Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-06-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παραμένει ο Αλ.Αλαβάνος
  • [02] "Μεσοβέζικες λύσεις"
  • [03] "Τα μέτρα απέδωσαν"
  • [04] ΤτΕ: Αντέχουν οι τράπεζες
  • [05] Ανασχηματισμός στη Γαλλία

  • [01] Παραμένει ο Αλ.Αλαβάνος

    Την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης, προκειμένου «να θέσει σε τάξη τον πρόεδρο και την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών», ζήτησε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, μετά τη συνάντησή του με το διοικητικό συμβούλιο της ΟΤΟΕ.

    Ο κ. Αλαβάνος ζήτησε παρέμβαση για να υπογραφεί η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και κατηγόρησε την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών και τον κ. Αράπογλου προσωπικά, ότι «το θράσος έχει όρια, ειδικά σε εποχές κρίσης». Πρόσθεσε δε, ότι οι τραπεζίτες αρνούνται το Σύνταγμα και τους νόμους.

    Ο κ. Αλαβάνος υπογράμμισε την αμέριστη συμπαράσταση του ΣΥΡΙΖΑ, στο αίτημα των τραπεζοϋπαλλήλων.

    Εκ μέρους της ΟΤΟΕ, ο πρόεδρός της κ. Κούκος, κατηγόρησε τους τραπεζίτες για αδιαλλαξία, «μια αδιαλλαξία που επαναλαμβάνεται και φέτος και αφορά την άρνησή τους να προσέλθουν σε διαπραγματεύσεις για την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης, γεγονός που συνιστά άρνηση εφαρμογής του Συντάγματος και έχει επίπτωση όχι μόνο στους τραπεζοϋπαλλήλους, αλλά στο σύνολο της κοινωνίας».

    Τα μέλη του ΔΣ της ΟΤΟΕ ζήτησαν από τον κ. Αλαβάνο, να αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες, ώστε «να αναγκαστούν οι τράπεζες να κάνουν το αυτονόητο, δηλαδή να εφαρμοστούν το Σύνταγμα και οι νόμοι».

  • ** Στη συνέχεια ο κ. Αλαβάνος συναντήθηκε, στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, με αντιπροσωπεία απολυμένων της εφημερίδας "Ελεύθερος Τύπος".

    Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, στην ομιλία του το πρωί στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ζήτησε την άμεση λήψη μέτρων υπέρ των εργαζομένων του συγκροτήματος του «Ελεύθερου Τύπου», ενώ έκανε έκανε λόγο για κερδοσκοπικό τοπίο μέσα στον Τύπο

    Κατέθεσε σειρά προτάσεων για λήψη άμεσων και μακροπρόθεσμων μέτρων, μεταξύ των οποίων: να βρεθεί λύση σε όλο το συγκρότημα του ΕΤ με τη συμμετοχή των εργαζομένων, να μην χάσουν τις δουλειές του και να ανακληθούν οι απολύσεις. Ακόμη, να κατοχυρωθούν οι συνθήκες εργασίες των εργαζομένων σε επιχειρήσεις Τύπου, να υπάρξουν νέες ρυθμίσεις για το θέμα το διαπλοκής που έχει αφεθεί ασύδοτη μετά το φιάσκο του βασικού μετόχου. Να υπάρξει πλήρης διαφάνεια στις κρατικές διαφημίσεις, να αντιμετωπίζονται οι επιχειρήσεις Τύπου ως ειδικού χαρακτήρα, να αναθεωρηθεί το πλάισιο για τη δεσπόζουσα θέση και τις πολλαπλές ιδιοκτησίες στο χώρο του Τύπου και τέλος να συζητηθεί το όλο θέμα στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής.

    Ανακάλεσε την παραίτηση

    Ύστερα από μία εβδομάδα έντονων διεργασιών και αντιπαραθέσεων, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, δεν επέμεινε στην παραίτησή του. Αντίθετα, φέρεται αποφασισμένος να ενεργοποιηθεί ακόμη περισσότερο στο πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σε δήλωσή του αφήνει σαφείς και σοβαρές αιχμές κατά του Συνασπισμού.

    Στον αντίποδα των θέσεων του κ. Αλαβάνου κινήθηκε σε μεγάλο βαθμό ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρας, ο οποίος ενώ εξέφρασε τ

    Την ικανοποίησή του για την τελική απόφαση του κ. Αλαβάνου εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ωστόσοδιατύπωσε τις διαφωνίες του, τόσο με τις εκτιμήσεις του προέδρου της ΚΟ για τα αίτια της εκλογικής αποτυχίας, όσο και με το ρόλο του ΣΥΝ στο πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ και έθεσε σειρά ερωτημάτων .

    Κατά τη συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Αλαβάνος απέσυρε την παραίτησή του, ενώ σε δήλωσή του με στοιχεία διακήρυξης, τονίζει ότι «η πρώτη ευθύνη για όσα διαδραματίστηκαν από το Σεπτέμβριο 2007 έως τον Ιούνιο του 2009 και οδήγησαν στην ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές, ανήκουν στον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας. Την αναλαμβάνω πλήρως».

    Αναφερόμενος στους λόγους της μη παραίτησής του ο κ. Αλαβάνος αφήνει να διαφανεί συναισθηματική φόρτισή του υπογραμμίζοντας ότι τις τελευταίες ημέρες «έλαβα ένα σκληρό μήνυμα από τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ. Γυναίκες και άνδρες από τη γενιά του Γλέζου, των Λαμπράκηδων, του Πολυτεχνείου, που έχουν βιώσει βαρύ τον πέλεκυ του συστήματος, και αβάσταχτη την απογοήτευση από ηγεσίες της αριστεράς. Μέχρι τις νέες και τους νέους του άρθρου 16 και τα παιδιά του Δεκέμβρη».

    Προσθέτει δε, πως «οι δύσκολες αυτές μέρες είχαν και τη χρησιμότητά τους. Αναδείχθηκαν προβλήματα, δύσκολα αλλά επιλύσιμα, έξω από το ημίφως κομματικών γραφείων. Αναδύθηκε ένας ζωντανός διάλογος ανάμεσα στις φίλες και τους φίλους μας. Απελευθερώθηκε, έστω και με τη μορφή της οργής ή της διάθεσης για παραίτηση, ένα πανίσχυρο συναίσθημα αγάπης για το πρωτότυπο εγχείρημά μας».

    Ο κ. Αλαβάνος επικρίνει έμμεσα τον Συνασπισμό αναφέροντας ότι «συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, όπως το κόμμα μου, ο Συνασπισμός, μπορούν πια να κατανοήσουν ότι η πρόκληση δεν είναι να ελέγχουν το σχήμα συνεργασίας, ή να το βλέπουν ως διαπραγμάτευση μηχανισμών, αλλά να το εμπνέουν, να το πυροδοτούν, να γονιμοποιούν την κοινή δράση, να φέρνουν ιδέες, να φιλοξενούν τους ανθρώπους της διανόησης και της τέχνης, χωρίς τους οποίους είμαστε άνυδρο τοπίο».

    Για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Αλαβάνος επισημαίνει ότι τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος έχουν πια το δικαίωμα να έχουν ρόλο και λόγο, να εκλέγουν τους αντιπροσώπους τους, να βάζουν αυτοί τη σφραγίδα τους στις πολιτικές κατευθύνσεις και την εκλογή όχι αρχηγού, αλλά συλλογικής ηγεσίας και καταλήγει:

    «Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του φθινοπώρου είναι το σημείο δοκιμής για όλους μας. Και για μένα. Με τις μικρές μου δυνάμεις από σήμερα συμμετέχω σε αυτή τη προσπάθεια. Όχι μόνο ως πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας. Αλλά και ως μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, που διεκδικώ να έχω την κόκκινη κάρτα για να ψηφίσω στη Συνδιάσκεψη». Σημειώνεται ότι η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Οκτωβρίου θα ασχοληθεί με θέματα λειτουργίας και οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ.

    Παρέμβαση Αλ.Τσίπρα

    Στην παρέμβασή του στη συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρας, τόνισε ότι είναι ικανοποιημένος «γιατί έστω και τη τελευταία στιγμή ο σύντροφος Αλαβάνος άλλαξε απόφαση», η οποία, όπως είπε, είναι θετική. Σημείωσε, ωστόσο, ότι είναι «μια θετική εξέλιξη, η οποία βέβαια δεν έγινε δίχως φθορά. Υπήρξε φθορά την οποία πρέπει συλλογικά και με συνευθύνη να προσπαθήσουμε όλοι να την καλύψουμε, να καλύψουμε το χαμένο έδαφος».

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ αναφέρθηκε και πάλι στο αποτέλεσμα των εκλογών επισημαίνοντας ότι «είχαμε ένα αποτέλεσμα κατώτερο των προσδοκιών. Δεν είχαμε όμως ένα καταστροφικό αποτέλεσμα, που να δικαιολογεί μια καταστροφική διαχείριση, σαν αυτή, που μέχρι τώρα έχουμε ακολουθήσει».

    Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη ότι «πρώτιστο καθήκον για όλους μας, αυτή τη στιγμή, πρέπει να είναι, όχι τόσο ο καταμερισμός της ευθύνης για τα προβλήματα, αλλά η επίλυση των προβλημάτων» και πρόσθεσε ότι «όλο αυτό το διάστημα, ανταποκρινόμενος στο θεσμικό ρόλο του προέδρου του ΣΥΝ και όχι μόνο της πλειοψηφίας του, προσπάθησα, στο πλαίσιο του δυνατού, να μην καταθέσω τη δική μου αφήγηση για τις αιτίες και τον καταμερισμό της ευθύνης. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, αναφερόμενος στον κ. Αλαβάνο, είπε ότι «πολλές από τις απόψεις του συντρόφου του Αλέκου έχουν βάση και πρέπει να γίνουν αντικείμενο συζήτησης. Δεν συμφωνώ, όμως, με το σύνολο της κριτικής του».

    Δήλωσε με έμφαση ότι «αισθάνθηκα πάρα πολύ άβολα, διότι εκτιμώ ότι το βασικό πρόβλημα της δημιουργίας του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η ηγεσία» και σημείωσε ότι «ως σήμερα υπάρχουν κάποιοι όροι λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είμαστε τρελοί, δεν τους βγάλαμε από το μυαλό μας. Ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ είναι αποτέλεσμα αυτών των όρων».

    Ακολούθως, έθεσε τα παρακάτω ερωτήματα:

  • Είναι άραγε το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ ζήτημα προσώπων; Είναι θέμα του ποιος ηγείται ή μήπως το πρόβλημα είναι πώς συλλογικά λειτουργεί η ηγεσία; Πόσα κέντρα αποφάσεων υπάρχουν; Σε ποιο δημοκρατικά εκλεγμένο συλλογικό όργανο λογοδοτεί αυτή η ηγεσία;

  • Μπορεί ένα πολυσυλλεκτικό σχήμα να λειτουργεί μόνο στη βάση της ισότιμης συμμετοχής των συνιστωσών ή μήπως χρειάζεται να λαμβάνουμε υπόψη και τη δημοκρατική επιλογή της πλειοψηφίας των μελών της;

  • Μπορεί ένα σχήμα να λειτουργεί με μοναδικό γνώμονα την εξασφάλιση του πλουραλισμού (απαραίτητο συστατικό στοιχείο σε ένα συνεργατικό σχήμα) ή μήπως πλουραλισμός δίχως δημοκρατία είναι πουκάμισο αδειανό;

  • Μπορούν να έχουν πολιτικό δικαίωμα στις αποφάσεις, στις κρίσιμες αποφάσεις και στις αποφάσεις που αφορούν, όχι μόνο τον πολιτικό προσανατολισμό -γιατί εκεί συνήθως καταφέρνουμε να συνθέσουμε- αλλά δυστυχώς (και αυτό πλέον είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, που αποτελεί και έλλειμμα ηθικό απέναντι στην κοινωνία) συνήθως πρόβλημα υπάρχει όταν είναι να αποφασίσουμε για την κατάρτιση ψηφοδελτίων, ευρωψηφοδελτίων. Μπορούν λοιπόν να έχουν πολιτικό δικαίωμα σ΄ αυτές τις αποφάσεις μονάχα όσοι εκπροσωπούν συνιστώσες ή μήπως δικαίωμα στις αποφάσεις πρέπει να έχουν και όσοι αρνούνται να ενταχθούν στις συνιστώσες.

    Ομιλία Φ.Κουβέλη σε εκδήλωση της Ανανεωτικής Πτέρυγας

    Την κατηγορηματική αντίθεσή του στη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο πολιτικό σχηματισμό, εξέφρασε ο κ. Φ. Κουβέλης μιλώντας σε εκδήλωση της Ανανεωτικής Πτέρυγας του Συνασπισμού. Επίσης άσκησε κριτική τόσο στον πρόεδρο του ΣΥΝ. Α. Τσίπρα όσο και στον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Α. Αλαβάνο.

    Ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι σήμερα ο χώρος του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ έχει εισέλθει σε φάση βαθμιαίας κρίσης και πρόσθεσε ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ήταν ένα μήνυμα αποδοκιμασίας της πολιτικής του ΣΥΝ και ηχηρή προειδοποίηση για τις επόμενες εθνικές εκλογές.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΝ έκανε λόγο για πολιτική πινγκ -πόνγκ του Συνασπισμού, επικρίνοντας τις συχνές αλλαγές στην πολιτική του, αναφέροντας ενδεικτικά:

    - Όταν τα δημοσκοπικά ευρήματα άρχισαν να περιορίζονται, καταθέσαμε το σχήμα ΣΥΝ-ΚΚΕ για κυβέρνηση της Αριστεράς.

    - Όταν μας θεώρησαν επιεικώς ανεδαφικούς, περάσαμε στο σχήμα ΣΥΝ-ΚΚΕ και διαγραμμένοι/αποχωρούντες του ΠΑΣΟΚ.

    - Όταν δεν κατέφθαναν αποχωρούντες από το ΠΑΣΟΚ, επιστρέψαμε στο «κυβέρνηση της Αριστεράς με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ».

    - Όταν το ΚΚΕ μας έστελνε την άρνησή του και τις ειρωνείες του, επιστρέψαμε στο «ΣΥΝ και ριζοσπαστικές δυνάμεις της Αριστεράς, ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή», έχοντας όμως αφήσει «άδεια την καρέκλα» δίπλα μας για το ΚΚΕ.

    - Όταν τον Δεκέμβρη το ΚΚΕ μας επετέθη με τον γνωστό βίαιο τρόπο, θυμώσαμε, και λόγω θυμού πετάξαμε την καρέκλα.

    - Και όταν μια βδομάδα πριν την κάλπη οι δημοσκοπήσεις μας βύθιζαν, επανήλθε ο τρίτος πόλος με ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ, αλλά αυτή τη φορά και με Οικολόγους, που ήταν επίκαιροι.

    Το συμπέρασμα του κ. Κουβέλη ήταν ότι "τα όσα αλαζονικά και αμετροεπή λέγονταν ερέθιζαν επαναστατικά στις γραμμές μας διάφορους αφελείς όταν τα άκουγαν, αλλά απωθούσαν κατά μάζες έναν κόσμο, κυρίως από το ΠΑΣΟΚ, που είχε παράσχει σ' αυτή τη φάση απλόχερα την εμπιστοσύνη του στον ΣΥΝ". Επίσης εκτίμησε ότι ο πολιτικός εκτοπισμός του Δημήτρη Παπαδημούλη, "του καλύτερου έλληνα ευρωβουλευτή, σε σίγουρα μη εκλόγιμη θέση, κορύφωσε την έλλειψη αξιοπιστίας".

    Ο κ. Κουβέλης έκανε λόγο για την ανάγκη μιας μεγάλης πολιτικής στροφής με πρώτο βήμα την αναγνώριση της αποτυχίας. Είπε ότι ξέσπασε η κρίση με την παραίτηση - και την ανάκλησή της - του Αλέκου Αλαβάνου, απευθύνοντας στην συνέχεια "δραματική έκκληση" με στόχο, όπως ανέφερε:

    - Την αναβάπτιση στις μεγάλες ανανεωτικές, σύγχρονες και δημοκρατικές αρχές που γέννησαν τη δική μας Αριστερά.

    - Μια μεγάλη στροφή στην πολιτική και κοινωνική παρέμβαση

    - Τον ανακαθορισμό σε νέα βάση του ΣΥΡΙΖΑ

    Ο κ. Κουβέλης αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε αποσαφήνιση του χαρακτήρα και των εσωτερικών του δομών, διευκρίνισε όμως ότι δεν γίνεται πλέον αποδεκτό να νομιμοποιούνται πολιτικές αποφάσεις εκ των υστέρων και υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι συνεργατικό σχήμα και όχι σχήμα που θα υποκαθιστά και θα ακυρώνει τον Συνασπισμό, εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή του στη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα. "Κάρτα μέλους έχουμε μόνο σε ένα κόμμα" κατέληξε ο κ. Κουβέλης.

    [02] "Μεσοβέζικες λύσεις"

    Μείζον χαρακτήρισε το θέμα της διακοπής λειτουργίας του συγκροτήματος του ΕΤ, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, σε παρέμβασή του στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, και έκανε λόγο για «αλλοίωση της ενημέρωσης στο χώρο της οποίας παίζονται άγρια παιχνίδια»

    «Δεν μάθαμε τίποτε από τον Κοσκωτά», είπε ο κ. Καρατζαφέρης σημειώνοντας ότι εφοπλιστές και επιχειρηματίες μπάινουν στο χώρο των ΜΜΕ χωρίς κανείς να ενδιαφέρεται να αντιμετωπίσει το φαινόμενο. «Γίνονται μεγάλα παιχνίδια και κανείς δεν μιλά. Κανείς δεν αναλογίζεται πού πάει το πράγμα» τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

    «Ξανατοποθετείται απ΄ότι φαίνεται, ο κ. Μπαρόζο στη θέση του Προέδρου της Κομισιόν. Θα μπορούσε να είναι και χειρότερα. Ο ΛΑ.Ο.Σ - όπως και το 2004 - δεν πρόκειται να του δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην Ευρωβουλή», τόνισε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ, Κ. Αϊβαλιώτης, σχετικά με την επανεκλογή του κ. Μπαρόζο ως Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Ακόμη, αναφορικά με την τροπολογία του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την λαθρομετανάστευση, ο κ. Αϊβαλιώτης δήλωσε:

    «Ο οποιοσδήποτε εισέρχεται στην χώρα λαθραία και χωρίς χαρτιά δεν είναι εκ προοιμίου ακίνδυνος. Πρώτα απ΄ όλα να κοιτάξουν να ασφαλίσουν τα σύνορα μας και μετά να λάβουν σοβαρά και όχι αποσπασματικά μέτρα».

    Σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης Σαρκοζί, για την απαγόρευση της κουκούλας στις διαδηλώσεις στη Γαλλία, ο Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ δήλωσε:

    «Η "ατζέντα Καρατζαφέρη" έχει πέραση στην Ευρώπη: μετά την πρόταση για μείωση του Φ.Π.Α η οποία υιοθετήθηκε από την Κυβέρνηση Μπράουν, μετά την πολιτική έναντι της Τουρκίας η οποία εφαρμόζεται ήδη από τη Γαλλία και τη Γερμανία, τώρα υλοποιούνται στη Γαλλία και οι προτάσεις Καρατζαφέρη για την κουκούλα. Στην Ελλάδα η κυβέρνηση Καραμανλή αρκείται σε μεσοβέζικες λύσεις».

    [03] "Τα μέτρα απέδωσαν"

    «Επιτυχημένη και αποτελεσματική η οικονομική πολιτική», τονίζει στο Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων η βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας Φεβρωνία Πατριανάκου και προσθέτει πως «η μόνιμη περιστολή των δαπανών σε συνδυασμό με την αποτελεσματικότητα της κρατικής μηχανής είναι τα δύο στοιχήματα που πρέπει να κερδίσουμε χάριν της ελληνικής κοινωνίας και των Ελλήνων πολιτών».

    Σε συνέντευξη, που παραχώρησε, στη διαδικτυακή τηλεόραση του Εθνικού Πρακτορείου Ειδήσεων, η γραμματέας πολιτικού σχεδιασμού, βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, Φεβρωνία Πατριανάκου, επισημαίνει ότι το κυβερνών κόμμα έλαβε το μήνυμα των εκλογών της 7ης Ιουνίου και ότι «απόλυτη προτεραιότητα είναι η διακυβέρνηση της χώρας».

    «Όποιο κόμμα προσπαθήσει να επιδιώξει εκλογική αναμέτρηση με βάση την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας θα υποπέσει σε θεσμικό ατόπημα», υπογραμμίζει εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθησή της, ότι ο ελληνικός λαός θα εμπιστευτεί ξανά τη διακυβέρνηση της χώρας στον Κώστα Καραμανλή και τη Νέα Δημοκρατία.

    Για τη μεγάλη αποχή που παρατηρήθηκε στις ευρωεκλογές, η Φεβρωνία Πατριανάκου την αποδίδει στο γεγονός ότι «το πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις συγκεκριμένες απαιτήσεις, όπως οι πολίτες τις αντιλαμβάνονται, και προφανώς ο πολιτικός μας λόγος δεν ανταποκρίνεται, με συνέπεια το ΠΑΣΟΚ να μην μπορέσει να έχει οφέλη, γιατί είναι χωρίς σχέδιο, χωρίς δράση, ήταν αρνητικό σε όλα με στείρα αντιπαράθεση και δεν είχε το δια ταύτα».

    Τέλος, η βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ υπογραμμίζει ότι η παράταξη είναι έτοιμη και διαχειρίζεται τα μεγάλα πάντα με επιτυχία και επάρκεια. Για δε, τον ΟΤΕ διαβλέπει πως «σύντομα θα αποτελέσει μια πολύ μεγάλη δύναμη σε επίπεδο διαβαλκανικό και διαμεσογειακό».

    Αναλυτικά η συνέντευξη της Φεβρωνίας Πατριανάκου στο Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων έχει ως εξής:

    ΕΡ: Κυρία Πατριανάκου, πού οφείλονται οι αναταράξεις στη Νέα Δημοκρατία μετά το πρόσφατο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών; Ποιοι είναι οι λόγοι, που ο Γιάννης Μανώλης αντέδρασε κατ' αυτόν τον τρόπο;

    ΑΠ: Η Νέα Δημοκρατία από το 2004 στις εκλογικές αναμετρήσεις, που ακολούθησαν, είχε συνεχείς επιτυχίες. Μετά από πέντε χρόνια διακυβέρνηση, για πρώτη φορά οι Έλληνες πολίτες τής εξέπεμψαν ένα ισχυρότατο πολιτικό μήνυμα, μέσω της αναμέτρησης των ευρωεκλογών. Το μήνυμα αυτό είχε πολλαπλούς αποδέκτες και βεβαίως δεν αφορούσε μόνο την κυβέρνηση.

    Ο κάθε ένας μας, στελέχη, βουλευτές, οφείλουμε να αξιολογήσουμε το εκλογικό αποτέλεσμα και ανάλογα με την κρίση και την ιδιοσυγκρασία μας, τη ψυχοσύνθεσή μας και την προσέγγισή μας, με διαφορετικό τρόπο αντιδρούμε και αντιλαμβανόμαστε το αποτέλεσμα.

    Θα το αναλύσουμε. Mε κάθε τρόπο θα το προσεγγίσουμε έτσι ώστε το μήνυμα των πολιτών να το λάβει όλη η πυραμίδα του κόμματος και βεβαίως της κυβέρνησης.

    Εκείνο που για μας είναι ιδιαίτερα σημαντικό, είναι ότι σ' αυτή την εκλογική αναμέτρηση, κατά κύριο λόγο οι πολίτες έστειλαν ένα μήνυμα στο σύνολο του πολιτικού συστήματος.

    Το λέω αυτό, γιατί η αποχή κυμάνθηκε σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα. Ήταν περίπου 20% μεγαλύτερη από ότι ήταν στις εθνικές εκλογές του 2007. Αυτή η αποχή είναι και το κύριο πολιτικό χαρακτηριστικό της εκλογικής αναμέτρησης του 2009. Οφείλει το σύνολο του πολιτικού συστήματος να λάβει εκείνα τα μέτρα έτσι ώστε να μην παγιωθεί η έλλειψη συμμετοχής στις δημοκρατικές διαδικασίες.

    Μάλιστα, σε εκλογικές αναμετρήσεις, που γίνονται κάτω από δύσκολες συγκυρίες, εκπέμπουν πολλαπλά μηνύματα και έχουν ιδιαίτερη σημασία και αξία για τη χώρα.

    ΕΡ: Πριν δύο ημέρες έγινε τρομοκρατική επίθεση, γεγονός που εντείνει το αίσθημα ανασφάλειας στους πολίτες. Ένας από τους λόγους που οι ψηφοφόροι σας απείχαν από τις κάλπες ήταν τα θέματα ασφάλειας μαζί με το μείζον πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης. Πώς θα αντιμετωπίσετε αυτό το πρόβλημα;

    ΑΠ: Κατ' αρχήν να πούμε ότι η αποχή δεν αφορούσε μόνο τη δική μας παράταξη. Βεβαίως ένα πολύ μεγάλο κομμάτι απώλειας των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας απείχε, εκπέμποντας όπως είπαμε, μήνυμα. Αλλά αυτό αφορούσε το σύνολο των πολιτικών κομμάτων.

    Δηλαδή η αποχή, εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόροι και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και των άλλων αριστερών κομμάτων απείχαν από αυτή την εκλογική διαδικασία, διότι προφανώς το πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις συγκεκριμένες απαιτήσεις, όπως οι πολίτες τις αντιλαμβάνονται και προφανώς ο πολιτικός μας λόγος δεν ανταποκρίνεται.

    Το θέμα της ασφάλειας είναι εξαιρετικά σημαντικό. Ο πολίτης απαιτεί να αισθάνεται ασφάλεια στην καθημερινότητα του. Απαιτεί να αισθάνεται ότι η πολιτεία αντιμετωπίζει με κάθε σεβασμό την καθημερινότητά του. Εκείνο που κατά κύριο λόγο αντιμετωπίζουμε, είναι το θέμα της λαθρομετανάστευσης, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει αυξητικές διαστάσεις και ιδιαίτερα ανησυχητικές. Αυτό συμβαίνει σ' όλες τις χώρες, που είναι πύλες εισόδου. Η Ελλάδα είναι μία από αυτές. Μαζί με υπόλοιπα μεσογειακά κράτη υποδέχεται μεγάλα κύματα μεταναστών. Κι αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί παρά μόνο με διεθνή συνεργασία, μ' ασφάλεια συνόρων και από κοινού με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τις τελευταίες ημέρες και μάλιστα μετά τις ευρωεκλογές, με τα επεισόδια που έγιναν στον Αγ. Παντελεήμονα, το θέμα βρέθηκε στην κορυφή του προσκηνίου και απασχόλησε την ατζέντα της καθημερινότητας. Οι πολίτες, θέλουν να αντιληφθούν αν υπάρχει συστηματική πολιτική στον τρόπο, που αντιμετωπίζαμε μέχρι σήμερα το συγκεκριμένο ζήτημα. Υπάρχουν πολιτικές οι οποίες ασκήθηκαν σ' αυτό το χρονικό διάστημα, που μεσολάβησε. Πολιτικές που από τη μία έπρεπε να παράσχουν ασφάλεια στον πολίτη, γεγονός που σημαίνει ότι οι κρατικές δομές και οι υπηρεσίες πρέπει να είναι σε ετοιμότητα. Και δεύτερον, ένα κράτος ανθρώπινο, ένα κράτος δικαίου, προς αυτούς που αναζητούν βοήθεια μέσω της χώρας μας.

    Προβλέπεται, ότι τα επόμενα χρόνια μόνο μέχρι το 2050 -ο ΟΗΕ προβλέπει- λόγω κλιματικών αλλαγών να μετακινηθούν γύρω στα πενήντα εκατομμύρια κόσμος από χώρες, οι οποίες θα πληγούν από τις κλιματικές αλλαγές λόγω εντεινόμενης ξηρασίας κακοκαιριών κ. λπ., γεγονός που οφείλεται στο ότι οι πολιτισμένες χώρες επιβαρύνουν το κλίμα του πλανήτη.

    Άρα λοιπόν, θα πρέπει το σύστημα υποδοχής των δυτικών κρατών, που θα εισρεύσει το μεγάλο κύμα μεταναστών να είναι έτοιμο να το αντιμετωπίσει. Θεωρώ ότι η χώρα μας σε πάρα πολλά πράγματα έχει κάνει βήματα μπροστά και έχει εγκαίρως θέσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι θα πρέπει: Πρώτον, να δημιουργηθούν οι διακρατικές συμφωνίες που θα εμποδίζουν την αθρόα λαθρομετανάστευση και εισροή λαθρομεταναστών στη χώρα μας. Δεύτερον, η φύλαξη των συνόρων μας όχι μόνο με εθνικές δυνάμεις, αλλά με ευρωπαϊκές δυνάμεις. Βεβαίως, χώρες που δεν τους αφορά το θέμα της μετανάστευσης, βλέπουμε να αντιδρούν. Αλλά νομίζουμε ότι μέσω της πίεσης που ασκούμε, της πειθούς, το γεγονός ότι αφορά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, νομίζω ότι τελικά θα ασκηθούν εκείνες οι πολιτικές και θα υπάρξει σύνεση σε επίπεδο ευρωπαϊκό.

    Ένα θέμα που επίσης στην Ευρώπη αναπτύσσεται, είναι πώς θα οργανώσουμε στις χώρες από τις οποίες φεύγουν οι συγκεκριμένοι πολίτες αναζητώντας μια καλύτερη μοίρα, να οργανωθεί με τέτοιο τρόπο η επιστροφή τους, έτσι ώστε να εγγυόμαστε ότι μπορούν να διαβιώσουν με επιτυχία.

    Όταν αυτό, όμως, γίνεται κάτω από συνθήκες πολέμου, όπως είναι Αφγανιστάν - Ιράκ ή είναι κάτω από καθεστώς βίας - καταπίεσης, ή εμφυλίων πολέμων, εκεί βεβαίως είναι πολύ πιο δύσκολο. Γι' αυτούς τους ανθρώπους είναι θέμα επιβίωσης, είναι θέμα ζωής η μη επιστροφή τους σ' αυτές τις χώρες. Πρέπει αυτό που επιβάλλει το κράτος δικαίου να μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε.

    ΕΡ: Κυρία Πατριανάκου είστε επικεφαλής της γραμματείας πολιτικού σχεδιασμού. Ενός ευαίσθητου και νευραλγικού τομέα και καλείσθε να σηκώσετε ιδιαίτερο βάρος, γιατί εν πολλοίς ο αντίκτυπος του σχεδιασμού σας έχει άμεση ανταπόκριση από την κοινή γνώμη. Η Ρηγίλλης κατ' αρχήν έχει λάβει το μήνυμα των ψηφοφόρων της και στη συνέχεια του εκλογικού σώματος; Πώς θα αντιδράσετε;

    ΑΠ: Πέρα από το γενικό πολιτικό μήνυμα το οποίο λάβαμε και αξιολογούμε, υπάρχει η υποχρέωση να το αναλύσουμε σε βάθος. Βέβαια ανά εκλογική περιφέρεια να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα, ώστε να δούμε τι ακριβώς ήταν αυτό που οδήγησε τους ψηφοφόρους μας, είτε στην αποχή, είτε στη μη επιλογή μας.

    Πιστεύω, ότι μέσα από αυτή την ανάλυση, πέρα από τις πολιτικές, οι οποίες, είναι σαφές στο γενικό πολιτικό μήνυμα ότι, σε κάποια σημεία πρέπει να αναπροσαρμοστούν, να αλλάξουν, να εντατικοποιηθούν, είναι δεδομένο ότι θα βρούμε και απεικονίσεις προσωπικών επιλογών που έγιναν λάθος. Συμπεριφορών προσωπικών οι οποίες πλήγωσαν τα στελέχη, τους οπαδούς μας, τους ψηφοφόρους μας.

    Θα αποτιμήσουμε αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα και θα κάνουμε όλες τις αναγκαίες και δραστικές αλλαγές, προκειμένου να ξαναφέρουμε πίσω όσους πικραμένους ψηφοφόρους απογοητεύτηκαν από τη μέχρι τώρα δράση και συμπεριφορά μας. Ταυτόχρονα όμως θα απευθυνθούμε στο σύνολο της κοινωνίας να τους πείσουμε. Διότι ο στόχος μας είναι να τους πείσουμε με τις δράσεις και την κυβερνητική πολιτική μας, αλλά παράλληλα και με την κομματική μας δραστηριότητα και το έργο το οποίο επιθυμούμε να παρουσιάσουμε και να προγραμματίσουμε και στα επόμενα χρόνια.

    Πιστεύω ότι θα πείσουμε την πλειοψηφία του ελληνικού λαού να μας ξαναεμπιστευθεί τη διακυβέρνηση της χώρας. Βεβαίως, αυτό που απόλυτα όλοι αποδέχονται, είναι ότι η Νέα Δημοκρατία έχει ένα πολύ ισχυρό χαρτί. Έχει τον πρωθυπουργό. Ο Κώστας Καραμανλής, αυτή τη στιγμή, είναι ο μοναδικός στο πολιτικό στερέωμα σε επίπεδο αρχηγών, που είναι ηγετική φυσιογνωμία. Δείχνει ότι οι πολίτες έχουν μια άμεση διαπροσωπική σχέση μαζί του. Τον εμπιστεύονται απόλυτα. Επομένως, είναι εκείνος ο οποίος θα ξαναοδηγήσει το άρμα ενός ισχυρού κόμματος και μίας ισχυρής κυβέρνησης σε μια νέα εκλογική νίκη.

    ΕΡ: Όπως όλα δείχνουν, το ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξει να οδηγήσει τη χώρα σε εθνικές εκλογές τον προσεχή Φεβρουάριο, εκμεταλλευόμενο την εκλογή νέου Προέδρου Δημοκρατίας. Το διάστημα που μεσολαβεί εκτιμάτε ότι είναι ικανό για να ανατρέψετε το σε βάρος σας αποτέλεσμα των ευρωεκλογών;

    ΑΠ: Κατ' αρχήν να πούμε ότι το Σύνταγμά μας, αυτό που προβλέπει είναι διευρυμένη πλειοψηφία για τον Πρόεδρο Δημοκρατίας, προκειμένου στον ανώτατο πολιτειακό μας παράγοντα να δίνεται η δυνατότητα να έχει ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες που να υποστηρίζουν το ρόλο του, το έργο του. Κατά συνέπεια, όποιο κόμμα προσπαθήσει να επιδιώξει εκλογική αναμέτρηση με βάση την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας θα υποπέσει -κατά την άποψή μου- σε θεσμικό ατόπημα. Άρα λοιπόν, την ώρα που προκρίνεις το συμφέρον του κόμματος απέναντι στο συμφέρον της κοινωνίας, έχεις αναλάβει μία μεγάλη πολιτική ευθύνη κι ένα μεγάλο πολιτικό ρίσκο. Πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ θα δυσκολευτεί να προχωρήσει σ' αυτή τη διαδικασία.

    Γι' αυτό το λόγο είδαμε ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου των ευρωεκλογών, είχε υποπέσει σε διάφορες αντιφάσεις ο ίδιος ο πρόεδρος και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όταν ρωτήθηκε μέσα σ' ένα εικοσιτετράωρο έδωσε τρεις τελείως διαφορετικές απαντήσεις, όσον αφορά το θέμα του Προέδρου Δημοκρατίας.

    Από εκεί κι ύστερα, η Νέα Δημοκρατία εξελέγη από τον ελληνικό λαό, προκειμένου να ασκήσει πολιτική σε επίπεδο τετραετίας και να κριθεί στο τέλος αυτής.

    Θεωρώ όμως, ότι θα πρέπει να είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή με δράσεις και πολιτικές συντονισμένες και εντεινόμενες όλο και περισσότερο, προκειμένου να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των πολιτών ανά πάσα στιγμή.

    Δεν θα πρέπει να δουλεύουμε με τη λογική, όταν προκύψουν εκλογές πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Πρέπει να είμαστε κάθε ημέρα έτοιμοι για να ανταποκρινόμαστε σ' αυτό που οι πολίτες απαιτούν από μας. Κι από μας οι πολίτες απαιτούν γρήγορες κι αποτελεσματικές δράσεις. Να αλλάξουμε το κράτος. Να αλλάξουμε αυτά που πληγώνουν την κοινωνία. Να αλλάξουμε όλα αυτά για τα οποία μας ψήφισαν το 2004 και το 2007.

    ΕΡ: Τελευταίο, άφησα το ερώτημα της οικονομίας. Η παγκόσμια οικονομία, η ελληνική οικονομία κατ' επέκταση, βιώνουν τη δεύτερη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία του πλανήτη. Είστε ικανοποιημένοι από τους μέχρι σήμερα χειρισμούς της κυβέρνησης και τον τρόπο που αντιδρά η κοινή γνώμη στα μέτρα που λαμβάνετε;

    ΑΠ: Σ' αυτή την παράταξη, έχει τύχει να διαχειριστεί τις μεγαλύτερες εθνικές κρίσεις, τουλάχιστον από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Να σας θυμίσω ότι την αποκατάσταση της Δημοκρατίας τη διαχειρίστηκε ο εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής ιδρύοντας τη Νέα Δημοκρατία. Να σας θυμίσω ότι την πρώτη μεγάλη πετρελαϊκή κρίση τη διαχειρίστηκε η Νέα Δημοκρατία. Να σας θυμίσω ότι το μεγάλο άλμα της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το σχεδίασε και το υλοποίησε αυτή η παράταξη. Και βέβαια μας έλαχε να διαχειριστούμε και τη μεγαλύτερη διεθνή οικονομική κρίση, τουλάχιστον μεταπολεμικά.

    Άρα λοιπόν, η παράταξη αυτή είναι έτοιμη και διαχειρίζεται τα μεγάλα. Τα διαχειρίζεται πάντα με επιτυχία και επάρκεια.

    Γι' αυτό το λόγο, από την πρώτη στιγμή αντιδράσαμε, πρώτοι απ' όλα τα ευρωπαϊκά κράτη σε μια σειρά ζητήματα, αντιλαμβανόμενοι έγκαιρα το μέγεθος της κρίσης κι έχοντας ασκήσει ήδη πολιτικές, οι οποίες είχαν αρχίσει να αποδίδουν αποτελέσματα και να κρατάνε υψηλά τους αναπτυξιακούς ρυθμούς της χώρας. Αυτό το εισπράττουμε μέχρι και σήμερα που μιλάμε.

    Όταν όλα τα κράτη της Ευρώπης βρίσκονται στο κέντρο του κυκλώνα με πολύ χαμηλούς, μάλλον με αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ο μέσος όρος της Ευρωζώνης αυτή τη στιγμή που μιλάμε είναι στο -4,6%, η Ελλάδα βρίσκεται με θετικό ρυθμό ανάπτυξης, έστω και μικρό. Αυτό, λοιπόν, σημαίνει δεν γίνεται τυχαία. Έγινε, γιατί είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων μέτρων και δράσεων.

    Να θυμηθούμε, ότι πρώτοι εγγυηθήκαμε τις καταθέσεις από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες;

    Να θυμηθούμε, τι έλεγαν οι άλλες χώρες της ευρωζώνης, οι οποίες στην αρχή καταδίκασαν το γεγονός γιατί ήμασταν μόνο εμείς και η Ιρλανδία που το κάναμε και μάλιστα μέχρι β¬ 100.000. Όλες οι άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσπάθησαν να αντιδράσουν και σε μία εβδομάδα ήλθαν και εγγυήθηκαν όλες μαζί τις καταθέσεις των πολιτών.

    Να υπενθυμίσω, ποια ήταν η αντίδραση τότε της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που συμπορεύτηκε με τις άλλες φωνές που ακούστηκαν στην Ευρώπη, αλλά μετά ήλθαν και δικαίωσαν την κυβερνητική επιλογή;

    Να υπενθυμίσω, ότι πρώτοι εμείς καταθέσαμε και εγκρίναμε το πρόγραμμα ρευστότητας στη διαδικασία της αγοράς, βάζοντας μάλιστα πάρα πολύ αυστηρούς όρους στο τραπεζικό σύστημα, κάτι το οποίο έρχεται τώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση πλέον και το κάνει επίσημη πολιτική της; Για όλα αυτά θυμάστε την αντιπολίτευση που έλεγε ότι χαρίζουμε χρήματα στις τράπεζες και τώρα εγκαλούν τις τράπεζες γιατί δεν ακολουθούν το πρόγραμμα ρευστότητας;

    Να υπενθυμίσουμε, τα μέτρα τα οποία πήραμε για τη στήριξη του τουρισμού, που θεωρούσαμε ότι πρώτα απ' όλα θα πληγεί στη χώρα; Τα μέτρα στήριξης για τους αγρότες; Για τις εξαγωγές μας και για τα προϊόντα μας τα οποία θεωρούσαμε ότι πρώτα θα πληγούν, πρώτα απ' όλα από την πολιτική του σκληρού ευρώ;

    Να υπενθυμίσουμε, ότι στηρίξαμε τον κλάδο αυτοκινήτου σε μια περίεργη περίοδο και δεχτήκαμε το σύνολο των επιθέσεων; Σήμερα όλοι αποδέχονται ότι ήταν μια σωστή πολιτική στήριξης ενός κλάδου, που απασχολεί εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους.

    Άρα λοιπόν, όλα αυτά απέδωσαν. Ταυτόχρονα όμως, δεν μείναμε εκεί. Προχωρήσαμε σε μια σειρά μέτρων, που τόνωναν τους κοινωνικά και οικονομικά ασθενέστερους. Οι οικονομικά ασθενέστεροι συμπολίτες μας, αυτό που είδαν ήταν όσον αφορά τους ανέργους, μία στήριξη την οποία δεν είχαν ξαναβιώσει από την ελληνική πολιτεία. Όσον αφορά τους συνταξιούχους, είτε ήταν συνταξιούχοι χαμηλοσυνταξιούχοι, είτε ήταν συνταξιούχοι που δικαιούνται το ΕΚΑΣ είτε συνταξιούχοι του ΟΓΑ, έλαβαν ειδικά πρόσθετα επιδόματα με αποτέλεσμα να μπορέσουν να σταθούν σ' αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

    Να υπενθυμίσω, ότι πήραμε από 128.000 εύπορους συμπολίτες μας μια έκτακτη εισφορά, η οποία μάλιστα θα καταβληθεί αυτές τις ημέρες, θα δοθεί από αυτούς, προκειμένου να δοθούν αντίστοιχα αυξήσεις στις ασθενείς κοινωνικά οικονομικά ομάδες;

    Άρα λοιπόν μ' ένα πλαίσιο μέτρων, μπορέσαμε να στηρίξουμε όλους αυτούς που είχαν ανάγκη και ταυτόχρονα ασκήσαμε και μια τρίτη πολιτική στην οποία πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας. Όπου ήταν να προσπαθήσουμε να μειώσουμε την κατασπατάληση πόρων από μέρους του Ελληνικού Δημοσίου και του ελληνικού κράτους.

    Ο περιορισμός των κρατικών δαπανών είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα. Όχι όμως συγκυριακό. Δηλαδή αυτό που πρέπει να επιτύχουμε δεν είναι η συγκυριακή περιστολή των δαπανών. Η μόνιμη περιστολή των δαπανών. Όλο αυτό το πλαίσιο, ήταν συγκροτημένο, ήταν οργανωμένο, είχαμε σχέδιο. Από την άλλη μεριά δεν υπήρχε εναλλακτικό σχέδιο. Η αντιπολίτευση πλήρωσε το γεγονός ότι είναι χωρίς σχέδιο, χωρίς δράση. Ήταν όχι σε όλα. Στείρα αντιπαράθεση. Δεν είχε δια ταύτα. Κανείς δεν είπε ότι η κυβέρνηση εισέπραξε δυσφορία σε σχέση με την οικονομική της πολιτική. Αντιθέτως, όλο το πλαίσιο μας έδειχνε ότι όταν γινόταν σε πραγματική πολιτική η ατζέντα και η αντιπαράθεση, η Νέα Δημοκρατία αύξανε τα ποσοστά της, αύξανε τη συσπείρωσή της, μείωνε την απόστασή της από την αξιωματική αντιπολίτευση. Το πρόβλημα της Νέας Δημοκρατίας άρχιζε να υπάρχει, όταν η ατζέντα μεταφερόταν σε μία στείρα σκανδαλολογία, όπου φαινόταν ταυτόχρονα και η αναποτελεσματικότητα της κρατικής μηχανής. Εκεί έχουμε πάρα πολύ δουλειά να κάνουμε.

    Η αποτελεσματικότητα της κρατικής μηχανής είναι ένα στοίχημα, που πρέπει να το κερδίσουμε χάριν της ελληνικής κοινωνίας και των Ελλήνων πολιτών.

    ΕΡ: Στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεών σας προχωρήσατε στην εκποίηση ενός πρόσθετου 5% του ΟΤΕ. Βρίσκεσθε στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης. Τι έχετε να πείτε γι' αυτό;

    ΑΠ: Η Νέα Δημοκρατία με τη στρατηγική συμμαχία που έκανε με την Deutsche Telekom είναι υπερήφανη, διότι κατόρθωσε να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα και την κερδοφορία σ' ένα μεγάλο οργανισμό, ο οποίος συντείνει στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας και στην εδραίωση ως τηλεπικοινωνιακού κόμβου στην ευρύτερη περιοχή και σαν πύλη εισόδου πληροφοριών τηλεπικοινωνιακών, μεταξύ Ανατολής Δύσης και Βορρά Νότου.

    Ο ρόλος που πρέπει να παίξουμε είναι στρατηγικός τηλεπικοινωνιακά και εξαιρετικά σημαντικός. Το 66% του ΟΤΕ, να σας θυμίσω, ότι είχε εκποιηθεί μέχρι το 2004. Από το 1994 μέχρι το 2004 εκποιείτο συστηματικά, αποκρατικοποιείτο ο ΟΤΕ μ' ένα αποσπασματικό και σταδιακό τρόπο, που δεν είχε οφέλη ούτε για τους πολίτες, ούτε για τον οργανισμό.

    Το 2000, η τότε κυβέρνηση, είχε πει ότι πρέπει να βρούμε ένα μεγάλο στρατηγικό εταίρο για να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του ΟΤΕ. Συντεχνιακά συμφέροντα, το γεγονός ότι δεν υπήρχε πραγματική πολιτική βούληση και το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ άγεται και φέρεται πάντα από τις συνδικαλιστικές του συντεχνίες, το οδήγησε όχι μόνο να μην μπορεί να βρει στρατηγικό εταίρο, αλλά ούτε και να εφαρμόσει μία πολιτική η οποία οδηγούσε τον ΟΤΕ σε διαρκή απαξίωση και σε ζημιογόνες χρήσεις.

    Αυτό λοιπόν άλλαξε από την ώρα που αναλάβαμε τη διαχείριση του ΟΤΕ, βάζοντας ένα πάρα πολύ καλό management. Άρχισε να ξαναμπαίνει σταδιακά σε κερδοφόρες χρήσεις και ταυτόχρονα αυτό που είχαμε να παρατηρήσουμε, είναι ότι έπρεπε μ' αυτή τη στρατηγική να πείσουμε κάποιον μεγάλο στρατηγικό εταίρο, προκειμένου να έρθει και να ενταχθεί σ' αυτή τη διαδικασία. Έτσι επείσθη η Deutsche Telekom, που είναι ο τρίτος μεγαλύτερος τηλεπικοινωνιακός κολοσσός στον κόσμο, μετά από δύο αμερικάνικους.

    Θεωρούμε λοιπόν, ότι αυτή η συμμαχία είναι με ασφάλεια αυτή που μπορεί να οδηγήσει σε νέες διόδους κι όχι μόνο να βοηθήσει τον ΟΤΕ να στηριχθεί σε επίπεδο εγχώριο εθνικό, αλλά να αποτελέσει μια πολύ μεγάλη δύναμη σε επίπεδο διαβαλκανικό και διαμεσογειακό.

    ΕΡ: Κυρία Πατριανάκου, να σας ευχαριστήσω για τη σημερινή σας παρουσία εδώ στο studio του Εθνικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

    ΑΠ: Σας ευχαριστώ κι εγώ για την ευκαιρία που μου δώσατε να κάνουμε αυτή τη συζήτηση σ' ένα πρωτοποριακό μέσο, όπως αυτό που έχετε καθιερώσει.

    [04] ΤτΕ: Αντέχουν οι τράπεζες

    Ο ελληνικός τραπεζικός τομέας έχει τη δυνατότητα να ανταπεξέλθει ακόμη και στις πλέον ακραίες διαταράξεις , διαπιστώνει η πρώτη Έκθεση για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ). Ωστόσο απαιτείται επαγρύπνηση καθώς όπως επισημαίνεται "η αβεβαιότητα για την πορεία της παγκόσμιας και της ευρωπαϊκής οικονομίας παραμένει υψηλή παρά την ύπαρξη ορισμένων ενθαρρυντικών ενδείξεων."

    Η άσκηση προσομοίωσης σε υποθετικές ακραίες καταστάσεις που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα εννέα τραπεζών οι οποίες αποτελούν το 80% του ενεργητικού του συνόλου των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων κατέληξε σε ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Σκοπός της άσκησης αυτής που διενεργήθηκε σε συνεργασία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ήταν να αξιολογηθεί η ανθεκτικότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

    Συγκεκριμένα, εκτιμήθηκαν οι επιπτώσεις ενός ακραία αρνητικού μακροοικονομικού σεναρίου για την Ελλάδα του οποίου οι υποθετικές παραδοχές εκκίνησης προέβλεπαν σωρευτική μείωση του ΑΕΠ κατά 3% τα επόμενα δύο χρόνια, με ταυτόχρονη αύξηση των επιτοκίων κατά 4%. Υπό τις συνθήκες αυτές εκτιμήθηκε ότι τα καθυστερούμενα δάνεια των ελληνικών τραπεζών θα εμφάνιζαν αύξηση από το 5% του συνόλου των χορηγήσεων που ήταν στο τέλος του 2008 στο 12,7% στις 31.12.2010.

    Στο μεταξύ όμως η ΤτΕ διαπιστώνει ότι το ποσοστό των δανείων σε καθυστέρηση αυξήθηκε στο πρώτο τρίμηνο του 2009 αγγίζοντας το 6%. Συνακόλουθα, η εξέλιξη αυτή όπως επισημαίνει η ΤτΕ, μολονότι οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν σημαντικού ύψους εγγυήσεις και εμπράγματες ασφάλειες, επιβάλλει αυξημένη επαγρύπνηση. Επιπροσθέτως, η Έκθεση διαπιστώνει ότι στο πρώτο τρίμηνο του έτους το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο υποχώρησε κατά 0,5%, λόγω του αυξημένου κόστους άντλησης κεφαλαίων από το τέταρτο τρίμηνο του 2008 και μετά καθώς και της υποχώρησης του ρυθμού πιστωτικής επέκτασης.

    Όσον αφορά στα αποτελέσματα των ασκήσεων προσομείωσης στις αναδυόμενες αγορές που δραστηριοποιούνται οι ελληνικές τράπεζες, διαπιστώνεται ότι με τις πλέον ακραίες παραδοχές επιδείνωσης της κατάστασης στις χώρες αυτές, στο τέλος του 2010 το μέσο ποσοστό των δανείων σε καθυστέρηση θα τριπλασιαστεί σε σύγκριση με το υφιστάμενο στο τέλος του 2008, σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις θα δεκαπλασιαστεί. Σε κάθε περίπτωση όμως η δυνατότητα απορρόφησης της ζημιάς που θα προέκυπτε για τις ελληνικές τράπεζες εντός της προσεχούς διετίας, ως αποτέλεσμα της επαλήθευσης των ακραίων αυτών σεναρίων, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα κέρδη που θα εμφανίσουν οι τράπεζες σ΄αυτό το διάστημα. Για τις ανάγκες της άσκησης πάντως θεωρήθηκε κατ΄υπόθεση ότι τα προ φόρων κέρδη θα υποχωρήσουν κατά 15% το 2009 και στην συνέχεια το 2010 αυξηθούν κατά 10%. Υπενθυμίζεται πάντως ότι μεταξύ του πρώτου τριμήνου του 2008 και του αντίστοιχου διαστήματος φέτος τα προ φόρων κέρδη υποχώρησαν κατά 85,3% σε επίπεδο τραπεζών και κατά 51,3% σε επίπεδο Ομίλων.

    [05] Ανασχηματισμός στη Γαλλία

    Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί προχώρησε σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης του τον τρίτο μέσα σε διάστημα μικρότερο των δύο χρόνων, αλλάζοντας οκτώ υπουργούς και υφυπουργούς.

    Όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του προεδρικού γραφείου από το Μέγαρο των Ηλυσίων Κλοντ Ζουέντ, η υπουργός Εσωτερικών Μισέλ Αλιότ Μαρί αντικαθιστά την Ρασιντά Ντατί στο υπουργείο Δικαιοσύνης και αναβαθμίζει το ρόλο της σε αυτόν της υπουργού προεδρίας.

    Η Ντατί κόρη μεταναστών από το Μαρόκο , είχε γίνει ένα σύμβολο του κοινωνικού ανοίγματος του Σαρκοζί προς τις γυναίκες αλλά και τις μειονότητες. Αλλά έπεσε σε δυσμένεια εξ αιτίας της εκρηκτικής και πολλές φορές δύστροπης προσωπικότητας της.

    Ο στενός συνεργάτης και πολιτικός σύμμαχος του Σαρκοζί Μπρις Ορτεφό αντικατέστησε την Αλιότ Μαρί στο υπουργείο Εσωτερικών μετά από μια μικρή απογοητευτική θητεία ως υπουργός Εργασίας. Ο υπουργός Παιδείας Ξαβιέ Νταρκός αντικατέστησε τον Ορτεφό στο υπουργείο Εργασίας.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Λικ Σατέλ ορίστηκε να αντικαταστήσει τον Νταρκός στον υπουργείο Παιδείας.

    Όπως είχε ανακοινώσει ο ίδιος νωρίτερα σήμερα ο Φρεντερίκ Μιτεράν, ανηψιός του πρώην προέδρου Φρανσουά Μιτεράν, είναι ο νέος υπουργός Πολιτισμού που αντικαθιστά την Κρισίν Αλμπανέλ.

    Η αντικατάσταση της Αλμπανέλ θεωρείται ως μια ένδειξη δυσαρέσκειας του Σαρκοζί προς το πρόσωπο της και στο γεγονός ότι δεν μπόρεσε να χαράξει έναν αξιόπιστο νόμο για την αντιμετώπιση της πειρατείας στο διαδίκτυο.

    Ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μπρούνο Λε Μαίρ ορίστηκε υπουργός Γεωργίας αντικαθιστώντας τον Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος εξελέγη ευρωβουλευτής.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 24 June 2009 - 12:30:28 UTC