Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-06-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διάλογος για την Παιδεία
  • [02] Νέα διαδήλωση

  • [01] Διάλογος για την Παιδεία

    Προχωρεί ο Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία και μάλιστα στη σημερινή συνεδρίασή του ο καθηγητής Πανεπιστημίου και πρόεδρος του Συμβουλίου του Εθνικού Διαλόγου, που συζητά τις αλλαγές, Γιώργος Μπαμπινιώτης, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι σήμερα συζητήθηκε ένα νέο στοιχείο, να προστεθούν δύο τάξεις υποχρεωτικές, προνήπια και νήπια, που θα πηγαίνουν τα παιδιά από 4 ετών. Έτσι, η υποχρεωτική εκπαίδευση γίνεται 11ετής. «Θεωρούμε», είπε ο καθηγητής, «ότι το βάρος πρέπει να πέσει στην υποχρεωτική εκπαίδευση, από νηπιαγωγείο μέχρι γυμνάσιο, και να ενισχυθεί με υπηρεσίες συμβουλευτικού τύπου και υποστήριξης των μαθητών».

    Επίσης, προτείνεται η διεύρυνση ωραρίου μέχρι τις 4 το απόγευμα και στα γυμνάσια, όχι για διδακτικούς, αλλά για κοινωνικούς και παιδευτικούς λόγους, καθώς, όπως τόνισε ο καθηγητής, «όλα τα προβλήματα εμφανίζονται στη νεαρή ηλικία. Με αυτό τον τρόπο στοχεύουμε και στην αποφυγή της σχολικής διαρροής, ώστε να κρατήσουμε τα παιδιά στο σχολείο».

    Ο κ. Μπαμπινιώτης είπε ακόμη ότι κατά τη συζήτηση φάνηκε πως για τη δομή του λυκείου υπάρχουν δύο απόψεις:

    Με στόχο να φύγουμε από το σημερινό σύστημα των κατευθύνσεων, θα πρέπει να πάμε σε μια μορφή αυτοτέλειας του λυκείου που θα πρέπει να δίδει γενική παιδεία και μέσα από επιλογές να διαμορφώνονται οι τάσεις των παιδιών. Έτσι, σε όλες τις τάξεις θα πρέπει να υπάρχουν υποχρεωτικά μαθήματα γενικής παιδείας και μαθήματα επιλογών. Κι αυτό θα διαμορφώσει ένα είδος εθνικού απολυτηρίου.

    Η άλλη άποψη αφορά στη δημιουργία γενικών κύκλων μέσα στο λύκειο.

    Όμως, η μία άποψη ενισχύει την αυτοτέλεια του λυκείου και η άλλη προωθεί εν μέρει την προπαρασκευή για το πανεπιστήμιο.

    Κατά τη διάρκεια της συζήτησης προτάθηκε, επίσης, η διεύρυνση του σχολικού χρόνου, δηλαδή ολοήμερο σχολείο μέχρι τη Γ' τάξη γυμνασίου, όχι όμως ως παραμονή στο σχολείο ή προσθήκη γνωστικών αντικειμένων, αλλά να είναι χρόνος αξιοποίησης δεξιοτήτων και ενδιαφερόντων των μαθητών.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Πανάρετος, δήλωσε ότι θεωρεί πως πρέπει πρώτα να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις είτε πρόκειται για το νηπιαγωγείο είτε για το λύκειο. Δεν συμφωνεί να είναι υποχρεωτικό το δεύτερο έτος στα νήπια χωρίς προηγουμένως να έχει δημιουργηθεί η υποδομή.

    Για το λύκειο, πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ από το 1996 υποστηρίζει το εθνικό απολυτήριο.

    Βρήκε, όμως, την ευκαιρία να παρατηρήσει ότι η συζήτηση στον εθνικό διάλογο ενώ ξεκίνησε ως επικοινωνιακού τύπου έγινε ουσιαστικού και κατέληξε: «Λυπάμαι που τρία κόμματα, Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, δεν συμμετέχουν ουσιαστικά ή τυπικά. Δεν άκουσα πρόταση της Ν.Δ. Ούτε παραβρίσκεται στις συνεδριάσεις ο εκπρόσωπός της».

    Η εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Α. Σταθάκου, επισήμανε τις χαμηλές δαπάνες για την Παιδεία που δίδει η χώρα μας, ενώ συνέχισε τονίζοντας ότι το κόμμα της προτείνει τη δημιουργία κλασικού τύπου μέσα στο λύκειο, συμφωνεί όμως με το εθνικό απολυτήριο και τη διεύρυνση της υποχρεωτικής παιδείας με την υποσημείωση ότι αυτό συνεπάγεται χρηματοδότηση της παιδείας για τη δημιουργία υποδομών, να δίδεται φαγητό στα παιδιά κ.λπ.

    [02] Νέα διαδήλωση

    Οπαδοί του μεταρρυθμιστή υποψήφιου των προεδρικών εκλογών στο Ιράν Μιρ Xοσέιν Μουσαβί συμμετείχαν σήμερα σε μία μεγάλη διαδήλωση στην Τεχεράνη παρά τη ρητή απαγόρευση από την κυβέρνηση, όπως μετέδωσε ένα ιρανικό κανάλι.

    "Ο ανταποκριτής της τηλεόρασης Χόμα Λέζγκι, ο οποίος βρισκόταν στην πλατεία είδε τους συγκεντρωμένους οπαδούς του κ. Μουσαβί και κατευθύνθηκαν βόρεια προς την πλατεία Βάνακ", ανέφερε η ιστοσελίδα του ειδησεογραφικού καναλιού PressTv.

    "Ο δημοσιογράφος δήλωσε αργότερα ότι στην πλατεία Βάνακ η πορεία των οπαδών του κ. Μουσαβί μετατράπηκε σε μία μεγάλη διαδήλωση. Οι υποστηρικτές φορούσαν το πράσινο χρώμα της εκστρατείας του κ. Μουσαβί και διαδήλωναν ειρηνικά", πρόσθεσε η ιστοσελίδα.

    Νωρίτερα, ο Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί είχε καλέσει τους υποστηρικτές του να μην συμμετάσχουν στην προγραμματισμένη για σήμερα συγκέντρωση στην Τεχεράνη, δήλωσε εκπρόσωπός του. "Ο Μουσαβί ... κάλεσε τους υποστηρικτές του να μην συμμετάσχουν στη σημερινή συγκέντρωση για να προστατεύσουν τη ζωή τους. Η συγκέντρωση των μετριοπαθών ματαιώθηκε", δήλωσε ο εκπρόσωπος.

    Ωστόσο, η νέα διαδήλωση διαμαρτυρίας κατά της επανεκλογής του ιρανού προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ πραγματοποιήθηκε, μέσα σε κλίμα αυξανόμενης έντασης, ύστερα και από το θάνατο επτά πολιτών στο περιθώριο της χθεσινής διαδήλωσης.

    Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των τριών προηγουμένων ημερών υπήρξαν για την ιρανική πρωτεύουσα οι μεγαλύτερες και πλέον βίαιες από την εποχή της Ισλαμικής επανάστασης του 1979.

    Στην πορεία διαμαρτυρίας της Δευτέρας συμμετείχαν εκατοντάδες χιλιάδες πολιτών -πάνω από ένα εκατομμύριο, σύμφωνα με μερικές εκτιμήσεις, παρά την απαγόρευση του υπουργείου Εσωτερικών και τις προειδοποιήσεις της αστυνομίας.

    Η πορεία πραγματοποιήθηκε νωρίς το απόγευμα μέσα σε απόλυτη ηρεμία στη λεωφόρο Αζαντί. Τα επεισόδια άρχισαν αργότερα, όταν νύχτωσε, σε κοντινούς δρόμους.

    Ο Μουσαβί, απευθυνόμενος σε πλήθος συγκεντρωμένων οπαδών του, δήλωσε έτοιμος να μετάσχει σε νέες εκλογές.

    "Η ψήφος του λαού είναι πιο σημαντική από το πρόσωπο του Μουσαβί ή οποιουδήποτε άλλου", πρόσθεσε.

    Ανακαταμέτρηση ψήφων

    Ο ανώτατος ιρανός θρησκευτικός ηγέτης Αγιατολάχ Αλι Χαμενέι δήλωσε σήμερα ότι τάσσεται υπέρ της μερικής ανακαταμέτρησης των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών που τις κέρδισε ο νυν πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας.

    "Εάν η εξέταση των προβλημάτων δείξει ότι είναι αναγκαία μια ανακαταμέτρηση των αποτελεσμάτων σε ορισμένες περιοχές, αυτό μπορεί να γίνει παρουσία των εκπροσώπων των υποψηφίων ώστε όλος ο κόσμος να είναι σίγουρος", για το αποτέλεσμα, δήλωσε ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν.

    Το Συμβούλιο των Φρουρών του Συντάγματος που έχει λάβει πολλές διαμαρτυρίες δήλωσε νωρίτερα ότι είναι έτοιμο να καταμετρηθούν εκ νέου τα ψηφοδέλτια "που έγιναν αντικείμενο αμφισβήτησης".

    Καταλήγοντας το Συμβούλιο ανέφερε ότι ελπίζει πως σύντομα θα εξεταστούν οι προσφυγές των κ.κ. Μιρ Χοσείν Μουσαβί, Μεχντι Καρουμπί και Μοσέν Ρεζάι.

    Απαγορεύθηκε στον ξένο Τύπο να καλύπτει τις διαδηλώσεις

    Το Ιράν απαγόρευσε σήμερα στους δημοσιογράφους των ξένων μέσων ενημέρωσης να βγαίνουν από τα γραφεία τους για να καλύπτουν διαμαρτυρίες στους δρόμους της Τεχεράνης.

    Το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε πως οι δημοσιογράφοι μπορούν μεν να συνεχίσουν να εργάζονται από τα γραφεία τους, όμως ακυρώνει τις δημοσιογραφικές διαπιστεύσεις όλων των ξένων μέσων ενημέρωσης.

    "Ουδείς δημοσιογράφος έχει άδεια να κάνει ρεπορτάζ ή να κινηματογραφεί ή να τραβάει φωτογραφίες στην πόλη", δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Πολιτισμού προς το πρακτορείο Ρόιτερ.

    Το Γαλλικό Πρακτορείο επισημαίνει πως οι ιρανικές αρχές δεν παίρνουν συνήθως τέτοια μέτρα, αλλά επιβάλλουν μάλλον περιορισμούς στη φωτογραφική κάλυψη ενός γεγονότος.

    Το υπουργείο διευκρίνισε πως οι "αντιπρόσωποι των ξένων μέσων ενημέρωσης δεν μπορούν να καλύπτουν γεγονότα χωρίς συντονισμό ή χωρίς άδεια από το γραφείο (του υπουργείου) και δεν μπορούν να συμμετέχουν σε κάποιο γεγονός εφόσον αυτό δεν βρίσκεται στο πρόγραμμα του γραφείου".

    Η διευκρίνιση αυτή σημαίνει πως απαγορεύεται στους ξένους δημοσιογράφους να ασκούν το επάγγελμά τους έξω από τα γραφεία στα οποία εργάζονται.

    Μια κυβερνητική πηγή είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως αυτά τα μέτρα έχουν κυρίως στόχο να εγγυηθούν την ασφάλεια των εκπροσώπων του ξένου Τύπου στην Τεχεράνη, πράγμα που υπονοεί ότι η καταστολή των διαδηλώσεων του ηττηθέντος υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί μπορεί να γίνει πιο βίαια απ' ό,τι ήταν ως τώρα.

    Συλλήψεις

    Σήμερα το πρωί συνελήφθη ο ιρανός μεταρρυθμιστής Μοχαμάντ Αλί Αμπταχί, ανακοινώθηκε από το γραφείο του. Ο Αμπταχί, πρώην αντιπρόεδρος, υποστήριξε τον Μιρ Χουσεΐν Μοσαβί στις προεδρικές εκλογές της περασμένες Παρασκευής. Περισσότερες λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει προς το παρόν γνωστές.

    Η κρατική τηλεόραση του Ιράν μετέδωσε ότι οι "κύριοι πράκτορες" στη μετεκλογική αναταραχή συνελήφθησαν με εκρηκτικά και όπλα.

    Το αγγλόφωνο ιρανικό κανάλι Press TV μετέδωσε ως κατεπείγουσα την είδηση για τις συλλήψεις, όμως δεν έκανε γνωστό πόσοι συνελήφθησαν ούτε πότε.

    Το ημιεπίσημο Πρακτορείο Ειδήσεων Fars μετέδωσε επικαλούμενο ανώτερο αξιωματικό της αστυνομίας πως μερικοί "αντεπαναστάτες" συνελήφθησαν με υλικό για την κατασκευή βομβών και όπλα, στο πλαίσιο της ίδιας, κατά τα φαινόμενα, αστυνομικής επιχείρησης.

    Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ένας κορυφαίος μεταρρυθμιστής δήλωσε πως η αστυνομία συνέλαβε πάνω 100 μεταρρυθμιστές, περιλαμβανομένου ενός αδελφού του πρώην προέδρου Μοχαμάντ Χαταμί. Η αστυνομία αρνήθηκε ότι συνέλαβε αδελφό του Χαταμί.

    Ανησυχίες εκφράζει η ΕΕ

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε σήμερα "πολύ ανήσυχη" από την κατάσταση στο Ιράν και υπογράμμισε ότι "το δικαίωμα της ειρηνικής διαδήλωσης" πρέπει να γίνει σεβαστό από τις δυνάμεις της τάξης.

    "Η Επιτροπή είναι πολύ ανήσυχη με την κατάσταση όχι μόνο στην Τεχεράνη, αλλά και σε πολλές άλλες πόλεις του Ιράν", δήλωσε εκπρόσωπος του εκτελεστικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    "Υπογραμμίζουμε ότι το δικαίωμα της ειρηνικής διαδήλωσης πρέπει να γίνει σεβαστό από τις ιρανικές δυνάμεις της τάξης", πρόσθεσε, εκφράζοντας λύπη για τη βία και την απώλεια της ανθρώπινης ζωής.

    Στο Λονδίνο ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν κάλεσε τις ιρανικές αρχές να ακούσουν προσεκτικά τα νόμιμα παράπονα του λαού και να μην κάνουν χρήση βίας κατά των ειρηνικών διαδηλωτών, παράλληλα όμως κάλεσε τη Δύση να αποφεύγει την ανάμειξή της στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας.

    Στο Βερολίνο ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ ζήτησε από το Ιράν να σταματήσει τη χρήση αστυνομικής βίας στις διαδηλώσεις που οργανώνονται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών.

    Ο Σταινμάιερ κάλεσε επίσης τις ιρανικές αρχές να διερευνήσουν τις καταγγελίες για παρατυπίες κατά την εκλογική διαδικασία, από την οποία αναδείχθηκε νικητής ο πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ.

    Η γερμανική κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις στο Ιράν με μεγάλη ανησυχία, τόνισε.

    Στη Ρώμη ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Φράνκο Φρατίνι τόνισε σήμερα ότι "τα επεισόδια βίας στους δρόμους και οι θάνατοι" πολιτών είναι "απαράδεκτα πράγματα" και δήλωσε επίσης έντονα ανήσυχος από την κατάσταση στο Ιράν.

    Στο Εκατερίνενμπουργκ της Ρωσίας, οι ηγέτες του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) συνεχάρησαν τον Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ για την επανεκλογή του, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Νατάλια Τιμάκοβα.

    Στον SCO συμμετέχουν η Ρωσία, η Κίνα και οι πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν και Κιργιστάν. Το Ιράν συμμετέχει με την ιδιότητα του παρατηρητή.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 16 June 2009 - 18:30:22 UTC