Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-06-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συντριβή των Εργατικών στις δημοτικές
  • [02] Τραγωδία στο Μεξικό

  • [01] Συντριβή των Εργατικών στις δημοτικές

    Μία ημέρα μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησής του, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν εξακολουθεί να τελεί υπό την απειλή ανταρσίας, όμως δηλώνει ότι θα συνεχίσει την πολιτική του, ενώ το Εργατικό Κόμμα του οποίου ηγείται συνετρίβη στις δημοτικές εκλογές στην Αγγλία και αναμένεται ότι θα πληγεί και από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών που θα ανακοινωθούν αύριο.

    Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, το Εργατικό Κόμμα παρέδωσε στο Συντηρητικό Κόμμα το σύνολο των δημοτικών συμβουλίων όπου είχε την πλειοψηφία στην Αγγλία. Ενα γαλάζιο κύμα, το χρώμα των Τόρις, κατέκλυσε την αγγλική ύπαιθρο, όπου το Εργατικό Kόμμα κατέγραψε τη χειρότερη επίδοσή του σε δημοτικές εκλογές από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αναγνωρίζει η εφημερίδα Guardian.

    Η δυσαρέσκεια του εκλογικού σώματος απέναντι στο σκάνδαλο των καταχρηστικών εξόδων των βουλευτών που πλήττει το Εργατικό αλλά και το Συντηρητικό Κόμμα επέτρεψε στο BNP της άκρας δεξιάς να καταλάβει τις πρώτες του έδρες στα τοπικά συμβούλια.

    Απέναντι στην έκταση της ήττας, ο βρετανικός τύπος εκτιμά ότι ο χθεσινός ανασχηματισμός δεν προσφέρει στον Γκόρντον Μπράουν παρά μία βραχεία ανάπαυλα. "Επέζησε. Προς το παρόν", γράφει η Daily Telegraph, ενώ για τους Financial Times "Ο Γκόρντον Μπράουν είναι ακόμη, μόλις και μετά βίας, όρθιος".

    Ωστόσο ο βρετανός πρωθυπουργός διατήρησε σήμερα τον μαχητικό του τόνο. "Θα συνεχίσουμε το έργο μας χωρίς να αποκλίνουμε", δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια του εορτασμού της 65ης επετείου της απόβασης στη Νορμανδία, προσθέτοντας ότι οι πολίτες περιμένουν δουν τα αποτελέσματα της πολιτικής.

    Περιορισμένης κλίμακας ο χθεσινός κυβερνητικός ανασχηματισμός θεωρήθηκε ότι δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να "μπαλώνει" τα τεράστια χάσματα που προκάλεσαν οι δέκα παραιτήσεις μελών της κυβέρνησης σε διάστημα τεσσάρων ημερών.

    "Ο Γκόρντον Μπράουν είναι ζωντανός-νεκρός", γράφει η Sun.

    Και μία νέα ταπείνωση τον περιμένει, όταν θα ανακοινωθούν αύριο τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, προειδοποιούν οι Financial Times. Η νέα ήττα αναμένεται να τροφοδοτήσει την "εξέγερση των χωρικών", όπως ονομάσθηκε από τον τύπο η ομάδα των βουλευτών του Εργατικού Κόμματος που κυκλοφορούν έγγραφο που ζητεί την αποχώρηση του Γκόρντον Μπράουν.

    Οι βουλευτές θεωρούν ότι θα εξασφαλίσουν τις "70-80" υπογραφές που χρειάζονται για την εκκίνηση της διαδικασίας εκλογής νέου ηγέτη του Εργατικού Κόμματος.

    "Η τύχη του Μπράουν μπορεί να αποφασισθεί κατά τη διάρκεια συνεδρίασης των βουλευτών του Εργατικού Κόμματος το βράδυ της Δευτέρας", όπου θα μετρηθούν οι "αντάρτες", προειδοποιεί η Guardian.

    Απέναντι στην ανταρσία οι υποστηρικτές του Γκόρντον Μπράουν έσπευσαν προς βοήθειαν. "Θα κριθούμε για το πόσο καλά κυβερνούμε τη χώρα μέσα στη μεγαλύτερη παγκόσμια οικονομική κρίση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Θεωρώ ότι δεν υπάρχει καλύτερος πολιτικός στη χώρα αυτή για να το κάνει από τον Γκόρντον Μπράουν", δήλωσε ο νέος υπουργός Πολιτισμού, Μέσων Ενημέρωσης και Αθλητισμού Μπεν Μπράντσο στο Sky News, ενώ ο πρώην ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Νιλ Κίνοκ χλεύασε τον "περιορισμένο αριθμό των υποτιθέμενων ανταρτών".

    Τα μέλη του Εργατικού Κόμματος είναι μοιρασμένα ανάμεσα στο 47% που επιθυμεί την παραίτηση του Γκόρντον Μπράουν πριν από τις βουλευτικές εκλογές και το 46% που επιθυμεί την παραμονή του, σύμφωνα με δημοσκόπηση του YouGov.

    Εάν διεξαχθούν εκλογές για την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος, θα πρέπει να βρεθεί κάποιος που θα αναλάβει τα ηνία λίγο πριν από τις βουλευτικές εκλογές που αναμένονται καταστροφικές για το κυβερνών κόμμα. "Μια βασιλοκτονία θα μπορούσε να μεταβληθεί σε συλλογική αυτοκτονία", προειδοποιεί η εφημερίδα Guardian.

    [02] Τραγωδία στο Μεξικό

    Το Μεξικό θρηνούσε χθες Σάββατο το θάνατο τουλάχιστον 38 βρεφών από την πυρκαγιά σε βρεφονηπιακό σταθμό στην πόλη Ερμοσίγιο, όπου γονείς αναγκάστηκαν να υποστούν την τραυματική εμπειρία της αναγνώρισης των παιδιών που χάθηκαν.

    Τα περισσότερα θύματα από την πυρκαγιά της Παρασκευής στον κρατικό βρεφονηπιακό σταθμό ABC ήταν βρέφη κάτω των δύο ετών. Καθώς πολλά ακόμα νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, ο απολογισμός της τραγωδίας αναμένεται να αυξηθεί.

    Ενώ γονείς περίμεναν με έκδηλη την αγωνία τους έξω από νοσοκομεία νεότερα από τους γιατρούς για την τύχη των παιδιών τους, τα ερωτήματα για το πώς προκλήθηκε η πυρκαγιά και το εάν οι θάνατοι των ανυπεράσπιστων μωρών μπορούσαν να προληφθούν πολλαπλασιάζονταν.

    Ο πρόεδρος Φελίπε Καλδερόν διέκοψε το ταξίδι του στο θέρετρο Κανκούν και μετέβη αεροπορικώς στην Ερμοσίγιο, πρωτεύουσα του διοικητικού διαμερίσματος Σονόρα. Θα επισκεφθεί νοσοκομείο όπου νοσηλεύονται βρέφη και θα έχει συναντήσεις με αξιωματούχους των τοπικών αρχών.

    "Διέταξα τον υπουργό Δικαιοσύνης να αρχίσει το συντομότερο δυνατόν έρευνες για να μας βοηθήσει να μάθουμε ακριβώς τι και πώς συνέβη, και να αποδοθούν οι ευθύνες όπου υπάρχουν", δήλωσε νωρίτερα χθες ο Καλδερόν.

    Ο υπουργός Υγείας της πολιτείας Σονόρα, Ραϊμούντο Λόπες, δήλωσε ότι 38 βρέφη και νήπια απεβίωσαν κι άλλα 23 νοσηλεύονται, ανάμεσά τους 15 σε εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση.

    Ο κυβερνήτης της Σονόρα Εδουάρδο Μπουρς είπε ότι νοσηλεύονται επίσης έξι ενήλικες από τη φωτιά στο βρεφονηπιακό σταθμό, που βρίσκεται σε εργατική συνοικία. Ορισμένα από τα θύματα μεταφέρθηκαν στο διοικητικό διαμέρισμα Χαλίσκο για να αντιμετωπιστεί η κατάστασή τους από γιατρούς ειδικευμένους σε εγκαύματα παιδιών, είπε ο Ντανιέλ Καράμ του Μεξικανικού Ινστιτούτου Κοινωνικών Ασφαλίσεων--στο οποίο ανήκε ο σταθμός. Ένα από τα θύματα μεταφέρθηκε στο Σακραμέντο, στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

    Ο Χοσέ Λαρινάγκα, εκπρόσωπος του πολιτειακού υπουργείου Δικαιοσύνης, είπε στους δημοσιογράφους ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να ανακοινωθεί τελικός απολογισμός.

    Τα περισσότερα παιδιά πέθαναν από ασφυξία λόγω του καπνού, ενώ άλλα όταν τμήμα της οροφής του βρεφονηπιακού σταθμού κατέρρευσε πάνω τους.

    Ήδη τίθενται ερωτήματα για το γεγονός ότι δεν υπήρχαν έξοδοι κινδύνου και το ότι το κτήριο ήταν τόσο σαθρό που τμήματα της οροφής του κατέρρευσαν σε ένα σημείο όπου κοιμούνταν βρέφη, ανέφεραν εγχώρια ΜΜΕ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν, η φωτιά εκδηλώθηκε σε κοντινή αντιπροσωπεία ελαστικών αυτοκινήτων--κάτι που οι ιδιοκτήτες της διέψευσαν.

    Σκηνές απελπισίας καταγράφηκαν την Παρασκευή, όταν κάτοικοι της περιοχής έπεφταν ακόμα και με αυτοκίνητα πάνω στους τοίχους του σταθμού προσπαθώντας να ανοίξουν τρύπες για να σώσουν τα παιδιά. Τα σωστικά συνεργεία έφθασαν αρκετή ώρα αφότου κάτοικοι είχαν αρχίσει να βγάζουν θύματα από το κτήριο, είπαν αυτόπτες.

    Ο Ρομπέρτο Μπουσταμέντε, 40 ετών, που ζει απέναντι από το σταθμό κι ήταν ο πρώτος που έσπευσε να βοηθήσει, είπε στην εφημερίδα La Reforma ότι κουβάλησε άψυχα και καμένα κορμιά βρεφών και τα απέθεσε στα χέρια των γειτόνων του. "Ήταν φρικτή η εμπειρία", είπε ο Μπουσταμέντε --κομπιάζοντας και συγκρατώντας μετά βίας τα δάκρυά του. "Υπήρχε πολύς καπνός, αλλά τα παιδιά δεν έκλαιγαν. Ήταν όλα αναίσθητα ή νεκρά".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 7 June 2009 - 6:30:16 UTC