Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-07-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Η κυβέρνηση είναι όμηρος του τυχαίου"

  • [01] "Η κυβέρνηση είναι όμηρος του τυχαίου"

    Τη διενέργεια πρόωρων εκλογών το Σεπτέμβριο, ζήτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σήμερα το απόγευμα στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, την πρώτη μετά τις Ευρωεκλογές, οι οποίες έδωσαν θετικό αποτέλεσμα για το Κίνημα.

    Οπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, «η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών θα αναδείξει μια νέα κυβέρνηση, η οποία θα καταρτίσει έναν αξιόπιστο προϋπολογισμό για το 2010 και θα χαράξει μια νέα πορεία ελπίδας και ανάταξης για τη χώρα».

    Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα στηρίξει την επανεκλογή του Κάρολου Παπούλια στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, εφόσον ο ίδιος το επιθυμεί και τόνισε ότι ο σημερινός Πρόεδρος έχει τιμήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το αξίωμά του.

    Ο κ. Παπανδρέου πρότεινε στην κυβέρνηση να συμφωνήσουν από σήμερα στην επανεκλογή του κ. Παπούλια, παράλληλα με την απόφαση για άμεση προσφυγή στις κάλπες.

    Ομιλία Γ. Ραγκούση

    Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι «όμηρος του τυχαίου», υποστήριξε ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Ραγκούσης, μιλώντας σήμερα στην πρώτη συνεδρίαση του Οργάνου μετά τις Ευρωεκλογές, όπου παρουσίασε τις εκτιμήσεις του Κινήματος για το αποτέλεσμά τους.

    Όπως τόνισε ο γραμματέας του Κινήματος, «στην πορεία προς τις εθνικές εκλογές, το ΠΑΣΟΚ αξιοποιεί το σύνολο των δυνάμεών του και μένει προσηλωμένο στην προτεραιότητα του στόχου του, ο οποίος είναι η μεγαλύτερη νίκη και η αυτοδυναμία στις εθνικές εκλογές». Υπογράμμισε δε, πως «κανένας άλλος επιμέρους στόχος δεν μπορεί να προταθεί πριν από την αναγκαιότητα της επίτευξης του μείζονος στόχου».

    Ο κ. Ραγκούσης ξεκαθάρισε πως δεν νοείται να τεθούν τώρα ζητήματα δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, διευκρινίζοντας ότι αυτό θα γίνει, όταν τα συντεταγμένα όργανα του Κινήματος αποφασίσουν πώς και πότε θα κινηθούν οι σχετικές διαδικασίες.

    Επιπλέον, αναφέρθηκε στον προγραμματισμό του κόμματος για το επόμενο διάστημα, σχεδιασμός ο οποίος περιλαμβάνει τα εξής:

    1. Πολιτική εξόρμηση στελεχών το επόμενο Σαββατοκύριακο με ανοιχτές και διευρυμένες νομαρχιακές εκδηλώσεις και διαδικασίες, με θέμα την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για το νέο πρότυπο της πράσινης ανάπτυξης.

    2. Ενόψει της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης προχωρεί σε κεντρικό επίπεδο η ολοκλήρωση της προγραμματικής προετοιμασίας.

    3. Οι αρμόδιοι τομείς του κινήματος έχουν ήδη τεθεί σε προεκλογική διάταξη και δουλεύουν για αυτό ήδη ο τομέας οργανωτικής πολιτικής και κινητοποιήσεων, ο τομέας επικοινωνίας, ο οποίος έχει αρχίσει την επεξεργασία της τελικής φάσης της επικοινωνιακής στρατηγικής, και ο τομέας ετεροδημοτών.

    Όπως, εξάλλου ανέφερε, «από τη Δευτέρα, 17 Αυγούστου, οπότε η χώρα θα εισέλθει εκ των πραγμάτων σε τυπική προεκλογική φάση, το ΠΑΣΟΚ θα ανακοινώσει, μόλις κριθεί απαραίτητο, την επιτροπή εκλογικού αγώνα». Ο χρόνος της συγκρότησης και ανακοίνωσης της επιτροπής κατάρτισης των εκλογικών συνδυασμών θα αποφασισθεί με ευθύνη του προέδρου του Κινήματος και του Πολιτικού Συμβουλίου.

    Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, ο κ. Ραγκούσης τόνισε ότι «η νίκη της 7ης Ιουνίου, ήταν μια νίκη - ανατροπή, καθώς το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να διαψεύσει όσους έσπευδαν, πριν ένα χρόνο, να προεξοφλήσουν το τέλος της δημοκρατικής παράταξης». Πρόσθεσε δε, ότι «οι Ευρωεκλογές επισημοποίησαν την οξύτατη κρίση διακυβέρνησης, που αντιμετωπίζει ο τόπος, και έδειξαν ότι οι πολίτες ζήτησαν αλλαγή κυβέρνησης, αλλά και κάτι βαθύτερο. Ζήτησαν και αλλαγή μοντέλου διακυβέρνησης, που περιλαμβάνει και την αλλαγή του ήθους διακυβέρνησης. Εν κατακλείδι οι Ευρωεκλογές ζήτησαν εθνικές εκλογές».

    Ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, κατηγόρησε, εξάλλου, την κυβέρνηση, ότι «είναι εκείνη που είχε την πρωτοβουλία ανακίνησης του θέματος της εκλογολογίας, θέτοντας δυο ερωτήματα προς το ΠΑΣΟΚ, πρώτον αν θα ψηφίσει εκ νέου τον Κάρολο Παπούλια για πρόεδρο της Δημοκρατίας και δεύτερον, αν θα συναινέσει στην εφαρμογή του εκλογικού νόμου Παυλόπουλου για τις προσεχείς εκλογές».

    Συνεχίζοντας την αναφορά του στο εκλογικό αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, είπε ότι η πραγματική του διάσταση γίνεται σαφέστερη αν στην όποια ανάλυση γίνεται συμπεριληφθεί η παράμετρος, που αφορά τις κυρίαρχες εκλογικές τάσεις στην Ευρώπη, όπου τα σοσιαλιστικά κόμματα υποχώρησαν.

    «Στην Ελλάδα, με το εκλογικό αποτέλεσμα της 7ης Ιουνίου πιστοποιήθηκε ότι τους τελευταίους δέκα μήνες θεμελιώθηκαν πολιτικοί συσχετισμοί, οι οποίοι θα καθορίσουν την πορεία της χώρας την επόμενη δεκαετία, καθώς και ότι το ΠΑΣΟΚ είναι η μόνη εναλλακτική εκδοχή διακυβέρνησης», είπε ο κ. Ραγκούσης και πρόσθεσε: «Η ήττα της ΝΔ δεν είναι μια απλή εκλογική ήττα, είναι μια μη διαχειρίσιμη ήττα για το κυβερνών κόμμα, που είχε ορίσει, ως πήχυ διαφοράς με το ΠΑΣΟΚ, το 3% και είναι μια προσωπική ήττα για τον κ. Καραμανλή. Και αυτό, φάνηκε μετά τις 7 Ιουνίου, που δεν ξαναχρησιμοποιήθηκε η φράση "Κώστας Καραμανλής, το ισχυρό χαρτί της ΝΔ"».

    Για το θέμα της αποχής στις Ευρωεκλογές, ο κ. Ραγκούσης είπε ότι η πραγματική αποχή τελικά ήταν της τάξης του 35%, αλλά, ούτως ή άλλως -όπως ανέφερε- «πρόκειται για μεγάλη αποχή», ενώ χαρακτήρισε δικαιολογημένη τη δυσπιστία των πολιτών στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος.

    Ωστόσο, πήρε σαφείς αποστάσεις από όσους προτίμησαν, ή προτιμούν, την αποχή και όχι τη συμμετοχή, διότι «μια τέτοια στάση προωθεί την αποδυνάμωση της πολιτικής εξουσίας, της μόνης εξουσίας, η οποία κατά βάση πηγάζει από τους πολίτες. Η αποχή, σε τελική ανάλυση, αποβαίνει σε βάρος των πολιτών, γιατί ενισχύει κέντρα δύναμης στην οικονομία και τα ΜΜΕ, που δεν αντλούν την εξουσία τους από τους πολίτες».

    Ανέφερε ακόμη ότι «η πορεία ανάκαμψης του ΠΑΣΟΚ, η οποία επισφραγίστηκε με τη νίκη στις Ευρωεκλογές, ξεκίνησε από το προηγούμενο καλοκαίρι με τον αποφασιστικό και ξεκάθαρο χειρισμό της υπόθεσης Siemens, όταν το ΠΑΣΟΚ αντέδρασε με πράξεις, δείχνοντας έμπρακτη συνέπεια με τη θέση του "ολα στο φως"».

    Η ανατροπή των συσχετισμών των πολιτικών δυνάμεων, όπως υποστήριξε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, «αποτυπώθηκε μετά τη διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν ο κ. Παπανδρέου παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την πορεία της χώρας, σε αντίθεση με το ναυάγιο του πρωθυπουργού».

    Τέλος, ο κ. Ραγκούσης κάλεσε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να επανεξετάσουν την αρνητική τους στάση έναντι των τεσσάρων προτάσεων για τη διαφθορά και την υπόθεση Siemens, που διατύπωσε χθες ο Γιώργος Παπανδρέου, και να τις αποδεχθούν, διότι «αυτές και, ενδεχομένως, άλλες προτάσεις μπορούν να πάνε τον τόπο μπροστά».

    Προτάσεις για την αντιμετώπιση της διαφθοράς

    «Ο τόπος έχει ανάγκη από εκλογές. Η ΝΔ δεν μπορεί να διαχειριστεί τις τύχες του έθνους», ανέφερε, μεταξύ άλλων, στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου ο πρόεδρος του Κινήματος και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει, ενόψει της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, πρόγραμμα διακυβέρνησης, το οποίο θα είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης για την εξειδίκευσή του, ώστε να γίνει κτήμα όλων.

    «Ο στόχος του ΠΑΣΟΚ», τόνισε ο κ. Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας ότι το κόμμα βρίσκεται ήδη σε εκλογική ετοιμότητα, «είναι η νίκη στις εκλογές, η αυτοδυναμία, αλλά και η διαμόρφωση ευρύτερων κοινωνικών συναινέσεων».

    Υπογράμμισε, επίσης, ότι ενόψει της αυριανής και μεθαυριανής συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου, το ΠΑΣΟΚ θέτει τις πολιτικές και προγραμματικές του πρωτοβουλίες για το επόμενο διάστημα, οι οποίες θα κινούνται κυρίως στο χώρο της οικονομίας και της διακυβέρνησης της χώρας.

    Αναφορικά με τα ζητήματα οικονομίας ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται σε δραματική οικονομική κατάσταση και ότι «αντίθετα με τις άλλες χώρες της Ευρώπης, η Ελλάδα δεν διαθέτει σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης».

    «Δεν έχουμε δει χειρότερη οικονομική κατάσταση στη χώρα», είπε και χαρακτήρισε τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης ως «μέτρα απελπισίας, που δεν αντιμετωπίζουν τα χρόνια προβλήματα, αλλά αντίθετα, χτυπούν τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα». Επιπλέον, υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση αναγγέλει ήδη νέο κύμα μέτρων τον Οκτώβριο, τα οποία θα πληρώσουν και πάλι οι ίδιοι».

    Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα διακυβέρνησης, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «η κυβέρνηση λειτουργεί σε πολιτικο κενό» και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα διαφάνειας και διαφθοράς. Ειδική και μακρά αναφορά έκανε στην υπόθεση της Siemens, με αφορμή την οποία διατύπωσε τέσσερις προτάσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

    Οι προτάσεις του κ. Παπανδρέου είναι οι εξής:

    Α. Έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση της Siemens.

    Β. Να στραφεί η κυβέρνηση κατά της γερμανικής εταιρίας, για να δώσει όλα τα στοιχεία που αφορούν στην Ελλάδα.

    Γ. Να υπάρξει ρύθμιση ειδικά για τη διαφθορά πολιτικών προσώπων, που να παρέχει ευνοϊκή μεταχείριση σε όσους δίνουν στοιχεία και αποδείξεις για επίορκους πολιτικούς.

    Δ. Τα περιουσιακά στοιχεία, που δεν προκύπτουν από το πόθεν έσχες, να κατάσχονται.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι υπάρχει άμεση ανάγκη πλήρους διερεύνησης της υπόθεσης Siemens, ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει κάνει σαφείς και ξεκάθαρες προτάσεις για τα θέματα αυτά και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι επιμένει να σιωπά.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι σε ζητήματα που αφορούν το δημόσιο συμφέρον, «για μένα, δεν υπάρχουν σύντροφοι, φίλοι και γνωστοί». Ανέφερε, επίσης, ότι στα ζητήματα διαφθοράς «το ΠΑΣΟΚ έχει μια συνεπή στάση, διαφάνεια με κάθε κόστος και χωρίς καμία εξαίρεση» και υποστήριξε πως, αντίθετα, «η ΝΔ βρίσκεται σε ομηρεία από κάθε υπόθεση διαφθοράς». Είπε, επίσης, ότι σήμερα γίνεται προσπάθεια να μπει σε ομηρεία όλος ο πολιτικός κόσμος.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε σε όσα καταλογίζονται στο ΠΑΣΟΚ για την υπόθεση της Siemens, υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος είναι ο πρώτος που θέλει να γνωρίζει «ποιος έχει παραβεί το καθήκον του, ποιος έχει εμπλακεί στο παρελθόν σε σκανδαλώδεις υποθέσεις».

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το ΠΑΣΟΚ πήρε πρωτοβουλίες για το δικό του χώρο και θα περίμενε να ακολουθήσουν και τα άλλα κόμματα, «κάτι το οποίο δεν συνέβη», ενώ παρουσιάζοντας τις τέσσερις προτάσεις του για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, υπογράμμισε πως όσες από αυτές χρειάζονται νομοθετική ρύθμιση την οποία δεν θα κάνει η κυβέρνηση σήμερα, θα την κάνει η αυριανή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

    Οπως ανέφερε, «ανοιχτή υπόθεση δεν είναι μόνο εκείνη της Siemens. Ανοιχτές είναι και άλλες υποθέσεις, όπως του Βατοπαιδίου, των ομολόγων, των υποκλοπών, των άγονων γραμμών και άλλες για τις οποίες ο ελληνικός λαός απαιτεί να μάθει την αλήθεια».

    Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε και τη συναίνεση των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης στο πλαίσιο των άμεσων μέτρων, που πρότεινε σήμερα για την αντιμετώπιση της διαφθοράς.

    Ο πρόεδρος του Κινήματος ενημέρωσε τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου και για την πρόσφατη περιοδεία του στα Βαλκάνια. Τόνισε ότι διαπίστωσή του είναι πως τα τοπικά προβλήματα είναι και διεθνή προβλήματα, όπως είναι η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, η δημιουργία ενός κράτους, που θα ρυθμίζει αγορές και η ανάγκη μιας παγκόσμιας διακυβέρνησης, που θα διασφαλίζει τον έλεγχο και την προστασία των χρημάτων των λαών. Αναφερόμενος δε, στο ζήτημα της διαφθοράς σε παγκόσμιο επίπεδο, τόνισε ότι πρόκειται για ένα «ζήτημα αιχμαλωσίας των δημοκρατικών θεσμών και των μέσων ενημέρωσης».

    Ανέφερε, επίσης, ότι η Σοσιαλιστική Διεθνής συγκρότησε ειδική ομάδα για την πράσινη ανάπτυξη, ενώ το Σεπτέμβριο θα παρουσιαστούν οι προτάσεις της Διεθνούς στον ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο και στο τέλο του έτους, στην Παγκόσμια Διάσκεψης της Κοπεγχάγης.

    Τέλος, είπε ότι στη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Διεθνούς στο Μαυροβούνιο πρότεινε να ολοκληρωθεί η ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2014, με τη συμπλήρωση εκατό ετών από την έναρξη του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου και όχι «πρέπει να χτυπηθεί η λογική της κούρασης της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την προηγηθείσα διεύρυνση και να αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ενωση τις ευθύνες της για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων».

    Μηνυτήρια αναφορά βουλευτών ΠΑΣΟΚ για δομημένα ομόλογα ΑΤΕ

    Μηνυτήρια αναφορά, «με νέα στοιχεία για το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων της ΑΤΕ» κατέθεσαν στην Εισαγγελία Αθηνών ομάδα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής το γραμματέα του Τομέα Τεκμηρίωσης του κινήματος Γρ. Νιώτη. Για την υπόθεση αυτή, σημειώνουν οι βουλευτές σε σχετική ανακοίνωσή τους, το ΠΑΣΟΚ είχε ήδη καταθέσει αναφορά κατά του Διοικητή της ΑΤΕ, κ. Δημήτρη Μηλιάκου.

    Οι βουλευτές, που εγκαλούν τη διοίκηση της ΑΤΕ για αγορά δομημένων ομολόγων που «ζημίωσαν» την τράπεζα εκατοντάδες εκατομμύρια και για πληρωμή προμηθειών «αγνώστου ύψους», ζητούν «την πλήρη διερεύνηση του σκανδάλου από την Δικαιοσύνη και τον καταλογισμό ευθυνών, για την τεράστια ζημία που υπέστη η Α.Τ.Ε. από τις ενέργειες του Διοικητή της κ. Δ. Μηλιάκου, των μελών της Διοίκησης και όσων συνέπραξαν στο τεράστιο αυτό σκάνδαλο».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 3 July 2009 - 14:30:21 UTC