Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-06-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Στην πρώτη γραμμή των αγώνων"
  • [02] "Διαρθρωτικά μέτρα"

  • [01] "Στην πρώτη γραμμή των αγώνων"

    «Αντί να παίζουμε το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι και να μην ξέρουμε τί θα γίνει με τον κ. Χριστοφοράκο, εμείς ζητάμε από την ελληνική κυβέρνηση να πάρει μέτρα», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, καλώντας την κυβέρνηση να λάβει μέτρα κατά της Siemens, καθώς, όπως είπε, «με βάση την κοινοτική νομοθεσία, από τη στιγμή που η ίδια η εταιρία έχει αποδεχθεί ότι υπάρχει ένα πρόβλημα διαφθοράς και προσπάθειας εξαγοράς κρατικών αξιωματούχων, έχουμε τη δυνατότητα να παγώσουμε όλες τις προμήθειες».

    Ο κ. Αλαβάνος πρόσθεσε ότι «πρέπει να δώσουμε ένα μήνυμα στις γερμανικές αρχές, ώστε ο Χριστοφοράκος να εκδοθεί, να ριχθεί φως, να αρχίσει η πολιτική ζωή να αποκαθίσταται και όσοι έχουν ευθύνες, πρόσωπα και κόμματα στα πλαίσια του δικομματισμού, να τις αναλάβουν».

    Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε το πρωί με την Παναττική Ενωση Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Αλαβάνος ζήτησε να μείνει ανοιχτός ο φάκελος της Κ. Κούνεβα και να ξαναρχίσει η ανάκριση, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι επί του θέματος αναμένει μια απάντηση από τους αρμόδιους.

    Ο κ. Αλαβάνος είπε ακόμη ότι «δεν είναι υπερβολή να μιλήσουμε για δουλεία, ή για μεσαίωνα για την κατάσταση, που υπάρχει σχετικά με τον τομέα της καθαριότητας ακόμη και στον δημόσιο τομέα. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, μέσα στον "Ερυθρό Σταυρό" να πληρώνεται μια καθαρίστρια 600 β¬, να δουλεύει τρεις βάρδιες και να κοιμάται στο νοσοκομείο. Δεν μπορεί στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, τον "Ευαγγελισμό", καθαρίστρια να δηλώνεται ότι παίρνει 1.700β¬, να κάνει δουλειά για 1.700β¬ και στην πραγματικότητα να εισπράττει 600 ⬻.

    Για την επίλυση των προβλημάτων των καθαριστριών, αλλά και άλλων εργαζομένων, ο κ. Αλαβάνος δήλωσε ότι θα επιδιώξει συνάντηση με την υπουργό Απασχόλησης

    Τσίπρας: Στην πρώτη γραμμή των αγώνων

    «Το κρίσιμο για τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α είναι να επιστρέψει στην πρώτη γραμμή των αγώνων δίπλα στους εργαζόμενους και στη νεολαία. Το κλειδί για την ανάκαμψη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α είναι να μην κάνει πίσω και να συνεχίσει αυτή τη διαρκή εδώ και δυο χρόνια συνομιλία με τη νέα γενιά». Τα παραπάνω υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του σε σύσκεψη στελεχών του κόμματος από την Κεντρική Μακεδονία που πραγματοποιήθηκε χθες στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Σταυρούπολης.

    Πρόσθεσε πως «θα ήταν ολέθριο λάθος αν αλλάξουμε ρότα και εγκαταλείψουμε την προσπάθεια της δικής μας ανανέωσης, αλλά και της ανάδειξης των νεολαιίστικων προβλημάτων σε προτεραιότητα, όπως κάναμε μέχρι τώρα».

    Ο κ. Τσίπρας εξήγησε πως όταν μιλάει για ανανέωση δεν αναφέρεται στην ηλικιακή, αλλά αυτή αφορά τις δομές και τη λειτουργία του κόμματος.

    Ζήτησε «συγγνώμη» από τον κόσμο του ΣΥΝ για τον αδικαιολόγητα καταστροφικό τρόπο, όπως είπε, με τον οποίο το κόμμα διαχειρίστηκε το αρνητικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και πρόσθεσε ότι θα έρθει και η ώρα κατανομής των ευθυνών.

    Αναγνώρισε ότι υπάρχει θυμός στη βάση του κόμματος, επισημαίνοντας οτι ο ίδιος οφείλει να λειτουργήσει θεσμικά και συντεταγμένα ως πρόεδρος όλου του ΣΥΝ, και αυτών που τον ψήφισαν και αυτών που δεν τον ψήφισαν.

    Αναφερόμενος στα αίτια που οδήγησαν στο αρνητικό για τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α αποτέλεσμα των ευρωεκλογών επισήμανε ότι υπήρξαν λάθη και παραλείψεις. Το ζήτημα είναι να μάθουν από τα λάθη και να γίνουν διορθώσεις.

    Ο ΣΥΝ δεν έπεισε για το ποια είναι η εναλλακτική πρόταση του, δεν κατάφερε να βγει από το κάδρο της απαξίωσης, έχασε το ηθικό πλεονέκτημα που είχε στις εκλογές του 2007 και υπήρξε αδυναμία διαχωρισμού της αυθόρμητης εξέγερσης των νέων από τον φετιχισμό της βίας στα γεγονότα του περασμένου Δεκεμβρίου, είπε. Παράλληλα σημείωσε ότι καλώς ο ΣΥΝ υπερασπίστηκε τους αγώνες των νέων και θα πρέπει αν συνεχίσουν να τους υπερασπίζεται.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ επισήμανε ότι μετά τις ευρωεκλογές παρατηρείται μια μετατόπιση της ατζέντας προς τα δεξιά και υπογράμμισε: «Από τις ευρωεκλογές και μετά έχουμε κυβέρνηση Καρατζαφέρη και αξιωματική αντιπολίτευση Καρατζαφέρη. Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ ανταγωνίζονται ποιος θα πλειοδοτήσει περισσότερο σε λαϊκισμό, πάνω στο τεράστιο κοινωνικό και ανθρωπιστικό θέμα των οικονομικών προσφύγων.

    Ασκησε κριτική στην κυβέρνηση για το νόμο σχετικά με τις «κουκούλες» και για το ΠΑΣΟΚ είπε ότι δεν μπορεί να αποτελέσει το αντίβαρο στη μετατόπιση προς τα δεξιά. Σχολίασε ότι η θέση ου ΠΑΣΟΚ για μηδενική ανοχή στη λαθρομετανάστευση ήταν προεκλογικό σποτ της Ν.Δ. στις εκλογές του 2004.

    [02] "Διαρθρωτικά μέτρα"

    H αντιμετώπιση αυτής της φάσης της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης και η διέξοδος προς την ανάκαμψη, ήταν το δεύτερο θέμα, που απασχόλησε τα μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Kόμματος, κατά τη διημερίδα στον «Aστέρα» της Bουλιαγμένης.

    Στην παρέμβασή του ο υπουργός Oικονομίας και Oικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου, υπογράμμισε ότι «κάθε περίοδος κρίσης κρύβει και ευκαιρίες» και «η παρούσα κρίση προτάσσει την ανάγκη προώθησης αλλαγών». «Εμείς, στην Ελλάδα, γνωρίζουμε ότι ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων είναι ο καλύτερος για την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων», σημείωσε ο υπουργός.

    Παρουσιάζοντας δε, την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης, επισήμανε την προσήλωση της κυβέρνησης στην «τήρηση των δεσμεύσεων και των στόχων, που έχει θέσει», προωθώντας, ταυτόχρονα, «στοχευμένες αλλαγές μακροπρόθεσμου και διαρθρωτικού χαρακτήρα» στο πνεύμα της στρατηγικής της Λισαβώνας.

    Όπως ανέλυσε ο κ. Παπαθανασίου, ο βέλτιστος δρόμος προς την ανάκαμψη πρέπει να προωθεί τρεις διαδικασίες: Τις μεταρρυθμίσεις (ώστε να γίνει πιο αποτελεσματικός ο δημόσιος τομέας και να μειωθεί η γραφειοκρατία), τις αναγκαίες προσαρμογές με ταχύτητα και αποφασιστικότητα (διότι «ο χρόνος δεν είναι σύμμαχός μας») και την επίτευξη συναίνεσης ιδιαίτερα με τους κοινωνικούς εταίρους, διότι στην αντίθετη περίπτωση «η εφαρμογή των όποιων αλλαγών θα αποδειχθεί μια πολύ δύσκολη υπόθεση».

    H επίτροπος Bίβιαν Ρέντινγκ υποστήριξε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν με προσοχή και να περιοριστούν οι «υπερβολικές δαπάνες» για την οικονομική στήριξη και να αξιοποιηθούν τα κονδύλια για την ενίσχυση της έρευνας, διότι χωρίς τη χρηματοδότηση της έρευνας «δεν θα είμαστε έτοιμοι να εισέλθουμε στην περίοδο της ανάκαμψης, να αναθερμάνουμε την οικονομία».

    H επίτροπος ζήτησε να θεσπιστούν μεγαλύτερα κίνητρα για την επάνοδο των εργαζομένων στην αγορά εργασίας και δυνατότητες για τους εργαζόμενους να αλλάξουν τομέα εργασίας. Τονίζοντας ότι «πρέπει να προωθούμε πολιτικές, που οδηγούν σε συνεκτική οικονομία και όχι σε άθροισμα επιμέρους οικονομιών», ώστε να υπάρχει «πλήρης συμβατότητα στην προώθηση των επιμέρους μέτρων», επισήμανε ότι το πρόβλημα δεν λύνεται με «κατακερματισμένες ενέργειες».

    Aναφερόμενη ιδιαίτερα στον τομέα της αρμοδιότητάς της, η επίτροπος υπογράμμισε τη σημασία των ευρυζωνικών δικτύων στην εξυπηρέτηση της ανάπτυξης και ιδιαίτερα στην ανάγκη αξιοποίησής τους από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Εστίασε στην ανάγκη προώθησης των οπτικών ινών και της μετάβασης από την αναλογική τηλεόραση στη ψηφιακή τηλεόραση και, επιπλέον, αναφέρθηκε στην κινητή τηλεφωνία τρίτης γενιάς.

    H αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Kοινοβουλίου, Ρόδη Kράτσα-Tσαγακροπούλου, παρατήρησε πως «η κρίση διέψευσε το κυρίαρχο μύθευμα» πως η συνεχής αυτο-ρύθμιση της παγκόσμιας αγοράς θα οδηγεί σε περισσότερη ανάπτυξη και απασχόληση και τόνισε πως αντίθετα, σήμερα, επείγει «η επιστροφή των ρυθμίσεων και της εποπτείας στο χώρο της παγκόσμιας οικονομίας».

    «Oι προσπάθειες αντιμετώπισης της κρίσης, όμως, δεν πρέπει να υποβαθμίσουν τα σχέδια πράσινης ανάπτυξης και αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών, όπως επίσης δεν πρέπει να παραμερίσουν τις πολιτικές, που εξυπηρετούν το κοινωνικό μας μοντέλο», διευκρίνισε η κ. Κράτσα.

    Στις παρεμβάσεις τους οι ευρωβουλευτές, μέλη του Ε.Λ.K., επανέλαβαν συχνά την αναφορά του κ. Παπαθανασίου πως η κρίση δημιουργεί «ευκαιρίες» και τονίζοντας πως «αν δεν τις αδράξουμε εμείς, θα τις αδράξουν οι αριστεροί», υπογράμμισαν πως «πρέπει σταδιακά να επανέλθουμε στους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας».

    Σημείωσαν ακόμη, πως ταυτόχρονα με τις νέες τεχνολογίες απαιτούνται και υποδομές («πώς θα παραλάβω αυτό που παρήγγειλα απ΄το Ίντερνετ, αν δεν υπάρχει δρόμος για να φτάσει στο σπίτι μου;», ειπώθηκε χαρακτηριστικά), ότι η «επόμενη μέρα» θα είναι εκ προοιμίου υπονομευμένη αν δεν υπάρξει συστηματικός έλεγχος και αναστολή της «εκκόλαψης συμπεριφορών ασυδοσίας» (Γ. Kουμουτσάκος) και πως πρέπει να υπάρξει βελτίωση της λειτουργίας των αγορών, που παρουσίασαν στρεβλώσεις.

    Ομιλία Παπαθανασίου σε εκδήλωση του ΙΟΒΕ

    "Η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση και το σχέδιο να ανταποκριθεί στις προκλήσεις που φέρνει για την οικονομία και τη χώρα μας η επόμενη μέρα, μετά την κρίση, να αλλάξει προς το καλύτερο τις δομές της ελληνικής οικονομίας και να προσαρμόσει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας μας στις ανάγκες της νέας εποχής".

    Τη θέση αυτή διατύπωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου μιλώντας το πρωί σε εκδήλωση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Μελετών (ΙΟΒΕ) με θέμα "Προκλήσεις Οικονομικής Πολιτικής".

    Ο κ. Παπαθανασίου επισήμανε πως η περίοδος που διανύουμε σήμερα είναι η δυσκολότερη και ταυτόχρονα η πλέον κρίσιμη για τη μετέπειτα πορεία της οικονομίας μας, και διατύπωσε την εκτίμηση ότι "η ελληνική οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει προς το τέλος του 2009 και θα έχει επιστρέψει έγκαιρα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2010". Όπως είπε, τα δύο μεγάλα, διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία είναι το δημοσιονομικό έλλειμμα και κυρίως το πολύ υψηλό δημόσιο χρέος και η διαχρονικά χαμηλή ανταγωνιστικότητα της.

    Ο κ. Παπαθανασίου τόνισε πως "στόχος μας είναι η μείωση του ελλείμματος στο 3,7% του ΑΕΠ το 2009 και κάτω από το 3% το 2010" και συμπλήρωσε πως "σαφώς και γνωρίζουμε τις δυσκολίες για την επίτευξη ενός τέτοιου στόχου, ειδικά μάλιστα σε μια περίοδο όπου η ανάπτυξη επιβραδύνεται πέρα από τις προβλέψεις μας και τα φορολογικά έσοδα μειώνονται".

    Σχετικά με τα πρόσφατα οικονομικά μέτρα, ο κ. Παπαθανασίου ανέφερε πως "τα μέτρα αυτά, σίγουρα, δεν είναι ευχάριστα και πρώτα από όλα για την κυβέρνηση. Είναι όμως αναγκαία και κατά το δυνατόν δίκαια κατανεμημένα. Αναγκαία, προκειμένου να εξισορροπηθούν οι απώλειες εσόδων που προκαλεί η κρίση. Και δίκαια κατανεμημένα, γιατί το βάρος πέφτει σε όσους έχουν αποδεδειγμένα μεγαλύτερες οικονομικές δυνατότητες και μπορούν να συνεισφέρουν στην εθνική προσπάθεια". Όπως σημείωσε "φορολογικό ξεζούμισμα ασφαλώς δεν αποτελεί για παράδειγμα η αύξηση του φόρου στην κινητή τηλεφωνία, η οποία και δεν αποτελεί ανελαστική δαπάνη. Αλλά να προτείνεις, όπως προτείνει το ΠΑΣΟΚ, όλα τα εισοδήματα - από εργασία, από μερίσματα, από ενοίκια, από υπεραξίες - να φορολογούνται στην ίδια κλίμακα".

    Σύμφωνα με τον υπουργό τα μέτρα που θα προωθήσει η κυβέρνηση τον Οκτώβριο, ενόψει της κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2010, αλλά και της υποβολής στην Ευρωπαϊκή Ένωση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ), θα είναι μακροπρόθεσμου και διαρθρωτικού χαρακτήρα. Όπως είπε τα μέτρα θα στοχεύουν στον περιορισμό της φοροδιαφυγής και δεύτερον στον περιορισμό των δαπανών του δημοσίου.

    Ως προς την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, ο κ. Παπαθανασίου ανέφερε πως η κυβέρνηση σχεδιάζει και υλοποιεί μια νέα γενιά διασταυρώσεων, εκσυγχρονίζει τη φορολογική νομοθεσία, προχωρεί σε ανάλογες βελτιώσεις στον τομέα του φοροελεγκτικού μηχανισμού, προχωρεί σε μια σειρά στοχευμένων μέτρων (κάτοχοι σκαφών αναψυχής, εισοδήματα γιατρών και δικηγόρων), προχωρεί στην ηλεκτρονική διασύνδεση των εφοριών με τις επιχειρήσεις (ώστε να ελέγχεται on line η έκδοση των τιμολογίων και να εξασφαλίζεται η διασταύρωση των στοιχείων).

    Ως προς τη μείωση των δαπανών, ο κ. Παπαθανασίου ανέφερε πως η κυβέρνηση προγραμματίζει το διαχωρισμό των υπηρεσιών συντάξεων και υγείας (αποτελεσματικότερος έλεγχος των δαπανών, καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών), προχωρεί στην επανεξέταση των "βαρέων και ανθυγιεινών" επαγγελμάτων και στην αυστηρότερη εφαρμογή των κριτηρίων για τη χορήγηση αναπηρικών συντάξεων, προωθεί κίνητρα για την παραμονή των εργαζομένων στην εργασία, προωθεί μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου της εισφοροδιαφυγής, σχεδιάζει μια σειρά από διαρθρωτικές παρεμβάσεις (π.χ είσοδος των νέων στην αγορά εργασίας, μέσω της παροχής κινήτρων και της κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος), προχωρεί στην απελευθέρωση μιας σειράς κλειστών μέχρι σήμερα επαγγελμάτων, προχωρεί στη συγχώνευση και κατάργηση φορέων του δημοσίου με στόχο τη μείωση του αριθμού τους, προωθεί την πληρωμή των αμοιβών στο δημόσιο από μια και μόνο Αρχή, η οποία θα φέρει και την ευθύνη παρακολούθησης και ελέγχου, σχεδιάζει την κατάρτιση ενός νέου μισθολογίου για τους νεοπροσλαμβανόμενους δημοσίους υπαλλήλους, ώστε σε βάθος χρόνου να υπάρξει εξορθολογισμός των αντίστοιχων δαπανών και οι υπάλληλοι με τα ίδια προσόντα και τα ίδια χρόνια υπηρεσίας, ανεξαρτήτως Υπουργείου που υπηρετούν, να έχουν τις ίδιες απολαβές, προωθεί παρέμβαση στο χώρο των δαπανών της υγείας, που αποτελούν βασική πηγή παραγωγής των δημοσίων ελλειμμάτων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 30 June 2009 - 12:30:24 UTC