς, μακροπρόθεσμες επενδυτικές στρατηγικές στον τομέα της ενέργειας", προτρέπει ο κ. Τανάκα.

    Σύνοδος της Ομάδας των 8

    Η εύθραυστη κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας κυριάρχησε στις συνομιλίες της χθεσινής πρώτης ημέρας της ετήσιας συνόδου της Ομάδας των 8, με τους ηγέτες των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Γερμανίας , της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας , του Καναδά και της Ρωσίας να αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν ακόμη σημαντικοί κίνδυνοι για την παγκόσμια χρηματοοικονομική σταθερότητα.

    Συμφώνησαν επίσης να καταβάλουν προσπάθειες για τον περιορισμό στους 2 βαθμούς Κελσίου της αύξησης της θερμοκρασίας της γης και για τη μείωση των εκπομπών αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 50%-80% μέχρι το 2050.

    Ωστόσο, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν δήλωσε σήμερα ότι η G8 δεν προχώρησε αρκετά ώστε να θέσει στόχους στις συνομιλίες της Λ΄Άκουιλα για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.

    "Οι θέσεις που έχουν υιοθετήσει μέχρι τώρα δεν αρκούν", τόνισε και υπογράμμισε: "Αυτό αποτελεί πολιτικά και ηθικά μια επιτακτική ανάγκη και ιστορική ευθύνη για το μέλλον της ανθρωπότητας, ακόμα και για το μέλλον του πλανήτη Γη".

    Πυρηνική ασφάλεια

    Οι χώρες της Ομάδας των 8 ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου δίνουν περιθώριο μέχρι τον Σεπτέμβριο για να αποδώσουν καρπούς οι διαβουλεύσεις με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, μετά τις συνομιλίες των ηγετών του G8, στη Λ΄Άκουιλα της Ιταλίας.

    Ο Σαρκοζί πρόσθεσε ότι οι ισχυρότεροι ηγέτες του κόσμου θα επανεξετάσουν την κατάσταση με το Ιράν στη σύνοδο του G20, στο Πίτσμπεργκ των ΗΠΑ, στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

    "Εάν δεν έχει επιτευχθεί πρόοδος μέχρι τότε, τότε θα πρέπει να πάρουμε αποφάσεις", δήλωσε ο Σαρκοζί.

    Οι ηγέτες που συμμετείχαν στη σύνοδο του G8 στην Ιταλία στην κοινή ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι παραμένουν προσηλωμένοι στην αναζήτηση διπλωματικής λύσης στο θέμα των πυρηνικών φιλοδοξιών του Ιράν. Εκφράζουν δε την έντονη ανησυχία τους για την πολιτική κρίση στην ισλαμική δημοκρατία μετά τις προεδρικές εκλογές της 12ης Ιουνίου.

    Με την ανακοίνωσή τους οι ηγέτες των 8 ισχυρότερων κρατών του κόσμου καταδικάζουν τις πρόσφατες πυραυλικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας, τις οποίες χαρακτηρίζουν κίνδυνο για την διεθνή ειρήνη και σταθερότητα.

    Οι ηγέτες του G8 με την κοινή ανακοίνωσή τους ζητούν την επείγουσα έναρξη διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για την απαγόρευση της παραγωγής υλικών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή πυρηνικών βομβών και κάλεσαν όλα τα κράτη να σεβαστούν το μορατόριουμ των πυρηνικών δοκιμών.

    Στη σύνοδο της Λ΄Άκουιλα επιβεβαιώθηκε επίσης ότι η Ουάσινγκτον θα φιλοξενήσει σύνοδο κορυφής με θέμα την πυρηνική ασφάλεια, τον προσεχή Μάρτιο.

    Ο ιταλικός Τύπος για τη Σύνοδο των 8

    Ο ιταλικός Τύπος αναφέρεται σήμερα με έμφαση στην ικανοποίηση του Ιταλού πρωθυπουργού για την ως τώρα πορεία των εργασιών της διάσκεψης του «G8» στην Λβ Άκουϊλα.

    Η κεντροαριστερή εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα» αναφέρει ότι σημαντική ήταν η αναγνώριση από τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, ότι «υπήρξε ένας ισχυρός ηγετικός ρόλος της Ιταλίας στην προετοιμασία της διάσκεψης αυτής». Αναγνώριση που έρχεται σε αντίθεση με το χθεσινό δημοσιευμα των New York Times, το οποίο αμφισβητούσε την οργανωτική ικανότητα της Ιταλίας και καλούσε τον αμερικανό πρόεδρο να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Με την μέχρι τώρα προοδο των εργασιών, ο «Καβαλιέρε» μπόρεσε να αποδείξει ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος να αντικαταστασθεί η Ιταλία, από την Ισπανία, στο «κλαμπ των οκτώ ισχυρών», όπως προέβλεπε, μέχρι και την παραμονή της διάσκεψης, η βρετανική εφημερίδα Guardian.

    Δεν έλειψαν βεβαίως, και κάποιες μικρές δυσκολίες. Η «Λα Ρεπούμπλικα», πάντα, τονίζει ότι η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, εξέφρασε την επιθυμία να να επισκεφθεί μόνη της το σεισμόπληκτο χωριό Όννα, αλλά ο μεγιστάνας-πρωθυπουργός, κατάφερε τελικά να την συνοδευσει. Δεν είναι τυχαίο, ίσως, το ότι η Μέρκελ προτίμησε να δώσει περισσότερη έμφαση στην επαφή με τους κατοίκους, δείχνοντας να επιζητά την απευθείας επαφή με τους σεισμοπαθείς. Κατά την διάρκεια, επίσης, της πρώτης συνέντευξης τύπου, (με την οποία ο Σίλβιο δεσμεύθηκε να παραδωσει τα προσωρινά σπίτια στους άστεγους «μέσα στο Νοέμβριο»), δεν υπήρξε περιθώριο για να μπορέσουν να γίνουν ερωτήσεις.

    Οι συνεργάτες του «Καβαλιέρε» έκαναν λόγο για «φορτωμένο πρόγραμμα» και για «υπερβολική κόπωση του οικοδεσπότη». Έδωσαν την διαβεβαίωση ότι θα μπορέσει να αναπτυχθεί πλούσιος διάλογος στην διάρκεια της σημερινής συνέντευξης τύπου. Πολλοί, όμως, σχολιαστές του ιταλικού και διεθνή τύπου, εκτιμούν ότι η επιλογή να αποφευχθούν οι ερωτήσεις, οφείλεται στο φόβο για τυχόν αναφορές σε προσωπικές υποθέσεις του ιταλού πρωθυπουργού.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 10 July 2009 - 6:30:42 UTC