Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-06-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ανάπτυξη με προστασία του περιβάλλοντος"
  • [02] "Η νέα πορεία μας χρειάζεται όλους"
  • [03] Η ατζέντα της ημέρας
  • [04] Συγκέντρωση στην Αθήνα
  • [05] "Κρυφή ατζέντα"
  • [06] "Στήριξη στον ΛΑΟΣ"

  • [01] "Ανάπτυξη με προστασία του περιβάλλοντος"

    Θέματα του Υπουργείου Περιβάλλοντος θα συζητηθούν στην Κυβερνητική Επιτροπή που συνεδριάζει, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, στις 12.00. Νωρίτερα, ο κ. Κ.Καραμανλής θα συναντηθεί με τον κ.Γ.Σουφλιά.Το βράδυ, θα μιλήσει σε συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη.

    Αισιοδοξία για την έκβαση της μάχης των ευρωεκλογών εκφράστηκε στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής εκλογικού αγώνα της ΝΔ, η οποία συνήλθε χθες υπό τον πρωθυπουργό, στα γραφεία της οδού Ρηγίλλης.

    Μετά τη συνεδρίαση ο Γραμματέας του κόμματος Λευτέρης Ζαγορίτης, δήλωσε ότι συζητήθηκε η επόμενη φάση της προεκλογικής εκστρατείας της ΝΔ, που κλιμακώνεται τόσο σε επικοινωνιακό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο ομιλιών, δραστηριοτήτων και κινητοποίησης.

    Πρόσθεσε ότι εκφράστηκε αισιοδοξία για το αποτέλεσμα και ανέφερε ότι η συμμετοχή στις εκλογές είναι εξαιρετικά σημαντική.

    Ο Λ. Ζαγορίτης είπε ακόμη ότι ο κομματικός μηχανισμός είναι σε πλήρη ανάπτυξη, ότι η συσπείρωση της ΝΔ αυξάνεται και το αποτέλεσμα θα είναι νικηφόρο.

    Η επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου Μαριέτα Γιαννάκου δήλωσε ότι υπάρχει κινητοποίηση και εκτίμησε ότι η αποχή θα είναι μικρότερη από όσο θα ήθελαν ορισμένοι. Είμαστε πολύ αισιόδοξοι, πρόσθεσε η κα Γιαννάκου, η συσπείρωση έχει αυξηθεί, υπάρχει μεγάλη συμμετοχή στις συγκεντρώσεις και εκτίμησε ακόμη ότι οι πολίτες θα συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία και θα δώσουν το "παρών".

    Η κα Γιαννάκου ρωτήθηκε για το εάν στη συνέντευξή του στον Alter ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αφήσει την ηγεσία του κόμματος, μετά από ήττα στις εθνικές εκλογές και απάντησε λέγοντας ότι ο κ. Καραμανλής δεν άφησε κανένα ενδεχόμενο αποχώρησης.

    Ερωτηθείσα για τη σύλληψη των παιδιών του κ. Χ. Καραβέλλα, η κ. Γιαννάκου είπε "δεν υπεισέρχομαι στα της δικαιοσύνης" και πρόσθεσε ότι η προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να σπιλώσει την κυβέρνηση με το θέμα της Siemens είναι λάθος και δεν είναι αλήθεια. "Το ΠΑΣΟΚ να κοιτάξει τον εαυτό του στον καθρέφτη", είπε.

    Η καλύτερη απόδειξη ότι ο προεκλογικός αγώνας πηγαίνει καλά είναι ότι το ΠΑΣΟΚ άρχισε τη λασπολογία και την παραπληροφόρηση, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος.

    Προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να δηλητηριάσει την πολιτική ζωή του τόπου καταλόγισε ο υπουργός Αμυνας Β. Μεϊμαράκης. Μέχρι χθες καταγραφόταν αύξηση της συσπείρωσης της ΝΔ, δήλωσε ο κ. Μεϊμαράκης και πρόσθεσε ότι "αυτό δημιούργησε πανικό στο ΠΑΣΟΚ που προσπαθεί να γυρίσει την ατζέντα σε θέματα που δηλητηριάζουν την πολιτική ζωή".

    Ομιλία Καραμανλή στο συνέδριο για την κλιματική αλλαγή

    H οικονομική κρίση, η επέκταση της φτώχειας, τα έντονα μεταναστευτικά ρεύματα, η ραγδαία περιβαλλοντική επιβάρυνση, η υπερθέρμανση του πλανήτη και η κλιματική αλλαγή είναι φαινόμενα πολύ συγγενικά και απαιτούν απαντήσεις βασισμένες στις ίδιες αρχές, τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στον χαιρετισμό του στο διεθνές συνέδριο "Η κλιματική αλλαγή ως πρόκληση για τις μελλοντικές γενιές", που διοργανώνουν το Ινστιτούτο TERI, η UNESCO και το Ίδρυμα για το παιδί και την οικογένεια.

    «Απαιτούν απαντήσεις που, αφενός θα έχουν το βλέμμα στις επόμενες γενιές και, αφετέρου, θα έχουν παγκόσμια συμμετοχή και εμβέλεια», επισήμανε, προσθέτοντας ότι απαιτείται συντονισμός, συνεργασία, συνένωση δυνάμεων, σε διεθνή κλίμακα. «Χρειάζεται, λοιπόν, σε παγκόσμιο επίπεδο, να σκεπτόμαστε και το μέλλον. Χρειάζεται πολιτική παρέμβαση. Χρειάζεται συντονισμένη κίνηση προς τα εμπρός», τόνισε.

    «Εάν δεν δράσουμε άμεσα, εάν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, εάν δεν εφαρμοστούν αναγκαίες πολιτικές, η εξέλιξη αυτή μπορεί, κάποια στιγμή, να είναι «μη αναστρέψιμη»», τόνισε. Είπε ακόμη ότι σε μια τέτοια εξέλιξη, η ανάπτυξη, για την οποία θυσιάζεται το περιβάλλον, είναι καταδικασμένη να ανακοπεί, να καταρρεύσει, να αποβεί τελικά καταστροφική. «Η ανάπτυξη σε βάρος της περιβαλλοντικής ποιότητας είναι, όχι μόνο προσωρινή και επικίνδυνη, αλλά και απόλυτα λανθασμένη», τόνισε και πρόσθεσε ότι η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι εμπόδιο ανάπτυξης, αλλά προϋπόθεση βιωσιμότητας και αειφορίας. «Δεν γίνεται με το σβήσιμο των μηχανών της ανάπτυξης. Σίγουρα, όμως, χωρίς προστασία του περιβάλλοντος, οι μηχανές, αργά ή γρήγορα, θα σβήσουν. Χρειάζεται, λοιπόν, να επενδύσουμε, σβ ολόκληρο τον Κόσμο, σε μια νέα Οικονομία με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον. Μια «καθαρή» οικονομία, σε όλους τους τομείς» είπε ο πρωθυπουργός.

    Αναφερόμενος στην Ελλάδα ο κ. Καραμανλής είπε ότι το Περιβάλλον, ο φυσικός πλούτος και η βιοποικιλότητα συνθέτουν ένα ανεκτίμητο κεφάλαιο. Τον πλούτο αυτό, τόνισε δεσμευόμαστε να τον διατηρήσουμε, να τον εμπλουτίσουμε και να τον αναδείξουμε ακόμη περισσότερο. «Δίλημμα μεταξύ ανάπτυξης και περιβάλλοντος δεν έχουμε». Επισήμανε και πρόσθεσε ότι από το 2004, η χώρα μας εφαρμόζει συγκροτημένη στρατηγική που συνδυάζει την ανάπτυξη με την προστασία του περιβάλλοντος.

    «Σκοπός είναι να βρεθούμε στην πρωτοπορία της Ευρώπης, βάζοντας και κερδίζοντας υψηλούς περιβαλλοντικούς στόχους», είπε τονίζοντας ότι «είμαστε ενεργοί συμμέτοχοι στην επιλογή της Ε.Ε. να ηγηθεί, σε παγκόσμιο επίπεδο, της προσπάθειας για την αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής».

    "Ακολουθούμε τον δρόμο της υπευθυνότητας"

    Η νίκη είναι ο στόχος της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου, ανέφερε ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στο ALTER και τον Νίκο Χατζηνικολάου. Υπογράμμισε ότι και την επομένη των ευρωεκλογών η κυβέρνηση θα κάνει τη δουλειά της, σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η μεταρρυθμιστική προσπάθεια και ο ίδιος έχει ως επείγουσα προτεραιότητα και εθνική ανάγκη την αντιμετώπιση της εθνικής κρίσης.

    "Αυτό είναι ένα χρέος, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει και πολιτικό κόστος, αλλά είμαι διατεθειμένος να το πάρω. Δίνουμε αγώνα, πάμε για τη νίκη, τα δίνω και θα τα δώσω όλα. Ασχέτως του αποτελέσματος, την άλλη μέρα κυβέρνηση και πρωθυπουργός κάνουν τη δουλειά που πρέπει να κάνουν στο επίπεδο της αντιμετώπισης των συνεπειών της κρίσης. Αυτός είναι ο δρόμος της υπευθυνότητας και αντιδιαστέλλεται με την ανευθυνότητα που δυστυχώς ακολουθούν κυρίως οι της αξιωματικής αντιπολίτευσης".

    Ο κ. Καραμανλής είπε ότι οι ευρωεκλογές έχουν ιδιαιτερότητες, αλλά το όποιο αποτέλεσμα πρέπει να εκτιμηθεί. Απαντώντας σε ερώτηση για νέους φόρους, είπε ότι θα γίνει επανεκτίμηση της κατάστασης τον Ιούνιο, σημειώνοντας ότι ο βασικός σχεδιασμός δεν είναι να μπουν καινούργιοι φόροι, γιατί μπορεί να σε σπρώξουν μια ώρα νωρίτερα στην ύφεση. "Εάν όμως η εικόνα είναι τέτοια που πρέπει να βάλουμε φόρους, ναι θα τους βάλουμε εάν χρειαστεί".

    Ωστόσο, υπογράμμισε ότι θα δοθεί βάρος στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και στις διαρθρωτικές αλλαγές, σημειώνοντας ότι σχεδόν κάθε μήνα ανατρέπονται όλες οι εκτιμήσεις, ακόμη και από διεθνείς οργανισμούς και την ΕΕ.

    Ο Πρωθυπουργός, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι δεν θα ακολουθήσει το παράδειγμα Σημίτη για να δώσει δαχτυλίδι μετά από μια ενδεχόμενη ήττα στις ευρωεκλογές με μεγάλη διαφορά, λέγοντας "δεν μοιάζουμε. Εγώ είμαι εδώ, στα 53 μου δεν είμαι έτοιμος για να συνταξιοδοτηθώ".

    Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο αποχώρησής του από την ηγεσία της ΝΔ, εάν ηττηθεί στις εθνικές εκλογές και τα σενάρια που γράφονται, ο κ. Καραμανλής είπε "δεν ασχολούμαι με σενάρια. Από νέος παλεύω για τις ιδέες που μοιράζομαι με πολλούς άλλους. Αυτό κάνω και αυτό θα συνεχίσω να κάνω. Πρόθεσή μου δεν είναι να φύγω. Είναι να συνεχίσω να είμαι πάντα στην πρώτη γραμμή, αλλά βεβαίως αυτό εξαρτάται από πολλούς άλλους παράγοντες, ο κυριότερος των οποίων είναι να σε θέλουν και οι άλλοι".

    Ο κ. Καραμανλής αναγνώρισε ότι πολλοί πολίτες έχουν ερωτηματικά για την αποτελεσματικότητα του γενικότερου συστήματος, με αφορμή σκανδαλώδεις υποθέσεις, αλλά σημείωσε ότι "όσο και αν υπάρχει η απαίτηση να υπάρχουν άμεσες κινήσεις, οφείλουμε πριν από όλα να εμπιστευόμαστε τη δικαιοσύνη. Μπορεί να αργεί, αλλά τελικά την κάνει τη δουλειά της και την κάνει σωστά".

    Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη για αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ενώ σε ό,τι αφορά τη διαφυγή στο εξωτερικό υπόπτων για την υπόθεση Siemens και τις καθυστερήσεις που υπήρξαν στην υπόθεση Καραβέλα μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών και Δικαιοσύνης, ο κ. Καραμανλής είπε ότι γίνεται έρευνα αν καθυστέρησαν συγκεκριμένοι υπηρεσιακοί παράγοντες, αλλά υπογράμμισε ότι είναι αστείο και κωμικό να λέγεται ότι μία κυβέρνηση ή ο οποιοσδήποτε υπουργός ζήτησε από τις υπηρεσίες του να καθυστερήσουν για να προλάβει ο περί ου ο λόγος να φύγει από τη χώρα.

    Η υπόθεση αυτή, πρόσθεσε αφορά τις κυβερνήσεις του χθες, καθώς εκείνη την περίοδο έγιναν οι μεγάλες συμβάσεις του ΟΤΕ, οι προγραμματικές συμφωνίες με τεράστιο αντικείμενο και αδιαφανείς διαδικασίες. Η Νέα Δημοκρατία, υπογράμμισε, δεν έχει πάρει ούτε χορηγία, ούτε χρηματοδότηση, ενώ δήλωσε ότι διαψεύστηκαν και από το γραμματέα του κόμματος και από τον επίτιμο πρόεδρο, αλλά και από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τα περί εγγράφου για ροή είκοσι εκατομμυρίων μάρκων από τη Siemens στη Mayo και στο ταμείο της Νέας Δημοκρατίας.

    Μίλησε για πολιτικές μεθοδεύσεις λόγω πανικού από την αξιωματική αντιπολίτευση, υπενθυμίζοντας προσωπικές επιθέσεις που δέχθηκε ο ίδιος για την οικογένειά του και τη σύζυγό του, ή και τα δημοσιεύματα που εμφάνιζαν τον κ. Μητσοτάκη ως συνεργάτη των Ναζί. Ανέφερε, ακόμη, ότι υπήρξε χρηματοδότηση του ΠΑΣΟΚ επί Τσουκάτου και επανέλαβε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έχει σχέση ούτε σήμερα, ούτε είχε στο διάστημα αυτό.

    Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι έκλεισε τη Βουλή για να παραγραφούν οι υποθέσεις, επανέλαβε ότι καμία υπόθεση δεν έμεινε εκκρεμής και ερευνήθηκαν όλες από τη Βουλή, ενώ σε ό,τι αφορά τη Siemens, όπως είπε, δεν υπάρχει από πουθενά, ούτε έμμεση αναφορά, σε πολιτικά πρόσωπα. "Δεν με ενδιαφέρει κανένα αξίωμα, ούτε το πολιτικό κόστος, εάν πίστευα ότι υπάρχει κάπου ψαχνό και με δική μου πρωτοβουλία επιχειρείται συγκάλυψη. Δεν το συζητώ ότι θα μπορούσαμε να επιχειρήσουμε κουκούλωμα της οποιασδήποτε υπόθεσης".

    Αναφερόμενος στην υπόθεση Παυλίδη, ο κ. Καραμανλής είπε ότι "κανείς πρέπει να λαμβάνει υπόψη του όλα τα δεδομένα μιας συγκεκριμένης περιόδου και μιας συγκεκριμένης κατάστασης" και πρόσθεσε ότι ο ίδιος πιστεύει την αρχή του "σεμνά και ταπεινά", γιατί έτσι ανατράφηκε, ενώ για όσους παραβιάζουν αυτή την αρχή, που έχει, όπως είπε, υποκειμενικά στοιχεία, σημείωσε "όλα είναι στοιχεία και παράμετροι που συνυπολογίζονται και συναξιολογούνται στις τελικές αποφάσεις για τα ψηφοδέλτια".

    Αναγνώρισε ότι η Νέα Δημοκρατία υπέστη πολιτική ζημιά από την υπόθεση του Βατοπαιδίου και εξηγώντας την έννοια της πολιτικής ευθύνης που ανέλαβε, είπε ότι σημαίνει ότι η κυβέρνηση είχε το θάρρος και την παλικαριά να αναγνωρίσει ότι κάτι δεν πήγε καλά στη διαχείριση και ότι πρόκειται για μια σοβαρή υπόθεση που δεν μας κατηγορούν αδίκως. Τόνισε και πάλι ότι δεν προέκυψε κανένα, ούτε καν ενδεικτικό στοιχείο, για ποινική ευθύνη οποιοδήποτε πολιτικού προσώπου. "Εάν ήμουν πεπεισμένος ότι υπάρχει έστω σοβαρή υπόνοια ποινικής ευθύνης, δεν θα προστάτευα ούτε θα κάλυπτα ποτέ κανένα", είπε χαρακτηριστικά.

    Απέρριψε τα σενάρια περί πρότασης της Νέας Δημοκρατίας για την Προεδρία της Δημοκρατίας στον κ. Σημίτη, λέγοντας "έχουμε καλό Πρόεδρο, συνεργαζόμαστε καλά, είναι αγαπητός στον ελληνικό λαό και δεν υπάρχει λόγος κανένας να κάνει τέτοια σενάρια".

    Ο κ. Καραμανλής δήλωσε για μια ακόμη φορά ότι θεωρεί έντιμο άνθρωπο τον κ. Παπανδρέου, αλλά τον κατηγόρησε ότι κάνει λάθος πολιτικές και δεν συνεισφέρει καθόλου στην αντιμετώπιση των μεγάλων θεμάτων του τόπου. Τον κατηγόρησε ακόμα ότι λέει "όχι σε όλα" και ανέφερε ως παράδειγμα την άρνησή του στη συνταγματική αναθεώρηση. Αναγνώρισε, πάντως, ότι υπάρχουν φαινόμενα διαφθοράς, σημειώνοντας όμως ότι όλα πηγαίνουν στη δικαιοσύνη. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι για την υπόθεση των ομολόγων άνθρωποι παραπέμπονται και θα λογοδοτήσουν.

    Σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις, ο κ. Καραμανλής είπε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό, να εκσυγχρονιστεί το καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών και να προχωρήσει ύστερα από διάλογο η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων. Αν κάνουμε, πρόσθεσε, μια σοβαρή αυτοκριτική, είναι ότι θα έπρεπε να βάλουμε ακόμη μεγαλύτερες ταχύτητες στις μεταρρυθμίσεις. Και πρόσθεσε "αλλά με ποια συμπαράσταση από το οποιοδήποτε κόμμα της αντιπολίτευσης;".

    Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν αυστηρότερες οι διατάξεις για το άσυλο, εάν δεν μπορεί να εφαρμοστεί ο νόμος, είπε ότι θα προχωρήσει η ταυτοποίηση των καρτοκινητών με τον χρήστη και πως θα είναι επιβαρυντικό στοιχείο η χρήση κουκούλας.

    Για τη λαθρομετανάστευση, ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση επιμένει να υπάρξει ευρωπαϊκή ακτοφυλακή και πως η ΕΕ αποφάσισε να πιέσει τις χώρες από τις οποίες ξεκινούν ή περνούν οι λαθρομετανάστες να υπογράψουν συμφωνίες επανεισδοχής. Από τη μια θέλουμε μια κοινωνία ανεκτική, ανθρώπινη, που δεν κυνηγάει κάποιους απλώς και μόνο γιατί δεν είναι Έλληνες πολίτες και ψάχνουν να βρουν ένα κομμάτι ψωμί, αλλά από την άλλη πλευρά να μην παρουσιάζονται φαινόμενα που να δημιουργούν την αίσθηση της ανασφάλειας στον πολίτη.

    Για το θέμα των Σκοπίων, είπε ότι πιστεύει ότι έχει τιμήσει το δάκρυ του Κωνσταντίνου Καραμανλή και ότι αποτελεί επιτυχία το γεγονός ότι σε επίπεδο ΝΑΤΟ και ΕΕ συμφωνήθηκε ως όρος να υπάρξει κοινά αποδεκτή ονομασία και καλές γειτονικές σχέσεις για την παραπέρα προώθηση της ΠΓΔΜ στους ευρωπαϊκούς και βορειοατλαντικούς θεσμούς. Μιλούμε για σύνθετη ονομασία που θα κάνει σαφώς διακριτή την ελληνική Μακεδονία και θα ισχύει αυτό το όνομα έναντι όλων.

    Τέλος, σε ό,τι αφορά την εκ περιτροπής διοίκηση του στρατηγείου της Λάρισας από Ελληνα και Τούρκο αξιωματικό, σημείωσε ότι πρόκειται για συζήτηση που γίνεται εδώ και χρόνια πριν από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, πως η απόφαση σχετίζεται με την αναδιάταξη της Συμμαχίας, πως καταργήθηκε το Αρχηγείο επί τουρκικού εδάφους στο Εσκί Σεχίρ και ότι δεν έχει καμία σχέση με τις δραστηριότητες και τη διάταξη των εθνικών δυνάμεων συμπεριλαμβανομένων και των αεροπορικών.

    [02] "Η νέα πορεία μας χρειάζεται όλους"

    O Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα μιλήσει, στις 11.00 π.μ., στο Διεθνές Συνέδριο με θέμα: «Οι κλιματικές αλλαγές και οι προκλήσεις για τις μελλοντικές γενιές». Στη συνέχεια, θα συναντηθεί με εκπροσώπους Ομογενών Βορειοηπειρωτών, στους οποίους και θα απευθύνει χαιρετισμό.

    "Στις 7 Ιουνίου θα νικήσουμε γιατί η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ είναι ψήφος ελπίδας" τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη.

    Στις 7 Ιουνίου, τόνισε, δίνουμε ψήφο ελπίδας και εμπιστοσύνης στο ΠΑΣΟΚ και στις πολιτικές που μπορούν να μας οδηγήσουν στο μέλλον και πρόσθεσε ότι με τη νίκη του ΠΑΣΟΚ ανοίγει ο δρόμος για την αυτοδυναμία στις εθνικές εκλογές. Την Κυριακή, τόνισε ο κ. Παπανδρέου δίνουμε μια μεγάλη μάχη και έχουμε απέναντί μας όλες τις δυνάμεις του κατεστημένου και τα συμφέροντα που δεν αντέχουν ένα κράτος δικαίου. Δεν αντέχουν, πρόσθεσε, το ΠΑΣΟΚ να μιλάει για πράγματα που πρέπει να αλλάξουν, για τη δύναμη του Έλληνα και της Ελληνίδας. Γι' αυτό καλλιεργούν την αντίληψη ότι όλοι ίδιοι είναι. Γιατί χωρίς επιλογές ο πολίτης παραδίδεται.

    Ο μόνος φόβος τους, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, είναι το ΠΑΣΟΚ γιατί μόνο αυτό δίνει σήμερα μια άλλη λύση για τη διακυβέρνηση της χώρας, για μια κυβέρνηση αξιόπιστη, δυναμική και προοδευτική, με βούληση να χαράξει μια νέα πορεία.

    Η νίκη της 7ης Ιουνίου, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θα είναι νίκη εκείνων που αδικήθηκαν, αγνοήθηκαν και περιφρονήθηκαν από την πολιτική της δεξιάς, που τους έβαλε στο περιθώριο της κοινωνίας. Θα είναι νίκη των πολλών και γι' αυτό δεν πρέπει να πάει ούτε μία ψήφος χαμένη. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές τονίζοντας ότι την Κυριακή δεν πρέπει να λείψει κανένας, γιατί "η νέα πορεία μας χρειάζεται όλους".

    Η ψήφος στη Νέα Δημοκρατία, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, θα σήμαινε ψήφο σε αυτούς που βύθισαν την Ελλάδα στην κρίση, σε αυτούς που επενδύουν στο ψέμα, στην πόλωση και στη συκοφαντία.

    Ο κ. Παπανδρέου προκάλεσε για μία ακόμη φορά τον κ. Καραμανλή να μιλήσει "για μία φορά με ειλικρίνεια" και να πει ποιούς νέους φόρους ετοιμάζεται να επιβάλλει μετά τις ευρωεκλογές και με πόσα νέα βάρη θα φορτώσει τη μέση ελληνική οικογένεια.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε εξάλλου την κυβέρνηση ότι αδιαφόρησε για τη Θεσσαλονίκη και τη βόρεια Ελλάδα. Εκμεταλλεύτηκαν, είπε, την εμπιστοσύνη του βορειοελλαδίτη για να κερδίσουν τις εκλογές και μετά τους πρόδωσαν με τον χειρότερο τρόπο. Αυτός ο τόπος, πρόσθεσε, γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλη γωνιά της Ελλάδας ότι στη Νέα Δημοκρατία υπόσχονται τα πάντα σε όλους και μετά χαρίζουν τα πάντα σε λίγους, σε φίλους, σε κουμπάρους και κολλητούς. Και τώρα, τόνισε, έρχονται και εγκαινιάζουν τα έργα που φέρουν την υπογραφή του ΠΑΣΟΚ όπως η Εγνατία οδός. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απευθύνθηκε και πάλι στους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι όπως είπε, ένιωσαν προδομένοι από τις πολιτικές της κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι ο αγώνας του ΠΑΣΟΚ είναι και δικός τους αγώνας. Είναι ο αγώνας για να απαλλαγούμε από την βαρβαρότητα που ζούμε σήμερα. Και αυτό πρόσθεσε είναι το γενικό προσκλητήριο της δημοκρατίας.

    Το μεσημέρι της Τρίτης, ο κ. Παπανδρέου επισκέφθηκε τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας, απ' όπου ξεκαθάρισε για ακόμη μια φορά τη θέση του ΠΑΣΟΚ για το ζήτημα της ΠΓΔΜ τόσο αναφορικά με τις διμερείς σχέσεις όσο και με την προοπτική ένταξης της γειτονικής χώρας στην ΕΕ.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ''οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους'' και πρόσθεσε, ότι θέλουμε την ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά το δρόμο τους προς την Ευρώπη θα ανοίξει η αμοιβαία αποδεκτή λύση, η οποία ταυτόχρονα θα αποκαταστήσει και τις σχέσεις Αθήνας - Σκοπίων. Και απέκλεισε με κατηγορηματικό τρόπο οποιαδήποτε λύση διπλής ονομασίας.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για ολιγωρία της ελληνικής κυβέρνησης και δήλωσε ότι, το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση θα αναλάβει πρωτοβουλίες για το θέμα αυτό στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Επίσης ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει χαράξει μια κόκκινη γραμμή στο ζήτημα των Σκοπίων, η οποία έχει γίνει εθνική γραμμή.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στην υποψηφιότητα για την Ευρωβουλή της Χρυσούλας Παλιαδέλλη - Σαατσόγλου, η οποία είχε πάρει μέρος στις ανασκαφές της Βεργίνας, ως βοηθός του καθηγητή Μανώλη Ανδρόνικου.

    Η επιλογή της τόνισε ο κ. Παπανδρέου, δεν είναι τυχαία και επελέγη για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα και τη Μακεδονία, καθώς και τον πολιτισμό μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο κ. Παπανδρέου υπέγραψε στο βιβλίο των επισκεπτών, ενώ του επεδείχθη το τελευταίο χρυσό στεφάνι που βρέθηκε στην περιοχή.

    [03] Η ατζέντα της ημέρας

  • Διεθνές συνέδριο με θέμα "Η κλιματική αλλαγή ως πρόκληση για τις μελλοντικές γενιές" (09:00:00, Αθήνα/Μέγαρο Μουσικής). 11:00 Ομιλία Γ. Α. Παπανδρέου

  • Εγκαίνια του Λιμανιού του Πλαταμώνα από τον υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης Κωνσταντίνο Μαρκόπουλο (11:00:00, Πλαταμώνας)

  • Συνάντηση Κ. Καραμανλή με υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά (11:00:00, Αθήνα/Μέγαρο Μαξίμου)

  • Συγκέντρωση διαμαρτυρίας εργαζομένων στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά (11:00:00, Αθήνα/Υπ. Ανάπτυξης)

  • ΕΟΕ-Συνέντευξη προέδρου ΕΟΕ Σπύρου Καπράλου (12:00:00, Μαρούσι). Απολογισμός και στόχοι τετραετίας 2009-2012.

  • Συνέντευξη Τύπου για τον απολογισμό της 6ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης οργανώνουν το ΕΚΕΒΙ, η HELEXPO ΑΕ και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών-Βιβλιοπωλών (12:00:00, Αθήνα/Αθ. Διάκου 4-αίθουσα ΕΚΕΒΙ)

  • Συνέντευξη Τύπου της Ελληνικής Επιστημονικής Ενωσης Αιολικής Ενέργειας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Ανέμου (15 Ιουνίου) (12:00:00, Αθήνα/αίθουσα ΤΕΕ-Καρ. Σερβίας 4). Εχουν κληθεί να μιλήσουν ο Σταύρος Δήμας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Σπύρος Κουβέλης και υποψήφιοι ευρωβουλευτές

  • Συνεδρίαση υπό τον Κ. Καραμανλή της Κυβερνητικής Επιτροπής για θέματα ΥΠΕΧΩΔΕ (12:00:00, Αθήνα/Μεγαρο Μαξίμου)

  • Συνέντευξη Τύπου δημάρχου Καβάλας, Κ. Σιμιτσή, δημάρχου Φιλίππων, Λ. Τσαταλμπασίδη, προέδρου του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας, Θ. Βαβαλέσκου και καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ, Θ. Γκόνη, για την επίσημη παρουσίαση του προγράμματος εκδηλώσεων του 52ου Φεστιβάλ (12:30:00, Αθήνα/ΙΑΝΟΣ)

  • Ενημερωτική ημερίδα για την ανακύκλωση και τον ενεργειακό σχεδιασμό των κτιρίων στο Πολιτιστικό Κέντρο Ευόσμου (19:00:00, Θεσσαλονίκη/Εύοσμος ). Σημείωση: Τις εργασίες της ημερίδας θα ανοίξει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου ΟΤΑ Μείζονος Θεσ/νίκης κ. Ιωάννης Ζουρνάς, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα: "Διαχείριση Αστικών Απορριμμάτων- Ανακύκλωση"

  • Ομιλία Αντώνη Σαμαρά, σε εκδήλωση της Νομαρχιακής Διοικούσας Επιτροπής Ν.Δ. Αν. Αττικής, με θέμα «Ευρωεκλογές 2009» (19:30:00, Αθήνα/Μουσ. Βορρέ)

  • Ομιλία Κ. Καραμανλή στην πλατεία Αριστοτέλους (20:00:00, Θεσσαλονίκη/πλατεία Αριστοτέλους)

  • Το ΚΚΕ πραγματοποιεί μεγάλη ανοιχτή προεκλογική συγκέντρωση στην Αθήνα, Στην εκδήλωση θα μιλήσουν η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ (20:30:00, Αθήνα/Πεδίον του Άρεως)

    Η ατζέντα της ημέρας

  • Μπάσκετ-Α1 Ανδρών (Πλέι Οφ, 5ος «Μικρός Τελικός»): Άρης-Μαρούσι - 17:00:00, Αλεξάνδρειο

  • Υδατοσφαίριση-Α2 ανδρών (21η ημέρα) - 17:00:00, Καλαμάκι-ΟΥΚ Βόλου

    Λάρισα-ΝΟ Σύρου

    Ιωνικός Νικ.-Γλυφάδα

    Περιστέρι-Νηρέας Χαλ.

    Κέρκυρα-Ηλυσιακός

    Ποσειδών Ιλ.-ΟΦΗ

    [04] Συγκέντρωση στην Αθήνα

    Στο Πεδίον του Αρεως θα πραγματοποιηθεί το βράδυ η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ, στην Αθήνα. Στη συγκέντρωση θα μιλήσουν η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ και επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΚΚΕ. Θα χαιρετήσει η Ρόζα Ραμπιάις εκπρόσωπος του Πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

    Η κ.Αλέκα Παπαρήγα μιλώντας σε εργαζομένους στο Νοσοκομείο "Ευαγγελισμός" τόνισε ότι "στις 8 Ιουνίου πρέπει να υπάρχει σε όλη την Ευρώπη ένα μήνυμα αδιάλλακτης αντιπαράθεσης με την ΕΕ".

    "Δεν κρίνεται ούτε ο σοσιαλισμός, ούτε η αποδέσμευση. Εμείς βεβαίως συζητάμε και την αποδέσμευση και το σοσιαλισμό. Δεν κόβουμε την πολιτική μας σε κομματάκια. Αντιπολίτευση με όρους αντεπίθεσης. Όλα αυτά τα χρόνια δεν υποτιμήσαμε την άμυνα: το σύνθημα αντισταθείτε το χρησιμοποιήσαμε πολλά χρόνια και τώρα υπάρχει το θέμα της αντίστασης, αλλά ενταγμένο μέσα στην αντεπίθεση", επεσήμανε.

    Η Αλ. Παπαρήγα πρόσθεσε ότι "σήμερα η αντίσταση και η άμυνα πρέπει να είναι συνεπής, σε ριζική αντίθεση με τις κυρίαρχες πολιτικές και κυρίως για να τρομάξεις, να φοβίσεις και να βάλεις κάποιο φρένο πρέπει να αντεπιτεθείς. Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση. Ποιος μπορεί να αντεπιτεθεί; Το κόμμα που έχει προβλέψει, που δεν ήρθε εκ των υστέρων να καταγράψει τις συνέπειες, το κόμμα εκείνο που δεν περιορίζεται να κάνει αντιπολίτευση στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ αλλά κάνει αντιπολίτευση και στην ΕΕ, το κόμμα εκείνο που βάζει στο στόχο του την πάλη και κατά της νόμιμης κλοπής των εργαζομένων, της νομιμοποιημένης κλοπής του μόχθου των εργαζομένων και πάνω εκεί βεβαίως υπάρχει και η παράνομη κλοπή. Η νόμιμη κλοπή είναι ό,τι αποφασίζεται όλα αυτά τα χρόνια".

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επεσήμανε ότι "αν στις 8 του μήνα τα δύο κόμματα έχουν χάσει, όχι μόνο την εκλογική τους δύναμη, είναι εύκολο να την χάσουν και να την ανακτήσουν στη συνέχεια, ή να την διαχειριστούν μέσω άλλων μικρότερων κομμάτων, να χάσουν την εκλογική, αλλά και την πολιτική τους δύναμη. Δεν σημαίνει ότι όποιος ψηφίσει το ΚΚΕ συμφωνεί μαζί μας εφόλης της ύλης. Αλλά η ψήφος στο ΚΚΕ θα μετατραπεί και σε πολιτικό πλήγμα σε αυτά τα κόμματα, θα συμβάλλει στην ανασύνταξη του κινήματος".

    Η Αλ. Παπαρήγα αναφερθείσα στο διακύβευμα των ευρωκλογών σημείωσε:

    "Τι μήνυμα άρα και τι διακύβευμα υπάρχει; Θα βγει στην Ελλάδα ένα ισχυρό λαϊκό μήνυμα που θα λέει: Κύριοι, μας είπατε ψέμματα για την ΕΕ και από τη στιγμή που η ζωή πάει χειρότερα σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα, δεν μπορεί να είναι ανεύθυνη η ΕΕ. Ευθύνεστε για τα ψέμματα που μας είπατε, για το πώς διαχειριστήκατε όλα τα ζητήματα και ευθύνεστε βεβαίως για το ότι εξειδικεύετε την ευρωπαϊκή πολιτική στην Ελλάδα. Άρα πρέπει να τιμωρηθείτε. Και εμείς θεωρούμε ότι η τιμωρία περνάει μόνο μέσα από το ΚΚΕ. Γιατί εμείς έχουμε την ουσιαστική ριζική αντίθεση στην ΕΕ, άρα μπορούμε να αποτελέσουμε και τη δύναμη της πραγματικής και συνεπούς και αδιάλλακτης αντιπολίτευσης".

    [05] "Κρυφή ατζέντα"

    Τη Μυτιλήνη επισκέπτεται σήμερα ο κ.Αλ.Τσίπρας. Το βράδυ, θα μιλήσει σε ανοιχτή προεκλογική συγκέντρωση.

    Πρόσκληση προς τους οπαδούς του ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και τους Οικολόγους -Πράσινους, με στόχο τη δημιουργία ενός νέου ισχυρού αριστερού πόλου που θα ενώνει τις δυνάμεις της Αριστεράς και της Οικολογίας για την ανατροπή του πολιτικού σκηνικού απηύθυνε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Τσίπρας, μιλώντας στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ εξέφρασε την αισιοδοξία του για το εκλογική αποτέλεσμα και την επίτευξη του στόχου του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάδειξή του σε τρίτη δύναμη στις ευρωεκλογές , ενώ είπε ότι η συγκέντρωση στέλνει ένα μήνυμα ενότητας και ανατροπής.

    Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για επιθέσεις που δέχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ όλο το προηγούμενο διάστημα, άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση και στο ΠΑΣΟΚ και εκτίμησε ότι "την Κυριακή τελειώνουν τα ψέματα", γιατί "όλοι όσοι με νύχια και με δόντια αγωνίστηκαν να περιορίσουν την ελπίδα της ελληνικής κοινωνίας για την υπέρβαση του σημερινού μίζερου και γερασμένου πολιτικού σκηνικού. Όλοι όσοι με νύχια και δόντια πολέμησαν να αναστηλώσουν τα ερείπια και ανακόψουν την Άνοιξη της ελπίδας, την Άνοιξη μιας νέας ενωτικής αριστεράς που θα αλλάξει τα πράγματα, θα υποστούν μια ακόμη διάψευση".

    Για την πολιτική που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ από τις εκλογές του 2007 μέχρι σήμερα ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε τη θέση του ότι το κόμμα του ήταν "η μοναδική αντιπολίτευση στη βουλή, στους δρόμους και τις ιδέες". Ο κ. Τσίπρας υπερασπίστηκε και την οικολογική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι "για μας, η οικολογία δεν είναι επίδειξη ευαισθησίας. Ούτε μεγάλα λόγια που ακούγονται ευχάριστα πριν τις εκλογές χωρίς, όμως, να πραγματοποιούνται ποτέ. Εμείς τα οικολογικά μας παράσημα δεν τα κερδίζουμε στα τηλεοπτικά στούντιο αλλά στους αγώνες και στις συγκρούσεις".

    Στην εκτενή αναφορά του στην κυβερνητική πολιτική και στις θέσεις των άλλων κομμάτων ο πρόεδρος του ΣΥΝ επέκρινε έντονα την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για την οικονομική πολιτική, τη στάση του σε υποθέσεις σκανδάλων και προέβλεψε ότι "την μεγάλη επίθεση συνέπειας και υπευθυνότητας, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, μας την ετοιμάζει για την Δευτέρα. Με τα μέτρα για το ασφαλιστικό. Για την κατάργηση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων. Για τον περιορισμό των κοινωνικών δαπανών". Γι αυτό, ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τους ψηφοφόρους την Κυριακή, "να στείλουν από τις κάλπες ένα ισχυρό μήνυμα αποδοκιμασίας".

    Στην κριτική του προς το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ο πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε ότι "η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν έχει τίποτα συγκεκριμένο να πει, παρά μονάχα ωραίες ατάκες και συνθήματα" και απευθυνόμενος στον κ. Γ. Παπανδρέου είπε: "Κύριε Παπανδρέου, μακάρι να μη χρωστάτε σε κανένα, όπως μας λέτε, αλλά σίγουρα χρωστάτε μια απάντηση στον Ελληνικό λαό για τις επιλογές που προωθήσατε ως κυβέρνηση και που ακόμη και σήμερα αρνείστε να αναθεωρήσετε".

    Στο σημείο αυτό ο κ. Τσίπρας ανέπτυξε την πρόσκλησή του για τη δημιουργία ενός νέου αριστερού πόλου.

    Κατ΄αρχήν απευθύνθηκε στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, "που βλέπει τις προσδοκίες του να μειώνονται" και τους κάλεσε να έρθουν στον ΣΥΡΙΖΑ "για να φτιάξουμε έναν καινούριο αριστερό πόλο. Για να αλλάξουμε όλοι μαζί το πολιτικό τοπίο".

    Απευθυνόμενος στο ΚΚΕ είπε ότι "ξέρουμε ότι η ηγεσία του Περισσού αυτή τη στιγμή δεν επιθυμεί την ενότητα δράσης. Ξέρουμε όμως επίσης ότι αυτή η στρατηγική δεν αντιστοιχεί πια με τις ενωτικές διαθέσεις, που ωριμάζουν ολοένα και περισσότερο στην βάση και στον κόσμο του ΚΚΕ. Ξέρουμε όμως επίσης ότι οι χιλιάδες περήφανοι κομμουνιστές και αριστεροί σε ολόκληρη τη χώρα ότι δεν είναι ώρα για εμφύλιους στην αριστερά. Είναι η ώρα για ενότητα των εργαζόμενων στους αγώνες".

    Μιλώντας στη συνέχεια για τους Οικολόγους -Πράσινούς είπε απέναντι στη δυναμική τους "δεν αντιδρούμε ούτε με συμπλέγματα, ούτε με μίζερους ανταγωνισμούς. Ξέρουμε ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν επιλέξει να συγκεντρώσουν ψήφους χαλαρής διαμαρτυρίας. Ξέρουμε όμως παράλληλα ότι αν υπάρξει ενδιαφέρον στους πολίτες για την οικολογία αυτό αργά ή γρήγορα θα είναι κέρδος για μας, για την οικολογική αριστερά της πράξης και των αγώνων". Παρ΄όλα αυτά, πρόσθεσε , αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες και τους αντικειμενικούς προεκλογικούς ανταγωνισμούς, αλλά επιμένουμε να απευθυνόμαστε και στους δύο. Γιατί θεωρούμε ότι όλα αυτά μπορούν να ξεπεραστούν μπροστά στην πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα λέει ότι μόνος δρόμος για την ανατροπή του σημερινού σκηνικού, για μια νέα μεταπολίτευση, είναι η συγκρότηση ενός νέου ισχυρού αριστερού πόλου. Ενός πόλου που θα συσπειρώνει όλες τις δυνάμεις της αριστεράς και της οικολογίας.

    Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζοντας ότι "έχει μεγάλη σημασία να δώσουμε στον κόσμο να καταλάβει, ότι η αποφασιστική ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ταυτόχρονα ενίσχυση της προοπτικής της ενότητας των δυνάμεων της αριστεράς, της οικολογίας και του ευρύτερου σοσιαλιστικού χώρου. Είναι κρίσιμη λοιπόν η εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής. Αν η Νέα Δημοκρατία καταγράψει ένα τόσο χαμηλό ποσοστό, όσο διαφαίνεται, πώς θα μπορέσει τη Δευτέρα, να προωθήσει τα μέτρα που χει κρυμμένα στο συρτάρι του ο κος Παπαθανασίου, έχοντας όλη τη κοινωνία απέναντι; Αν το ΠΑΣΟΚ αποδυναμωθεί και καταγράψει ένα ποσοστό μικρότερο από το αντίστοιχο των προηγούμενων εκλογών, πως θα μπορεί με την ίδια αλαζονεία να μιλά για αυτοδυναμία και να αποφεύγει να πάρει σαφή θέση στις προγραμματικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ".

    Προς τους συγκεντρωμένους απηύθυναν χαιρετισμό ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Δ. Παπαδημούλης και ο συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Θεωνάς.

    Ο κ. Παπαδημούλης τόνισε ότι βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να πάει ο ΣΥΡΙΖΑ όσο πιο ψηλά γίνεται και πρόσθεσε ότι αυτές τις λίγες ημέρες, έως την Κυριακή, κρίνονται πολλά, για ένα μεγάλο ποσοστό συμπολιτών μας, που στέκουν ακόμη απογοητευμένοι, σκεπτικοί και αναποφάσιστοι.

    Ο κ. Θεωνάς στον χαιρετισμό του εκτίμησε οι εκλογές της Κυριακής και τα αποτελέσματά τους, θα επηρεάσουν, σε καθοριστικό βαθμό, τις εξελίξεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη, γιατί "με την αποδυνάμωση του δικομματισμού, την ενίσχυση της ενωτικής προοπτικής μέσα στην Αριστερά και τα κινήματα, με την ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ, θα δώσει νέα δυναμική στους αγώνες".

    Συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Για την ύπαρξη "κρυφής ατζέντας", την οποία οι πολίτες και ιδιαίτερα η νέα γενιά θα πληροφορηθούν στις 8 Ιουνίου κατηγορεί την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ τονίζει ότι τα νέα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση θα είναι υπέρ των λίγων και των τραπεζών, ενώ απαντώντας στο ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εθνικών εκλογών, ο κ. Τσίπρας εκτιμά ότι η προσφυγή στις κάλπες είναι αναπόφευκτη γιατί τις εκλογές θα τις προκαλέσει ο κόσμος και ειδικότερα οι εργαζόμενοι, ενώ παραδέχεται ότι και στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ζήτημα συσπείρωσης και καταγγέλλει τις επιθέσεις που δέχεται το κόμμα του.

    Ο κ. Τσίπρας υπερασπίζεται τον οικολογικό χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι είναι η μόνη πολιτική δύναμη που δεν δίστασε να συγκρουστεί με τα μεγαλύτερα συμφέροντα και επικαλείται τον αγώνα του κόμματός στην υπόθεση της διπλής ανάπλασης, ενώ υποστηρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ουσιαστικά η μόνη αντιπολίτευση.

    Απαντώντας στα περί "δυαρχίας" στον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας τονίζει ότι αυτό που αποκαλείται δυαρχία είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ η δύναμη της συλλογικότητας , του καταμερισμού ευθυνών και της δημοκρατίας και εκφράζει την ικανοποίησή του για την στήριξη που του προσφέρουν στο κόμμα του.

    Η συνέντευξη του κ. Α. Τσίπρα έχει ως εξής:

    ΕΡ: Είμαστε στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές και η πολιτική αντιπαράθεση βρίσκεται στο ζενίθ. Ποια είναι η εμπειρία σας από την πρώτη σας προεκλογική εκστρατεία ως αρχηγός κόμματος;

    ΑΠ: Ομολογώ πως είναι μία πρωτόγνωρη και ευχάριστη εμπειρία. Είχα την ευκαιρία, όλο αυτό το διάστημα, και πριν την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, να γυρίσω όλα τα μέρη της Ελλάδας. Τώρα με τις ευρωεκλογές βρέθηκα και στις χώρες της Ευρώπης όπου ζουν, εργάζονται και σπουδάζουν χιλιάδες συμπατριώτες μας. Η άμεση επαφή με τον κόσμο σου δίνει την ευκαιρία να δεις αλλιώς τα πράγματα και κυρίως να έρθεις κοντά σε καταστάσεις που πολλές φορές δεν μπορείς καν να φανταστείς. Είμαι ευτυχής που μου δόθηκε αυτή η δυνατότητα, να μιλήσω πρόσωπο με πρόσωπο με τόσους ανθρώπους όλων των γενεών.

    ΕΡ: Κατά κανόνα η χαλαρή ψήφος των οπαδών των δύο μεγάλων κομμάτων στις ευρωεκλογές υποβοηθούσε τα κόμματα της Αριστεράς στον στόχο τους να εμφανίσουν μεγαλύτερα ποσοστά. Σε αυτές τις ευρωεκλογές διαπιστώνουμε μια τάση αποσυσπείρωσης και στο δικό σας κόμμα. Ποια είναι τα αίτια ;

    ΑΠ: Είναι τελείως διαφορετικό το πολιτικό σκηνικό σήμερα, μην ξεχνάτε πως ζούμε μία παρατεταμένη περίοδο σκανδάλων και διαφθοράς, η οποία με το κατάλληλο πλασάρισμα από τα μέσα ενημέρωσης, έχει περάσει στον κόσμο ως κρίση όλου του πολιτικού συστήματος. Αυτό έχει απογοητεύσει τον κόσμο, νοιώθει πως υποτιμούν την νοημοσύνη του. Ταυτόχρονα, εδώ και ένα χρόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει δεχτεί την χυδαιότερη και πιο καλά συντονισμένη επίθεση από όλο το πολιτικο-οικονομικό σύστημα, κατηγορήθηκε για τα πάντα. Πάλι καλά που δεν μας είπαν πως είμαστε υπεύθυνοι και για την οικονομική κρίση. Όλα αυτά είναι φυσικό να δημιουργούν προβλήματα συσπείρωσης, αλλά επειδή ο κόσμος έχει μνήμη και κρίση, πιστεύω πως θα αναγνωρίσει ότι δεν δεχτήκαμε να λειάνουμε τον πολιτικό μας λόγο και να γίνουμε και εμείς μέρος του συστήματος. Θα αξιολογήσει πως μόνη αντιπολίτευση όλα αυτά τα χρόνια στους δρόμους, μόνη αντιπολίτευση με πρόγραμμα και θέσεις ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ και θα τον ενισχύσει σημαντικά στις εκλογές.

    του ΣΥΡΙΖΑ από τις εκλογές του 2007 και μετά. Πιστεύετε ότι, ως νέος πολιτικός και νέος αρχηγός κόμματος είχατε την απαιτούμενη στήριξη από τις δυνάμεις που συγκροτούν τον ΣΥΡΙΖΑ;

    ΑΠ: Είμαστε μία πρωτότυπη πολιτική συλλογικότητα. Δεν ανήκουμε στα αρχηγοκεντρικά κόμματα, δεν είμαστε κόμμα που κυριαρχεί η απόλυτη εξουσία του προέδρου και το κληρονομικό δίκαιο. Πιστεύουμε στην δύναμη της δημοκρατίας. Ακόμα και τους υποψήφιους ευρωβουλευτές μας, τους επέλεξαν τα μέλη του κόμματος και με πλήρη διαφάνεια οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που εσείς αποκαλείτε δυαρχία και πολλά κέντρα εξουσίας, για εμάς είναι η δύναμη της συλλογικότητας, του καταμερισμού ευθυνών και της δημοκρατίας. Από αυτό εδώ το βήμα, θέλω να ευχαριστήσω όλα τα μέλη του Συνασπισμού, όλες τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, για την στήριξη και την βοήθεια τους.

    ΕΡ: Εχετε ζητήσει πολλές φορές σε ομιλίες σας από τον πρωθυπουργό να ανακοινώσει από τώρα ποια μέτρα θα λάβει μετά τις εκλογές για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων. Αυτό δεν συνέβη. Εκτιμάτε ότι η οικονομική κρίση και τα ειδικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας θα επιδεινώσουν την κατάσταση ή μήπως η κυβέρνηση μπορεί να βρεί μια συνταγή εξόδου από την κρίση;

    ΑΠ: Αυτή η κυβέρνηση έχει την συνταγή του κουκουλώματος. Υπάρχει μια κρυφή ατζέντα που οι πολίτες και η νέα γενιά θα την πληροφορηθούν στις 8 Ιουνίου. Μας έχουν προϊδεάσει ο κ. Μπαρόζο, ο κ. Αλμούνια, ο κ. Προβόπουλος, ο κ. Μίχαλος, το διεθνές νομισματικό ταμείο και ένα σωρό ακόμα ''παπαγαλάκια''. Τα νέα μέτρα που θέλουν να επιβάλλουν είναι υπέρ των λίγων και των τραπεζών. Για τους υπόλοιπους μας επιφυλάσσουν ένα μέλλον με μισή εργασία, με μισό μισθό, χωρίς κοινωνική πρόνοια, σε ένα περιβάλλον υποβαθμισμένο. Οι πολίτες έχουν δικαίωμα να ακούσουν από τον πρωθυπουργό τι μέτρα σκοπεύει να λάβει, έτσι ώστε να στείλουν πρώτοι εκείνοι τον λογαριασμό στις 7 Ιουνίου.

    ΕΡ: Τουλάχιστον ως ένα βαθμό και μάλιστα δημοσκοπικά η έκπληξη αυτών των εκλογών δεν φαίνεται να είναι οι δυνάμεις της Αριστεράς αλλά οι Οικολόγοι -Πράσινοι. Μήπως μαζί με την αμφισβήτηση του δικομματισμού οι πολίτες αμφισβητούν πλέον και την Αριστερά;

    ΑΠ: Οι πολίτες πρέπει να αμφισβητούν τα πάντα. Δεν υπάρχει εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα. Σας είπα και πριν πως ένα πράγμα προσπαθεί καλά να κάνει το γερασμένο πολιτικό σύστημα του δικομματισμού. Να φορτώσει τις ευθύνες για αυτό το χάλι σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Ο κόσμος στρέφεται και σε άλλες επιλογές, όχι μόνο στην αριστερά. Χρέος δικό μας είναι να τον ενημερώσουμε πως και στα ζητήματα του περιβάλλοντος η μόνη πολιτική δύναμη που δεν δίστασε να συγκρουστεί με τα μεγαλύτερα συμφέροντα ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Με κόστος πολιτικό. Αλλά αν σήμερα υπάρχουν κάποιες παραλίες ελεύθερες, αν σήμερα σταμάτησαν τα εργοστάσια λιθάνθρακα, αν σήμερα το γήπεδο του Παναθηναϊκού θα γίνει χωρίς τα 75.000 τετραγωνικά μέτρα τσιμέντο του κ. Βωβού, αυτό έχει να κάνει με τον αγώνα που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν σήμερα υπάρχει στην πολιτική ατζέντα η οικολογία έχει να κάνει με την χρόνια ενασχόληση του ΣΥΡΙΖΑ με αυτό το θέμα.

    ΕΡ: Δεδομένου ότι, πέραν της οικονομικής κρίσης εισερχόμαστε σε μια νέα έντονη περίοδο και σε θέματα εξωτερικής πολιτικής το δεύτερο εξάμηνο του 2009, με την επαναξιολόγηση της Τουρκίας τον Δεκέμβριο, με το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ να βρίσκεται σε εκκρεμότητα και πολλές πλευρές να πιέζουν για λύση, πιστεύετε ότι η προσφυγή στις κάλπες είναι αναπόφευκτη;

    ΑΠ: Η προσφυγή στις κάλπες είναι αναπόφευκτη, όχι εξαιτίας των θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής. Βέβαια δεν αποκλείω η κυβέρνηση να επικαλεστεί τα εθνικά θέματα και να ζητήσει να διεξαχθούν εκλογές. ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία έχουν επικαλεστεί τα πάντα για να προσφύγουν σε εκλογές, όταν κρίνουν πως είναι η κατάλληλη στιγμή για να έχουν εκλογικά οφέλη. Τις εκλογές θα τις προκαλέσει ο κόσμος, οι χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι που για να μην υποστούν νέα φοροεπιδρομή. Θα τις προκαλέσει η νέα γενιά που βιώνει τα αδιέξοδα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής και βλέπει την περιστολή των δικαιωμάτων της στην εργασία και στην εκπαίδευση.

    ΕΡ: Σε πολλές δηλώσεις σας έχετε χαρακτηρίσει εκρηκτικό το πρόβλημα με την λαθρομετανάστευση. Ποια είναι η δική σας πρόταση για την αντιμετώπιση του προβλήματος;

    ΑΠ: Εξέφρασα την έντονη ανησυχία μου για τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν τις τελευταίες ημέρες. Διάφοροι ύποπτοι αλλά και παρακρατικοί κύκλοι επιμένουν να προκαλέσουν όξυνση και επεισόδια. Η κυβέρνηση οφείλει να σταματήσει αμέσως αυτήν την κακή εξέλιξη. Οι μετανάστες δεν έρχονται στην χώρα μας επειδή δεν έχουν τι άλλο να κάνουν. Έρχονται κυνηγημένοι από την φτώχεια και τον πόλεμο. Και η φτώχεια και ο πόλεμος δεν πρόκειται να σταματήσουν. Οφείλουμε να αλλάξουμε μεταναστευτική πολιτική, να διασφαλίσουμε τα εργασιακά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των μεταναστών, να αποδώσουμε ελληνική ιθαγένεια στα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται στη χώρα μας, να βγάλουμε από την παρανομία και την παραβατικότητα χιλιάδες ανθρώπους. Είναι ζήτημα εκπαίδευσης, σεβασμού της διαφορετικότητας, είναι θέμα πολιτικής βούλησης. Κανένας άνθρωπος δεν είναι λαθραίος, πρέπει τώρα να σπάσει ο φαύλος κύκλος της νομιμότητας και της παρανομίας που πολλαπλασιάζει την εκμετάλλευση, τα κυκλώματα, την καταναγκαστική πορνεία, την διαφθορά στη δημόσια διοίκηση.

    [06] "Στήριξη στον ΛΑΟΣ"

    Να στηρίξουν τον ΛΑΟΣ με την ψήφο τους την Κυριακή πρώτον διότι παρήγαγε έργο στο ευρωκοινοβούλιο και δεύτερον γιατί είναι ββπατριωτικό κόμμα εναντίον της νέας τάξης πραγμάτωνββ κάλεσε τους πολίτες ο πρόεδρός του, Γιώργος Καρατζαφέρης, σε ομιλία του στην Τρίπολη.

    Ο κ. Καρατζαφέρης ανέφερε ότι δεν άκουσε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να κάνουν απολογισμό της πενταετίας που πέρασε για την δράση τους στο ευρωκοινοβούλιο και αυτό είπε διότι δεν έχουν στόχο, ενώ σημείωσε ότι αυτός ήταν εκείνος που με τροπολογία έθεσε θέμα να μην ξεκινήσει καμία κουβέντα με την Τουρκία αν δεν φύγει ο στρατός κατοχής από την Κύπρο κι αν δεν αρθεί το casus belli.

    ββΕίμαστε εδώ για να μην παραχωρήσουμε το όνομα Μακεδονία στα Σκόπιαββ ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι ο κ. Παπανδρέου χρειάστηκαν 20 χρόνια για να μάθει που είναι η Βεργίνα, ββσήμερα πρωτοπήγε και είπε όχι στην διπλή ονομασία αλλά δεν είπε όχι στην σύνθετη ονομασία που έχει συμφωνήσει η ΝΔ κι αυτόςββ και τόνισε ότι ββμένουμε πιστοί στην απόφαση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το 1992, όχι όνομα, όχι παράγωγο στα Σκόπιαββ.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε ότι ββεάν ο Ελληνισμός είχε ακούσει τον Παπανδρέου και τους άλλους σήμερα δεν θα υπήρχε Κυπριακή Δημοκρατίαββ, ενώ για το σύνθημα του κ. Παπανδρέου ββαλλάζουμε ή βουλιάζουμεββ σημείωσε ότι όταν το ανέφερε στο debate ββτον κοίταξα με το μάτι στα πλάγια, δεν μου έμοιαζε για σωσίβιο. Να βταν ο Πάγκαλος κάτι γινόταν. Αλλά τόσα χρόνια η αλλαγή δεν μας βούλιαξε, 14.000 ευρώ χρωστάει το κάθε παιδί, επειδή κυβέρνησε το ΠΑΣΟΚ και 9.000 ευρώ επειδή κυβέρνησε η ΝΔββ.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κάνοντας αναφορά στην υπόθεση Siemens, αναρωτήθηκε ββπως ο πρωθυπουργός αθώωσε τους πάντες; Έβγαλε απόφασηββ κι ερωτώ είπε ββαθωώνει και τον Τσουκάτο και το 1 εκ. μάρκα που πήγε στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ ; ως πότε επιτέλους θα γίνεται συμβιβασμός σβ αυτόν τον τόπο;ββ και συμπλήρωσε ββφυγάδευσαν τους μάρτυρες Χριστοφοράκο και Καραβέλα γιατί αυτοί δεν θα έλεγαν για εμάςββ, ενώ αναρωτήθηκε ββγιατί δεν συλλαμβάνουν τον κ. Δημητριάδηββ και κατέληξε λέγοντας ότι ββόσο ασχολούντο με τα παπαγαλάκια πέταξαν τα άλλα τα πουλάκιαββ.

    Νωρίτερα, σε συνέντευξη Τύπου είπε ότι στόχος του είναι η Ευρώπη να προσδιορίσει τα σύνορά της και να τα φυλάξει για να μειώσουμε τους εξοπλισμούς.

    Σημείωσε ότι προσπαθεί να εκλέξει δύο ευρωβουλευτές και "θα είμαστε ευγνώμονες και στον τελευταίο πολίτη αν μας δώσει μία ψήφο" όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Για τον κ. Τρεμόπουλο ανέφερε ότι κρύβει τα όσα είπε στο νομαρχιακό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, αποτελεί, ανέφερε, κοινή συνιστώσα με το "Ουράνιο Τόξο" και τόνισε πως "ο Τρεμόπουλος θα αποτελεί το ιδανικό άλλοθι των αμερικανών".

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις της κας Μπακογιάννη για την ΕΔΕ που διέταξε στην υπόθεση με το έγγραφο από την Ουρουγουάη και την ανακοίνωση των διπλωματικών υπαλλήλων είπε ότι "η κυρία Μπακογιάννη δεν μπορούσε να κάνει ΕΔΕ. ΕΔΕ μπορούσε να κάνει ο Καραμανλής".

    Τέλος σε σχόλιό του για την προσφυγή στη Δικαιοσύνη του κ. Παπακωνσταντίνου για δημοσίευμα εφημερίδας είπε ότι "ο κ. Παπακωνσταντίνου όπως και το μισό ΠΑΣΟΚ, ο Αγγέλου της ΝΔ και μια σειρά άλλοι, ήταν στο ίδιο ολιγομελές διοικητικό συμβούλιο του ΟΤΕ. Το ερώτημα που μπαίνει, έκανε τις βρωμοδουλειές του ο κ. Σκαρπέλης χωρίς να το ξέρει ο διπλανός του τι έγινε; αυτή είναι η ιστορία. Εγώ πιστεύω ότι έτσι είναι. Άρα ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν πήρε χαμπάρι τίποτα απβ όσα γίνανε. Εκτός αν ήταν συμμέτοχος σβ αυτό που έγινε, που εγώ δεν πιστεύω. Αλλά μου κάνει φοβερή σύμπτωση, δύο σκάνδαλα διερευνήσανε και στα δύο τον Παπακωνσταντίνου εμμέσως πλην σαφώς βρήκανε, Βατοπαίδι με τον κύριο, τον κολλητό του και τώρα με τον κ. Σκαρπέλη".

    Τέλος επιτέθηκε στο ΚΚΕ λέγοντας ότι "Δεν μου αρέσει το ψέμα. Λοιπόν η κα Παπαρήγα είπε ότι δεν συναλλάσσετε με επιχειρηματίες στο debate, το ακούσατε. Αλλά η δεύτερη σελίδα του "Ελεύθερου Τύπου" την διαψεύδει. Γράφει τυπώνεται στην Τυποεκδοτική. Η Τυποεκδοτική ανήκει στο ΚΚΕ, ο Ελεύθερος Τύπος ανήκει στην πλουσιότερη οικογένεια της Ελλάδας τον κ. Αγγελόπουλο και την κα Αγγελοπούλου, άρα συναλλάσσεται ή δεν συναλλάσσεται; είπε ψέματα".

    Ο κ. Καρατζαφέρης είπε επίσης ότι το ΚΚΕ συναλλάσσεται με το Δημόσιο κι ανέφερε ότι τυπώνει με ανάθεση κι όχι με διαγωνισμό έργα του Δημοσίου, και τόνισε ότι "πήρε στις 30 Μαρτίου 250.000 ευρώ, όσο κοστίζει ένα συνέδριο κόμματος, από τον ΟΠΑΠ χορηγία με ποια δικαιολογία φτηνή, για αποκατάσταση του ιστορικού αρχείου του ΚΚΕ που βράχηκε το 1994. Έκανε 15 χρόνια να στεγνώσει. Λοιπόν κοροϊδευόμαστε; Έ, είναι το μακρύ χέρι της ΝΔ το ΚΚΕ. Το μακρύ χέρι. Γιβ αυτό βάλει κατά του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ. Είναι το μακρύ χέρι της ΝΔ, πάρε τόσα να παίξεις το παιχνίδι σου και το ρόλο σου. Γιβ αυτά δεν απάντησε η κα Παπαρήγα", κατέληξε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 3 June 2009 - 4:30:29 UTC