Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-06-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Οι μεταρρυθμίσεις εφαλτήριο για την ανάπτυξη"
  • [02] "Επίκαιρες οι σοσιαλιστικές αξίες"

  • [01] "Οι μεταρρυθμίσεις εφαλτήριο για την ανάπτυξη"

    «Η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης αποτελούν προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, μιλώντας σήμερα στην έναρξη των εργασιών των ημερίδων μελέτης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που πραγματοποιούνται στην Αθήνα.

    «Για την ελληνική κυβέρνηση είναι επιλογή η προώθηση των μεταρρυθμίσεων στην οικονομία, στο δημόσιο τομέα, στην ασφάλεια, στην παιδεία, στην υγεία», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως «οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν καλό εφαλτήριο για την ανάπτυξη και την πρόοδο για όλους τους πολίτες».

    «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι όταν υποχωρήσει η κρίση. Η διεθνής οικονομική κρίση μάς καλεί όλους να προχωρήσουμε πιο γρήγορα, να μεταρρυθμίσουμε ό,τι πρέπει να μεταρρυθμιστεί, να αλλάξουμε ό,τι χρειάζεται να αλλάξει για να εξασφαλίσουμε μια βιώσιμη ανάπτυξη», ανέφερε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως «θα πρέπει να τηρηθεί η ισορροπία ανάμεσα στην οικονομία της αγοράς και στην κοινωνική δικαιοσύνη, ανάμεσα στην ατομική πρωτοβουλία και την κοινωνική συνοχή».

    Χαρακτήρισε «θετικό» το γεγονός ότι υπάρχουν τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης στο επίπεδο της διεθνούς οικονομίας, πρόσθεσε, ωστόσο, ότι είναι ακόμη νωρίς και πρέπει να γίνουν πολλά βήματα.

    «Μόνο με συντονισμό και συνεργασία μπορούμε να περιορίσουμε τις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης στην ευρωπαϊκή οικονομία και να δημιουργήσουμε θετικό περιβάλλον για την ανάπτυξη», είπε και διευκρίνισε: «Στόχος πρέπει να είναι ο περιορισμός των δυσμενών επιπτώσεων της κρίσης, η σταθερότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, η στήριξη της απασχόλησης και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής».

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στην παράνομη μετανάστευση «που διογκώνεται με το πέρασμα του χρόνου» και υπογράμμισε ότι «για την Ελλάδα, η αντιμετώπισή της αποτελεί πρώτη προτεραιότητα».

    «Η χώρα μας -είπε- σηκώνει μεγαλύτερο βάρος από τις άλλες χώρες της Ευρώπης, ωστόσο το πρόβλημα αφορά όλους, αφού οι μη νόμιμοι μετανάστες κατευθύνονται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Χρειάζεται έμπρακτη αλληλεγγύη και δίκαιη κατανομή των βαρών για την αντιμετώπισή της».

    Σημείωσε, πάντως, ότι έχουν γίνει πρόοδοι στην συγκρότηση της ευρωπαϊκής ακτοφυλακής και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο της PRONTEX πραγματοποιήθηκαν κοινές ευρωπαϊκές ασκήσεις.

    Για την προστασία του περιβάλλοντος, που είναι μια από τις θεματικές της ημερίδας, ο κ. Καραμανλής είπε ότι «η ΕΕ θέλει και μπορεί να είναι στην πρωτοπορεία για την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάσχεση των κλιματικών αλλαγών».

    «Θέλουμε χειροπιαστά αποτελέσματα στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης για τις παγκόσμιες κλιματικές αλλαγές με δέσμευση των χωρών για μετρήσιμη μείωση των εκπομπών αερίου και σταμάτημα των κλιματικών αλλαγών», υπογράμμισε.

    Τέλος, αναφερόμενος στις ευρωεκλογές, τόνισε πως «αξιολογούμε το μήνυμά τους» και σημείωσε: «Οι πολίτες ανέδειξαν το ΕΛΚ αδιαμφισβήτητο νικητή των εκλογών, για τρίτη συνεχή φορά, δείχνοντας ότι στις κρίσιμες στιγμές εμπιστεύονταν το κόμμα μας για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας ύφεσης, της παράνομης μετανάστευσης, των κλιματικών αλλαγών».

    Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι έχει ιδιαίτερη σημασία πως το 60% δεν προσήλθε στις κάλπες και πρόσθεσε ότι «η ευρωπαϊκή πολιτική ατζέντα θα πρέπει να γίνει πιο κατανοητή, πιο προσιτή στο μέσο πολίτη και πιο δίκαιη. Υποχρεώσή μας είναι να εστιάσουμε στο κοινό όραμα για μια Ευρώπη αλληλεγύης και κοινωνικής συνοχής».

    Συνάντηση Καραμανλή-Γιαννάκου

    Συνεργασία με την επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ Μαριέτα Γιαννάκου, είχε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Μετά τη συνάντηση, η κ. Γιαννάκου είπε σε δηλώσεις της, ότι συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την Ευρώπη, την εξέλιξη της Συνθήκης της Λισαβόνας, αλλά και το ρόλο του Ευρωκοινοβουλίου, ενόψει της επίσημης ανάληψης των καθηκόντων των ευρωβουλευτών, στις 14 Ιουλίου.

    Συζητήθηκαν ακόμη, θέματα που αφορούν διαδικασίες στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, καθώς επίσης και ποιά καθήκοντα θα αναλάβουν οι ευρωβουλευτές της ΝΔ.

    Απαντώντας σε ερώτηση, σχετικά με την αξιοποίησή της στο κυβερνητικό σχήμα στο μέλλον, η κ. Γιαννάκου απάντησε ότι το κυβερνητικό σχήμα το ορίζει ο πρωθυπουργός και η ίδια θέλει να ασχοληθεί και να ρυθμίσει ζητήματα στην Ευρώπη που θα ωφελήσουν τη χώρα.

    Κληθείσα να σχολιάσει το περιεχόμενο του βιβλίου του κ. Αλογοσκούφη όπως αυτό βγήκε σε εφημερίδες, η κ. Γιαννάκου είπε ότι δεν το έχει διαβάσει, αλλά από όσα ξέρει δεν νομίζει ότι αφήνει αιχμές κατά του πρωθυπουργού, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι παρά το φορτωμένο πρόγραμμά της θα μπορέσει να παραστεί στην αποψινή παρουσίαση του βιβλίου.

    Σε ό,τι αφορά την πιθανότητα εκλογών, η κ. Γιαννάκου εκτίμησε ότι δεν θα γίνουν εκλογές μέχρι το Μάρτιο, και αν γίνουν το Μάρτιο, δεν θα τις έχει προκαλέσει η κυβέρνηση.

    Η κ. Γιαννάκου, αναφερόμενη στο Ευρωκοινοβούλιο και στις προτεραιότητες που θέτει η ίδια ως επικεφαλής της ομάδας της ΝΔ, είπε ότι αυτές είναι η έγκριση της εφαρμογής της Συνθήκης της Λισαβόνας, και η συμβολή στη διατήρηση του κοινωνικού μοντέλου της Ευρώπης που θα εξασφαλίσει μακροπρόθεσμα μια Ευρώπη όπως την οραματίστηκαν οι εμπνευστές της.

    Χρειάζεται ένα είδος νέας ιδεολογίας που να κάνει την Ευρώπη να τρέξει, είπε η κ. Γιαννάκου.

  • ** Αύριο στις 10.30 ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρόεδρο του Ιδρύματος «Στ. Νιάρχος», Ανδρ. Δρακόπουλο, ενώ στις 11.30 θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Μπαρόζο και στις 12.30 με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιο για θέματα Δικαιοσύνης, Ελευθερίας και Ασφάλειας Ζ. Μπαρό.

    Ομιλία Καραμανλή στη σύνοδο του ΟΑΣΕ

    "Να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία. Ο διάλογος είναι το πλέον αποτελεσματικό και ουσιαστικό εργαλείο για να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ των κρατών", τόνισε ο κ. Καραμανλής στον χαιρετισμό που απηύθυνε στη σύνοδο του ΟΑΣΕ.

    Το όραμα ενωμένης ηπείρου δεν έχει καταστεί ακόμα πραγματικότητα για όλη την Ευρώπη. Είμαστε στην Κέρκυρα του Οδυσσέα αλλά χρειάζονται μερικά μίλια ακόμη για να φτάσουμε στην "Ιθάκη", σημείωσε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι "οι υπουργοί του ΟΑΣΕ είναι εδώ για να ανανεώσουν τη δέσμευσή τους για μια νέα αρχη για μια ευρώπη ενωμένη ελεύθερη και δημιουργική".

    Ο κ. Καραμανλής μίλησε για πολύπλοκες και ταραχωδεις εποχές, λόγω της οικονομικής κρίσης, που επιδεινώνουν την ασφάλεια και που αναζητούν βαθύτερες συνεργασίες.

    Εκ μέρους της ελληνικής προεδρείας, σημείωσε ότι στα 20 χρόνια από την πτώση του τείχους του Βερολίνου, ο κόσμος αντιμετώπισε πολλές προκλήσεις, «γεγονός που μας δείχνει και τον όγκο της δουλειάς, που δεν έχει γίνει, ενώ μνημόνευσε ιδιαίτερα τα προβλήματα των κλιματικών αλλαγών και της ασφάλειας που έχουν διαχύσει αισθήματα αγωνίας στον κόσμο.

    Μεγάλη επιτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής

    «Ο ΟΑΣΕ είναι το πιο κατάλληλο φόρουμ για να γίνει μια ειλικρινής αποτίμηση, ως προς το κατά πόσον έχουν επιτευχθεί οι στόχοι, που ετέθησαν για μιαν Ευρώπη ενωμένη, ελεύθερη και ειρηνική», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, σε δήλωσή του στη ΝΕΤ.

    Αναφερόμενος στη σημασία της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ, στην Κέρκυρα, ο κ. Καραμανλής τόνισε πως «είναι μεγάλη επιτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής το ότι οι πενήντα έξι χώρες του ΟΑΣΕ ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της υπουργού Εξωτερικών και είναι σήμερα εδώ για να συζητήσουν ανοικτά, σβ έναν ελεύθερο και ειλικρινή διάλογο, όλα τα προβλήματα, που αφορούν την Ευρώπη και κυρίως τα ζητήματα ασφαλείας».

    Ενίσχυση των μηχανισμών διαλόγου

    Μήνυμα εξωστρέφειας και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής απέστειλε η Ελλάδα με τη «Διαδικασία της Κέρκυρας», η οποία εγκαινιάσθηκε με την ολοκλήρωση της συνόδου των 56 υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ, στην Κέρκυρα.

    Στόχος, όπως είπε η προεδρεύουσα του ΟΑΣΕ, υπουργός Εξωτερικών Ν. Μπακογιάννη, παρουσιάζοντας τα συμπεράσματα της συνόδου, είναι η ενίσχυση των μηχανισμών διαλόγου, βήμα-βήμα, για την αντιμετώπιση παλιών και νέων απειλών και την εμπέδωση της ευρωπαϊκής ασφάλειας και ευημερίας, από τη γειτονιά μας ως το Βανκούβερ και το Βλαδιβοστόκ.

    «Καταθέτουμε την πολιτική βούληση να νικήσουμε τις προκλήσεις ασφάλειας που αντιμετωπίζουμε, καθοδηγούμενοι από το πνεύμα της περιεκτικής, συνεργατικής και αδιαίρετης ασφάλειας», είπε η κα Μπακογιάννη, τονίζοντας δύο ακόμη παραμέτρους: «συγκερασμός απόψεων και ισότιμη βάση».

    Το κείμενο που εξεδόθη από την Προεδρία και αποτελεί έναν τέτοιο συγκερασμό, λέει ότι «μια ενωμένη Ευρώπη με αδιαίρετη ασφάλεια παραμένει ζητούμενο» και καλεί τους συμμετέχοντες στον ΟΑΣΕ «να επαναβεβαιώσουμε το κεκτημένο μας, να επανεξετάσουμε την παρούσα κατάσταση στην ευρωπαϊκή ασφάλεια και να αναμορφώσουμε τους μηχανισμούς, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε παλιές και νέες προκλήσεις».

    Η σύνοδος κατέληξε, επίσης, στη διαπίστωση ότι «ο ΟΑΣΕ αποτελεί το κατεξοχήν κατάλληλο φόρουμ για να αναπτυχθεί ένας πολύπλευρος διάλογος, διότι είναι ο μόνος περιφερειακός οργανισμός που συνενώνει όλα τα κράτη από το Βανκούβερ ως το Βλαδιβοστόκ σε ισότιμη βάση».

    Αναφέρει επίσης ότι «η Τελική Πράξη του Ελσίνκι και τα κείμενα του ΟΑΣΕ που ακολούθησαν θα παραμείνουν τα θεμέλια της ασφαλείας στην περιοχή των χωρών του» οι οποίες «δεν βλέπουν άλλη λύση από την αποκατάσταση του ιδεώδους της αδιαίρετης συνεργατικής και περιεκτικής ασφάλειας , η οποία διαφυλάσσεται στα κείμενα του ΟΑΣΕ».

    Όλοι δηλαδή επιθυμούν την ενίσχυση του ΟΑΣΕ και «κανείς δεν πρότεινε αλλαγή των υπαρχόντων μηχανισμών ευρωπαϊκής ασφάλειας», ούτε κατάργηση του ΝΑΤΟ, όπως διαβεβαίωσε και η υπουργός, ερωτηθείσα σχετικά με την ρωσική πρόταση για τη «νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας».

    «Οι περισσότεροι εταίροι είναι ικανοποιημένοι με τους υφιστάμενους μηχανισμούς ασφαλείας και συμφώνησαν πως υπάρχει ανάγκη εντατικού διαλόγου για θέματα ασφαλείας στην Ευρώπη και αυτό θα ετοιμάσουμε και ενόψει της συνόδου των Αθηνών», πρόσθεσε. Αναφερόμενη στη Ρωσία είπε ότι συμφώνησε και εκείνη ότι μέσα στον ΟΑΣΕ υπάρχουν και οι τρεις βασικές πτυχές ασφάλειας (στρατιωτική ασφάλεια, ανθρωπιστική διάσταση, περιβάλλον, περιλαμβανομένης και της ενέργειας).

    Στη «σκληρή ατζέντα» που ανάγεται το πρόβλημα της παραμονής της αποστολής του ΟΑΣΕ στη Γεωργία, οι σύνεδροι του ΟΑΣΕ δεν έκαναν ούτε ένα βήμα προόδου, παρά τις άοκνες προσπάθειες όλων και πρωτίστως της ελληνικής προεδρίας, αλλά η προστιθέμενη αξία είναι ότι όλες οι πλευρές ανέπτυξαν με ειλικρίνεια τις διαφορετικές απόψεις τους , αξιοποιώντας τους μηχανισμούς του διαλόγου «με μοντέλο την Ευρωπαϊκή Ένωση», όπως είπε σε συνέντευξή του ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ.

    Εδώ δεν ήρθαμε για να λύσουμε προβλήματα αλλά για να εμπεδώσουμε τον διάλογο και τη συνύπαρξή μας, οδηγούμενοι από το μοντέλο της ΕΕ και κυρίως από το μοντέλο που έχει χτίσει μεταπολεμικά η Γαλλία και η Γερμανία, είπε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.

    Το ταξίδι για την υπουργική των Αθηνών τον Δεκέμβριο, θα είναι μακρύ, τόνισε η υπουργός Εξωτερικών, Συμφώνησαν όλοι, η ελληνική αντιπροσωπεία στη Βιέννη «να διερευνήσει τρόπους για τη διαμόρφωση ενός πιο δομημένου διαλόγου, με συγκεκριμένες θεματικές περιοχές στις οποίες θα πρέπει να εστιαστεί ο διάλογος, καθώς και τρόπους διεξαγωγής του».

    Στην πρώτη πεντάδα των προκλήσεων που ζητούν απάντηση είναι η Γεωργία, οι λοιπές παρατεταμένες συγκρούσεις στον Καύκασο και την Υπερδνειστερία, η εκκρεμούσα συμφωνία για τα συμβατικά όπλα, η ενεργειακή ασφάλεια και η κλιματική αλλαγή. Στις νέες απειλές περιλαμβάνονται η παράνομη μετανάστευση, η τρομοκρατία, το κυβερνοέγκλημα.

    Ερωτηθείσα για τη λαθρομετανάστευση που «καίει» την Ελλάδα, η κα Μπακογιάννη απάντησε ότι το συζήτησε με πολλούς καλεσμένους της «και αναφέρθηκε ως ένα από τα θέματα που πρέπει να ασχοληθεί ο ΟΑΣΕ».

    «Συμφωνήσαμε», είπε, «ότι πρώτα από όλα χρειάζεται μια πιο στενή συνεργασία των κρατών, να υπάρξουν συμφωνίες επαναπατρισμού με τις χώρες που δεν έχουν συνάψει και τήρηση αυτών που έχουν συμφωνηθεί ».

    Ερωτηθείσα επίσης γιατί δεν είδε τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Α. Μιλόσοσκι , εξήγησε ότι «είχε πολύ πιεστικό πρόγραμμα, αλλά είναι στο πρόγραμμά μου ως προεδρεύουσα του ΟΑΣΕ να επισκεφθώ τη χώρα».

    Καταλήγοντας η υπουργός είπε «Οι εταίροι μας μας εμπιστεύτηκαν. Στήριξαν την πρωτοβουλία μας να εγκαινιάσουμε τη Διαδικασία της Κέρκυρας. Επί δύο ημέρες μιλούσαμε για την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Γεγονός που δείχνει ότι υπάρχει ένας καινούργιος άνεμος που μας οδηγεί να ουσιαστικοποιήσουμε αυτόν τον διάλογο. Συμφωνήσαμε ότι είναι ο μόνος τρόπος να κάνουμε βήματα εμπρός. Και το επόμενο βήμα είναι να δουλέψουμε σκληρά για να έχουμε συμφωνημένο κείμενο στην Αθήνα».

    Στην έναρξη της συνόδου, η κ.Ντ. Μπακογιάννη, απευθυνόμενη στους ομολόγους της, σημείωσε ότι οι εθνικές εντάσεις και «οι άλυτες διαφορές επιβαρύνουν το κλίμα και δημιουργούν συνθήκες ανακύκλωσης της έντασης κι επαύξησης της δυσπιστίας».

    «Χρειάζεται λοιπόν να ανανεώσουμε τις δημοκρατικές διαδικασίες και να υπηρετήσουμε τον κοινό στόχο, που είναι ο διάλογος για την ευρωπαϊκή ασφάλεια», τόνισε και πρόσθεσε ότι «η ελληνική προεδρεία δεσμεύεται πως θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την επανεκκίνηση αυτής της διαδικασίας, που επιδιώκει να υπάρξει μια συλλογική δέσμευση για τα θέματα της ασφάλειας στον ορίζοντα της προσεχούς δεκαετίας».

    Επισημαίνοντας, εξάλλου, ότι η γεφύρωση των διαφορών θέλει χρόνο, η Ελληνίδα υπουργός υπενθύμισε ότι για να φτάσουμε στη συμφωνία του Ελσίνκι, απαιτήθηκαν 2.500 συναντήσεις και 660 προτάσεις.

    «Για να ξεφύγουμε, συνεπώς, από τις χρόνιες προκαταλήψεις και τις συγκρουσιακές λογικές 35 χρόνια μετά το Ελσίνκι, απαιτείται συστηματική προσπάθεια "και η Οδύσσειά μας μόλις ξεκίνησε"», κατέληξε.

    Συναντήσεις στο περιθώριο της συνόδου

    Για «νέο αέρα» στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και «ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας» των δύο χωρών, μίλησε η υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τ. Στάινμπεργκ, οι οποίοι ολοκλήρωσαν τη διμερή συνάντησή τους στην Κέρκυρα με την υπογραφή δύο συμφωνιών.

    Πρόκειται για ένα Μνημόνιο Κατανόησης και μια συμφωνία συνεργασίας για την αντιμετώπιση του σοβαρού εγκλήματος, δύο κείμενα, που συνδέονται με την προώθηση της διαδικασίας κατάργησης της βίζας.

    «Μένουν λίγα βήματα και κάποιες διοικητικές ενέργειες, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή», είπε ο κ. Στάινμπεργκ στις κοινές δηλώσεις που ακολούθησαν, τονίζοντας ότι αναμένει αυτή την εξέλιξη πριν το τέλος του έτους.

    «Με γνώμονα την αμοιβαιότητα, οι υπηρεσίες μας διαμόρφωσαν δύο κείμενα, που υιοθετούν υψηλά κριτήρια και εγγυήσεις για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και την τήρηση των νομικών διαδικασιών», δήλωσε η Ελληνίδα υπουργός και σημείωσε ότι οι εν λόγω συμφωνίες «αποτελούν ουσιαστικό βήμα προς τη σύσφιξη των σχέσεών μας και μάλιστα, στο ουσιαστικό επίπεδο της Κοινωνίας των Πολιτών. Ελλάδα και ΗΠΑ θα εργαστούμε με ταχείς ρυθμούς για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, προσβλέποντας στη θετική επίδραση, που θα έχει η συμμετοχή στο πρόγραμμα αυτό για την οικονομική συνεργασία, τον τουρισμό και τις επαφές των δύο λαών».

    Αναφερόμενη στις τελευταίες ανταλλαγές επισκέψεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε υψηλό επίπεδο, η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι «συνιστούν απόδειξη του νέου αέρα που φυσάει στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις».

    Ο κ. Στάινμπεργκ μίλησε για «εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών» και στο πλαίσιο αυτό ενέταξε και την υπογραφή των δύο συμφωνιών, λέγοντας ότι «προωθείται η στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών».

    Εξέφρασε ικανοποίηση για την ελληνική προεδρία στον ΟΑΣΕ και για τις προσπάθειες, που καταβάλλει η υπουργός Εξωτερικών στο θέμα της Γεωργίας. Είπε ότι ο ΟΑΣΕ αποτελεί το κατάλληλο φόρουμ για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων από την τρομοκρατία και τη μη διάδοση όπλων, ως τα πρακτικά βήματα για την ασφάλεια και την ευημερία των Ευρωπαίων πολιτών.

    Οι δύο πλευρές συζήτησαν και άλλα διμερή θέματα, «την εξεύρεση τρόπων ειρήνευσης στα Βαλκάνια, πώς μπορούμε να βοηθήσουμε για επίτευξη συμφωνίας στην Κύπρο, πώς μπορούμε να ανταποκριθούμε στην ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη», όπως ανέφερε ο κ. Στάινμπεργκ.

    Ειδικότερα για την ενέργεια, είπε ότι η Ρωσία πρέπει να ενταχθεί στον ενεργειακό χώρο με διαφάνεια και ότι «προωθούμε την πολυμορφία των ενεργειακών πόρων και αυτό προσπαθούμε και στην Ελλάδα».

    Στο περιθώριο των εργασιών, η κα Μπακογιάννη συναντήθηκε, επίσης, με τον Ρώσο ομόλογό της Σ. Λαβρόφ , με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Α. Νταβούτογλου και με τον υπουργό Εξωτερικών της Κροατίας κ. Γιαντρόκοβιτς.

    Στη συνάντηση γνωριμίας με τον κ Νταβούτογλου, η οποία πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ επανέλαβε την πρόσκλησή του στην κα Μπακογιάννη να επισκεφθεί την Άγκυρα, η οποία την αποδέχθηκε.

    [02] "Επίκαιρες οι σοσιαλιστικές αξίες"

    Ισχυρή ώθηση στην ενταξιακή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση, επιχείρησε να δώσει ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σήμερα στην εναρκτήρια συνεδρίαση του Συμβουλίου της Διεθνούς, που διεξάγεται στην πόλη Μπούντβα του Μαυροβουνίου.

    Ο κ. Παπανδρέου, χρησιμοποιώντας έναν συμβολισμό, κάλεσε την ΕΕ να εντάξει στους κόλπους της τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων (Σερβία, Μαυροβούνιο, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Σκόπια, Αλβανία) ως το 2014, εκατό χρόνια δηλαδή, μετά την έναρξη -στα Βαλκάνια- του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

    Με την πρότασή του, ο κ. Παπανδρέου ουσιαστικά κάλεσε την Ευρώπη να ενισχύσει και να διασφαλίσει τις προοπτικές ειρήνευσης, ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

    Επίσης, στην ομιλία του, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην κρίση, που βιώνει σήμερα η ανθρωπότητα, η οποία όπως είπε, είναι κρίση οικονομική, πολιτική και αξιών. «Η δημοκρατία είναι υπό απειλή και η απειλή αυτή εκπορεύεται, είτε από νέου τύπου αυταρχικά καθεστώτα, είτε από τη συγκέντρωση, σε λίγα χέρια, μεγάλης οικονομικής πολιτικής και "μιντιακής" δύναμης», πρόσθεσε. Ανέφερε δε, ότι στην Ελλάδα «υπάρχουν πολυεθνικές εταιρίες, οι οποίες προσπαθούν να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη, μέσω εξαγορών».

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ακόμη ότι «οι σοσιαλιστικές αξίες είναι σήμερα πιο επίκαιρες από ποτέ και μπορούν να αποτελέσουν τον καταλύτη για έναν καλύτερο κόσμο, έναν κόσμο χωρίς φτώχεια, ασθένειες, διαφθορά και αναλφαβητισμό» και έκανε λόγο για «μάχη ιδεών μεταξύ σοσιαλισμού και συντήρησης», κατηγορώντας τις συντηρητικές πολιτικές δυνάμεις, ότι «επιδιώκουν τη διατήρηση του σημερινού στάτους κβο, τη διατήρηση της δύναμης μιας εξουσίας, η οποία διαφθείρει».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε πως «το κενό, που υπάρχει σήμερα, πρέπει να το καλύψουν οι σοσιαλιστές και γι αυτό όπως είπε, δεν αρκεί μόνο η αναδιανομή του εισοδήματος, αλλά χρειάζεται να εμπεδωθεί η αλλαγή».

    Ανέφερε, επίσης, ότι «είναι μεγάλο ρίσκο να μένουμε άπραγοι και να διευκολύνουμε τις τράπεζες, αντί να φροντίζουμε για την ευημερία των πολιτών.

    Επιπλέον τοποθετήθηκε για θέματα μετανάστευσης, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξουν παγκόσμιες πολιτικές για την αντιμετώπιση του φαινομένου, ώστε να αποφευχθούν οι εντάσεις και η κοινωνική περιθωριοποίηση των μεταναστών.

    Τέλος, έκανε αναφορά και στις κλιματικές αλλαγές, θέμα το οποίο είναι από τα βασικά της Συνόδου του Συμβουλίου της Διεθνούς στο Μαυροβούνιο και το πρώτο σειράς τεσσάρων βημάτων για την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς θα ακολουθήσουν η Σύνοδος της Ομάδας των Οκτώ στην Ιταλία, η γενική συνέλευση του ΟΗΕ το Σεπτέμβριο, στη Νέα Υόρκη και η παγκόσμια διάσκεψη το Δεκέμβριο, στην Κοπεγχάγη.

    "Ας αποφασίσει ο λαός"

    Ο κ. Παπανδρέου είχε σήμερα, στην Μπούντβα του Μαυροβουνίου, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, φιλική συνομιλία με τους δημοσιογράφους, απεσταλμένους του ελληνικού Τύπου και μίλησε για αρκετά θέματα εσωτερικής πολιτικής.

    Η συζήτηση έγινε μετά τις, κατ΄ιδίαν, συναντήσεις του με τον πρωθυπουργό και αρχηγό του Δημοκρατικού Κόμματος Σοσιαλιστών του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουγκάνοβιτς, και τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου και αρχηγό του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Μαυροβουνίου, Ράνκο Κριβόκαπιτς, τους οποίους ενημέρωσε σχετικά με την πρότασή του για ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ο κ. Παπανδρέου, στη συνομιλία του με τους δημοσιογράφους, υποστήριξε ότι, τα δύο τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση διαρρέει φήμες για πρόωρες εκλογές και «σέρνει την πολιτική ζωή της χώρας».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, το Σεπτέμβριο. Η κυβέρνηση, είπε, βρίσκεται σε ομηρία, ιδιαίτερα μετά το κλείσιμο της Βουλής και τις ευρωεκλογές, ενώ συνεχώς παίρνει μέτρα ενταγμένα στη λογική των πρόωρων εκλογών και μάλιστα, σύντομα».

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «με τον τρόπο αυτό, διαμορφώνοντας κλίμα πρόωρων εκλογών, βαθαίνει την κρίση στη χώρα» και πρόσθεσε πως «είναι καλύτερα να τελειώνουμε γρήγορα με το θέμα αυτό και ας αποφασίσει ο ελληνικός λαός».

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διευκρίνισε ότι ο πρότασή του για συμφωνία με την κυβέρνηση για πρόωρες εκλογές και επανεκλογή του Κάρολου Παπούλια για δεύτερη προεδρική θητεία, αφορούσε τη διεξαγωγή διπλών εκλογών στις 7 Ιουνίου. Ωστόσο, δεν απέκλεισε συμφωνία για τον κ. Παπούλια, σε περίπτωση διεξαγωγής πρόωρων εκλογών. Σε διαφορετική περίπτωση, παραμένει σε ισχύ η θέση που εξέφρασε για εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, της εκλογής Προέδρου από Βουλή με νωπή λαϊκή εντολή.

    Απέρριψε το ενδεχόμενο συμφωνίας με την κυβέρνηση, για οποιοδήποτε πρόσωπο, αν δεν επιθυμεί δεύτερη θητεία ο κ. Παπούλιας, χωρίς να προηγηθούν εκλογές, ακόμα κι αν πρόκειται για τον τέως πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. «Η ΝΔ δεν μπορεί να μας πείσει για κανένα άλλο πρόσωπο», είπε και πρόσθεσε ότι «το πρόβλημα δεν είναι το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά να αλλάξει η κυβέρνηση».

    Σε ερώτηση σχετικά με τη στάση του ΚΚΕ, στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ανέφερε ότι δεν βλέπει ότι μπορεί να συνταχθεί με το ΠΑΣΟΚ, αλλά εκτιμά ότι μετά την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Περισσός σχετικά με το θέμα, «δεν προκύπτει άθροισμα, που μπορεί να αναδείξει Πρόεδρο σε συνεργασία με τη ΝΔ».

    Ερωτηθείς για τις σημερινές ανακοινώσεις του κ. Παπαθανασίου, τόνισε ότι «η κυβέρνηση παίρνει μέτρα, χωρίς σχέδιο και δεν μπορεί, έτσι, να αντιμετωπίσει τα διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας. Όσο υπάρχει η συγκεκριμένη πολιτική, των πελατειακών σχέσεων, η οποία παράγει διαφθορά, ό,τι φόρο και να βάλει, θα πάει στράφι». Πρόσθεσε δε, ότι η ΝΔ δεν μπορεί να ακουμπήσει τη ρίζα του προβλήματος, γιατί «θα θίξει συμφέροντα με τα οποία είναι σφιχταγκαλιασμένη».

    Για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι δεν προτίθεται τώρα να πάρει καμία πρωτοβουλία, ακόμα και για διάλογο, διότι, όπως έχουν τα πράγματα, οποιαδήποτε πρωτοβουλία θα ήταν εύκολα παρεξηγήσιμη. Το ΠΑΣΟΚ, πάντως, όπως είπε, είναι έτοιμο για διάλογο, καθώς η λεγόμενη «Επιτροπή Σκανδαλίδη», έχει ολοκληρώσει τη σχετική πρόταση.

    Ανέφερε, επίσης, ότι στόχος του δεν είναι να πάρει το ένα, ή το άλλο στέλεχος του ΣΥΝ, αλλά να συνεχιστεί η συνεργασία σε θέματα, όπως αυτά για τα οποία έχουν ήδη συνεργαστεί. Ο ίδιος, όπως είπε, από θέση αρχής δεν είναι κατά της εκλογικής συνεργασίας, αλλά «υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις». Τόνισε, ωστόσο, πως κάτι τέτοιο δεν γίνεται εύκολα στην Ελλάδα.

    Για τον ΛΑΟΣ ανέφερε ότι υπάρχει μια ενίσχυση της ακροδεξιάς, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι προοδευτική. «Και σε κάθε περίπτωση, το κόμμα αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική λύση», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «ο ελληνικός λαός αδιαφορεί για όσα γίνονται στο εσωτερικό της πολυκατοικίας».

    Διευκρίνισε πως όταν στην πρωινή ομιλία του αναφερόταν σε πολυεθνικές, οι οποίες προσπαθούν να αγοράσουν πολιτικά οφέλη, εννοούσε τη Siemens.

    Σχετικά, εξάλλου, με τα εσωτερικά ζητήματα του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι στο επικείμενο Εθνικό Συμβούλιο θα συζητηθούν όλα τα οργανωτικά θέματα και θα υπάρξουν αλλαγές, οι οποίες, όμως, δεν θα αφορούν τα κορυφαία όργανα του Κινήματος. «Δεν θα έχουμε ανασχηματισμό», δήλωσε χαρακτηριστικά.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 29 June 2009 - 18:30:21 UTC