Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-05-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Ευρώπη
  • [02] Αποχώρηση Βγενόπουλου από τον ΠΑΟ
  • [03] Μετασεισμική δραστηριότητα
  • [04] "Ενίσχυση του ΚΚΕ"
  • [05] "Οχι στην αποχή"
  • [06] Τι προκάλεσε τους παγετώνες;

  • [01] Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Ευρώπη

    Την 50ή επέτειο από την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το έργο των 10.000 αποφάσεων που έχει εκδώσει, τίμησαν σήμερα, σε εκδήλωση που οργάνωσε το υπουργείο Εξωτερικών, μεταξύ άλλων η υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Χρ.Ροζάκης, ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος και ο πρώην Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Στ.Ματθίας, ενώ ταυτοχρόνως αναγγέλθηκε η έκδοση ενός εγχειριδίου για την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τον Γ.Κτιστάκη και αρμόδιους φορείς του υπουργείου Εξωτερικών.

    Αναφερόμενη στην ιστορία και τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η κα Μπακογιάννη σημείωσε ότι ο συγκεκριμένος θεσμός παρουσίασε μία σημαντική καινοτομία: "ομογενοποίησε τους εθνικούς κανόνες εκσυγχρονίζοντάς τους και ενθαρρύνοντας τα κράτη που υστερούσαν, να προσαρμοστούν στο νέο, ανώτερο πεδίο προστασίας των δικαιωμάτων".

    Χάρη σ΄αυτό τον ρόλο εξάλλου, η κα Μπακογιάννη απέδωσε και τη "μεγάλη απήχηση" που έχει το δικαστήριο στους ευρωπαίους πολίτες - για τους οποίους είναι ένας "θεσμός- αναφοράς, ένας φορέας της συλλογικής συνείδησης για τα δικαιώματα του ανθρώπου". Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων "αποτελεί τη σανίδα για όσους μένουν απροστάτευτοι από κενά, ελλείψεις ή λάθη εθνικών νομοθεσιών" είπε η κ.Μπακογιάννη και προσέθεσε πως οι αποφάσεις του επουλώνουν τα τραύματα, ενώ ταυτόχρονα "ανεβάζουν τον πήχυ για τον εθνικό νομοθέτη".

    Η υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε επίσης, πως η απόδοση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του ρόλου όχι απλώς του "υπηρέτη" αλλά του "θεματοφύλακα" της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των δικαιωμάτων του ανθρώπου, "δεν ήταν αυτονόητη. Στα πρώτη μεταπολεμικά χρόνια επικρατούσε η λογική των μικρών βημάτων - και όμως επί του θέματος, οι "πατέρες" της Σύμβασης και του Δικαστηρίου επέλεξαν να κάνουν ένα πραγματικό ποιοτικό άλμα. Και δικαιώθηκαν".

    [02] Αποχώρηση Βγενόπουλου από τον ΠΑΟ

    Το «χρονικό μίας προαναγγελθείσας αποχώρησης» ή «βόμβα μεγατόνων»; Από όποια πλευρά και να εξετάσουμε την είδηση περί αποχώρησης του Ανδρέα Βγενόπουλου από τα κοινά του Παναθηναϊκού, το γεγονός αποτελεί σημαντική είδηση. Ο άνθρωπος που πριν από μερικούς μήνες οραματίσθηκε και κατάφερε να κάνει πράξη τον πολυμετοχικό Παναθηναϊκό, ενώνοντας όλες τις συνιστώσες στο «πράσινο στρατόπεδο», ανακοίνωσε ότι αποχωρεί οριστικά από τον χώρο, τονίζοντας ότι ο κύκλος του έκλεισε και πως ο αγώνας του ολοκληρώθηκε.

    Η σχετική ανακοίνωση του κ Βγενόπουλου, έχει ως εξής:

    «Στο σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα που ασχολήθηκα με τα διοικητικά του Παναθηναϊκού έγιναν, με συλλογικές προσπάθειες και με την βοήθεια και των φιλάθλων, σημαντικές αλλαγές και βήματα προόδου. Από την περασμένη εβδομάδα έκλεισε ένας μεγάλος κύκλος και η ΠΑΕ Παναθηναϊκός έχει ξεπεράσει πια τις περισσότερες από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος , έχει ικανό και ισχυρό Πρόεδρο με τις απαραίτητες εξουσίες, εξαιρετικό διοικητικό και τεχνικό επιτελείο και μεγάλη οικονομική ευρωστία. Θεωρώ ότι ο αγώνας μου για να συμβάλλω και εγώ στις σημερινές εξελίξεις δικαιώθηκε αλλά και ολοκληρώθηκε.

    Σήμερα ανακοινώνω ότι αποχωρώ οριστικά από έναν χώρο "παραγόντων" που δεν είναι συμβατός ούτε με τον χαρακτήρα ούτε με τις αρχές μου και στον οποίο συμμετείχα προσωρινά με μοναδικό κίνητρο την μεγάλη μου αγάπη στον Παναθηναϊκό και με στόχο να μπούμε επιτέλους σε μια νέα πορεία αντάξια της ιστορίας μας.

    Ευχαριστώ τους φιλάθλους του Παναθηναϊκού για την εμπιστοσύνη τους την οποία προσπάθησα να τιμήσω με μεγάλο προσωπικό κόστος.

    Σαν απλός φίλαθλος και εγώ πλέον, θα είμαι πάντα κοντά στον Παναθηναϊκό και θα πηγαίνω στα γήπεδα, όποτε μπορώ, για να χαίρομαι ή να λυπάμαι μαζί με την υπόλοιπη πράσινη οικογένεια.

    Οι μετοχές της ΠΑΕ Παναθηναϊκός που κατέχω (το 11%) θα μείνουν στην οικογένειά μου για πάντα και τα δικαιώματά τους θα ασκούνται δια πληρεξουσίου και από ανθρώπους που θα εμπιστεύομαι ότι θέλουν και μπορούν να συμβάλλουν στην πρόοδο του Παναθηναϊκού. Τα δικαιώματα ψήφου τα εκχωρώ κατ΄αρχήν στον κ. Ν. Πατέρα για όσο χρόνο επιθυμεί να είναι Πρόεδρος του Παναθηναϊκού, και τον ευχαριστώ για τις μεγάλες προσωπικές θυσίες που κάνει στην επιδίωξη των κοινών μας οραμάτων».

    [03] Μετασεισμική δραστηριότητα

    Σεισμικές δονήσεις, μεγέθους έως και 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκαν με επίκεντρο στα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ χθες.

    Όπως ανακοινώθηκε από το Εργαστήριο Γεωφυσικής του ΑΠΘ ο σεισμός σημειώθηκε στις 19.17΄, ενώ στις 15.30΄ είχε προηγηθεί ασθενέστερη σεισμική δόνηση, μεγέθους 4,1 Ρίχτερ. Η σεισμική δραστηριότητα καταγράφεται από χθες το πρωί.

    Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο σεισμολόγος στο ΑΠΘ Μανώλης Σκορδήλης τα επίκεντρα των δύο δονήσεων εντοπίστηκαν σε απόσταση 70 χιλιομέτρων από την πόλη της Θεσσαλονίκης και 125 χλμ. νοτιοανατολικά της πόλης των Σκοπίων, κοντά στην πόλη Βαλάντοβο.

    Και οι δύο σεισμοί έγιναν αισθητοί στη Θεσσαλονίκη, στους νομούς Κιλκίς, Σερρών, Πέλλας και σε άλλες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, χωρίς όμως να αναφερθούν ζημίες.

    Οι μετασεισμοί μικρού μεγέθους συνεχίστηκαν στη διάρκεια της νύχτας στο νοτιοανατολικό τμήμα της ΠΓΔΜ.

    [04] "Ενίσχυση του ΚΚΕ"

    "Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση", τόνισε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στη συνέντευξη Τύπου που πραχώρησε το μεσημέρι με θέμα «Το ΚΚΕ για την ΕΕ και τις ευρωεκλογές».

    Η κα Παπαρήγα έκανε λόγο για "ΕΟΚοδίαιτα παπαγαλιάκια και συνδαιτυμόνες τις πλουτοκρατίας, ανέφερε ότι απευθύνεται σε όσους έχουν ξεπεράσει το "εγώ είναι βολεμένος" και απηύθυνε κάλεσμα για μαζική συμμετοχή και ενδυνάμωση του ΚΚΕ.

    Συνέντευξη Τύπου με θέμα παραχωρεί αυτή την ώρα η ΓΓ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στο εκλογικό κέντρο του κόμματος στην οδό Πανεπιστημίου και Θεμιστοκλέους.

    "Καινούργια αρχή"

    Σε πανστρατιά ενόψει των ευρωεκλογών κάλεσε στην ομιλία της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα "όχι μόνο τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος, αλλά και εκείνους οι οποίοι εκτιμούν ότι η ισχυροποίηση του ΚΚΕ θα είναι το θετικό, το ριζοσπαστικό, θα δώσει δυναμική στην αντίσταση και στην αντεπίθεση".

    Η κ. Παπαρήγα πρόσθεσε ότι "καλούμε πανστρατιά για να σιγουρευτεί ο τρίτος βουλευτής. Και επομένως για να σιγουρευτεί ο τρίτος βουλευτής, πρέπει να υπάρξει μια ουσιαστική και θεαματική άνοδος του ΚΚΕ για την οποία υπάρχουν προϋποθέσεις. Μπορούν να ψηφίσουν για πρώτη φορά το ΚΚΕ πολλοί περισσότεροι, γνωρίζοντας ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια αντιστάθηκε, πάλεψε κι αν δεν ήταν έτσι το ΚΚΕ, τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα για τους εργαζόμενους".

    Η Γραμματέας του ΚΚΕ σημείωσε ότι το κόμμα της" εκθέτει το σύνολο των θέσεών του, δεν κάνει κανένα καμουφλάζ, πότε προς τα δεξιά και πότε προς τα αριστερά. Δεν είναι κόμμα φούσκα, δεν είναι ένα κόμμα ανάχωμα. Είναι ένα κόμμα χειραφετημένο, ανεξάρτητο από την κυρίαρχη πολιτική".

    Το ΚΚΕ, κατέληξε η κ. Παπαρήγα "έχει σταθερότητα, ανοδική πορεία και επομένως αυτή πρέπει να συνεχιστεί. Δεν είναι κόμμα διάττων αστέρας. Δεν μπορούν να μας βάλουν στο χέρι. Είμαστε δοκιμασμένοι. Το μόνο που επείγει σήμερα είναι στις 8 του Ιούνη και στις Βρυξέλλες και στην Ελλάδα να υπάρχει ένα θεαματικά αλλιώτικο μήνυμα υπέρ του ΚΚΕ. Θα γίνει μια καινούργια αρχή".

    [05] "Οχι στην αποχή"

    Η αποχή στις ευρωεκλογές "αντικειμενικά θα εξυπηρετήσει τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης", δηλώνει, με συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο βουλευτής Κορινθίας του ΠΑΣΟΚ και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος, υπεύθυνος για τον Πολιτικό Σχεδιασμό Πάνος Μπεγλίτης.

    Και εξηγεί ότι η κυβέρνηση έχει διπλό στόχο: να συσπειρώσει, αφενός την κομματική της βάση και, αφετέρου, να κουράσει το ευρύ εκλογικό σώμα, σπρώχνοντάς το στην αδιαφορία και την αποχή.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη χρήση του διλήμματος "σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα" ο κ. Μπεγλίτης τονίζει ότι αυτό "συνδέεται με πολιτικές και όχι με πολίτες". Και προσθέτει ότι "οι πολίτες είναι τα θύματα αυτών των πολιτικών". Επιπλέον, τονίζει ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τους "βαρβάρους" ως "μια κάποια λύση" για να περισώσει την καταρρέουσα πλειοψηφία της.

    Ο κ. Μπεγλίτης θεωρεί ότι ο απολογισμός της συμμετοχής της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι απόλυτα θετικός και πολύ μεγάλη η συμβολή του ΠΑΣΟΚ στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

    Θεωρεί επίσης ότι θα είναι πολύ σημαντικό να προκύψει μια σοσιαλιστική πλειοψηφία στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η οποία θα λειτουργήσει ως ανάχωμα στις συντηρητικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις αντίστοιχε πολιτικές των κυβερνήσεων των κρατών-μελών.

    Η συνέντευξη του Πάνου Μπεγλίτη στον Βασίλη Μούρτη:

    ΕΡ:Πως απαντάτε στην "κατηγορία" ότι εσείς, ένα αντι-ευρωπαϊκό κόμμα, στα πρώτα σας χρόνια, δεν μπορείτε να εμφανίζεστε σήμερα ως το κατ΄ εξοχήν ευρωπαϊκό κόμμα;

    ΑΠ: Η ΝΔ αδυνατώντας να εκφράσει και να υπερασπισθεί μια σύγχρονη και δυναμική για τα συμφέροντα της χώρας ευρωπαϊκή πολιτική, αναγκάζεται να προστρέχει στο παρελθόν για να στηρίξει τη χαμένη πολιτική της νομιμοποίηση. Επιστρέφει στα ιστορικά γεγονότα μιας άλλης εποχής για να τονώσει ένα αδύναμο ευρωπαϊκό παρόν. Τα μονοπωλεί, αλλά και τα διαστρέφει. Το ΠΑΣΟΚ δεν υπήρξε ποτέ ένα αντιευρωπαϊκό κόμμα. Υπερασπίσθηκε από την ίδρυσή του την Ευρώπη των λαών, της ειρήνης, της δημοκρατίας και της ισόρροπης ανάπτυξης. Εναντιώθηκε όμως στους συγκεκριμένους όρους ένταξης, που φάνηκε σύντομα ότι δεν ήταν επωφελείς για την ελληνική οικονομία. Και πέτυχε με το μνημόνιο του 1982 νέες μεταβατικές περιόδους και επαναξιολόγηση σημαντικών ρυθμίσεων της ένταξης. Οι κυβερνήσεις του Α. Παπανδρέου και του Κ. Σημίτη απέδειξαν ότι η χώρα κερδίζει όταν διαπραγματεύεται σκληρά στην ΕΕ. Όταν μετέχει ενεργά στη συνδιαμόρφωση των αποφάσεων. Όταν αναλαμβάνει δυναμικές πρωτοβουλίες.

    Τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα, τα Κοινοτικά Πλαίσια στήριξης, η ένταξη στην ΟΝΕ, η συμβολή στην ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, η επιτυχής άσκηση 4 ευρωπαϊκών Προεδριών, είναι κορυφαίοι σταθμοί στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας επί των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Ο φιλευρωπαϊσμός ενός κόμματος δεν είναι ρητορικό σχήμα, ούτε άγονη πλειοδοσία. Έχει περιεχόμενο και κυρίως έχει στόχους και στρατηγική. Ας συγκρίνει λοιπόν κάποιος τα αποτελέσματα που πέτυχε το ΠΑΣΟΚ, με την πενταετή κυβερνητική θητεία της ΝΔ. Ένα σημαντικό ευρωπαϊκό κεφάλαιο ισχύος και αξιοπιστίας καταναλώθηκε για την εξυπηρέτηση εσωτερικών σκοπιμοτήτων. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

    ΕΡ: Θεωρείτε ότι ο απολογισμός της συμμετοχής της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την ΕΟΚ παλαιότερα, είναι θετικός ή αρνητικός;

    ΑΠ: Στα 28 χρόνια ένταξης στους ευρωπαϊκούς θεσμούς ο απολογισμός, πράγματι, είναι θετικός για τη χώρα και το λαό μας. Καμία ισοπεδωτική λογική δεν μπορεί να αμφισβητήσει το στρατηγικό πλεονέκτημα που απέκτησε η Ελλάδα με τη συμμετοχή της στη συνδιαμόρφωση, ως ισότιμο μέλος, των πολιτικών και δράσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ορισμένοι εξαντλούν τη θετική αποτίμηση στη δυνατότητα άντλησης κοινοτικών πόρων για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων, έργων υποδομής και υποστήριξης του εισοδήματος των αγροτών. Πρόκειται για μονοσήμαντη και εθνοκεντρική προσέγγιση. Σε μια περίοδο μεγάλων αλλαγών και προκλήσεων στο παγκόσμιο σύστημα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, αποτελεί για την Ελλάδα, προνομιακό στρατηγικό χώρο υπεράσπισης των εθνικών συμφερόντων και συνδιαμόρφωσης κοινών πολιτικών, ως απάντηση σε σύνθετα προβλήματα, που υπερβαίνουν τις δυνατότητες παρέμβασης κάθε κράτους χωριστά. Το θεσμικό όμως πλεονέκτημα της συμμετοχής στην ΕΕ δεν είναι αρκετό από μόνο του για να δημιουργήσει θετικά αποτελέσματα. Η εμπειρία της ιστορικής διαδρομής απέδειξε ότι η Ελλάδα κέρδισε όταν διέθετε σχέδιο, διαπραγματευτικό κύρος και δυναμικές συμμαχίες. Προϋποθέσεις που δυστυχώς, σήμερα, δεν υπάρχουν. Η στατική και παθητική αντίληψη της κυβέρνησης της ΝΔ, εξασθενίζει τις δυνατότητες της χώρας.

    ΕΡ: Ποιο είναι για το ΠΑΣΟΚ το διακύβευμα αυτών των εκλογών;

    ΑΠ: Για το ΠΑΣΟΚ οι ευρωεκλογές αποτελούν σημαντική πολιτική ευκαιρία για τη δημιουργία των προϋποθέσεων αλλαγής των συντηρητικών συσχετισμών στην Ελλάδα και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Για να ανοίξει ο δρόμος για τη διαμόρφωση προοδευτικών πλειοψηφιών, αναγκαία προϋπόθεση για μια νέα πορεία της χώρας μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κρίση και τα αδιέξοδα που παρήγαγε η κυριαρχία των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, τα τελευταία χρόνια, θα αντιμετωπισθούν μέσα από την ανάδειξη της εναλλακτικής στρατηγικής που υπερασπίζεται η σύγχρονη ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία.

    ΕΡ: Σας αρκεί μια απλή νίκη, έστω και με μια ψήφο, ή πιστεύετε ότι οι πολίτες πρέπει να σας δώσουν κάτι παραπάνω; Κι αν σας δώσουν το παραπάνω προτίθεστε να το χρησιμοποιήσετε στην εσωτερική αντιπαράθεση και πως;

    ΑΠ: ΤΟ ΠΑΣΟΚ επιδιώκει τη νίκη στις ευρωεκλογές, που θα θέσει τέλος σε μια μακρά περίοδο εκλογικής υπεροχής και κυριαρχίας στην πολιτική ζωή της ΝΔ. Το επικοινωνιακό τέχνασμα της διαχειρισιμότητας της διαφοράς του εκλογικού αποτελέσματος, που έχει εφεύρει και προωθεί η ΝΔ, δεν θα μειώσει τη σημασία και τις συνέπειες της ήττας της. Η επόμενη ημέρα των ευρωεκλογών θα είναι μια διαφορετική ημέρα για την πολιτική ζωή και θα αποτελέσει την αφετηρία για την αλλαγή πολιτικής σελίδας στη χώρας μας.

    ΕΡ: Έχετε χαρακτηρίσει δημοψήφισμα τις ευρωεκλογές. Ο χαρακτήρας τους θα κριθεί μόνο από το αποτέλεσμα και τη διαφορά ή και από τη συμμετοχή;

    ΑΠ: Ο προσδιορισμός των ευρωεκλογών ως δημοψήφισμα στοχεύει στην ανάδειξη των κρίσιμων πολιτικών διλημμάτων, τα οποία παράγει, το μοντέλλο διακυβέρνησης της ΝΔ. Ο ελληνικός λαός βιώνει μια σκληρή οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα, ως συνέπεια των πολιτικών της συντηρητικής παράταξης. Δεν είμαστε εμείς που κατασκευάζουμε διλήμματα. Εμείς καλούμε τους πολίτες να απαντήσουν σε αυτά, στέλνοντας με την ψήφο τους καθαρό πολιτικό μήνυμα στην κυβέρνηση. Κατά συνέπεια το δημοψήφισμα ως αίτημα πολιτικοποίησης των ευρωεκλογών υπερβαίνει τα αριθμητικά στοιχεία της αναμέτρησης.

    Δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι θα πρέπει να αδιαφορήσουμε για το ποσοστό συμμετοχής. Η ευρύτερη δυνατή συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία θα δυναμώσει το πολιτικό της μήνυμα.

    ΕΡ: Με ένα υψηλό ποσοστό αποχής, έστω κι αν κερδίσετε με διαφορά, θα μπορείτε να μιλήσετε για δημοψήφισμα καταδίκης της κυβέρνησης;

    ΑΠ: Στόχος της ηγεσίας της ΝΔ είναι να περιορίσει τον πολιτικό χαρακτήρα των ευρωεκλογών. Να μειώσει τη σημασία τους για την επόμενη ημέρα. Να πείσει τους πολίτες ότι δεν διακυβεύεται τίποτα σε αυτές. Να ενισχύσει τη χαλαρότητα. Η αποχή, αντικειμενικά, θα εξυπηρετήσει τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Η ακραία πολιτική και προσωπική πόλωση έναντι του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ που επιλέγει είναι διπλής κατεύθυνσης. Να συσπειρώσει με κάθε τρόπο το σκληρό πυρήνα της κατακερματισμένης κομματικής της βάσης και να κουράσει το ευρύτερο εκλογικό σώμα, σπρώχνοντας στην αδιαφορία και στην αποχή.

    ΕΡ: Γιατί χρησιμοποιείτε το σύνθημα "σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα"; Ποιους θεωρείτε βαρβάρους και γιατί;

    ΑΠ: Το δίλημμα που χρησιμοποιήθηκε κατ΄ αναλογία, έχει βαθειές πολιτικές και ιδεολογικές ρίζες. Δεν είναι ένα ιστορικό σύνθημα, αλλά ένα ουσιαστικό και επίκαιρο πολιτικό δίλημμα σε συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, ως αποτέλεσμα της κυρίαρχης νεοφιλελεύθερης στρατηγικής. Είναι προφανές, ότι το δίλημμα συνδέεται με πολιτικές και όχι με πολίτες. Οι πολίτες είναι τα θύματα αυτών των πολιτικών. Η ηγεσία της συντηρητικής παράταξης, επιχειρεί να παραπληροφορήσει, να πολώσει και να δημιουργήσει τεχνητούς διαχωρισμούς ανάμεσα στο λαό. Γι αυτήν οι "βάρβαροι" είναι μια κάποια λύση?, για να περισώσει ότι μπορεί από την καταρρέουσα πλειοψηφία της.

    ΕΡ: Μπορούν οι αλλαγές που θα ισχύσουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, να έχουν ενδιαφέρον για τους ευρωπαίους πολίτες, αλλά και για τους Έλληνες;

    ΑΠ: Η θεσμική δυνατότητα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να συναποφασίζει με το Συμβούλιο Υπουργών σε ποσοστό 80% περίπου των θεμάτων που αφορούν στην καθημερινότητα του πολίτη, διαμορφώνει το δημοκρατικό πλαίσιο υπεράσπισης των συμφερόντων των ευρωπαίων πολιτών. Θα πρόσθετα μάλιστα ότι ο αναβαθμισμένος του ρόλος ενισχύει τη δημοκρατική του νομιμοποίηση και συμβάλλει στη μείωση του δημοκρατικού ελλείμματος που χαρακτηρίζει τις διαδικασίες της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

    Θέματα, όπως οι εργασιακές σχέσεις, ο χρόνος εργασίας, η προστασία του περιβάλλοντος, η ασφάλεια των τροφίμων, η δημόσια υγεία, η κατανομή των κοινοτικών πόρων σε νέους δυναμικούς τομείς της οικονομίας, η ενεργειακή ασφάλεια, η κοινή αγροτική πολιτική, εμπίπτουν στη συναρμοδιότητα του Ευρωκοινοβουλίου.

    ΕΡ: Οι σοσιαλιστές διεκδικούν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Τι θα σημάνει μια σοσιαλιστική πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και μια συντηρητική πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο;

    ΑΠ: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διαθέτει και μετά την ολοκλήρωση της κυρωτικής διαδικασίας της Συνθήκης της Λισσαβόνας θα διαθέτει εξαιρετικά σημαντικές αρμοδιότητες συναπόφασης με το Συμβούλιο Υπουργών. Αυτό σημαίνει με πολιτικούς όρους ότι μπορεί να αποτελέσει, με τον υψηλόβαθμο δημοκρατικής νομιμοποίησης που διαθέτει, το πολιτικό ανάχωμα σε συντηρητικές πολιτικές και αποφάσεις του Συμβουλίου Υπουργών. Να τις αλλάξει, να τις ανατρέψει, να περιορίσει τις αρνητικές τους συνέπειες για τους λαούς της Ευρώπης. Επί πλέον το Ε.Κ. με προοδευτική πλειοψηφία μπορεί να ακυρώσει τους σχεδιασμούς των κυβερνήσεων των κρατών-μελών για την επιλογή του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και Επιτρόπων. Απέναντι στην ασφυκτική κυριαρχία των συντηρητικών πολιτικών συσχετισμών στα Κράτη-Μέλη το Ευρωκοινοβούλιο έχει τη θεσμική και πολιτική δυνατότητα να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις και τις συνθήκες για ευρύτερες αλλαγές στο ευρωπαϊκό σύστημα.

    [06] Τι προκάλεσε τους παγετώνες;

    Οι γεωλόγοι ίσως ανακάλυψαν την απάντηση σε ένα παμπάλαιο ερώτημα: Τι προκάλεσε τις πρώτες εποχές παγετώνων στον πλανήτη μας. Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη, αυτές προκλήθηκαν από την αύξηση του οξυγόνου στην ατμόσφαιρα της Γης, μια εξέλιξη που οδήγησε στην κατανάλωση των "αερίων του θερμοκηπίου" στην ατμόσφαιρα και συνεπώς στο σταδιακό πάγωμα του πλανήτη.

    Η έρευνα, που έγινε από διεθνή ομάδα γεωλόγων από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Κίνα και τη Ν.Αφρική, με επικεφαλής τον Άλαν Κάουφμαν, καθηγητή γεωλογίας στο αμερικανικό πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, δημοσιεύεται στο περιοδικό "Geology".

    Σύμφωνα με τους επιστήμονες, βρέθηκαν στοιχεία που δείχνουν ότι η αύξηση του οξυγόνου στην ατμόσφαιρα συνέπεσε με την πρώτη εξάπλωση των πάγων στην επιφάνεια του πλανήτη. Χρησιμοποιώντας ισότοπα θείου για να προσδιορίσουν την ποσότητα οξυγόνου μέσα σε βράχους ηλικίας 2,3 δισ. ετών στη Νότιο Αφρική, βρήκαν σαφείς ενδείξεις για μια ξαφνική αύξηση στο ατμοσφαιρικό οξυγόνο, η οποία συνέβη παράλληλα με την εμφάνιση των παγετώνων.

    Η γεωχημική ανάλυση έδειξε ότι η "οξείδωση" της ατμόσφαιρας συνέπεσε χρονικά με την πρώτη γνωστή ανωμαλία στον κύκλο του άνθρακα στη Γη, η οποία πιθανώς προήλθε από τη διαφοροποίηση της φωτοσυνθετικής ζωής, που παρήγαγε το οξυγόνο.

    Πριν 2,5 δισ. χρόνια, προτού η γήινη ατμόσφαιρα αποκτήσει σημαντική ποσότητα οξυγόνου, τα φωτοσυνθετικά βακτήρια απελευθέρωναν σιγά-σιγά οξυγόνο και έτσι άρχισε πιθανότατα η οξυγόνωση της επιφάνειας των ωκεανών και αρκετά αργότερα της ατμόσφαιρας. Το πρώτο οξυγόνο που σχηματίστηκε με αυτό τον τρόπο, επέδρασε με το σίδηρο στους ωκεανούς, δημιουργώντας οξείδια του σιδήρου, τα οποία επικάθησαν στους βυθούς ως ιζήματα, δημιουργώντας αλλεπάλληλα στρώματα βράχων κόκκινου-καφέ χρώματος διάσπαρτων ανά τον κόσμο.

    Αργότερα, το οξυγόνο "δραπέτευσε" από τους ωκεανούς στην ατμόσφαιρα, όπου και άρχισε να συγκεντρώνεται σε ολοένα μεγαλύτερες ποσότητες. Σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις των επιστημόνων, όπως αναφέρουν στην μελέτη τους, το ατμοσφαιρικό οξυγόνο αλληλεπίδρασε με το μεθάνιο, ένα ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου, σχηματίζοντας διοξείδιο του άνθρακα, που είναι 62 φορές λιγότερο αποτελεσματικό ως αέριο του θερμοκηπίου για την θέρμανση του πλανήτη. Η διαδικασία αυτή - δηλαδή η σταδιακή αντικατάσταση του μεθανίου από το διοξείδιο του άνθρακα - οδήγησε στην πτώση της θερμοκρασίας στην επιφάνεια της Γης, προκαλώντας τελικά την πρώτη εποχή των παγετώνων.

    Εκτός από την επίδρασή του στο κλίμα (μέσα από την παραπάνω αλληλουχία γεγονότων), η αύξηση του οξυγόνου προκάλεσε την αύξηση του όζοντος στη στρατόσφαιρα, δηλαδή στο στρώμα του αερίου, που βρίσκεται μεταξύ 12 και 30 μιλίων πάνω από την επιφάνεια της Γης, και προστατεύει από τις επιβλαβείς υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου. Η αύξηση της προστατευτικής ασπίδας από την ακτινοβολία επέτρεψε στους φωτοσυνθετικούς οργανισμούς, που μέχρι τότε ζούσαν στα βάθη των ωκεανών για λόγους προστασίας, να ανέβουν προς την επιφάνεια των θαλασσών και έτσι να αυξηθεί δραστικά η ποσότητα του οξυγόνου που απελευθέρωναν, ενισχύοντας περαιτέρω το στρατοσφαιρικό όζον.

    Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η συνεχής άνοδος του οξυγόνου στην ατμόσφαιρα επέτρεψε επίσης την παροχή περισσότερων θρεπτικών ουσιών στις θάλασσες, βοηθώντας τη βιολογική εξέλιξη προς την κατεύθυνση της εμφάνισης των πρώτων πολύπλοκων κυττάρων, τα οποία χρειάζονταν ελεύθερο οξυγόνο για να προωθήσουν τις βιοσυνθετικές διεργασίες στο εσωτερικό τους.

    Τελικά, κατά τους ερευνητές, η "Μεγάλη Οξείδωση" της Γης, προκάλεσε τον πλήρη μετασχηματισμό της ατμόσφαιρας, του κλίματος και της ζωής στον πλανήτη μας.

    Σύνδεσμος για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία στη διεύθυνση: http://geology.gsapubs.org/cgi/content/abstract/37/5/399


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 25 May 2009 - 10:30:28 UTC