Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-05-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αεροπορικό δυστύχημα στην Κωπαϊδα
  • [02] Πάλη για το περιβάλλον

  • [01] Αεροπορικό δυστύχημα στην Κωπαϊδα

    Δυο άτομα σκοτώθηκαν σε αεροπορικό δυστύχημα που σημειώθηκε στην περιοχή της Κωπαΐδος, μεταξύ Ορχομενού και Ακραιφνίου.

    Συγκεκριμένα, ένα υπερελαφρύ αεροσκάφος, της τοπικής Αερολέσχης, τσέχικου νηολογίου απογειώθηκε στις 2.10 το μεσημέρι από το πεδίο προσγειώσεων Δήμητρα, στην Κωπαΐδα.

    Μετά την απογείωσή του και ενώ βρισκόταν σε ύψος 150 μέτρων, για άγνωστους λόγους, περιήλθε σε περιδίνηση και καρφώθηκε στο έδαφος.

    Νεκροί ανασύρθηκαν δύο Έλληνες, τα ονόματα των οποίων δεν έχουν γίνει γνωστά.

    [02] Πάλη για το περιβάλλον

    Στα προβλήματα του περιβάλλοντος επικέντρωσε τις συζητήσεις της με κατοίκους του Ωρωπού η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα κατά τη σημερινή της περιοδεία στην περιοχή και τη συνάντηση που είχε με κατοίκους στο Πνευματικό κέντρο του Ωρωπού.

    Η κ. Παπαρήγα ανέφερε ότι ο Ωρωπός υποφέρει πολλά χρόνια από τις συνέπειες της περιβαλλοντικής ρύπανσης που προκαλεί η ασύδοτη δράση των βιομηχανιών της ευρύτερης περιοχής, επισημαίνοντας ότι η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα, η έλλειψη αποχετευτικού συστήματος αλλά και η τουριστική ανάπτυξη με γνώμονα το κέρδος, που επιτάσσει την ιδιωτικοποίηση των παραλιών, αποτελούν απόρροια της αντιμετώπισης της γης και του περιβάλλοντος εν γένει ως εμπόρευμα.

    Για το ΚΚΕ, σημείωσε η Γραμματέας του ΚΚΕ, η πάλη για το φυσικό περιβάλλον είναι δεμένη με την πάλη για το εργασιακό περιβάλλον και η πάλη για διακοπές και αναψυχή είναι δεμένη με την πάλη για δουλειά και μεροκάματα. Το ΚΚΕ, υπογράμμισε η κ. Παπαρήγα, ενδιαφέρεται για τα καθημερινά προβλήματα και δεν παραπέμπει τη λύση τους στο σοσιαλισμό. Το θέμα του νερού, λοιπόν, μπορεί να λυθεί εδώ και τώρα με ισχυρούς αγώνες, σημείωσε.

    Αναφερόμενη στις θέσεις του ΚΚΕ στα προβλήματα αυτά, αλλά και έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Αλέκα Παπαρήγα υπογράμμισε ότι όλα τα ΚΠΣ που δόθηκαν στη χώρα πήγαν για έργα προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων και όχι των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων και πρόσθεσε ότι η ΕΕ είναι δέσμευση υπέρ του κεφαλαίου και όχι υπέρ των λαών.

    Η κ. Παπαρήγα αναφερόμενη στην "εκστρατεία προβοκάτσιας κατά του ΚΚΕ", είπε ότι "το κόμμα μας ποτέ δεν υπέκυψε σε πιέσεις του κεφαλαίου, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να μας ασκείται κριτική από το λαό, αλλά δεν δεχόμαστε να μας πολεμάνε με ανέντιμα μέσα".

    Η Γραμματέας του ΚΚΕ κάλεσε το λαό στην κάλπη των ευρωεκλογών να ισχυροποιήσει το ΚΚΕ και να αφαιρέσει πολιτική και εκλογική δύναμη από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, από τους επιχειρηματικούς ομίλους και την εργοδοσία, όπως είπε.

    "Αν στις 8 του μήνα το ΚΚΕ είναι πιο δυνατό", είπε χαρακτηριστικά, "τότε θα είναι και το εργατικό και λαϊκό κίνημα σε καλύτερη θέση για να αντιπαλέψει τα νέα αντιλαϊκά σχέδια".

    Συνέντευξη στο Εθνικό Πρακτορείο

    Η επομένη των εκλογών θα φέρει καινούργια αντιδραστικά μέτρα σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, τονίζει σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα,η οποία κατηγορεί τα δύο μεγάλα κόμματα ότι κατά την προεκλογική περίοδο "έχουμε περιγραφές προβλημάτων,αλλά συζήτηση επί της ουσίας δεν έχουμε".

    Η κα Παπαρήγα σημειώνει ότι οι δημοσκοπήσεις "φουσκώνουν" τους Πράσινους και όχι η δράση και τα έργα τους και σημειώνει ότι η ψήφος στους Οικολόγους - Πράσινους δεν είναι απάντηση ούτε για το ίδιο το ζήτημα της Οικολογίας,ούτε για την αντιλαϊκή πολιτική που ζεί ο λαός και ιδιαίτερα η νεολαία.

    Η Γραμματέας του ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι οι μοναδικές θετικές εξελίξεις για τα λαϊκά στρώματα θα είναι αυτές που θα σηματοδοτούν την αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ, ενώ για το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης τονίζει ότι είναι παγκόσμιο και δεν μπορεί να λυθεί στα μέτρα μιάς χώρας και προσθέτει ότι είναι ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας για τη νομιμοποίηση των αλλοδαπών εργατών στην Ελλάδα και την ΕΕ.

    Η συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα στο ΑΠΕ - ΜΠΕ στον πολιτικό συντάκτη Σωτήρη Σιδέρη έχει ως εξής:

    ΕΡ: Εχουμε εισέλθει στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές και τα μηνύματα των πολιτικών κομμάτων είναι πλέον γνωστά. Πιστεύετε ότι η αντιπαράθεση ανταποκρίνεται στα προβλήματα και τους προβληματισμούς των πολιτών;

    ΑΠ: Περιγραφές προβλημάτων έχουμε, συζήτηση επί της ουσίας δεν έχουμε. Δεν είναι τυχαίο. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν έχουν πολιτική για το λαό και τα προβλήματά του. Προτεραιότητα για τα κόμματα αυτά είναι τα συμφέροντα των εφοπλιστών, των βιομηχάνων, των μεγαλοξενοδόχων και μεγαλοκατασκευαστών. Ανταγωνίζονται μεταξύ τους ποιος θα είναι καλύτερος διαχειριστής, πως θα φορτώσουν τις συνέπειες της κρίσης στους εργαζόμενους και πως ταυτόχρονα θα αποφύγουν τη λαϊκή κατακραυγή και το λαϊκό ξεσηκωμό. Ανταγωνίζονται ποιος είναι ο καλύτερος κυματοθραύστης της λαϊκής αντίστασης και αντίδρασης. Δίνουν μερικά ψίχουλα σε όσους υποφέρουν περισσότερο, γιατί ξέρουν ότι θα πάρουν και νέα αντιλαϊκά μέτρα. Έχουν, ήδη, αποφασιστεί στα κέντρα των Βρυξελλών, με τη συμμετοχή τους. Το ΚΚΕ έχει θέσει ευθέως και καθαρά το ζήτημα. Για να υπάρξουν λύσεις στα οξυμμένα προβλήματα του λαού, όπως δουλειά για όλους, σταθερή, μόνιμη, πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, μεροκάματα, συντάξεις, ικανοποιητικές τιμές για τον παραγωγό και φτηνές για τον καταναλωτή κ.α. κάποιοι πρέπει να πληρώσουν. Και πρέπει να πληρώσουν οι κεφαλαιοκράτες. Τέτοια πολιτική δεν έχουν ούτε η ΝΔ, ούτε το ΠΑΣΟΚ. Να γιατί το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα και να τιμωρήσουν αυτά τα κόμματα. Να δώσουν δύναμη στο ΚΚΕ για να μπορέσει να οργανώσει τη λαϊκή πάλη για την αποτελεσματική αντίσταση και τον αγώνα για άλλη πολιτική προς όφελος των λαών και όχι των κερδών. Αυτή την εξέλιξη φοβούνται και προσπαθούν να ανακόψουν.

    ΕΡ: Οι δημοσκοπήσεις αναδεικνύουν τους Οικολόγους -Πράσινους σε έναν νέο παράγοντα της πολιτικής ζωής. Ανεξάρτητα αν συγκεντρώνουν ψήφους διαμαρτυρίας ή αποτελούν επιλογή των πολιτών, πιστεύετε ότι το κόμμα αυτό διαθέτει σαφές στίγμα που θα διατηρηθεί και την επομένη των ευρωεκλογών;

    ΑΠ: Οι δημοσκοπήσεις, σωστά λέτε, φουσκώνουν τους Πράσινους και όχι η δράση και τα έργα τους. Είναι επομένως δικαιολογημένο το ερώτημα για την τύχη τους και μετά τις ευρωεκλογές. Πριμοδοτούνται γιατί είναι μια ακίνδυνη δύναμη για τους υπεύθυνους των καταστροφών στο περιβάλλον που είναι τα μεγάλα συμφέροντα και η απληστία των καπιταλιστών για το κέρδος. Σε όλη την Ευρώπη, δίπλα στα φιλελεύθερα και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα λειτουργούν και οι Οικολόγοι Πράσινοι, ως χώρος εγκλωβισμού δυσαρεστημένων. Εξέλεξαν βουλευτές, συμμετείχαν σε κυβερνήσεις (σε Γερμανία, Ιρλανδία και αλλού), υιοθετώντας όλες τις αντιδραστικές επιλογές αυτών των κυβερνήσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Γιόσκα Φίσερ, που πρωτοστάτησε στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο ενάντια στη Γιουγκοσλαβία. Βέβαια, το πρόβλημα του περιβάλλοντος είναι υπαρκτό, αλλά έχει ταξική ρίζα. Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από κόμματα όπως οι Οικολόγοι Πράσινοι που έχουν υιοθετήσει όλες τις επιλογές της ΕΕ και αποσυνδέουν την πολιτική της ΕΕ, την πολιτική της απελευθέρωσης των αγορών, τα κέρδη του κεφαλαίου, από την προστασία του περιβάλλοντος. Η ψήφος στους Οικολόγους Πράσινους δεν είναι απάντηση ούτε για το ίδιο το ζήτημα της οικολογίας, ούτε για την αντιλαϊκή πολιτική που ζει ο λαός και ιδιαίτερα η νεολαία. Η πιο προωθημένη οικολογική θέση πρέπει να στρέφεται καθαρά ενάντια στα μονοπωλιακά συμφέροντα, πρέπει να είναι αντικαπιταλιστική. Αυτήν εκφράζει η ψήφος στο ΚΚΕ.

    ΕΡ: Παρά το γεγονός ότι η οικονομική κρίση πλήττει όλο και περισσότερους εργαζόμενους, εν τούτοις η Αριστερά δεν φαίνεται να ενισχύεται. Πέρα από την αμφισβήτηση του δικομματισμού από μεγάλο τμήμα της κοινωνίας, μήπως η αμφισβήτηση αγγίζει πλέον και την Αριστερά;

    ΑΠ: Εγώ θα απαντήσω για το ΚΚΕ. Γιατί η λέξη «Αριστερά» έχει γίνει λάστιχο. Αριστερά λένε ότι είναι και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Οικολόγοι και άλλα 10 κόμματα που κατεβαίνουν στις εκλογές. Αν με ρωτάτε λοιπόν για το ΚΚΕ, θα σας απαντήσω ότι το πιο φρόνιμο είναι να περιμένουμε την κάλπη. Για μας είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι έχει διευρυνθεί η αντίδραση εναντίον της ΕΕ. Έχει μετρήσει σημαντικά σε αυτό η στάση του ΚΚΕ, ανεξάρτητα αν όλοι ταυτίζονται μαζί μας. Η πολιτική του ΚΚΕ βρίσκει απήχηση πολύ πέρα από τα εκλογικά του ποσοστά.

    ΕΡ: Κατά την προεκλογική περίοδο η ΝΔ επιδιώκει να επιβραβευθεί η πολιτική της. Το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει μια ψήφο καταδίκης αυτής της πολιτικής. Το ΚΚΕ τι επιδιώκει;

    ΑΠ: Στις κάλπες των ευρωεκλογών μπορεί να εκφραστεί ξεκάθαρη καταδίκη, εναντίωση στην ΕΕ. Όποιος θέλει να διαμαρτυρηθεί, να εκφράσει την αντίθεσή του σε αυτή την Ένωση του κεφαλαίου, των αντιλαϊκών μέτρων, του μιλιταρισμού και του πολέμου μπορεί να το κάνει μόνο ενισχύοντας το ΚΚΕ. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είπαν πολλά ψέματα, τα αποτελέσματα της πολιτικής τους τα «γεύεται» ο λαός και η νεολαία. Ο καυγάς μεταξύ τους γίνεται για το πάπλωμα. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτε να περιμένουν από αυτά τα κόμματα και την εναλλαγή τους στην κυβερνητική εξουσία.

    ΕΡ: Πολλοί πολίτες στρέφουν το βλέμμα τους στην επομένη των εκλογών οπότε και αναμένονται νέα φορολογικά μέτρα. Επομένως, πέρα από την ήδη δύσκολη κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι , αναμένεται η κατάσταση αυτή να επιδεινωθεί. Ποια είναι η εκτίμησή σας για την επομένη των εκλογών;

    ΑΠ: Η επόμενη μέρα των εκλογών θα φέρει καινούργια αντιδραστικά μέτρα σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Όχι μόνο φορολογικά αλλά σε όλους τους τομείς της οικονομίας, της κοινωνικής πολιτικής, των εργασιακών σχέσεων, των εργατικών δικαιωμάτων. Οι κυβερνήσεις της ΕΕ, φιλελεύθερες και σοσιαλδημοκρατικές, αποφάσισαν από κοινού πρόσφατα στην Πράγα το νέο γύρο της αντιλαϊκής επίθεσης: Παραπέρα ελαστικοποίηση της εργασίας, απελευθέρωση των απολύσεων, απαλλαγή του κεφαλαίου από τις ασφαλιστικές εισφορές και άλλα. Από κοντά και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Με δυο λόγια πρόκειται για μέτρα που θα χειροτερέψουν παραπέρα τη ζωή της λαϊκής οικογένειας, που θα φορτώσουν στις πλάτες της τα βάρη της κρίσης του καπιταλισμού. Ορισμένα τα παρουσιάζουν ως προσωρινά μέτρα. Δεν είναι όμως έτσι. Για αυτό χρειάζεται πολύ ισχυρό ΚΚΕ, ώστε από τη Δευτέρα μετά τις εκλογές να μπορεί από καλύτερες θέσεις να αγωνιστεί ο λαός.

    ΕΡ: Εκτιμάτε ότι τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών μπορούν να αποτελέσουν αφετηρία για πολιτικές εξελίξεις;

    ΑΠ: Οι μοναδικές θετικές για τα λαϊκά στρώματα εξελίξεις θα είναι αυτές που θα σηματοδοτηθούν από την αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ, τη δυσκολία των κομμάτων της αστικής εξουσίας να εφαρμόσουν τα μέτρα που σχεδιάζουν. Ισχυρό ΚΚΕ σε ψήφους και ποσοστά θα σημάνει πιο αδύναμη αντιλαϊκή κυβέρνηση, μεγαλύτερες δυνατότητες να μπουν εμπόδια και στις προσπάθειες για το φτιασίδωμα του σάπιου πολιτικού συστήματος. Θα πρόκειται για ένα αποτέλεσμα που θα δώσει φτερά στην ανάπτυξη του ταξικού εργατικού κινήματος, της κοινωνικής συμμαχίας εργατών, φτωχών αγροτών και αυτοαπασχολούμενων που θα βαδίσει προς τη μόνη ουσιαστική διέξοδο για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών - τη μετατροπή ολόκληρου του παραγόμενου πλούτου σε λαϊκή περιουσία.

    ΕΡ: Το θέμα της ασφάλειας βρίσκεται μεταξύ των ζητημάτων που απασχολεί έντονα την ελληνική κοινωνία και παράλληλα αναδείχθηκε, το προηγούμενο διάστημα και το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης. Ποιες είναι οι ενδεικνυόμενες πολιτικές για τα προβλήματα αυτά;

    ΑΠ: Απλουστευτικές αναλύσεις δεν μπορούν να δώσουν απαντήσεις, συσκοτίζουν τη συνείδηση ή δίνουν πάτημα σε αντιδραστικές, ρατσιστικές αντιλήψεις. Στρώνουν το έδαφος για ένταση των κατασταλτικών μέτρων, των μηχανισμών παρακολούθησης και αστυνόμευσης και στη χώρα μας και σε επίπεδο Ε.Ε. Κάθε κοινωνικό φαινόμενο έχει την ταξική του ρίζα και αυτή πρέπει να αντιμετωπιστεί κυρίως. Το πρόβλημα είναι παγκόσμιο και δεν λύνεται με μέτρα μιας χώρας. Να πάρει πρωτοβουλίες ο ΟΗΕ, που ασχολείται με άλλα? Πάντως ως πρόβλημα σοβαρό, αναδείχνει την ανάγκη της πάλης για την ανατροπή του καπιταλισμού. Αναδείχνει την ανάγκη πάλης κατά των αποφάσεων της ΕΕ που εμποδίζουν τους μετανάστες ή εγκατασταθούν σε όλες τις χώρες. Το ΚΚΕ δεν πρόκειται, στο όνομα αντιμετώπισης του υπαρκτού φαινομένου της κοινής εγκληματικότητας, να δώσει συγχωροχάρτι στα καθημερινά στυγερά εγκλήματα του κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού ενάντια στους εργαζόμενους και τους λαούς (εκμετάλλευση, εργατικά ατυχήματα, εργοδοτική τρομοκρατία, πόλεμοι). Δεν πρόκειται να στρέψει τα βέλη του ενάντια στους μετανάστες. Οι μετανάστες δεν ήρθαν με τη θέλησή τους στη χώρα μας, δεν ήρθαν για τουρισμό. Τους έφεραν εδώ, αναγκαστικά οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, η εγκληματική δράση του κεφαλαίου. Δεν ευθύνονται αυτοί που δεν έχουν να μείνουν, να φάνε, που δεν έχουν χαρτιά, αλλά η αντιλαϊκή ρατσιστική πολιτική της ΕΕ που τους θέλει όμηρους για να τους αξιοποιεί το κεφάλαιο ως φτηνή εργατική δύναμη. Εκείνο που χρειάζεται σήμερα είναι να δυναμώσει η ταξική ενότητα, άσχετα από χρώμα εθνότητα και θρησκεία, η αγωνιστική αλληλεγγύη Ελλήνων και μεταναστών εργατών. Να δυναμώσει ο αγώνας για τη νομιμοποίηση όλων των αλλοδαπών εργατών που βρίσκονται στην Ελλάδα και την ΕΕ.

    Συνέντευξη Παπαρήγα στο "Βήμα της Κυριακής"

    Το ζήτημα, στις ευρωεκλογές, είναι πόσο θα ενισχυθεί το ΚΚΕ και όχι αν θα έρθει πρώτη η ΝΔ ή πρώτο το ΠΑΣΟΚ, αναφέρει, σε συνέντευξή της στο "ΒΗΜΑ της Κυριακής" η Γενική Γραμματέας του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα. Και χαρακτηρρίζει την ψήφο στο ΚΚΕ ως την "μόνη χρήσιμη".

    Η κ. Παπαρήγα χαρακτηρίζει αφερέγγυους τον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κατηγορεί του Οικολόγους-Πράσινους ότι νοιάζονται μόνο για την κερδοφορία του κεφαλαίου.

    Η Γ.Γ. του ΚΚΕ εκτιμά ότι η μαζική αποδυνάμωση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με ταυτόχρονη ενίσχυση του ΚΚΕ, είναι πολύ πιθανό να διαμορφώσει και νέα πολιτικά σχήματα, με τα οποία το ΚΚΕ θα μπορούσε να συνεργαστεί.

    Σχετικά, εξάλλου, με τις καταγγελίες των Γιώργου Καρατζαφέρη και Θόδωρου Πάγκαλου για τις σχέσεις του ΚΚΕ με την υπόθεση της εταιρίας "Γερμανός", η κ. Παπαρήγα δηλώνει ότι "δεν φοβόμαστε κανέναν".

    Αναφερόμενη στο δίλημμα "σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα", η ΓΓ του ΚΚΕ τονίζει ότι "το 2009 δεν είναι 1981" και χαρακτηρίζει το δίλημμα "παράφραση του παλαιοτέρου "δεξιά-αντιδεξιά" αλλά και "παραπλανητικό.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 31 May 2009 - 16:30:14 UTC