Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-05-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Συγκροτημένο σχέδιο εξόδου από την κρίση"
  • [02] "Αμεσα μέτρα στήριξης της οικονομίας"
  • [03] Θεσσαλονίκη: Αντιρατσιστική συναυλία
  • [04] "Μαζική συμμετοχή"
  • [05] "Δέσμευση ζωής"

  • [01] "Συγκροτημένο σχέδιο εξόδου από την κρίση"

    Συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή η Διυπουργική Οικονομική Επιτροπή.

    Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου, παρουσιάστηκε το σχέδιο συγχώνευσης και κατάργησης φορέων του δημοσίου εντός του τετραμήνου, όπως είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση.

    Το σχέδιο περιλαμβάνει τη συγχώνευση-κατάργηση 255 φορέων από τους 620 που εξετάστηκαν μέχρι σήμερα.

    Ο κ. Παπαθανασίου πρόσθεσε ότι οι συγχωνεύσεις αυτές θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο τετράμηνο. Πρόσθεσε, ακόμα, ότι συνεχίζεται και η εξέταση των υπολοίπων φορέων.

    Επισήμανε, επίσης, ότι η κυβέρνηση υλοποιεί ένα πρόγραμμα, το οποίο είναι πάρα πολύ απαιτητικό, αλλά είναι σίγουρα αναγκαίο, όχι μόνο για την εξοικονόμηση πόρων, αλλά και για την αποτελεσματικότερη και πιο ευέλικτη λειτουργία του κράτους.

    Απαντώντας σε ερώτηση πόσα χρήματα θα εξοικονομηθούν, ο κ. Παπαθανασίου παρέπεμψε σε ανακοινώσεις που θα γίνουν από τη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης.

  • ** Το πρωί ο κ. Καραμανλής, συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Αγγλίας Ντέιβιντ Μίλιμπαντ. Το βράδυ, ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στο επίσημο δείπνο του 13ου συνεδρίου του Economist.

    Ομιλία στον Ασπρόπυργο

    Μήνυμα συστράτευσης έστειλε ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής από τον Ασπρόπυργο όπου μίλησε και υπογράμμισε: "Ενας και μόνο είναι ο γνώμονάς μας, το συμφέρον του τόπου. Το συμφέρον όλων των Ελλήνων, αυτό το λόγο δώσαμε και τον λόγο μας τον τηρούμε".

    Μιλώντας σε προσωπικό τόνο ο πρωθυπουργός ανέφερε: "Επέλεξα να υπηρετώ την πατρίδα μου με υπευθυνότητα, έτσι αντιλαμβάνομαι το χρέος μου. Αυτό το δρόμο ακολουθώ σε όλη την πολιτική διαδρομή μου. Σε αυτό το δρόμο συνεχίζω. Στο δρόμο της ευθύνης, στο δρόμο της προοπτικής, στο δρόμο της μάχης για την πατρίδα. Προχωρούμε όλοι μαζί με σιγουριά, με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, με αυτοπεποίθηση. Οι δυνάμεις της αδράνειας, της συντήρησης και της παραπληροφόρησης δεν μπορούν και δεν πρόκειται να σταματήσουν την πρόοδο της πατρίδας μας".

    Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι η αντιμετώπιση των συνεπειών της διεθνούς οικονομικής κρίσης είναι εθνικός στόχος και βασική του προτεραιότητα. "Ολοι στην κυβέρνηση επικεντρώνουμε τις προσπάθειές μας στην πιο ανώδυνη έξοδο της πατρίδας μας από τη διεθνή οικονομική κρίση, όλοι στην κυβέρνηση συντονίζουμε τις δράσεις μας για να προωθήσουμε ένα δεύτερο κύμα αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, έχουμε ένα και μόνο πρόταγμα. Μία και μόνο μεγάλη προτεραιότητα, το συμφέρον της πατρίδας μας".

    Ο κ. Καραμανλής εξαπέλυσε επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευσή και στον πρόεδρό της κ. Γιώργο Παπανδρέου. Η αξιωματική αντιπολίτευση, ανέφερε ο πρωθυπουργός, αρνήθηκε και αρνείται οποιαδήποτε συνεννόηση και οποιαδήποτε ανάληψη ευθύνης. Πρόσθεσε, ότι αρνείται να πάρει θέση για τα κρίσιμα ζητήματα του τόπου και παραμένει καθηλωμένη στην άρνηση, ακόμη και μπροστά στη μεγαλύτερη μεταπολεμική πρόκληση, που είναι η αντιμετώπιση της διεθνούς οικονομικής κρίσης. "Το ΠΑΣΟΚ δεν είδε στην κρίση τίποτε άλλο, παρά μόνο μια ευκαιρία κομματικής εκμετάλλευσης, γύρισε την πλάτη στην πραγματικότητα, γύρισε την πλάτη στα προβλήματα του τόπου, στην αρχή δεν έβλεπε καμία κρίση, στη συνέχεια αποφάσισε ότι η κρίση είναι ελληνικής προέλευσης και αμέσως μετά κατηγορεί όλους τους άλλους για όλα όσα ευθύνονται οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ".

    Κάνοντας αναφορά στα πεπραγμένα του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι "οι υπαίτιοι για τα πιο μεγάλα προβλήματα του τόπου έφθασαν στο σημείο να παριστάνουν τους καταγγέλλοντες και τους επίδοξους σωτήρες. Ομως, είναι εκείνοι που βρήκαν το χρέος στο 30% του ΑΕΠ και το έφθασαν στο 100%, είναι οι ίδιοι που βρήκαν την ανεργία στο 3% και την εκτίναξαν στο 11,3%, αυτή είναι η πραγματικότητα που προσπαθούν να κρύψουν".

    Συνεχίζοντας την επίθεσή του στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι "λέει ένα μονότονο όχι σε κάθε μέτρο και σε κάθε πρωτοβουλία, δυσφημεί τη χώρα στο εξωτερικό, επιχειρεί να μηδενίσει τα πάντα στο εσωτερικό, στόχος του να ξεχάσουν οι πολίτες τις ημέρες του συστήματος ΠΑΣΟΚ. Αποδεικνύει πως έκανε οδηγό του την ανευθυνότητα. Εκανε σύμβουλό του το άγχος και την βουλιμία για εξουσία. Ζητά να μην κριθεί για τις πολιτικές που στήριξε ως κορυφαίος υπουργός, να μην κριθεί για το σύστημα ΠΑΣΟΚ, παραμένει σταθερά στο ανάχωμα του λαϊκισμού, παραμένει στο γκρίζο της παραπολιτικής, χωρίς όραμα, χωρίς σχέδιο, χωρίς προτάσεις".

    Ο κ. Καραμανλής προδιέγραψε την πολιτική που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα για την αντιμετώπιση της κρίσης. "Η διεθνής οικονομική κρίση απαιτεί δύσκολες, ρεαλιστικές και υπεύθυνες αποφάσεις. Ξέρουμε όλοι ότι οι επόμενοι μήνες είναι δύσκολοι για όλη την Ευρώπη. Τα προβλήματα είναι υπαρκτά και σοβαρά. Δεν τα κρύβουμε, δεν ωραιοποιούμε καταστάσεις, η έγνοια μας είναι στους συμπολίτες μας που ανησυχούν για τη δουλειά τους, είναι στις οικογένειες που τα βγάζουν δύσκολα πέρα. Είναι στις νέες και στους νέους που αγωνιούν για το μέλλον. Είναι στους άνεργους, στους χαμηλόμισθους, στους χαμηλοσυνταξιούχους. Αυτές είναι οι προτεραιότητές μας, για αυτές παλεύουμε".

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στη συνέχεια στο "συγκροτημένο σχέδιο εξόδου από την κρίση" που κινήθηκε από την πρώτη στιγμή και εξακολουθεί να κινείται η κυβέρνηση. Αναλύοντας τους άξονες του σχεδίου, ο κ. Καραμανλής είπε ότι πρώτος άξονας είναι τα δημοσιονομικά: "Περιορίζουμε τις κρατικές δαπάνες και βάζουμε φραγμό στη σπατάλη. Τολμούμε μεταρρυθμίσεις που νοικοκυρεύουν τον ευρύτερο δημόσιο τομέα". Ειδική αναφορά έκανε στην Ολυμπιακή, που, "απαλλάσσει τους φορολογούμενους από ένα εκατομμύριο ευρώ την ημέρα" και στον ΟΣΕ όπου η λύση που προωθείται "απαλλάσσει τους πολίτες από ζημιές δύο εκατομμυρίων ευρώ την ημέρα".

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση εντείνει τη μάχη για την πάταξη της φοροδιαφυγής την οποία χαρακτήρισε μία έντονα αντικοινωνική συμπεριφορά.

    Δεύτερος άξονας του σχεδίου για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, ανέφερε ο κ. Καραμανλής, είναι η στήριξη της αναπτυξιακής διαδικασίας και πρόσθεσε: "Ενισχύουμε τους τομείς και τους κλάδους της οικονομίας που πλήττονται περισσότερο, τον τουρισμό, τις εξαγωγές, την κατασκευαστική δραστηριότητα, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις".

    Τρίτος άξονας του σχεδίου είναι η στήριξη στους οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες μας και η θωράκιση της απασχόλησης είπε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε "στο εθνικό σχέδιο δράσης που εφαρμόζει η κυβέρνηση και ξεπερνά τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ, καλύπτοντας περισσότερους από 1,3 εκατ. εργαζομένους και ανέργους".

    [02] "Αμεσα μέτρα στήριξης της οικονομίας"

    "Είναι απαράδεκτη η πολιτική της σημερινής κυβέρνησης, που αποδυναμώνει συστηματικά τις δομές πρόνοιας που έχει ανάγκη ο τόπος", δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στο Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής Ψυχικής Υγείας των Δήμων Χολαργού και Αγ. Παρασκευής "ΑΡΓΩ".

    "Χιλιάδες οικογένειες που πλήττονται από το πρόβλημα της εξάρτησης από ναρκωτικά, αλλά και από άλλες εξαρτήσεις, έχουν ανάγκη τα κέντρα πρόληψης που δυστυχώς σήμερα υποχρηματοδοτούνται", είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι τα κέντρα αυτά που δημιουργήθηκαν επί των ημερών μας, θα έπρεπε σήμερα να λειτουργούν και να αυξάνονται, όμως έκλεισαν ακόμα και το Κέντρο Εκπαίδευσης Στελεχών των Κέντρων Πρόληψης".

    "Αυτή η πολιτική πρέπει να αλλάξει, για μας η πρόληψη είναι προτεραιότητα, για να κάνουμε πιο ανθρώπινη την κοινωνία και θα την κάνουμε", κατέληξε ο κ. Παπανδρέου, ευχαριστώντας και όλους όσους εργάζονται στα Κέντρα αυτά.

  • ** Το μεσημέρι, ο κ.Παπανδρέου συναντήθηκε με τον καθηγητή του Χάρβαρντ, οικονομικό σύμβουλο του Μπαράκ Ομπάμα, Μάρτιν Φέλντσταϊν.

    Το πρωί, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς συναντήθηκε με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ.

    Κατά τη διάρκεια του προγεύματος εργασίας που είχαν, ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε τον κ. Μίλιμπαντ για τις πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για την αντιμετώπιση του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής και της προστασίας του περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένης και εκείνης του πρόσφατου ταξιδιού του στο Πεκίνο για το θέμα αυτό και της συνάντησής του με τον πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

    Επισης, μίλησαν και για θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος, όπως το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και η Μέση Ανατολή, αλλά και εκείνα που άπτονται ιδιαίτερα των ενδιαφερόντων της Ελλάδας, όπως η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και το Κυπριακό.

    Τέλος, συζήτησαν και για την πορεία του ΠΑΣΟΚ ενόψει των ευρωεκλογών.

    Ομιλία στο συνέδριο του Economist

    Την ανάγκη εφαρμογής ενός νέου προτύπου ανάπτυξης, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη και στον κόσμο ανέδειξε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σε δείπνο που διοργανώθηκε προς τιμήν του από το Συνέδριο του περιοδικού "Economist".

    Ο κ. Παπανδρέου, αναφερόμενος στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη, υπενθύμισε ότι «κάποτε η Ευρωπαϊκή Ένωση έλεγε "ποτέ πια πόλεμος", αλλά σήμερα θα μπορούσε να πει "ποτέ πια βαρβαρότητα, που φέρνει η ανισότητα, η φτώχεια, η κλιματική αλλαγή, το εμπόριο ανθρωπιάς, η προσφυγιά, η αμάθεια και το εμπόριο όπλων μαζικής καταστροφής" και να αποτελέσει μια απάντηση στην αντιμετώπιση της παγκοσμιοποίησης». Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και τις δυνατότητές της στο νέο διεθνές περιβάλλον, εάν αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, έκανε λόγο για την «απουσία κυβέρνησης με εντολή ισχυρή και ικανή να εμπνεύσει όραμα στην κοινωνία και με βούληση να βάλει τάξη εκεί όπου υπάρχει ανομία και διαφθορά και να εμπεδώσει κράτος δικαίου» και πρόσθεσε: «Η απουσία μιας σοβαρής αναπτυξιακής στόχευσης και πολιτικής και η πελατειακή λογική των αποφάσεων υποσκάπτουν τις όποιες δημιουργικές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες».

    Μίλησε δε για το πρόγραμμα του κόμματός του, το οποίο, όπως είπε, «περιλαμβάνει άμεσα μέτρα στήριξης της οικονομίας και μεγάλες τομές για υπέρβαση της κρίσης». Αναφερόμενος σε «επερχόμενη ύφεση», «δημοσιονομική εκτροπή» και «κρίση ανταγωνιστικότητας», ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ανέπτυξε τις προτάσεις του για «άμεση αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά και στις επιχειρήσεις που την έχουν ανάγκη», για «ενίσχυση των δημοσίων επενδύσεων και των κλάδων που πλήττονται» και για «άμεση ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ 2007-13». Πρότεινε «στοχευμένες εισοδηματικές ενισχύσεις της αγοραστικής δύναμης των μεσαίων και χαμηλότερων εισοδημάτων με ταυτόχρονα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης, περιστολή καταναλωτικών δαπανών, αλόγιστων προμηθειών και ρουσφετολογικών προσλήψεων, ανακατανομή του φορολογικού βάρους μέσω της εφαρμογής σταθερής και δίκαιης φορολογικής πολιτικής».

    Ως εθνική στρατηγική για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας ο κ. Παπανδρέου επισήμανε τις προτεραιότητες που σχετίζονται με την εφαρμογή της «πράσινης ανάπτυξης». Αναλυτικότερα, μίλησε για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και σε νέες τεχνολογίες, φιλικές προς το περιβάλλον, για πρακτικές που εκπέμπουν λιγότερα απόβλητα και ρύπους, για ολοκληρωμένες πολιτικές για τη διαχείριση του νερού και την προστασία και βιώσιμη αξιοποίηση των φυσικών μας πόρων, για ενίσχυση της πράσινης επιχειρηματικότητας, με στροφή στα πιστοποιημένα, επώνυμα, στα ποιοτικά και ασφαλή προϊόντα στον αγροτοδιατροφικό τομέα, στη βιώσιμη αλιεία και κτηνοτροφία, αλλά και στην προώθηση τουριστικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας, με σεβασμό στο περιβάλλον και στην παράδοση.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη αλλά και την δυνατότητα να αναδειχθεί η Ελλάδα σε «διεθνές κέντρο με εφαρμογή συνδυασμένων μεταφορών, προτεραιότητα στα μέσα σταθερής τροχιάς, ενίσχυση των μαζικών Μέσων Μεταφορών και μείωση του κόστους μεταφοράς και επικοινωνίας με τα απομακρυσμένα νησιά» και έκανε λόγο για τέσσερις στόχους: «την εξέλιξη της Ελλάδας σε χώρα πρωτοπόρα στα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, την δημιουργία σύγχρονου και αποτελεσματικού συστήματος δημόσιας και δωρεάν παιδείας, βιώσιμου κοινωνικού κράτους και μιας Ελλάδας που συμμετέχει στα ευρωπαϊκά και στα διεθνή δρώμενα, που διεκδικεί, μιας Ελλάδας με σαφή, σταθερή εθνική στρατηγική, που θα στηρίζεται στην ενότητα του λαού και σε έναν νέο πατριωτισμό που δεν θα βασίζεται στον φόβο του εχθρού, με υπερηφάνεια για τους στόχους και τις δυνατότητες της χώρας».

    Προϋπόθεση για όλα αυτά, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, είναι ένα ευνομούμενο κράτος, το οποίο θα βρίσκεται στην υπηρεσία του πολίτη, με θεσμούς που θα τον σέβονται και θα τον προστατεύουν και θα λειτουργούν με διαφάνεια και λογοδοσία. «Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου. Αν εμείς όλοι, η Ευρώπη και η παγκόσμια κοινότητα, δεν αντιληφθούμε την αμεσότητα και το μέγεθος των προκλήσεων, θέτοντας τους κανόνες, διαθέτοντας το κεφάλαιο και καταθέτοντας την πολιτική βούληση για μια ανθρώπινη ανάπτυξη, θα αντιμετωπίσουμε την κυριαρχία φονταμενταλιστικών, αυταρχικών ηγεσιών, την διάρρηξη της συνοχής των κοινωνιών μας και συγκρούσεις γύρω από τους φυσικούς μας πόρους, θα δούμε πολύ σύντομα την αύξηση της βίας και της βαρβαρότητας στον πλανήτη μας», δήλωσε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε: «Θέλω να ξέρετε ότι αύριο σας χρειαζόμαστε όλους. Χωρίς διακρίσεις και διαχωρισμούς, αλλά με βάση τις αξίες και για τους κοινούς στόχους».

    Την ομιλία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ παρακολούθησαν ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, βουλευτές του κόμματος και οικονομικοί παράγοντες.

    [03] Θεσσαλονίκη: Αντιρατσιστική συναυλία

    Μουσική συναυλία θα πραγματοποιηθεί, αύριο Τετάρτη, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης από την «Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης», σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον εμπρησμό του αυτοσχέδιου τζαμιού στην Αθήνα και για τα πρόσφατα γεγονότα, που σημειώθηκαν στο χωριό Βαθύλακκος σε βάρος οικονομικών μεταναστών.

    Όπως υποστήριξαν σε συνέντευξη Τύπου εκπρόσωποι της οργάνωσης, «τον τελευταίο καιρό σημειώνονται αλλεπάλληλα κρούσματα βίας σε βάρος μεταναστών». Ισχυρίστηκαν δε, ότι «οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί των ρατσιστικών επιθέσεων παραμένουν ατιμώρητοι».

    Ο εκπρόσωπος της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης, Νίκος Γκλαρνέτατζης, κατήγγειλε ότι για την υπόθεση της Κούνεβα οι δράστες εξακολουθούν να παραμένουν ασύλληπτοι, ενώ «εδώ και ένα μήνα εκκρεμεί και η ολοκλήρωση της ΕΔΕ για το βαρύτατο τραυματισμό του Κούρδου μετανάστη από λιμενικούς στην Ηγουμενίτσα».

    Δύο μετανάστες από το Αφγανιστάν και την Τουρκία κατήγγειλαν ότι «η συμπεριφορά των περισσότερων αστυνομικών οργάνων και των κρατικών λειτουργών απέναντι στους μετανάστες είναι απαξιωτική έως προκλητική, σε αντίθεση με την πλειονότητα του ελληνικού λαού, που είναι άνθρωποι φιλόξενοι».

    Την αντίθεσή τους στα φαινόμενα ρατσιστικής βίας, εξάλλου, εξέφρασαν, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, Τάσος Κουράκης, εκπρόσωποι από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, την ΑΔΕΔΥ, κ.α.

    Η αντιρατσιστική συναυλία θα πραγματοποιηθεί στις 19.00, στην Καμάρα.

    [04] "Μαζική συμμετοχή"

    Η ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ σε τρίτη δύναμη και η εκλογή 3 ευρωβουλευτών, είναι οι στόχοι της παράταξης στις ευρωεκλογές, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο.

    «Στόχος δύσκολος, αλλά εφικτός» είπε ο κ. Τσίπρας, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το βράδυ των εκλογών να σημειωθούν εκπλήξεις, αρνητικές ή θετικές, όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Υπογράμμισε, όμως, ότι είναι ανάγκη να υπάρξει μαζική συμμετοχή στις εκλογές και η δυσαρέσκεια των πολιτών να στραφεί με ψήφο προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό.

    Η απουσία των δυσαρεστημένων από την κάλπη θα είναι ανάσα για τον δικομματισμό, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, επιρρίπτοντας ευθύνες στα δύο μεγάλα κόμματα, γιατί, όπως είπε, έντεχνα καλλιεργούν την αποχή.

    Ο κ. Τσίπρας έκανε και άνοιγμα προς τους Οικολόγους, λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τους αντιμετωπίζει ανταγωνιστικά και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξουν κοινοί αγώνες και διεκδικήσεις στο επόμενο διάστημα.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι θα ήταν ευχής έργο οι Οικολόγοι να συνεργαστούν με το ΣΥΡΙΖΑ και όχι με ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ εκτίμησε ότι αν υπάρξει αυξημένη συμμετοχή, το βράδυ των εκλογών θα καταγραφεί το χαμηλότερο άθροισμα για τα δύο μεγάλα κόμματα και επίσης για πρώτη φορά οι δυνάμεις της Ριζοσπαστικής Αριστεράς θα αναδειχθούν σε τρίτη δύναμη.

    Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι παραδοσιακά οι δημοσκοπήσεις πριν από τις εκλογές δεν ήταν πάντα οι καλύτερες, πρόσθεσε, όμως, ότι είναι στο χέρι μας να ενισχύσουμε την συσπείρωσή μας και να αναδειχθούμε σε τρίτη δύναμη.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ενότητα της Αριστεράς, ο κ. Τσίπρας είπε ότι έχει αποφύγει την κριτική στο ΚΚΕ και πρόσθεσε ότι όσοι γυρνούν την πλάτη στην ενότητα της Αριστεράς θα χρεωθούν και τις συνέπειες.

    Σε ερωτήσεις σχετικά με τη συμμετοχή του Αλέκου Αλαβάνου και όχι του ιδίου στο debate των πολιτικών αρχηγών, ο κ. Τσίπρας είπε ότι αντιλαμβάνεται διαφορετικά τον ρόλο του από το μοντέλο του πολιτικού αρχηγού που κυριαρχεί σήμερα. Κάνω ό,τι μπορώ ώστε να τεθούν σε θέση μάχης όλα τα στελέχη της παράταξης και αν δώσουμε συλλογικά τη μάχη θα πετύχουμε, είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε ότι οι ευρωεκλογές εξακολουθούν να αποτελούν ένα προσωπικό, αλλά και συλλογικό στοίχημα.

    Η σύγκριση που γίνεται μεταξύ εμού και του Αλέκου Αλαβάνου είναι υποτιμητική για τον κ. Αλαβάνο, που είναι ο Νέστορας της παράταξης, ενώ εγώ έχω σχεδόν 1,5 χρόνο στην ηγεσία του κόμματος, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

    Ο κ. Τσίπρας άσκησε έντονη κριτική στα δύο μεγάλα κόμματα για την μεταξύ τους αντιπαράθεση, κάνοντας λόγο για μια ανούσια σκιαμαχία σε κλίμα τεχνητής πόλωσης, γιατί, όπως είπε, δεν έχουν ουσιαστικό λόγο να συζητήσουν τι διακυβεύεται σε αυτές τις εκλογές. Και αυτό το κάνουν γιατί δεν τους συμφέρει, καθώς είναι γνωστό ότι τα δύο μεγάλα κόμματα ψήφισαν από κοινού σε πολλά θέματα και σε ποσοστό περίπου 97% στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τόνισε

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε επίσης ότι η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μας επανέφερε στη σκληρή πραγματικότητα και δήλωσε ότι είναι ευκαιρία να τοποθετηθούν και τα δύο μεγάλα κόμματα επί της ουσίας, δηλαδή πως θα αντιμετωπίσουμε τις κατευθύνσεις αυτές για πάγωμα μισθών, συντάξεων, προσλήψεων, αλλαγές στο ασφαλιστικό και περιορισμό των δημοσίων δαπανών.

    Η ΝΔ δεν θα πει τίποτε, προέβλεψε ο κ.Τσίπρας, αλλά, τόνισε ότι στο συρτάρι της έχει μέτρα για την επομένη των εκλογών και κάλεσε την κυβέρνηση να ανακοινώσει από τώρα ποια θα είναι τα μέτρα που θα πάρει.

    Το ΠΑΣΟΚ θα καταγγείλει την κυβέρνηση, αλλά δεν θα υπερασπιστεί μια άλλη πολιτική απ' αυτή που προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκτίμησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

    Για όλους αυτούς τους λόγους, είπε ο κ.Τσίπρας, καλούμε όλους να αντιληφθούν την κρισιμότητα της ψήφου, να αντιληφθούν ότι μπορούν να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους, ενισχύοντας την Ριζοσπαστική Αριστερά, γιατί αυτό θα αποτελέσει ένα ισχυρό μήνυμα για την επομένη των εκλογών, ώστε το πακέτο μέτρων που έχουν έτοιμο να μείνει στα συρτάρια τους. Να υπάρξει, δηλαδή, μια ανατροπή στο μίζερο και διαφθαρμένο πολιτικό σκηνικό.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα πρόσφατα επεισόδια με μετανάστες, ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν θέλει να γίνει μάντης κακών, ωστόσο, πρόσθεσε ότι οι εξελίξεις είναι ανησυχητικές και τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται κλείνοντας τα μάτια. Είναι ανάγκη, είπε, να ενταχθούν στον κοινωνικό ιστό οι μετανάστες, με σεβασμό στις αξίες και στα έθιμά τους και δήλωσε ότι είναι αδιανόητο να μην έχει δημιουργηθεί ακόμα νεκροταφείο και ένας χώρος προσευχής για τους Μουσουλμάνους.

    Πρόκειται για ένα εκρηκτικό θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί με ορθολογισμό και σύνεση, είπε.

    Στην ερώτηση αν αισθάνεται κουρασμένος, ο κ. Τσίπρας είπε ότι πράγματι νιώθει μια ευχάριστη κούραση, γιατί βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, δίνοντας τη μάχη των ευρωεκλογών και κάνοντας αμέτρητα χιλιόμετρα σε όλη τη χώρα.

    Για το θάνατο του Μιχάλη Παπαγιαννάκη

    Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε τη σημερινή συνέντευξη Τύπου, με αναφορά στο θάνατο του Μιχάλη Παπαγιαννάκη, λέγοντας ότι "σήμερα χάσαμε ένα κομμάτι της ιστορίας μας, του κομματικού μας πλούτου και νιώθουμε συγκλονισμένοι από την απώλεια του Μιχάλη".

    [05] "Δέσμευση ζωής"

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας υπέγραψε σήμερα το μεσημέρι τη "δέσμευση ζωής", τη χάρτα δικαιωμάτων και υποχρεώσεων όλων για ένα περιβάλλον ελεύθερο από τον καπνό.

    Ο κ. Παπούλιας είναι ο πρώτος πολίτης που υπέγραψε τη χάρτα, στη συνάντηση που είχε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο με τα μέλη της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής για το κάπνισμα "Σπύρος Δοξιάδης - Γεώργιος Γεννηματάς".

    Ο Κ. Παπούλιας συνεχάρη τα μέλη της Επιτροπής και τόνισε ότι "είμαι ένας από αυτούς που δεν κάπνισε ούτε ένα τσιγάρο στη ζωή του. Είμαι πολέμιος του καπνίσματος, όταν μάλιστα ξέρουμε τα αποτελέσματά του".

    Ο Πρόεδρος τόνισε ακόμη ότι τα δυο κακά της ελληνικής κοινωνίας είναι το κάπνισμα και τα αυτοκινητιστικά δυστυχήματα. Παράλληλα, εξέφρασε τη χαρά του που είναι ο πρώτος που υπέγραψε τη χάρτα κατά του καπνίσματος.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης είπε προς τον Πρόεδρο ότι ο θεσμικός ρόλος και η προσωπικότητά του αποτελούν εγγύηση για τη μείωση του καπνίσματος.

    "Δεν δεχόμαστε να είναι πολιτισμικό στοιχείο των Ελλήνων η έλλειψη σεβασμού", κατέληξε ο κ. Μπεχράκης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 26 May 2009 - 12:30:28 UTC