Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-06-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Επίκαιρες οι σοσιαλιστικές αξίες"
  • [02] Αναμόρφωση Αστικών Συγκοινωνιών
  • [03] "Οχι ιδιωτικοποίηση της έρευνας"
  • [04] "Δημόσιο αγαθό το νερό"

  • [01] "Επίκαιρες οι σοσιαλιστικές αξίες"

    Ισχυρή ώθηση στην ενταξιακή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση, επιχείρησε να δώσει ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σήμερα στην εναρκτήρια συνεδρίαση του Συμβουλίου της Διεθνούς, που διεξάγεται στην πόλη Μπούντβα του Μαυροβουνίου.

    Ο κ. Παπανδρέου, χρησιμοποιώντας έναν συμβολισμό, κάλεσε την ΕΕ να εντάξει στους κόλπους της τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων (Σερβία, Μαυροβούνιο, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Σκόπια, Αλβανία) ως το 2014, εκατό χρόνια δηλαδή, μετά την έναρξη -στα Βαλκάνια- του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

    Με την πρότασή του, ο κ. Παπανδρέου ουσιαστικά κάλεσε την Ευρώπη να ενισχύσει και να διασφαλίσει τις προοπτικές ειρήνευσης, ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

    Επίσης, στην ομιλία του, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην κρίση, που βιώνει σήμερα η ανθρωπότητα, η οποία όπως είπε, είναι κρίση οικονομική, πολιτική και αξιών. «Η δημοκρατία είναι υπό απειλή και η απειλή αυτή εκπορεύεται, είτε από νέου τύπου αυταρχικά καθεστώτα, είτε από τη συγκέντρωση, σε λίγα χέρια, μεγάλης οικονομικής πολιτικής και "μιντιακής" δύναμης», πρόσθεσε. Ανέφερε δε, ότι στην Ελλάδα «υπάρχουν πολυεθνικές εταιρίες, οι οποίες προσπαθούν να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη, μέσω εξαγορών».

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ακόμη ότι «οι σοσιαλιστικές αξίες είναι σήμερα πιο επίκαιρες από ποτέ και μπορούν να αποτελέσουν τον καταλύτη για έναν καλύτερο κόσμο, έναν κόσμο χωρίς φτώχεια, ασθένειες, διαφθορά και αναλφαβητισμό» και έκανε λόγο για «μάχη ιδεών μεταξύ σοσιαλισμού και συντήρησης», κατηγορώντας τις συντηρητικές πολιτικές δυνάμεις, ότι «επιδιώκουν τη διατήρηση του σημερινού στάτους κβο, τη διατήρηση της δύναμης μιας εξουσίας, η οποία διαφθείρει».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε πως «το κενό, που υπάρχει σήμερα, πρέπει να το καλύψουν οι σοσιαλιστές και γι αυτό όπως είπε, δεν αρκεί μόνο η αναδιανομή του εισοδήματος, αλλά χρειάζεται να εμπεδωθεί η αλλαγή».

    Ανέφερε, επίσης, ότι «είναι μεγάλο ρίσκο να μένουμε άπραγοι και να διευκολύνουμε τις τράπεζες, αντί να φροντίζουμε για την ευημερία των πολιτών.

    Επιπλέον τοποθετήθηκε για θέματα μετανάστευσης, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξουν παγκόσμιες πολιτικές για την αντιμετώπιση του φαινομένου, ώστε να αποφευχθούν οι εντάσεις και η κοινωνική περιθωριοποίηση των μεταναστών.

    Τέλος, έκανε αναφορά και στις κλιματικές αλλαγές, θέμα το οποίο είναι από τα βασικά της Συνόδου του Συμβουλίου της Διεθνούς στο Μαυροβούνιο και το πρώτο σειράς τεσσάρων βημάτων για την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς θα ακολουθήσουν η Σύνοδος της Ομάδας των Οκτώ στην Ιταλία, η γενική συνέλευση του ΟΗΕ το Σεπτέμβριο, στη Νέα Υόρκη και η παγκόσμια διάσκεψη το Δεκέμβριο, στην Κοπεγχάγη.

    [02] Αναμόρφωση Αστικών Συγκοινωνιών

    Ο επανασχεδιασμός και η αναδιοργάνωση του δικτύου των Αστικών Συγκοινωνιών του Λεκανοπεδίου Αττικής, ήταν το αντικείμενο της διαβούλευσης που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Μεταφορών με τη συμμετοχή της ηγεσίας του υπουργείου και εκπρόσωπων των συναρμόδιων φορέων, του ΟΑΣΑ, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της επιστημονικής κοινότητας.

    Όπως δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, στόχος της διαβούλευσης αυτής είναι η αναμόρφωση του δικτύου των αστικών συγκοινωνιών και των παρεχόμενων υπηρεσιών, ενώ βασική φιλοσοφία εξακολουθεί να είναι η ενίσχυση των Μέσων Σταθερής Τροχιάς, που είναι πιο οικολογικά, πιο γρήγορα και πιο συνεπή όσο αφορά το χρόνο μετακίνησης. Για το λόγο αυτό η βασική αλλαγή που θα γίνει στο δίκτυο των αστικών συγκοινωνιών, είναι ότι οι περισσότερες γραμμές θα ξεκινούν και θα τερματίζουν τις διαδρομές τους σε στάσεις των Μέσων Σταθερής Τροχιάς (Προαστιακό, Μετρό, Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο).

    Ήδη ο ΟΑΣΑ έχει κάνει σχετικές μελέτες σε περιοχές όπως το Περιστέρι, τα δυτικά προάστια, το Θριάσιο Πεδίο, η Βορειοανατολική Αττική, η περιοχή των Μεσογείων, τα ανατολικά Ππροάστια, η Ηλιούπολη, η Ελευσίνα. Τα μέτρα αυτά αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από το φθινόπωρο.

    Ο κ. Στυλιανίδης επισήμανε την ανάγκη να αποφορτιστεί το ιστορικό κέντρο της Αθήνας και για οικολογικούς αλλά και για λειτουργικούς λόγους και να ενισχυθούν οι απομονωμένοι Δήμοι, που μέχρι τώρα δεν καλύπτονταν αποτελεσματικά. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι θα εντατικοποιηθεί η εκστρατεία με στόχο να πεισθούν οι πολίτες να περιορίσουν τη χρήση των Ι.Χ. αυτοκινήτων για τις μετακινήσεις τους και να προτιμήσουν τα πιο οικολογικά μέσα μαζικής μεταφοράς.

    Για να πετύχει η προσπάθεια αυτή, σημείωσε ο υπουργός, ο ΟΑΣΑ θα προχωρήσει σε αναπροσαρμογή του τρόπου οργάνωσης των δρομολογίων των αστικών συγκοινωνιών και επανασχεδιασμό τους, ώστε να ανταποκρίνονται με μεγαλύτερη επάρκεια και αποτελεσματικότητα στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις των μετακινήσεων του επιβατικού κοινού.

    Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη, με την επιχειρούμενη αναδιάρθρωση του συγκοινωνιακού δικτύου στο λεκανοπέδιο της Αττικής, η νέα μορφή που τελικά αυτό θα λάβει θα αποτελείται από:

    - Το δίκτυο των Μέσων Σταθερής Τροχιάς.

    - Ομάδες Τοπικών/Τροφοδοτικών λεωφορειακών γραμμών προς και από τους σταθμούς του δικτύου των Μέσων Σταθερής Τροχιάς.

    - Λεωφορειακές γραμμές-κορμούς σε περιοχές που δεν καλύπτονται με Μέσα Σταθερής Τροχιάς.

    - Διαδημοτικές γραμμές.

    - Διαμπερείς-Διακεντρικές γραμμές που θα διαπερνούν τον εσωτερικό δακτύλιο, οι οποίες κατά κύριο λόγο θα είναι οι γραμμές του τρόλεϊ.

    - Το υπόλοιπο ακτινικό δίκτυο των γραμμών του τρόλεϊ και όπου απαιτείται λεωφορειακές γραμμές.

    - Δημοτικές γραμμές.

    - Επέκταση των λεωφορειολωρίδων και

    - Σταθμούς μετεπιβίβασης από τα λεωφορεία προς τα Μέσα Σταθερής Τροχιάς και από τα ΙΧ προς τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

    [03] "Οχι ιδιωτικοποίηση της έρευνας"

    Τη ριζική αντίθεση του ΚΚΕ στην ιδιωτικοποίηση της έρευνας, υπογράμμισε η γγ του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα, σε δηλώσεις της μετά τις συναντήσεις που είχε με εκπροσώπους του σωματείου εργαζομένων και της διοίκησης του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών και με το προεδρείο της Ένωσης Ελλήνων Ερευνητών.

    «Η έρευνα δεν μπορεί παρά να είναι στο δημόσιο, να υπηρετεί το συνολικό κοινωνικό συμφέρον, με τον προγραμματισμό της. Και πάνω απβ όλα να εξασφαλίζει όλο το ερευνητικό επιστημονικό δυναμικό της χώρας, έχοντας εξασφαλίσει μόνιμες συνθήκες να μπορεί να υπηρετεί την έρευνα μακριά από οποιαδήποτε σκοπιμότητα, είτε εμπορευματική, είτε στενά ατομική» τόνισε η κα Παπαρήγα και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "βγάζει στο σφυρί" καταρχήν το ΕΚΚΕ και μια σειρά άλλα κέντρα έρευνας, όπως είναι το ΙΜΕ, ο Δημόκριτος, το Αστεροσκοπείο κτλ.

    «Το ΚΚΕ πρέπει να μεθοδεύσει καλύτερα την παρέμβασή του και την ενημέρωση του λαού για το ζήτημα της έρευνας, αλλά και να παρεμποδίσουμε -όσο είναι δυνατό- την μετατροπή της έρευνας σε ένα εμπορικό προϊόν των επιχειρήσεων.

    Βάση για μας είναι αυτά τα ερευνητικά κέντρα που υπάρχουν, με το επιστημονικό δυναμικό που διαθέτουν και βεβαίως όλο το διοικητικό προσωπικό, τα πανεπιστήμια, τα οποία βεβαίως ήδη βρίσκονται σε έναν κατήφορο, όσον αφορά και τον προγραμματισμό και την υλοποίηση της έρευνας. Βάση για μας είναι αυτά, τα οποία πρέπει να είναι ενταγμένα σε έναν ενιαίο - δημόσιο προγραμματισμό, που είναι ο μόνος έγκυρος οργανοτεχνικά, να υλοποιήσει ένα περιεχόμενο, για το οποίο πρέπει να παλέψουμε, εξυπηρέτησης του κοινωνικού συνόλου και όχι των επιχειρηματιών» κατέληξε η γγ του ΚΚΕ.

    [04] "Δημόσιο αγαθό το νερό"

    «Το νερό είναι δημόσιο αγαθό, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να το πουλά ή να το αγοράζει», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, εκφράζοντας την αντίθεση του κόμματος στην ιδιωτικοποίηση της Εταιρίας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ).

    Ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε το κτίριο της ΕΥΑΘ, συνοδευόμενος από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Τάσο Κουράκη και Λίτσα Αμμανατίδου. Συναντήθηκε με τους προέδρους των δύο σωματείων, των εργαζομένων και των υπαλλήλων, Κώστα Μαριόγλου και Δημήτρη Βασιλειάδη, καθώς και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας Γιώργο Σκόδρα.

    Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων τον ενημέρωσαν για τους αγώνες τους κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ και κατήγγειλαν τη διοίκηση της εταιρίας για προσπάθεια ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης και δημιουργία κλίματος τρομοκρατίας.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ εξέφρασε συμπαράσταση στους αγώνες των εργαζομένων, καταδίκασε την προσπάθεια ποινικοποίησής τους και σημείωσε ότι το νερό δεν μπορεί να ενταχθεί στην αγοραία λογική του κέρδους. Επισήμανε ότι μέσα από την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ θα αυξήσουν την κερδοφορία τους, εν μέσω κρίσης, κάποιοι Έλληνες και ξένοι επιχειρηματίες, ενώ οι συνέπειες για τους πολίτες θα είναι η ραγδαία αύξηση των τιμών του νερού και η κακή ποιότητα του νερού και των παρεχομένων υπηρεσιών. Υπογράμμισε ότι το μοντέλο ιδιωτικοποίησης του νερού που εφαρμόστηκε στο εξωτερικό και απέτυχε και ανέφερε το παράδειγμα της Γαλλίας, λέγοντας πως στρέφεται στην επανακρατικοποίηση.

    Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο ΣΥΝ θα κάνει σημαία του την αντίσταση στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, χωρίς να λογαριάσει το πολιτικό κόστος, και σημείωσε πως τα προβλήματα που δημιούργησε ο νεοφιλελευθερισμός δεν αντιμετωπίζονται με μεγαλύτερη δόση νεοφιλελευθερισμού.

  • ** Στις 6 το απόγευμα, ο πρόεδρος του ΣΥΝ θα μιλήσει σε εκδήλωση που οργανώνουν οι Πολιτικές Επιτροπές Α΄και Β΄Θεσσαλονίκης του κόμματος στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Σταυρούπολης.

    "Ο λόγος στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ"

    Στην ανάγκη να αντιστραφεί η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκαν χθες σε ομιλίες τους οι κκ Τσίπρας και Αλαβάνος και τόνισαν ότι πρέπει να δοθεί ο λόγος στη βάση.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του σε εκδήλωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Χαλκιδικής στον Πολύγυρο, εξέφρασε την εκτίμηση ότι το αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές είναι αναστρέψιμο και τόνισε την ανάγκη να δοθεί ο λόγος στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, να ακουστεί η φωνή τους, να λειτουργεί με δημοκρατία και να μην είναι ένα «κλειστό κλαμπ» στο οποίο θα αποφασίζουν οι ηγεσίες, αλλά θα έχουν φωνή τα μέλη.

    «Να γίνει ισχυρό κύμα η απαίτηση της βάσης για περισσότερη δημοκρατία, για λόγο στα μέλη. Να είναι αυτή η πιο σοβαρή μετασεισμική δόνηση και όχι η άλλη που πήγε να γκρεμίσει την πολυκατοικία μας», επισήμανε.

    Σε ό,τι αφορά τη δική του στάση μετά τις ευρωεκλογές, παρατήρησε: «Δεν είμαι θυμωμένος, όπως με παρουσιάζουν. Είμαι ψύχραιμος και νηφάλιος και όλο αυτό το διάστημα δεν αντέδρασα με το θυμικό. Είμαι, όμως, και αποφασισμένος να κινηθώ στο πλαίσιο της θεσμικής μου ευθύνης, ώστε να λειτουργήσει συντεταγμένα και συλλογικά ο ΣΥΝ και να ακούσουμε τη βάση, με απαράβατο όρο τη δημοκρατία και στόχο τη σύνθεση και την ενότητα. Το μεγάλο ζήτημα είναι πως θα ξεπεραστούν οι δομικές δυσλειτουργίες του ΣΥΝ και ο τρόπος λειτουργίας των τάσεων».

    Σήμερα, ο πρόεδρος του ΣΥΝ θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη. Στις 11.30 το πρωί θα συναντηθεί με τους εργαζόμενους στην ΕΥΑΘ (Εταιρία Ύδρευσης και Αποχέτευσης) και στις 6 το απόγευμα θα μιλήσει σε εκδήλωση των Πολιτικών Επιτροπών Α΄και Β΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΝ, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Σταυρούπολης.

    Ομιλία Αλαβάνου

    Στην ανάγκη να αντιστραφεί η κατάσταση που δημιουργήθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογική αποτυχία επικέντρωσε την τοποθετησή του ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλεκος Αλαβάνος μιλώντας χθες το βράδυ σε εκδήλωση που οργάνωσε η Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας.

    Ο κ. Αλαβάνος υπερασπίστηκε πλήρως το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμώντας μάλιστα ότι κατάφερε να αμφισβητήσει την ηγεμονία της σοσιαλδημοκρατίας, αναφερόμενος ωστόσο στις ευρωεκλογές είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη πολύ μεγάλη ήττα. Επρόκειτο για μια δοκιμή που μας πήγε πίσω είπε ο κ. Αλαβάνος και τόνισε την ανάγκη να αντιστραφεί η κατάσταση , που ξαναφέρνει στην επιφάνεια την ενότητα της Αριστεράς.

    Για να μπορέσει όμως ο ΣΥΡΙΖΑ να αντιστρέψει την κατάσταση, είναι ανάγκη, όπως είπε ο κ. Αλαβάνος, να αναλαβει πολιτικές πρωτοβουλίες, καθώς το τελευταίο διάστημα είχε χαθεί αυτό το πλεονέκτημα που είχε αποκτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ με τους αγώνες του για το αρθρο 16, τα γεγονότα του Δεκεμβρίου που δεν αξιοποιήθηκαν στη συνέχεια και την αναθεώρηση του Συντάγματος.

    Επίσης ως μία από τις αδυναμίες των αριστερών δυναμεων σε διεθνές επίπεδο είναι ότι πλέον σήμερα δεν υπάρχουν ισχυρά διεθνή κέντρα της αριστεράς που λειτουργούσαν ως σημεία αναφοράς όπως π.χ. στο παρελθόν η Μόσχα ή το Πεκίνο.

    Απαντώντας σε παρατήρηση του καθηγητή Ευτύχη Μπιτσάκη ότι η Αριστερά έχει πρόβλημα στρατηγικής καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αποσαφηνίσει τις σχέσεις του με το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Αλαβάνος είπε ότι οι συνεργασίες διαμορφώνονται με βάση προγραμματικές συγκλίσεις και πρόσθεσε ότι είναι αδύνατη ευρύτερη , κεντρική πολιτική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ.

    Για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ Ο κ. Αλαβάνος εξέφρασε την ελπίδα, σύντομα να κλείσει η παρένθεση των μετασεισμών με τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι δεν αρκούν μόνο κινήσεις κορυφής για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση αλλά επισημανε την ανάγκη να δοθεί ο λόγος και στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο κ. Αλαβάνος επανέλαβε ότι χωρίς να απαρνιέται την δική του ταυτότητα διεκδικεί το δικαίωμα να έχει και ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ και κατέληξε λέγοντας ότι όλες οι συνιστώσες έχουν μερίδιο και στα καλά και στα προβλήματα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 29 June 2009 - 12:30:25 UTC