Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-06-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ ο πρωθυπουργός
  • [02] "Αδιέξοδη οικονομική πολιτική"
  • [03] Η ατζέντα της ημέρας
  • [04] Διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ

  • [01] Στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ ο πρωθυπουργός

    Στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, θα συμμετάσχει ο πρωθυπουργός.

    Ο κ.Κ.Καραμανλής θα λάβει στη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι. Στις 6 το απόγευμα θα ξεκινήσει η πρώτη Σύνοδος εργασιών του Συμβουλίου. Στις 8 το βράδυ θα παρακαθήσει στο δειπνο εργασίας των ηγετών των κρατών μελών της ΕΕ.

    Την Παρασκευή το πρωί θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη Σύνοδος εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μετά την ολοκλήρωση της οποίας (στη 1 μ.μ.), ο πρωθυπουργός θα κάνει δηλώσεις στους εκπροσώπους των ΜΜΕ.

    Η ατζέντα της Συνόδου Κορυφής

    Η ανανέωση της θητείας του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στην προεδρία της Κομισιόν, η οικονομική κρίση, οι κλιματικές αλλαγές και η παράνομη μετανάστευση, είναι τα κύρια θέματα που θα απασχολήσουν τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

    Οικονομία

    Οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής θα ξεκινήσουν με θέμα την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

    Σύμφωνα με το τελευταίο σχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα υπογραμμίζουν ότι πρέπει να χαραχθεί μια στρατηγική εξόδου από τα υπερβολικά δημοσιονομικά ελλείμματα.

    Επίσης, οι «27» θα τονίζουν ότι στόχος τους είναι η εξυγίανση των οικονομιών τους και η τήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

    Θα επισημαίνουν, ακόμη, ότι δεν δικαιολογούνται άλλα μέτρα στήριξης για τις οικονομίες των κρατών- μελών και ότι η προσοχή θα πρέπει να μεταφερθεί στην δημοσιονομική σταθεροποίηση.

    Σε ό,τι αφορά την εποπτεία και τη ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα, οι «27» θα ζητήσουν από την Επιτροπή να παρουσιάσει, το αργότερο έως το φθινόπωρο, τις νομοθετικές προτάσεις της.

    Σημειώνεται ότι η Επιτροπή έχει προτείνει τη δημιουργία, από το 2010, ενός πανευρωπαϊκού οργανισμού, ο οποίος θα έχει τον πρώτο λόγο σε θέματα εποπτείας του χρηματοπιστωτικού τομέα και σε εθνικό επίπεδο. Η πρόταση αυτή βρίσκει αντίθετη τη Μ. Βρετανία.

    Παράλληλα, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα εξετάσουν τις κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης και την κατάσταση της απασχόλησης στην Ευρώπη, βασιζόμενοι στις προτάσεις της Επιτροπής για τη στήριξη της απασχόλησης, της 3ης Ιουνίου.

    Μεταξύ άλλων, η Επιτροπή είχε προτείνει τη χορήγηση κονδυλίων, ύψους 19 δισ. ευρώ για την παροχή βοήθειας στους εργαζόμενους ώστε να παραμείνουν στην εργασία τους ή να μετακινηθούν σε άλλες θέσεις εργασίας και τη δημιουργία τουλάχιστον 5 εκατομμυρίων θέσεων μαθητείας στην ΕΕ για τους νέους που αντιμετωπίζουν προβλήματα ανεργίας.

    Θεσμικά

    Θα ακολουθήσει το δείπνο εργασίας των 27, κατά το οποίο θα τεθούν επί τάπητος τα θεσμικά ζητήματα της Ένωσης.

    Ένα χρόνο μετά την απόρριψη της συνθήκης της Λισαβόνας από τους Ιρλανδούς, οι ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να δώσουν τις νομικές εγγυήσεις οι οποίες θα καθησυχάζουν τις ανησυχίες του Ιρλανδικού λαού.

    Συγκεκριμένα οι "27" θα δεσμεύονται ότι το κείμενο της Συνθήκης δεν θα επηρεάσει το Ιρλανδικό σύνταγμα σε τομείς όπως το φορολογικό καθεστώς και η στρατιωτική ουδετερότητα της Ιρλανδίας, η εκπαίδευση, οι αμβλώσεις, τα δικαιώματα των εργαζομένων και η κοινωνική πολιτική της χώρας.

    Στόχος είναι η διεξαγωγή του δεύτερου δημοψηφίσματος την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου ή την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου.

    Εξ άλλου, κατά τη διάρκεια του δείπνου, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα αποφασίσουν αν θα ανανεώσουν τη θητεία του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο για τα επόμενα πέντε χρόνια.

    Η συζήτηση η οποία θα γίνει παρουσία του Μπαρόζο δεν αναμένεται να επικεντρωθεί τόσο στο πρόσωπο του (αφού άλλωστε είναι ο μοναδικός υποψήφιος) όσο στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την επανεκλογή του.

    Σε αυτό το στάδιο, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα αρκεστούν σε μια απλή «πολιτική δέσμευση» στο πρόσωπο του Μπαρόζο, αναμένοντας το αποτέλεσμα του ιρλανδικού δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη της Λισαβόνας.

    Παράλληλα, οι «27» θα ζητήσουν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, να εκφράσει τη σύμφωνη ή αντίθετη γνώμη του για την επανεκλογή Μπαρόζο, κατά πάσα πιθανότητα στη Σύνοδο της Ολομέλειας τον Ιούλιο.

    Κλιματικές αλλαγές

    Η δεύτερη ημέρα της Συνόδου θα ξεκινήσει με το θέμα των κλιματικών αλλαγών.

    Σκοπός της συζήτησης είναι η προετοιμασία της ΕΕ, ενόψει της διεθνούς διάσκεψης για το περιβάλλον που θα γίνει το Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη, ούτως ώστε να επιτευχθεί μια παγκόσμια συμφωνία. «Κλειδί» για την επίτευξη συμφωνίας, θεωρείται, μεταξύ άλλων, η οικονομική βοήθεια προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, προκειμένου να μπορέσουν να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

    Η ΕΕ έχει δηλώσει ότι θα στηρίξει προς το σκοπό αυτό τις αναπτυσσόμενες χώρες, ωστόσο οικολογικές οργανώσεις, όπως η WWF, η Oxfam και η Greenpeace καταγγέλλουν ότι στο σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, δεν αναγράφεται ποιό θα είναι το ποσό με το οποίο η ΕΕ θα συνδράμει τις χώρες αυτές.

    Οι «27» στα συμπεράσματά τους θα υπενθυμίζουν τη δέσμευση της ΕΕ να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 20% ως το 2020, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990. Θα τονίζουν, επίσης, ότι σε περίπτωση που και οι άλλες αναπτυγμένες χώρες (ΗΠΑ, Ινδία, Κίνα, Ρωσία, Καναδάς) δεσμευτούν ότι θα κάνουν ανάλογη προσπάθεια, η ΕΕ δεσμεύεται να μειώσει τις εκπομπές κατά 30% ως το 2020.

    Παράνομη μετανάστευση

    Τέλος, μετά από επιτακτικό αίτημα της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Κύπρου και της Μάλτας, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξετάσει το θέμα της παράνομης μετανάστευσης στην ΕΕ, καταλήγοντας σε συγκεκριμένα συμπεράσματα.

    Σύμφωνα με το τελευταίο σχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι «27» θα υπογραμμίζουν ότι για να αντιμετωπιστεί η παράνομη μετανάστευση χρειάζεται μια «αποφασιστική ευρωπαϊκή απάντηση που θα βασίζεται στην αλληλεγγύη και στον καταμερισμό ευθυνών».

    Μεταξύ άλλων, οι «27» θα ζητούν την ενίσχυση της Frontex και την ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα της ΕΕ, κοινές περιπολίες, κοινές πτήσεις για την επιστροφή των λαθρομεταναστών, κλπ. Παράλληλα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ζητά την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, κυρίως σε ό,τι αφορά τη συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και τις χώρες διέλευσης των μεταναστών, ενώ σε ό,τι αφορά την επανεγκατάσταση για τους δικαιούχους διεθνούς προστασίας, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ζητά το συντονισμό των κρατών - μελών, σε εθελοντική βάση.

    Συνεργασία πρωθυπουργού με τον υπουργό Ανάπτυξης

    Συνεργασία με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη είχε στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε γρήγορες πρακτικές αλλαγές, που αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη. Πρόσθεσε, ότι το υπουργείο Ανάπτυξης συνδέεται με την καθημερινότητα, αλλά και τις προοπτικές της οικονομίας και παίζει σημαντικό ρόλο.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για μια σειρά από πρωτοβουλίες του υπουργείου του, ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην πρόοδο των κοινοτικών προγραμμάτων, σημειώνοντας ότι το Γ' ΚΠΣ κλείνει με απορροφητικότητα 107%, ενώ το ΕΣΠΑ έχει κάνει καλή εκκίνηση και ότι ο στόχος είναι να έχει ενεργοποιηθεί το 45% των προγραμμάτων έως τον Οκτώβριο.

    Επίσης, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στη μείωση των τιμών των τροφίμων που έχει επιτευχθεί το τελευταίο διάστημα, στις πρωτοβουλίες στον τομέα των καυσίμων, όπου κάθε Δευτέρα δημοσιοποιούνται οι τιμοκατάλογοι, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα είναι η όγδοη φθηνότερη χώρα στην Ευρώπη, αλλά και στο θέμα της εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή για τη ΔΕΠΑ.

    Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τόνισε ότι από τη δεύτερη φάση του ΤΕΜΠΜΕ έχουν δοθεί 10.000 δάνεια και στόχος είναι να προωθηθεί περαιτέρω το πρόγραμμα.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το βουλευτή της ΝΔ κ. Γιάννη Μανώλη ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι έχει δοθεί ξεκάθαρη απάντηση από την κυβέρνηση.

    [02] "Αδιέξοδη οικονομική πολιτική"

    Στις Βρυξέλλες θα βρίσκεται σήμερα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος θα λάβει μέρος στην συνάντηση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και των εν ενεργεία σοσιαλιστών πρωθυπουργών.

    Όπως ανακοίνωσε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, η ατζέντα περιλαμβάνει τρία θέματα, με πρώτο εκείνο της επανεκλογής Μπαρόζο στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    "Το ΠΑΣΟΚ είναι κατά της επανεκλογής Μπαρόζο και για αυτά που πρεσβεύει, αλλά και αποτιμώντας την προηγούμενη θητεία του",τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι υπάρχει επιστολή του προέδρου της ευρωσοσιαλιστικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κ.Σουλτς με την οποία ζητά να μην ληφθεί απόφαση για τον κ.Μπαρόζο στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, αλλά να αναβληθεί αυτή για μετά το ιρλανδικό δημοψήφισμα και αφού τεθεί σε ισχύ η Συνθήκη της Λισσαβώνας.

    Το δεύτερο θέμα της ατζέντας αφορά την οικονομική κρίση, όπου, όπως είπε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Α. Παπανδρέου θα καταθέσει τις προτάσεις του Κινήματος "όπως τις είχαμε καταθέσει και πριν τις ευρωεκλογές στην Ελλάδα".

    Το τρίτο θέμα θα αφορά την λαθρομετανάστευση όπου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει τα οκτώ σημεία που πρόσφατα πρότεινε και θα αναφερθεί και σε θέματα ευρωπαϊκών συνόρων και κοινοτικής αλληλεγγύης.

    Αντιπαράθεση για την οικονομία

    Η οικονομία ήταν στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης που σημειώθηκε ανάμεσα στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου και τον υπουργό Οικονομίας Γιάννη Παπαθανασίου, ο οποίος ενημέρωσε την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για την πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού.

    Ο κ. Παπανδρέου, στην παρέμβαση του, κατηγόρησε την κυβέρνηση για "αδιέξοδες και αδιαφανείς πολιτικές" σημειώνοντας ότι "χρησιμοποιεί ως άλλοθι την διεθνή οικονομική κρίση, για να φορτώσει το δικό της οικονομικό Βατερλό σε άλλους". Παράλληλα, μίλησε για "πολιτικές της ΝΔ που βουλιάζουν τη χώρα" και επανέλαβε το αίτημά του για εκλογές.

    Απαντώντας ο κ Παπαθανασίου υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει το δύσκολο δρόμο της ευθύνης και λέει ένα μεγάλο όχι στην ανεύθυνη και καταστροφική λογική, ενώ χαρακτήρισε την ομιλία του κ. Παπανδρέου "αβάσιμη" και πρόσθεσε ότι αρκέστηκε σε ένα απλό ευχολόγιο χωρίς να μιλήσει για την "ταμπακιέρα" για το πώς η χώρα θα αντιμετωπίσει αυτή τη πρωτοφανή οικονομική κρίση.

    "Σε αυτές τις κρίσιμες ώρες δεν χωρά η ανεύθυνη πλειοδοσία", σχολίασε από την πλευρά του ο υφυπουργός Οικονομίας, Νίκος Λέγκας.

    Οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΛΑΟΣ επιτέθηκαν και στα δύο κόμματα, κατηγορώντας τα για επικοινωνιακά τεχνάσματα και διαμάχες, υποστηρίζοντας ότι στην ουσία έχουν τις ίδιες αντιλαϊκές πολιτικές.

    Ο κ. Παπανδρέου μίλησε για "πρωτοφανή αδιαφάνεια" στο τρόπο που η κυβέρνηση διαχειρίζεται τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου αλλά και για "διασυρμό της χώρας από τα τραγικά λάθη και τις πολιτικές της".

    "Ισχυρίζεστε ότι για όλα φταίει η διεθνής κρίση. Το δικό σας Βατερλό προσπαθείτε να το φορτώσετε σε κάποιους άλλους" υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε: "Συγκαλύπτετε την πραγματικότητα, δεν μπορείτε όμως να κρύψετε την αλήθεια. Αποτύχατε παταγωδώς στις επιλογές σας, παραμένετε όμως απτόητοι στις πολιτικές σας, της κομματοκρατίας, της αδιαφάνειας των πελατειακών και ρουσφετολογικών εξυπηρετήσεων. Επιδοθήκατε σε ένα πλιάτσικο του δημοσίου. Μπήκαμε θαλασσοδαρμένοι στη κρίση. Και κάθε φορά που διαψεύδεστε στέλνετε το λογαριασμό στο πολίτη. Δεν είστε χρήσιμοι. Οι πολιτικές σας βουλιάζουν το τόπο. Η αδιέξοδη οικονομική σας πολιτική έχει την σφραγίδα της πλήρους αποτυχίας". Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στο θέμα του δανεισμού, που όπως υποστήριξε, πέρα του ότι αυξήθηκε είναι και πανάκριβος και έχει χρεώσει κάθε Έλληνα 10.000 ευρώ.

    "Είστε αμετανόητοι και αδύναμοι να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα της χώρας. Συμπεριφέρεστε σαν να μην σας ενδιαφέρει ότι ελληνικός λαός επέλεξε να αλλάξουμε αντί να βουλιάξουμε. Είστε παγιδευμένοι στις αδιέξοδες πολιτικές σας και όμηροι του εκλογικού και πελατειακού σας συστήματος. Οι ίδιοι καλλιεργείτε σενάρια εκλογών. Και αυτό είναι το χειρότερο για τη χώρα. Θα έπρεπε ήδη ο πρωθυπουργός να προσφύγει στις κάλπες για να υλοποιήσουμε την απαίτηση του ελληνικού λαού για να αλλάξουμε και να μην βουλιάξουμε», τόνισε κλείνοντας ο κ Παπανδρέου.

    Απαντώντας στον κ. Παπανδρέου ο υπουργός Οικονομίας τον κατηγόρησε ότι "ήρθε απλά στην Επιτροπή για να διαβάσει μια ομιλία που του έγραψαν", να "κάνει μια αβάσιμη κριτική στην κυβέρνηση" και να "αρκεστεί σε απλά ευχολόγια χωρίς να καταθέσει συγκεκριμένα μέτρα".

    "Για την ταμπακιέρα και το πως θα αντιμετωπίσουμε τη κρίση, πέρα από γενικόλογα δεν ακούσαμε τίποτα. Οι μόνες συγκεκριμένες προτάσεις του ΠΑΣΟΚ είναι να ξαναγοράσουμε τον ΟΤΕ και την Ολυμπιακή. Όμως η χώρα έχει ανάγκη συναίνεσης, συγκεκριμένων προτάσεων, μιας πολιτικής που δεν θα ωραιοποιεί και θα τάζει λαγούς με πετραχήλια", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαθανασίου και πρόσθεσε: "Εμείς ακολουθούμε το δρόμο της ευθύνης. Εφαρμόζουμε σειρά από μέτρα και παρεμβάσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα με στόχο τον περιορισμό της σπατάλης στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και την εξοικονόμηση πόρων προς όφελος της ανάπτυξης και του κοινωνικού κράτους".

    Και ο κ. Παπαθανασίου κατέληξε λέγοντας: "Σε αυτή, την πιο δύσκολη περίοδο για την ευρωπαϊκή και ελληνική οικονομία, η εύκολη λύση για μια κυβέρνηση θα ήταν να αποποιηθεί το όποιο πολιτικό κόστος και να εφαρμόσει πολιτικές που θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στο δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας. Η εύκολη λύση θα ήταν να φορτώσουμε τη σημερινή κρίση στις πλάτες της επόμενης γενιάς και των μελλοντικών κυβερνήσεων. Η κυβέρνηση όμως έχει επιλέξει να πει ένα μεγάλο όχι σε αυτή την ανεύθυνη καταστροφική λογική".

    Σύσκεψη για την σφάλεια

    "Θέλω να εκφράσω τη βαθιά οδύνη όλων μας και τα θερμά μας συλλυπητήρια στη σύζυγο και το ανήλικο παιδί του Νεκτάριου Σάββα, καθώς και στην ΕΛΑΣ, που έχασε ακόμα έναν άνδρα της εν ώρα καθήκοντος", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ανακοίνωσε ότι με αφορμή "το τρομοκρατικό χτύπημα" πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για θέματα ασφάλειας, υπό τον Πρόεδρο του Κινήματος Γιώργο Παπανδρέου.

    Απαντώντας σε ερώτηση τί ακριβώς συζητήθηκε στην σύσκεψη, ο κ. Παπακωνσταντίνου έφερε ως παραδείγματα τη "δραστική μείωση των φρουρών της "προστατευόμενης μάρτυρος" σε αντίθεση με το παρελθόν" και τις "αλλαγές στην αντιτρομοκρατική" και κατέληξε λέγοντας ότι "υπάρχουν ελλείμματα σε επιχειρησιακό και πολιτικό επίπεδο".

    "Τα ζητήματα ασφάλειας βρίσκονται πολύ ψηλά στην ατζέντα του ΠΑΣΟΚ γιατί βρίσκονται πολύ ψηλά στην ατζέντα του πολίτη και έχουν να κάνουν με την τρομοκρατία, που παρουσιάζει αναβίωση στη χώρα μας, το κοινό έγκλημα και την πολιτική προστασία", είπε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε ότι στην βάση των προβλημάτων στα θέματα αυτά "υπάρχει ο κοινός παρανομαστής της πελατειακής αντίληψης για το κράτος και της κομματικοποίησης που οδήγησε σε αποδιάρθρωση υπηρεσιών, όπως η Αντιτρομοκρατική που δούλευε σωστά και τώρα έχει σταματήσει να δουλεύει έτσι".

    "Το ζητούμενο για μας είναι μια διαφορετική αντίληψη λειτουργίας του κράτους, η οικοδόμηση μιας κοινωνίας συνοχής όπου εμπεδώνεται η σχέση εμπιστοσύνης πολίτη - κράτους και όπου θα γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα του πολίτη αλλά θα υπάρχει και αποτελεσματικότητα", τόνισε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας ότι "οι προτάσεις του Κινήματος θα έλθουν σε δημόσιο διάλογο ώστε την επομένη των εθνικών εκλογών να μπορούν να υλοποιηθούν γρήγορα".

    Ερωτηθείς αν το ΠΑΣΟΚ ζητεί παραίτηση των αρμοδίων υπουργών ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι "από τον Δεκέμβριο και μετά επισημάναμε ότι η σημερινή πολιτική ηγεσία δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των πολιτών. Δεν θέλω να χρησιμοποιήσω την λέξη "παραίτηση" σήμερα. Δεν είναι αυτό το ζήτημα. Το ζήτημα είναι αν αντιλαμβάνονται τις ευθύνες τους".

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορία σύμφωνα με την οποία ενδέχεται να υπάρξει παραίτηση του δημοσίου από την δίκη για τον ΕΛΑ για λόγους οικονομίας, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι "δεν μπορώ να διανοηθώ ότι το δημόσιο μπορεί να παραιτηθεί από δίκη για θέματα δημοσίου συμφέροντος για λόγους οικονομίας".

    [03] Η ατζέντα της ημέρας

  • Ημερίδα με θέμα "μέτρα πρόληψης για την αντιμετώπιση της πανδημίας από το νέο ιό της γρίπης" διοργανώνει η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Θεσσαλονίκης. Κεντρική ομιλήτρια η διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας, Περιφερειακό Γραφείο (09:00:00, Θεσσαλονίκη/Βενιζέλου 45, 2ος όροφος). Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου

  • Ο Πρόεδρος Παπούλιας θα μεταβεί στην Πυροσβεστική Ακαδημία για να παραστεί στην τελετή ορκωμοσίας και να απονείμει τα Πτυχία στους νέους Ανθυποπυραγούς τάξεως 2009 (09:30:00, Πυροσβεστική Ακαδημία)

  • Η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής μετεγκατάστασης της ΔΕΘ υπό την προεδρία του ΥΜΑΘ Σ. Καλαφάτη (09:30:00, Θεσσαλονίκη/ΥΜΑΘ). Θα συμμετάσχουν ο Γ.Γ. Περ.Κεντρ.Μακεδονίας Γ. Τσιότρας, ο Νομάρχης Θεσ/νίκης, ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ Ν.Θεσ/νίκης Β.Παπαγεωργόπουλος, ο Πρόεδρος ΔΕΘ Δ.Μπακατσέλος, ο Πρόεδρος Helexpo Α.Θωμόπουλος, η Πρόεδρος του ΟΡΣΘ Σ.Μπαϊρακτάρη, ο Πρόεδρος ΕΕΘ Μ.Ζορπίδης, ο Πρόεδρος ΒΕΘ Σ.Μαγόπουλος, ο Πρόεδρος ΤΕΕ/ΤΚΜ Α.Κονακλίδης & ο Α΄Αν/πρόεδρος ΕΒΕΘ Εμ.Βλαχογιάννης

  • Ο υπουργός Ανάπτυκης Κωστής Χατζηδάκης θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο και της εκτελεστική επιτροπή του ΣΕΒ (09:30:00, Αθήνα/Υπουργείο Ανάπτυξης)

  • Συνάντηση του υπουργού Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Deutsche Telekom, Rene Obermann (10:00:00, Αθήνα/υπουργείο Οικονομικών)

  • O υπουργός Σ. Καλαφάτης θα παραστεί σε σύσκεψη για το Θερμαϊκό Κόλπο και την προστασία του. Θα μετέχουν υπηρεσιακοί παράγοντες από την Περ.Κ.Μακεδονίας και τις Νομ.Αυτ.Θεσ/νίκης,Πιερίας,Χαλκιδικής,Ημαθίας & Πέλλας (11:00:00, Θεσσαλονίκη/ΥΜΑ-Θ)

  • Συνεντευξη Τύπου Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών (11:30:00, Αθήνα/Hilton)

  • Συνέντευξη Τύπου του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων για εργασιακά προβλήματα του κλάδου (12:00:00, Θεσσαλονίκη/Μ. Ανδρόνικου 6). Σημείωση - η συνέντευξη θα πραγματοποιηθεί στο καφέ του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης τηλ. επικοινωνίας - 6944637199, Δημήτρης Παππάς Αντιπρόεδρος ΣΕΚΑ

  • Ο ΥΜΑ-Θ Σ. Καλαφάτης θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης (12:30:00, Θεσσαλονίκη/ΟΛΘ)

  • Συνέντευξη Τύπου του πρόεδρου και διευθυν. συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής κατά 1,25 δισ.ευρώ (13:00:00, Αθήνα/Μέγαρο Μελά)

  • Έναρξη λειτουργίας του δημοτικού κολυμβητηρίου στην 'Ανω Τούμπα (πρώην αλάνα) παρουσία του δημάρχου Β. Παπαγεωργόπουλου (18:00:00, Θεσσαλονίκη/δημοτικό κολυμβητήριο)

  • Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

    10:30 Αναχώρηση από Αθήνα

    13:00 Συνάντηση Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος

    18:00 Πρώτη Σύνοδος εργασιών Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

    20:00 Δείπνο εργασίας

  • Στη σύνοδο του ΕΣΚ στις Βρυξέλλες ο Γ.Παπανδρέου

  • Ομιλία Λ. Κατσέλη με θέμα την οικονομία σε εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου (19:30:00, Αθήνα/ξενοδοχείο "Μ. Βρετανία")

  • Τη Διεθνή Συνάντηση «South East Europe Energy Dialogue» διοργανώνει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στο Hyatt Regency (Θεσσαλονίκη/Hyatt Regency)

  • Βουλή -Επίκαιρες ερωτήσεις

    10:30 (α' τμήμα) Συζήτηση νομοσχεδίου "Εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών όσον αφορά την πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες και την παροχή αυτών και άλλες διατάξεις"

  • 2η Ημέρα του 2ου Φεστιβάλ Νέων Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη/Πλατεία Αριστοτέλους

    Αθλητική ατζέντα

  • Ποδόσφαιρο-Ευρωπαϊκό Ελπίδων 2009 (τελική φάση)

  • Χάντμπολ-Ευρωπαϊκό ανδρών (Προκριματικά, 4ος όμιλος): Ουγγαρία-Ελλάδα - 19:00:00, Μπεκεσάμπα (HUN)

  • Χάντμπολ-Κλήρωση προκριματικών Τσάμπιονς Λιγκ ανδρών και γυναικών, Βιένη (AUT)

  • Ποδόσφαιρο-Σούπερ Λίγκα-Συνεδρίαση του Δ.Σ. - 16:00:00

  • Μπάσκετ-Ευρωμπάσκετ Γυναικών (φάση των «8»): Ελλάδα-Γαλλία - 17:45:00

    [04] Διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ

    Η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε ομόφωνα να μην αποδεχθεί την παραίτηση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Αλέκου Αλαβάνου και επίσης αποφάσισε να συνεχιστεί η συζήτηση την προσεχή Δευτέρα.

    Ο κ. Αλαβάνος αιφνιδίασε το σύνολο των στελεχών του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ, εκδηλώνοντας χθες το απόγευμα την πρόθεσή του να παραιτηθεί, τόσο από την προεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όσο και από βουλευτής. Κατά τη συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ασκήθηκαν έντονες πιέσεις στον κ. Αλαβάνο να μην επιμείνει στην απόφασή του και η συζήτηση για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ μετά το αποτέλεσμα στις πρόσφατες ευρωεκλογές, να συνεχιστεί.

    Περιοδεία Τσίπρα στον Υμηττό

    Την θλίψη και τον αποτροπιασμό του για την δολοφονία του αστυνομικού στα Άνω Πατήσια εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας κατά την διάρκεια περιοδείας του στον Υμηττό και ειδικότερα στις περιοχές που καταστράφηκαν από την πρόσφατη πυρκαγιά.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι για άλλη μια χρονιά οι δασικές εκτάσεις της χώρα μας βρίσκονται στο έλεος των καταπατητών, των εμπρηστών, στο έλεος των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Δεν υπήρξαν, πρόσθεσε, οι απαραίτητες ενέργειες που έπρεπε να γίνουν εδώ και δύο χρόνια από την πλευρά της κυβέρνησης, μετά την μεγάλη καταστροφή του 2007, ούτε έγιναν οι απαραίτητες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, στον τρόπο οργάνωσης ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική η δασοπυρόσβεση.

    Σήμερα η δασοπροστασία είναι αναποτελεσματική, είναι απροετοίμαστη, είναι ανοργάνωτη, είπε χαρακτηριστικά.

    Ο ΣΥΝ, είπε ο κ. Τσίπρας έχει καταθέσει εδώ και πολλά χρόνια τις προτάσεις του για την αναγκαία δημιουργία ενιαίου φορέα δασοπυρόσβεσης, για την κατάργηση των δασοκτόνων και περιβαλλοντοκτόνων νόμων, για τη σαφή οριοθέτηση και προστασία των δασικών εκτάσεων, για τη δημιουργία θεσμικών ρυθμίσεων που να προστατεύουν την αναδάσωση των καμένων περιοχών, και για την ενίσχυση του εθελοντισμού.

    Νέες πρωτοβουλίες ΣΥΡΙΖΑ

    Τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει το επόμενο διάστημα στη Βουλή, συζήτησε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, στην πρώτη μετεκλογική συνεδρίασή της.

    Όπως είπε ο πρόεδρος της ΚΟ Αλέκος Αλαβάνος, στη συνεδρίαση συζητήθηκε:

    1. Να διοργανωθεί εκδήλωση μνήμης και τιμής στο Μιχάλη Παπαγιαννάκη, το Σεπτέμβριο.

    2. Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

    Ο κ. Αλαβάνος δήλωσε για το θέμα αυτό ότι επιβεβαιώθηκε η άποψη του ΣΥΡΙΖΑ ότι παρά τα εμπόδια του άρθρου 86 του Συντάγματος είναι δυνατόν να βρεθεί λύση και κατηγόρησε την κυβέρνηση, ότι με το πρόωρο κλείσιμο της Βουλής απάλλαξε από πιθανές ποινικές ευθύνες υπουργούς.

    3. Το θέμα της μετανάστευσης και της δημόσιας ασφάλειας. Σύμφωνα με τον κ. Αλαβάνο, το θέμα αυτό δεν είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, γιατί δεν μπορεί το θέμα της ασφάλειας και των μεταναστών να έχει μόνο κατασταλτικό χαρακτήρα. Είναι γενικότερο θέμα του υπουργείου Εσωτερικών και όλης της κυβέρνησης, είπε ο κ. Αλαβάνος και διευκρίνισε, ότι η συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στη συνάντηση των κομμάτων που έχει καλέσει ο κ. Μαρκογιαννάκης θα περιοριστεί σε θέματα της αστυνομίας και θα επαναδιατυπωθεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, για τη δημιουργία διακομματικής επιτροπής για την αναδιοργάνωση της αστυνομίας.

    4. Για τους μετανάστες, ο κ. Αλαβάνος είπε, ότι το κόμμα του θα διοργανώσει σύντομα ημερίδα για το θέμα αυτό, ωστόσο πρόσθεσε, ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σταθερός στην άποψη ότι δεν δέχεται ο ρατσισμός να κυριαρχήσει στη χώρα μας. Υπάρχουν άθλιες συνθήκες διαβίωσης όχι μόνο για μετανάστες, αλλά και για Έλληνες πολίτες, είπε ο κ. Αλαβάνος, και στο θέμα αυτό πρέπει να βρεθεί λύση.

    Επίσης, κάλεσε τον πρωθυπουργό στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να ζητήσει την ελεύθερη διακίνηση των μεταναστών εντός των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Επίσης, σημείωσε, πρέπει να υπάρξουν ειδικά κονδύλια για τις συνοριακές αρχές αλλά και να δημιουργηθούν σωστές εγκαταστάσεις διαμονής και όχι στρατόπεδα.

    5. Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγόρησε την κυβέρνηση για τις πρόσφατες πυρκαγιές, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει πολιτική με τα δελτία καιρού. Ο κ. Αλαβάνος τόνισε την ανάγκη άμεσης χρηματοδότησης της τοπικής αυτοδιοίκησης και των δασικών υπηρεσιών για τον καθαρισμό των δασών, ενώ ζήτησε την άμεση ενσωμάτωση των έκτακτων δασοπυροσβεστών και την κάλυψη των αναγκών σε υποδομές.

    Τέλος, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση η οικονομία και η αύξηση των ακάλυπτων επιταγών δείχνει ότι, κατά κάποιο τρόπο οι μισοί Έλληνες είναι υποψήφιοι να μπουν στον Τειρεσία και ζήτησε στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ισχυρό κρατικό τομέα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και κατάργηση του Τειρεσία με τη σημερινή του μορφή.

    Σε ερώτηση αν έχει μετανιώσει που στήριξε τον κ. Αλέξη Τσίπρα στην προεδρία του ΣΥΝ, ο κ. Αλαβάνος σημείωσε: "Δεν έχω καταλήξει σε συμπέρασμα ότι έχω μετανιώσει, αλλά πρέπει να τα ξαναδούμε όλα από την αρχή".

    Στην ερώτηση, αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα οδεύσει προς τις εθνικές εκλογές με επικεφαλής τον κ. Τσίπρα, ο κ. Αλαβάνος είπε ότι δεν τον απασχολεί το θέμα αυτό, αλλά το ζήτημα είναι πώς θα μπορέσουμε να βγάλουμε τα σωστά διδάγματα και ο ΣΥΡΙΖΑ να δώσει ελπίδα στον κόσμο.

    Ο κ. Αλαβάνος έκανε και την αυτοκριτική του όσον αφορά το εκλογικό αποτέλεσμα, δηλώνοντας ότι και ο ίδιος έχει ευθύνες και μάλιστα σημαντικές, και λόγω της θέσης του ως πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, και πρόσθεσε ότι το εγχείρημα της συλλογικότητας έχει τριβές αλλά πρέπει να κινηθεί σε ένα διαφορετικό μοντέλο από τα αρχηγικά κόμματα.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε έναν μικρό σεισμό είπε ο κ. Αλαβάνος αναφερόμενος στο εκλογικό αποτέλεσμα, προσθέτοντας ότι υπάρχουν μετασεισμικές δονήσεις, οι οποίες όμως δεν κρατούν πολύ.

    Αυτό που με απασχολεί σημείωσε, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να μπορέσει να έχει την αποδοχή και τη στήριξη της κοινωνίας. Αυτό είναι το θέμα και όχι πώς θα μοιράσουμε τα ιμάτιά μας.

    Για όλους μας, είπε ο κ. Αλαβάνος, το εκλογικό αποτέλεσμα θέτει ένα ζήτημα να αναρωτηθούμε πώς θα μπορέσουμε να καλύψουμε αυτή τη μικρή οπισθοχώρηση.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν σκέφθηκε να παραιτηθεί, ο κ. Αλαβάνος απάντησε αρνητικά και πρόσθεσε, ότι αυτό που αληθεύει είναι ότι συζητάμε με τόλμη για την ανασυγκρότηση της παρουσίας του ΣΥΡΙΖΑ.

    Στην ερώτηση, αν υπάρχει θέμα αλλαγής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Αλαβάνος είπε, ότι οι πρώτες εκτιμήσεις μας οδηγούν στο να κάνουμε και βελτιώσεις και διορθώσεις στην πολιτική μας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 18 June 2009 - 4:30:25 UTC