Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-06-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διάλογος για θέματα Δημόσιας Τάξης
  • [02] Επιστολή Ρουσόπουλου στον πρωθυπουργό
  • [03] Ενίσχυση των μέτρων

  • [01] Διάλογος για θέματα Δημόσιας Τάξης

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ευ. Αντώναρος ανακοίνωσε πως ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Χρ. Μαρκογιαννάκης, με επιστολή του προς τα κοινοβουλευτικά κόμματα, ζητά να ορίσουν εκπροσώπους για σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη στο υπουργείο Εσωτερικών για θέματα Δημόσιας Τάξης.

    Η κυβέρνηση, είπε, σταθερά και με συνέπεια επιδιώκει τη συνεννόηση με όλα τα κόμματα σε θέματα σημασίας και σπουδαιότητας για τη χώρα και τους πολίτες. Υπενθύμισε ανάλογη πρωτοβουλία του πρωθυπουργού η οποία, όπως είπε, προσέκρουσε «κυρίως από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε στείρο μόνιμο "όχι"».

    Ο κ. Αντώναρος είπε πως ανάλογη επιστολή είχε στείλει ο κ. Μαρκογιαννάκης και πριν από ένα μήνα, στις 5 Μαΐου, χωρίς να πάρει απάντηση από τα κόμματα και εξέφρασε την ελπίδα, αυτή τη φορά, η στάση τους να είναι πιο εποικοδομητική. «Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αρνείται τη συμμετοχή του, τη συμβολή του, τις ιδέες που έχει για τη διαμόρφωση πολιτικών σε θέματα κεφαλαιώδους σημασίας. Ειδικά όταν πρόκειται για την προσπάθεια που γίνεται για την αναβάθμιση του επιπέδου προστασίας και εξυπηρέτησης του πολίτη» επισήμανε ο κ. Αντώναρος. Τόνισε επίσης πως όσοι, αν αρνηθούν, θα φέρουν ακέραια την ευθύνη του "όχι" και η κυβέρνηση θα κάνει το καθήκον της.

    Μπορεί κάποιοι να περιορίζονται σε γενικόλογα ευχολόγια ή να παρουσιάζουν ως δήθεν δικές τους πρωτοβουλίες δράσεις που ήδη βρίσκονται σε εφαρμογή. Η αλήθεια δεν κρύβεται», συνέχισε και σημείωσε πως χάρις στις διπλωματικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα. «Μας ενδιαφέρουν τα χειροπιαστά αποτελέσματα και όχι οι πρόσκαιρες και εκκωφαντικές τυμπανοκρουσίες στις οποίες καταφεύγουν κάποιοι ελπίζοντας ότι η φωνή τους θα ακουστεί», συμπλήρωσε.

    Ο κ. Αντώναρος είπε επίσης πως θα έχει άδικο όποιος κάνει λόγο για διάλογο εκ των υστέρων: Δεν έχει καμία βάση τέτοια μομφή γιατί η κυβέρνηση πρέπει να κάνει το καθήκον της, γιατί από αρχές Μαίου υπήρξε συγκεκριμένη πρόταση στα κόμματα και γιατί ο διάλογος σε συγκεκριμένα θέματα είναι διαρκής.

    Απαντώντας σε όσους λένε ότι η κυβέρνηση σύρθηκε σβαυτά τα θέματα λόγω του αποτελέσματος των ευρωεκλογών, είπε ότι ισχύουν όλα όσα έχει πει και ότι η κυβέρνηση δρα συνεχώς όλο αυτό το διάστημα με πρωτοβουλίες. Ανέφερε επίσης πως η κυβέρνηση πήρε - αντίθετα από το ΠΑΣΟΚ - μέτρα όπως η κατασκευή των κέντρων υποδοχής λαθρομεταναστών και εδώ και τρία χρόνια δραστηριοποιείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου οι δικές μας ανησυχίες να ακουστούν.

    Παράλληλα ανέφερε ότι ο υπουργός Εσωτερικών σε αντίθεση με τους προκάτοχους του επί ΠΑΣΟΚ, έχει συμμετάσχει σε όλες τις συναντήσεις των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ και αναφέρθηκε στην προσπάθεια του πρωθυπουργού για δημιουργία ευρωπαϊκής ακτοφυλακής.

    Για τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ είπε ότι περιμένει να κατατεθούν στον επικείμενο διάλογο και πως όλα θα μελετηθούν.

    Με αφορμή άλλη ερώτηση είπε ότι η συνεννόηση δεν προϋποθέτει συμφωνία επί όλων των θεμάτων.

    Σε ό,τι αφορά την απέλαση λαθρομεταναστών, είπε ότι δεν υπάρχει ενιαία απαγόρευση και πως η κάθε περίπτωση ελέγχεται ενώ στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι συγκεκριμένοι άνθρωποι είναι οικονομικοί μετανάστες.

    Το θέμα της λαθρομετανάστευσης συζητήθηκε στην Κυβερνητική Επιτροπή, που συνεδρίασε χθες υπό την προεδρία του κ.Κ.Καραμανλή, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, στην οποία θα αποτελέσει κυρίαρχο θέμα, όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος.

    Η Σύνοδος αυτή ήταν κι η αιτία σύγκλησης της Κυβερνητικής Επιτροπής, είπε ο υπουργός Εσωτερικών, αποσυνδέοντας τη σύγκληση του οργάνου με τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και την επικαιρότητα.

    Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι ήδη το θέμα είχε συζητηθεί από την Πέμπτη, προ των εκλογών, στη Σύνοδο των Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, και είπε πως η Ελλάδα από το 2005 και μετά πρωταγωνιστεί, μαζί με άλλες χώρες, στο ζήτημα αυτό ώστε να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή πολιτική.

    Ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να πιέσει και να υποχρεώσει τις τρίτες χώρες ώστε να υπογράψουν συμφωνίες επανεισδοχής καθώς και η Τουρκία θα πρέπει να τηρήσει πλέον το κοινοτικό κεκτημένο.

    Στόχος είναι να μετατραπεί η "Frontex" σε ευρωπαϊκή ακτοφυλακή και να προωθηθούν οι συμφωνίες επανεισδοχής, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί κάθε χώρα χωριστά να αντιμετωπίσει το θέμα και χρειάζεται κοινή προσπάθεια και πολιτική από την ΕΕ.

    Τόνισε, επιπλέον, ότι θα προωθηθεί η μεταφορά των γραφείων του ΟΚΑΝΑ σε χώρους που θα καθοριστούν από το υπουργείο Υγείας, πως θα δημιουργηθεί τζαμί και στο Σχιστό θα φτιαχτεί μουσουλμανικό νεκροταφείο.

    Επίσης, είπε ότι θα ιδρυθεί Συντονιστική Επιτροπή σε πολιτικό επίπεδο ώστε να προωθηθεί άμεσα η εφαρμογή των αποφάσεων αυτών.

    Ο υπουργός αναπληρωτής εσωτερικών Χρήστος Μαρκογιαννάκης έκανε λόγο για αυστηροποίηση των κυρώσεων για τους δουλέμπορους και οι ποινές από βαθμό πλημμελήματος θα γίνουν σε βαθμό κακουργήματος, ενώ ανέφερε ότι θα δημιουργηθούν οργανωμένοι χώροι υποδοχής στους οποίους θα φιλοξενούνται όλοι οι μη νόμιμοι μετανάστες που συλλαμβάνονται, για χρονικό διάστημα έως δώδεκα μήνες.

    Συνεργασία Κ.Καραμανλή με υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης

    Συνεργασία με τον υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης Κώστα Μαρκόπουλο, είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, και συζήτησαν για την τουριστική κίνηση και την τουριστική πολιτική.

    Ο κ. Μαρκόπουλος ανέφερε ότι "τα απαισιόδοξα σενάρια που υπήρχαν στην αρχή της χρονιάς δεν υπάρχουν πια. Στα μέτρα της παγκόσμιας και της ευρωπαϊκής κρίσης η κατάσταση ελέγχεται απόλυτα κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Και βεβαίως καθημερινά βρισκόμαστε στο μετερίζι του αγώνα, δοθέντος ότι ακόμα είμαστε στο ξεκίνημα της σεζόν".

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου τι ποσοστό δίνει για την πτώση του τουριστικού προϊόντος, ο κ Μαρκόπουλος είπε "όταν είναι κανείς στο ξεκίνημα της σεζόν δεν δίνει ποσοστά. Λέει μονάχα αυτό το οποίο υπάρχει: ότι δεν υπάρχει καταστροφικό σενάριο και ότι ο καθημερινός αγώνας είναι ουσιαστικός για να φτάσουμε μετά τη σεζόν να έχουμε τους αριθμούς για τους οποίους θα συζητήσουμε".

  • ** Το μεσημέρι, ο κ. Κ.Καραμανλής συναντήθηκε με τα μέλη της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής κατά του Καπνίσματος.

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Παναγιώτης Μπεχράκης, μετά τη συνάντηση, ανέφερε ότι και ο ίδιος ο κ. Καραμανλής έβαλε την προσωπική του σφραγίδα στη μεγάλη προσπάθεια για τη μείωση του καπνίσματος. Τόνισε ότι επικυρώνεται η πραγματική βούληση της κυβέρνησης για τη σωστή εφαρμογή των νόμων, που έχουν πλέον ψηφιστεί και από 1ης Ιουλίου θα αποτελέσουν πραγματικότητα στη ζωή του τόπου.

    «Το κάπνισμα αρχίζει να γίνεται μια διαφορετική συνήθεια απ' ότι γνωρίζαμε και αυτό αποτελεί μια τομή, που σήμερα επικυρώθηκε απο την προσωπική σφραγίδα του ίδιου του πρωθυπουργού», δήλωσε ο κ. Μπεχράκης.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τους επαγγελματίες, που ανησυχούν από τα μέτρα αυτά, ο κ. Μπεχράκης είπε ότι «υπεράνω όλων αυτών μπαίνει η δημόσια υγεία» και πρόσθεσε πως «τα μέτρα δεν είναι τόσο σκληρά, ώστε να θίγουν τους επαγγελματίες σοβαρότατα. Εάν βρεθεί κάποιος, που πιστεύει ότι η δημόσια υγεία δεν βλάπτεται από τον τρόπο, που χρησιμοποιείται το κάπνισμα, θα το αντιμετωπίσουμε. Πρέπει να αλλάξει, όμως, η καπνιστική συνήθεια σε αυτό τον τόπο και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι».

    [02] Επιστολή Ρουσόπουλου στον πρωθυπουργό

    Την πρόθεσή του να μην είναι υποψήφιος βουλευτής στις επόμενες εκλογές γνωστοποίησε, με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό και πρόεδρο της ΝΔ Κ. Καραμανλή, ο βουλευτής Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος.

    Ο κ. Ρουσόπουλος στην επιστολή του αναφέρει: "Αγαπητέ πρόεδρε, με αυτή την επιστολή σου γνωστοποιώ την απόφασή μου να μην διεκδικήσω θέση στο ψηφοδέλτιο του κόμματός μας, στις επόμενες εκλογές, όποτε αυτές και αν γίνουν. Με ενδιέφερε η συμμετοχή μου, δεν το κρύβω. Δεν με ενδιαφέρει πια. Οι συνθήκες ισοπέδωσης που επικρατούν στο πολιτικό σκηνικό, δεν μου επιτρέπουν να υπερασπιστώ τον εαυτό μου από την συκοφαντία, είτε αυτή προέρχεται από αντιπάλους, είτε δυστυχώς από φίλους. Θα συνεχίσω με όλες μου τις δυνάμεις να στηρίζω το έργο της κυβέρνησης.''

    Ο κ. Ρουσόπουλος θα παραμείνει βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, όπως προκύπτει από την επιστολή του, μέχρι τις ερχόμενες εθνικές εκλογές. Επίσης, ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ συνεχίζοντας την επιστολή του στον κ. Καραμανλή, προσθέτει "αγαπητέ πρόεδρε, εισήλθα στην πολιτική επιτυχημένος επαγγελματίας και αξιοπρεπής, αξιοπρεπής αποχωρώ. Καμία πικρία για πρόσωπα. Σε ευχαριστώ για την τιμή που μου έκανες. Προσπάθησα πάντοτε να ανταποκριθώ στις υποχρεώσεις μου με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, πιστεύω ότι από τη θέση μου συνέβαλα -έστω και στο ελάχιστο- στις νικηφόρες εκλογές του 2004 και του 2007. Ανταποκρίθηκα υπηρετώντας αρχές και αξίες. Δεν διαπραγματεύθηκα και δεν διαπραγματεύομαι την πολιτική μου επιβίωση σε βάρος της αξιοπρέπειάς μου. Πεποίθησή μου πάντοτε παραμένει ότι οι πολίτες δεν θέλουν πολιτικούς που είναι έτοιμοι να κάνουν τα πάντα για να επιβιώσουν σε όλες τις καταστάσεις, αλλά πολιτικούς που όταν έρχεται η ώρα είναι έτοιμοι να πουν το μεγάλο όχι- το σωστό.''

    [03] Ενίσχυση των μέτρων

    Ενίσχυση των μέτρων για την πανδημία της γρίπης, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά το τέλος της σύσκεψης στο Εθνικό Κέντρο Υπηρεσιών Υγείας. Τα μέτρα κρίθηκαν αναγκαία, καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναβάθμισε το επίπεδο ετοιμότητας για τη νέα γρίπη από τη βαθμίδα 5 σε 6.

    Τα νέα μέτρα προβλέπουν:

  • αύξηση του αποθέματος σε αντιικά φάρμακα,

  • την έναρξη λειτουργίας του κέντρου επαφής για θέματα πανδημίας γρίπης,

  • διεύρυνση του κύκλου εγρήγορσης στα νοσοκομεία,

  • τη δημιουργία 3ου εργαστηρίου για τη διάγνωση του ιού στην Αθήνα

  • τη συνέχιση της εφαρμογής του σχεδίου «Άρτεμις».

    Ο κ. Αβραμόπουλος φάνηκε καθησυχαστικός και δήλωσε ότι τα κρούσματα - με εξαίρεση εκείνους, που είναι σε σοβαρότερη κατάσταση - θα νοσηλεύονται πλέον στο σπίτι τους με την προϋπόθεση, οι οικείοι τους να φορούν μάσκα και να τηρούν τους κανόνες υγιεινής. Επίσης, τονίστηκε ότι όσοι ανεβάζουν πυρετό θα πρέπει να επικοινωνούν άμεσα με τον προσωπικό τους ιατρό.

    Τα κρούσματα από τη νέα γρίπη στη χώρα μας ανέρχονται πλέον σε 12. Τα πέντε νέα αφορούν 37χρονο Καναδό, 33χρονη Ιταλίδα από το Κάνσας, 18χρονη Αμερικανίδα, 46χρονο Αμερικανό, επίσης από το Κάνσας, και 15χρονη από την Ουάσιγκτον.

    Ως στιγμής, δεν έχει παρατηρηθεί στην Ελλάδα μετάδοση της γρίπης (διασπορά) σε τοπικό επίπεδο. Όλα τα περιστατικά της νέας γρίπης καταγράφονται σε ανθρώπους, που επέστρεψαν από το εξωτερικό, κυρίως τη Μ. Βρετανία και την Αμερική. Παρόλα αυτά και η Ελλάδα υιοθετεί όλα τα αναγκαία μέτρα, που προβλέπει ο ΠΟΥ:

    Επιδημιολογική επιτήρηση και συνεχής ενημέρωση του κοινού.

    Διάγνωση της ασθένειας, όχι απαραίτητα με τεστ

    Κλείσιμο σχολείων εφόσον αυτό χρειαστεί.

    Την ερχόμενη Δευτέρα, συγκαλείται η Εθνική Επιτροπή Πανδημίας της Γρίπης. Ωστόσο, ο υπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα είναι απόλυτα προετοιμασμένη και εκτίμησε ότι έως τον Οκτώβριο θα έχει παρασκευαστεί το εμβόλιο για την άμεση προμήθεια του οποίου έχουν ήδη ξεκινήσει οι αναγκαίες διαδικασίες.

    Οδηγίες από τον ΠΟΥ

    Δέσμη μέτρων προς όλες τις χώρες με σκοπό την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού Η1Ν1 εξέδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, μετά την ανακοίνωσή του για αύξηση στο ανώτατο επίπεδο (στο 6) του συναγερμού του για πανδημία για την γρίπη Α.

    Στόχος των μέτρων είναι να μειωθούν οι επιπτώσεις της πανδημίας στον πληθυσμό, ενώ σύμφωνα με τον ΠΟΥ τα κράτη είναι ελεύθερα να τα εφαρμόσουν όπως επιθυμούν, με όποιο τρόπο θεωρούν ότι είναι ο καλύτερος.

    Στις περιοχές που έχουν πληγεί από τη νέα γρίπη Α, οι κυβερνήσεις πρέπει να χειρίζονται την κατάσταση υπό το νομικό καθεστώς, που θεωρούν κατάλληλο, όπως π.χ. να κηρύξουν την χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

    Επιπλέον, όλες οι χώρες οφείλουν να ενημερώνουν τον Οργανισμό για την εξέλιξη της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένης και της γεωγραφικής εξέλιξης του καθώς και για τυχόν μεταλλάξεις του ιού ή σημάδια αντιστάσεις του ιού στα φάρμακα.

    Σε ατομικό επίπεδο, ο ΠΟΥ συνιστά στους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα να παραμένουν στο σπίτι τους και να μην έρχονται σε επαφή με τα συγγενικά τους πρόσωπα.

    Οι αρχές πρέπει να εκδώσουν οδηγίες υγειονομικού περιεχομένου προς τους συγγενείς των ατόμων που βρίσκονται στην απομόνωση.

    Τα μέτρα απομόνωσης πρέπει να ακολουθούν το κλείσιμο των σχολείων και η προσαρμογή των ωρών εργασίας ώστε οι άνθρωποι να μην συνωστίζονται.

    Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι χώρες πρέπει να αποθαρρύνουν τις μετακινήσεις και τον συνωστισμό των ατόμων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, χωρίς όμως να απαγορεύονται τα ταξίδια ανάμεσα στα κράτη που έχουν πληγεί από τη νέα γρίπη.

    Ακόμη, οι κυβερνήσεις των χωρών οφείλουν να διανέμουν τα απαραίτητα φάρμακα και να συγκεντρώσουν επαρκή εμβόλια.

    Τέλος, οι χώρες πρέπει να ενημερώνουν τακτικά τους πολίτες σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας, τις θεραπείες και τα μέτρα προφύλαξης καθώς και για τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας.

    Στις χώρες που δεν πλήττονται από τη νέα γρίπη Α, ο οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών καλεί τις κυβερνήσεις να ολοκληρώσουν τα σχέδια προετοιμασίας τους για μία "επικείμενη πανδημία" και να εφαρμόσουν τα απαραίτητα προγράμματα για την διανομή των ιατρικών μέσων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 12 June 2009 - 12:30:23 UTC