Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-06-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ερευνες για το Airbus
  • [02] Eπαναλειτουργεί ο Οδοντωτός
  • [03] Οδηγός για τις μετακινήσεις στην Αθήνα
  • [04] Τα φεστιβάλ της Βόρειας Ελλάδας
  • [05] Το ισχυρότερο λέιζερ του κόσμου
  • [06] "Παραπλανητικά διλήμματα"
  • [07] "Κρίσιμη αναμέτρηση"
  • [08] "Προσδιορισμός συνόρων"
  • [09] Εξελίξεις στη Siemens
  • [10] Πρόγραμμα απόσυρσης

  • [01] Ερευνες για το Airbus

    Όλη τη νύχτα της Δευτέρας προς την Τρίτη συνεχίστηκαν οι έρευνες για τον εντοπισμό του αεροσκάφους Airbus της αεροπορικής εταιρείας Air France το οποίο εξαφανίστηκε μυστηριωδώς στη μέση του Ατλαντικού ενώ πραγματοποιούσε πτήση από το Ρίο ντε Ζανέιρο στο Παρίσι, με 228 επιβάτες και πλήρωμα.

    Δύο αεροπλάνα της βραζιλιάνικης πολεμικής αεροπορίας, με ηλεκτρονικά βοηθήματα και ραντάρ επιχειρούσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας να βρουν κάποιο ίχνος του αεροσκάφους σε απόσταση 1100 χιλιομέτρων από τις ακτές της Βραζιλίας.

    Το αεροσκάφος, που εκτελούσε την πτήση AF 447, απογειώθηκε από το Ρίο το βράδυ της Κυριακής και αναμενόταν να προσγειωθεί το πρωί της Δευτέρας στο Παρίσι. Δεν έφτασε ποτέ στον προορισμό του καθώς χάθηκε περίπου στα μισά της απόστασης μεταξύ Βραζιλίας και Αφρικής.

    Περίπου 24 ώρες μετά την εξαφάνισή του, δεν υπάρχει ουσιαστικά καμία ελπίδα να βρεθούν επιζώντες. Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, παραδέχτηκε ότι οι πιθανότητες να εντοπιστούν επιζώντες είναι "μηδαμινές". Εάν επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο θα πρόκειται για τη χειρότερη καταστροφή στην ιστορία της Air France, μιας εταιρείας που δεν είχε κανένα νεκρό σε ατύχημα μετά τη συντριβή του Κονκόρντ, τον Ιούλιο του 2000. Τότε είχαν χάσει τη ζωή τους 113 άτομα.

    Σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών της Γαλλίας στο αεροσκάφος επέβαιναν άτομα από 32 χώρες. Μεταξύ αυτών ήταν 73 Γάλλοι (61 επιβάτες και 12 μέλη του πληρώματος), 58 Βραζιλιάνοι και 26 Γερμανοί.

    Οι έρευνες επικεντρώνονται σε μια ζώνη που απέχει 1100 χλμ. από τις ακτές της Βραζιλίας, στα βόρεια και βορειοανατολικά της πόλης Νατάλ. Πολλές χώρες συμμετέχουν στην έρευνα. Η Γαλλία κινητοποίησε δύο αναγνωριστά αεροσκάφη που απογειώθηκαν από το Ντακάρ και αναμένεται να ξαναρχίσουν, με το ξημέρωμα, τις έρευνες. Η Βραζιλία συμμετέχει με έξι αεροσκάφη, δύο ελικόπτερα και τρία πλοία τα οποία έπλεαν στη ζώνη όπου εξαφανίστηκε το αεροπλάνο. Οι ΗΠΑ έχουν στείλει ένα στρατιωτικό αεροσκάφος και μια ομάδα διάσωσης, κατόπιν αιτήματος της Γαλλίας στο Πεντάγωνο να βοηθήσει στον εντοπισμό του Airbus.

    Η ζώνη των ερευνών βρίσκεται 820 χλμ. από το αρχιπέλαγος του Φερνάντο ντε Νορόνια της Βραζιλίας, μεταξύ των εναέριων χώρων της Βραζιλίας και της Σενεγάλης και συμπίπτει με το τελευταίο, αυτόματο, σήμα που έστειλε το αεροπλάνο, τα ξημερώματα της Δευτέρας. Δεν έχει εντοπιστεί όμως ούτε ίχνος και κανένα από τα τρία ραδιοβοηθήματα δεν έχει εκπέμψει σήμα κάτι που σύμφωνα με το Cnes (Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Μελετών) σημαίνει ότι "η καταστροφή ήταν πολύ γρήγορη".

    Ο διευθυντής επικοινωνιών της Air France, Φρανσουά Μπρους, δήλωσε ότι κατά πάσα πιθανότητα το αεροσκάφος χτυπήθηκε από κεραυνό. "Είχε εισέλθει σε μια ζώνη όπου επικρατούσε θύελλα, με σφοδρές αναταράξεις, που προκάλεσαν δυσλειτουργίες", πρόσθεσε.

    [02] Eπαναλειτουργεί ο Οδοντωτός

    Ξεκίνησε η επαναλειτουργία του Οδοντωτού σιδηρόδρομου, που ενώνει το Διακοφτό με τα Καλάβρυτα, μετά την ανακαίνιση της γραμμής και την αγορά νέων αμαξοστοιχιών.

    Συγκεκριμένα το έργο της ανακαίνισης του Οδοντωτού αφορούσε την εκτεταμένη συντήρηση των μεταλλικών γεφυρών και την κατασκευή νέας επιδομής (νέοι υπερσύγχρονοι συρμοί, νέες σιδηροτροχιές, νέοι στρωτήρες και σκύρο), με συνολικό κόστος που έφθασε τα 40 εκατομμυρίων ευρώ.

    Με το πρώτο δρομολόγιο του ανακαινισμένου οδοντωτού σιδηροδρόμου ταξίδεψε και ο υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Μιχάλης Μπεκίρης. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις που έκανε «η γραμμή του Οδοντωτού σιδηροδρόμου, αποτελεί κεφάλαιο για την τουριστική αξία της Αχαΐας, αλλά και ολόκληρης της χώρας, δίνοντας μια ακόμη εναλλακτική στις μεταφορές των επισκεπτών του νομού, σε μια από τις ομορφότερες σιδηροδρομικές διαδρομές της Ευρώπης».

    [03] Οδηγός για τις μετακινήσεις στην Αθήνα

    Tον πολύγλωσσο οδηγό «Μετακινούμαι στην Αθήνα», που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των επιβατών των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, καθώς και χρήσιμες πληροφορίες, που πρέπει να γνωρίζει όποιος μετακινείται με τα ΜΜΜ εντός της πρωτεύουσας, παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Ευριπίδης Στυλιανίδης.

    Η πρωτοβουλία εντάσσεται στην πολιτική του υπουργείου Μεταφορών να γίνουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς πιο ελκυστικά, πιο σύγχρονα, πιο ασφαλή, πιο οικολογικά και πιο φιλικά προς τους κατοίκους της πόλης.

    Ο οδηγός, που θα διατίθεται σε κεντρικά σημεία και στάσεις της πρωτεύουσας, είναι μεταφρασμένος σε έξι γλώσσες, στα αγγλικά, τα ρωσικά, τα αλβανικά, τα αραβικά, τα κινέζικα και φυσικά τα ελληνικά, για να είναι πιο χρηστικός σε μεγαλύτερη ομάδα επιβατών των ΜΜΜ. Θα κυκλοφορεί σε δυο μορφές: Ως 16σέλιδο φυλλάδιο και ως πολύπτυχο σε μέγεθος πιστωτικής κάρτας, το οποίο αναπτύσσεται στα χέρια του επιβάτη.

    Όπως τόνισε ο υπουργός Μεταφορών, «πρόκειται για μια μορφή της Χάρτας Δικαιωμάτων των επιβατών, η οποία περιλαμβάνει, πέρα από τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις, και πληθώρα χρήσιμων πληροφοριών για τον επιβάτη, όπως τα διάφορα είδη εισιτηρίων, που διατίθενται για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τις αντίστοιχες τιμές που ισχύουν γι' αυτά, καθώς και το πρόστιμο που επισύρει η μη επικύρωσή τους».

    Ο χρήστης της Χάρτας μπορεί, επίσης, να ενημερωθεί για τις κάρτες διαδρομών, που κυκλοφορούν, και τα προνόμια, που παρέχουν στους κατόχους τους, να μάθει με κάθε λεπτομέρεια τα πρώτα και τα τελευταία δρομολόγια, τους σταθμούς και τις ακριβείς ώρες αναχώρησης όλων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και να γνωρίσει τα δικαιώματά του σαν επιβάτης, αλλά και τις συμπεριφορές, που οφείλει να αποφεύγει. Επίσης, μπορεί να πληροφορηθεί πώς θα έλθει σε επαφή με διάφορες χρήσιμες πληροφορίες, που θα διευκολύνουν τις μετακινήσεις του.

    [04] Τα φεστιβάλ της Βόρειας Ελλάδας

    Έτοιμα να ανοίξουν τις πύλες τους για το κοινό φαίνεται πως είναι τα μεγάλα θερινά φεστιβάλ της Βόρειας Ελλάδας, τα οποία θα διεξαχθούν κανονικά φέτος, παρά τη διεθνή οικονομική κρίση.

    Από την Καβάλα και την Αμφίπολη μέχρι τη Χαλκιδική και την Πιερία, οι σημαντικοί πολιτιστικοί θεσμοί θα προσφέρουν στους τουρίστες το επιπλέον κίνητρο της ψυχαγωγίας, ελπίζοντας να τους προσελκύσουν στις περιοχές όπου θα διεξαχθούν.

    Τη σημασία των πλούσιων εκδηλώσεων στην κατεύθυνση της τουριστικής ανάπτυξης φαίνεται ότι έχουν κατανοήσει οι φορείς διοργάνωσης των φεστιβάλ, οι οποίοι -στο μεγαλύτερο ποσοστό τους- δηλώνουν πως αρνούνται να κάνουν "εκπτώσεις" στην ποιότητα των εκδηλώσεων.

    Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ του δημάρχου Καβάλας, Κωστή Σιμιτσή, ο οποίος χαρακτηρίζει το Φεστιβάλ Φιλίππων «ιερό» για τον τόπο του. «Δεν θα μπορούσε να περάσει ούτε κατά διάνοια από το μυαλό μας η περικοπή της ποσότητας και της ποιότητας των εκδηλώσεων», λέει, και προσθέτει: «Για να αντεπεξέλθουμε στην οικονομική δυσχέρεια της εποχής, αυξήσαμε την επινοητικότητά μας».

    Η επινοητικότητα του δήμου Καβάλας συνίσταται στη μετονομασία του θεσμού σε Φεστιβάλ Φιλίππων-Καβάλας, στη συνεργασία του με τον καταξιωμένο καλλιτέχνη, Θοδωρή Γκόνη, ο οποίος ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση της φετινής 52ης διοργάνωσης, στην οργανωτική σύμπραξη με το δήμο Φιλίππων και στην αύξηση των εκδηλώσεων στις συνοικίες της πόλης, «προκειμένου να δώσουμε κίνητρο στους κατοίκους να αισθανθούν το φεστιβάλ ως κάτι δικό τους και να το στηρίξουν περαιτέρω», όπως εξηγεί ο κ. Σιμιτσής.

    Βέβαια, στο "βωμό" της διατήρησης της ποσότητας και της ποιότητας του Φεστιβάλ Φιλίππων- Καβάλας θα "θυσιαστεί" το διεθνές φεστιβάλ «Cosmopolis», το κόστος του οποίου μειώθηκε από τις 250.000 ευρώ, που ήταν πέρυσι, στις 80.000 ευρώ. Όπως διευκρίνισε ο δήμαρχος Καβάλας, το πρόγραμμα του έθνικ φεστιβάλ (που θα διεξαχθεί τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουλίου) θα περιλαμβάνει λίγες μόνο εκδηλώσεις, επικεντρωμένες κυρίως στο παιδικό κοινό.

    Κατηγορηματικός ως προς τη διατήρηση του κύρους και της ποιότητας της διοργάνωσής του είναι και ο υπεύθυνος οργάνωσης του 38ου Φεστιβάλ Ολύμπου, Βασίλης Δήμου.

    Ενδεικτικό προς την κατεύθυνση αυτή είναι το γεγονός ότι το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει και φέτος πολλά σημαντικά καλλιτεχνικά γεγονότα, μεταξύ των οποίων τις συναυλίες του Μάριου Φραγκούλη (με την οποία θα ανοίξει η αυλαία της φετινής διοργάνωσης το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου) και της Σεζάρια Εβόρα (στις 24 Ιουλίου).

    Οι διοργανωτές του Φεστιβάλ Ολύμπου είχαν, βέβαια, δύο σημαντικούς λόγους για να μη μειώσουν το εύρος των εκδηλώσεων κατά τη φετινή χρονιά: τον εορτασμό της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την ανακάλυψη του θεάτρου του Δίου και την ολοκλήρωση των εργασιών της αποκατάστασης των κερκίδων του αρχαίου θεάτρου, που αναμένεται να φέρει στο χώρο 1.000 επιπλέον θεατές.

    Εξάλλου, όπως τονίζει ο κ. Δήμου, «ο Οργανισμός Φεστιβάλ Ολύμπου πρότεινε ως αντίδοτο στην οικονομική δυσχέρεια της εποχής τη συσπείρωση των τοπικών φορέων και των ιδιωτών της Πιερίας στον ίδιο στόχο, την τουριστική και όχι μόνο προβολή της περιοχής».

    Αποκαλύπτει πως στο "κυνήγι" της αναζήτησης χορηγών υπήρξαν ορισμένες εταιρίες που αρνήθηκαν να χρηματοδοτήσουν το Φεστιβάλ, λόγω οικονομικών δυσκολιών, αλλά θεωρεί πως ήταν πολύ περισσότερεες αυτές που δέχτηκαν, «αναγνωρίζοντας τη σημασία ενός τέτοιου θεσμού για την Πιερία».

    Στην κατεύθυνση της αναζήτησης χορηγών κινήθηκε και ο δήμαρχος Κασσάνδρας, Αριστείδης Κανέλης, για την εξεύρεση πόρων για τη διοργάνωση του φεστιβάλ της περιοχής. Όπως αποκάλυψε ο κ. Κανέλης, ενδιαφέρον για χρηματοδότηση του προγράμματος των εκδηλώσεων εκδήλωσαν ακόμα και μεγάλες σερβικές εταιρίες, οι συζητήσεις με τις οποίες βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη. Μειώσεις προϋπολογισμών Σε μικρή μείωση του κόστους του Φεστιβάλ Αμφίπολης, που θα διοργανωθεί για 11η συνεχή χρονιά στο αρχαιολογικό πάρκο της Αμφίπολης, αποκαλύπτει ότι προχώρησε ο δήμαρχος της περιοχής, Πέτρος Πετρίδης. «Δεν μπορούσαμε να μη λάβουμε υπόψη μας την οικονομική κρίση, αλλά βασική μας μέριμνα ήταν να καταρτίσουμε το πρόγραμμα χωρίς να υπάρξουν συνέπειες στο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα», λέει.

    Ιδιαίτερα σημαντικές ήταν, από την άλλη πλευρά, οι περικοπές στο κόστος και τον αριθμό των εκδηλώσεων που έκανε ο δήμος Νέων Μουδανίων στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ της Θάλασσας.

    Ο δήμαρχος, Ανδρέας Παπαγιάννης, έκανε λόγο για προϋπολογισμό μειωμένο κατά 30%, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Καλύτερα να μη διεξαχθεί κανονικά το φεστιβάλ, παρά να πάμε φυλακή».

    Επίσης, επισήμανε ότι ήδη έχουν γίνει περικοπές στη διοργάνωση και άλλων δράσεων, όπως αθλητικές εκδηλώσεις και παραδοσιακά πανηγύρια, ενώ το φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ της Θάλασσας θα περιλαμβάνει μόνο τρεις μεγάλες συναυλίες: του Γκόραν Μπρέγκοβιτς, του Αντώνη Ρέμου και του Σωκράτη Μάλαμα.

    [05] Το ισχυρότερο λέιζερ του κόσμου

    Παρουσιάστηκε πλέον δημόσια το πολυαναμενόμενο πιο ισχυρό λέιζερ του του κόσμου, καυτό όσο ένας ήλιος, το οποίο δημιουργήθηκε για να παρακολουθεί την αξιοπιστία και ασφάλεια των αποθηκευμένων πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ, ενώ παράλληλα θα χρησιμοποιηθεί για ιστορικά επιστημονικά πειράματα, που ποτέ μέχρι τώρα δεν έχουν γίνει στη Γη, με την φιλοδοξία να λύσει το ενεργειακό πρόβλημα του πλανήτη μέσω της επίτευξης πυρηνικής σύντηξης.

    Το σούπερ-λέιζερ, σύμφωνα με τα πρακτορεία Γαλλικό και Ρόιτερ, ονομάζεται επισήμως "Εθνική Εγκατάσταση Πυροδότησης" (NIF) και βρίσκεται στο επιστημονικό Εργαστήριο Λόρενς Λίβερμορ, κοντά στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνιας, που ιδρύθηκε το 1952, εν μέσω του ψυχρού πολέμου, για να αξιοποιήσει την επιστημονική έρευνα αιχμής σε αμυντικά θέματα.

    Το NIF έχει μέγεθος ενός γηπέδου ποδοσφαίρου και αποτελείται από 192 ξεχωριστές ακτίνες λέιζερ, η κάθε μια από τις οποίες ταξιδεύουν με ταχύτητα περίπου 300 μέτρων σε ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου, για να συγκλίνουν ταυτόχρονα στο στόχο, δημιουργώντας θερμοκρασίες και πιέσεις που μόνο στους πυρήνες των άστρων υπάρχουν.

    Η εγκατάσταση -η κατασκευή της οποίας ξεκίνησε το 1997 με χρηματοδότηση από το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ και η επίσημη έναρξη λειτουργίας της θα γίνει τον επόμενο χρόνο- θα χρησιμοποιηθεί για να ελέγχει αν τα γερασμένα πυρηνικά όπλα λειτουργούν κανονικά, χωρίς να χρειάζεται προσφυγή σε υπόγειες δοκιμές.

    Για τους επιστήμονες όμως περισσότερο ενδιαφέρον έχουν οι άλλες χρήσεις του σούπερ-λέιζερ, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί, μεταξύ άλλων, για τη μελέτη της αστροφυσικής (μέσω απομίμησης των συνθηκών στο εσωτερικό των πλανητών, σε σούπερ νόβα, μαύρες τρύπες και σε νέα ηλιακά συστήματα), καθώς και για ενεργειακά πειράματα. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ, κατά την τελετή παρουσίασης του NIF, "μπορούμε πλέον να δημιουργήσουμε τα αστέρια εδώ στη Γη. Οι φίλοι μου στο Χόλιγουντ μάλλον θα στεναχωρηθούν, γιατί αυτά που παρουσιάζουν στις ταινίες τους, πλέον θα συμβαίνουν εδώ στην πραγματικότητα".

    Το πιο σημαντικό πείραμα θα είναι η απόπειρα δημιουργίας ελεγχόμενης πυρηνικής σύντηξης (με τη στόχευση ατόμων υδρογόνου από τις ακτίνες του λέιζερ), με άλλα λόγια η αναπαραγωγή των διαδικασιών που συντελούνται στο εσωτερικό του Ήλιου. Είναι ένας διακαής πόθος των φυσικών εδώ και δεκαετίες, που ελπίζεται ότι - αν πετύχει- θα λύσει το ενεργειακό πρόβλημα της Γης, παράγοντας άφθονες ποσότητες ηλεκτρισμού μέσω των αντιδράσεων σύντηξης.

    [06] "Παραπλανητικά διλήμματα"

    «Η κάλπη της 7ης Ιουνίου είναι κάλπη κρίσης τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και των κομμάτων που τη στηρίζουν, των κομμάτων που κάνουν ανώδυνη κριτική και τελικά την διασώζουν αναγορεύοντάς την σε μονόδρομο», τόνισε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα κατά την ομιλία της σε προεκλογική συγκέντρωση στην πλατεία Αριστοτέλους.

    Κάλεσε τους πολίτες να αποδυναμώσουν, με την ψήφο τους, την Ε.Ε., τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, τα φιλελεύθερα και τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, που, όπως είπε, «αποτέλεσαν τα οχήματα για να περάσει δια πυρός και σιδήρου η αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, η στρατιωτικοποίησή της».

    Υπενθύμισε ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε υπέρ της Συμφωνίας του Μάαστριχτ και σημείωσε: «H υπογραφή της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ως κυβερνήσεων σε όλες τις αποφάσεις της ΕΕ είναι δεδομένη. Το κάνουν προθύμως και ευχαρίστως γιατί η συμμετοχή στην ΕΕ εξασφαλίζει και πλήρη πολιτική προστασία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, συνολικά του πολιτικού συστήματος. Γιατί η ΕΕ είναι η δικαιολογία τους για τα αντιλαϊκά μέτρα».

    Για τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ είπε ότι δεν έχουν ουσιαστικές διαφορές μεταξύ τους και παρατήρησε: «Όταν ο πρωθυπουργός λέει θα προχωρήσω και δεν λογαριάζω το κόστος, στέλνει μήνυμα στην πλουτοκρατία ότι θα συνεχίσει ακάθεκτος. Μήπως τώρα είδατε να πανικοβάλλονται οι ισχυροί επιχειρηματίες, με το ενδεχόμενο να περάσει στην κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ; Μήπως τους είδατε να χλωμιάζουν που η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θυμήθηκε το σοσιαλισμό;»

    Για τον ΛΑ.Ο.Σ. επισήμανε ότι «κουνά περήφανα και αδιάντροπα μια επιταγή 1 εκατομμυρίου ευρώ για το ταμείο φτώχειας, λες και οι εργαζόμενοι δεν έχουν δικαιώματα, το μόνο που δικαιούνται είναι η ελεημοσύνη. Και μάλιστα δείχνει αυτό το χαρτί περιμένοντας την πληρωμή σε ψήφους».

    Όσο για τους Οικολόγους Πράσινους σχολίασε πως λένε «ότι θα φροντίσουν για τη θεραπεία του περιβάλλοντος, με γιατρούς αυτούς που το μόλυναν, το ρύπαναν και το κατέστρεψαν. Με τις πράσινες μπίζνες και αυτοί κοντά στο ΠΑΣΟΚ».

    Η κ. Παπαρήγα κατήγγειλε ότι το ΚΚΕ δέχεται συκοφαντική επίθεση και δήλωσε: «Εμείς λογοδοτούμε στο λαό, αυτός μπορεί και κριτική να μας κάνει, και σκληρά ερωτήματα να μας βάλει. Δεν λογοδοτούμε στις ηγεσίες κομμάτων μεγάλων και μικρών που έχουν ευθύνη για τον κατήφορο του βιοτικού επιπέδου και των δικαιωμάτων των εργαζομένων».

    Ως προς το κτίριο που θα φιλοξενήσει το ιστορικό αρχείο του ΚΚΕ είπε ότι θα ξεκινήσει σε λίγο καιρό και εξήγησε: «Χτυπά ανοικτές πόρτες το γνωστό και μη εξαιρετέο παπαγαλάκι που ανακάλυψε ότι το ΚΚΕ ζητά χρήματα, ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες του νέου κτιρίου. Στείλαμε ενυπόγραφες επιστολές σε όλους εκείνους, άτομα και κυρίως ιδρύματα, κρατικούς φορείς, τοπική αυτοδιοίκηση, διάφορα θεσμικά όργανα, επιστημονικά ινστιτούτα με πλήρη ενημέρωση τι θα κτίσουμε, πόσο θα κοστίσει ακόμα και μακέτες. Ζητήσαμε στήριξη από όλους εκείνους που μας στήριξαν στην μεγάλη καταστροφή για την πλημμύρα. Ζητήσαμε στήριξη όχι για το Κόμμα αλλά για το ανοικτό στο λαό ιστορικό αρχείο, που αποτελεί μέρος της γενικότερης ιστορίας του τόπου. Τίποτε το κρυφό».

    Το ΚΚΕ, τόνισε, ζητάει την ψήφο των εργατοϋπαλλήλων, των μισθωτών, των μικρών επιχειρηματιών, της φτωχής αγροτιάς, των παιδιών της εργατικής, της λαϊκής, της αγροτικής οικογένειας, την ψήφο εκείνων που αισθάνονται ότι προδόθηκαν από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

    Συνέντευξη Τύπου

    «Βουτηγμένοι στα σκάνδαλα» είναι και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και γι' αυτό δεν πρόκειται να βγει τίποτε, δήλωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε στη Θεσσαλονίκη για θέματα περιβάλλοντος.

    Αναφερόμενη στην υπόθεση της Siemens επισήμανε ότι τα δυο μεγάλα κόμματα έτσι θα πάνε και ως τις εθνικές εκλογές.

    «Θα σκοτωθούν», είπε χαρακτηριστικά. «Ο ένας θα βγάζει τα άπλυτα του άλλου, αλλά δεν πρόκειται να δικαστεί κανείς, κανείς δεν πρόκειται να παραπεμφθεί. Ο ένας κρατάει τον άλλον», πρόσθεσε.

    Η κα Παπαρήγα τόνισε ότι είναι «παραπλανητικά» τα διλήμματα «λαϊκισμός ή υπευθυνότητα» της ΝΔ και «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε» του ΠΑΣΟΚ και σχολίασε πως ούτε η ΝΔ θα γίνει υπεύθυνη, ούτε το ΠΑΣΟΚ θα αλλάξει και θα φέρει την αλλαγή.

    Υπογράμμισε ότι η προβοκάτσια σε βάρος του ΚΚΕ βρίσκεται σε εξέλιξη και σε ό,τι αφορά τον κ. Πάγκαλο παρατήρησε πως είναι νόμιμο για ένα κόμμα να προσπαθεί να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του και να μην έχει διαρροές προς το ΚΚΕ, αλλά δεν πρέπει να καταφεύγει σε «βρώμικα μέσα».

    Για τη δική της στάση είπε ότι θα υπερασπιστεί το ΚΚΕ από τις προβοκάτσιες και τις επιθέσεις. Δεν επιδιώκει την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής και αντιπαράθεσης, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσφύγει στη δικαιοσύνη, αν χρειαστεί.

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ άσκησε κριτική και στον πρόεδρο του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα σχετικά με όσα είπε για την υπόθεση «Γερμανός».

    «Πρέπει λέει να δοθούν στοιχεία, δεν έχουν δημοσιοποιηθεί στοιχεία κι έχει δίκιο το ΚΚΕ που αντιδρά. Αλλά κι αυτό το ΚΚΕ, λέει, συνεχώς βλέπει ιμπεριαλιστική περικύκλωση. Δηλαδή, τι; Μανία καταδιώξεως έχουμε; Δεν είναι προβοκάτσια αυτά;», τόνισε αναφερόμενη στον κ. Τσίπρα.

    Στη συνέντευξη Τύπου η κα Παπαρήγα παρουσίασε τις θέσεις του ΚΚΕ για το περιβάλλον.

    Σημείωσε πως το ΚΚΕ είναι 100% οικολογικό κόμμα, δεν αυτοδιαφημίζεται, δεν βλέπει την οικολογία ως μόδα και δεν τη χρησιμοποιεί για ψηφοθηρία, ενώ επέκρινε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και τους Οικολόγους ότι «έχουν πάρει εργολαβικά» την οικολογία.

    Εξέφρασε τη διαφωνία της με τα περί «πράσινης ανάπτυξης» που λένε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και απέρριψε την άποψη ότι φταίει το μοντέλο ανάπτυξης. Για το ΚΚΕ δεν φταίει το μοντέλο ανάπτυξης, αλλά ή ίδια η ανάπτυξη και είπε ότι η ανάπτυξη του κεφαλαίου δεν μπορεί να είναι φιλική προς το περιβάλλον.

    Πρόσθεσε πως το ΚΚΕ είναι αντίθετο με τη Συνθήκη του Κιότο και το δόγμα «ο ρυπαίνων να πληρώνει», διότι το εφαρμόζει η ΔΕΗ και δεν υπάρχουν αποτελέσματα.

    [07] "Κρίσιμη αναμέτρηση"

    Στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ, στην Αθήνα, θα μιλήσει ο πρόεδρος του ΣΥΝ κ.Αλέξης Τσίπρας. Θα χαιρετίσουν οι Δημήτρης Παπαδημούλης και Γιάννης Θεωνάς. Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στην πλ. Κοτζιά, στις 7.30 μ.μ.

    "Όσοι λένε ότι είμαι στέλεχος δωματίου δεν έχουν διαβάσει καλά το βιογραφικό μου" λέει στη συνέντευξή του στο Σταύρο Θεοδωράκη ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής που μιλάει για όλα στα "ΝΕΑ".

    Αναφερόμενος στην παρουσία του κ. Αλαβάνου στο ντιπέιντ, λέει πως «Εμείς δεν είμαστε αρχηγικό κόμμα. Μετά το πρόωρο κλείσιμο της Βουλής όπου είχε πρωταγωνιστικό ρόλο ο Αλέκος, έπρεπε να αλλάξουμε τον αρχικό σχεδιασμό» και διαψεύδει κατηγορηματικά ότι ο κ. Τσίπρας το πληροφορήθηκε από το ραδιόφωνο.

    Αναγνωρίζει πως «οι δημοσκοπήσεις διαμορφώνουν ψυχολογία. Δεν είμαστε ανεπηρέαστοι από αυτά αλλά και στις προηγούμενες εθνικές εκλογές μας έδιναν χαμηλά και τις διαψεύσαμε». Στην ερώτηση για το ποια ποσοστά του Συνασπισμού θα θεωρούσε αποτυχία, απαντά πως «Εμείς αναμετρώμεθα με τα πραγματικά αποτελέσματα. Η επίδοσή μας στις προηγούμενες ευρωεκλογές ήταν 4,16% και στις εθνικές εκλογές 5,04%. Εγώ είμαι αισιόδοξος ότι θα τα υπερβούμε κατά πολύ» τονίζει.

    ΣΥΡΙΖΑ για το Σύμφωνο Σταθερότητας

    Οι επικείμενες ευρωεκλογές είναι κρίσιμες και καθοριστικές για τις πολιτικές εξελίξεις, δήλωσε ο πρόεδρος του Συν Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την οποία ζήτησε την κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι οι πρώτες εκλογές μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης και γίνονται σε ένα πλαίσιο ρευστότητας. Υπάρχουν δύο δρόμοι, είπε ο πρόεδρος του Συνασπισμού. Ή θα αντιμετωπίσουμε την κρίση με την κοινωνία όρθια ή η κοινωνία θα ισοπεδωθεί.

    Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τα δύο μεγάλα κόμματα ότι καταβάλουν απεγνωσμένη προσπάθεια να αποπροσανατολίσουν το λαό από τα σοβαρά προβλήματα της χώρας, αποδίδοντας την στάση τους αυτή στο ότι έχουν τις ίδιες θέσεις και ενδεικτικά ανέφερε ότι σε ποσοστό που ανέρχεται στο 97% ψήφισαν από κοινού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού ζήτησε από τα δύο μεγάλα κόμματα να τοποθετηθούν απέναντι στο πρόβλημα που συνιστά η διατήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, τονίζοντας ότι οι κυρίαρχοι κύκλοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Συμφώνου Σταθερότητας δείχνουν μια σκανδαλώδη εμμονή στην προστασία του κεφαλαίου.

    Στον πυρήνα αυτής της πολιτικής, πρόσθεσε, βρίσκεται το Σύμφωνο Σταθερότητας, το οποίο, επί της ουσίας αποτελεί ένα νεοφιλελεύθερο κοινωνικό συμβόλαιο, μεταξύ της κυρίαρχης ελίτ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του κεφαλαίου.

    Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για ένα νέο σύμφωνο, με γενναία αύξηση του Κοινοτικού προϋπολογισμού, για τη στήριξη των εργαζομένων και των λαϊκών αναγκών και υπογράμμισε ότι τα δύο μεγάλα κόμματα οφείλουν να δώσουν απαντήσεις, σε διαφορετική περίπτωση, πρόσθεσε, αν δεν βουλιάξουν τα δύο κόμματα στις ευρωεκλογές δεν πρόκειται να αλλάξουν.

    Παρεμβαίνοντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης, τόνισε ότι η συναίνεση της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ στη συνθήκη της Λισαβόνας αποτελεί συναίνεση στον πυρήνα των ασκούμενων νεοφιλελεύθερων πολιτικών στη χώρα μας.

    Ο κ. Λαφαζάνης έκανε επίσης λόγο για επιλεκτική εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας, καθώς, όπως είπε, χώρες με μεγαλύτερο έλλειμμα από την Ελλάδα δεν έχουν τεθεί υπό επιτήρηση. Ο κ. Λαφαζάνης είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί τον άμεσο πολιτικό έλεγχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τη ριζική αλλαγή της νομισματικής πολιτικής της Ευρώπης και την άμεση και ουσιαστική αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ και το ριζικό επαναπροσανατολισμό, ώστε να υπηρετεί αποκλειστικά τις παραγωγικές επενδύσεις, την απασχόληση, την κοινωνική προστασία και την αειφόρο ανάπτυξη.

    Παρενέβησαν επίσης τρεις καθηγητές Πανεπιστημίου, οι κύριοι Ευκλείδης Τσακαλότος, Γιώργος Σταθάκης και Γιάννης Μήλιος, οι οποίοι επιχειρηματολόγησαν υπέρ της κατάργησης του Συμφώνου Σταθερότητας και υπογραμμίζοντας ότι αν συνεχιστεί η παρούσα κατάσταση, τότε τα προβλήματα στην Ευρώπη θα διογκωθούν και η κρίση θα γίνει ακόμη μεγαλύτερη.

    Τέλος, ο κ. Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση, σχετικά με τη διαφυγή στο εξωτερικό κατηγορουμένων για την υπόθεση Ζίμενς, δήλωσε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια απίστευτη συναλλαγή, πρόσθεσε, ότι οι εξελίξεις είναι πρωτοφανής και υποστήριξε ότι έχουμε δικαιωθεί που είναι αποτελεσματική για τους 16χρονους διαδηλωτές αλλά όταν πρόκειται για μεγάλα κεφάλια της υπόθεσης Ζίμενς οι πόρτες είναι ανοιχτές.

    Ο κ. Τσίπρας διερωτήθηκε αν υπάρχει συναλλαγή στην υπόθεση αυτή και πρόσθεσε ότι έκλεισε η Βουλή και ταυτόχρονα άνοιξαν τα σύνορα για όσους θα μπορούσαν να μιλήσουν, οι οποίοι φεύγουν με αντάλλαγμα την αιώνια σιωπή τους.

    Μας φτύνουν μπροστά στα μάτια μας και πρέπει να τιμωρηθούν. Ο λαός να προσέλθει μαζικά στις κάλπες την Κυριακή και να μην ανεχθεί άλλο αυτή την κοροϊδία κατέληξε ο πρόεδρος του Συνασπισμού.

    [08] "Προσδιορισμός συνόρων"

    Την Τρίπολη επισκέπτεται σήμερα ο κ.Γ.Καρατζαφέρης. Θα παραχωρήσει Συνέντευξη Τύπου, στις 19:30, στα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής Αρκαδίας ΛΑ.Ο.Σ.Θα ακολουθήσει ομιλία του στα Στελέχη και τους φίλους του Κόμματος στον ίδιο χώρο.

    Είμαστε μια βδομάδα πριν από τις εκλογές και τα δυο μεγάλα γερασμένα κόμματα δεν έχουν πει ακόμα τις απόψεις τους για την Ευρώπη, τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης σε εφ' όλης της ύλης διακαναλική συνέντευξη στο Ζάππειο.

    Ο κ. Καρατζαφέρης έθεσε τους στόχους που βάζει το κόμμα του για τις Ευρωεκλογές και τόνισε με νόημα ότι μετά τις 8 Ιουνίου αναμένει εξελίξεις είτε από τα Χανιά είτε από τη Θεσσαλονίκη... Ο κ. Καραμανλής δεν θα αντέξει πολύ, είπε.

    Αναφερόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια είπε ότι είναι εξαιρετικός και ο πληρέστερος πρόεδρος, καθώς έχει και αυξημένη κοινωνική ευαισθησία. Εάν θέλει να ξαναείναι υποψήφιος θα τον στηρίξουμε, είπε, και με αφορμή δηλώσεις του Γ. Α. Παπανδρέου είπε ότι χαίρεται που βλέπει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πως η επιλογή του κ. Παπούλια είναι μονόδρομος.

    Ο κ. Καρατζαφέρης τόνισε ότι πρώτος στόχος του κόμματός του είναι να πείσει την Ευρώπη να προσδιορίσει επαρκώς και ακριβώς τα σύνορά της στο Αιγαίο, τα οποία αμφισβητούνται από τον τσαμπουκά της Τουρκίας. Ελπίζω στην Ευρωβουλή να βρούμε τη συμπαράσταση και των άλλων κομμάτων, είπε.

    Δεύτερος στόχος είναι η Ευρώπη να ζητήσει από την Τουρκία να άρει το casus beli. Η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει τα της άμυνάς της, πρόσθεσε. Ο κ. Καρατζαφέρης κατέστησε σαφές ότι είναι κατά της εντάξεως της Τουρκίας στην ΕΕ και αυτό δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, εφόσον δεν αποσυρθεί ο στρατός κατοχής από την Κύπρο.

    Επίσης ο κ. Καρατζαφέρης τόνισε ότι θα πρέπει να διεξαχθεί δημοψήφισμα για το Ευρωσύνταγμα και ο λαός πρέπει να αποφασίσει αν θα υιοθετήσει αυτό το υποκατάστατο Συντάγματος της ΕΕ. Τα μεγάλα κόμματα φοβούνται το λαό και στα κρίσιμα ζητήματα έχουν λάβει τις αποφάσεις τους χωρίς να ρωτήσουν, όπως ήταν το Μάαστριχτ ή η ένταξή μας στο ευρώ.

    Ο κ. Καρατζαφέρης αναφέρθηκε και στην οικονομία λέγοντας ότι με τις σημερινές συνθήκες οδηγούμεθα με μαθηματική ακρίβεια σε πτώχευση. Είναι ακατανόητο πώς γίνεται να έχουμε ξεπουλήσει τη μισή Ελλάδα και το δημόσιο χρέος να αυξάνεται. Δεν έπρεπε να πέσει το χρέος, αναρωτήθηκε; Επίσης εκτίμησε ότι ο κ. Καραμανλής δεν προτίθεται να πολεμήσει τα καρτέλ και άσκησε δριμεία κριτική στις τράπεζες που τους χορηγήθηκαν 28 δισ. ευρώ, χωρίς κανέναν όρο. Είναι κράτος εν κράτει, πρόσθεσε, και σημείωσε ότι πουθενά αλλού δεν υπάρχουν τα επιτόκια που παρατηρούμε στην Ελλάδα.

    Σχετικά με το σύμφωνο σταθερότητας είπε ότι είναι υπέρ της ελαστικοποίησης των δεικτών του και της επαναφοράς της αναλογίας του ευρώ με το δολάριο στο ένα προς ένα, γιατί αλλιώς η Ευρώπη δεν μπορεί να πουλήσει τα προϊόντα της και πολύ περισσότερο η Ελλάδα.

    Για τη χώρα μας, είπε ακόμα ότι το έλλειμμα βρίσκεται ψηλά και δεχόμαστε κριτική, αλλά από την άλλη μεριά η Ευρώπη γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι οι αμυντικές μας δαπάνες είναι υψηλές λόγω της Τουρκίας και δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της για τη χάραξη των συνόρων.

    Επίσης ο κ. Καρατζαφέρης αναφέρθηκε και στα εξής θέματα:

    Υπόθεση Siemens: Θέλω να πιστέψω ότι οι πολιτικοί μας δεν ήξεραν, αλλά ως ρεπόρτερ και πολιτικός δεν το πιστεύω αυτό. Και το ερώτημα που ανακύπτει είναι γιατί τους άφησαν να φύγουν. Δυστυχώς δεν θα μάθουμε ποτέ, πόσα χρήματα δόθηκαν και σε ποιούς. Σχετικά με τα εμβάσματα προς την Mayo είπε ότι αυτά είναι πολύ συγκεκριμένα.

    Παιδεία: Ο κ. Καρατζαφέρης τάχθηκε υπέρ της ιδιωτικής ανώτατης παιδείας, τόνισε ότι τα φροντιστήρια πρέπει να καταστούν εχθρός της κοινωνίας και ζήτησε να καταργηθούν οι εξετάσεις. Σχετικά με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είπε ότι δεν καταλαβαίνει τη διαφορά ενός παιδιού που θα πηγαίνει σε ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο στην Ελλάδα, από ένα παιδί που πηγαίνει τώρα σε ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο στο εξωτερικό.

    Εγκληματικότητα: Οι πολίτες ζητούν προστασία και η στάση αντιμετώπισης της εγκληματικότητας έχει καταντήσει μιθριδατισμός. Πρέπει να επαφέρουμε τη χώρα μας εκεί όπου είμαστε κάποτε, είπε και αναρωτήθηκε ποιος μπορεί να περπατήσει μετά τη δύση του ηλίου στην Ομόνοια. Πρέπει να βρεθεί λύση και αν την λύση αυτή δεν την ξέρουμε η απάντηση είναι ο Τζουλιάνι. Μπορούμε να πάμε εκεί και να δούμε τί έκανε και στο Μανχάταν κυκλοφορείς πλέον χωρίς φόβο.

    Μετανάστες: Το σύστημα με καθυστέρηση αναγνωρίζει πλέον ότι υπάρχει πρόβλημα. Η χώρα δεν αντέχει το βάρος και απαιτείται να επιβληθεί ποσόστωση όπως έχουν κάνει και άλλες χώρες της ΕΕ, είπε. Επίσης, είπε ότι σεβόμαστε τη θρησκεία, τα ήθη και τα έθιμά τους, αλλά θα πρέπει να καταλάβουν ότι έχουν έρθει σε μια χριστιανική χώρα.

    Κοινωνικά θέματα: Σήμερα χάνουμε περισσότερα παιδιά από τα ναρκωτικά απ΄ότι νεαροί άνθρωποι χάνονται στην άσφαλτο. Ο χρήστης είναι τραυματίας και πρέπει να τον περιθάλψουμε, είπε.

    Συντάξεις: Είπε ότι είναι καθηλωμένες και ειδικά η σύνταξη του αγρότη αντιστοιχεί όσο το φιλοδώρημα σε μια ταβέρνα και αυτό είναι αδιανόητο. Επίσης τάχθηκε υπέρ της ενιαίας σύνταξης στην οποία θα υπάρχει μπόνους βάσει της φορολογικής δήλωσης του καθενός και θα είναι και ένα κίνητρο κατά της φοροδιαφυγής.

    Κυπριακό: Εχουμε αφήσει μόνο τον κ. Χριστόφια να βγάλει το φίδι από την τρύπα. Γνωρίζω ότι περίμενε ανετότερη σύμπλευση με την Ελλάδα, είπε.

    Αλβανία: Τα Τίρανα για να μπουν στην ΕΕ θα πρέπει πρώτα να αποκαταστήσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα των ομογενών μας που καταπατώνται και η κυβέρνησή της γείτονος να διακηρύξει ότι δεν υφίσταται θέμα διεκδικήσεων από τους Τσάμηδες.

    ΠΓΔΜ: Για τα Σκόπια είπε ότι ήταν λάθος της κας Μπακογιάννη να αποδεχθεί τη σύνθετη ονομασία. Εχουν δημιουργηθεί δυσκολίες και είναι άτακτη η υποχώρηση από την απόφαση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών πριν από 15 χρόνια.

    ΚΚΕ: Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ είπε ότι ο Περισσός συναλλάσσεται με επιχειρηματίες και λέει ψέμματα η κα Παπαρήγα όταν ισχυρίζεται το αντίθετο. Στην Τυποεκδοτική τυπώνεται ο Ελεύθερος Τύπος, που είναι της οικογένειας Αγγελόπουλου, είπε. Επίσης, υπάρχει συνεργασία με τον ΟΠΑΠ και έχουν ενισχυθεί με 250.000 για διάσωση του ιστορικού τους αρχείου, ανέφερε.

    [09] Εξελίξεις στη Siemens

    Συνελήφθη αργά τη νύχτα μία από τις τρεις κόρες του Χρήστου Καραβέλα που κατηγορείται για το σκάνδαλο Siemens και διέφυγε στο εξωτερικό.

    Η κόρη του Xρ. Καραβέλα συνελήφθη βάσει εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε από τον αρμόδιο ανακριτή με την κατηγορία της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων (ξέπλυμα χρήματος).

    Επίσης από τον ανακριτή για τον ίδιο λόγο έχουν εκδοθεί άλλα τρία εντάλματα σύλληψης για τις άλλες δύο κόρες και τη σύζυγο του κατηγορουμένου βάσει των οποίων αναζητούνται.

    Υπενθυμίζεται, ότι ο ειδικός τέταρτος ανακριτής K. Ζαγοριανός εξέδωσε την προηγούμενη Παρασκευή διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον κ.Καραβέλα.

    Προθεσμία για να απολογηθούν την Τετάρτη χορήγησε ο ειδικός τέταρτος ανακριτής Νίκος Ζαγοριανός στους υπό κράτηση κατηγορούμενους στην υπόθεση της Siemens Ηλία Γεωργίου, πρώην στέλεχος της εταιρίας και Γ. Σκαρπέλη πρώην στέλεχος του ΟΤΕ.

    Οι δυο κατηγορούμενοι προσήχθησαν το πρωί της Δευτέρας ενώπιον του ανακριτή με τους συνηγόρους τους, οι οποίοι δήλωσαν στον ανακριτή ότι εξακολουθούν να μην έχουν παραλάβει το σύνολο της δικογραφίας - που εξακολουθεί από το πρωί του Σαββάτου να φωτοτυπείται από ειδικό συνεργείο δικαστικών υπαλλήλων - και ως εκ τούτου αδυνατούν να ασκήσουν τα καθήκοντά τους.

    Ζήτησαν από τον ανακριτή να προβεί σε ανάκληση των ενταλμάτων σύλληψης που εκδόθηκαν σε βάρος των δυο την Παρασκευή το απόγευμα, να επιβάλλει περιοριστικούς όρους και να δώσει πολυήμερη προθεσμία, ώστε να προλάβουν να μελετήσουν τα στοιχεία της υπόθεσης.

    Ο ανακριτής δεν έκανε δεκτό το αίτημά τους και χορήγησε την προθεσμία για την Τετάρτη, οπότε και λήγει το όριο των πέντε ημερών που ορίζει ο νόμος στις περιπτώσεις κρατουμένων.

    Στο μεταξύ, οι συνήγοροι ενημερώθηκαν για την έκδοση βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών (αριθμός 1709/2009) το οποίο έκανε δεκτό το αίτημα που υπέβαλε ο κατηγορούμενος Γιώργος Σκαρπέλης για χορήγηση εγγράφων της δικογραφίας.

    Στο σκεπτικό του βουλεύματος αναφέρεται ότι το δικαίωμα του κατηγορουμένου να λάβει γνώση του συνόλου των εγγράφων και στοιχείων του φακέλου δικογραφίας αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την ουσιαστική άσκηση του δικαιώματος ακροάσεως όπως ορίζεται στο Σύνταγμα.

    Αναφέρει επίσης στο βούλευμα ότι το δικαίωμα γνώσης της δικογραφίας από τον κατηγορούμενο συνδέεται κατά κανόνα με την κορυφαία στιγμή άσκησης της υπεράσπισής του, δηλαδή την απολογία του, που αποτελεί και τον πυρήνα του δικαιώματος ακροάσεώς του.

    Το βούλευμα απορρίπτει τα αιτήματα για ακύρωση της κλήσης σε απολογία, για ακυρότητα της πράξης γνωστοποίησης του κατηγορητηρίου, καθώς και για τη μετάφραση εγγράφων. Δέχεται επίσης, ότι καλώς έχουν συμπεριληφθεί στη δικογραφία τα έγγραφα της αμερικανικής δικηγορικής εταιρίας Ντεμπεβουάζ και Κλίμπτον, που διενήργησε εσωτερικό έλεγχο στη μητρική Siemens.

    Τέλος, αναφέρει ως προς το αίτημα της πραγματογνωμοσύνης που ζητούν οι κατηγορούμενοι προκειμένου να προσδιοριστεί αν και πόση ζημιά υπέστη ο ΟΤΕ από την επίμαχη σύμβαση με τη Siemens το 1997, ότι εφόσον κριθεί αναγκαίο μπορεί να διαταχθεί στη διάρκεια της ανάκρισης.

    Ωστόσο, εντολή για την άσκηση έφεσης κατά αυτού του βουλεύματος έδωσε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Κυριάκος Καρούτσος, ο οποίος ήδη ανέθεσε σε αντεισαγγελέα Εφετών να προχωρήσει τις διαδικασίες.

    Σε δηλώσεις τους οι συνήγοροι των δυο κατηγορουμένων σχολίασαν την κίνηση του κ. Καρούτσου, κάνοντας λόγο για περίεργη σπουδή της Εισαγγελίας Εφετών. Σύμφωνα με τον κ. Ματζουράνη συνήγορο του κ. Σκαρπέλη, η κίνηση της Εισαγγελίας Εφετών "πρέπει να αξιολογηθεί σε σχέση με την ολιγωρία που άνοιξε τα σύνορα για τους δυο φυγόδικους κατηγορούμενους και είναι επικίνδυνοι για το σύστημα και το κυβερνητικό κόμμα", ενώ ο κ. Πάρσαλης συνήγορος του κ. Γεωργίου έκανε λόγο σε δηλώσεις του "για περίεργη σπουδή της Εισαγγελίας Εφετών, τη στιγμή που το βούλευμα ενισχύει τη μήνυση σε βάρος του ανακριτή για υπεξαγωγή εγγράφων".

    Υπουργείο Δικαιοσύνης για την υπόθεση Καραβέλα

    Το υπουργείο Δικαιοσύνης σε ανακοίνωσή του αναφέρεται στην ημερομηνία ενημέρωσης του υπουργείου για το κρυπτογραφημένο σήμα της Πρεσβείας μας στην Ουρουγουάη, αναφορικά με τον φυγόδικο Χρ. Καραβέλλα.

    Ειδικότερα, το υπουργείο Δικαιοσύνης, μετά από ενδελεχή έρευνα στο πρωτόκολλο του υπουργείου, ανακοίνωσε τα εξής: «Το κρυπτογραφημένο σήμα της Πρεσβείας της χώρας μας στην Ουρουγουάη έφτασε με κλητήρα του υπουργείου Εξωτερικών στο υπουργείο Δικαιοσύνης, την Τετάρτη 27 Μαΐου 2009 στις 14:30 και όχι την Τρίτη 26 Μαΐου 2009, όπως αναφέρεται λανθασμένα σε μερίδα του Τύπου. Το ίδιο έγγραφο πρωτοκολλήθηκε στο εμπιστευτικό πρωτόκολλο του γραφείου υπουργού του υπουργείου Δικαιοσύνης την Τετάρτη επίσης 27 Μαΐου 2009. Συνεπώς, τα σχόλια σε μερίδα του Τύπου για δήθεν "48ωρο καθυστέρησης" του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι παντελώς ανυπόστατα».

    [10] Πρόγραμμα απόσυρσης

    Το πρόγραμμα απόσυρσης παλιών κλιματιστικών, που θα τεθεί σε εφαρμογή από την ερχόμενη Δευτέρα, ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης κ.Κ.Χατζηδάκης τονίζοντας ότι εντάσσεται στην πολιτική του υπουργείου για την προώθηση της πράσινης ενέργειας.

    Το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια έξι μηνών και θα επιδοτεί με 35 % την αγορά καινούργιου κλιματιστικού με ταυτόχρονη απόσυρση του παλιού. Θα υπάρχει όριο 500 ευρώ στο ύψος της επιδότησης ενώ κάθε καταναλωτής θα μπορεί να αποσύρει μέχρι δύο συσκευές μεγέθους 9.000 - 24.000 BTU. Βασική προϋπόθεση είναι η απόκτηση κλιματιστικού υψηλής ενεργειακής κλάσης (inverter A ή Β στις μεγάλες συσκευές).

    Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 15 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι θα αποσυρθούν 50.000 με 60.000 κλιματιστικά. Αυτό σημαίνει μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 20 γιγαβατώρες σε ετήσια βάση και περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 20.000 τόνους το χρόνο. Ο κ.Χατζηδάκης τόνισε πάντως ότι αν η ζήτηση είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη ο προϋπολογισμός του προγράμματος μπορεί να αυξηθεί. Επίσης βρίσκεται σε στάδιο προετοιμασίας ανάλογο πρόγραμμα για απόσυρση ψυγείων καθώς οι δύο συγκεκριμένες κατηγορίες ηλεκτρικών συσκευών (κλιματιστικά και ψυγεία) απορροφούν το 30 % της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας των νοικοκυριών.

    Η διαδικασία για την απόσυρση των κλιματιστικών, σύμφωνα με την παρουσίαση του γεν.γραμματέα Ανάπτυξης κ.Κ.Μουσουρούλη θα είναι απλή: ο καταναλωτής θα πηγαίνει στο κατάστημα της επιλογής του και θα δηλώνει τα στοιχεία της ταυτότητάς του, της παλιάς συσκευής και τον αριθμό λογαριασμού της ΔΕΗ προκειμένου να διασφαλίζεται ότι το κλιματιστικό βρίσκεται σε σπίτι και όχι σε επαγγελματικό κτίριο. Θα πληρώνει τη συμμετοχή του στο κόστος της καινούργιας συσκευής (δηλαδή τη λιανική τιμή μείον 35 % με όριο έκπτωσης τα 500 ευρώ) και η επιχείρηση θα εισπράττει την επιδότηση μέσω της εταιρίας «Ανακύκλωση ΑΕ» που θα ανακυκλώνει τις παλιές συσκευές και θα διαχειρίζεται τις επιδοτήσεις. Η μέση τιμή αγοράς ενός κλιματιστικού κυμαίνεται στα 800 ευρώ, που σημαίνει ότι ο μέσος όρος της επιδότησης θα κυμανθεί στα 280 ευρώ ανά συσκευή. Το υπουργείο θα ανακοινώσει ενδεικτικές τιμές για τις συσκευές προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αυξήσεων πριν την έναρξη εφαρμογής του προγράμματος. Το πρόγραμμα θα είναι ανοιχτό για όλους τους πολίτες, χωρίς εισοδηματικό όριο, και για όλα τα παλιά εν λειτουργία κλιματιστικά, ανεξαρτήτως ηλικίας.

    Από την ερχόμενη Παρασκευή 5 Ιουνίου θα λειτουργήσει ειδική ιστοσελίδα (www.allazoklima.gr) τηλεφωνικό κέντρο (801-11-15300) για παροχή πληροφοριών προς τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις. Από την ίδια ημερομηνία θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται.

    Πέρυσι πουλήθηκαν 500.000 κλιματιστικά, από τα οποία τα 150.000 ήταν τεχνολογίας inverter και τα υπόλοιπα συμβατικά. Από τα συμβατικά, το 80 % δεν ήταν ενεργειακής κλάσης Α, αλλά χαμηλότερης. Συνολικά στη χώρα είναι εγκατεστημένα 7 εκατ. κλιματιστικά, από τα οποία τα μισά περίπου στον οικιακό τομέα, ενώ το μόνο το 1,5 εκατ. από αυτά είναι ενεργειακής κλάσης Α.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 2 June 2009 - 6:30:32 UTC