Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-06-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Αλλάζουμε την καθημερινότητα του πολίτη"
  • [02] Συνεχίζονται οι έρευνες για το Airbus
  • [03] Συνέδριο για Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη
  • [04] Ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων
  • [05] "Πράσινη αντίληψη"
  • [06] Εξελίξεις στη Siemens
  • [07] "Νέο ξεκίνημα"

  • [01] "Αλλάζουμε την καθημερινότητα του πολίτη"

    Τον υπό κατασκευή σταθμό του Μετρό στον Άλιμο επισκέφθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, συνοδευόμενος από τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά, και ενημερώθηκε για την πορεία των έργων επέκτασης των γραμμών του Μετρό.

    «Από την πρώτη στιγμή, η κυβέρνηση έδωσε προτεραιότητα στο μεγαλύτερο συγκοινωνιακό και περιβαλλοντικό έργο της χώρας. Επεκτείνουμε το Μετρό στα νότια προάστια, στις δυτικές συνοικίες, στο Περιστέρι, στην Ανθούπολη και στο Χαϊδάρι. Συνεχίζουμε προς τον Πειραιά και λησμονημένες περιοχές της πρωτεύουσας: στην Αγία Βαρβάρα, στο Κορυδαλλό, στη Νίκαια», τόνισε ο κ. Καραμανλής.

    «Χωρίς μεγάλα λόγια, αλλά με έργα, με σημαντικά έργα, αλλάζουμε την καθημερινότητα του πολίτη. Αναβαθμίζουμε συνολικότερα την ποιότητα ζωής στο Λεκανοπέδιο» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και κατέληξε:

    «Κάποιοι μπορεί να επενδύουν συστηματικά στην άρνηση, στην ισοπέδωση και στο ψέμα. Δεν μπορούν να αλλάξουν. Έχουν μείνει πίσω, στο χθες. Όμως η Ελλάδα αλλάζει, η Ελλάδα προοδεύει, η Ελλάδα πάει μπροστά. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αυτή είναι η αλήθεια του έργου μας».

    Ο κ. Σουφλιάς ανέφερε ότι την ερχόμενη άνοιξη οι δήμοι της Ηλιούπολης, του Αλίμου, της Αργυρούπολης και του Ελληνικού θα αποκτήσουν σύγχρονους σταθμούς Μετρό. Η απόσταση από τον Αλιμο μέχρι το κέντρο της Αθήνας θα διανύεται με το Μετρό μέσα σε 12 λεπτά, ενώ σήμερα με ΙΧ αυτοκίνητο απαιτείται σε ώρα αιχμής, ίσως και πάνω από μισή ώρα.

    Επίσκεψη στην Τροχαία Αθηνών

    Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε επισκεφθεί στην Διεύθυνση Τροχαίας Αθηνών, όπου ενημερώθηκε εκτενώς από τον Διευθυντή της Υπηρεσίας Ταξίαρχο Δημήτριο Σκαρλάτο για τη δραστηριότητα των Υπηρεσιών Τροχαίας και τα προγράμματα οδικής ασφάλειας που εφαρμόζονται σε όλη την Αττική. Ενημερώθηκε ακόμη για τα αυξημένα μέτρα τροχαίας που έχουν σχεδιαστεί, με σκοπό την διευκόλυνση μετακίνησης των πολιτών για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος και εν όψει του εορταστικού τριημέρου Πεντηκοστής και Αγ. Πνεύματος .

    «Είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω και τη σοβαρή δουλειά που γίνεται εδώ, που κάνει η Τροχαία, για την εμπέδωση της οδικής ασφάλειας στη χώρα μας. Δουλειά που έχει - και θέλω να το υπογραμμίσω αυτό - μετρήσιμα, θετικά αποτελέσματα» τόνισε ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις τους και επισήμανε ότι τη χρονιά που μας πέρασε, είχαμε μια ενθαρρυντική μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων, σε σχέση με το 2007, γεγονός που αποδεικνύει πως «με κοινή, έντονη προσπάθεια μπορούμε να πετύχουμε ακόμα περισσότερα».

    «Τις επόμενες μέρες, λόγω της μετακίνησης των πολιτών για τις Ευρωεκλογές, αλλά και το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, το οδικό δίκτυο της χώρας θα δεχθεί έντονη κυκλοφοριακή φόρτιση. Για την ομαλή μετακίνηση, για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας, για την αποφυγή ταλαιπωρίας και καθυστερήσεων και, πάνω απβ όλα βέβαια, για την πρόληψη και την αποτροπή ατυχημάτων, είμαι βέβαιος ότι οι γυναίκες και οι άντρες της Τροχαίας, για μια ακόμη φορά, θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους».

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε και στη «σοβαρή δουλειά που κάνει καθημερινά η Ελληνική Αστυνομία για την εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες»και διαβεβαίωσε το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. ότι «η πολιτεία βρίσκεται στο πλευρό τους, τους εμπιστεύεται και προσπαθεί πάντα να διασφαλίζει τους όρους που επιτρέπουν στην Αστυνομία να επιτελεί το καθήκον της».

    «Μια σειρά από οικονομικοί και κοινωνικοί λόγοι οδηγούν στην αύξηση της παραβατικότητας. Είναι επίσης γνωστό ότι νέες μορφές εγκληματικότητας δημιουργούν νέα δεδομένα. Σβ αυτό το περιβάλλον, η Ελληνική Αστυνομία οφείλει να ανταποκριθεί με αποτελεσματικότητα και κοινωνική ευαισθησία, στο πλαίσιο του Συντάγματος, με πλήρη σεβασμό στα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

    Τον κ. Καραμανλή υποδέχθηκαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης και ο Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Ιωάννης Μπούτσικας, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστρατήγου Βασιλείου Τσιατούρα (ο οποίος συμμετέχει στην TASK FORCE των Αρχηγών Αστυνομιών στη Χάγη).

    "Πολιτική εθνικής αυτοπεποίθησης"

    "Η Ν.Δ. δεν είχε και δεν έχει κανένα δίλημμα. Διαλέγει το δρόμο της ευθύνης. Τον δρόμο του χρέους. Το δρόμο για μια ισχυρή και περήφανη πατρίδα στην καρδιά της Ευρώπης", τόνισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, στην προεκλογική συγκέντρωση της Ν.Δ. στην πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης.

    «Οι περήφανοι Μακεδόνες δηλώνουν και σήμερα παρόντες. Οι αντιξοότητες δεν μας πτοούν. Παρά τη βροχή είμαστε εδώ, αποφασισμένοι, δυνατοί. Δεν βρίσκω λόγια να σας ευχαριστήσω για την αποψινή παρουσία σας. Η σημερινή συγκέντρωση, κάτω από αυτές τις συνθήκες, είναι συγκλονιστική.

    Η Θεσσαλονίκη αποφάσισε. Η Μακεδονία στέλνει μήνυμα παντού στην Ελλάδα», είπε ο πρωθυπουργός μόλις ανέβηκε στο βήμα και πρόσθεσε: «Η εμπιστοσύνη σας είναι η μεγάλη μου δύναμη. Είναι αμοιβαία και βαθιά ριζωμένη η σχέση αυτή. Από εδώ ξεκίνησα την πολιτική μου διαδρομή. Από εδώ δεσμεύτηκα να υπηρετώ τις αρχές και τις αξίες που μας ενώνουν. Δεσμεύτηκα να υπηρετώ, με όλες τις δυνάμεις μου, όλους τους Έλληνες. Αυτό έκανα και αυτό θα συνεχίσω να κάνω. Όποιο κόστος κι αν χρειαστεί. Πάνω από όλα είναι η Πατρίδα μας».

    Ο πρωθυπουργός κάλεσε όλους τους πολίτες να είναι παρόντες την Κυριακή στις ευρωεκλογές και να ψηφίσουν «ναι» στη σταθερότητα και στη σιγουριά.

    Η Ελλάδα ακολουθεί, σήμερα, πολιτική εθνικής αυτοπεποίθησης. Βάση και στήριγμά της, στην πορεία αυτή, είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι η μεγάλη εθνική επιλογή που οραματίστηκε και έκανε πράξη ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, επισήμανε και υπενθύμισε πως όταν η Ν.Δ. έκανε αυτή την επιλογή κάποιοι αναζητούσαν «τριτοκοσμικούς» δρόμους.

    Αναφέρθηκε αναλυτικά στο έργο της πενταετούς διακυβέρνησης, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει αταλάντευτα το μεταρρυθμιστικό της έργο και σημείωσε ότι σε κάθε προσπάθεια της αντιμετώπιζε έντονες αντιδράσεις βολεμένων συμφερόντων. «Σε κάθε μεταρρύθμιση αντιμετωπίζαμε την πολεμική του Συστήματος ΠΑΣΟΚ. Σε κάθε αλλαγή αντέτασσαν ένα μονότονο «όχι». Δεν ήθελαν να αλλάξουν κατεστημένες δομές. Δεν ήθελαν να αλλάξουν πρακτικές και νοοτροπίες που κράταγαν, επί δεκαετίες, πίσω τη Χώρα μας», είπε.

    Αναγνώρισε τα λάθη και τις παραλείψεις που έγιναν σε αυτή την πορεία, «δεν διεκδικήσαμε ποτέ το αλάθητο. Κάναμε, όπου χρειάστηκε, την αυτοκριτική μας», παρατήρησε, αλλά ταυτόχρονα υπογράμμισε πως «κανείς δεν μπορεί να μηδενίσει το έργο μας».

    Επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ για τη στάση και τη συμπεριφορά του απέναντι στην οικονομική κρίση και σημείωσε: «Στις πιο δύσκολες ώρες για την Πατρίδα μας, αδιαφορούν για τα συμφέροντα της χώρας. Μιλούν για ναυάγια και υπόσχονται θαύματα. Υπόσχονται τα πάντα στους πάντες. Αλλά δεν λένε από πού θα τα έβρισκαν. Δημαγωγούν. Βουλιάζουν στο λαϊκισμό. Βουλιάζουν στην ανευθυνότητα. Δεν αλλάζουν».

    Στο ΠΑΣΟΚ έχασαν την ψυχραιμία τους, είπε και κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι σκανδαλολογεί, κινδυνολογεί και βάζει το κομματικό συμφέρον πάνω από το συμφέρον της πατρίδας.

    «Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν παίρνει ξεκάθαρη θέση σε κανένα από τα μεγάλα και δύσκολα ζητήματα», τόνισε. «Και επειδή δεν έχει θέσεις, επειδή δεν έχει συγκροτημένο πρόγραμμα, επειδή δεν έχει σχέδιο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, σκανδαλολογεί ανεύθυνα. Όταν όμως σκανδαλολογεί απλώς θυμίζει, έτσι, το παρελθόν του. Και το παρελθόν του είναι νωπό. Το ξέρουμε όλοι! Το θυμούμαστε όλοι! Γιατί το έχει βιώσει ο Τόπος. Και δεν θέλει να το βιώσει ξανά! Η Αξιωματική Αντιπολίτευση αοριστολογεί και υπεκφεύγει. Βάζει το κομματικό, πάνω από το εθνικό. Έφτασαν στο σημείο να χαρακτηρίζουν «βαρβάρους» όλα τα κόμματα, όλους τους πολίτες εκτός ΠΑΣΟΚ. Έφτασαν στο σημείο να απαιτούν να παραμερίσουμε όλοι, να παραμερίσετε όλοι, για να περάσει το Σύστημα ΠΑΣΟΚ. Ρωτήστε τους, λοιπόν: Ποιά σχέση έχουν όλα αυτά με τη Δημοκρατία; Έως πού θα φτάσει η αλαζονεία τους; Και κάτι ακόμα: θλίψη και μόνο θλίψη προκαλεί το επίπεδο της προεκλογικής εκστρατείας του ΠΑΣΟΚ. Ξεκίνησε με το απαράδεκτο και υβριστικό δίλημμα «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα». Χωρίς κανένα θετικό μήνυμα γιατί απλούστατα δεν έχει τίποτα θετικό να προτείνει και τώρα κορυφώνεται λίγο πριν την κάλπη με μαύρη διαφήμιση. Καταλαβαίνω γιατί την ώρα αυτή καταφεύγουν στην γκρίζα προπαγάνδα. Είναι προϊόν πανικού. Μεγάλου πανικού. Το ΠΑΣΟΚ και η ηγεσία του έχουν χάσει την ψυχραιμία τους. Με ψεύδη και λασπολογίες επιδιώκουν την υποβάθμιση της προεκλογικής εκστρατείας υποτιμώντας και την νοημοσύνη των πολιτών. Παραπληροφορούν, διαστρεβλώνουν, συκοφαντούν. Τους είδατε, τους μάθατε, τους ξέρετε. Παριστάνουν, τώρα, τους καταγγέλλοντες. Προσπαθούν να αποδώσουν στην Κυβέρνηση ευθύνες των ημερών τους, των διπλανών τους, των κυβερνήσεών τους. Δεν αλλάζουν. Δεν μπορούν να αλλάξουν Δεν τους παρακολουθούμε σε αυτόν τον κατήφορο. Δεν τους παρακολουθούμε στην απόπειρά τους να δημιουργήσουν νοσηρή ατμόσφαιρα. Δεν τους ακολουθούμε στην επιλογή του διχασμού και της πόλωσης. Ο καθένας κρίνεται από το ήθος του Οι πρακτικές τους είναι ξένες στις αντιλήψεις μας. Έχουμε άλλες προτεραιότητες. Έχουμε πολύ σοβαρότερα θέματα να χειριστούμε».

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στα έργα υποδομής που έγιναν στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα κι απευθύνθηκε στα Σκόπια λέγοντας πως «ως Μακεδόνας πρωθυπουργός το λέω προς κάθε κατεύθυνση: Η Ιστορία δεν παραγράφεται, δεν διαγράφεται, δεν ξαναγράφεται».

    Συνέντευξη σ τον ΑΝΤ1

    Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής σε συνέντευξή του στην εκπομπή "Καλημέρα Ελλάδα" του Αντένα και στους δημοσιογράφους Γ. Παπαδάκη και Στρ. Λιαρέλη, υπογράμμισε ότι στόχος της ΝΔ για τις Ευρωεκλογές είναι η νίκη και για αυτό αγωνίζεται, σημειώνοντας ότι και την επομένη των Ευρωεκλογών θα πρέπει η κυβέρνηση να συνεχίσει με πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

    Η ψήφος στις Ευρωεκλογές είπε ο κ. Καραμανλής, είναι διαφορετική από τις εθνικές εκλογές, σημείωσε ότι θα λάβει σοβαρά υπόψη του το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής, αλλά πρόσθεσε ότι δεν επιλέγεται ούτε κυβέρνηση ούτε πρωθυπουργός.

    Ο κ. Καραμανλής αναγνώρισε ότι θα είχε κινηθεί διαφορετικά, αν δεν είχε πλειοψηφία 151 βουλευτών σε πολλές περιπτώσεις, ακόμη και στην υπόθεση Παυλίδη, ενώ υπογράμμισε ότι δεν είναι ευάλωτος σε εκβιασμούς και πρόσθεσε "εκβιασμό στα 53 μου χρόνια δεν δέχθηκα ποτέ και από κανέναν είτε εντός είτε εκτός κόμματος".

    Σε ό,τι αφορά τη διαφυγή στο εξωτερικό των κυρίων Χριστοφοράκου και Καραβέλα, ο κ. Καραμανλής είπε ότι όλα αυτά έγιναν πριν τους απαγγελθούν κατηγορίες, ενώ σημείωσε ότι μπορεί να υπήρξε κάποια χρονική ολιγωρία, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που υπηρεσιακοί παράγοντες μπορούν να εμφανίσουν μια τέτοια ατέλεια.

    Δεν δέχομαι με τίποτα πρόσθεσε, ότι αυτό έγινε επί σκοπόν και δεν πιστεύω ότι η οποιαδήποτε κυβέρνηση θα έκανε κάτι τέτοιο από πρόθεση. Η περίοδος και η υπόθεση που διερευνάται δεν αφορά τη ΝΔ, αφορά περιόδους της προηγούμενης κυβέρνησης όταν υπεγράφησαν οι μεγάλες συμβάσεις και οι προγραμματικές συμφωνίες στον ΟΤΕ.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν έπρεπε να παραιτηθεί η υπουργός Εξωτερικών που ανέλαβε την πολιτική ευθύνη, ο κ. Καραμανλής είπε ότι δεν σημαίνει ότι όταν αναλαμβάνεις την πολιτική ευθύνη παραιτείσαι, αλλά σημαίνει την παραδοχή ότι σε κάποιο συγκεκριμένο ζήτημα υπήρξε πρόβλημα. Δεν σημαίνει ότι πρέπει ο καθένας να εγκαταλείπει τη θέση του, επειδή εμφανίζεται μια δυσλειτουργία, ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε, "ο Πρωθυπουργός είναι που κρίνει αν πρέπει να γίνουν κάπου αλλαγές και αν οι πρωθυπουργοί έκαναν αλλαγές για τέτοιου είδους ζητήματα μιας ή δυο ημερών καθυστερήσεις, τότε δεν θα έπρεπε να μείνει κανένας όρθιος.''

    Ο κ. Καραμανλής συνέχισε να κάνει αυτοκριτική, λέγοντας ότι δεν είναι αλάνθαστος, αλλά πρόσθεσε ότι από το σημείο αυτό μέχρι να δημιουργείται η αίσθηση ότι όλοι είναι φαύλοι, υπάρχει τεράστια απόσταση.

    Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι δεν διαπίστωσε να υπάρχει καν ένδειξη για ποινικές ευθύνες υπουργών στα θέματα των ομολόγων ή του Βατοπαιδίου, ενώ επανέλαβε ότι είναι ανοιχτό το θέμα της συμμετοχής στα ψηφοδέλτια στελεχών που δημιούργησαν προβλήματα με τη συμπεριφορά τους.

    Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η πρόθεσή του είναι να μείνει στην ηγεσία της ΝΔ, αν ηττηθεί στις εθνικές εκλογές, αλλά πρόσθεσε ότι ταυτόχρονα πρέπει να συμβαίνει και άλλη μια προϋπόθεση, "να σε θεωρούν και οι γύρω σου και ευρύτερα ικανό - άξιο, και να θέλουν να είσαι μαζί τους σε αυτόν τον αγώνα".

    Ο κ. Καραμανλής είπε ότι θα πρέπει να γίνουν εθνικές εκλογές μετά το πέρας της οικονομικής κρίσης και κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ, ότι παίζει μικροπολιτικό παιχνίδι σε βάρος του κορυφαίου θεσμού που είναι η Προεδρία της Δημοκρατίας.

    Σε ό,τι αφορά την οικονομία, τόνισε ότι πρέπει να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, επανέλαβε ότι πιστεύει στην ήπια προσαρμογή, είπε ότι έχουν διαφυλαχθεί σε σύγκριση με την Ε.Ε. οι θέσεις εργασίας και ότι επιμένει στην ενίσχυση της κοινωνικής ευαισθησίας στα περιθώρια των αντοχών της οικονομίας.

    Σε ό,τι αφορά την εγκληματικότητα, ο κ. Καραμανλής είπε ότι ενισχύεται η αστυνομία, πως πλέον αστυνομία και κοινωνία είναι σύμμαχοι στην αντιμετώπιση του φαινομένου, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανεξεταστεί ο θεσμός του ασύλου, αν δεν αποδώσουν τα μέτρα που έχουν ληφθεί.

    [02] Συνεχίζονται οι έρευνες για το Airbus

    Η αναζήτηση στοιχείων για τα αίτια της συντριβής ενός επιβατικού αεροσκάφους της Air France με 228 επιβαίνοντες στον Ατλαντικό εντείνεται σήμερα Πέμπτη, καθώς ένας μικρός στόλος σκαφών του πολεμικού ναυτικού της Βραζιλίας κάνουν έρευνες στη ζώνη όπου κατέπεσε.

    Η κυβέρνηση της Βραζιλίας προεξόφλησε ότι η συντριβή του αεροπλάνου, που εκτελούσε πτήση από το Ρίου ντε Ζανέιρου στο Παρίσι, δεν οφείλεται σε έκρηξη.

    Δεν ελήφθη εκπομπή σήματος κινδύνου από τους πιλότους.

    Ο υπουργός Άμυνας της Βραζιλίας Νέλσουν Ζουμπίμ δήλωσε αργά χθες ότι το γεγονός πως εντοπίστηκε μια κηλίδα καυσίμου μήκους 20 χλμ. στην περιοχή "σημαίνει ότι είναι απίθανο να υπήρξε φωτιά ή έκρηξη", διότι τα καύσιμα των αεροσκαφών, που έχουν υψηλή περιεκτικότητα οκτανίων, θα είχαν αναφλεχθεί.

    Ωστόσο επισήμανε πως κάνει "απλώς μια υπόθεση" και τόνισε πως το μυστήριο που καλύπτει τα αίτια της συντριβής της πτήσης AF 477 πολύ απέχει από το να έχει λυθεί.

    Οι απαντήσεις μπορεί να βρίσκονται στα δεδομένα που περιέχει το λεγόμενο "μαύρο κουτί" του αεροσκάφους και τις συσκευές καταγραφής των συνομιλιών στο κόκπιτ, που όμως πιστεύεται ότι βρίσκονται στο βυθό του Ατλαντικού--σε βάθος τουλάχιστον 3.000 μέτρων--και θα είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να ανασυρθούν, ακόμα και όταν βρεθεί η επακριβής τοποθεσία όπου έχει πέσει το αεροσκάφος.

    "Είναι σα να ψάχνουμε βελόνα στ' άχυρα", δήλωσε ο Πιερ Κοσονά, του Γαλλικού ινστιτούτου θαλάσσιων ερευνών Ifremer.

    Δύο πολεμικά του ναυτικού της Βραζιλίας, ένα περιπολικό και μια κορβέτα βρίσκονται στην περιοχή, 1.000 χλμ. ανοικτά των βορειοανατολικών ακτών της Βραζιλίας.

    Έως αργά χθες Τετάρτη δεν είχαν αναφέρει ότι είδαν ή ανέσυραν οποιοδήποτε από τα αντικείμενα που είχαν εντοπίσει πιλότοι αεροσκαφών: μια θέση αεροσκάφους, ένα σωσίβιο, καλώδια, ένα κομμάτι της ατράκτου και άλλα συντρίμμια. Μέχρι στιγμής, δεν έχει εντοπιστεί καμιά σορός.

    Άλλα τρία Βραζιλιάνικα σκάφη, περιλαμβανομένου κι ενός δεξαμενόπλοιου για τον ανεφοδιασμό των άλλων πλοίων επί εβδομάδες, καθώς κι ένα Γαλλικό πλοίο που μεταφέρει τρία μικρά υποβρύχια, αναμένονται στην περιοχή τις επόμενες ημέρες.

    Ελάχιστοι από τους συγγενείς όσων επέβαιναν στο Airbus A330 της Air France ελπίζουν ότι οι αγαπημένοι τους μπορεί να ζουν. Οι περισσότεροι έχουν παραιτηθεί από κάθε ελπίδα.

    Μια τελετή για τους 216 επιβάτες και τα 12 μέλη πληρώματος θα γίνει αργότερα σήμερα στο Ρίου, παρόντος και του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ. Χθες Τετάρτη, τελέστηκε δέηση στον καθεδρικό ναό της Νοτρ Νταμ παρόντων συγγενών και του προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζύ. Μήνυμα απέστειλε ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Πάπας Βενέδικτος XVI.

    Συλληπητήριο τηλεγράφημα για την αεροπορική τραγωδία έστειλε στον πρέσβυ της Γαλλίας, στην Αθήνα, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών, Ιερώνυμος.

    Η Γαλλία είχε 78 υπηκόους στο αεροσκάφος. Το Παρίσι ηγείται των ερευνών.

    Εάν υπάρξει οριστική επιβεβαίωση πως όλοι οι επιβαίνοντες στο αεροσκάφος της Air France είναι νεκροί, θα πρόκειται για τη χειρότερη καταστροφή στην 70χρονη ιστορία της εταιρίας και το χειρότερο αεροπορικό δυστύχημα από το 2001.

    "Λάθος ταχύτητα" ;

    Το A330 της Air France που εξαφανίστηκε τη Δευτέρα πάνω από τον Ατλαντικό πετούσε με "λάθος" ταχύτητα, γράφει σήμερα στην ιστοσελίδα της στο διαδίκτυο η γαλλική εφημερίδα Le Monde, επικαλούμενη πηγές που συμμετέχουν στην έρευνα.

    Ως προς αυτό, η Airbus θα πρέπει να εκδώσει οδηγία, η οποία θα επικυρωθεί από τη γαλλική Υπηρεσία Ερευνών και Αναλύσεων (ΒΕΑ), και θα απευθύνεται προς όλες τις εταιρείες που χρησιμοποιούν τα αεροσκάφη τύπου Α330, γράφει η εφημερίδα.

    Με την οδηγία αυτή, η κατασκευάστρια εταιρεία θα υπενθυμίζει ότι "σε περίπτωση δύσκολων καιρικών συνθηκών, τα πληρώματα πρέπει να διατηρούν τη σωστή ώθηση στους κινητήρες και τη σωστή γωνία προσβολής, προκειμένου να διατηρήσουν την πορεία του αεροσκάφους", αναφέρεται στο δημοσίευμα, ωστόσο εκπρόσωπος της γαλλικής υπηρεσίας απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο, τουλάχιστον για σήμερα.

    Το ίδιο δήλωσε και ο εκπρόσωπος της Airbus, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι "κάθε φορά που συμβαίνει κάποιο δυστύχημα, η κατασκευάστρια εταιρεία πρέπει απαραιτήτως να ενημερώνει όλους τους χρήστες για όλες τις πιθανές ειδικές διαδικασίες τις οποίες πρέπει να εφαρμόσουν, ή τους πιθανούς ελέγχους που θα πρέπει να πραγματοποιήσουν".

    "Εάν η ΒΕΑ εκδώσει σύντομα οδηγία, σημαίνει ότι γνωρίζουν ξεκάθαρα τι συνέβη. Και εάν ξέρουν τι συνέβη, έχουν υποχρέωση να εκδώσουν οδηγία για λόγους ασφαλείας και προκειμένου να αποφύγουν παρόμοια εξέλιξη στο μέλλον", δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ο Ζαν Σερά, συνταξιούχος πιλότος.

    "Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις όταν το αεροπλάνο εισέρχεται σε ζώνη αναταράξεων, είναι να ελαττώσεις ταχύτητα, προκειμένου να μειώσεις τις επιπτώσεις των αναταράξεων", αλλά "εάν η ταχύτητα μειωθεί υπερβολικά, τότε προκαλείται απώλεια στήριξης του αεροσκάφους", εξηγεί ο πιλότος.

    [03] Συνέδριο για Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη

    Τα προγράμματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ) που εφαρμόζει όμιλος της MIG αντανακλούν την κοινωνική δραστηριότητα του Ομίλου και δεν συνδέονται με τις τάσεις της αγοράς ούτε επηρεάζεται από την διακύμανση των αγορών, επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της MIG Ντένης Μαλαματίνας, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου με θέμα την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Η αξία τους μοιάζει μεγαλύτερη σε περιόδους ύφεσης και κρίσης επειδή στις περιόδους αυτές μεγαλώνουν οι ανάγκες. Στην πραγματικότητα όμως η χρησιμότητα των προγραμμάτων ΕΚΕ είναι το ίδιο σημαντική σε κάθε περίοδο, επισήμανε.

    Αναφερόμενος ειδικότερα στις δράσεις της MIG στον τομέα της ΕΚΕ ο κ.Μαλαματίνας έδωσε έμφαση στις δράσεις για την αποκατάσταση περιοχών που έχουν πληγεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές και συγκεκριμένα στην αναβίωση του ελαιώνα της Πελοποννήσου, σε συνεργασία με την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιόλαδου & Ελιάς" (ΕΔΟΕΕ) στην οποία μετέχουν η ΠΑΣΕΓΕΣ, αγροτικοί συνεταιρισμοί και επιχειρηματικοί φορείς του κλάδου. Στο πλαίσιο αυτό ιδρύθηκαν "Νέοι Ελαιώνες", μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που ανέλαβε να αντικαταστήσει με δενδρύλλια ελιάς τους καμένους ελαιώνες των πυρόπληκτων παραγωγών.

    Ο κ.Μαλαματίνας αναφέρθηκε και στις δράσεις ΕΚΕ των θυγατρικών του ομίλου και ειδικότερα της Marfin Popular Bank (διοργανώνει στην Κύπρο και την Ελλάδα μια επιτυχημένη πρωτοβουλία εθελοντισμού, με τον γενικό τίτλο "Μαραθώνιος Αγάπης για το Παιδί"), της Vivarta (κοινωνικό πρόγραμμα ArGOODaki), των ομίλων Attica, ΥΓΕΙΑ και της SingularLogic.

    Από τους ομιλητές στο 7ο Ετήσιο Συνέδριο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, επισημάνθηκε ότι η κρίση, έχει δημιουργήσει προβληματισμό στην επιχειρηματική κοινότητα για τις δαπάνες που θα αφορούν στην εταιρική κοινωνική ευθύνη και εκφράζονται φόβοι ότι ενδέχεται να περικοπούν κονδύλια καθώς η εταιρική κοινωνική ευθύνη - αν και απαραίτητο στοιχείο της επιχειρηματικής δραστηριότητας στη σημερινή εποχή - μπορεί να θεωρηθεί ''πολυτέλεια''.

    Ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Ι. Γραμματίδης σημείωσε ότι η υιοθέτηση της ευθύνης είναι μια από τις πιο σοβαρές ανάγκες σήμερα τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα. Ο δημόσιος τομέας αντιμετωπίζει μια κρίση αξιοπιστίας, σημείωσε, τεράστια προβλήματα προϋπολογισμού θεσμικές υστερήσεις και ελλείψεις και οι πολίτες αξιώνουν περισσότερη ενημέρωση πάνω στη διαχείριση δημόσιων υποθέσεων και ανταποδοτικότητα στους φόρους που πληρώνει. Ταυτόχρονα στον ιδιωτικό τομέα οι καταναλωτές εξετάζουν κριτικά τα κίνητρα των εταιρειών ενώ η αστάθεια που παρατηρούν στις παγκόσμιες αγορές δημιουργεί ένα έντονο αίσθημα ανασφάλειας. Οι μετρημένες πιστώσεις ασκούν πιέσεις σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις που συμπιέζονται επίσης από τις συρρικνούμενες αγορές και τους μειωμένους προϋπολογισμούς.

    Μέσα σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον, όπως είπε ο πρόεδρος, επιβάλλεται η διαφάνεια και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα ενώ πλέον δεν αρκεί μόνο η εταιρική κοινωνική ευθύνη αλλα'απαραίτητη είναι και η πολιτική κοινωνική ευθύνη καθώς και η κρατική κοινωνική ευθύνη που αφορά στους ίδιους τους πολίτες.

    Ο πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου για ΕΚΕ κ. Ν. Αναλυτής σημείωσε στην τοποθέτησή του ότι θα πρέπει η επιχειρηματικότητα να προσπεράσει την ''παγίδα'' που υπάρχει και να θεωρηθεί η εταιρική κοινωνική ευθύνη ως μια μορφή δημοσίων σχέσεων και αυτό να γίνει κατανοητό τους πολίτες, πρόσθεσε ότι επιβάλλεται η αυστηρή αυτορύθμιση των εταιρειών με στοχευμένα προγράμματα με μετρήσιμα αποτελέσματα ώστε οι αρνητικές επιπτώσεις της κρίσης να μην υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στις επιχειρήσεις.

    Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας κ. Κ. Μίχαλος ανέφερε ότι λόγω της κρίσης η ψυχολογία στις αγορές θα αργήσει να αποκατασταθεί ακόμα και αν ξεκινήσει άμεσα η οικονομική αποκατάσταση της σταθερότητας του παγκόσμιου συστήματος ''και το σίγουρο είναι ότι μετά από αυτή την περίοδο που βιώνουμε η επιχειρηματικότητα θα είναι διαφορετική με τα προβλήματα του περιβάλλοντος και της κοινωνίας να είναι οξυμένα και με αλλαγμένο το ρόλο του κράτους στην οικονομική δραστηριότητα''.

    Στο πλαίσιο της μείωσης των δαπανών και της ρευστότητας λόγω της κρίσης, ο κ. Μίχαλος σημείωσε ότι δεν πρέπει να καταστεί ''απαγορευτική πολυτέλεια'' η εταιρική κοινωνική ευθύνη. Το κέρδος, σημείωσε δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός για την επιχειρηματικότητα, η ενσωμάτωση της διαφάνειας και της λογοδοσίας προς τους μετόχους και τους πελάτες, η απεξάρτηση της κοινωνικής ευθύνης από τη φιλανθρωπία είναι δύο από τις βασικές παραμέτρους που θα πρέπει να υπολογίζουν οι εταιρείεςστην μελλοντική τους πορεία και όχι οι περικοπές ή η μετακύλιση στις λιανικές τιμές των δαπανών που αφορούν στην εταιρική κοινωνική ευθύνη.

    Ο επιστημονικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών κ. Ι. Στουρνάρας τόνισε ότι πολλές κερδοφόρες επιχειρήσεις είναι κερδοφόρες επειδή είναι κοινωνικά ανεύθυνες ή λειτουργούν στα ''κενά των νόμων'' και πρόσθεσε ότι η επιδίωξη του κέρδους δεν πρέπει να αποκλείει δράσεις - αντιθέτως μάλιστα - που να διασφαλίζουν την ευημερία των επόμενων γενεών.

    [04] Ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων

    Το " πράσινο φως" έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να προωθήσει το Υπουργείο Οικονομίας ένα ακόμα πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής πραγματικής οικονομίας και της απασχόλησης.

    Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών πρόκειται για ένα πρόγραμμα που στοχεύει στη διευκόλυνση της δανειοδότησης των επιχειρήσεων οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης. Το πρόγραμμα αυτό που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δύο σκέλη :

    - Το πρώτο αφορά την παροχή εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου για δάνεια που συνάπτουν επιχειρήσεις. Το ύψος της εγγύησης του δημοσίου μπορεί να φτάσει έως και το 90% του παρεχόμενου δανείου, ενώ το συνολικό ποσό του δανείου για κάθε επιχείρηση δεν μπορεί να ξεπερνά το ετήσιο μικτό μισθολογικό κόστος της.

    - Το δεύτερο αφορά την επιδότηση επιτοκίου

    Το συνολικό ποσό για τις εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου και τις επιδοτήσεις επιτοκίου ανέρχεται σε 2 δισ. ευρώ ενώ η διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος φτάνει μέχρι το τέλος του 2010. Βασικές προϋποθέσεις για να ενταχθεί κάποια επιχείρηση είναι να μην είναι προβληματική μέχρι την 1η Ιουλίου 2008 και να μην προβεί μέχρι τις 31/12/2010 σε μείωση του αριθμού των θέσεων εργασίας.

    Οπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται, σε μια κρίσιμη περίοδο, η επιβίωση και η συνέχιση της λειτουργίας χιλιάδων επιχειρήσεων και κατ' επέκταση η απασχόληση και το εισόδημα πολλαπλάσιου αριθμού εργαζομένων.

    [05] "Πράσινη αντίληψη"

    Οι Οικολόγοι Πράσινοι καταθέτουν προτάσεις. Δεν είναι απλώς μέρος μιας κομματικής αντιπαράθεσης. Είναι ένας καινούργιος πολιτικός φορέας ο οποίος θέλει να βάλει στο κέντρο της πολιτικής συζήτησης λύσεις για τα προβλήματα και προώθηση μιας πράσινης αντίληψης για την οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον.

    Αυτό επισημαίνει στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο υποψήφιος για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του κόμματος των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος.

    Σήμερα, τα θέματα της ασφάλειας έχουν να κάνουν πολύ με την περιβαλλοντική κρίση, με την κλιματική κρίση υποστηρίζει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι αυτό θα πρέπει να το αντιληφθούμε.

    Για αυτό θα πρέπει γρήγορα, σημειώνει ο Νίκος Χρυσόγελος, να επιλύσουμε παραδοσιακά προβλήματα και να κινηθούμε στην επίλυση των μεγάλων τεράστιων προβλημάτων που απειλούν την ίδια τη βάση της ζωής μας.

    Αναλυτικά το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως ακολούθως:

    ΕΡ: Κύριε Χρυσόγελε ποια είναι η διαφορετική πρόταση σας και οι δημοσκοπήσεις σας δίνουν την τρίτη θέση ενόψει των ευρωεκλογών;

    ΑΠ: Νομίζω ότι οι πολίτες έχουν αλλάξει σε σημαντικό βαθμό αξίες. Ζητάνε τα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος και η αλλαγή στην πολιτική να είναι στο κέντρο της πολιτικής συζήτησης. Επίσης νομίζω ότι οι πολίτες εκτιμούν ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι καταθέτουν προτάσεις. Δεν είναι απλώς μέρος μιας κομματικής αντιπαράθεσης. Είναι ένας καινούργιος πολιτικός φορέας ο οποίος θέλει να βάλει στο κέντρο της πολιτικής συζήτησης λύσεις για τα προβλήματα και προώθηση μιας πράσινης αντίληψης για την οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον.

    ΕΡ: Υπάρχει κίνδυνος το κόμμα σας στην κάλπη να μην έχει την ίδια απήχηση σύμφωνα μ' αυτή των δημοσκοπήσεων;

    ΑΠ: Σίγουρα στις 7 Ιουνίου θα γνωρίζουμε. Αλλά αν οι πολίτες θέλουν να στείλουν το μήνυμα ότι:

    - το πολιτικό σύστημα πρέπει να αλλάξει ριζικά και τα θέματα του περιβάλλοντος, της πράσινης οικονομίας, της κοινωνικής αλληλεγγύης να μπουν στο κέντρο της πολιτικής και να έχουμε βελτίωση της ζωής των ανθρώπων,

    - να έχουμε αλλαγές στις βασικές κατευθύνσεις των πολιτικών για την Ευρώπη, για τις σχέσεις μας με τις γειτονικές χώρες, για τα θέματα της δημιουργίας θέσεων εργασίας, για να βρίσκουν οι άνθρωποι επαγγέλματα μέσα από θεσμούς που δημιουργούν θέσεις εργασίας κι όχι μέσα από πελατειακές σχέσεις.

    Αν οι πολίτες θέλουν πραγματικά να υπάρχει αντιμετώπιση της διαφθοράς που βλέπουμε να κατατρέχει το πολιτικό σύστημα, αλλά και την καθημερινή μας ζωή, τότε ναι. Νομίζω ότι τα ποσοστά στις κάλπες θα είναι υψηλά.

    Αν πρόκειται απλώς για να εκλέξουμε ένα βουλευτή, τότε ναι. Θα είναι διαφορετικά τα αποτελέσματα.

    Αλλά, σίγουρα το πολιτικό μήνυμα σήμερα, εκεί που έχει φτάσει η αγανάκτηση των πολιτών, γιατί πλέον η αγανάκτηση είναι πάρα πολύ μεγάλη, τότε τα αποτελέσματα θα είναι διαφορετικά και θα προκαλέσουν αλλαγές και στο πολιτικό σύστημα. Αυτό είναι το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε. Ας πάνε οι πολίτες αν πράγματι θέλουν να αλλάξει το πολιτικό σύστημα να ψηφίσουν για να στείλουν ένα ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα και να στείλουν έναν, δύο τρεις Πράσινους βουλευτές στο Ευρωκοινοβούλιο από τη μεριά των Οικολόγων Πράσινων.

    ΕΡ: Τα δύο κόμματα εξουσίας, αλλά και τα μικρότερα κόμματα έχουν στη φρασεολογία τους αναφορές, για την πράσινη ανάπτυξη ή για την πράσινη οικονομία. Γιατί λοιπόν οι Έλληνες πολίτες να εμπιστευθούν τους Οικολόγους Πράσινους;

    ΑΠ: Κοιτάξτε. Κατ' αρχήν είναι πολύ σημαντικό ότι τα κόμματα αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορούν να θέτουν πλέον στο περιθώριο τις πολιτικές για το περιβάλλον και βέβαια ότι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο αλλαγών πολιτικών για την οικονομία και την κοινωνία.

    Είναι σίγουρο ότι χωρίς την παρουσία των Οικολόγων Πράσινων η συζήτηση θα ήταν διαφορετική σήμερα. Τ' αυξανόμενα ποσοστά που δίνουν οι δημοσκοπήσεις κατ' αρχήν στους Οικολόγους Πράσινους, η παρέμβαση χρόνια τώρα των περιβαλλοντικών οργανώσεων και η αλλαγή αξιών σε επίπεδο πολιτών, σε επίπεδο κοινωνίας, ενός σημαντικού κομματιού της κοινωνίας, αναγκάζουν και τα κόμματα να εξελιχθούν. Κι αυτός είναι και ο δικός μας ρόλος. Όχι μόνο να έχουμε υψηλά ποσοστά εκλογικά, να εκλέξουμε πολλούς ευρωβουλευτές και βουλευτές, αλλά να πιέσουμε και τα άλλα κόμματα όχι μόνο να μιλάνε για τα θέματα αυτά, αλλά για να κάνουνε πράξεις.

    Εμείς δουλεύουμε για τα θέματα αυτά, είτε σαν ενεργοί πολίτες, είτε ως Οικολόγοι Πράσινοι καθημερινά, εδώ και χρόνια.

    Τώρα, είναι καιρός και τα κόμματα να αντιληφθούν ότι πρέπει να κάνουν τομές στην πολιτική τους. Να αλλάξουν πολιτικές. Δεν μπορούν να συνυπάρχουν τα παλιά προγράμματα, οι παλιές αντιλήψεις με νέους τίτλους στην πολιτική. Κι αυτό νομίζω ότι θα βοηθήσει πάρα πολύ, αν οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν μια σημαντική επιρροή και στην κοινωνία και στην πολιτική και στο Κοινοβούλιο.

    ΕΡ: Στις εθνικές εκλογές κι εφ' όσον διατηρείτε αυτά τα ποσοστά θα εισέλθετε στη νέα Βουλή. Με ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα έχετε σκοπό να συνεργαστείτε;

    ΑΠ: Ως Οικολόγοι Πράσινοι εκφράζουμε τις καινούργιες αξίες που υπάρχουν στην κοινωνία, που θέλουν ένα διαφορετικό πολιτικό σύστημα, το οποίο αντιλαμβάνεται ότι πρέπει οι πολιτικές να διαμορφώνονται με διάλογο με την κοινωνία και ιδιαίτερα με την κοινωνία των πολιτών.

    Έτσι, αυτό που εμείς επιδιώκουμε είναι να αλλάξουμε και την πολιτική και τον τρόπο που ασκείται η πολιτική και το περιεχόμενο της πολιτικής.

    Αυτό μπορούμε να το κάνουμε είτε από τη θέση της δημιουργικής αντιπολίτευσης, είτε δίνοντας ψήφο ανοχής σε μια κυβέρνηση μειοψηφίας που θα δεσμευτεί να υλοποιήσει ένα σύνολο θεμάτων, προτάσεων, ιδιαίτερα στα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος, της πράσινης οικονομίας, της δημιουργίας πράσινων επαγγελμάτων, της κοινωνικής αλληλεγγύης. Και βέβαια υπάρχει η περίπτωση να συμμετάσχουμε σε μια κυβέρνηση που θα έχει συγκεκριμένη δέσμευση πάνω σε προτάσεις. Για παράδειγμα να γίνει εξυγίανση του δημόσιου βίου από τα θέματα της διαφθοράς και τις μίζες. Όλα αυτά που βλέπουμε. Να υπάρξει ένας εμπλουτισμός του τρόπου που λειτουργεί σήμερα η Δημοκρατία μας με νέους θεσμούς, ώστε να γίνει πιο συμμετοχική η Δημοκρατία. Να ακούγονται οι πολίτες και να τους λαμβάνουμε υπόψη όταν παίρνονται αποφάσεις πολιτικές. Να μπουν στο θέμα της πολιτικής συζήτησης συγκεκριμένες πολιτικές για το περιβάλλον, συγκεκριμένες πολιτικές για την πράσινη οικονομία. Αλλαγές στο θέμα της ενέργειας. Να προωθήσουμε μια πράσινη ειρηνική επανάσταση στο θέμα της ενέργειας, της διαχείρισης των απορριμμάτων, της προστασίας και της σωστής διαχείρισης των νερών. Στα θέματα απεμπλοκής της απασχόλησης από ρουσφετολογικές και πελατειακές σχέσεις.

    Όλα αυτά είναι θέματα τα οποία θα καθορίσουν, αν εμείς μπορούμε να συνεργαστούμε με τ' άλλα κόμματα και σε μεγάλο βαθμό θα πρέπει τα άλλα κόμματα να απαντήσουν αν έχουν αντιληφθεί την οργή της κοινωνίας. Αν έχουν ετοιμότητα στο να αλλάξουν τα ίδια τα κόμματα. Να κινηθούν προς πιο πράσινες κατευθύνσεις, προς πιο υπεύθυνες πολιτικές. Να κινηθούν προς δραστηριότητες οι οποίες αναδεικνύουν πραγματικά την πολιτική ως τρόπο επίλυσης προβλημάτων κι όχι ως ιδιαίτερη διαδικασία, όπου οι πολιτικοί πλουτίζουν ή εξυπηρετούν διάφορα συμφέροντα, που δεν είναι όμως το Δημόσιο συμφέρον.

    ΕΡ: Έχετε βρεθεί κατ' επανάληψη στο στόχαστρο για τις θέσεις στα ανοικτά θέματα της Ελλάδας στο διεθνές περίγυρο. Πως θα αντιμετωπίσετε αυτό το θέμα;

    ΑΠ: Οι δικές μας θέσεις για τις διεθνείς σχέσεις της χώρας με την Ευρώπη, αλλά και γενικότερα της Ευρώπης με τον υπόλοιπο κόσμο, είναι απόψεις που βασίζονται στη λογική, στη ψυχραιμία, στο Διεθνές Δίκαιο. Δηλαδή, όλα αυτά που θέλουμε να κάνουμε σε διεθνές επίπεδο, πρέπει να στηρίζονται σ' ένα Διεθνές Δίκαιο. Και βέβαια, ξέρουμε ότι η αλληλοκατανόηση, η δημιουργία γεφυρών επικοινωνίας με γειτονικούς λαούς και κυρίως με κομμάτια της κοινωνίας που αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να συνυπάρχουμε, πρέπει από κοινού να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα, είναι αυτός ο τρόπος που μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση προβλημάτων που έχουν συσσωρευτεί και στη δική μας γειτονιά, αλλά και σ' άλλες περιοχές.

    Υπάρχει μεγάλη ευθύνη των πολιτικών δυνάμεων που δεν επιλύσανε τα προβλήματα σε σχέση με την ονομασία της γειτονικής χώρας.

    Το '91, '92 υπήρχε η δυνατότητα να έχουμε μια συμβιβαστική λύση μέσα από ένα διάλογο, αξιοποιώντας τις προτάσεις της διεθνούς κοινότητας, το πακέτο Πινέιρο.

    Τότε, επικράτησαν όμως ακραίες αντιλήψεις.

    Δυστυχώς, σήμερα που πράγματι η χώρα μας κινήθηκε προς μετριοπαθείς απόψεις και επιζητούμε μια συναίνεση για να δημιουργηθεί μια καλή σχέση γειτονίας και μέσα από ένα όνομα που θα έχει μια σύνθετη ονομασία, ώστε καμία χώρα, -ούτε η δική μας, ούτε γειτονική- να νιώθει ότι ηττήθηκε κατά κράτος.

    Σήμερα είναι πιο δύσκολες οι συνθήκες, γιατί ακριβώς κάποιοι ήταν ανεύθυνοι. Πουλήσανε πατρίδα, αντί να προσπαθήσουν να επιλύσουν τα προβλήματα της πατρίδας.

    Εμείς αυτό που λέμε είναι ότι δεν μπορούμε να ζήσουμε με εχθρούς γείτονες.

    - Πρέπει να δημιουργήσουμε τις σχέσεις συνεργασίας.

    - Πρέπει από κοινού να ξεκινήσουμε να δημιουργούμε αλληλοκατανόηση και γέφυρες επικοινωνίας.

    Μπορούμε να επιλύσουμε από σήμερα προβλήματα, όπως είναι παράδειγμα η προστασία του Αξιού. Όπως είναι:

    - η διαχείριση των απορριμμάτων,

    - η προώθηση της πράσινης οικονομίας από κοινού στα Βαλκάνια,

    - η ανάπτυξη δημοκρατικών θεσμών,

    - η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτές είναι οι βάσεις πάνω στις οποίες θα στηριχθεί μια πιο συναινετική λύση, μια σύνθετη ονομασία με τη γειτονική χώρα. Αλλά, που θα δημιουργηθούν και σχέσεις καλής γειτονίας μ' όλες τις γειτονικές μας χώρες.

    Μια τέτοια πολιτική που αξιοποιεί τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις, οδηγεί και σ' αλλαγή των γειτόνων μας. Δεν είναι τυχαίο ότι προχθές ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε για το φασισμό που οδήγησε στην εκδίωξη των μειονοτήτων.

    Πρέπει να δούμε όλα αυτά τα θέματα μέσα από ένα άλλο πρίσμα όπου οι άνθρωποι επιλύουν τα προβλήματα και δεν ακούνε τις ακραίες απόψεις που χρησιμοποιούνε τα προβλήματα που τυχόν υπάρχουνε για να αποκομίσουν εκλογικά ή άλλα ιδιαίτερα συμφέροντα.

    Θυμίζω ότι αυτές οι ακραίες φωνές που ακούστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 90 δεν έχουν πια πρόσβαση στην ελληνική κοινωνία. Αλλά πρέπει να πείσουμε και τους γείτονες μας ότι δεν πρέπει να έχουν πια πρόσβαση και στη δικά τους κοινωνία.

    Σιγά σιγά μπορούν να δημιουργηθούν σχέσεις αλληλοκατανόησης που θα βοηθήσουν να επιλύσουμε προβλήματα και θα δώσουν μια καινούργια διάσταση στη σημερινή εποχή. Διάσταση συνεργασίας, πρόληψης κι επίλυσης των συγκρούσεων με ειρηνικά μέσα και μέσα από το Διεθνές δίκαιο και τους διεθνείς θεσμούς.

    ΕΡ: Ποιο είναι το μήνυμα των Ελλήνων Οικολόγων Πράσινων που θα κομίσουν στη νέα Ευρωβουλή;

    ΑΠ: Πρέπει να κάνουμε την Ευρώπη πιο οικολογική, πιο δημοκρατική πιο κοινωνική. Είμαστε σε μια εποχή που ζούμε μια πολλαπλή κρίση οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική. Είναι γεγονός ότι για να αντιμετωπίσουμε αυτή την πολλαπλή κρίση χρειάζονται πράσινες λύσεις. Πράσινες λύσεις που προστατεύουν το περιβάλλον. Ταυτόχρονα, όμως, δημιουργούν θέσεις εργασίας, αναπτύσσουν μορφές οικονομίας που δεν είναι φούσκα, που δεν είναι καζίνο, αλλά είναι αναγκαίες κοινωνικά κι επιλύουν κοινωνικά προβλήματα.

    - Όπως είναι για παράδειγμα η περιθωριοποίηση πολλών ανθρώπων.

    - Όπως είναι το μεγάλο χάσμα μεταξύ αυτών που έχουν πάρα πολλά κι αυτών που δεν έχουν τίποτα.

    Υπάρχουν προτάσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι στη σημερινή κρίση οι Πράσινοι εμφανίζουν μια δυναμική ανόδου σ' όλες τις χώρες, όχι μόνο στην Ελλάδα, γιατί έχουν μια πρόταση που ίσως είναι και η μοναδική για έξοδο από την κρίση.

    Είναι μια πρόταση που αντιλαμβάνεται ότι έχει σημασία και ο κάθε άνθρωπος και να ζήσει καλύτερα και οι κοινωνίες να ζήσουν καλύτερα και η Ευρώπη να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε διεθνές επίπεδο για μια βιωσιμότητα αυτού του πλανήτη.

    Δεν έχουμε πολλούς πλανήτες. Αν λόγω σπατάλης, λόγω ανευθυνότητας, λόγω ρύπανσης, ή λόγω πολεμικών συγκρούσεων σπαταλήσουμε αυτόν τον πλανήτη που έχουμε, τον καταστρέψουμε, δεν θα μπορέσουν να ζήσουν τα δικά μας παιδιά με ασφάλεια.

    Σήμερα, τα θέματα της ασφάλειας έχουν να κάνουν πολύ με την περιβαλλοντική κρίση. Με την κλιματική κρίση. Κι αυτό θα πρέπει να το αντιληφθούμε. Για αυτό θα πρέπει γρήγορα να επιλύσουμε παραδοσιακά προβλήματα και να κινηθούμε στην επίλυση των μεγάλων τεράστιων προβλημάτων που απειλούν την ίδια τη βάση της ζωής μας.

    Ποτέ ο άνθρωπος, δεν αντιμετώπισε μια τόσο μεγάλη κρίση, όπως είναι η σημερινή κλιματική κρίση. Πρέπει να αλλάξουμε μέσα στα επόμενα χρόνια και τον τρόπο ζωής μας και τις πολιτικές. Γι αυτό κι εμείς ως Οικολόγοι Πράσινοι λέμε αλλάζουμε πολιτικές, αλλά αλλάζουμε κι εμείς. Αυτή η ευαισθητοποίηση, αυτή η ενεργοποίηση των πολιτών είναι υπαρκτή σήμερα. Μπορούμε από κοινού οι Πράσινοι, οι Οικολόγοι Πράσινοι στην Ελλάδα, οι Πράσινοι στην Ευρώπη, η Κοινωνία των Πολιτών, οι Ενεργοί Πολίτες να αλλάξουμε τα δεδομένα.

    Θέλουμε μια Ευρώπη που δεν θα καθορίζεται από αντιλήψεις σαν αυτές του κυρίου Μπαρόζο. Γι' αυτό λέμε στοπ Μπαρόζο.

    Πρέπει να υπάρξουν νέοι συσχετισμοί στην Ευρώπη.

    Θα πρέπει να υπάρξει μια δυναμική που η Ευρώπη θα αλλάξει και ταυτόχρονα θα βοηθήσει να αλλάξει κι ο κόσμος προς πιο βιώσιμη κατεύθυνση.

    [06] Εξελίξεις στη Siemens

    Ενώπιον του ανακριτή απολογείται ο πρώην πρόεδρος της ελληνικής Siemens και επί σειράς ετών στέλεχος της μητρικής εταιρίας στη Γερμανία, Φόλκερ Γιουνγκ ο οποίος κατηγορείται για δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, που αφορούν τη σύμβαση 8002 του 1997 για την ψηφιοποίηση των κέντρων του ΟΤΕ.

    Στο μεταξύ, την παραίτησή τους από την υπεράσπιση μελών της οικογένειας του Χρήστου Καραβέλα -ο οποίος καταζητείται από τις ελληνικές αρχές- ανακοίνωσαν οι δικηγόροι κ. Γιάννης Βλάχος και Ηλίας Μπίσιας.

    Οπως δήλωσαν οι δυο δικηγόροι, η παραίτησή τους οφείλεται σε διαφωνία τους με την υπερασπιστική τακτική της οικογένειας.

    Συνήγορος υπεράσπισης των τριών κοριτσιών του κ. Καραβέλα τον οποίο ζήτησαν χθες το βράδυ οι ίδιες ανέλαβε ο δικηγόρος κ. Σάκης Κεχαγιόγλου.

    Ο κ. Κεχαγιόγλου επισκέφθηκε σήμερα τον ανακριτή προκειμένου να του παραδώσει τις εξουσιοδοτήσεις των τριών κοριτσιών και προανήγγειλε ότι αργότερα σήμερα θα καταθέσει προσφυγή κατά των ενταλμάτων προσωρινής κράτησης αλλά και για μείωση της εγγυοδοσίας ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ που έχει επιβληθεί στην κάθε μία από τις δυο κόρες του κ. Καραβέλα.

    Σε δήλωσή του ο κ. Κεχαγιόγλου, μεταξύ άλλων είπε "ο ανακριτής καλείται να προσδιορίσει ποιά είναι η κύρια πράξη από την οποία προήλθαν τα έσοδα για τα οποία κατηγορούνται τα τρία κορίτσια".

    Σύμφωνα με το δικηγόρο, οι κόρες του κ. Καραβέλα διακηρύσσουν την αθωότητά τους και τονίζουν ότι δεν έχουν καμιά συμμετοχή σε πράξεις παράνομες ή μη του πατέρα τους.

    "Η Δικαιοσύνη - είπε ο κ. Κεχαγιόγλου - πρέπει να απομακρυνθεί από οποιεσδήποτε σκοπιμότητες και να ανακτήσει την ψυχραιμία της", είπε ο δικηγόρος. Εάν διατηρηθεί το ποσόν της εγγυοδοσίας τα δυο κορίτσια θα οδηγηθούν στη φυλακή, καθώς αδυνατούν να καταβάλλουν τα δυο εκατομμύρια ευρώ που τους έχουν επιβληθεί συνολικά.

    Η σύζυγος και η μια κόρη του Χρ.Καραβέλα προφυλακίστηκαν μετά την απολογία τους στον ανακριτή, ενώ στις άλλες δυο κόρες του, επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι, καταβολή εγγύησης 1 εκατομμυρίου ευρώ, για την κάθε μια, εμφάνιση τους στο αστυνομικό τμήμα 3 φόρες το μήνα και απαγόρευση εξόδου από την χώρα.

    Η μία κόρη, που συνελήφθη το βράδυ της Δευτέρας, κατηγορείται για συνέργεια σε νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η συλληφθείσα, από τις 8 Δεκεμβρίου του 2004 έως τις 14 Μαΐου του 2008, «δέχθηκε, στην κατοχή της, περιουσία, που προήλθε από εγκληματική δραστηριότητα του πατέρα της», ο οποίος είχε την ιδιότητα του γενικού οικονομικού διευθυντή τηλεπικοινωνιών της Siemens, από το 1996 έως και το 1998.

    Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι κατά το επίμαχο διάστημα μεταφέρθηκαν από τραπεζικό λογαριασμό του Χρ. Καραβέλα, στην Ελβετία, 418.000 ευρώ και 582.000 δολάρια ΗΠΑ, σε κοινούς λογαριασμούς πατέρα και κόρης, σε δύο ελληνικές τράπεζες.

    Σύμφωνα με το συνήγορό τους κ. Γιάννη Μαρκουλάκο, τα παιδιά αρνήθηκαν οποιαδήποτε σχέση τους με την υπόθεση, υποστηρίζουν ότι δεν γνώριζαν για την ύπαρξη των επίμαχων λογαριασμών, καθώς ο ίδιος ο πατέρας τους υπέγραφε γι' αυτά και δεν έχουν κάνει ποτέ χρήση των λογαριασμών αυτών.

    Προφυλακίστηκαν οι Γ.Σκαρπέλης και Η.Γεωργίου

    Ένταλμα προσωρινής κράτησης του πρώην στελέχους του ΟΤΕ Γιώργου Σκαρπέλη, ο οποίος νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Γεώργιος Γεννηματάς, εξέδωσε ο τέταρτος ειδικός ανακριτής κ. Νίκο Ζαγοριανό, που χειρίζεται την υπόθεση της Siemens.

    Ανακριτής και εισαγγελέας μετέβησαν στο Νοσοκομείο προκειμένου να ολοκληρωθεί εκεί η απολογία του κ. Σκαρπέλη, ο οποίος είχε αισθανθεί στο ανακριτικό γραφείο αδιαθεσία και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο καθώς εμφάνισε υψηλή πίεση.

    Στο Νοσοκομείο οι γιατροί έκριναν ότι για 48 ώρες ο κατηγορούμενος δεν δύναται να προβεί σε καμία ενέργεια καθώς βρίσκεται σε βυθιότητα, ενώ θα υποβληθεί σε μαγνητική τομογραφία, ώστε να εντοπιστεί αν ευρήματα εγκεφαλικού που έδειξε η αξονική στην οποία υπεβλήθη, είναι παλαιότερα ή τωρινά.

    Προφυλακιστέος, επίσης, κρίθηκε μετά την τυπική απολογία που έδωσε στον τέταρτο ειδικό ανακριτή και ο κατηγορούμενος, πρώην στέλεχος της Siemens, Ηλίας Γεωργίου.

    Ο κ. Γεωργίου, που κατηγορείται για δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, απολογήθηκε χωρίς την παρουσία δικηγόρου, αφού ο συνήγορός του κ. Άγγελος Πάρσαλης αρνήθηκε να παραστεί, καθώς νωρίτερα το πρωί υπέβαλε αίτηση εξαίρεσης και μήνυση σε βάρος του ανακριτή, αναφέροντας ότι δεν τους έχει παρασχεθεί ακόμη ολόκληρη η δικογραφία.

    Ο κατηγορούμενος, σύμφωνα με τον κ. Πάρσαλη, σε κάθε ερώτηση του ανακριτή απάντησε ότι δεν επιθυμεί να απαντήσει εάν δεν του χορηγηθεί η δικογραφία και ότι επιθυμεί να απολογηθεί με τον δικηγόρο του. Λίγο νωρίτερα, ο κ. Γεωργίου αισθάνθηκε αδιαθεσία και ο ανακριτής ζήτησε να εξεταστεί από ιατροδικαστή. Ο κ. Ηλίας Μπογιόκας που έσπευσε και εξέτασε τον κατηγορούμενο έκρινε ότι πρέπει να εξεταστεί σε νοσοκομείο.

    Έτσι ο κ. Γεωργίου μεταφέρθηκε φρουρούμενος στο νοσοκομείο Γεώργιος Γεννηματάς.

    Παρέμβαση Γ. Σανιδά

    Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιώργος Σανιδάς με έγγραφό του προς τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Κυριάκο Καρούτσο, ζήτησε να ασκηθεί έφεση (άρθρο 24 του Οργανισμού των Δικαστηρίων) κατά δύο βουλευμάτων του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών.

    Τα εν λόγω βουλεύματα είχαν κάνει δεκτές τις αιτήσεις των συνηγόρων των κατηγορουμένων στην υπόθεση της Siemens Γ. Σκαρπέλη και του φυγόδικου Χ. Καράβελα, με τις οποίες ζητούσαν ο 4ος ανακριτής Ν. Ζαγοριανός που χειρίζεται την υπόθεση της Siemens να τους χορηγεί αντίγραφα όλων των εγγράφων της δικογραφίας.

    [07] "Νέο ξεκίνημα"

    "Ομπάμα, Ομπάμα" φώναζε στον αμερικανό πρόεδρο το ακροατήριο στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου, επευφημώντας έντονα τον Μπαράκ Ομπάμα κατά το κλείσιμο της πολυαναμενόμενης σημερινής ομιλίας του προς τον μουσουλμανικό κόσμο.

    "Οι λαοί του κόσμου μπορούν να ζήσουν μαζί εν ειρήνη. Γνωρίζουμε ότι αυτό είναι το όραμα του Θεού. Τώρα, αυτή πρέπει να είναι η δουλειά μας εδώ στη Γη", ήταν η πρόταση με την οποία έκλεισε την ομιλία του ο Ομπάμα και απηύθυνε την ευχή: "Είθε η ειρήνη του Θεού να είναι μαζί σας".

    "Υπάρχει επίσης ένας κανόνας που βρίσκεται στο επίκεντρο κάθε θρησκείας -μην κάνεις στον άλλο αυτό που δεν θέλεις να σου κάνει", είχε πει λίγο νωρίτερα κατά την ομιλία του ο Ομπάμα, ο οποίος επικαλέστηκε σε ενίσχυση των σημερινών του δηλώσεων στοίχους από το Κοράνι, τη Βίβλο και το Ταλμούδ.

    "Η αλήθεια αυτή υπερβαίνει τα έθνη και τους λαούς --πρόκειται για μια πεποίθηση που δεν είναι νέα, που δεν είναι μαύρη ή λευκή ή καφέ, που δεν είναι χριστιανική, ή μουσουλμανική, ή εβραϊκή. Είναι μια πεποίθηση που απέκτησε ζωή στο λίκνο του πολιτισμού και που πάλλεται ακόμη στις καρδιές δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Είναι η πίστη στους άλλους και είναι αυτό που με έφερε εδώ σήμερα", σημείωσε.

    Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, απευθυνόμενος προς τους 1,5 δισεκατομμύριο μουσουλμάνους σε ολόκληρο τον κόσμο, από το Πανεπιστήμιο του Καΐρου, δήλωσε ότι ήλθε στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα αναζητώντας "ένα νέο ξεκίνημα ανάμεσα στους μουσουλμάνους και τις Ηνωμένες Πολιτείες" και τόνισε ότι "ο κύκλος της καχυποψίας και της διχόνοιας πρέπει να κλείσει".

    "Η σχέση ανάμεσα στο Ισλάμ και τη Δύση χαρακτηρίστηκε επί αιώνες από συνύπαρξη και συνεργασία, αλλά και από συγκρούσεις και θρησκευτικούς πολέμους", είπε ο αμερικανός πρόεδρος ξεκινώντας τη βαρυσήμαντη και πολυαναμενόμενη ομιλία του που σηματοδοτεί μια νέα σελίδα στις σχέσεις της αμερικανικής υπερδύναμης με τον μουσουλμανικό κόσμο, κλείνοντας ένα οδυνηρό κεφάλαιο της εξωτερικής πολιτικής του προκατόχου του Τζορτζ Μπους.

    "Ο βίαιος εξτρεμισμός εκμεταλλεύθηκε αυτές τις εντάσεις σε μία μικρή αλλά ισχυρή μειψηφία μουσουλμάνων. Οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και οι συνεχιζόμενες προσπάθειες αυτών των εξτρεμισμών να ασκήσουν βία έναντίον πολιτών, οδήγησε ορισμένους στη χώρα μου να αντιμετωπίζουν το Ισλάμ ως κάτι αναπόφευκτα εχθρικό, όχι μόνο απέναντι στην Αμερική και τις δυτικές χώρες, αλλά και απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα", είπε ο Ομπάμα.

    "Οσο η σχέση μας διέπεται από τις διαφορές μας, θα ενισχύουμε εκείνους που ενσπείρουν το μίσος αντί να ενισχύουν την ειρήνη. Αυτός ο κύκλος της καχυποψίας και της διχόνοιας πρέπει να κλείσει", διακήρυξε.

    "Ηλθα αναζητώντας ένα νέο ξεκίνημα ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τους μουσουλμάνους σε ολόκληρο τον κόσμο, ένα ξεκίνημα βασισμένο στο αμοιβαίο συμφέρον και στον αμοιβαίο σεβασμό, ένα ξεκίνημα βασισμένο στην αλήθεια ότι η Αμερική και το Ισλάμ δεν αλληλοαπορρίπτονται", πρόσθεσε.

    Στην Αγκυρα "δήλωσα ξεκάθαρα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι --και δεν θα είναι ποτέ -- σε πόλεμο κατά του Ισλάμ", είπε ακόμα ο αμερικανός πρόεδρος. Εσπευσε όμως να προσθέσει ότι "θα πολεμήσουμε ακατάπαυστα ενάντια στους βίαιους εξτρεμιστές που αντιπροσωπεύουν σοβαρή απειλή για την ασφάλειά μας", διότι οι Ηνωμένες Πολιτείες "απορρίπτουν το ίδιο πράγμα που απορρίπτουν οι άνθρωποι όλων των θρησκειών, τον φόνο αθώων ανδρών, γυναικών και παιδιών".

    Οπως είπε, έχει πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι "μια και μοναδική ομιλία δεν μπορεί να εξαλείψει χρόνια καχυποψίας", εξέφρασε όμως παράλληλα την πεποίθηση ότι "για να προχωρήσουμε μπροστά πρέπει να μιλάμε ανοικτά για τα πράγματα που έχουμε στις καρδιές μας".

    Είπε ακόμα ότι, αν και είναι χριστιανός, προέρχεται από μία οικογένεια επί γενιές μουσουλμανική και ότι ως παιδί στην Ινδονησία πέρασε πολλά χρόνια ακούγοντας τη μουσουλμανική πρόσκληση για προσευχή.

    "Το Ισλάμ υπήρξε ανέκαθεν ένα κομμάτι της αμερικανικής ιστορίας", είπε. "Θεωρώ ότι είναι κομμάτι της ευθύνης μου ως προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών να πολεμώ τα αρνητικά στερεότυπα του Ισλάμ όπου εμφανίζονται", πρόσθεσε.

    Για ανθρώπινα δικαιώματα, θρησκευτικές ελευθερίες και ισότητα των δύο φύλων

    Ο Μπαράκ Ομπάμα αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τονίζοντας ότι η κυβέρνησή του υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία.

    "Η Αμερική δε νομίζει ότι γνωρίζει τί είναι καλύτερο για τον καθένα, όπως δε νομίζουμε ότι προεξοφλούμε το αποτέλεσμα μιας ειρηνικής εκλογής", είπε.

    "Εχω όμως την ακράδαντη πεποίθηση ότι όλοι οι άνθρωποι ποθούν ορισμένα πράγματα: Τη δυνατότητα να εκφράζουν αυτό που έχουν στο μυαλό τους και να έχουν λόγο για το πώς θα κυβερνηθούν, εμπιστοσύνη στο κράτος δικαίου και στην απονομή της δικαιοσύνης, μία κυβέρνηση που είναι διαφανής και δεν κλέβει τον λαό της, την ελευθερία να ζουν με τον τρόπο που αυτοί επιλέγουν", πρόσθεσε.

    "Αυτές δεν είναι μόνον αμερικανικές ιδέες, είναι ανθρώπινα δικαιώματα και γι' αυτό το λόγο θα τα υπερασπιστούμε οπουδήποτε", τόνισε.

    Αναφερόμενος στις θρησκευτικές ελευθερίες, ο αμερικανός πρόεδρος παρατήρησε ότι μεταξύ ορισμένων μουσουλμάνων υπάρχει μία ανησυχητική τάση να μετρούν την πίστη τους απορρίπτοντας την πίστη των άλλων.

    "Ο πλούτος της θρησκευτικής ποικιλότητας πρέπει να διαφυλαχθεί - είτε πρόκειται για τους Μαρονίτες του Λιβάνου ή για τους Κόπτες της Αιγύπτου. Πρέπει επίσης να τελειώσουν και τα προβλήματα ανάμεσα στους μουσουλμάνους, καθώς η διχόνοια σουνιτών και σιιτών έχει οδηγήσει σε τραγική βία, ιδιαίτερα στο Ιράκ", σημείωσε ακόμα.

    Παράλληλα, συνέχισε, "είναι σημαντικό οι δυτικές χώρες να αποφεύγουν να εμποδίζουν τους μουσουλμάνους πολίτες να ασκούν τη θρησκεία τους με τον τρόπο που αυτοί νομίζουν σωστό -- για παράδειγμα, υπαγορεύοντας τί ρούχα θα πρέπει να φορούν οι μουσουλμάνες. Δεν μπορούμε να συγκαλύπτουμε την εχθρότητα απέναντι σε κάθε θρησκεία πίσω από το κάλυμα του φιλελευθερισμού".

    Ο Ομπάμα έκανε ιδιαίτερη μνεία και στα δικαιώματα των γυναικών, καλώντας τις μουσουλμανικές χώρες να υποστηρίξουν την εκπαίδευση και το δικαίωμα στην εργασία.

    "Απορρίπτω την άποψη ορισμένων στη Δύση ότι μία γυναίκα που επιλέγει να καλύπτει τα μαλλιά της είναι κατά κάποιον τρόπο λιγότερο ίση", είπε. "Πιστεύω όμως ότι όταν αρνείσαι σε μία γυναίκα την εκπαίδευση της αρνείσαι και την ισότητα. Και δεν αποτελεί σύμπτωση το γεγονός ότι χώρες στις οποίες οι γυναίκες είναι μορφωμένες, είναι πιθανότερο να ευημερούν".

    "Θέλω όμως να είμαι ξεκάθαρος: το θέμα της ισότητας των γυναικών δεν είναι κατά κανένα τρόπο απλά θέμα που αφορά το Ισλάμ. Ο αγώνας για την ισότητα των γυναικών συνεχίζεται σε πολλές πτυχές της αμερικανικής ζωής και σε (άλλες) χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο".

    "Οι θυγατέρες μας μπορούν να συμβάλουν στην κοινωνία μας όσο και οι γιοί μας και η κοινή μας ευημερία πρέπει να προωθηθεί επιτρέποντας σε ολόκληρη την ανθρωπότητα -- σε άνδρες και γυναίκες -- να επιτύχουν το έπακρο των δυνατοτήτων τους", είπε ακόμα ο αμερικανός πρόεδρος.

    ΗΠΑ - Ισραήλ - Παλαιστινιακό

    Ο δεσμός με το Ισραήλ είναι ακλόνητος, τόνισε Μπαράκ Ομπάμα, καλώντας ωστόσο παράλληλα το εβραϊκό κράτος να σταματήσει τον εποικισμό στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

    "Οι ισχυροί δεσμοί της Αμερικής με το Ισραήλ είνα πολύ γνωστοί. Ο δεσμός αυτός είναι ακλόνητος", σημείωσε ο αμερικανός πρόεδρος σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου.

    Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, "οι ΗΠΑ δεν αποδέχονται τη νομιμότητα της συνέχισης του ισραηλινού εποικισμού", ο οποίος "παραβιάζει τις συμφωνίες του παρελθόντος και βλάπτει τις προσπάθειες για ειρήνη".

    "Είναι καιρός να σταματήσει ο εποικισμός", υπογράμμισε.

    Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις νόμιμες φιλοδοξίες των Παλαιστινίων για ένα κράτος, επισήμανε επίσης ο αμερικανός πρόεδρος, τονίζοντας ότι η λύση των δύο κρατών είναι ο μόνος τρόπος για να τερματιστεί η ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση.

    "Η κατάσταση για τον παλαιστινιακό λαό είναι ανυπόφορη. Η Αμερική δεν θα γυρίσει την πλάτη στις νόμιμες φιλοδοξίες των Παλαιστινίων για αξιοπρέπεια και για ένα δικό τους κράτος", σημείωσε.

    "Η μόνη λύση είναι οι φιλοδοξίες των δύο πλευρών να εκπληρωθούν μέσω δύο κρατών, όπου Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι θα ζουν με ειρήνη και ασφάλεια", σημείωσε.

    Για Ιράν, Ιράκ, Αφγανιστάν

    Όσον αφορά το Ιράν, ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι η αντιπαράθεση για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα βρίσκεται σε μια αποφασιστική καμπή και υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να "προχωρήσουν χωρίς προϋποθέσεις".

    "Είμαστε διατεθειμένοι να προχωρήσουμε χωρίς προϋποθέσεις στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού", ακόμη κι αν θα είναι δύσκολο να "ξεπεραστούν δεκαετίες δυσπιστίας" με το Ιράν, σημείωσε.

    "Ωστόσο είναι σαφές για όλους όσοι εμπλέκονται ότι στο θέμα των πυρηνικών όπλων βρισκόμαστε σε μια αποφασιστική καμπή", πρόσθεσε και σχολίασε: "Δεν πρόκειται απλώς για τα αμερικανικά συμφέροντα. Πρόκειται για την παρεμπόδιση μιας κούρσας πυρηνικών εξοπλισμών στη Μέση Ανατολή, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει αυτήν την περιοχή και τον κόσμο σε έναν εξαιρετικά επικίνδυνο δρόμο".

    Αυτό δεν αποκλείει ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι "κάθε έθνος -συμπεριλαμβανομένου του Ιράν- θα πρέπει να έχει το δικαίωμα πρόσβασης στην ειρηνική πυρηνική ενέργεια" αν συμμορφώνεται με τη Συνθήκη μη διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων.

    Όσον αφορά το Ιράκ και το Αφγανιστάν, ο αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι οι ΗΠΑ δεν επιζητούν να παραμείνουν σε καμία από τις χώρες αυτές.

    "Θα (...) αντιμετωπίζουμε ακατάπαυστα τους βίαιους εξτρεμιστές", επειδή απορρίπτουμε το ίδιο πράγμα που απορρίπτουν οι άνθρωποι όλων των θρησκευτικών πεποιθήσεων: το φόνο αθώων ανδρών, γυναικών και παιδιών. Και είναι πρώτο καθήκον μου ως πρόεδρος των ΗΠΑ να προστατεύσω τον αμερικανικό λαό", δήλωσε και πρόσθεσε: "Μη γελιέστε: δεν θέλουμε να διατηρήσουμε τα στατεύματά μας στο Αφγανιστάν (...) Δεν επιζητούμε στρατιωτικές βάσεις εκεί".

    "Σε αντίθεση με το Αφγανιστάν, στο Ιράκ ήταν ένας πόλεμος επιλογής που προκάλεσε μεγάλες διαφορές στη χώρα μου και στον κόσμο", κατέληξε ο Ομπάμα, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση της αμερικανικής κυβέρνησης να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη χώρα ως το 2012.

    Αντιδράσεις Παλαιστινίων

    Η Παλαιστινιακή Αρχή χαιρέτισε , χαρακτηρίζοντάς την "καλή αρχή", την ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα προς τον μουσουλμανικό κόσμο, στην οποία υποστήριξε το αίτημα των Παλαιστινίων να αποκτήσουν το δικό τους κράτος.

    "Είναι μια ομιλία σαφής και ελικρινής. Αποτελεί ένα ρηξικέλευθο πολιτικό βήμα και μια καλή αρχή πάνω στην οποία θα πρέπει να οικοδομήσουμε", δήλωσε ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, εκπρόσωπος του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.

    Ο ίδιος διευκρίνισε πως ο Ομπάμα σήμανε με την ομιλία του το τέλος "της προηγούμενης αμερικανικής μεροληπτικής πολιτικής" υπέρ του Ισράηλ.

    "Οι δηλώσεις του για την αφόρητη κατάσταση των Παλαιστινίνων είναι ένα μήνυμα που το Ισραήλ πρέπει να καταλάβει", προσέθεσε.

    Από την πλευρά της, η Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, διαπίστωσε "μια χειροπιαστή αλλαγή", αλλά και "αντιφάσεις" στην ομιλία του αμερικανού προέδρου.

    "Περιέχει πολλές αντιφάσεις, αν και αντανακλά μια χειροπιαστή αλλαγή", δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινήματος Φάουζι Μπαρχούμ.

    "Είναι μια ομιλία που απευθύνεται στο συναίσθημα και είναι γεμάτη αβρότητες, πράγμα που μας κάνει να πιστέψουμε πως είχε στόχο να εξωραΐσει την εικόνα της Αμερικής στον κόσμο", προσέθεσε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 4 June 2009 - 12:30:33 UTC