Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-07-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδριάζει σήμερα το Ecofin
  • [02] Μακεδονία: Προβλήματα από καταιγίδες
  • [03] Η "μυστηριώδης" γοητεία του βυθού
  • [04] "Ικανοποιημένοι από το διάλογο"
  • [05] "Παγίδα αποπροσανατολισμού"
  • [06] Συνάντηση με ΠΟΣΠΕΡΤ
  • [07] "Νέο όραμα για τη χώρα"

  • [01] Συνεδριάζει σήμερα το Ecofin

    Συνεδριάζει σήμερα το Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin), όπου θα συζητηθεί:

    - Το θέμα της αντιμετώπισης της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης.

    - Η διασφάλιση της απασχόλησης και της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης.

    Η σουηδική Προεδρία στην ΕΕ είναι προετοιμασμένη για τη λήψη πρόσθετων πρωτοβουλιών, αν αυτό κριθεί αναγκαίο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί επιτυχώς η οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση.

    Επίσης, κατά τη διάρκεια του ECOFIN, θα προετοιμαστεί η Σύνοδος Κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20), που θα πραγματοποιηθεί στις ΗΠΑ, το Σεπτέμβριο.

    Εξάλλου, με βάση τα δημοσιονομικά αποτελέσματα του 2008, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμπεραίνει ότι η Λιθουανία, η Μάλτα, η Πολωνία, η Λετονία και η Ρουμανία έχουν υπερβολικά ελλείμματα και προτείνονται σχετικές προθεσμίες για τη διόρθωσή τους.

    Τέλος, θα συζητηθεί το θέμα των μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών στόχων σε σχέση με την προοπτική αύξησης των δαπανών στο μέλλον, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού.

    Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ: "Η ευρωζώνη δεν απειλείται με αντιπληθωρισμό"

    Η ευρωζώνη δεν απειλείται με αντιπληθωρισμό, παρά την υποχώρηση των τιμών καταναλωτή που καταγράφηκαν τον Ιούνιο, για πρώτη φορά στην ιστορία της, διαβεβαίωσε χθες ο επικεφαλής της Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

    «Η ανάλυσή μας, που τη συμμερίζεται και η Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα, είναι η ακόλουθη: παρά τη γενική πτώση του επιπέδου των τιμών τον Ιούνιο, θα ήταν αναληθές να πούμε πως η ζώνη του ευρώ βρίσκεται στα πρόθυρα του αντιπληθωρισμού», τόνισε ο κ. Γιούνκερ, στη συνέντευξη Τύπου μετά τη μηνιαία σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

    Η ζώνη του ευρώ γνώρισε στα τέλη Ιουνίου μία υποχώρηση των ετήσιων τιμών καταναλωτή κατά 0,1%, ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο στην ιστορία της. Το φαινόμενο αυτό αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον πολλούς μήνες ακόμη, σύμφωνα με τους αναλυτές.

    [02] Μακεδονία: Προβλήματα από καταιγίδες

    Καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές, σημειώθηκαν σε περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.

    Μέχρι τις 10 το βράδυ, η Πυροσβεστική Υπηρεσία χρειάστηκε να επέμβει συνολικά σε 16 περιπτώσεις για άντληση υδάτων. Δέκα αντλήσεις πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή του Αγ. Πέτρου στο Κιλκίς, τέσσερις στην πόλη της Βέροιας και δύο στο Χρυσό του νομού Σερρών.

    Δύναμη της Πυροσβεστικής έσπευσε, επίσης στην περιοχή των Βασιλικών Θεσσαλονίκης, καθώς δέχθηκε οκτώ κλήσεις για άντληση υδάτων από υπόγεια. Τρεις κλήσεις δέχθηκε η Πυροσβεστική στην περιοχή των Ν. Μουδανιών Χαλκιδικής.

    Εξαιτίας του καιρού, διακόπηκε, για περισσότερο από μια ώρα, η ηλεκτροδότηση στην περιοχή του Λιτόχωρου Πιερίας, ενώ προβλήματα παρατηρήθηκαν και σε περιοχές της Ανατολικής Θεσσαλονίκης -Βασιλικά, Ταγαράδες, Σουρωτή, Λιβάδι- όπου τέθηκε εκτός λειτουργίας εναέρια γραμμή μέσης τάσης.

    [03] Η "μυστηριώδης" γοητεία του βυθού

    Τη "μυστηριώδη" γοητεία του βυθού και τη ζωή κάτω από το νερό έχουν τη δυνατότητα να τη "γευτούν" ελάχιστοι. Μέσω, όμως, της υποβρύχιας φωτογράφησης, τη γνωρίζουν οι περισσότεροι. Οι ελληνικές θάλασσες είναι πλούσιες σε φωτογραφικό "υλικό" κι αυτό θέλουν να το εκμεταλλευτούν οι υπεύθυνοι της τοπικής αυτοδιοίκησης στη Βόρεια Ελλάδα, με στόχο την προσέλκυση εκατοντάδων καταδυτικών τουριστών.

    Για να δει κάποιος τα μυστικά του βυθού θα πρέπει να γίνει μόνιμος "κάτοικος" του. Οι δύτες, κουβαλώντας φωτογραφικές μηχανές, έχουν τη δυνατότητα να απαθανατίσουν κοπάδια ψαριών, μικρά χταπόδια, ακόμη και καρχαρίες.

    Οι ελληνικές θάλασσες "απελευθερώθηκαν" εδώ και λίγα χρόνια, καθώς όπως ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος του πανελληνίου κέντρου υποβρύχιας φωτογραφίας έρευνας και τεχνολογίας που εδρεύει στην Καβάλα, Ιωάννης Σταματιάδης, η ελληνική νομοθεσία δεν επέτρεπε τη λήψη υποβρύχιων φωτογραφιών.

    "Δυστυχώς, στην Ελλάδα ανακαλύψαμε αργά την υποβρύχια φωτογραφία. Ο ελληνικός βυθός έχει χλωρίδα και πανίδα τεράστιου ενδιαφέροντος. Και πλέον, τρέχουμε να προλάβουμε αυτόν τον τουριστικό πλούτο", ανέφερε ο κ.Σταματιάδης, προσθέτοντας: "Στο βυθό τραβάμε εικόνες από αυτό που αγαπάμε. Όσο πιο βαθιά βουτάμε, όμως, χάνουμε τα χρώματα, τα οποία τα βλέπουμε αλλιώς στο βυθό και αλλιώς, όταν εκτυπώνεται η φωτογραφία".

    Οι λάτρεις της υποβρύχιας φωτογράφησης μπόρεσαν να "κατακτήσουν" τις ελληνικές θάλασσες μόλις το 2005, όταν ψηφίστηκε ο νέος καταδυτικός νόμος για τις καταδύσεις αναψυχής, που επιτρέπει την κατάδυση σε όλη την επικράτεια, εκτός των περιοχών που χαρακτηρίζονται ως αρχαιολογικοί χώροι.

    Μέχρι τότε, απαγορευόταν δια νόμου οι καταδύσεις, καθώς το ελληνικό κράτος ήθελε να προστατέψει την υποβρύχια πολιτιστική μας κληρονομιά.

    Οι ενδιαφερόμενοι μπορούσαν να καταδυθούν μόνο με ειδική άδεια, ακόμη και σε περιοχές που δεν υπήρχαν καταγεγραμμένες αρχαιότητες.

    Στο πλαίσιο της προώθησης του καταδυτικού τουρισμού, οι υπεύθυνοι της τοπικής αυτοδιοίκησης της Καβάλας αποφάσισαν να διοργανώσουν το 1ο διεθνή διαγωνισμό υποβρύχιας φωτογραφίας.

    Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι αυτοδύτες, άνω των 18 ετών, οι οποίοι μπορούν να αποστείλουν έως τις 26 Αυγούστου τρεις φωτογραφίες στο πανελλήνιο κέντρο υποβρύχιας φωτογραφίας έρευνας και τεχνολογίας.

    Οι φωτογραφίες ορίζονται σε τρεις κατηγορίες: άνθρωπος και θάλασσα, μακροφωτογραφία και τοπίο μέσα στη θάλασσα.

    Οι συμμετοχές θα εξεταστούν από επιτροπή αξιολόγησης και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 8 Σεπτεμβρίου.

    Οι τέσσερις πρώτοι, της συνολικής κατάταξης, καλλιτέχνες θα φιλοξενηθούν από τις 10 έως τις 16 Οκτωβρίου στα Λιμενάρια της Θάσου.

    Θα πραγματοποιηθούν καταδύσεις σε διάφορες περιοχές του νησιού, για υποβρύχια φωτογράφηση, καθώς επίσης και εκδρομές για επίγεια φωτογράφηση.

    Η ιστορία της υποβρύχιας φωτογραφίας

    Όπως και στην ανακάλυψη της φωτογραφίας, έτσι και στην υποβρύχια φωτογραφία Άγγλοι και Γάλλοι ερίζουν για το ποιος τράβηξε την πρώτη φωτογραφία. Όλα όμως δείχνουν πως ο Άγγλος Γουίλιαμ Τόμσον ήταν αυτός που τράβηξε την πρώτη εικόνα, το Φεβρουάριο του 1856.

    Ωστόσο, τα δύο ονόματα που κυριάρχησαν στην υποβρύχια φωτογραφία είναι του Αυστριακού Χανς Χας και του Γάλλου Ζακ Υβ Κουστώ.

    Ο τελευταίος αγόρασε το 1950 το διάσημο "Καλυψώ", που το μετέτρεψε σε σκάφος ωκεανογραφικών εξερευνήσεων. Ο Κουστώ έφερε καινοτομίες στον καταδυτικό εξοπλισμό και κατασκεύασε την πρώτη υποβρύχια φωτογραφική μηχανή 135.

    Άλλωστε, δεν υπάρχουν άνθρωποι που δεν μαγεύτηκαν από κάποιο ντοκιμαντέρ του Κουστώ για την τηλεόραση, το διάστημα 1968 - 1976.

    [04] "Ικανοποιημένοι από το διάλογο"

    Aποφασισμένος να μην αιφνιδιάσει με την αναγνώριση των κολλεγίων, είναι ο υπουργός Παιδείας Άρης Σπηλιωτόπουλος, όπως δηλώνει σε αποκλειστική συνέντευξη του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ. Ο υπουργός τονίζει οτι είναι ένα θέμα που προκαλεί δικαιολογημένα ή όχι, αναστάτωση στην πανεπιστημιακή κοινότητα, όμως είναι "σταγόνα στον ωκεανό" μπροστά στα μεγάλα ζητήματα των αλλαγών της δημόσιας εκπαίδευσης".

    Αναφερόμενος στην ολοκλήρωση του εθνικού διαλόγου για την Παιδεία ο κ. Σπηλιωτόπουλος, επισημαίνει οτι "η τελική έκβαση του θα είναι το φθινόπωρο", ενω αναφέρεται και στις αλλαγές που ήδη έχει προτείνει για τα Πανεπιστήμια και συγκεκριμένα για το καθεστώς της διανομής των συγγραμμάτων.

    Η συνέντευξη του υπουργού Παιδείας κ. Αρη Σπηλιωτόπουλου, έχει ως εξης :

    ΑΠΕ: Κύριε Υπουργέ, ο εθνικός διάλογος για την παιδεία και τις αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα έχει ξεκινήσει. Σας ακούμε να λέτε συχνά ότι ο διάλογος προχωράει με ικανοποιητικούς ρυθμούς. Έχετε θέσει κάποιο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωσή του και την εξαγωγή συγκεκριμένων συμπερασμάτων;

    ΑΡΗΣ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουμε κάθε λόγο να δηλώνουμε ικανοποιημένοι από την πορεία και την εξέλιξη της προσπάθειας για έναν ουσιαστικό και γόνιμο διάλογο με επίκεντρο τις αναγκαίες μεταρρυθμιστικές αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας. Και δεν χρησιμοποιώ τυχαία το πρώτο πληθυντικό πρόσωπο, αφού ο διάλογος αυτός οργανώθηκε, περιφρουρήθηκε και προάγεται όλους αυτούς τους μήνες με τη συμβολή, την υπευθυνότητα και την ενεργή συμμετοχή όλων. Ή τουλάχιστον της πλειοψηφίας των εκπροσώπων των κομμάτων, της εκπαιδευτικής κοινότητας και των κοινωνικών εταίρων. Δεν είναι επιτυχία ατομική αλλά είναι πάνω απ όλα μία κατάκτηση εθνική, μία προσπάθεια που δεν κάμφθηκε από αντικρουόμενα συμφέροντα. Δε θυσιάστηκε στο βωμό κομματικών σκοπιμοτήτων, σε μία ιδιαίτερα εύθραυστη πολιτική περίοδο κατά την οποία μεσολάβησε η τεταμένη εκλογική αναμέτρηση των ευρωεκλογών.

    Έξι μήνες μετά, λοιπόν, ο απολογισμός της όλης προσπάθειας είναι θετικός, παραγωγικός και ελπιδοφόρος για την τελική έκβασή του, που οριοθετείται μέσα στο Φθινόπωρο. Οι εργασίες του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης υπό την προεδρία του καθηγητή κ. Μπαμπινιώτη προχωρούν με ταχείς ρυθμούς, με υπευθυνότητα, με ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες. Όσοι συμμετέχουν στο διάλογο συνεχίζουν να καταθέτουν προτάσεις, σκέψεις και ιδέες οι οποίες κινούνται μέσα στο γνωστό ευρύτερο και συναινετικό πλαίσιο αλλαγών με βάση τρεις πυλώνες: τη ριζική αναμόρφωση του Λυκείου, του εξεταστικού συστήματος εισαγωγής στην Ανώτατη Εκπαίδευση και τις συνακόλουθες προσαρμογές των υπόλοιπων βαθμίδων. Ασφαλώς, η προσπάθεια δεν έχει ολοκληρωθεί. Όμως οι αρχικές δυσκολίες ξεπεράστηκαν, έχουν μπει οι βάσεις για να προχωρήσουμε, και είμαι αισιόδοξος ότι θα φτάσουμε μέχρι το τέλος. Ως το τελικό επίπεδο, δηλαδή, των αλλαγών που έχει ανάγκη το εκπαιδευτικό μας σύστημα και απαιτούμε εμείς από τους εαυτούς μας προς όφελος της νέας γενιάς.

    ΑΠΕ: Όταν ο διάλογος αυτός ολοκληρωθεί και έρθουν στα χέρια σας συγκεκριμένες προτάσεις για τις αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα, πόσο εύκολο θα είναι να προχωρήσετε στο αντίστοιχο νομοθετικό έργο με δεδομένα τόσο το βαρύ πολιτικό κλίμα για την κυβέρνηση όσο και την εύθραυστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ΝΔ;

    ΑΡΗΣ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το έχω επαναλάβει πολλές φορές ότι η παιδεία πρέπει να παραμένει πάνω και πέρα από κομματικές γραμμές, μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες και σίγουρα έξω από τη σφαίρα της αντιπαράθεσης μεταξύ των κομμάτων. Μέχρι σήμερα, μπορώ να πω ότι αυτόν το στόχο τον έχουμε επιτύχει όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου μαζί, ανοίγοντας ίσως και ένα νέο κεφάλαιο πολιτικού πολιτισμού στη χώρα μας γύρω από τα μείζονα εθνικά θέματα. Αυτήν την κατάκτηση είναι στο χέρι μας και οφείλουμε να τη διαφυλάξουμε και στο μέλλον, γιατί αντιλαμβάνεστε πολύ καλά ότι η παιδεία δεν ταυτίζεται με κανένα κόμμα, υπουργό ή κυβέρνηση. Μόνο με το μέλλον της χώρας μας μπορεί να ταυτιστεί.

    Συνεπώς, πιστεύω ότι παρά το τεταμένο πολιτικό περιβάλλον, που ίσως διαμορφωθεί τους επόμενους μήνες με ορίζοντα τον Μάρτη του 2010 και την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, όλοι μας θα σταθούμε με υπευθυνότητα μπροστά στα αποτελέσματα αυτού του διαλόγου. Το τελικό κείμενο προτάσεων θα είναι προϊόν συστηματικής δουλειάς από τα κόμματα, την εκπαιδευτική κοινότητα και τους κοινωνικούς εταίρους. Οι αλλαγές που θα δρομολογηθούν μέσα από αυτό θα συνιστά επένδυση για το μέλλον της ελληνικής εκπαίδευσης, κατάκτηση της ελληνικής κοινωνίας και όλου του πολιτικού συστήματος. Γνωρίζω πολύ καλά τις αντιξοότητες που έχουμε ακόμα μπροστά μας μέχρις ότου φθάσουμε να μιλούμε για αλλαγές στη δημόσια παιδεία με όρους νομοθετικού έργου. Εκτιμώ όμως ότι η ξεκάθαρη βούληση της κυβέρνησης για μία νέα εκπαιδευτική μεταρρύθμιση αλλά και η στάση της αντιπολίτευσης μέχρι σήμερα γύρω από τον ευαίσθητο χώρο της παιδείας είναι εγγύηση ότι τελικά θα φθάσουμε εκεί που θέλουμε.

    ΑΠΕ: Πάντως μέχρι σήμερα, έχουν υπάρξει επίσημες δηλώσεις από την πλευρά του κ. Μπαμπινιώτη αλλά και ανεπίσημες διαρροές για την τελική μορφή που θα έχει αυτό το κείμενο προτάσεων- συμπερασμάτων του εθνικού διαλόγου για την παιδεία. Η πιο χαρακτηριστική ήταν η ελεύθερη πρόσβαση των φοιτητών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Θα ήσασταν θετικός σε κάτι τέτοιο;

    ΑΡΗΣ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορείτε εύκολα να αντιληφθείτε ότι την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη ο διάλογος θα ήταν τουλάχιστον άκομψο και σίγουρα άστοχο από μέρους μου να προκαταλάβω τα τελικά συμπεράσματα, που θα είναι αποτέλεσμα συλλογικής και συστηματικής συνεργασίας, δημοκρατικής ανταλλαγής απόψεων και συνεισφοράς όλων όσοι συμμετέχουν στο διάλογο. Έχω λοιπόν εμπιστοσύνη στην εξαιρετική δουλειά που γίνεται από τον κ. Μπαμπινιώτη και τους εκπροσώπους κομμάτων, την εκπαιδευτική κοινότητα, τους κοινωνικούς εταίρους και είμαι βέβαιος ότι το τελικό κείμενο των προτάσεων θα είναι αντάξιο των προσδοκιών.

    Κυρίως όμως θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος για αλλαγές και βελτιώσεις που θα υπηρετούν την ποιότητα, την αποτελεσματικότητα και την ουσιαστική γνώση. Δεν πρόκειται λοιπόν να μπω σε καμία συζήτηση μέχρις ότου φθάσουν οι τελικές και ολοκληρωμένες προτάσεις στα χέρια της αρμόδιας πολιτικής επιτροπής, όπου με τη συμμετοχή των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων θα ξεκινήσουμε το δεύτερο- εξίσου δύσκολο- στάδιο νομοθετικής διαμόρφωσης αυτών των προτάσεων.

    ΑΠΕ: Κατά τη διάρκεια της 61ης Συνόδου Πρυτάνεων στα Ιωάννινα καταθέσατε δύο προτάσεις που σχολιάστηκαν. Μπορείτε να μας πείτε δύο λόγια γι' αυτές;

    ΑΡΗΣ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πράγματι, είχα την ευκαιρία να καταθέσω δύο προτάσεις που αφορούν την πανεπιστημιακή κοινότητα και είμαι ικανοποιημένος γιατί έτυχαν θερμής αποδοχής. Η πρώτη αφορά στην ίδρυση Πανεπιστημιακού Τμήματος Εγκληματολογικών Επιστημών και Αντεγληματικής Πολιτικής. Τα κρίσιμα προβλήματα ασφάλειας και εγκληματικότητας που διαπιστώνονται στην ελληνική κοινωνία καθώς και οι προβληματισμοί που διατυπώνονται στην επιστημονική κοινότητα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι είναι ώριμες πλέον οι συνθήκες και επιτακτική η ανάγκη για την ανάπτυξη και στη χώρα μας βασικής, εξειδικευμένης γνώσης και παιδείας σε επίπεδο ΑΕΙ στον τομέα αυτό.

    Σε δεύτερο επίπεδο πρότεινα την εκπόνηση μελέτης και πιλοτικής εφαρμογής ενός συστήματος ηλεκτρονικής διαχείρισης της διανομής των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας. Σκοπός της μελέτης αυτής είναι να αξιοποιήσει στο έπακρο τις νέες, αναγκαίες τεχνολογίες και να παραδοθεί ένα έργο το οποίο θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την απλοποίηση της διαδικασίας παράδοσης των συγγραμμάτων στους δικαιούχους φοιτητές καθώς και της διαδικασίας αποζημίωσης των συγγραφέων και των εκδοτών. Θεωρώ ότι με την πανεπιστημιακή κοινότητα έχουμε όλα τα περιθώρια και τη διάθεση για να κάνουμε πολλά και σημαντικά βήματα προς τα μπρος για ένα νέο, σύγχρονο και κατάλληλο πλαίσιο που θα μας οδηγήσει σε ένα σύγχρονο δημόσιο Πανεπιστήμιο.

    ΑΠΕ: Η πανεπιστημιακή κοινότητα προδιαγράφει νέα αναταραχή από το ερχόμενο Φθινόπωρο εξαιτίας της ανακίνησης του θέματος με την αναγνώριση των κολλεγίων και των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών. Εσείς είχατε δηλώσει ότι κάτι τέτοιο "δεν είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης". Θα ενεργοποιήσετε τον σχετικό νόμο του κ. Στυλιανίδη που εδώ κι ένα χρόνο παραμένει ανενεργός;

    ΑΡΗΣ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εμμένω σε αυτήν την δήλωση, γιατί πραγματικά αποτυπώνει τον "χάρτη" προτεραιοτήτων που έχει θέσει η κυβέρνηση στα θέματα παιδείας. Σας λέω λοιπόν και πάλι ότι ναι, η ιεράρχηση των προτεραιοτήτων μας παραμένει ως είχε, δεν έχει διαφοροποιηθεί. Γνωρίζω ότι είναι μία υπόθεση που προκαλεί, δικαιολογημένα ή όχι, αναστάτωση στην πανεπιστημιακή κοινότητα. Πρόθεσή μου δεν είναι να αιφνιδιάσω σε ένα θέμα το οποίο παρ' όλα αυτά, επιτρέψτε μου να πω ότι αποτελεί "σταγόνα στον ωκεανό" μπροστά στα μεγάλα και σημαντικά ζητήματα αλλαγών στη δημόσια εκπαίδευση, τα οποία έχουν ανοίξει μέσω του εν εξελίξει εθνικού διαλόγου για την παιδεία.

    Την ίδια ώρα όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι παρά τις επιμέρους διαφωνίες οι οποίες είναι φυσικό να υπάρχουν, η αναγνώριση των κολεγίων και των κέντρων ελευθέρων σπουδών είναι μία εξέλιξη που ξεφεύγει από τα χέρια της εθνικής διαχείρισης. Υπάρχει απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που καλεί την Ελλάδα να συμμορφωθεί με τη σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία. Είναι μία παράμετρος που δεν πρέπει να ξεχνάμε. Ξαναλέω όμως ότι είμαστε αποφασισμένοι να εξαντλήσουμε όλα τα χρονικά, θεσμικά και νομοθετικά περιθώρια που υπάρχουν προκειμένου η ενσωμάτωση του κοινοτικού δικαίου στην εγχώρια νομοθεσία να γίνει όχι με το κριτήριο της επιβολής από πλευράς Ε.Ε. αλλά πρωτίστως με κριτήριο τη διασφάλιση της ποιότητας και της ανταγωνιστικότητας του δημόσιου πανεπιστημίου. Γι' αυτό και η κυβέρνηση έχει θέσει άλλες προτεραιότητες τη δεδομένη στιγμή, οι οποίες είναι άρρηκτα συνδεδεμένε με την πορεία του εθνικού διαλόγου για την παιδεία.

    [05] "Παγίδα αποπροσανατολισμού"

    Να μην αποπροσανατολίζονται από την "παγίδα της σκανδαλολογίας, της εκλογολογίας και της προεδρολογίας" καλεί τους πολίτες το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του. Πιο συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση τονίζεται ότι αυτή τη στιγμή "ξεδιπλώνεται και συνεχώς δυναμώνει η νέα επίθεση στο εισόδημα των εργαζομένων, στα εργασιακά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα, συνολικά ενάντια στα κοινωνικά δικαιώματα. Στους εργασιακούς χώρους δυναμώνουν οι απειλές, οι εκβιασμοί και οι απολύσεις από τους εργοδότες, που έχουν στήριγμα τον εργοδοτικό δικομματικό συνδικαλισμό."

    "Οι εργαζόμενοι έχουν τη δύναμη να απαντήσουν, οργανώνοντας αποφασιστικά την πάλη και την αλληλεγγύη τους, σε κάθε εργασιακό χώρο, κλάδο και συνολικά, διεκδικώντας τα σύγχρονα δικαιώματά τους, απορρίπτοντας κατηγορηματικά τις πρόσφατες αποφάσεις της ΕΕ που συμφωνούν και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και απαιτεί η πλουτοκρατία.

    Η αποφασιστική εργατική λαϊκή δράση είναι η δύναμη που μπορεί να σταματήσει την αρνητική πορεία και να αλλάξει τις εξελίξεις προς όφελος του λαού", καταλήγει η ανακοίνωση.

    [06] Συνάντηση με ΠΟΣΠΕΡΤ

    Συνάντηση με το Προεδρείο της ΠΟΣΠΕΡΤ θα έχει στις 2 μ.μ. ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος στα γραφεία του κόμματος στη Βουλή, ανταποκρινόμενος στο αίτημα της Ομοσπονδίας.

    "Να πληρώσουν οι έχοντες"

    Για «κυνήγι μαγισσών» και «φορολογική επιδρομή στους μη έχοντες και κατέχοντες», κατηγόρησε την κυβέρνηση, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο ΚΕΠΥΟ.

    Ο κ. Τσίπρας διατύπωσε την εκτίμηση ότι «έχει γίνει ένα σημαντικό έργο, έχει δημιουργηθεί μια σοβαρή βάση δεδομένων, που μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για μια πιο δίκαιη φορολογική πολιτική» και πρόσθεσε πως «για το λόγο αυτό, η κυβέρνηση δεν έχει πια τη δικαιολογία ότι δεν μπορεί να αξιοποιήσει τις νέες τεχνολογίες, προκειμένου να ακολουθήσει μια φορολογική πολιτική, που θα κατανέμει δίκαια τα βάρη».

    «Δυστυχώς -υποστήριξε- η κυβέρνηση, βλέπουμε να εξαντλείται σε ένα κυνήγι μαγισσών. Σε μια φορολογική επιδρομή στους μη έχοντες και κατέχοντες κι αν δείτε τη σχέση άμεσων και έμμεσων φόρων, θα το καταλάβετε. Η συντριπτική πλειοψηφία των νέων φόρων έχει εισπρακτικό χαρακτήρα. Από την υπόθεση των ημιυπαίθριων, τον φόρο στη βενζίνη έως τη φορολογία, που ακολουθείται στα κινητά τηλέφωνα, όλη η φορολογική πολιτική που έχει δει το τελευταίο διάστημα το φως της δημοσιότητας, έχει αυτόν το χαρακτήρα».

    Ο κ. Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε «διαφορετική φορολογική πολιτική, που θα έχει σα στόχο τους έχοντες και κατέχοντες, δηλαδή, «να αυξήσει τη φορολογία του μεγάλου κεφαλαίου, με κατάργηση του αφορολόγητου στη μεγάλη εκκλησιαστική περιουσία, με μια προσπάθεια να κατανεμηθούν τα βάρη, έτσι ώστε να πληρώσουν αυτοί που όλο το προηγούμενο διάστημα κέρδιζαν και συνεχίζουν να κερδίζουν και όχι οι χαμηλόμισθοι κι οι χαμηλοσυνταξιούχοι».

    Αναφερόμενος στην υπόθεση Siemens, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την άποψη ότι «κανένας Έλληνας πολίτης δεν πιστεύει ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη σε όλα τα πολιτικά πρόσωπα, που έχουν εμπλακεί σε αυτήν την υπόθεση».

    «Ας ελπίσουμε πως οι αρνητικές προσδοκίες των πολιτών θα διαψευσθούν. Έχουμε μάθει ποιοι έδωσαν τις μίζες, πρέπει να μάθουμε και ποιοι τις πήραν. Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση Siemens είναι μια υπόθεση, που αφορά την αξιοπιστία του πολιτικού μας συστήματος, σε μια περίοδο που αυτό βρίσκεται στο ναδίρ και θα περιμένουμε, κυρίως από την κυβέρνηση, αλλά και από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να μην υπεκφεύγουν της ουσίας και να δώσουν επιτέλους ουσιαστικές απαντήσεις στους πολίτες», κατέληξε.

    [07] "Νέο όραμα για τη χώρα"

    Με τη δευτερολογία του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη, και την εκλογή των 40 μελών της Κεντρικής Επιτροπής από τα 100, που την απαρτίζουν, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 4ου συνεδρίου του κόμματος.

    Ο κ. Καρατζαφέρης, στην ομιλία του, κάλεσε τα στελέχη του ΛΑΟΣ να θυμούνται την οδηγία και την εντολή της παράταξης ότι αν χρειαστεί, θα είναι οι μπροστάρηδες και θα ξεπεράσουν κάθε εμπόδιο για το καλό της πατρίδας.

    «Δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα στο χθες. Θα πάρουμε την Ελλάδα του αύριο στα χέρια μας για να της δώσουμε την τιμή και την αξία, που της αξίζει», τόνισε και πρόσθεσε: «Η πατρίδα μας περιμένει με αγωνία. Χρειάζεται νέο όραμα και ελπίδα, που είστε εσείς. Ήρθε η στιγμή της μεγάλης δικαίωσης. Θα γίνουμε κυβέρνηση. Εδώ είναι οι άνθρωποι, που θα αλλάξουν τον τόπο».

    Τέλος, ο κ. Καρατζαφέρης αναφέρθηκε στις σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, αναφέροντας ότι «θέλουμε ισότιμη σχέση», γιατί -όπως είπε- «δεν προσκυνάμε, δεν γλύφουμε, δεν παρακαλάμε. Αυτή είναι η διαφορά μας με το σάπιο κατεστημένο».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 7 July 2009 - 6:30:30 UTC