Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-06-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Κρυφή ατζέντα"

  • [01] "Κρυφή ατζέντα"

    Στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ, στην Αθήνα, θα μιλήσει ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας. Θα χαιρετίσουν οι Δημήτρης Παπαδημούλης και Γιάννης Θεωνάς. Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Κοτζιά, στις 7.30 μ.μ.

    Για την ύπαρξη "κρυφής ατζέντας", την οποία οι πολίτες και ιδιαίτερα η νέα γενιά θα πληροφορηθούν στις 8 Ιουνίου κατηγορεί την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ τονίζει ότι τα νέα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση θα είναι υπέρ των λίγων και των τραπεζών, ενώ απαντώντας στο ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εθνικών εκλογών, ο κ. Τσίπρας εκτιμά ότι η προσφυγή στις κάλπες είναι αναπόφευκτη γιατί τις εκλογές θα τις προκαλέσει ο κόσμος και ειδικότερα οι εργαζόμενοι, ενώ παραδέχεται ότι και στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ζήτημα συσπείρωσης και καταγγέλλει τις επιθέσεις που δέχεται το κόμμα του.

    Ο κ. Τσίπρας υπερασπίζεται τον οικολογικό χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι είναι η μόνη πολιτική δύναμη που δεν δίστασε να συγκρουστεί με τα μεγαλύτερα συμφέροντα και επικαλείται τον αγώνα του κόμματός στην υπόθεση της διπλής ανάπλασης, ενώ υποστηρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ουσιαστικά η μόνη αντιπολίτευση.

    Απαντώντας στα περί "δυαρχίας" στον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας τονίζει ότι αυτό που αποκαλείται δυαρχία είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ η δύναμη της συλλογικότητας , του καταμερισμού ευθυνών και της δημοκρατίας και εκφράζει την ικανοποίησή του για την στήριξη που του προσφέρουν στο κόμμα του.

    Η συνέντευξη του κ. Α. Τσίπρα έχει ως εξής:

    ΕΡ: Είμαστε στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές και η πολιτική αντιπαράθεση βρίσκεται στο ζενίθ. Ποια είναι η εμπειρία σας από την πρώτη σας προεκλογική εκστρατεία ως αρχηγός κόμματος;

    ΑΠ: Ομολογώ πως είναι μία πρωτόγνωρη και ευχάριστη εμπειρία. Είχα την ευκαιρία, όλο αυτό το διάστημα, και πριν την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, να γυρίσω όλα τα μέρη της Ελλάδας. Τώρα με τις ευρωεκλογές βρέθηκα και στις χώρες της Ευρώπης όπου ζουν, εργάζονται και σπουδάζουν χιλιάδες συμπατριώτες μας. Η άμεση επαφή με τον κόσμο σου δίνει την ευκαιρία να δεις αλλιώς τα πράγματα και κυρίως να έρθεις κοντά σε καταστάσεις που πολλές φορές δεν μπορείς καν να φανταστείς. Είμαι ευτυχής που μου δόθηκε αυτή η δυνατότητα, να μιλήσω πρόσωπο με πρόσωπο με τόσους ανθρώπους όλων των γενεών.

    ΕΡ: Κατά κανόνα η χαλαρή ψήφος των οπαδών των δύο μεγάλων κομμάτων στις ευρωεκλογές υποβοηθούσε τα κόμματα της Αριστεράς στον στόχο τους να εμφανίσουν μεγαλύτερα ποσοστά. Σε αυτές τις ευρωεκλογές διαπιστώνουμε μια τάση αποσυσπείρωσης και στο δικό σας κόμμα. Ποια είναι τα αίτια ;

    ΑΠ: Είναι τελείως διαφορετικό το πολιτικό σκηνικό σήμερα, μην ξεχνάτε πως ζούμε μία παρατεταμένη περίοδο σκανδάλων και διαφθοράς, η οποία με το κατάλληλο πλασάρισμα από τα μέσα ενημέρωσης, έχει περάσει στον κόσμο ως κρίση όλου του πολιτικού συστήματος. Αυτό έχει απογοητεύσει τον κόσμο, νοιώθει πως υποτιμούν την νοημοσύνη του. Ταυτόχρονα, εδώ και ένα χρόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει δεχτεί την χυδαιότερη και πιο καλά συντονισμένη επίθεση από όλο το πολιτικο-οικονομικό σύστημα, κατηγορήθηκε για τα πάντα. Πάλι καλά που δεν μας είπαν πως είμαστε υπεύθυνοι και για την οικονομική κρίση. Όλα αυτά είναι φυσικό να δημιουργούν προβλήματα συσπείρωσης, αλλά επειδή ο κόσμος έχει μνήμη και κρίση, πιστεύω πως θα αναγνωρίσει ότι δεν δεχτήκαμε να λειάνουμε τον πολιτικό μας λόγο και να γίνουμε και εμείς μέρος του συστήματος. Θα αξιολογήσει πως μόνη αντιπολίτευση όλα αυτά τα χρόνια στους δρόμους, μόνη αντιπολίτευση με πρόγραμμα και θέσεις ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ και θα τον ενισχύσει σημαντικά στις εκλογές.

    του ΣΥΡΙΖΑ από τις εκλογές του 2007 και μετά. Πιστεύετε ότι, ως νέος πολιτικός και νέος αρχηγός κόμματος είχατε την απαιτούμενη στήριξη από τις δυνάμεις που συγκροτούν τον ΣΥΡΙΖΑ;

    ΑΠ: Είμαστε μία πρωτότυπη πολιτική συλλογικότητα. Δεν ανήκουμε στα αρχηγοκεντρικά κόμματα, δεν είμαστε κόμμα που κυριαρχεί η απόλυτη εξουσία του προέδρου και το κληρονομικό δίκαιο. Πιστεύουμε στην δύναμη της δημοκρατίας. Ακόμα και τους υποψήφιους ευρωβουλευτές μας, τους επέλεξαν τα μέλη του κόμματος και με πλήρη διαφάνεια οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που εσείς αποκαλείτε δυαρχία και πολλά κέντρα εξουσίας, για εμάς είναι η δύναμη της συλλογικότητας, του καταμερισμού ευθυνών και της δημοκρατίας. Από αυτό εδώ το βήμα, θέλω να ευχαριστήσω όλα τα μέλη του Συνασπισμού, όλες τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, για την στήριξη και την βοήθεια τους.

    ΕΡ: Εχετε ζητήσει πολλές φορές σε ομιλίες σας από τον πρωθυπουργό να ανακοινώσει από τώρα ποια μέτρα θα λάβει μετά τις εκλογές για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων. Αυτό δεν συνέβη. Εκτιμάτε ότι η οικονομική κρίση και τα ειδικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας θα επιδεινώσουν την κατάσταση ή μήπως η κυβέρνηση μπορεί να βρεί μια συνταγή εξόδου από την κρίση;

    ΑΠ: Αυτή η κυβέρνηση έχει την συνταγή του κουκουλώματος. Υπάρχει μια κρυφή ατζέντα που οι πολίτες και η νέα γενιά θα την πληροφορηθούν στις 8 Ιουνίου. Μας έχουν προϊδεάσει ο κ. Μπαρόζο, ο κ. Αλμούνια, ο κ. Προβόπουλος, ο κ. Μίχαλος, το διεθνές νομισματικό ταμείο και ένα σωρό ακόμα ''παπαγαλάκια''. Τα νέα μέτρα που θέλουν να επιβάλλουν είναι υπέρ των λίγων και των τραπεζών. Για τους υπόλοιπους μας επιφυλάσσουν ένα μέλλον με μισή εργασία, με μισό μισθό, χωρίς κοινωνική πρόνοια, σε ένα περιβάλλον υποβαθμισμένο. Οι πολίτες έχουν δικαίωμα να ακούσουν από τον πρωθυπουργό τι μέτρα σκοπεύει να λάβει, έτσι ώστε να στείλουν πρώτοι εκείνοι τον λογαριασμό στις 7 Ιουνίου.

    ΕΡ: Τουλάχιστον ως ένα βαθμό και μάλιστα δημοσκοπικά η έκπληξη αυτών των εκλογών δεν φαίνεται να είναι οι δυνάμεις της Αριστεράς αλλά οι Οικολόγοι -Πράσινοι. Μήπως μαζί με την αμφισβήτηση του δικομματισμού οι πολίτες αμφισβητούν πλέον και την Αριστερά;

    ΑΠ: Οι πολίτες πρέπει να αμφισβητούν τα πάντα. Δεν υπάρχει εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα. Σας είπα και πριν πως ένα πράγμα προσπαθεί καλά να κάνει το γερασμένο πολιτικό σύστημα του δικομματισμού. Να φορτώσει τις ευθύνες για αυτό το χάλι σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Ο κόσμος στρέφεται και σε άλλες επιλογές, όχι μόνο στην αριστερά. Χρέος δικό μας είναι να τον ενημερώσουμε πως και στα ζητήματα του περιβάλλοντος η μόνη πολιτική δύναμη που δεν δίστασε να συγκρουστεί με τα μεγαλύτερα συμφέροντα ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Με κόστος πολιτικό. Αλλά αν σήμερα υπάρχουν κάποιες παραλίες ελεύθερες, αν σήμερα σταμάτησαν τα εργοστάσια λιθάνθρακα, αν σήμερα το γήπεδο του Παναθηναϊκού θα γίνει χωρίς τα 75.000 τετραγωνικά μέτρα τσιμέντο του κ. Βωβού, αυτό έχει να κάνει με τον αγώνα που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν σήμερα υπάρχει στην πολιτική ατζέντα η οικολογία έχει να κάνει με την χρόνια ενασχόληση του ΣΥΡΙΖΑ με αυτό το θέμα.

    ΕΡ: Δεδομένου ότι, πέραν της οικονομικής κρίσης εισερχόμαστε σε μια νέα έντονη περίοδο και σε θέματα εξωτερικής πολιτικής το δεύτερο εξάμηνο του 2009, με την επαναξιολόγηση της Τουρκίας τον Δεκέμβριο, με το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ να βρίσκεται σε εκκρεμότητα και πολλές πλευρές να πιέζουν για λύση, πιστεύετε ότι η προσφυγή στις κάλπες είναι αναπόφευκτη;

    ΑΠ: Η προσφυγή στις κάλπες είναι αναπόφευκτη, όχι εξαιτίας των θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής. Βέβαια δεν αποκλείω η κυβέρνηση να επικαλεστεί τα εθνικά θέματα και να ζητήσει να διεξαχθούν εκλογές. ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία έχουν επικαλεστεί τα πάντα για να προσφύγουν σε εκλογές, όταν κρίνουν πως είναι η κατάλληλη στιγμή για να έχουν εκλογικά οφέλη. Τις εκλογές θα τις προκαλέσει ο κόσμος, οι χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι που για να μην υποστούν νέα φοροεπιδρομή. Θα τις προκαλέσει η νέα γενιά που βιώνει τα αδιέξοδα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής και βλέπει την περιστολή των δικαιωμάτων της στην εργασία και στην εκπαίδευση.

    ΕΡ: Σε πολλές δηλώσεις σας έχετε χαρακτηρίσει εκρηκτικό το πρόβλημα με την λαθρομετανάστευση. Ποια είναι η δική σας πρόταση για την αντιμετώπιση του προβλήματος;

    ΑΠ: Εξέφρασα την έντονη ανησυχία μου για τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν τις τελευταίες ημέρες. Διάφοροι ύποπτοι αλλά και παρακρατικοί κύκλοι επιμένουν να προκαλέσουν όξυνση και επεισόδια. Η κυβέρνηση οφείλει να σταματήσει αμέσως αυτήν την κακή εξέλιξη. Οι μετανάστες δεν έρχονται στην χώρα μας επειδή δεν έχουν τι άλλο να κάνουν. Έρχονται κυνηγημένοι από την φτώχεια και τον πόλεμο. Και η φτώχεια και ο πόλεμος δεν πρόκειται να σταματήσουν. Οφείλουμε να αλλάξουμε μεταναστευτική πολιτική, να διασφαλίσουμε τα εργασιακά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των μεταναστών, να αποδώσουμε ελληνική ιθαγένεια στα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται στη χώρα μας, να βγάλουμε από την παρανομία και την παραβατικότητα χιλιάδες ανθρώπους. Είναι ζήτημα εκπαίδευσης, σεβασμού της διαφορετικότητας, είναι θέμα πολιτικής βούλησης. Κανένας άνθρωπος δεν είναι λαθραίος, πρέπει τώρα να σπάσει ο φαύλος κύκλος της νομιμότητας και της παρανομίας που πολλαπλασιάζει την εκμετάλλευση, τα κυκλώματα, την καταναγκαστική πορνεία, την διαφθορά στη δημόσια διοίκηση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 2 June 2009 - 10:30:11 UTC