Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-06-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ψηφίζουν οι Ευρωπαίοι πολίτες
  • [02] "Να νικήσει η λογική"

  • [01] Ψηφίζουν οι Ευρωπαίοι πολίτες

    Οι Ευρωπαίοι πολίτες, καλούνται να αναδείξουν 736 νέους εκπροσώπους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Παρά τον αναβαθμισμένο -τα τελευταία χρόνια- ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η συμμετοχή στις ευρωεκλογές μειώνεται τα τελευταία χρόνια.

    Οι πρώτες ευρωεκλογές πραγματοποιήθηκαν το 1979. Οι ευρωβουλευτές διορίζονταν, μέχρι τότε, από τα εθνικά κοινοβούλια και διέθεταν, επομένως, και την ιδιότητα του εθνικού βουλευτή.

    Στη χώρα μας, για τις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου, είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους 9.866.913, συν 36.449 Ελληνες που ψήφισαν χθες στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος ανακοίνωσε σήμερα πως, στην χθεσινη ψηφοφορία που διεξήχθη στα 97 εκτός επικρατείας εκλογικά τμήμτα το ποσοστό συμμετοχής ήταν 70,33% (από 74,88% στις ευρωεκλογές του 2004).

    Οι κομματικοί συνδυασμοί είναι 27 με 513 υποψήφιους, ενώ τα εκλογικά τμήματα είναι 20.435 συν 97 του εξωτερικού.

    Πρόκειται για την έβδομη εκλογική αναμέτρηση από όταν διεξήχθησαν οι πρώτες ευρωεκλογές στην Ελλάδα. Αυτή τη φορά θα εκλέξουμε 22 ευρωβουλευτές, δηλαδή δύο λιγότερους από τις προηγούμενες ευρωεκλογές, λόγω της διεύρυνσης της ΕΕ που τώρα αριθμεί 27 κράτη-μέλη.

    Οι κάλπες στην Ευρώπη άνοιξαν την Πέμπτη στην Βρετανία και την Ολλανδία, ενώ την Παρασκευή τη σκυτάλη για την ανάδειξη των δικών τους αντιπροσώπων στο Ευρωκοινοβούλιο πήραν οι πολίτες της Ιρλανδίας και της Τσεχίας που έχει και την προεδρία της ΕΕ. Η ψηφοφορία στην Τσεχία ολοκληρώθηκε χθες το απόγευμα.

    Το Σάββατο ευρωεκλογές διεξήχθησαν επίσης στη Σλοβακία, στη Λετονία, στην Κύπρο, και στη Μάλτα. Χθες, επίσης, ξεκίκησε η εκλογική διαδικασία στην Ιταλία.

    Στην Ελλάδα οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί και έκλεισαν στις 7 το βράδυ.

    Τρεις ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης θα έχει βγει το 15% των αποτελεσμάτων, ισχυρή βάση -όπως επισημαίνεται από τους υπεύθυνους της SingularLogic- για την ένδειξη του συνολικού αποτελέσματος.

    Τα αποτελέσματα θα ανακοινώνονται φέτος ανά 15 λεπτά έναντι 30 λεπτών που συνέβαινε σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

    Φέτος, θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά ένα νέο πιλοτικό σύστημα εναλλακτικής συλλογής και αναμετάδοσης των αποτελεσμάτων στη Β' Εκλογική Περιφέρεια της Θεσσαλονίκης, σε 502 εκλογικά τμήματα. Το νέο αυτό σύστημα, το οποίο φέρει τα αρχικά SRT, θα λειτουργεί μέσω ενός τύπου κινητού τηλέφωνου με ειδικό πρόγραμμα από το οποίο οι δικαστικοί αντιπρόσωποι, με ειδικούς κωδικούς, θα μεταδίδουν τα αποτελέσματα προς το υπουργείο Εσωτερικών, παράλληλα όμως με το παραδοσιακό πρόγραμμα που γίνεται μέσω τηλεγραφημάτων.

    Tο ηλεκτρονικό σύστημα που έχει εγκατασταθεί από τη Singular Logic στο Yπουργείο Εσωτερικών για την αναμετάδοση των αποτελεσμάτων, λειτουργεί ικανοποιητικά, όπως διαπίστωσε ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την επίσημη δοκιμή του συστήματος.

    Ο κ. Παυλόπουλος έκανε έκκληση για συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές, καθώς όπως είπε, "αφορά την ενίσχυση της δημοκρατίας", ενώ επανέλαβε ακόμη μια φορά πως η Ελλάδα θα αναδειχθεί πρωταθλήτρια στη συμμετοχή σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

    [02] "Να νικήσει η λογική"

    «Αναμένουμε τα αποτελέσματα της κάλπης με υπευθυνότητα, με αισιοδοξία, και θέλω να πιστεύω ότι απόψε θα νικήσει η λογική την αλαζονεία και η σωφροσύνη τους βερμπαλισμούς. Καιρός είναι να σταματήσουμε όλοι τα λόγια και να πέσουμε στα έργα γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει άλλο», δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, στο 196ο εκλογικό τμήμα, στο σχολικό συγκρότημα της οδού Καρόλου Ντηλ, στη Θεσσαλονίκη.

    Συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη

    Ο ΛΑΟΣ δεν πρόκειται να επιτρέψει να δοθεί στην ΠΓΔΜ το όνομα της Μακεδονίας ή παράγωγό του, τόνισε ο κ. Καρατζαφέρης στην ομιλία του στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του κόμματός του, στη Θεσσαλονίκη.

    Για τη Ν.Δ. ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ είπε πως «αν θέλει να έχει μέλλον μπορεί να σωθεί αν έρθει μαζί μας» και σημείωσε πως μετά τις ευρωεκλογές θα υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις στη χώρα.

    Σχετικά με τις προεκλογικές αντιπαραθέσεις ανάμεσα στη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι εκπρόσωποι των δύο κομμάτων μαλώνουν όχι για το ποιος έκλεψε περισσότερα, αλλά για το ποιος έκλεψε καλύτερα.

    Τόνισε την ανάγκη να συζητηθεί το θέμα των λαθρομεταναστών και παρατήρησε: «Δεν αντέχουμε δύο εκατομμύρια μετανάστες. Εδώ και τώρα να βάλουμε ποσόστωση. Να καθαρίσουμε τον τόπο. Να πάρουμε πίσω τα πάρκα μας, τις πλατείες μας, τις γειτονιές μας».

    Είπε ακόμα ότι «ο ΛΑΟΣ δεν θα επιτρέψει να γίνει η Ελλάδα μουσουλμανική χώρα» και ο ίδιος δέχεται να ανοίξουν όλα τα τζαμιά στην Ελλάδα με τον όρο ότι η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη θα ξαναγίνει ναός της Ορθοδοξίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 7 June 2009 - 16:30:19 UTC