Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-06-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Κοινές δράσεις για τη λαθρομετανάστευση"
  • [02] "Ανικανότητα στήριξης των αγροτών"
  • [03] Επιμένει ο Αλ. Αλαβάνος
  • [04] Τέλος στην αγωνία

  • [01] "Κοινές δράσεις για τη λαθρομετανάστευση"

    Στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, συμμετείχε ο πρωθυπουργός. Το μεσημέρι ο κ. Κ.Καραμανλής έκανε δηλώσεις στους εκπροσώπους των ΜΜΕ.

    Την ομόφωνη στήριξή τους στο πρόσωπο του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ως προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για δεύτερη θητεία εκφράζουν οι "27" στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ξεκαθαρίζει, επίσης, ποιά θα είναι η διαδικασία επικύρωσης της Συνθήκης της Λισαβόνας, δίνοντας τις απαραίτητες νομικές εγγυήσεις στην Ιρλανδία για τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος.

    Σε ό,τι αφορά την οικονομία οι "27" τονίζουν την ανάγκη καλύτερης εποπτείας του χρηματοπιστωτικού τομέα, ενώ στα συμπεράσματά τους κάνουν σημαντικές αναφορές για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και για τον περιορισμό των κλιματικών αλλαγών.

    Συγκεκριμένα, στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής επισημαίνονται τα εξής:

    ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

    Σε ό,τι αφορά τον ορισμό του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο κείμενο των τελικών συμπερασμάτων αναφέρεται ότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συμφώνησαν ομόφωνα ότι ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο είναι το πρόσωπο που σκοπεύουν να ορίσουν ως πρόεδρο του εκτελεστικού οργάνου της Κοινότητας για την περίοδο 2009-2014.

    Σύμφωνα με τα συμπεράσματα, οι πρωθυπουργοί της Τσεχίας και της Σουηδίας, οι χώρες των οποίων ασκούν τη σημερινή και την επόμενη προεδρία του Συμβουλίου, θα έχουν άτυπες συζητήσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προκειμένου να προσδιορίσουν κατά πόσο το Κοινοβούλιο είναι σε θέση να εγκρίνει τον ορισμό του Μπαρόζο κατά τη Σύνοδο της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του Ιουλίου.

    Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία ορισμού των υπόλοιπων μελών της Επιτροπής διευκρινίζεται στα συμπεράσματα πως αυτή μπορεί να αρχίσει μόνο όταν θα έχει αποσαφηνιστεί η νομική βάση για τη διαδικασία ορισμού.

    ΙΡΛΑΝΔΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΛΙΣΑΒΟΝΑΣ

    Αναφορικά με τη διαδικασία επικύρωσης της Συνθήκης της Λισαβόνας, στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής υπενθυμίζεται ότι προκειμένου να τεθεί σε ισχύ η Συνθήκη θα πρέπει να επικυρωθεί από το σύνολο των 27 κρατών - μελών της ΕΕ, σύμφωνα με τις εθνικές συνταγματικές διαδικασίες. Επισημαίνεται ότι στόχος είναι η Συνθήκη να τεθεί σε ισχύ μέχρι τα τέλη του 2009. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημειώνει ακόμη ότι εφόσον τεθεί σε ισχύ θα πρέπει να αποφασιστεί σύμφωνα με τις απαιτούμενες νομικές διαδικασίες, ότι η Επιτροπή θα εξακολουθήσει να απαρτίζεται από έναν υπήκοο κάθε κράτους -μέλους. Προκειμένου να καθησυχαστούν οι ανησυχίες της Ιρλανδίας σχετικά με τη Συνθήκη, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημειώνει ότι τα ζητήματα που έχει θέσει η Ιρλανδία, όπως η φορολογική πολιτική, οι αμβλώσεις και η πολιτική στρατιωτικής ουδετερότητας, θα διευθετηθούν κατά τρόπο που θα ικανοποιεί τόσο το Δουβλίνο όσο και τα υπόλοιπα κράτη μέλη μέσα από την παροχή των απαραίτητων νομικών εγγυήσεων.

    Στο πλαίσιο αυτό, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων δηλώνουν ότι η απόφαση της Συνόδου παρέχει νομική εγγύηση οτι ορισμένα μελήματα του ιρλανδικού λαού θα παραμείνουν ανεπηρέαστα από την έναρξη ισχύος της Συνθήκης της Λισαβόνας και διευκρινίζεται ότι δεν απαιτείται νέα επικύρωση της Συνθήκης.

    Επισημαίνεται ακόμη ότι η απόφαση της Συνόδου έχει νομικά δεσμευτικό χαρακτήρα και θα ενεργοποιηθεί από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της Συνθήκης.

    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Με τη διαπίστωση ότι η ΕΕ υφίσταται ακόμα μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο, τις συνέπειες της βαθύτερης και πιο εκτεταμένης ύφεσης της μεταπολεμικής εποχής, οι ευρωπαίοι ηγέτες, ξεκινούν τα συμπεράσματά τους σχετικά με την οικονομική, χρηματοπιστωτική και κοινωνική κατάσταση στην ΕΕ.

    Ειδικότερα, οι "27" αναφέρονται στα μέτρα που έλαβαν οι κυβερνήσεις για τον περιορισμό των επιπτώσεων της οικονομικής κάμψης, τονίζοντας ότι το συμφωνηθέν ευρωπαϊκό σχέδιο για την ανάκαμψη της οικονομιας προβλέπει για την ΕΕ, συνολική δημοσιονομική στήριξη που αντιστοιχεί περίπου στο 5% του ΑΕΠ το 2009 και 2010.

    Συνεχίζοντας, οι ευρωπαίοι ηγέτες υπογραμμίζουν στα συμπεράσματά τους, την προσήλωσή τους σε υγιή δημόσια οικονομικά, καθώς και στο Σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης. Τονίζουν, ακόμη, ότι δεν δικαιολογείται περαιτέρω δημοσιονομική ώθηση και ότι η προσοχή των κρατών μελών θα πρέπει να στραφεί στην εξυγίανση, συμβαδίζοντας με την οικονομική ανάκαμψη. Προς το σκοπό αυτό οι "27" τονίζουν την ανάγκη να εφαρμοστεί μια στρατηγική εξόδου από την κρίση, μέσω της βελτίωσης του μεσοπρόθεσμου φορολογικού πλαισίου και μέσω συντονισμένων μεσοπρόθεσμων οικονομικών πολιτικών.

    Σε ό,τι αφορά τις χρηματοπιστωτικές αγορές, οι "27" διαπιστώνουν ότι το περιβάλλον λειτουργίας τους παραμένει προβληματικό και ότι οι χορηγήσεις πιστώσεων εξακολουθούν να είναι συγκρατημένες.

    Για το λόγο αυτό τονίζουν ότι οι κυβερνήσεις οφείλουν να τελούν εν εγρηγόρσει, ενόψει των νεών μέτρων που ενδέχεται να χρειαστούν για την ανακεφαλαιοποίηση ή για την αποκάθαρση των ισολογισμών. Ωστόσο ξεκαθαρίζουν ότι όλες οι ενέργειες πρέπει να συμβαδίζουν με τις αρχές της ενιαίας αγοράς και να διασφαλίζουν ισότιμους όρους ανταγωνισμού.

    Επίσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί να σημειωθεί περαιτέρω πρόοδος στην εποπτεία και ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών. Συγκεκριμένα, οι "27" τονίζουν ότι υποστηρίζουν την πρόταση της Επιτροπής για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικών Κινδύνων (ΕΣΣΚ) που θα παρακολουθεί και θα εκτιμά δυνητικές απειλές κατά της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

    Σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, αν χρειαστεί, το ΕΣΣΚ θα προειδοποιεί και θα εκδίδει συστάσεις για δράση και θα παρακολουθεί την εφαρμογή τους. Σημειώνεται, τέλος, ότι ο Πρόεδρος του ΕΣΣΚ θα εκλεγεί από τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

    Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συνιστά να συσταθεί ένα Ευρωπαϊκό Σύστημα Χρηματοπιστωτικής Εποπτείας, το οποίο θα περιλαμβάνει τρεις νέες ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές. Ο ρόλος των εποπτικών αρχών θα είναι η αναβάθμιση της ποιότητας και της συνοχής της εθνικής εποπτείας, η ενίσχυση της επιτήρησης διασυνοριακών ομίλων μέσω της ολοκλήρωσης της σύστασης σωμάτων εποπτών και η εκπόνηση Ευρωπαϊκού ενιαίου εγχειριδίου κανόνων που θα εφαρμόζεται σε όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ενιαίας Αγοράς.

    Ωστόσο, αναγνωρίζοντας τις δυνητικές ή ενδεχόμενες ευθύνες που μπορεί να προκύψουν για τα κράτη - μέλη, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημειώνει ότι οι αποφάσεις που θα λαμβάνονται από τις Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θίγουν τις δημοσιονομικές αρμοδιότητες των κρατών μελών. Επίσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αναφέρει ότι το Ευρωπαϊκό Σύστημα Χρηματοπιστωτικής Εποπτείας θα πρέπει να διαθέτει δεσμευτικές εξουσίες λήψης αποφάσςεων ως προς το κατά πόσον οι επόπτες πληρούν τις υποχρεώσεις τους, καθώς και σε περίπτωση διαφωνίας μεταξύ των εθνικών εποπτικών αρχών ή εντός του σώματος εποπτών. Επίσης, οι Εθνικές Εποπτικές Αρχές θα πρέπει να διαθέτουν και εποπτικές εξουσίες έναντι των οργανισμών αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας.

    Τέλος, οι "27" ζητούν από την Επιτροπή να υποβάλει το αργότερο έως τις αρχές του φθινοπώρου, τις νομοθετικές προτάσεις της για τη θέσπιση ενός νέου πλαισίου για την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού τομέα στην ΕΕ και σημειώνουν ότι θα επανεξετάσουν το θέμα στη Σύνοδο του Οκτωβρίου του 2009.

    ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

    Εξ άλλου, σε ό,τι αφορά τη στήριξη της απασχόλησης, οι "27" τονίζουν ότι η προσοχή των κρατών μελών αλλά και της Επιτροπής θα πρέπει να επικεντρωθεί σε τρεις τομείς: (α) Στη διατήρηση των θέσεων εργασίας και τη δημιουργία νέων θέσεων, καθώς και στην προώθηση της κινητικότητας. (β) στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων και την προσαρμογή στις ανάγκες της αγοράς εργασίας. (γ) στην αύξηση των δυνατοτήτων πρόσβασης στην απασχόληση.

    Επίσης, οι "27" επισημαίνουν ότι οι προτεραιότητες για την απασχόληση, τις οποίες παρουσίασε η Επιτροπή στις 3 Ιουνίου, μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Παράλληλα, καλούν την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να λάβει μέτρα προκειμένου να υποστηριχθούν η διανειοδότηση των επιχειρήσεων και η δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Οι ευρωπαίοι ηγέτες καταλήγουν τονίζοντας ότι "υπό τις παρούσεες συνθήκες η ευελιξία με ασφάλεια αποτελεί σημαντικό εργαλείο για τον εκσυγχρονισμό και την προώθηση της προσαρμοστικότητας των αγορών εργασίας.

    ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

    Ενόψει της Διεθνούς Διάσκεψης της Κοπεγχάγης για το περιβάλλον, οι "27" στα συμπεράσματά τους κάνουν ειδική αναφορά στις κλιματικές αλλαγές, τονίζοντας ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να λάβει τις απαραίτητες δεσμεύσεις για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά λιγότερο από 2 βαθμούς κελσίου. Οι ευρωπαίοι ηγέτες καλούν όλους τους ενδιαφερόμενους να συνεργαστούν προκειμένου να επιτευχθεί μια φιλόδοξη και συνολική συμφωνία κατά τη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ ενίσχυσε τον διμερή διάλογο για την αλλαγή του κλίματος με τους κύριους διεθνείς εταίρους της (Καναδάς, Κίνα, Ιαπωνία, Δημοκρατία της Κορέας, Ρωσία και ΗΠΑ).

    Επιπλέον, οι "27" υπενθυμίζουν πως η ΕΕ είναι έτοιμη να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία, καθώς έχει αναλάβει τη φιλόδοξη και νομικά δεσμευτική υποχρέωση να μειώσει μέχρι το 2020 τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατά 20% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. Σημειώνουν, επίσης, ότι σε περίπτωση που οι λοιπές ανεπτυγμένες χώρες δεσμευθούν για ανάλογες μειώσεις εκπομπών και αν οι αναπτυσσόμενες χώρες συμβάλουν επαρκώς, η ΕΕ θα αναβαθμίσει τη δέσμευσή της σε 30%.

    Επίσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει ότι όλες οι χώρες, πλην των ελάχιστα ανεπτυγμένων θα πρέπει να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες προκειμένου να μειώσουν τις εκπομπές αερίων. Επισημαίνει, μάλιστα, ότι η ΕΕ "θα συνεισφέρει κατά το μερίδιο που της αναλογεί στη διεθνή δημόσια στήριξη των δράσεων μετριασμού και προσαρμογής, ειδικότερα στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες".

    Εξ άλλου, όσον αφορά την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ, το ΕυρωπαΪκό Συμβούλοιο εκφράζει την ανησυχία του για τα προβλήματα που παρουσιάζονται στην προμήθεια αερίου από τη Ρωσία μέσω της Ουκρανίας και τονίζουν ότι το Συμβούλιο και η Επιτροπή θα συνεχίσουν να παρακολουθούν και να αξιολογούν στενά την κατάσταση.

    ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

    Tα πρόσφατα γεγονότα καταδεικνύουν ότι επείγει να καταβληθούν προσπάθειες για την αποτελεσματική πρόληψη και την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης στα νότια θαλάσσια σύνορα της ΕΕ, έτσι ώστε να αποτραπούν οι μελλοντικές ανθρώπινες τραγωδίες, επισημαίνεται στο κείμενο των τελικών συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

    Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Συνόδου, απαιτείται ενισχυμένη ευρωπαϊκή αντίδραση με οδηγό την αποφασιστικότητα, την αλληλεγγύη και την κατανομή ευθυνών, σύμφωνα με τις επιταγές του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Ασυλο και της Παγκόσμιας Προσέγγισης της Μετανάστευσης.

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει ακόμη ότι θα πρέπει να επιταχυνθεί η υλοποίησή τους , ιδίως όσον αφορά τη συνεργασία με τις χώρες καταγωγής και διέλευσης και σημειώνει πως θα πρέπει να συνεχιστούν όλες οι δραστηριότητες στην περιοχή της Δυτικής Μεσογείου και στα ανατολικά και νοτιοανατολικά σύνορα.

    Επίσης το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απευθύνει έκκληση για συντονισμό των εθελοντικών μέτρων εσωτερικής ανακατανομής των δικαιούχων της διεθνούς προστασίας που βρίσκονται στα κράτη - μέλη τα οποία υφίστανται συγκεκριμένες και δυσανάλογες πιέσεις.

    Σημειώνει παράλληλα την πρόθεση της Επιτροπής να αναλάβει πρωτοβουλίες στον τομέα αυτό έναντι της Μάλτας και ζητά επειγόντως από το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να επιτύχουν συμφωνία για την ταχεία θέσπιση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας υποστήριξης για το άσυλο. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει επίσης ότι απαιτούνται ενισχυμένοι συνοριακοί έλεγχοι, τους οποίους θα συντονίζει η FRONTEX , σαφείς κανόνες για τη συγκρότηση κοινών περιπόλων και την αποβίβαση των διασωθέντων, και αυξημένη χρήση κοινών πτήσεων επιστροφής. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητά να αναληφθούν ουσιαστικές δράσεις για την αποτελεσματική καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και των δικτύων εμπορίας ανθρώπων.

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει ότι απαιτείται μεγαλύτερη ενίσχυση της έμπρακτης συνεργασίας με τις βασικές χώρες καταγωγής και διέλευσης και καλεί την Επιτροπή να μελετήσει μέτρα για συγκεκριμένη συνεργασία με τις τρίτες χώρες σύμφωνα με παλαιότερες εντολές που είχε εγκρίνει το Συμβούλιο. Η αποτελεσματικότητα των συμφωνιών επανεισδοχής της ΕΕ πρέπει να αυξηθεί, ως μέρος της συνολικής εξωτερικής πολιτικής της, αναφέρει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο επισημαίνει ότι η περάτωση των διαπραγματεύσεων για τις συμφωνίες επανεισδοχής της ΕΕ με τις βασικές χώρες καταγωγής και διέλευσης, όπως η Τουρκία και η Λιβύη, αποτελεί προτεραιότητα.

    Μέχρι τότε θα πρέπει να εξακολουθούν να εφαρμόζονται δεόντως οι υφιστάμενες διμερείς συμφωνίες, αναφέρει το κείμενο των τελικών συμπερασμάτων.

    Τέλος, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προτρέπει το Συμβούλιο υπουργών να συνεκτιμήσει πλήρως τα θέματα αυτά κατά την εκπόνηση του νέου πολυετούς προγράμματος πλαισίου στο Χώρο της Ελευθερίας, Ασφάλειας και Δικαιοσύνης.

    [02] "Ανικανότητα στήριξης των αγροτών"

    Για ανικανότητα διεκδίκησης της συνέχισης της κοινοτικής στήριξης των αγροτών μετά το 2013, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, σε παρέμβασή του κατά τη συζήτηση επίκαιρης επερώτησης του κόμματος στο Αβ Θερινό Τμήμα της Βουλής.

    O κος Παπανδρέου υποστήριξε πως η Ελλάδα διέρχεται μια πολυδιάστατη κρίση, η οποία στον αγροτικό τομέα καθίσταται καταλυτική: «Η περιφέρεια βρίσκεται αντιμέτωπη με τη συνεχή συρρίκνωση των πόρων. Η κακοδιαχείριση του Γβ ΚΠΣ στέρησε τεράστιους πόρους και έργα από την Περιφέρεια. Τώρα, το πρόβλημα μεταφέρεται στο Δβ ΚΠΣ, το λεγόμενο ΕΣΠΑ, διότι όσα έργα δεν ολοκληρώθηκαν από το Γβ ΚΠΣ, λόγω των δικών σας καθυστερήσεων και αδυναμιών να απορροφήσετε τους σχετικούς πόρους, θα επιβαρύνουν τους πόρους του επόμενου Προγράμματος» υποστήριξε.

    Η κυβέρνηση απέτυχε και στη διαχείριση της νέας ΚΑΠ - συνέχισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - καθώς δεν κατάφερε να αναπροσανατολίσει τον αγροτικό τομέα σε πιο βιώσιμα και ανταγωνιστικά προϊόντα, μέσω ενός σοβαρού σχεδίου, κατάρτισης, επιμόρφωσης και στήριξης των αγροτών.

    «Ακόμα περιμένουν οι αγρότες τις λεγόμενες μελέτες για παραγωγικές επιλογές, που τόσες φορές έχετε εξαγγείλει. Με την οικονομική κρίση, ο αγροτικός πληθυσμός αισθάνεται ότι είναι σε τραγική κατάσταση πια - και γνωρίζει πως έχει μια κυβέρνηση, που αδυνατεί να διεκδικήσει το οτιδήποτε για οποιοδήποτε θέμα στις Βρυξέλλες. Ποιος θα υπερασπιστεί τους αγρότες στη Σύνοδο Κορυφής το φθινόπωρο, όπου θα αρχίσουν οι συζητήσεις για την χρηματοδότηση της ΚΑΠ την περίοδο 2014-2020;» αναρωτήθηκε ο κος Παπανδρέου.

    «Καλούμε άμεσα την κυβέρνηση να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει σχετικά με την ολοκλήρωση του ΟΣΔΕ, να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη καταβολή των κοινοτικών επιδοτήσεων και έτσι, να ενισχυθεί και η διαπραγματευτική θέση της χώρας μας, ενόψει της συζήτησης για τη χρηματοδότηση της γεωργίας μετά το 2013. Σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ, οι δικές μας δεσμεύσεις είναι ξεκάθαρες. Με βάση μια νέα εθνική στρατηγική για την ύπαιθρο, δεσμευόμαστε να δώσουμε μάχες ώστε να συνεχιστεί η στήριξη των αγροτών και μετά το 2013, και να προχωρήσουμε παράλληλα σε αλλαγές σε όλο το σύστημα καταβολής των ενισχύσεων, για να αποκαταστήσουμε αδικίες και να εγγυηθούμε τη διαφάνεια».

    «Το ΠΑΣΟΚ παρουσίασε πριν από μερικούς μήνες μια Συμφωνία Εμπιστοσύνης με τους αγρότες. Σε αυτή τη Συμφωνία έχουμε δεσμευθεί - και τις δεσμεύσεις μας, εμείς τις τηρούμε. Και με ειλικρίνεια και σε συνεργασία με τον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο, θα μπορέσουμε να αλλάξουμε πορεία και σ' αυτόν τον τομέα» κατέληξε ο Γιώργος Παπανδρέου.

    Συνάντηση με την Εθνική Επιτροπή για το Κάπνισμα

    Την "απόλυτη" και "αμέριστη" υποστήριξή του στην "πολύτιμη προσφορά" και τη δουλειά της Εθνικής Επιτροπής για το Κάπνισμα "Σπύρος Δοξιάδης-Γιώργος Γεννηματάς", εξέφρασε στα μέλη και τον επικεφαλής της Σ.Μπεσμπέα,ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ,σε συνάντηση που είχαν στο γραφείο του στη Βουλή,κατά την οποία ο Γιώργος Παπανδρέου υπέγραψε τη Διακήρυξη κατά του Καπνίσματος.

    "Κάνουμε κι εμείς τη δική μας εκστρατεία στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, με τα νέα γραφεία μας, τα οποία είναι πρότυπο, για το πώς θα πρέπει να λειτουργεί ένα σύγχρονο κόμμα με όρους υγιεινής, περιβαλλοντικής προστασίας και πράξεις ενεργειακής λειτουργίας και βεβαίως με την απαγόρευση του καπνίσματος, το οποίο έχουμε καταφέρει σε πολύ μεγάλο βαθμό και σύντομα με τη βοήθειά σας θα μπορέσουμε να το καταφέρουμε", τόνισε ο Γ. Παπανδρέου.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι ?η δημόσια υγεία είναι ένα καθοριστικό ζήτημα για τον πολίτη? και πρόσθεσε ότι αποτελεί και για το Κίνημα, ζήτημα πρώτης προτεραιότητας.

    Επιπλέον, ο κ.Παπανδρέου ανέφερε ότι ?χάνονται τεράστια ποσά για την αντιμετώπιση ασθενειών που θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί? και πρόσθεσε ότι κι ο ανθρώπινος πόνος θα μπορούσε να αποφευχθεί.

    ?Δυστυχώς,η Ελλάδα βρίσκεται πολύ ψηλά στην κατάταξη σε ό,τι αφορά το θέμα του καπνίσματος, της παχυσαρκίας και άλλων προβλημάτων?, σημείωσε ο κ. Παπανδρέου, τονίζοντας ότι αυτά τα ζητήματα άπτονται μιας γενικότερης δημόσιας παιδείας και δημόσιας εκστρατείας για τη δημόσια υγεία.

    Ζητήματα που, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, βρίσκονται στο επίκεντρο μιας πολιτικής του ΠΑΣΟΚ για την κοινωνική πρόνοια,που θα στηρίξουν τον πολίτη να έχει πάρα πολλές άμυνες, πριν αναγκαστεί να πάει σε ένα νοσοκομείο και να έχει τη δυνατότητα για μια υψηλότερη ποιότητα ζωής,πιο υγιεινής και πιο ανθρώπινης.

    Ο κ. Σ. Μπεσμπέας ανέφερε ότι δεν είναι δύσκολο η πολιτεία, με τα μέσα που διαθέτει, να δημιουργήσει ιατρεία για την απεξάρτηση από τον καπνό και να παραδώσει υγιή και δραστήρια άτομα στην ελληνική κοινωνία,δίνοντας, ταυτόχρονα το παράδειγμα στην Ευρώπη, ότι "εμείς οι Έλληνες ξέρουμε να εφαρμόζουμε τους νόμους και ότι έχουμε πολιτικούς και ηγέτες που μπορούν να προστατεύσουν τη δημόσια υγεία".

    Ο επικεφαλής της Επιτροπής παρακάλεσε την ελληνική πολιτεία να προστατεύσει τη δημόσια υγεία ενισχύοντας την προσπάθεια αυτή.

    Αφού τον ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για την υπογραφή της Διακήρυξης,ο κ. Μπεσμπέας παρέδωσε ευχαριστήρια επιστολή στο Γ.Παπανδρέου, για τη συμμετοχή και τη συμβολή του στην αντικαπνιστική πολιτική, κατά την εφαρμογή της οποίας ?μπορεί να είστε κι ο μελλοντικής κυβερνήτης της χώρας μας?.

    Τα μέλη της Επιτροπής παρέδωσαν στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ το Εθνικό Σχέδιο δράσης για τη Δημόσια Υγεία και το Κάπνισμα,το οποίο δέχτηκε λέγοντας ότι είναι ?αυτά που ελπίζουμε σύντομα να αξιοποιήσουμε?.

    Συνάντηση Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος

    Η οικονομική κρίση και το θέμα της λαθρομετανάστευσης βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

    Σε δηλώσεις του, ο κ. Παπανδρέου, ανέφερε ότι κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο είχε την ευκαιρία να τονίσει το τί διεκδικούμε να αλλάξουμε στην Ευρώπη.

    "Διεκδικούμε να αλλάξουμε την οικονομική πολιτική και το Σύμφωνο Σταθερότητας. Να επενδύσουμε στον άνθρωπο, στην παιδεία, στις υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας, στην κοινωνική συνοχή, στη μικρομεσαία επιχείρηση, στην πραγματική οικονομία, αλλά και στην πράσινη ανάπτυξη", υπογράμμισε.

    Σε ό,τι αφορά το θέμα των μεταναστών, τόνισε ότι "θα πρέπει να επενδύσουμε στην κοινοτική αλληλεγγύη, φυλάσσοντας τα σύνορά μας, αλλά και εντάσσοντας σωστά τους μετανάστες στις κοινωνίες μας, πάντα με επίκεντρο τον άνθρωπο".

    Δηλώσεις Γ. Παπακωνσταντίνου

    Για στασιμότητα στις έρευνες για τη δολοφονία του υπαρχιφύλακα Νεκτάριου Σάββα έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου και πρόσθεσε ότι κάνει εντύπωση ο τρόπος χειρισμού του συγκεκριμένου ζητήματος από την κυβέρνηση.

    Απαντώντας, εξάλλου, στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών κ. Μαρκογιαννάκη ο οποίος κατηγορεί στελέχη του ΠΑΣΟΚ για ψεύδη και παραποίηση της πραγματικότητας, τόνισε ότι προκαλούν απορία αυτές οι δηλώσεις του υπουργού και έθεσε τα εξής ερωτήματα:

    - Είναι ψεύδος ότι από το Δεκέμβριο στην Αθήνα υπήρξε πλήρης κατάλυση της δημόσιας τάξης και σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων σε βάρος αστυνομικών;

    - Είναι ψεύδος ότι από τους 800 και πλέον αξιωματικούς που είχαν εκπαιδευτεί γύρω από την τρομοκρατία παραμένουν στην αντιτρομοκρατική μόνο 14 άτομα;

    - Είναι ψεύδος η διάλυση της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας που δεν μπορεί σήμερα να αντιμετωπίσει τα νέα φαινόμενα τρομοκρατίας;

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου συνέστησε περισσότερη σοβαρότητα στον αρμόδιο υπουργό, η οποία, όπως είπε, θα είναι χρήσιμη για τον ίδιο, για τις υπηρεσίες που προϊσταται, αλλά κυρίως για τους Ελληνες πολίτες των οποίων την ασφάλεια δεν μπορεί να εγγυηθεί.

    Η σύνοδος του ΕΣΚ

    Ο Γ. Παπακωνσταντίνου αναφερόμενος στην σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ψηφίσουν κατά της υποψηφιότητας του κ. Ζ. Μ.Μπαρόζο.

    Σχετικά, εξάλλου, με το ενδεχόμενο εναλλακτικής υποψηφιότητας, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι είναι πρόωρη η οποιαδήποτε συζήτηση για εκλογή προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πριν γίνει το δημοψήφισμα στην Ιρλανδία και ολοκληρωθεί η διαδικασία επικύρωσης της Συνθήκης της Λισαβόνας.

    ΠΓΔΜ

    Ο πρωθυπουργός και η υπουργός Εξωτερικών υποσκάπτουν την διαπραγματευτική θέση της χώρας, δήλωσε ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ειδική άδεια που δόθηκε για την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Α. Μιλόσοσκι στην Κέρκυρα, ο οποίος θα φθάσει εκεί με αεροσκάφος των λεγόμενων "Μακεδονικών Αερογραμμών".

    Ερωτηθείς εάν θεωρεί "ισοβαρείς" τις ευθύνες του πρωθυπουργού και της υπουργού Εξωτερικών, ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε ότι υπάρχουν οι ευθύνες της αρμόδιας υπουργού, αλλά ο ίδιος αδυνατεί να πιστέψει ότι μία τέτοια κίνηση έγινε εν αγνοία του πρωθυπουργού.

    Ανέφερε, επίσης, ότι παρόμοιες ενέργειες δημιουργούν επικίνδυνα προηγούμενα και επανέλαβε την θέση του ΠΑΣΟΚ για την κόκκινη γραμμή, η οποία, όπως είπε, είναι η εθνική γραμμή, εκτός και αν άλλαξε θέση η κυβέρνηση και σε αυτή την περίπτωση πρέπει να ενημερώσει τους Ελληνες πολίτες.

    Δεν είναι δυνατόν, πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, να διακυβεύεται μια ολόκληρη διαπραγμάτευση για λόγους γοήτρου ή δημοσίων σχέσεων.

    ΕΡΤ - Μουσείο Ακρόπολης

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στην προβολή των εγκαινίων του Μουσείου της Ακρόπολης και τόνισε ότι "χρειάζεται σοβαρότητα, καθώς πρόκειται για ένα εθνικό θέμα και ως τέτοιο πρέπει να το αντιμετωπίσει η κυβέρνηση και να μην επιχειρεί να κάνει φτηνά πολιτικά επικοινωνιακά παιχνίδια".

    Ειδικότερα είπε ότι "από τη Δευτέρα μέχρι σήμερα, έχουμε εντυπωσιαστεί από την κάλυψη, ειδικά από τη δημόσια τηλεόραση, του θέματος των εγκαινίων του Μουσείου της Ακρόπολης. Ακούγοντας το ρεπορτάζ της δημόσιας τηλεόρασης, νομίζει κανείς ότι στην ιστορία της δημιουργίας αυτού του Μουσείου υπάρχουν δυο και μόνο δύο περιστατικά: Η σύλληψη της ιδέας από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τα εγκαίνια του Μουσείου από τον Κώστα Καραμανλή. Ανάμεσα, δεν υπάρχει απολύτως τίποτα. Δεν έχει μεσολαβήσει ούτε η απόφαση της χωροθέτησης, ούτε οι διεθνείς διαγωνισμοί, ούτε η κατακύρωσή τους, ούτε η απαλλοτρίωση, όλες αποφάσεις που πήρε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, για να έχουμε σήμερα αυτό το Μουσείο".

    Απάντηση ΕΡΤ

    Με αφορμή τα σχόλια στελεχών του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τη δημοσιογραφική κάλυψη των εγκαινίων του νέου Μουσείου της Ακρόπολης, ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ Α.Ε. Χρήστος Παναγόπουλος, δήλωσε τα ακόλουθα:

    «Η Δημόσια Ραδιοφωνία - Τηλεόραση δεν δέχεται εντολές και υποδείξεις για το περιεχόμενο των εκπομπών της από την κυβέρνηση, κάτι που συστηματικά γινόταν επί ημερών ΠΑΣΟΚ και επιμελώς ξεχνούν τα στελέχη του.

    Αν όμως επιθυμούν να σχολιάσουν τα δημοσιογραφικά ρεπορτάζ ενημερωτικών εκπομπών ή ειδήσεων, τους συνιστούμε πρώτα να παρακολουθούν και έπειτα να προβαίνουν σε κρίσεις, προκειμένου να μην πλήττουν τη δική τους σοβαρότητα».

    [03] Επιμένει ο Αλ. Αλαβάνος

    Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσαν σήμερα τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Αλέκο Αλαβάνο να επανεξετάσει την απόφασή του και να μην παραιτηθεί .

    Μετά το τέλος της πολύωρης συνεδρίασης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ο Φώτης Κουβέλης δήλωσε ότι έπειτα από διεξοδική και σε βάθος συζήτηση η κοινοβουλευτική ομάδα κάλεσε τον Αλέκο Αλαβάνο να επανεξετάσει την αποφασή του.

    Στον κ. Αλαβάνο προτάθηκε μάλιστα να αναβάλει την υποβολή της παραίτησής του για λίγες ημέρες, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα στις οργανώσεις του κόμματος, αλλά εκείνος επέμεινε στην απόφασή του να παραιτηθεί.

    Σημειώνεται ότι την προσεχή Δευτέρα έχει προγραμματιστεί η επαναληπτική συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την οποία ο Αλέκος Αλαβανος θα ανακοινώσει τις τελικές αποφάσεις του.

    Χθες, κατά την έκτακτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού, ο κ. Αλαβάνος παρουσίασε τις εκτιμήσεις του για το εκλογικό αποτέλεσμα και τους λόγους που τον οδήγησαν στην πρόθεσή του να παραιτηθεί.

    Η Πολιτική Γραμματεία σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση εκτίμησε τη συνεισφορά και τη συμβολή του Αλ. Αλαβάνου στην ανάπτυξη του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερα από τη θέση του προέδρου της Κ.Ο. του κόμματος. Αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, να ζητήσει από τον Αλ. Αλαβάνο να μην επιμείνει στην πρόθεσή του να παραιτηθεί και να συνεχίσει το έργο του από την θέση ευθύνης του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η παρουσία του είναι απαραίτητη ιδιαίτερα σε μια περίοδο που απαιτείται η μέγιστη δυνατή συσπείρωση δυνάμεων για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα της χώρας.

    Η Π.Γ. σημειώνει ότι στόχος για το επόμενο διάστημα είναι η ενιαία πορεία και εικόνα του κόμματος με τη συμβολή όλων των δυνάμεών του καθώς και η ενδυνάμωση, εμβάθυνση και ουσιαστική αναβάθμιση του εγχειρήματος του ΣΥΡΙΖΑ, εγχείρημα που αποτελεί στρατηγική επιλογή για τον ΣΥΝ.

    Η ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΠΤΕΡΥΓΑ

    Μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ , η Ανανεωτική Πτέρυγα του κόμματος σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «η προσωπική επιλογή του Αλέκου Αλαβάνου να παραιτηθεί δεν μπορεί παρά να είναι σεβαστή».

    Σημειώνει ότι «η άρνηση να κατανοηθεί το μήνυμα των εκλογών οδηγεί στη σημερινή κρίση του ΣΥΝ, του ΣΥΡΙΖΑ και της ηγεσίας τους» και προσθέτει ότι «επιμένει στην ανάγκη μεγάλης στροφής στη φυσιογνωμία και την πολιτική του κόμματος».

    Αλ. Τσίπρας: Δυσάρεστη εξέλιξη

    «Αυτή την στιγμή, αυτό που προέχει είναι να ακούσουμε τι έχουν να μας πούν τα μέλη και οι φίλοι μας πριν πάρουμε αποφάσεις. Η κοινωνία χρειάζεται και έχει ανάγκη μια δυνατή και ενιαία Αριστερά?».

    Αυτά τόνισε σε δηλώσεις του, στα Γιάννινα, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε: «?Είμαστε ζωντανοί και παρόντες στις μάχες που έρχονται. Ότι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο ζωντανό. Θέλω να πω και κάτι άλλο. Τις δύσκολες αυτές ώρες που περνάμε, έχουμε ευθύνη απέναντι στους πολίτες και ψηφοφόρους μας. Πρέπει να μείνουμε ψύχραιμοι, νηφάλιοι, να έχουμε ενότητα και συντροφικότητα. Έστω την ύστατη στιγμή να πρυτανεύσει η ψυχραιμία, προκειμένου την Δευτέρα να πάρουμε αποφάσεις».

    Αναφερόμενος στην πρόθεση του κ. Αλαβάνου να παραιτηθεί, ο κ. Τσίπρας είπε: «Πιστεύω ότι ήταν δυσάρεστη έκπληξη, αλλά μέχρι την τελευταία στιγμή ο Αλέκος θα το ξανασκεφθεί?».

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε, ότι δεν σκέφτεται να "Όταν το καράβι βρίσκεται σε φουρτούνα, το χειρότερο που έχει να κάνει ο καπετάνιος είναι να αφήσει τη γέφυρα. Απαιτείται ψυχραιμία και αίσθηση ευθύνης και όλοι μπορούν να έχουν ρόλους στη συλλογική υπόθεση του ΣΥΡΙΖΑ, προς τον οποίον προσβλέπει η ελληνική κοινωνία", υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

    [04] Τέλος στην αγωνία

    Αναρτήθηκαν σήμερα στα σχολεία οι πίνακες με τις βαθμολογίες των πανελλαδικών εξετάσεων. Από 1-20 Ιουλίου, οι υποψήφιοι θα πρέπει συμπληρώσουν τα μηχανογραφικά δελτία συμμετοχής για τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

    Οι βαθμολογίες, φέτος, ανακοινώνονται νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά. Το υπουργείο Παιδείας έδωσε -όπως κάθε χρόνο- στη δημοσιότητα στατιστικά στοιχεία με την κλιμάκωση των γραπτών επιδόσεων κατά μάθημα για τους 85.354 υποψηφίους που συμμετείχαν στις εξετάσεις έναντι των 90.508 υποψηφίων του προηγούμενου έτους.

    Σύμφωνα με τις ανακοινωθείσες βαθμολογίες των εξεταζόμενων σε πανελλαδικό επίπεδο μαθητών, αξίζει να επισημανθεί ότι φέτος σημειώθηκαν καλύτερες επιδόσεις συγκριτικά με το προηγούμενο έτος, με ένα μεγαλύτερο ποσοστό εξεταζόμενων να επιτυγχάνει βαθμολογίες που υπερβαίνουν τη βάση εισαγωγής του "10".

    Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά το υπουργείο Παιδείας "η εξέλιξη αυτή καταδεικνύει ότι τη φετινή χρονιά σε σύγκριση με πέρυσι ένας μεγαλύτερος αριθμός μαθητών πρόκειται να εισαχθεί στα ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αφού συγκέντρωσε τον ελάχιστο απαιτούμενο βαθμό πρόσβασης σε Α.Ε.Ι και Τ.Ε.Ι, δηλαδή της βάσης του "10". Ως εκ τούτου συνεπάγεται ότι για το έτος 2009-2010 θα υπάρξουν λιγότερες κενές θέσεις στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας.

    -Ενδεικτικά, στο μάθημα των "Μαθηματικών Θετικής Κατεύθυνσης" σημειώθηκε σε σχέση με το 2008 αύξηση στους μαθητές που ξεπέρασαν την βάση του "10" σε ποσοστό 9,69%.

    -Στο μάθημα των "Μαθηματικών Τεχνολογικής Κατεύθυνσης 1" η αντίστοιχη ποσοστιαία αύξηση άγγιξε το 9,35%, ενώ αύξηση 8,61% σημειώθηκε στο μάθημα των "Μαθηματικών Τεχνολογικής Κατεύθυνσης 2".

    -Αντίστοιχα, για το μάθημα επιλογής "Αρχές Οικονομικής Θεωρίας" οι μαθητές που πέτυχαν βαθμολογίες πάνω από τη βάση του "10" αυξήθηκαν κατά 7,66%, ενώ για το μάθημα της "Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Θεωρητικής Κατεύθυνσης" η αντίστοιχη αύξηση έφτασε το ποσοστό του 6,06%.

    Εξάλλου, το υπουργείο ανακοίνωσε οτι ολοκληρώνονται σύντομα από την μηχανογραφική υπηρεσία του οι διαδικασίες επεξεργασίας των προφορικών και των γραπτών βαθμών για τον υπολογισμό του γενικού βαθμού πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση όλων όσοι έλαβαν μέρος στις φετινές εξετάσεις και την Παρασκευή 26 Ιουνίου θα αποσταλούν στις Δ/νσεις Δ.Ε. οι σχετικές καταστάσεις, για να προωθηθούν στα Γενικά Λύκεια αρμοδιότητάς τους προκειμένου να εκδοθούν οι σχετικές βεβαιώσεις πρόσβασης. Επίσης μέχρι τις 29 Ιουνίου αναμένεται να εκδοθούν τα αποτελέσματα απόλυσης σε όλα τα Γενικά Λύκεια.

    Οι αντίστοιχες καταστάσεις στα ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β΄) προκειμένου να εκδοθούν οι σχετικές βεβαιώσεις πρόσβασεις αναμένεται να αποσταλούν στις 30 Ιουνίου.

    Την Δευτέρα 6 Ιουλίου αρχίζουν οι επαναληπτικές εξετάσεις όσων απουσίασαν δικαιολογημένα λόγω ασθένειας από την εξέταση ορισμένων μαθημάτων. Οι εξετάσεις αυτές θα ολοκληρωθούν την Δευτέρα 13 Ιουλίου και η βαθμολογία εκτιμάται ότι θα ανακοινωθεί μέχρι την Πέμπτη 16 Ιουλίου.

    Μέχρι τις 15 Ιουλίου περίπου αναμένεται να ανακοινωθούν και οι βαθμολογίες όσων εξετάζονται σε ειδικό μάθημα.

    Για το μηχανογραφικό δελτίο

    Οι ενδιαφερόμενοι να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα πρέπει να υποβάλουν το μηχανογραφικό τους δελτίο από την Τετάρτη 1 Ιουλίου μέχρι και την Δευτέρα 20 Ιουλίου στην επιτροπή που εδρεύει στην Διεύθυνση ή στο Γραφείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο οποίο υπάγεται το Λύκειο, από το οποίο αποφοίτησε ο ενδιαφερόμενος ή στο οποίο κατέθεσε φέτος την αίτηση για συμμετοχή του στις εξετάσεις.

    Το ίδιο χρονικό διάστημα θα καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους και οι απόφοιτοι Γενικού Λυκείου προηγούμενου έτους ή άλλου τύπου Λυκείου που διαγωνίστηκαν στα μαθήματα της Γ΄ τάξης ημερησίου Λυκείου σε εθνικό επίπεδο σε προηγούμενο έτος και θέλουν να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων (χωρίς εξετάσεις).

    Ειδικότερα, δικαίωμα υποβολής μηχανογραφικού δελτίου έχουν όλοι οι κάτοχοι της βεβαίωσης πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και συγκεκριμένα:

    1. Για το 90% των θέσεων εισακτέων όσοι συμμετείχαν, είτε ως μαθητές της τελευταίας τάξης Ημερήσιου ΓΕΛ και ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β΄) είτε ως απόφοιτοι προηγουμένων ετών, στις εξετάσεις των μαθημάτων της τελευταίας τάξης τα οποία εξετάστηκαν κατά το τρέχον σχολικό έτος σε πανελλαδικό επίπεδο, με την προϋπόθεση φυσικά ότι είναι κάτοχοι του απολυτηρίου Λυκείου.

    2. Για το 10% των θέσεων, όσοι δεν πήραν μέρος στις φετινές εξετάσεις αλλά συμμετείχαν στις εξετάσεις της Γ' τάξης ημερησίου Λυκείου τα έτη 2000 έως και 2008.

    3. Οι κάτοχοι απολυτηρίου Γενικού Λυκείου και ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β΄) που ανήκουν στην ειδική κατηγορία των Μουσουλμάνων Δυτικής Θράκης.

    4. Οι απόφοιτοι Εσπερινού Γενικού Λυκείου, οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις του Ν. 2909/2001 και κατέχουν την βεβαίωση πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

    Μαζί με το μηχανογραφικό δελτίο οι υποψήφιοι καταθέτουν και τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

    - Επικυρωμένο αντίγραφο του απολυτηρίου τίτλου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Αν ο τίτλος αυτός προέρχεται από ξένο σχολείο, συνυποβάλλεται βεβαίωση της οικείας εκπαιδευτικής ή διπλωματικής αρχής της χώρας, της οποίας το πρόγραμμα σπουδών ακολουθεί το συγκεκριμένο σχολείο, από την οποία να προκύπτει ότι ο συγκεκριμένος τίτλος δίδει τη δυνατότητα εισαγωγής σε Πανεπιστήμια της χώρας αυτής. Αν το ξένο αυτό σχολείο λειτουργεί στο εσωτερικό, εκτός της ανωτέρω βεβαίωσης συνυποβάλλεται και βεβαίωση της οικείας Διεύθυνσης Δ.Ε. για την νόμιμη λειτουργία του σχολείου αυτού στην Ελλάδα.

    - Φωτοαντίγραφο της βεβαίωσης με τους βαθμούς πρόσβασης το οποίο επικυρώνεται από το μέλος που ελέγχει τα δικαιολογητικά μόνο με την επίδειξη του πρωτοτύπου. Εφιστάται ιδιαίτερα η προσοχή των υποψηφίων στο σημείο αυτό, γιατί, αν δεν επιδεικνύεται στην Επιτροπή η πρωτότυπη βεβαίωση, η οποία μπορεί να ζητείται και σε οποιοδήποτε άλλο στάδιο της κατάθεσης, δεν θα παραλαμβάνεται το μηχανογραφικό δελτίο.

    Το μηχανογραφικό δελτίο υποβάλλεται αυτοπροσώπως από τον ενδιαφερόμενο ή από νόμιμα εξουσιοδοτημένο από αυτόν εκπρόσωπό του.

    Διευκρινίζεται ότι η παραπάνω προθεσμία είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της δεν μπορεί να κατατεθεί ή να τροποποιηθεί για κανένα λόγο το μηχανογραφικό δελτίο.

    Το Υπουργείο Παιδείας , άλλωστε διαβεβαιώνει τους υποψήφιους οτι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες για την έκδοση των αποτελεσμάτων επιλογής των εισαγομένων στην ανώτατη εκπαίδευση την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου.

    Tέλος, ανακοινώνεται ότι από φέτος οι υποψήφιοι οι οποίοι συμμετέχουν σε πανελλήνιες εξετάσεις για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και επιθυμούν να λάβουν γνώση των γραπτών τους δοκιμίων με επίδειξη πρέπει να υποβάλουν εντός του μηνός Σεπτεμβρίου στις κατά τόπους Διευθύνσεις ή Γραφεία Δ.Ε ή Επαγγελματικής Εκπαίδευσης σχετική αίτηση, αναφέροντας τα μαθήματα για τα οποία ενδιαφέρονται να λάβουν γνώση. Η διαδικασία, ο χρόνος και ο τρόπος επίδειξης των γραπτών δοκιμίων θα καθορισθεί με Υπουργική Απόφαση η οποία θα ανακοινωθεί εντός των ημερών.

    Δηλώσεις υπουργού Παιδείας

    Το γεγονός ότι φέτος οι επιδόσεις των υποψηφίων ήταν καλύτερες επισήμανε ο υπουργός Παιδείας Αρης Σπηλιωτόπουλος, σε δηλώσεις του με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης των αναλυτικών βαθμολογιών των υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις.

    "Αναγνωρίζοντας την αγωνία των μαθητών και των γονέων τους, φέτος τα αποτελέσματα ανακοινώνονται πέντε ημέρες νωρίτερα από ό,τι την προηγούμενη χρονιά", ανέφερε ο κ. Σπηλιωτόπουλος και πρόσθεσε:

    "Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έχουμε στα χέρια μας, οι επιδόσεις των μαθητών είναι βελτιωμένες σε σχέση με πέρυσι. Περισσότερα γραπτά βαθμολογήθηκαν πάνω από τη βάση του 10. Αυτό σημαίνει ότι περισσότερα παιδιά θα έχουν φέτος πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Από ό,τι φαίνεται οι μαθητές ήταν καλά προετοιμασμένοι".

    Ο υπουργός εξέφρασε συγχαρητήρια και ευχές στους μαθητές, "τους πρωτοετείς φοιτητές πλέον, που κατόρθωσαν με πολύ κόπο και θυσίες να περάσουν το κατώφλι του Πανεπιστημίου".

    "Είναι πράγματι ένας σημαντικός σταθμός στη ζωή των νέων ανθρώπων, η έναρξη μια συναρπαστικής περιπέτειας στη γνώση, στις εμπειρίες, στην κοινωνική ζωή", είπε ο κ. Σπηλιωτόπουλος και συνέχισε:

    "Θέλω με την ίδια έμφαση να τονίσω ότι οι μαθητές που αυτή τη φορά δεν τα κατάφεραν, έχουν πολλές ακόμη ευκαιρίες. Από μια και μοναδική εξέταση δεν κρίνεται ούτε η ευφυΐα, ούτε η κατάρτιση, ούτε η αξία. Όσοι πραγματικά επιθυμούν να περάσουν στο Πανεπιστήμιο δεν πρέπει να απογοητευθούν, αλλά να ξαναπροσπαθήσουν. Όμως, η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση δεν είναι μονόδρομος.Υπάρχουν και άλλες δυνατότητες για τους νέους ανθρώπους.

    Θα ήταν λάθος αν μια τέτοια στιγμή ξεχνούσε κανείς τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, που κάποιες φορές είχαν περισσότερο άγχος και αγωνία για τις εξετάσεις από τους ίδιους τους μαθητές. Η συμπαράσταση των γονέων και η αφοσίωση των εκπαιδευτικών στο λειτούργημά τους διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία των νέων ανθρώπων".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 19 June 2009 - 14:30:29 UTC