Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-06-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Η οικονομία θα καθορίσει την πολιτική ατζέντα"

  • [01] "Η οικονομία θα καθορίσει την πολιτική ατζέντα"

    «Εδώ, απβ το μαρτυρικό Δίστομο, τιμούμε όλους τους νεκρούς, όλων των μαρτυρικών τόπων και πόλεων της Ελλάδας» ανέφερε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος σήμερα παραβρέθηκε στην επιμνημόσυνη δέηση για τους Σφαγιασθέντες του Διστόμου από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου και στην κατάθεση στεφάνων στο Μαυσωλείο.

    «Τιμούμε τους αγώνες όλων όσοι πάλεψαν ενάντια στο ναζισμό, για τη Δημοκρατία και την ελευθερία της πατρίδας μας» σημείωσε και τόνισε «δεν ξεχνάμε» γιατί «μας δίδαξαν και μας διδάσκουν ότι αν δεν θέλουμε να ξαναδούμε παρόμοια βαρβαρότητα και βία, απανθρωπιά, ρατσισμό και πολέμους, χρειάζεται καθημερινά να παλεύουμε για την Ευρώπη της Δημοκρατίας, της ισχύος του Δικαίου, και όχι του δίκαιου του ισχυρού, της ανθρωπιάς, της ειρήνης. Για την Ευρώπη των πολιτών».

    Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μετέβη στο Δημαρχείο, για την ανακήρυξη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, ως Επίτιμου Δημότη Διστόμου.

    Το βράδυ, θα παραθέσει δείπνο στους είκοσι δύο συμμετέχοντες στο ψηφοδέλτιο του Κινήματος, εκλεγέντες Ευρωβουλευτές και υποψηφίους, για τις Ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου.

    Ομιλία Παπανδρέου στον Επιτελικό Κύκλο Οικονομίας

    "Το ΠΑΣΟΚ φάνηκε ότι έχει αξιόπιστη πρόταση τόσο για να βγάλει την χώρα από την κρίση όσο και για μια ευνομούμενη πολιτεία", τόνισε ο κ.Γιώργος Παπανδρέου στη συνεδρίαση του Επιτελικού Κύκλου Οικονομίας, που πραγματοποιήθηκε στην "Ιπποκράτους", υπό την προεδρία του.

    Ο κ. Παπανδρέου έκρινε ως "αλαζονική" την στάση της ΝΔ απέναντι στο εκλογικό αποτέλεσμα, επισημαίνοντας ότι "δεν αλλάζει τίποτα" και μη βλέποντας ταυτόχρονα "δυνατότητες στον Κώστα Καραμανλή να κάνει σοβαρές ανατροπές, μιας και πρέπει να ανατρέψει την ίδια του τη φύση".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκτίμησε ότι το μόνο που μπορεί να κάνει ο πρωθυπουργός είναι "επικοινωνιακές κινήσεις χωρίς βάθος".

    Ο Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι η νίκη του Κινήματος στις εκλογές είναι αποτέλεσμα της δουλειάς που έκανε, με την αντιπολίτευση που άσκησε και τις προγραμματικές του προτάσεις, ενώ πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ συνέδεσε την κατάσταση στην οικονομία με τον τρόπο λειτουργίας του κράτους, την ανομία και την ατιμωρησία.

    Θέτοντας ένα γενικό πλαίσιο, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αξιολογήσει την κυβερνητική πολιτική στην Οικονομία και στη συνέχεια να προγραμματίσει και να εξειδικεύσει τις δικές του προτάσεις.

    Η σπατάλη της ΝΔ και η μη επένδυση των δαπανώμενων χρημάτων σε αναπτυξιακές προοπτικές αποτελούν σημεία αιχμής που πρέπει να αναδείξει το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος σε παρατήρηση στελέχους του Κινήματος ότι "οι πελατειακές λογικές στην οικονομία δεν απέδωσαν για την ΝΔ" απάντησε λέγοντας "όχι όσο θα ήθελαν".

    Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, ο κ. Παπανδρέου διαπίστωσε ευρωπαϊκή αμηχανία, θεσμική και πολιτική, απέναντι στις εξελίξεις, ενώ πρόσθεσε ότι η νίκη του ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα και του σοσιαλιστικού κόμματος στην Μάλτα "επιφορτίζει" αυτά τα κόμματα και ιδιαίτερα το ΠΑΣΟΚ με το βάρος να "περάσει" ένα διαφορετικό κλίμα στην Ευρώπη.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε, επίσης, ότι οι σοσιαλδημοκράτες δεν πρέπει να "βράζουν" στην μιζέρια της ξενοφοβίας, που θέλουν να περάσουν οι συντηρητικοί.

    Δηλώσεις Λ.Κατσέλη

    H κυβέρνηση δεν αντιλήφθηκε το μήνυμα των ευρωεκλογών, δεν αντιλήφθηκε ότι η υστέρηση στα έσοδα και η δημοσιονομική εκτροπή, η πιστωτική ασφυξία και το «πάγωμα» της αγοράς, η αναπτυξιακή υστέρηση και το παραγωγικό έλλειμμα είναι απόρροια της οικονομικής της πολιτικής, ανέφερε η εκπρόσωπος του Τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ Λούκα Κατσέλη σε ενημερωτική συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους.

    Η κ.Κατσέλη επισήμανε ότι ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών «έσπευσε πρώτος απβ όλους να γυρίσει την πλάτη στους πολίτες, διαβεβαιώνοντάς τους ότι δεν πρόκειται να αλλάξει οικονομική πολιτική», με αποτέλεσμα να είναι σοβαρός πλέον ο κίνδυνος να βουλιάξει ακόμα περισσότερο η οικονομία.

    Η εκπρόσωπος του Τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε παντελώς ανέφικτους του στόχους του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης που είχε θέσει στο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης (ΠΣΑ) για έλλειμμα γενικής κυβέρνησης το 2009 στο 3,7% του ΑΕΠ και έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2010, με βάση μάλιστα τα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού το πρώτου τριμήνου 2009.

    Η κ.Κατσέλη κάλεσε την κυβέρνηση να καταθέσει στην ΕΕ ένα αναθεωρημένο ΠΣΑ στο πλαίσιο ενός ρεαλιστικού μεσοπρόθεσμου προγράμματος. «Δυστυχώς, η Κυβέρνηση της ΝΔ. δεν παρέχει κανένα απολύτως εχέγγυο αξιοπιστίας ότι κάτι τέτοιο μπορεί να το πράξει σήμερα. Δεν το έκανε ούτε τον περασμένο Δεκέμβριο με τον Προϋπολογισμό, ούτε τον περασμένο Ιανουάριο με το ΠΣΑ», πρόσθεσε.

    Η κ.Κατσέλη ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ, όταν αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας, θα είναι έτοιμο να καταθέσει ένα νέο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης, ρεαλιστικό, στο οποίο θα εξειδικεύεται ποια θα είναι η πολιτική που θα ακολουθήσει ώστε να χρηματοδοτηθούν οι βασικές αναπτυξιακής πολιτικές.

    Ερωτηθείς για φορολογικά ζητήματα η κ. Κατσέλη παρέπεμψε στην βασικές φορολογικές αρχές που έχει ανακοινώσει το ΠΑΣΟΚ από το τελευταίο τρίμηνο του 2008, με βασική αρχή την αναδιανομή του φορολογικού βάρους προς όφελος των μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων και την φορολόγηση βάσει απλών και σταθερών κανόνων φοροδοτικής ικανότητας.

    Δηλώσεις κ. Γ.Παπακωνσταντίνου

    "Ο πρωθυπουργός δεν πήρε κανένα μήνυμα από τις εκλογές και δεν κατάλαβε ότι οι πολιτικές του έχουν καταδικαστεί από τους Έλληνες πολίτες", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σχολιάζοντας τις "επίσημες διαρροές", τις οποίες διαβάζει, όπως είπε, καθώς δεν υπήρξαν δηλώσεις μετά την σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου.

    Ερωτηθείς αν πέρασε ο δημοψηφισματικός χαρακτήρας των ευρωεκλογών,όπως τον είχαν προσδιορίσει το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, ο εκπρόσωπος είπε ότι "είναι ξεκάθαρο και σε αυτό συμφωνούν όλα τα στελέχη πως καταδικάστηκε απολύτως η πολιτική της κυβέρνησης".

    "Θέλετε να το πείτε δημοψήφισμα; Θέλετε να το πείτε κάτι άλλο;", ρώτησε ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος δεν σχολίασε, κατά την πάγια τακτική του να μην σχολιάζει δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ, ερώτηση για σχετική περί του "δημοψηφίσματος" αποστροφή του κ. Ευ. Βενιζέλου και επαναλαμβάνοντας την πλήρη συμφωνία όλων των στελεχών του Κινήματος για το "ξεκάθαρο αποτέλεσμα των εκλογών" σε σχέση με την κυβερνητική πολιτική.

    Ερωτηθείς αν το ΠΑΣΟΚ εκτιμά πως η ΝΔ μπορεί να καλύψει την διαφορά εφ όσον ο πρωθυπουργός προχωρήσει σε αλλαγές, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι "το μήνυμα των εκλογών είναι να προχωρήσει σε αλλαγή διακυβέρνησης και αντιμετώπισης της ανομίας, σταματήματος χειραγώγησης της Δικαιοσύνης και απάντησης στο κλείσιμο της Βουλής" και πρόσθεσε ότι "φοβάμαι πως από αυτή την κυβέρνηση και αυτόν τον πρωθυπουργό δεν πρόκειται να υπάρξει αλλαγή πορείας".

    Σε ό,τι αφορά την ερώτηση αν επικροτήθηκαν οι προγραμματικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, ο εκπρόσωποςείπε ότι "τα πολιτικά αποτελέσματα διαμορφώνονται από αυτούς που ψηφίζουν" και υποστήριξε ότι "το πραγματικό ποσοστό της αποχής είναι 36%".

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η επίκληση της αποχής για την εξαγωγή πολιτικών συμπερασμάτων είναι υπεραπλούστευση, προσθέτοντας ότι το ΠΑΣΟΚ απευθύνεται και σε όσους απείχαν.

    Κληθείς να σχολιάσει τις βαρύτατες επικρίσεις του κ. Θ. Πάγκαλου για όσους απείχαν, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι "τιμούμε όσους ψήφισαν" πρόσθεσε ότι "η πραγματικότητα είναι πολυσύνθετη" και τόνισε ότι "η μη συμμετοχή είναι λάθος απόφαση".

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου ερωτηθείς για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος είπε ότι αυτό θα γίνει από το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ το οποίο θα συνεχίσει την προγραμματική του αντιπολίτευση εξειδικεύοντας το πρόγραμμά του.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ερωτηθείς για ενδεχόμενη συνεργασία ΝΔ - ΛΑΟΣ στις εθνικές εκλογές, αφού εκτίμησε ότι οι εκλογές είναι πολύ πιθανό να μην αργήσουν, είπε ότι η συνεργασία αφορά τους ίδιους και επισήμανε ότι σε ορισμένα ζητήματα όπως τα εθνικά και το μεταναστευτικό ο ΛΑΟΣ έχει πάρει συγκεκριμένη θέση.

    Για Οικονομία

    Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναφερόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup και του Ecofin είπε ότι "ο κ. Αλμούνια ανακοίνωσε αυτά που έπρεπε να ακούσουμε από τον υπουργό Οικονομίας, δηλαδή την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να πάρει πρόσθετα φορολογικά μέτρα."

    Είπε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ ερωτούσε σχετικά επί πάρα πολύ καιρό χωρίς να πάρει απάντηση από την κυβέρνηση, ενώ διατυπώνοντας την θέση του κόμματος είπε ότι "δεν πρέπει το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής να πέσει στην μέση ελληνική οικογένεια και τα φτωχότερα στρώματα".

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι είναι "ανέφικτος ο στόχος μείωσης του ελλείμματος στο 3% μέχρι το 2010 και δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει διότι θα βαθύνει ακόμα περισσότερο την ύφεση της ελληνικής οικονομίας."

    "Σε περίοδο μηδενικής ανάπτυξης δεν κάνεις τέτοιες προσαρμογές, γιατί έτσι επιβαρύνεις ακόμα περισσότερο την κατάσταση της μέσης ελληνικής οικογένειας και των εργαζόμενων", πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Αναφερόμενος στη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 12% και του δείκτη εξαγωγών κατά 20%, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι "η κυβέρνηση έχει ως αποκλειστικό της μέλημα την δημοσιονομική προσαρμογή αλλά όχι την ανάπτυξη".

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ με αφορμή τη συνεδρίαση του Επιτελικού Κύκλου Οικονομίας του Κινήματος και συνδέοντας κατ' αρχήν το εκλογικό αποτέλεσμα με την κυβερνητική οικονομική πολιτική, είπε ότι "η νίκη του ΠΑΣΟΚ ήταν μεγαλύτερη εκεί όπου υπάρχουν κοινωνικά στρώματα που πλήττονται από τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης", ενώ πρόσθεσε ότι "η οικονομία θα καθορίσει την πολιτική ατζέντα".

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι η ΝΔ είναι εγκλωβισμένη σε συγκεκριμένες πολιτικές και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει φερέγγυα πρόταση που συνίσταται στην ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, στήριξη των ασθενεστέρων και στροφή προς την "πράσινη ανάπτυξη".

  • ** Το ΠΑΣΟΚ δεν θα στηρίξει την υποψηφιότητα του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς διαφωνούμε με αυτά που πρεσβεύει, ενώ εξ άλλου ήταν αποτυχημένη και η πρώτη θητεία του, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος.

    Ερωτηθείς, είπε ότι διεξάγονται συζητήσεις μεταξύ των σοσιαλδημοκρατών ωστόσο "δεν ευνοούν οι συσχετισμοί την υποβολή μιας εναλλακτικής υποψηφιότητας".

  • ** Αναφερόμενος στην επικείμενη υπογραφή συμφωνίας για την λαθρομετανάστευση μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών με την Λιβύη, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ διερωτήθηκε "που βρίσκεται η Ελλάδα, γιατί είναι απούσα και γιατί δεν ενεργοποιείται η συμφωνία που είχε υπογράψει η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με την Τουρκία για το ζήτημα αυτό, αλλά και γιατί δεν εντάσσεται η συμφωνία αυτή στο ευρωπαϊκό πλαίσιο".

  • ** "Δεν είναι λειτουργία σοβαρού υπουργού αυτή. Από πότε η πολιτική για τέτοια ευαίσθητα ζητήματα γίνεται από την τηλεόραση;", διερωτήθηκε ο κ. Παπακωνσταντίνου σχετικά με τις εξαγγελίες Μεϊμαράκη για μείωση της στρατιωτικής θητείας στο στρατό ξηράς.

  • ** Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ερωτηθείς για ενδεχόμενη "κουμπαριά" μεταξύ του Χ. Καραβέλα και της Μαριέττας Γιαννάκου είπε ότι "δεν γνωρίζω, δεν θέλω να το χρησιμοποιήσω στην πολιτική αντιπαράθεση".

    Σε σχέση με τις δηλώσεις Καραβέλα ότι φυγοδίκησε για να μην γίνει αντικείμενο αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο κομμάτων, είπε ότι "όλοι θα θέλαμε να υπάρχει μια Δικαιοσύνη χωρίς αμφιβολίες", πρόσθεσε ότι "έχει γίνει κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης" και τόνισε την ανάγκη ύπαρξης καθαρών σχέσεων μεταξύ πολιτικής και Δικαιοσύνης με την τελευταία ανεπηρέαστη να κάνει την δουλειά της.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 10 June 2009 - 14:30:20 UTC