Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-06-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εξελίξεις στη Siemens

  • [01] Εξελίξεις στη Siemens

    Ενώπιον του ανακριτή βρέθηκαν σήμερα οι κατηγορούμενοι Ηλίας Γεωργίου, πρώην στέλεχος της Siemens και Γιώργος Σκαρπέλης, πρώην στέλεχος του ΟΤΕ, κρατούμενοι μετά από ένταλμα που εκδόθηκε σε βάρος τους, που καλούνται να λογοδοτήσουν για τις κατηγορίες της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

    Οι συνήγοροί τους αρνήθηκαν να παρασταθούν στην απολογία των εντολέων τους, καθώς αναμένουν την κρίση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, σε αίτηση εξαίρεσης σε βάρος του ανακριτή που υπέβαλαν νωρίτερα.

    Οι κ.κ. Δημ. Τσοβόλας, Γιάννης Ματζουράνης (συνήγοροι του κ. Σκαρπέλη) και Αγγελος Πάρσαλης (συνήγορος του κ. Γεωργίου) εξέφρασαν εντονότατη διαμαρτυρία στον ανακριτή, όταν ενημερώθηκαν ότι σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος χρησιμοποίησε τον όρο "προφυλακισμένος" για τους εντολείς τους.

    Οι τρεις δικηγόροι προέβησαν στις ακόλουθες δηλώσεις:

    Γιάννης Ματζουράνης: "Οπως προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σήμερα εκτελέστηκε ένα συμβόλαιο προσωρινής κράτησης ως άλλοθι μιας ανάκρισης που, πάση θυσία μέχρι τις Ευρωεκλογές, πρέπει να κρατήσει εφτασφράγιστα μυστικά έγγραφα που θα προκαλέσουν σεισμικές δονήσεις".

    Δημήτρης Τσοβόλας: "Δεν δόθηκε κανένα έγγραφο και σήμερα από τον ανακριτή. Και παρ΄ ότι κατατέθηκε αίτηση εξαίρεσης και ο νόμος προβλέπει ότι πρέπει να σταματήσει η διαδικασία, ο ανακριτής προχωρά μόνος του σε απολογία κατηγορουμένων. Η κυβέρνηση βρίσκεται πίσω από τον ανακριτή. Φοβάται κάτι πολύ σοβαρό. Ούτε στα πιο απολυταρχικά καθεστώτα δεν συμβαίνουν αυτά. Να πω στον πρωθυπουργό: Αυτή είναι η ανεξάρτητη δικαιοσύνη; Δεν είναι αμερόληπτος ο δικαστής;".

    Αγγελος Πάρσαλης: "Σήμερα βιώνουμε μαύρες σελίδες για την ελληνική δικαιοσύνη. Ο συγκεκριμένος δικαστής παραβίασε ασύστολα όλες τις διατάξεις και έριξε τη δικαιοσύνη χρόνια πίσω. Ο αντεισαγγελέας Εφετών αρνήθηκε να κάνει δεκτή έφεση κατά των βουλευμάτων (σ.σ. που ενέκριναν τη χορήγηση της δικογραφίας στους κατηγορούμενους) είναι η έκτη φορά που εισαγγελικός λειτουργός αρνείται να συμπράξει σε ανομήματα".

    Εντονη δυσφορία αισθάνθηκε την ώρα που βρισκόταν ενώπιον του ανακριτή κ. Νίκου Ζαγοριανού, ο κατηγορούμενος στην υπόθεση της Siemens, πρώην στέλεχος του ΟΤΕ κ. Γιώργος Σκαρπέλης, με αποτέλεσμα να διακοπεί η διαδικασία.

    Στα δικαστήρια της Ευελπίδων έφθασε ασθενοφόρο που παρέλαβε τον κ. Σκαρπέλη, καθώς, σύμφωνα με τους δικηγόρους του, έχει πρόβλημα και εμφάνισε υψηλή πίεση.

    Στο μεταξύ, προφυλακίστηκαν μετά την απολογία τους στον ανακριτή η σύζυγος και η μια κόρη του Χρήστου Καραβέλα, ο οποίος καταζητείται από τις ελληνικές αρχές. Στις άλλες δυο κόρες του, επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι, καταβολή εγγύησης 1 εκατομμυρίου ευρώ, για την κάθε μια, εμφάνιση τους στο αστυνομικό τμήμα 3 φόρες το μήνα και απαγόρευση εξόδου από την χώρα.

    Τα μέλη της οικογενείας του Χρ.Καράβελα απολογήθηκαν χθες ενώπιον του 4ου ειδικού ανακριτή κ. Νίκου Ζαγοριανού.

    Σύμφωνα με το συνήγορό τους κ. Γιάννη Μαρκουλάκο, τα παιδιά αρνούνται οποιαδήποτε σχέση τους με την υπόθεση, υποστηρίζουν ότι δεν γνώριζαν για την ύπαρξη των επίμαχων λογαριασμών, καθώς ο ίδιος ο πατέρας τους υπέγραφε γι' αυτά και δεν έχουν κάνει ποτέ χρήση των λογαριασμών αυτών.

    Η σύζυγος και η δεύτερη κόρη του Χρήστου Καραβέλα συνελήφθησαν στο αεροδρόμιο, προερχόμενες από τη Ρόδο, προκειμένου να οδηγηθούν στον ανακριτή, μετά την έκδοση ενταλμάτων εναντίον τους.

    Η πρώτη κόρη συνελήφθη το βράδυ της Δευτέρας με την κατηγορία της συνέργειας σε νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η συλληφθείσα, από τις 8 Δεκεμβρίου του 2004 έως τις 14 Μαΐου του 2008, «δέχθηκε, στην κατοχή της, περιουσία, που προήλθε από εγκληματική δραστηριότητα του πατέρα της», ο οποίος είχε την ιδιότητα του γενικού οικονομικού διευθυντή τηλεπικοινωνιών της Siemens, από το 1996 έως και το 1998.

    Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι κατά το επίμαχο διάστημα μεταφέρθηκαν από τραπεζικό λογαριασμό του Χρ. Καραβέλα, στην Ελβετία, 418.000 ευρώ και 582.000 δολάρια ΗΠΑ, σε κοινούς λογαριασμούς πατέρα και κόρης, σε δύο ελληνικές τράπεζες.

    Υπενθυμίζεται, ότι ο ειδικός τέταρτος ανακριτής K. Ζαγοριανός εξέδωσε την προηγούμενη Παρασκευή διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον κ.Καραβέλα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 3 June 2009 - 14:30:19 UTC