Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-06-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επιστολή Θ.Ρουσόπουλου
  • [02] Siemens-Απαγόρευση εξόδου σε 21 άτομα
  • [03] Νέα μέτρα για τη γρίπη
  • [04] Νίκη του Αχμαντινετζάντ στο Ιράν
  • [05] Νησιά προικισμένα από τη φύση με άπειρες ομορφιές
  • [06] "Υπέρ του διαλόγου"
  • [07] "Μέτρα για την εργασία"
  • [08] Χωρίς τον Explorer
  • [09] Γενικεύεται η αμφισβήτηση

  • [01] Επιστολή Θ.Ρουσόπουλου

    Την πρόθεσή του να μην είναι υποψήφιος βουλευτής στις επόμενες εκλογές γνωστοποίησε, με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό και πρόεδρο της ΝΔ Κ. Καραμανλή, ο βουλευτής Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος.

    Ο κ. Ρουσόπουλος στην επιστολή του αναφέρει: "Αγαπητέ πρόεδρε, με αυτή την επιστολή σου γνωστοποιώ την απόφασή μου να μην διεκδικήσω θέση στο ψηφοδέλτιο του κόμματός μας, στις επόμενες εκλογές, όποτε αυτές και αν γίνουν. Με ενδιέφερε η συμμετοχή μου, δεν το κρύβω. Δεν με ενδιαφέρει πια. Οι συνθήκες ισοπέδωσης που επικρατούν στο πολιτικό σκηνικό, δεν μου επιτρέπουν να υπερασπιστώ τον εαυτό μου από την συκοφαντία, είτε αυτή προέρχεται από αντιπάλους, είτε δυστυχώς από φίλους. Θα συνεχίσω με όλες μου τις δυνάμεις να στηρίζω το έργο της κυβέρνησης.''

    Ο κ. Ρουσόπουλος θα παραμείνει βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, όπως προκύπτει από την επιστολή του, μέχρι τις ερχόμενες εθνικές εκλογές. Επίσης, ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ συνεχίζοντας την επιστολή του στον κ. Καραμανλή, προσθέτει "αγαπητέ πρόεδρε, εισήλθα στην πολιτική επιτυχημένος επαγγελματίας και αξιοπρεπής, αξιοπρεπής αποχωρώ. Καμία πικρία για πρόσωπα. Σε ευχαριστώ για την τιμή που μου έκανες. Προσπάθησα πάντοτε να ανταποκριθώ στις υποχρεώσεις μου με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, πιστεύω ότι από τη θέση μου συνέβαλα -έστω και στο ελάχιστο- στις νικηφόρες εκλογές του 2004 και του 2007. Ανταποκρίθηκα υπηρετώντας αρχές και αξίες. Δεν διαπραγματεύθηκα και δεν διαπραγματεύομαι την πολιτική μου επιβίωση σε βάρος της αξιοπρέπειάς μου. Πεποίθησή μου πάντοτε παραμένει ότι οι πολίτες δεν θέλουν πολιτικούς που είναι έτοιμοι να κάνουν τα πάντα για να επιβιώσουν σε όλες τις καταστάσεις, αλλά πολιτικούς που όταν έρχεται η ώρα είναι έτοιμοι να πουν το μεγάλο όχι- το σωστό.''

    [02] Siemens-Απαγόρευση εξόδου σε 21 άτομα

    Διατάξεις για απαγόρευση εξόδου από τη χώρα σε βάρος 21 προσώπων εξέδωσε ο εισαγγελέας Λεωνίδας Νικολόπουλος για την υπόθεση της Siemens.

    Οι διατάξεις αφορούν το σκέλος της υπόθεσης που σχετίζεται με τη σύμβαση 8.002 μεταξύ της Siemens και του ΟΤΕ για τα ψηφιακά κέντρα του Οργανισμού.

    Στο μεταξύ, ενώπιον του τέταρτου ειδικού ανακριτή Νίκου Ζαγοριανού, παρουσιαστηκε την Παρασκευή ο μέχρι πρότινος τεχνικός διευθυντής της Siemens Hellas Διονύσης Δενδρινός, οποίος ζήτησε εκ νέου και πήρε προσθεσμία για να απολογηθεί την Κυριακή.

    Ο κ. Δενδρινός, που συνελήφθη το βράδυ της Τρίτης, μετά από ένταλμα σύλληψης, κατηγορείται για απάτη κατά συναυτουργία, που αφορά τη σύμβαση του ελληνικού δημοσίου με την εταιρία Saic για την προμήθεια και εγκατάσταση του συστήματος ασφαλείας C4I, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Το ένταλμα σε βάρος του κ. Δενδρινού εκδόθηκε καθώς στο ανακριτικό γραφείο έφθασαν πληροφορίες ότι ο κατηγορούμενος προέβη σε μεταβιβάσεις των μεριδίων ακίνητης περιουσίας του στην Ελλάδα στους δυο γιούς του, γεγονός που θεωρήθηκε προπαρασκευαστική ενέργεια για τη φυγή του στο εξωτερικό.

    Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο κατηγορούμενος με αγνώστους μέχρι στιγμής συναυτουργούς από την Siemens και την Saic, από το 2002 έως και τις 15.9.2003, παρέστησαν στα αρμόδια όργανα του ελληνικού δημοσίου λέγοντας ότι "τόσο η υποψήφια προμηθεύτρια εταιρία Saic όσο και η υπό κατασκευάστρια εταιρία Siemens, είχαν τη δυνατότητα από πλευράς τεχνικής υποδομής και τεχνογνωσίας να παραδώσουν τα συστήματα C4I ολυμπιακής ασφάλειας έτοιμα για πλήρη επιχειρησιακή χρήση εντός προθεσμίας δώδεκα μηνών".

    Και ως προς τον κατηγορούμενο στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι ωστόσο "τα παραπάνω γεγονότα που παρέστησες (σ.σ. ο κ. Δενδρινός) προς τα αρμόδια όργανα του ελληνικού δημοσίου ήταν καθ' ολοκληρίαν ψευδή, αφού στην πραγματικότητα οι παραπάνω εταιρίες δεν είχαν τη δυνατότητα από πλευράς τεχνικής υποδομής, αλλά και την κατάλληλη τεχνογνωσία, προσωπικό, μεθοδολογία, τρόπο οργάνωσης, διοίκησης και ελέγχου κατάρτισης όλων των απαραίτητων μελετών, συμπεριλαμβανομένων και των μελετών εφαρμογής, που απαιτούνταν για την εκτέλεση του αντικειμένου της σύμβασης".

    Σύμφωνα με το κατηγορητήριο η ζημιά που προξενήθηκε ή οπωσδήποτε απειλήθηκε προς το ελληνικό δημόσιο ανέρχεται στο ποσό 254.999.000 ευρώ το οποίο ισοδυναμεί με το συμβατικό τίμημα που εκταμιεύθηκε υπερ δυο των παραπάνω εταιριών.

    Οι συνήγοροι υπεράσπισης του κ. Δενδρινού, Ηλίας Αναγνωστόπουλος και Μαρία Κεβγά, κατέθεσαν στον ανακριτή αίτημα ανάκλησης του εντάλματος σύλληψης θεωρώντας το μη νόμιμο.

    Σύμφωνα με δηλώσεις που έκαναν στους δημοσιογράφους, ο εντολέας τους ούτε λογαριασμούς στο εξωτερικό διαθέτει, ούτε off-shore εταιρίες και επιπλέον όποτε κλήθηκε από τη Δικαιοσύνη εμφανίστηκε κανονικά.

    Σε δήλωσή της η κ. Κεβγά είπε, μεταξύ άλλων, ότι "η δικαιοσύνη φαίνεται να λειτουργεί υπό καθεστώς πανικού ή επικοινωνιακού άγχους", ενώ ο κ. Αναγνωστόπουλος είπε ότι "υπάρχει κίνδυνος υπό το κράτος του συνδρόμου Καραβέλα οι δικαστές, από εγγυητές να γίνουν απειλή για την προσωπική ελευθερία των πολιτών".

    [03] Νέα μέτρα για τη γρίπη

    Ενίσχυση των μέτρων για την πανδημία της γρίπης, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά το τέλος της σύσκεψης στο Εθνικό Κέντρο Υπηρεσιών Υγείας. Τα μέτρα κρίθηκαν αναγκαία, καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναβάθμισε το επίπεδο ετοιμότητας για τη νέα γρίπη από τη βαθμίδα 5 σε 6.

    Τα νέα μέτρα προβλέπουν:

  • αύξηση του αποθέματος σε αντιικά φάρμακα,

  • την έναρξη λειτουργίας του κέντρου επαφής για θέματα πανδημίας γρίπης,

  • διεύρυνση του κύκλου εγρήγορσης στα νοσοκομεία,

  • τη δημιουργία 3ου εργαστηρίου για τη διάγνωση του ιού στην Αθήνα

  • τη συνέχιση της εφαρμογής του σχεδίου «Άρτεμις».

    Ο κ. Αβραμόπουλος φάνηκε καθησυχαστικός και δήλωσε ότι τα κρούσματα - με εξαίρεση εκείνους, που είναι σε σοβαρότερη κατάσταση - θα νοσηλεύονται πλέον στο σπίτι τους με την προϋπόθεση, οι οικείοι τους να φορούν μάσκα και να τηρούν τους κανόνες υγιεινής. Επίσης, τονίστηκε ότι όσοι ανεβάζουν πυρετό θα πρέπει να επικοινωνούν άμεσα με τον προσωπικό τους ιατρό.

    Τα κρούσματα από τη νέα γρίπη στη χώρα μας ανέρχονται πλέον σε 12. Τα πέντε νέα αφορούν 37χρονο Καναδό, 33χρονη Ιταλίδα από το Κάνσας, 18χρονη Αμερικανίδα, 46χρονο Αμερικανό, επίσης από το Κάνσας, και 15χρονη από την Ουάσιγκτον.

    Ως στιγμής, δεν έχει παρατηρηθεί στην Ελλάδα μετάδοση της γρίπης (διασπορά) σε τοπικό επίπεδο. Όλα τα περιστατικά της νέας γρίπης καταγράφονται σε ανθρώπους, που επέστρεψαν από το εξωτερικό, κυρίως τη Μ. Βρετανία και την Αμερική. Παρόλα αυτά και η Ελλάδα υιοθετεί όλα τα αναγκαία μέτρα, που προβλέπει ο ΠΟΥ:

    Επιδημιολογική επιτήρηση και συνεχής ενημέρωση του κοινού.

    Διάγνωση της ασθένειας, όχι απαραίτητα με τεστ

    Κλείσιμο σχολείων εφόσον αυτό χρειαστεί.

    Την ερχόμενη Δευτέρα, συγκαλείται η Εθνική Επιτροπή Πανδημίας της Γρίπης. Ωστόσο, ο υπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα είναι απόλυτα προετοιμασμένη και εκτίμησε ότι έως τον Οκτώβριο θα έχει παρασκευαστεί το εμβόλιο για την άμεση προμήθεια του οποίου έχουν ήδη ξεκινήσει οι αναγκαίες διαδικασίες.

    [04] Νίκη του Αχμαντινετζάντ στο Ιράν

    Ήδη --μαθηματικά-- ο νικητής των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν χθες στο Ιράν είναι ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, καθώς συγκέντρωσε ένα ποσοστό των ψήφων που είναι αδύνατο να ανατραπεί, σύμφωνα με στοιχεία της εκλογικής επιτροπής που δημοσιεύθηκαν σήμερα Σάββατο.

    Η επιτροπή ανέφερε πως ο Αχμαντινετζάντ κέρδισε 18,8 εκατ. ψήφους από τις συνολικά 28,9 εκατ. που έχουν καταμετρηθεί μέχρι στιγμής, έναντι 9,3 εκατ. που έχει κερδίσει ο βασικός του αντίπαλος, πρώην πρωθυπουργός Μουσαβί.

    Με δεδομένες τις επίσημες εκτιμήσεις για μάξιμουμ 80% συμμετοχή επί του συνόλου των 46,2 εκατ. πολιτών που είχαν δικαίωμα συμμετοχής στην διαδικασία είναι αδύνατον ο Μουσαβί να κλείσει το χάσμα ακόμα και εάν κέρδιζε όλες τις ψήφους που απομένουν να καταμετρηθούν.

    [05] Νησιά προικισμένα από τη φύση με άπειρες ομορφιές

    Μια ατέλειωτη γαλάζια θάλασσα αγκαλιάζει τα Ελληνικά νησιά. Ένας υγρός παράδεισος, κατάσπαρτος με μικρές οάσεις γης, που γέννησαν τους σημαντικότερους αρχαίους πολιτισμούς και ξεχωρίζουν για τις φυσικές καλλονές τους και την πολυσήμαντη ιστορία τους.

    Τα νησιά αποτελούν το κύριο μορφολογικό γνώρισμα της Ελλάδα και συστατικό τμήμα του πολιτισμού και της παράδοσης της χώρας. Η ελληνική επικράτεια περιλαμβάνει 6.000 νησιά και νησίδες διάσπαρτα στα πελάγη του Αιγαίου και του Ιονίου, μοναδικό φαινόμενο στην ευρωπαϊκή ήπειρο, εκ των οποίων μόνο τα 227 είναι κατοικημένα.

    Το ελληνικό αρχιπέλαγος έχει 7.500 χλμ. ακτών -από τα συνολικώς 16.000 χλμ. που διαθέτει η χώρα- που παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλομορφία: παραλίες με μήκος πολλών χιλιομέτρων, μικροί κόλποι και ορμίσκοι, αμμώδεις παραλίες με αμμοθίνες, βοτσαλωτές ακτές, παράκτιες σπηλιές με απόκρημνα βράχια και με τη χαρακτηριστική σκούρα άμμο των ηφαιστιογενών εδαφών, παράκτιοι υγρότοποι.

    Πολλές από τις ακτές αυτές είναι βραβευμένες από το πρόγραμμα «Γαλάζιες Σημαίες της Ευρώπης» , ενώ εκτός από κολύμπι, προσφέρονται για καταδύσεις, εξερευνήσεις με μάσκα, θαλάσσιο σκι, ιστιοπλοΐα και windsurfing.

    Επιπλέον, καθώς στα νησιά αυτά αναπτύχθηκαν μερικοί από τους παλαιότερους ευρωπαϊκούς πολιτισμούς (Κυκλαδικός, Μινωικός κ.λπ.), διαθέτουν μοναδικούς αρχαιολογικούς χώρους, ξεχωριστή αρχιτεκτονική κληρονομιά και γοητευτικές τοπικές παραδόσεις ενός πολύχρονου και πολυπρόσωπου πολιτισμού.Τα στοιχεία αυτά σε συνδυασμό με το εξαιρετικό κλίμα, την ασφάλεια των ελληνικών θαλασσών και τις μικρές αποστάσεις μεταξύ λιμανιών και ακτών, έχουν κάνει τα ελληνικά νησιά διάσημα και εξαιρετικά δημοφιλή στους Έλληνες και ξένους επισκέπτες.

    Ο θαλάσσιος τουρισμός άρχισε να αναπτύσσεται στην Ελλάδα τη δεκαετία του '60 και, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς.

    [06] "Υπέρ του διαλόγου"

    "Παρότι δεν έχουμε πειστεί ότι δεν πρόκειται για επικοινωνιακό "πυροτέχνημα" και επειδή ως κόμμα είμαστε ούτως ή άλλως υπέρ του δημοκρατικού διαλόγου, ο ΛΑ.Ο.Σ θα μετάσχει στη σύσκεψη και θα εκπροσωπηθεί από τον πρέσβυ κ. Γιώργο Γεωργίου", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος κ.Αϊβαλιώτης απαντώντας στην επιστολή του κ.Μαρκογιαννάκη που καλεί σε διάλογο τα κόμματα για θέματα ασφάλειας.

    Ερωτηθείς από δημοσιογράφους σχετικά με την "ατζέντα" για τη λαθρομετανάστευση και την τακτική της ΝΔ, ο Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ Κωστής Αϊβαλιώτης ανέφερε τα εξής:

    «Λαθεύουν λάθος μεγάλο όσοι πιστεύουν ότι την "ατζέντα" για τη λαθρομετανάστευση την πήρε η ΝΔ. Όλα τα κόμματα κινούνται κοντά και παράλληλα με τις προτάσεις μας. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που τόσο το ΠΑ.ΣΟ.Κ όσο και το Κ.Κ.Ε κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος τόσο για τα "τρύπια σύνορα" όσο και για την προώθηση σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Η κινητικότητα για ένα -επί μακρόν- λιμνάζον θέμα είναι μια προσφορά του ΛΑ.Ο.Σ στον δοκιμαζόμενο Ελληνικό λαό».

    [07] "Μέτρα για την εργασία"

    Οι κυβερνήσεις πρέπει να λάβουν μέτρα ώστε η τόνωση της αγοράς εργασίας να συμβαδίσει με την ανάκαμψη της οικονομίας, δήλωσε ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO).

    Ο Χουάν Σομάβια, γενικός διευθυντής του Οργανισμού, προειδοποίησε ότι χωρίς κυβερνητική παρέμβαση και συντονισμένη πολιτική, μπορεί να περάσουν μέχρι και τέσσερα ή πέντε χρόνια προκειμένου η αγορά εργασίας να επιστρέψει στα προ της κρίσης επίπεδα, από τη στιγμή που θα αρχίσει η ανάκαμψη της οικονομίας.

    "Πρέπει λοιπόν να λάβουμε μέτρα προκειμένου να μειώσουμε τον χρόνο αυτό", δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Σομάβια, πριν από τη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη, σε συνδυασμό με το ετήσιο συνέδριο του Οργανισμού, όπου αναμένεται να παραστούν ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο βραζιλιάνος ομόλογός του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα και η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα, χαιρετισμό θα απευθύνουν επίσης και οι ηγέτες της Φινλανδίας, της Πολωνίας, του Τόγκο, της Μοζαμβίκης και της Τζαμάικα.

    Ο Σομάβια δήλωσε ότι το συνέδριο θα τονίσει την ανάγκη για "πολιτική καθοδήγηση η οποία θα θέσει ως προτεραιότητα το θέμα της απασχόλησης και της κοινωνικής προστασίας".

    Σημείωσε δε ότι καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός συνεχώς αυξάνεται, πρέπει να δημιουργούνται σε τακτική βάση περισσότερες θέσεις εργασίας προκειμένου να απορροφηθούν οι νέοι εργαζόμενοι, καθώς καθυστέρηση στην ανάκαμψη της αγοράς εργασίας συνεπάγεται και αύξηση των διεθνών ποσοστών ανεργίας.

    Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Οργανισμού, τα διεθνή ποσοστά ανεργίας θα κυμανθούν μεταξύ 6,5% και 7,4% μέχρι το επόμενο έτος, κάτι που μεταφράζεται σε 210 με 239 εκατομμύρια ανέργους σε όλο τον κόσμο.

    [08] Χωρίς τον Explorer

    Αλλάζοντας απότομα γραμμή πλεύσης, υπό την πίεση των ρυθμιστικών Αρχών του ανταγωνισμού στην ΕΕ και υπό την απειλή υπέρογκων προστίμων, η Microsoft ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει πλέον να διαθέσει στην Ευρώπη τη νέα έκδοση του πολυαναμενόμενου λειτουργικού της συστήματος Windows 7 (θα κυκλοφορήσουν στις 22 Οκτωβρίου) χωρίς ένα μέχρι τώρα αναπόσπαστο συστατικό του, τον Internet Explorer.

    Η νέα πολιτική της μεγαλύτερης εταιρίας λογισμικού (τα Windows «τρέχουν» περίπου στο 90% των υπολογιστών όλου του κόσμου), σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία, έρχεται λίγο πριν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφασίσει σχετικά με τις νέες κατηγορίες για νόθευση του ανταγωνισμού κατά της Microsoft, που έχουν απαγγελθεί από τον Ιανουάριο. Οι κατηγορίες, ένα ακόμα «επεισόδιο» στη μακρόχρονη και επική σύγκρουση ΕΕ-Microsoft, αφορούν ακριβώς την εκμετάλλευση της κυρίαρχης θέσης της εταιρίας στην παγκόσμια αγορά, προκειμένου να ενσωματώσει τον Explorer μέσα στα Windows και να τον «προστατεύσει» έτσι από έναν απευθείας ανταγωνισμό με τους web browsers άλλων εταιριών.

    Μέχρι τώρα η Microsoft ισχυριζόταν ότι ο Explorer αποτελούσε αναπόσπαστο τμήμα του λειτουργικού συστήματός της και ότι δεν μπορούσε να απομονωθεί από τα Windows. Τώρα πλέον όμως - θέλοντας και μη- πρόκειται να δημιουργήσει μια αυτόνομη ευρωπαϊκή έκδοση του Internet Explorer, η οποία θα κυκλοφορήσει εντός του 2009 και, σύμφωνα με το νομικό σύμβουλο της εταιρίας Ντέιβ Χάινερ, θα μπορεί εύκολα να εγκαθίσταται τόσο από τους κατασκευαστές κομπιούτερ, όσο και από τους χρήστες.

    Η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν μάλλον ψυχρή. «Η Microsoft έχει φαίνεται αποφασίσει να εφοδιάσει τους καταναλωτές της λιανικής αγοράς με μια έκδοση των Windows, η οποία δεν θα περιέχει κανένα web browser. Αντί για περισσότερες επιλογές, η εταιρία φαίνεται να έχει επιλέξει να προσφέρει λιγότερες».

    Δεν αποκλείεται τελικά η Επιτροπή (που εξέφρασε σκεπτικισμό και επιφύλαξη για την πρωτοβουλία της αμερικανικής εταιρίας) να επιμείνει στην επιβολή προστίμου και παράλληλα να υποχρεώσει την Microsoft να συμπεριλάβει άλλους web browsers μαζί με τα Windows 7, μια κίνηση που η εταιρία είναι αποφασισμένη να αποφύγει με κάθε τρόπο.

    Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση της Microsoft να διαθέσει στην Ευρώπη ξεχωριστά τα Windows 7 από τον Explorer, αναμένεται να ωφελήσει τις εταιρίες που έχουν αναπτύξει τους ανταγωνιστικούς browsers, όπως τη Mozilla (Firefox), την Opera Software (Opera), τη Google (Chrome), την Apple (Safari) κ.α., τα παράπονα των οποίων οδήγησαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κινηθεί αρχικά εναντίον της Microsoft. Ο Microsoft Explorer έχει ακόμα το μερίδιο του λέοντος (αν και σταδιακά συρρικνούμενο) στην παγκόσμια αγορά με περίπου 60% και ακολουθούν ο Firefox με 30% και ο Opera με 4%.

    Η Microsoft έχει μια μακρά εμπειρία νομικών συγκρούσεων με τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές Αρχές. Κατά την τελευταία πενταετία έχει δεχτεί πρόστιμα άνω των 2 δισ. δολ. από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παραβιάσεις της νομοθεσίας περί ελεύθερου ανταγωνισμού (π.χ. για την ανάλογη ενσωμάτωση στα Windows ενός άλλου πακέτου λογισμικού, του Media Player).

    [09] Γενικεύεται η αμφισβήτηση

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέηβιντ Μίλιμπαντ άφησε να εννοηθεί σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα Σάββατο ότι έφτασε πολύ κοντά στην παραίτηση την περασμένη εβδομάδα, όταν ο πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν έδινε μάχη για να διατηρηθεί στο θώκο.

    Στο μεταξύ ο λόρδος Πήτερ Μάντελσον --υπογραμμίζοντας τη συνεχιζόμενη απειλή για την ηγεσία του Μπράουν στις τάξεις των Εργατικών-- προέβλεψε ότι ο πρωθυπουργός θα αντιμετωπίσει σοβαρές προκλήσεις στο συνέδριο του κόμματος το Σεπτέμβριο.

    Ο Μπράουν πέρασε τη χειρότερη εβδομάδα της θητείας του. Αποκορύφωσή της ήταν η ιστορική ήττα που υπέστησαν οι Εργατικοί στις Ευρωεκλογές και τις τοπικές εκλογές την 4η Ιουνίου, μετά τις οποίες παραιτήθηκαν 11 υπουργοί και ζητήθηκε η παραίτηση και του ίδιου.

    Ο Μπράουν κατάφερε να διατηρήσει την εξουσία, αφού δεν την διεκδίκησε κανείς με αξιώσεις. Πάντως ορισμένοι σχολιαστές επισήμαναν πως εάν ο Μίλιμπαντ --που φέρεται να ενεχόταν σε "συνωμοσία" κατά του πρωθυπουργού πέρυσι-- υπέβαλλε παραίτηση, ο διάδοχος του Τόνυ Μπλαίρ θα ήταν αναγκασμένος να τον μιμηθεί.

    "Μερικές φορές παίρνεις τις αποφάσεις σου μετά από πολύ σχεδιασμό και υπολογισμό και μερικές φορές τις παίρνεις μάλλον γρήγορα", είπε ο Μίλιμπαντ στην εφημερίδα Guardian. "Πήρα την απόφασή μου [να μην παραιτηθώ] με καλή πίστη".

    Ο Μάντελσον από την πλευρά του είπε στην Daily Telegraph πως υπάρχει μια "μικρή ομάδα" ανταρτών, που δεν συμφωνούν με τον τρόπο που ηγείται ο Μπράουν και θα τον αμφισβητήσουν ανοικτά, πάντως πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός "δε θα χάσει τον ύπνο του".

    Όλες οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι οι Εργατικοί θα ηττηθούν από τους Συντηρητικούς του Ντέηβιντ Κάμερον στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, που θα πρέπει να διεξαχθούν έως τα μέσα της επόμενης χρονιάς.

    Η δημοτικότητα της κυβέρνησης Μπράουν έχει υποστεί βαρύ πλήγμα από το σκάνδαλο των αλόγιστων βουλευτικών δαπανών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 13 June 2009 - 6:30:29 UTC