Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-06-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μέτρα για τη λαθρομετανάστευση
  • [02] "Η ασφάλεια του πολίτη είναι πρώτιστο αγαθό"
  • [03] Η ατζέντα της ημέρας
  • [04] "Αντιδραστική επίθεση"

  • [01] Μέτρα για τη λαθρομετανάστευση

    Συνεργασία με τον υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης κ.Κ.Μαρκόπουλο θα έχει ο πρωθυπουργός, στις 11.00. Στη συνέχεια, θα συναντηθεί με την Εθνική Συντονιστική Επιτροπή κατά του καπνίσματος.

    Το θέμα της λαθρομετανάστευσης συζητήθηκε στην Κυβερνητική Επιτροπή, που συνεδρίασε χθες υπό την προεδρία του κ.Κ.Καραμανλή, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, στην οποία θα αποτελέσει κυρίαρχο θέμα, όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος.

    Η Σύνοδος αυτή ήταν κι η αιτία σύγκλησης της Κυβερνητικής Επιτροπής, είπε ο υπουργός Εσωτερικών, αποσυνδέοντας τη σύγκληση του οργάνου με τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και την επικαιρότητα.

    Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι ήδη το θέμα είχε συζητηθεί από την Πέμπτη, προ των εκλογών, στη Σύνοδο των Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, και είπε πως η Ελλάδα από το 2005 και μετά πρωταγωνιστεί, μαζί με άλλες χώρες, στο ζήτημα αυτό ώστε να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή πολιτική και έτσι φθάσαμε, όπως είπε, στο Σύμφωνο για τη μετανάτευση και το άσυλο.

    Ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να πιέσει και να υποχρεώσει τις τρίτες χώρες ώστε να υπογράψουν συμφωνίες επανεισδοχής καθώς και η Τουρκία θα πρέπει να τηρήσει πλέον το κοινοτικό κεκτημένο.

    Στόχος είναι να μετατραπεί η "Φρόντεξ" σε ευρωπαϊκή ακτοφυλακή και να προωθηθούν οι συμφωνίες επανεισδοχής, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί κάθε χώρα χωριστά να αντιμετωπίσει το θέμα και χρειάζεται κοινή προσπάθεια και πολιτική από την ΕΕ.

    Τόνισε, επιπλέον, ότι θα προωθηθεί η μεταφορά των γραφείων του ΟΚΑΝΑ σε χώρους που θα καθοριστούν από το υπουργείο Υγείας, πως θα δημιουργηθεί τζαμί και στο Σχιστό θα φτιαχτεί μουσουλμανικό νεκροταφείο.

    Επίσης, είπε ότι θα ιδρυθεί Συντονιστική Επιτροπή σε πολιτικό επίπεδο ώστε να προωθηθεί άμεσα η εφαρμογή των αποφάσεων αυτών.

    Ο υπουργός αναπληρωτής εσωτερικών Χρήστος Μαρκογιαννάκης έκανε λόγο για αυστηροποίηση των κυρώσεων για τους δουλέμπορους και οι ποινές από βαθμό πλημμελήματος θα γίνουν σε βαθμό κακουργήματος, ενώ ανέφερε ότι θα δημιουργηθούν οργανωμένοι χώροι υποδοχής στους οποίους θα φιλοξενούνται όλοι οι μη νόμιμοι μετανάστες που συλλαμβάνονται, για χρονικό διάστημα έως δώδεκα μήνες.

    Δηλώσεις κυβερνητικού εκπροσώπου

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος δήλωσε πως η δημόσια τάξη και η ασφάλεια αποτελούν άμεση, μόνιμη και κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης και ότι τα βήματα που έχουν γίνει αποδίδουν ήδη σημαντικά απτά αποτελέσματα.

    "Η προσπάθεια είναι διαρκής και θα συνεχιστεί με εντονότερους ρυθμούς ώστε να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας για όλους τους Έλληνες", τόνισε και στη συνέχεια αναφέρθηκε στο πρόβλημα των λαθρομεταναστών.

    Είπε ότι έχουμε δεχτεί δυσανάλογα μεγάλο αριθμό, που ούτε η οικονομία, ούτε η κοινωνία μας αντέχει και στη συνέχεια ανακοίνωσε μία σειρά μέτρων. Μίλησε για τη συνεργασία των υπουργείων Εσωτερικών και Εξωτερικών ώστε οι εταίροι μας στην ΕΕ να αντιληφθούν πως πρόκειται για πρόβλημα όλων των χωρών, υπενθύμισε ότι στην τελευταία σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε τη σημασία του προβλήματος, μίλησε για τις προσπάθειες της κας Ντόρας Μπακογιάννη ώστε χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης να δεχτούν τμήμα μη νόμιμων μεταναστών και επεσήμανε τις προσπάθειες για τη δημιουργία κοινής ευρωπαϊκής ακτοφυλακής.

    Ο κ. Αντώναρος είπε ότι στόχος είναι να ανακοπεί η ροή των λαθρομεταναστών και να επαναπατριστούν όσοι βρίσκονται παράνομα στη χώρα.

    Ανακοίνωσε επίσης πως ο πρωθυπουργός απέστειλε επιστολή στον Τσέχο ομόλογό του, προεδρεύοντα της ΕΕ, επισημαίνοντας το θέμα και ότι περιμένει να συζητηθεί στην επικείμενη σύνοδο κορυφής και να περιληφθούν στοιχεία στα συμπεράσματα.

    Ακόμη τόνισε ότι παρατείνεται ο μέγιστος χρόνος φιλοξενίας των λαθρομεταναστών από τους 3 στους 12 μήνες, γιατί με το μικρότερο διάστημα κάποιοι ρισκάρουν πιο εύκολα να έρθουν.

    Επίσης μετατρέπεται σε κακούργημα το αξιόποινο αδίκημα του δουλεμπορίου, προωθείται η κατασκευή τεμένους και νεκροταφείου για τους μωαμεθανούς στην Αττική και αποφασίστηκε η σύσταση Εθνικού Συντονιστικού Συμβουλίου Μετανάστευσης.

    Ανέφερε ακόμη πως πολλές χώρες από τις οποίες προέρχονται αυτοί οι άνθρωποι αρνούνται να συνάψουν συμφωνίες επανεισδοχής τους με όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και εκείνο που ζητά ο κ. Καραμανλής στην επιστολή του είναι η ΕΕ συνολικά να επιδιώξει τη σύναψη τέτοιων συμφωνιών.

    Σ' ό,τι αφορά στην Τουρκία είπε ότι η χώρα αυτή έχει υπογράψει τέτοιο πρωτόκολλο το 2001, αλλά δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν ανταποκρίνεται με τον τρόπο που θα έπρεπε και θα θέλαμε.

    "Δεν μπορεί η Τουρκία να θέλει να γίνει μέλος της ΕΕ και να μην εφαρμόζει συμφωνίες που έχει συνάψει με άλλες χώρες", τόνισε, ενώ για το τέμενος, είπε ότι η χώρα μας σέβεται όλες τις θρησκείες και τις εκφράσεις λατρείας.

    Για τις συμπλοκές που γίνονται σε περιοχές της Αθήνας, είπε ότι δεν πρέπει να θίγεται η αξιοπρέπεια κανενός, αλλά ούτε και τα δικαιώματα των ίδιων των ελλήνων πολιτών που ζουν με το δικό τους τόπο. Έκανε λόγο για έκρηξη του φαινομένου, με υπερτριπλασιασμό του αριθμού των λαθρομεταναστών που έχουν έρθει στη χώρα μας από το 2005 και επανέλαβε πως η κοινωνία μας έχει τα όρια και της αντοχές της.

    "Είμαστε κοινωνία ανοικτή, δεκτική στο ξένο στοιχείο, αλλά κοινωνία που θέλει να διατηρήσει και τα δικά της χαρακτηριστικά", επεσήμανε και τόνισε πως η κυβέρνηση διαπίστωσε έγκαιρα το θέμα και έκανε όλες τις ενέργειες δια των συναρμοδίων υπουργείων.

    "Όλες οι προσπάθειες κατατείνουν στο να μειώσουν την ένταση όπου διαπιστώνεται ότι υπάρχει", είπε με αφορμή τα όσα έχουν συμβεί στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα.

    [02] "Η ασφάλεια του πολίτη είναι πρώτιστο αγαθό"

    Το ΠΑΣΟΚ πέτυχε τον πρώτο του στόχο με την νίκη του στις ευρωεκλογές, η οποία αποτελεί βάση και πρόκριμα για την νίκη και την αυτοδυναμία στις εθνικές εκλογές, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Κινήματος στην εισήγησή του προς το Πολιτικό Συμβούλιο.

    Ο κ.Γ.Παπανδρέου τόνισε ταυτόχρονα την αναγκαιότητα το Κίνημα να απευθυνθεί σε όλους τους πολίτες και τα κοινωνικά στρώματα καθώς και στους ψηφίσαντες και μη στις ευρωεκλογές, μεταφέροντας σε όλους τις προτάσεις του κινήματος και τις τομές που προτείνει για το πολιτικό σύστημα και τον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας.

    «Ποτέ άλλοτε αντιπολίτευση δεν έχει καταθέσει τόσο έγκαιρα τόσες πολλές συγκεκριμένες προτάσεις» τόνισε ο κ. Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας πως ο στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να ενώσει τους πολίτες για τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα, ενώ εκτίμησε ότι «οι πολίτες κοιτούν προς εμάς».

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το ΠΑΣΟΚ «θα επαναφέρει στην ατζέντα τα προβλήματα του πολίτη» στην Βουλή αλλά και στους κοινωνικούς χώρους με την παρουσία του. Αναφερόμενος στην ΝΔ είπε ότι «βρίσκεται στην δίνη των δικών της προβλημάτων, αδυνατώντας να συλλάβει το μήνυμα των εκλογών και να το "μεταφράσει" σε αλλαγή πολιτικής».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε στη συνέχεια ότι «οι εκλογές είναι αναγκαίες για τη χώρα» καθώς η ΝΔ διαχειρίζεται μικροκομματικά και επικοινωνιακά την ήττα της και «δεν πρέπει η δική της κρίση να συμπαρασύρει την χώρα».

    Αναφερόμενος ιδιαίτερα στο θέμα της λαθρομετανάστευσης ο Γιώργος Α. Παπανδρέου είπε ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει συγκροτημένη μεταναστευτική πολιτική ενώ τόνισε ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι ξέφραγο αμπέλι».

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στα βήματα που είχαν κάνει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ - δημιουργία συνοριοφυλάκων, ενίσχυση λιμενικού σώματος, σύναψη συμφωνιών επαναπροώθησης με την Τουρκία- και επέκρινε την κυβέρνηση ότι «έχει αφήσει εντελώς ανοικτά τα σύνορά μας και δεν έχει καταβάλει καμία προσπάθεια εφαρμογής των διμερών συμφωνιών». Έδωσε μάλιστα ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι η αντιμετώπιση του ζητήματος απαιτεί σοβαρή προσπάθεια και «όχι καλλιέργεια φόβου και ρηγμάτων στην ελληνική κοινωνία».

    Μέτρα για τη μεταναστευτική πολιτική

    Οκτώ μέτρα για την μεταναστευτική πολιτική, που συγκροτούν το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για την λαθρομετανάστευση, περιέχονται σε γραπτή δήλωση-παρέμβαση του Γ. Παπανδρέου για το ζήτημα αυτό και συνοψίζονται στα ακόλουθα σημεία:

    1) Μηδενική ανοχή στην παράνομη μετανάστευση. Στόχος 0% λαθρομετανάστες.

    2) Ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων. Και ειδικότερα σκληρή διεκδίκηση στην ΕΕ για περαιτέρω πόρους και στήριξη για την προστασία των κοινών μας συνόρων.

    3) Εφαρμογή διεθνών και διμερών συμφωνιών - και ειδικότερα της εφαρμογής του Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής Λαθρομεταναστών που υπογράψαμε και εφαρμόστηκε παλαιότερα με την Τουρκία.

    4) Διαμόρφωση μιας κοινής ανθρωπιστικής πολιτικής της ΕΕ, που θα εγγυάται την ισότιμη ανάληψη βαρών των πολιτικών προσφύγων από όλα τα κράτη-μέλη της Ευρώπης και όχι μόνο των χωρών εισόδου των προσφύγων. Ειδικότερα, με την αναθεώρηση της Σύμβασης του Δουβλίνου ΙΙ.

    5) Αποσαφήνιση της ελληνικής πολιτικής απέναντι στους πρόσφυγες.

    Δηλαδή γρήγορη εκτίμηση από τις ελληνικές αρχές για το ποιοι δικαιούνται πολιτικό άσυλο και προστασία από την πολιτεία, αλλά και ποιοι είναι μη νόμιμοι μετανάστες που πρέπει να επαναπροωθηθούν.

    6) Ένταξη των νομίμων μεταναστών στην κοινωνία μας. Με σοβαρές πολιτικές στο χώρο της παιδείας, της καταπολέμησης της μαύρης εργασίας, της απόδοσης του δικαιώματος της ιθαγένειας σε όσους πληρούν τις προϋποθέσεις και ιδιαίτερα στους νέους της δεύτερης γενιάς.

    7) Διαμόρφωση και εφαρμογή μιας σχεδιασμένης πολιτικής προσέλκυσης εργατικού δυναμικού στους τομείς όπου υπάρχουν μεγάλες εποχιακές ή μονιμότερες ανάγκες. Για τον λόγο αυτό, στην κυβέρνησή μας, η συνολική αντιμετώπιση της μεταναστευτικής μας πολιτικής στην Ελλάδα θα γίνεται από ένα Υπουργείο, με εξειδικευμένες υπηρεσίες.

    8) Ειδικό πρόγραμμα για την ανασυγκρότηση των πόλεών μας, των γειτονιών, ειδικά για γειτονιές που γκετοποιούνται - με παρεμβάσεις σχεδιασμένες και συνολικές. Σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση και ΜΚΟ, με σοβαρές δημόσιες επενδύσεις, με συστηματική πολιτική στέγασης των μεταναστών, με την προστασία των νομίμων δικαιωμάτων τους, και την εγγύηση της ειρηνικής συμβίωσης και κοινωνικής συνοχής στην κοινωνία μας.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζει στην δήλωσή του ότι «η ασφάλεια του πολίτη είναι πρώτιστο αγαθό για την δημοκρατική παράταξη», αναφέρεται στα όσα έπραξαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ στο ζήτημα αυτό και επισημαίνει ότι σήμερα η χώρα μας μαστίζεται «από την ανομία, την ατιμωρησία, την αδιαφάνεια, την αναξιοκρατία, την έλλειψη πολιτικής και την κυριαρχία της πελατειακής μικροπολιτικής που έχει φέρει το κράτος στα όρια της αποσύνθεσης.»

    «Αυτή η κατάσταση αποτυπώνεται και στη βία και ανομία που ζει ο πολίτης της πόλης με έξαρση εγκληματικότητας, βίας και ένταση της κοινωνικής περιθωριοποίησης για μια σημαντική μερίδα συμπολιτών μας» σημειώνει ο κ. Παπανδρέου προσθέτοντας ότι «η έλλειψη σχεδίου και πολιτικής και η ανομία και η απουσία κράτους αφορά και στο ζήτημα της μετανάστευσης».

    «Πέντε χρόνια τώρα, είναι ανύπαρκτη η πολιτική της ΝΔ για την μετανάστευση, τον πολιτικό πρόσφυγα και την παράνομη μετανάστευση. Tην ίδια ανυπαρξία πολιτικής παρουσίασε η ΝΔ και το β90-β93, με ανάλογα τα προβλήματα ανομίας στην χώρα» σημειώνει ο Γ. Παπανδρέου.

    «Η σημερινή κυβέρνηση απουσίασε εκκωφαντικά από διεκδικήσεις στην ΕΕ για το ζήτημα της φύλαξης των συνόρων μας, των κοινών συνόρων της Ευρώπης.

    Αγνόησε και υποβάθμισε σημαντικές μας επιτυχίες, πχ. την πρακτική της επανεισδοχής λαθρομεταναστών που ακολουθήσαμε και που είχε πάρει και την μορφή επίσημης συμφωνίας με την Τουρκία. Απαξίωσε το Λιμενικό Σώμα και την συνοριοφυλακή, που ιδρύθηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με πελατειακές μεταθέσεις, και την υποβάθμιση του τεχνικού εξοπλισμού και των μέσων μεταφοράς, ενώ δεν εξασφάλισε και νέα σύγχρονα μέσα που χρειάζεται η χώρα για την φύλαξη των συνόρων μας» αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας ότι «αντί για αγροφύλακες και την αιχμαλωσία των νέων στα stage θα έπρεπε να υπήρχε σοβαρή πολιτική αξιοκρατικών προσλήψεων στο Δημόσιο, εκεί όπου πράγματι υπάρχουν ανάγκες.»

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επικρίνει την κυβέρνηση ότι «δεν αξιοποιεί σημαντικά κονδύλια της ΕΕ για τα θέματα μεταναστών και πολιτικών προσφύγων και δεν έχει καμία πολιτική για αυτούς που ζητούν πολιτικό άσυλο, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε μια γκρίζα ζώνη, από νομικής πλευράς, εκατοντάδες χιλιάδες άτομα, που περιφέρονται στις πόλεις και στα λιμάνια μας και μπαινοβγαίνουν στα κρατητήρια και τις φυλακές και ωθούνται εκ των πραγμάτων στην εγκληματικότητα.»

    «Η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει καμία πολιτική ένταξης των νομίμων μεταναστών στην Ελληνική κοινωνία με αποτέλεσμα την περιθωριοποίηση της δεύτερης γενιάς νέων μεταναστών, που μόνη πατρίδα που γνωρίζουν είναι η Ελλάδα» προσθέτει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επικρίνοντας την ΝΔ ότι λόγω απουσίας πολιτικής έχει «κάνει την κοινωνία ξέφραγο αμπέλι, ενώ «όλοι ζούμε την ανομία στην Ομόνοια, την Κυψέλη, την Πάτρα, από το Αγαθονήσι μέχρι τον Άγιο Παντελεήμονα και τόσες άλλες περιοχές της χώρας μας.»

    «Και εδώ δεν πάει άλλο. Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε.Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγορώντας την κυβέρνηση για «σπασμωδικές επικοινωνιακές πολιτικές που προσπαθούν να ανταποκριθούν σε ψηφοθηρικές στοχεύσεις και όχι να αντιμετωπίσουν το πραγματικό πρόβλημα που ζει η κοινωνία, ενώ νομοτελειακά δημιουργούν πολώσεις χωρίς θετικό αποτέλεσμα και πληγές που θα πληρώσει η Ελλάδα, οι παλιννοστούντες, καθώς και ο νόμιμος μετανάστης και ο ξένος υπήκοος στην χώρα μας.»

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι το Κίνημα θα συνεχίσει τις πρωτοβουλίες του στο θέμα αυτό σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση, τις ΜΚΟ και τις οργανώσεις των μεταναστών, ενώ θα ξεκινήσει διάλογο και με την Εκκλησία της Ελλάδας ώστε να αποφευχθούν άκαιρες συγκρούσεις με θρησκευτικό ή πολιτιστικό χαρακτήρα, που θα τραυματίσουν την ελληνική κοινωνία.

    «Το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει σήμερα ως αντιπολίτευση την παρουσία του διεθνώς, στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και στην Σοσιαλιστική Διεθνή, με θέσεις που αντιμετωπίζουν τις αιτίες, τις ρίζες του μεταναστευτικού και προσφυγικού κινήματος.

    Τη φτώχεια, τις πολεμικές συγκρούσεις, την πολιτική καταπίεση, την κατάρρευση οικοσυστημάτων» καταλήγει στην παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    ΠΑΣΟΚ για ΟΤΕ

    Η κυβέρνηση, χωρίς την απαραίτητη νομιμοποίηση, δεν διστάζει ακόμα και σήμερα εσπευσμένα να προωθεί την πώληση της ΕΥΑΘ και της ΔΕΠΑ, καθώς και την πώληση 5% επιπλέον μετοχικών μεριδίων του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom, που θα έχει ως συνέπεια τη μείωση του ποσοστού του Ελληνικού Δημοσίου στον ΟΤΕ στο 20% και την περαιτέρω απώλεια του ελέγχου από το Ελληνικό Δημόσιο, αναφέρει σε δηλώσεις η πολιτική εκπρόσωπος του τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ Λούκα Κατσέλη, σχετικά με την πολιτική της κυβέρνησης για τον ΟΤΕ.

    "Καλούμε την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε αυτή την ενέργεια. Την καλούμε να μην συνεχίσει την εγκληματική και επιζήμια για το δημόσιο συμφέρον πολιτική της εκποίησης κερδοφόρων δημοσίων επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας", ανέφερε η κα Κατσέλη, επισημαίνοντας ότι η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι ξεκάθαρη. Στρατηγικής σημασίας δημόσιες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε δίκτυα και υποδομές, οι οποίες έχουν σημαντικό αναπτυξιακό και κοινωνικό ρόλο, οφείλουν να παραμείνουν υπό τον έλεγχο του Ελληνικού Δημοσίου. Το ΠΑΣΟΚ όταν γίνει κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε νομική, οικονομική και πολιτική δυνατότητα, ώστε το Ελληνικό Δημόσιο να επανακτήσει τον έλεγχο του ΟΤΕ, πάντοτε με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, το συμφέρον της εταιρείας και των εργαζομένων της.

    Σε δηλώσεις του για το ίδιο θέμα ο πολιτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Μεταφορών και Επικοινωνιών Νίκος Σηφουνάκης, επισημαίνει ότι παραμένει κεντρικό ζήτημα το ότι εκχωρήθηκε η διοίκηση του εθνικού οργανισμού (ΟΤΕ) της χώρας χωρίς να έχουν συμφωνηθεί μεταξύ άλλων, ποιοι οι στόχοι της σύμβασης, όπως ποιά η δέσμευση για επενδύσεις σε δίκτυα και υπηρεσίες ή για υποχρεώσεις γεωγραφικής και πληθυσμιακής κάλυψης στη παροχή υπηρεσιών, ποιο ποσοστό των οπτικών ινών θα πραγματοποιηθεί και με ποιο χρονοδιάγραμμα. ποιο ύψος κερδοφορίας προσδοκάται;

    "Με την πρόχειρη και πολλαπλώς ελεγκτέα συμφωνία Ελληνικού Δημοσίου - Deutsche Telekom αποδεικνύεται ότι απλώς η κυβέρνηση εκχωρεί ποσοστό αποκλειστικά για την εισροή εσόδων, αδιαφορώντας για τη στρατηγική σημασία των ηλεκτρονικών επικοινωνιών και του ρόλου του ΟΤΕ στον τομέα. Καλούμε την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε περαιτέρω συμφωνία εκχώρησης, διότι δεν νομιμοποιείται, δεν δικαιούται αφού δεν διαθέτει πλέον λαϊκή νομιμοποίηση", αναφέρει ο κ.Σηφουνάκης.

    [03] Η ατζέντα της ημέρας

  • Ημερίδα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου για την αξιοπίηση του εκπαιδευτικού λογισμικού, στο ξενοδοχείο Capsis (09:00:00, Θεσσαλονίκη/Μοναστηρίου 18)

  • Ειδικό Θεματικό Συνέδριο ΕΝΑΕ στη Μυτιλήνη, με θέμα «Νησιωτικός Χώρος-Ειδικές Πολιτικές» (11:00:00, Μυτιλήνη/Ν.Σ Λέσβου)

  • Συνάντηση του πρωθυπουργού Κ.Καραμανλή με τον υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης Κ.Μαρκόπουλο (11:00:00, Αθήνα/Μέγαρο Μαξίμου)

  • Συνάντηση του πρωθυπουργού Κ.Καραμανλή με την Εθνική Συντονιστική Επιτροπή κατά του καπνίσματος (13:00:00, Αθήνα/Μέγαρο Μαξίμου)

  • Επιστημονικό συμπόσιο με θέμα "Ενδοκρινολογία αναπαραγωγής- θέματα αιχμής στη γυναίκα και στον άνδρα", στο ξενοδοχείο Hyatt Regency (Θεσσαλονίκη/Hyatt Regency). Σημείωση: Το συνέδριο διοργανώνει η Α' Μαιευτική- Γυναικολογική Κλινική Α.Π.Θ.

  • Εορταστικές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Καβάλας, «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 2009»(Καβάλα)

    Αθλητική ατζέντα

  • Ποδόσφαιρο-Ευρωπαϊκό Ελπίδων 2009 (τελική φάση): Προαγγελία

  • Αυτοκίνητο-Ράλι Ακρόπολις (1η ημέρα), 08:48 Χαρβάτι

    10:21 Θήβα 1

    14:02 Βωξίτες

    14:56 Δροσοχώρι

    17:13 Θήβα 2

    [04] "Αντιδραστική επίθεση"

    Η κυβέρνηση, αντί να εξαγγέλλει τη δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης και την εφαρμογή ή τη σύναψη νέων απάνθρωπων και ανεφάρμοστων συμφωνιών επανεισδοχής, οφείλει και πρέπει να απελευθερώσει την έξοδο στους χιλιάδες μετανάστες προς τις χώρες της ΕΕ, όπως το επιθυμούν και να νομιμοποιήσει τους υπόλοιπους, τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

    Κάνει λόγο για "σοβαρές ευθύνες της ΕΕ μαζί με τις ΗΠΑ για τη δημιουργία και τη διόγκωση του μεταναστευτικού προβλήματος", αναφέρει ότι "Η κοινή μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, την οποία επικαλείται η κυβέρνηση ως απάντηση στο πρόβλημα της μετανάστευσης, δεν είναι τίποτα άλλο παρά η τιμωρία των θυμάτων" και δηλώνει την αντίθεσή του στη φύλαξη των συνόρων από μηχανισμούς της ΕΕ (Frontex) "που επιθυμεί η κυβέρνηση με τη συμφωνία ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ και αποτελεί μια άκρως επικίνδυνη εξέλιξη για τα κυριαρχικά και λαϊκά δικαιώματα".

    Ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να νομιμοποιήσει στη συνείδησή του, ούτε να αποδεχθεί, την αντιδραστική επίθεση της κυβέρνησης και συνολικά της ΕΕ κατά των μεταναστών, που εξαπολύεται στο όνομα της ασφάλειας, υπογράμμιζεται στην ανακοίνωση του Κομουνιστικού Κόμματος, που καλεί τους Έλληνες εργαζόμενους και τους μετανάστες "να δράσουν από κοινού για να αντιμετωπίσουν τον κρατικό αυταρχισμό, τα κυκλώματα εκμετάλλευσης, την πολύμορφη δράση μηχανισμών που καλλιεργούν το μίσος και το ρατσισμό με πρόσχημα τα φαινόμενα υπερσυγκέντρωσης εξαθλιωμένων μεταναστών σε διάφορες περιοχές για τη δημιουργία έκρυθμων καταστάσεων, ώστε να τις αξιοποιούν για να δικαιολογούν τα αντιδραστικά τους σχέδια. Για να δημιουργηθούν άμεσα ανθρώπινοι και αξιοπρεπείς χώροι φιλοξενίας όπου θα παρέχεται ιατροφαρμακευτική φροντίδα, δωρεάν σίτιση και στέγαση, διερμηνεία και νομική αρωγή για τη διατύπωση των αιτημάτων τους".

    Τα δικαιώματα και η ασφάλεια των ελλήνων εργαζομένων κινδυνεύουν από τον ίδιο εχθρό που δημιουργεί τη μετανάστευση και εκμεταλλεύεται και μετανάστες και έλληνες εργάτες. Είναι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι οργανισμοί και τα κόμματα που τους υπηρετούν, καταλήγει το ΚΚΕ.

    Δηλώσεις Αλέκας Παπαρήγα

    Το ΚΚΕ έχοντας αποκτήσει νέες εμπειρίες από την προεκλογική εκστρατεία είναι έτοιμο να δώσει σκληρό ιδεολογικό και πολιτικό αγώνα, ενόψει της καταιγίδας που έρχεται στην οικονομική και κοινωνική πολιτική, δήλωσε η γενική γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, η οποία ταυτόχρονα άσκησε έντονη κριτική σε όλα τα άλλα κόμματα.

    Η κ. Παπαρήγα είπε ότι το σύνθημα του ΚΚΕ είναι "εγρήγορση, άμεση και οργανωμένη απάντηση των εργαζομένων, πριν χαθεί πολύτιμος χρόνος, καθώς οι εργαζόμενοι θα κληθούν να πληρώσουν ένα βαρύ ένταλμα, το πακέτο υγείας και πρόνοιας, που αποφασίστηκε πρόσφατα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης".

    Ανέφερε ότι έρχεται νέα καταιγίδα και στο πλαίσιο αυτό οι εθνικές εκλογές, όποτε και αν γίνουν, δεν πρόκειται να προσφέρουν απολύτως τίποτα, αν το Κίνημα δεν ορθώσει το ανάστημά του, ώστε να απορριφθούν οι στρατηγικές που υπηρετούν τις επιχειρήσεις.

    Η Νέα Δημοκρατία, είπε η κ. Παπαρήγα, με βάση και τις δηλώσεις και του πρωθυπουργού, είναι αποφασισμένη να ολοκληρώσει τις επιλογές της, στηρίζοντας την κερδοφορία του κεφαλαίου, χωρίς να λογαριάζει το κόστος.

    Κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για ασύστολη δημαγωγική και προκλητική στάση, προσθέτοντας ότι κάνει διαχωρισμό μεταξύ καλού και κακού κεφαλαίου, ενώ στην ουσία δεν προσφέρει καμία λύση στους εργαζόμενους.

    Αναφερόμενη στο ΛΑΟΣ είπε ότι αποτελεί βασικό στήριγμα ενσωμάτωσης του Κινήματος και προσπαθεί να αναδείξει ως νούμερο ένα πρόβλημα ,αυτό της μετανάστευσης, εμφανίζοντάς το ότι κλονίζει την ασφάλεια του λαού. Ο λαός, πρόσθεσε, εκτελεί συμβόλαιο αντικομμουνισμού.

    Στο ερώτημα ποιοι έδωσαν την παραγγελία, η απάντηση είναι: το ίδιο το σύστημα, ο λαός λειτουργεί σαν τους πληρωμένους δολοφόνους στο θέμα αυτό.

    Για τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι δεν μπορεί να προσφέρει καμία λύση με τα υπαρξιακά προβλήματα που συζητάει, ενώ είναι αδιέξοδη η προγραμματική του πρόταση.

    Ακόμη η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ ανέφερε ότι το υπαρκτό οικολογικό πρόβλημα δεν μπορεί να αφεθεί σε ΜΚΟ ή πολιτικά μορφώματα, ενώ σημείωσε ότι το ΚΚΕ απορρίπτει τα κροκοδείλια δάκρυα των μεγάλων κομμάτων σχετικά με το πρόβλημα της αποχής, γιατί στόχος τους είναι να τραβήξουν προς το μέρος τους τα λαϊκά στρώματα.

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις αναφέρθηκε στο πρόσφατο συμβούλιο υπουργών Απασχόλησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά το οποίο, όπως είπε, αποφασίστηκε η σύζευξη δημόσιων και ιδιωτικών δομών στην πρόνοια και την πρόληψη, στην υγεία.

    Η κ. Παπαρήγα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οδηγούμαστε σε πλήρη υποβάθμιση, του όποιου εθνικού συστήματος υγείας, ώστε στην ουσία να είναι συμπληρωματικό το ιδιωτικό. Επανέλαβε τη θέση του ΚΚΕ για ισότιμη δωρεάν φροντίδα για όλους.

    Σχετικά με τις συζητήσεις που γίνονται στο ΚΚΕ για τα εκλογικά αποτελέσματα, η κα Παπαρήγα είπε ότι συζητάμε τα αποτελέσματα και δεν ομφαλοσκοπούμε, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για την άμεση έναρξη των σχετικών συζητήσεων από τις κομματικές οργανώσεις και διαβεβαίωσε ότι το ΚΚΕ θα αρχίσει έντονο και σκληρό ιδεολογικό αγώνα.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το ΛΑΟΣ είπε ότι ο εθνικισμός, ο ρατσισμός και ο αντικομμουνισμός αναπτύσσονται στους κόλπους του συστήματος, μια κρίση, που όπως είπε, δεν έχει αποκλειστική σχέση με τα αποτελέσματα των εκλογών, είναι μια γενικότερη εκτίμηση, προσθέτοντας ότι η φασίζουσα ιδεολογία είναι μία από τις εφεδρείες του συστήματος.

    Αναφερόμενη, τέλος, στην εξαγγελία για μείωση της στρατιωτικής θητείας, η κα Παπαρήγα είπε ότι η θητεία δεν είναι επάγγελμα. Πρόσθεσε ότι απειλείται η αμυντική ικανότητα της χώρας, εξέφρασε την απόλυτη αντίθεσή της στις ανακοινώσεις του υπουργού, ενώ εκτίμησε ότι διαμορφώνεται μισθοφορικός στρατός με συνείδηση βαρβαρότητας, αφού εντάσσονται σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ζήτησε την συνολική καταδίκη όλων αυτών των επιλογών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 12 June 2009 - 4:30:24 UTC