Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-07-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τρισέ: Στα μέσα του 2010 η ανάκαμψη
  • [02] Στα 109 τα κρούσματα της νέας γρίπης
  • [03] "Σοβαρά προβλήματα"

  • [01] Τρισέ: Στα μέσα του 2010 η ανάκαμψη

    Ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης περί τα μέσα του 2010 αναμένει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ. Παράλληλα, χαρακτήρισε "κατάλληλα" τα τρέχοντα επίπεδα των επιτοκίων και "βραχύβιο" τον αρνητικό πληθωρισμό στη ζώνη του κοινού νομίσματος, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη σημερινή απόφαση της ΕΚΤ για διατήρηση του βασικού επιτοκίου στο ιστορικό χαμηλό του 1%.

    "Τα σημερινά επιτόκια παραμένουν κατάλληλα, λαμβανομένου υπόψη του συνόλου των πληροφοριών και αναλύσεων που ήταν διαθέσιμες από τη συνάντηση του ΔΣ της ΕΚΤ της 4ης Ιουνίου μέχρι σήμερα", τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας.

    Ο ίδιος προέβη, εξάλλου, στην εκτίμηση ότι "η πτώση του ετήσιου πληθωρισμού σε αρνητική περιοχή, τον Ιούνιο, επιβεβαίωσε προηγούμενες εκτιμήσεις και αντικατοπτρίζει, κυρίως, παροδικές καταστάσεις". "Μετά την επάνοδο σε θετικό πληθωρισμό, αναμένουμε μετριασμένες εξελίξεις στο μέτωπο των τιμών", είπε ο κ. Τρισέ.

    "Οι πρόσφατες ανακοινώσεις στοιχείων και η εξέταση των πληροφοριών δίνουν περαιτέρω ενδείξεις ότι η οικονομική δραστηριότητα θα παραμείνει πιθανά εξασθενημένη φέτος αλλά εκτιμάται ότι η υποχώρησή της θα είναι λιγότερο ισχυρή από ό,τι στο πρώτο τρίμηνο του 2009. Κοιτώντας στον επόμενο χρόνο, μετά από μία φάση σταθεροποίησης, αναμένεται σταδιακή ανάκαμψη με θετικούς τριμηνιαίους ρυθμούς ανάπτυξης περί τα μέσα του 2010", υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

    Η προσφορά ρευστότητας, ύψους 442 δισ. ευρώ προς τις τράπεζες την προηγούμενη εβδομάδα "αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω το βαθμό ρευστότητας των τραπεζών και να στηρίξει την ομαλοποίηση των χρηματαγορών", είπε ο κ. Τρισέ.

    Οσον αφορά τις δημοσιονομικές πολιτικές, "το ΔΣ της ΕΚΤ καλωσορίζει τους προσανατολισμούς των δημοσιονομικών πολιτικών που συμφωνήθηκαν από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης τον προηγούμενο μήνα. Ως προς τις διαρθρωτικές πολιτικές, υπάρχει ανάγκη εντατικοποίησης των προσπαθειών για στήριξη της αναπτυξιακής δυναμικής της ευρωζώνης", είπε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

    [02] Στα 109 τα κρούσματα της νέας γρίπης

    Δύο επιπλέον κρούσματα της νέας γρίπης αναφέρθηκαν σήμερα το απόγευμα, από το Εργαστήριο Αναφοράς Νοτίου Ελλάδος.

    Πρόκειται για δύο άνδρες 19 και 21 ετών, Αγγλικής Υπηκοότητας, οι οποίοι ήρθαν από τη Μ. Βρετανία.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ, τα περιστατικά που νόσησαν από το νέο ιό της γρίπης ανέρχονται σε εκατόν εννέα (109), από τα οποία σαράντα δύο (42) έχουν ιαθεί πλήρως. Οι υπόλοιποι ασθενείς ακολουθούν τις προβλεπόμενες διαδικασίες νοσηλείας.

    Στα πλαίσια ενίσχυσης των Νοσοκομείων Αναφοράς το υπουργείο Υγείας αποφάσισε την ενεργοποίηση του Γενικού Νοσοκομείου Αττικής «ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΓΚ» ως Νοσοκομείο Αναφοράς ενηλίκων για τη νέα γρίπη Α/Η1Ν1.

    Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι αν και η νέα γρίπη έχει λάβει χαρακτήρα πανδημίας και είναι αναμενόμενο να αυξάνονται τα κρούσματα, η συμπτωματολογία της νόσου συνεχίζει να είναι ήπια.

    Ο Τομέας Υγείας, το Ε.Κ.ΕΠ.Υ. και το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. βρίσκονται σε εγρήγορση για την αντιμετώπιση περιστατικών από τον νέο ιό της γρίπης.

    [03] "Σοβαρά προβλήματα"

    H κυβέρνηση και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «οφείλουν να δώσουν έναν απολογισμό δικό τους, πέρα από τις έρευνες στη Γερμανία, ή αλλού, να κάνουν μια έκθεση, μια ανάκριση, μια εξέταση στο εσωτερικό τους για την υπόθεση SIEMENS», τόνισε σε σημερινή του ομιλία ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Αλαβάνος, διατυπώνοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι «τα προβλήματα, που εμφανίζει, η χώρα μας στον τομέα της έρευνας είναι ιδιαίτερα σοβαρά».

    Ο κ. Αλαβάνος παρενέβη σε ημερίδα, που οργάνωσε η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για την Έρευνα στην Ελλάδα (με αφορμή την επικείμενη συζήτηση στη βουλή), με τη συμμετοχή δεκάδων επιστημονικών και κοινωνικών φορέων.

    Έκανε, μάλιστα, λόγο και για δημιουργία υπουργείου Παιδείας και Έρευνας, προκειμένου να υπογραμμίσει τη βαρύτητα που αποδίδει το κόμμα του στην έρευνα και την ανάπτυξη της χώρας. Σημείωσε πως «δεν είναι τυχαίο ότι οι εκτιμήσεις, που έρχονται από χώρες, οι οποίες είναι ανταγωνιστικές, είτε οικονομικά, είτε γεωπολιτικά, με την Ελλάδα είναι ότι η Ελλάδα θεωρείται εύκολος αντίπαλος. Διότι, σε μια εποχή μεγάλων ανακατατάξεων και αναδιατάξεων στη διεθνή σκηνή, η Ελλάδα, αντί να βάλει κάποιους στόχους, αντί να μελετήσει τα υπόγεια κοινωνικά και οικονομικά ρεύματα, αντί να βάλει κάποια θεμέλια, κατασπαταλά όλες τις δυνάμεις της στις υποθέσεις αυτές (σ.σ. υπόθεση Siemens)».

    Αναφερόμενος στο νόμο, που ψηφίσθηκε τον Απρίλιο του 2008, ο κ. Αλαβάνος είπε ότι «επρόκειτο για ένα συνονθύλευμα, το οποίο αποδείχθηκε αδύνατο να εφαρμοστεί και έτσι, το Μάρτιο του 2009, δύο μήνες μετά την επίσημη ημερομηνία έναρξης της εφαρμογής του, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να μεταθέσει την έναρξη ισχύος του για τον Ιανουάριο του 2010» και πρόσθεσε: «Και είναι εντελώς αμφίβολο αν ο νόμος αυτός μπορεί να εφαρμοστεί, τουλάχιστον όπως ψηφίστηκε».

    Όπως υποστήριξε ο κ. Αλαβάνος, η μόνη, ίσως «συμπαθής» για τον ίδιο, μεταρρύθμιση της ΝΔ, σε ό,τι αφορά τις προθέσεις, είναι αυτή που αφορά τον περιορισμό του καπνίσματος, «παρά το γεγονός ότι βλέπουμε πως οι βλαβερές συνέπειες για τους καπνιστές σήμερα μπορούν να γίνουν με τον τρόπο, που οργανώθηκε, βλαβερές συνέπειες για χιλιάδες καταστηματάρχες στη χώρα μας».

    Επικρίνοντας περαιτέρω την κυβερνητική πολιτική ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «στο θέμα των Ερευνητικών Κέντρων η κυβέρνηση είναι προκλητική, διότι πώς μπορεί μια κυβέρνηση να μιλάει για πανσπερμία Ερευνητικών Κέντρων, όταν, για παράδειγμα, έχει συμβάλει πάρα πολύ αυτή σ΄αυτό;».

    «Είναι χαρακτηριστικό -πρόσθεσε- ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του κ. Στυλιανίδη στο υπ. Παιδείας, δημιουργήθηκαν έξι ερευνητικά κέντρα στην ευρύτερη περιφέρειά του και αντίστοιχα στοιχεία βρίσκει κανείς για προηγούμενους υπουργούς Παιδείας ή υπουργούς Ανάπτυξης. Είναι εντυπωσιακό επίσης, ότι η κυβέρνηση προχωράει χωρίς κανένα διάλογο, χωρίς καμία συζήτηση και χωρίς κανένα σχέδιο».

    Επιπλέον, υποστήριξε ότι «δεν έχει γίνει κανένας διάλογος με τα άμεσα εμπλεκόμενα Ερευνητικά Κέντρα», υπογραμμίζοντας ότι «πρώτος στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να σταματήσει το εγχείρημα της κυβέρνησης».

    «Όχι να μην αναζητήσουμε και μοντέλο και τρόπο λειτουργίας και μείωση της πανσπερμίας και απόδοση κ.λπ. στον τομέα της έρευνας. Εμείς ζητάμε από το υπουργείο Ανάπτυξης να αποσύρει όλες αυτές τις αθεμελίωτες αποφάσεις, που ανακοίνωσε, και να προχωρήσει, ως οφείλει, σε ουσιαστικό διάλογο με την ερευνητική κοινότητα και τους φορείς με στόχο τον πραγματικό εξορθολογισμό και την ενίσχυση των Ερευνητικών Κέντρων στην κατεύθυνση της χάραξης μιας συνεκτικής εθνικής πολιτικής για την έρευνα».

    Ο κ. Αλαβάνος υπογράμμισε τη σημασία του εθνικού σχεδιασμού στο συγκεκριμένο θέμα, διότι «δεν μπορεί το καράβι με πολλά μποφόρ, που υπάρχουν σήμερα στα πλαίσια μια διεθνούς κρίσης, η οποία δεν έχει εξαλειφθεί, να πλέει χωρίς να έχει σχέδιο».

    Συνάντηση Τσίπρα με πρέσβεις Κούβας και Βενεζουέλας

    Με τους πρέσβεις της Κούβας κ. Ερμές Ερρέρα και της Βενεζουέλας κ. Ροντρίγκο Τσάβες Σαμούδιο συναντήθηκε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Τσίπρας.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ καταδίκασε το πραξικόπημα στην Ονδούρα και κάλεσε τους δύο πρέσβεις για να εκφράσει την αλληλεγγύη του στον λαό της Ονδούρας, ενώ ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να πάρει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες ώστε να πιέσει και στην ΕΕ και σε διεθνές επίπεδο προκειμένου τις επόμενες μέρες και ώρες να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή πίεση προς την πραξικοπηματική κυβέρνηση της Ονδούρας για να σταματήσει αυτός ο αντιδημοκρατικός σχεδιασμός και να επιστρέψει στην Ονδούρα ο πρόεδρος Σελάγια και να αναλάβει εκ νέου καθήκοντα.

    Ο Πρέσβης της Κούβας, κ. Ερμές Ερρέρα, ευχαρίστηκε την ελληνική κυβέρνηση και τα κόμματα για τις αντιδράσεις τους στο πραξικόπημα που έγινε στην Ονδούρα , ενώ ο πρέσβης της Βενεζουέλας τόνισε ότι με αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ονδούρα ξαναβιώνουμε αυτό που βιώσαμε σε παλιότερες δεκαετίες στην Λατινική Αμερική.

    Δυστυχώς, πρόσθεσε, δεν είναι μια νέα εμπειρία για την Λατινική Αμερική ένα στρατιωτικό πραξικόπημα αλλά τα τελευταία χρόνια συντελούνται πολύ μεγάλες πολιτικές αλλαγές στην Λατινική Αμερική και στην Καραϊβική και δεν είναι τόσο εύκολο όσο σε παλιότερες δεκαετίες να επαναλαμβάνεται η ιστορία των πραξικοπημάτων έτσι όπως την βιώσαμε στις χώρες μας και γι αυτόν τον λόγο η σημερινή κατάσταση στην Ονδούρα δεν είναι τόσο εύκολη για τους πραξικοπηματίες και γι αυτούς που βρίσκονται πίσω από αυτούς.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 2 July 2009 - 16:30:19 UTC