Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-07-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ενδείξεις σταθεροποίησης"

  • [01] "Ενδείξεις σταθεροποίησης"

    Υπάρχουν "ορισμένες ενδείξεις σταθεροποίησης" της οικονομίας, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν "σημαντικοί κίνδυνοι" και η κρίση στον τομέα της εργασίας μπορεί να "ξαναθέσει σε κίνδυνο την κοινωνική σταθερότητα", υπογραμμίζουν σήμερα οι ηγέτες της G8 στην κοινή τους διακήρυξη για την οικονομία, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα κατά τη σύνοδο κορυφής τους στην Λ'Άκουϊλα, στην Ιταλία.

    "Αν και υπάρχουν ενδείξεις σταθεροποίησης και κυρίως μια ανάκαμψη των χρηματαγορών (...), η κατάσταση παραμένει αβέβαιη και εξακολουθούν να εγκυμονούνται σημαντικοί κίνδυνοι για την οικονομική και δημοσιονομική σταθερότητα", σημειώνουν στην κοινή τους διακήρυξη για την οικονομία, αντίγραφο της οποίας εξασφάλισε το γαλλικό πρακτορείο.

    Οι ηγέτες της G8 προειδοποιούν επίσης ότι "οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στις αγορές εργασίας μπορούν να ξαναθέσουν σε κίνδυνο την κοινωνική σταθερότητα".

    Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Καναδά και της Ιαπωνίας ζητούν εξάλλου να συνεχιστούν οι προσπάθειες για ανάκαμψη της οικονομίας και σημειώνουν ότι είναι "απαραίτητο" να προετοιμαστούν "στρατηγικές εξόδου" από τα σχέδια υποστήριξης.

    Επίσης, καθώς τα σχέδια αυτά οδήγησαν σε έκρηξη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, οι ηγέτες της G8 δεσμεύονται στο κείμενό τους να εγγυηθούν "τη δημοσιονομική βιωσιμότητα μεσοπρόθεσμα".

    Όσον αφορά το θέμα του πετρελαίου, οι ίδιοι καλούν τις χώρες παραγωγής και κατανάλωσης πετρελαίου να "βελτιώσουν τη διαφάνεια και να ενισχύσουν το διάλογό τους προκειμένου να μειωθεί η υπερβολική αστάθεια της αγοράς".

    Οι ίδιοι σημειώνουν στην κοινή τους διακήρυξη ότι δεν μπορούν "να συνεχίσουν να ανέχονται τη φοροδιαφυγή".

    "Θα συζητηθεί και θα αποφασιστεί μια σειρά αποτελεσματικών αντίμετρων, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τις χώρες που δεν σέβονται τους διεθνείς κανονισμούς όσον αφορά τη δημοσιονομική διαφάνεια", καταλήγουν οι ηγέτες της G8 στην κοινή τους διακήρυξη που υιοθετήθηκε στο γεύμα εργασίας που είχαν κατά την έναρξη της συνόδου κορυφής τους.

    Εξάλλου, οι ηγέτες της G8 συμφώνησαν να καταβάλλουν τις απαιτούμενες προσπάθειες για να περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη ώστε να φτάσει στους 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

    "Αναγνωρίζουμε την ευρύτερη επιστημονική άποψη ότι η αύξηση στην παγκόσμια μέση θερμοκρασία πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα δεν πρέπει να ξεπερνά τους 2 βαθμούς", ανέφερε το πόρισμα της G8.

    Σύμφωνα με επιστήμονες, τυχόν μεγαλύτερη αύξηση της θερμοκρασίας θα επιφέρει καταστροφικές αλλαγές στο κλίμα.

    Το πόρισμα εκφράζει ακόμη την υποστήριξη του στον στόχο των πλουσιότερων κρατών του κόσμου να μειώσουν τις εκπομπές των αεριών του θερμοκηπίου κατά 80% ή περισσότερο μέχρι το 2050 σε σχέση με το 1990 ή τα πρόσφατα χρόνια.

    "Αστακός" η Λ' Άκουϊλα

    Χιλιάδες άνδρες των ιταλικών δυνάμεων ασφαλείας έχουν δραστηριοποιηθεί για να εγγυηθούν την ύψιστη δυνατή ασφάλεια, στη διάσκεψη της Ομάδας των Οκτώ.

    Η σεισμόπληκτη πόλη που φιλοξενεί την διεθνή συνάντηση, έχει μετατραπεί σε «αστακό»: στην περιοχή του Κοππίτο, γύρω από το στρατώνα της οικονομικής αστυνομίας, όπου και συνεδριάζουν «οι ισχυροί του πλανήτη» η διέλευση απαγορεύεται. Επιτρέπεται μόνο η κυκλοφορία μικρών πούλμαν, που έχουν νοικιασθεί από την ίδια την οργάνωση της G8. Μεταφέρουν αποκλειστικά τα μέλη των αντιπροσωπειών και τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους. Το ιστορικό κέντρο της πόλης παραμένει κλειστό, ενώ πολύ αυστηρά είναι τα μέτρα και για τους σεισμοπαθείς που συνεχίζουν να ζουν στους καταυλισμούς. Για να εξέλθουν και να εισέλθουν στο χώρο όπου έχουν στηθεί οι σκηνές, πρέπει να φέρουν πάντα μαζί τους την ειδική ταυτότητα που τους έχει χορηγηθεί.

    Σε ό,τι αφορά τη Ρώμη, ειδικά εκπαιδευμένοι άνδρες των καραμπινιέρων και της αστυνομίας ελέγχουν τα μεγάλα ξενοδοχεία της πόλης, τις ξένες πρεσβείες, τις γέφυρες του Τίβερη, τα γνωστότερα μνημεία.

    Ομπάμα για Ιράν και Βόρεια Κορέα

    Είναι σημαντικό να έχουμε συνομιλίες με το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα ώστε να ενθαρρύνουμε τις δύο αυτές χώρες να απαρνηθούν τον πυρηνικό εξοπλισμό, δήλωσε σήμερα ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα από τη Ρώμη.

    Αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Μόσχα, όπου υπέγραψε συμφωνία για τη μείωση των πυρηνικών οπλοστασίων Ρωσίας-ΗΠΑ, ο Ομπάμα δήλωσε ότι "ακόμη κι αν οι ΗΠΑ και η Ρωσία αναλάβουν τις ευθύνες τους, είναι πολύ σημαντικό για τη διεθνή κοινότητα να έχει συνομιλίες με χώρες, όπως για παράδειγμα το Ιράν και η Βόρεια Κορέα, για να ενθαρρρυνθούν να κάνουν βήματα προς την ίδια κατεύθυνση, κι όχι προς αυτή που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια κούρσα εξοπλισμών".

    "Υπάρχουν κι άλλα μέσα με τα οποία οι χώρες αυτές θα μπορούσαν να εγγυηθούν την εθνική τους κυριαρχία", πρόσθεσε ο Ομπάμα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τη Ρώμη έπειτα από συνάντηση που είχε με τον ιταλό ομόλογό του Τζόρτζο Ναπολιτάνο πριν από την έναρξη της συνόδου της G8.

    Δηλώσεις Μπαρόζο

    Tην ανάγκη να υπάρξει συντονισμένη διεθνής απάντηση σε θέματα, όπως η οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση, η ανεργία, το παγκόσμιο εμπόριο και η κλιματική αλλαγή, θα ζητήσει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, από τη Σύνοδο Κορυφής της Λ`Ακουϊλα.

    Σε συνέντευξη Τύπου, στις Βρυξέλλες ο Μ. Μπαρόζο είπε ότι στη Σύνοδο θα πρέπει να αναληφθούν δεσμεύσεις για τη μεταρρύθμιση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος και αποφασιστική δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και να διευκρινιστούν τα μέτρα ενίσχυσης προς τους φτωχότερους πληθυσμούς του πλανήτη.

    Σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή, ο Μ. Μπαρόζο είπε ότι θα τονίσει την ανάγκη διατήρησης της αύξησης της θερμοκρασίας κάτω από το όριο των 2 βαθμών Κελσίου, και θα καλέσει όλες τις χώρες να επιβεβαιώσουν το στόχο για μείωση των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, κατά 50%, ως το 2050.

    Επιπλέον, όλες οι ανεπτυγμένες χώρες θα πρέπει να είναι έτοιμες να μειώσουν τις εν λόγω εκπομπές στο ίδιο χρονικό διάστημα κατά 80% τουλάχιστον και να καλύψουν σημαντικό μέρος της απόστασης με την επίτευξη σοβαρών μεσοπρόθεσμων μειώσεων, ενώ ανάλογες προσπάθειες πρέπει να καταβάλουν όλες οι αναπτυσσόμενες χώρες.

    «Στόχος είναι, να δοθεί ώθηση στις αναδυόμενες οικονομίες, ώστε να είναι έτοιμες να λάβουν μέτρα για να μειώσουν από κοινού τις εκπομπές αερίων κάτω από το επίπεδο της συνήθους επιχειρηματικής δραστηριότητας», είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής, ο οποίος, κατά τη διάσκεψη θα τονίσει, επίσης, τις οικονομικές προοπτικές, που υπάρχουν για μετάβαση σε μια οικονομία με χαμηλές εκπομπές άνθρακα.

    Για την παγκόσμια οικονομία, ο πρόεδρος της Επιτροπής θα καλέσει την Ομάδα των Οκτώ να στείλει ισχυρό μήνυμα για την ανάγκη αντίστασης στις πιέσεις εφαρμογής πολιτικής προστατευτισμού στις συναλλαγές και τις επενδύσεις σε μια εποχή οικονομικής κρίσης.

    Λόγω των σοβαρών κοινωνικών επιπτώσεων, που έχει η παρούσα κρίση, ο Μ. Μπαρόζο είπε πως θα απευθύνει έκκληση σε όλες τις κυβερνήσεις να δώσουν προτεραιότητα στον πολίτη και να χαραχθούν κοινωνικές πολιτικές και πολιτικές απασχόλησης για την προστασία των πολιτών και των θέσεων εργασίας με προοπτική την προώθηση της οικονομικής ανάκαμψης.

    Σύμφωνα με τον Μ. Μπαρόζο, «οι κοινωνικές επιπτώσεις από την οικονομική κρίση αναμένεται να διαρκέσουν και για το λόγο αυτό απαιτούνται μέτρα για την καταπολέμηση της ανεργίας, η οποία σημειώνει αύξηση».

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής πρόσθεσε ότι θα πρέπει να εκπονηθούν στρατηγικές εξόδου από την κρίση με στόχο την οικονομική ανάκαμψη, αλλά και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών των χωρών μελών που, λόγω της κρίσης, παρουσιάζουν επιδείνωση.

    Εκκληση για διπλασιασμό της βοήθειας για την καταπολέμηση της πείνας

    Τουλάχιστον 75.000 παιδιά παιδιά θα πεθάνουν κατά τη διάρκεια της τριήμερης συνόδου κορυφής των ηγετών της G8 που διεξάγεται από σήμερα έως την Παρασκευή στην Λ΄Ακουιλα της κεντρικής Ιταλίας, ανακοίνωσε σήμερα η οργάνωση Save the Children που απευθύνει έκκληση για διπλασιασμό της διεθνούς βοήθειας.

    "Είναι απαράδεκτο 9,2 εκατομμύρια παιδιά να πεθαίνουν κάθε χρόνο, ακόμη. Τουλάχιστον 75.000 θα πεθάνουν κατά τη διάρκεια της τριήμερης συνόδου της G8 (Γερμανία, Καναδά, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία, Ιαπωνία και Ρωσία), κατήγγειλε ο Αντριάν Λόβετ, εκπρόσωπος για τις εκστρατείες της μη κυβερνητικής οργάνωσης (ΜΚΟ).

    "Οι πρώην ηγέτες της G8 είχαν δώσει υποσχέσεις, οι οποίες πάμπολλες φορές δεν τηρήθηκαν. Φέτος οφείλουν να δείξουν ότι έχουν δεσμευτεί να σώσουν τις ζωές των παιδιών διπλασιάζοντας τη βοήθεια" έως το 2012, τόνισε.

    "Η G8 και οι άλλες πλούσιες χώρες δίνουν μόνο 3,5 εκατομμύρια δολάρια ετησίως για να αποτρέπουν θανάτους παιδιών, κάτι που αντιπροσωπεύει "μόνο το 3% της βοήθειας που οι πλούσιες χώρες δίνουν στις αναπτυσσόμενες χώρες", προσθέτει η οργάνωση.

    "Αυτό είναι το ήμισυ αυτών που πρέπει να γίνουν προκειμένου να μειωθεί σημαντικά η παιδική θνησιμότητα", καταγγέλλει η ανθρωπιστική οργάνωση.

    Με τις σημερινές συνδρομές, οι Στόχοι της Χιλιετίας που ορίστηκαν από τα Ηνωμένα Έθνη για τη μείωση της παιδικής θνησιμότητας κατά δύο τρίτα στον κόσμο έως το 2015, δεν θα επιτευχθούν πριν από το 2045, επισημαίνει η μη κυβερνητική οργάνωση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 8 July 2009 - 16:30:20 UTC