Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-05-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αυξάνονται οι ανάγκες στις περιοχές της Αφρικής
  • [02] "Η μάχη για το περιβάλλον"
  • [03] Τι προκάλεσε τους παγετώνες;
  • [04] Μετασεισμική δραστηριότητα
  • [05] Τα βλέμματα στο ΟΑΚΑ

  • [01] Αυξάνονται οι ανάγκες στις περιοχές της Αφρικής

    Με την ευκαιρία της Ημέρας της Αφρικής στις 25 Μαΐου, η UNICEF επισημαίνει πως οι έκτακτες ανάγκες στην περιοχή της Ανατολικής και Νότιας Αφρικής έχουν σχεδόν διπλασιασθεί φέτος. Ιδιαίτερα, χώρες όπως η Αιθιοπία, η Ζιμπάμπουε και η Σομαλία παρουσιάζουν πολύ σημαντική αύξηση - μέχρι και πενταπλασιασμό - των αναγκών τους σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της UNICEF «Αναφορά Ανθρωπιστικής Δράσης 2009».

    Περισσότερο από το 50% του προϋπολογισμού της UNICEF για προγράμματα έκτακτης ανάγκης παγκοσμίως, προορίζεται για τη συνέχιση της υποστήριξης των προγραμμάτων της οργάνωσης στις 5 μεγαλύτερες ανθρωπιστικές επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο, όλες στην Αφρικανική ήπειρο: Τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τη Σομαλία, το Σουδάν, την Ουγκάντα και τη Ζιμπάμπουε.

    Επίσης, η μεγάλη πλειοψηφία των χωρών που πλήττονται από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον πλανήτη - 23 από τις 36 χώρες - βρίσκονται στην Αφρική και συγκεκριμένα οι χώρες: Αγκόλα, Ακτή Ελεφαντοστού, Γουινέα, Γουινέα Μπισάο, Ερυθραία, Ζάμπια, Ζιμπάμπουε, Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία, Κένυα, Κονγκό, Λιβερία, Μαδαγασκάρη, Μαλάουι, Μαυριτανία, Μοζαμβίκη, Μπουρούντι, Νίγηρας, Ουγκάντα, Σομαλία, Σουδάν, Τζιμπούτι, Τσαντ και Υεμένη.

    Β· Στη Ζιμπάμπουε, σε ανταπόκριση στην επιδεινούμενη οικονομική και πολιτική κρίση και το ξέσπασμα της επιδημίας χολέρας απαιτούνται πέντε φορές περισσότερα χρήματα για τα προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας της UNICEF στη χώρα.

    Β· Στην Αιθιοπία, η φτώχια, οι συγκρούσεις, η επαναλαμβανόμενη ξηρασία και η άνοδος των τιμών των τροφίμων οδήγησε 100.000 παιδιά σε οξύ υποσιτισμό με ακόμα 2,4 εκατομμύρια να βρίσκονται επίσης σε κίνδυνο.

    Β· Στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό 1.200 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα εξαιτίας του πολέμου.

    Β· Στον φτωχό και επιρρεπή σε ξηρασίες Νίγηρα, τα ποσοστά μητρικών θανάτων είναι μεταξύ των υψηλότερων στον κόσμο και το 20% των παιδιών πεθαίνουν πριν τα πέντε τους χρόνια.

    [02] "Η μάχη για το περιβάλλον"

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας θα επισκεφθεί σήμερα το πρωί τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΚΕΠΥΟ), όπου θα συναντηθεί και θα μιλήσει με τους εργαζόμενους.

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Τσίπρας, μιλώντας σε συγκέντρωση κατοίκων και φορέων του Ελληνικού, είπε ότι η μάχη για το περιβάλλον είναι μια μάχη που τη δίνουν οι ενεργοί πολίτες σε κάθε τοπική κοινωνία, υπογραμμίζοντας ότι η μόνη δύναμη που μπορεί να κερδίσει ελεύθερους χώρους, που μπορεί να αντισταθεί στα μεγάλα σχέδια του μεγάλου κεφαλαίου, στη συρρίκνωση του περιβάλλοντος, είναι η δύναμη των ενεργών πολιτών.

    Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας διατύπωσε επικρίσεις κατά του Πρωθυπουργού και του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, για την οικολογική τους πολιτική. Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ στις δηλώσεις του, τόνισε ότι "όσο πηγαίνουμε προς τις εκλογές ακούμε όχι μόνο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ αλλά και τον Πρωθυπουργό να μιλούν για «πράσινη ανάπτυξη», ενώ την ίδια στιγμή συναινούν σε σχέδια που καταστρέφουν το περιβάλλον, σε περιβαλλοντοκτόνους νόμους, σε σχεδιασμούς για αυτοκινητόδρομους, για μεγάλα εμπορικά κέντρα και για εκτροπές μεγάλων ποταμών". Συνέχισε λέγοντας ότι "αναρωτιόμαστε τελικά αν με τον όρο «πράσινο» εννοούν το χρώμα της φύσης ή το χρώμα του χρήματος".

    Τον Αλ. Τσίπρα συνόδευσαν στη συγκέντρωση κατοίκων και φορέων του Ελληνικού, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης και Θ. Δρίτσας καθώς και από τις υποψήφιες με το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Φρατζεσκάκη και Ζ. Κωνσταντοπούλου.

    Οι κάτοικοι και οι φορείς του Ελληνικού, με σύνθημα: «το πάρκο ανήκει στους πολίτες κι όχι στους δρόμους που το καταστρέφουν», διαδήλωσαν κατά των σχεδίων του ΥΠΕΧΩΔΕ για την καταστροφή - όπως καταγγέλλουν- του χώρου πρασίνου στη μονάδα 129 Π.Υ., η οποία αποχωρεί, και την κατασκευή κόμβων στη θέση της.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ εξέφρασε την αλληλεγγύη του στους κατοίκους της περιοχής, τους οποίους διαβεβαίωσε ότι το κόμμα του θα βρίσκεται συνεχώς δίπλα τους και τους κάλεσε να συνεχίσουν τους αγώνες τους "για να πετύχουν μικρές και μεγάλες νίκες. Νίκες σαν αυτές που πετυχαίνουν οι αγώνες των κατοίκων του Ελληνικού διεκδικώντας ελεύθερες παραλίες, διεκδικώντας οι χώροι πρασίνου να ανήκουν στους πολίτες, να είναι ανάσα ζωής για τα παιδιά τους".

    Σχετικά με τη συνέντευξη του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην «Καθημερινή της Κυριακής»

    Το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας με ανακοίνωσή του τη συνέντευξη του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην "Καθημερινή της Κυριακής", αναφέρει: "Ο κ. Παπανδρέου οφείλει μπροστά στις εκλογές της 7ης Ιουνίου να καταστήσει σαφές εάν αποτελεί συνέχεια της κυβέρνησης Σημίτη και ως τέτοιος να κριθεί. Αν πάλι όχι, πρέπει να μας πει σε τι και πού διαφοροποιείται. Οι ασάφειες και οι ανέξοδες αντιδεξιές κορόνες δεν πείθουν πλέον κανέναν.

    [03] Τι προκάλεσε τους παγετώνες;

    Οι γεωλόγοι ίσως ανακάλυψαν την απάντηση σε ένα παμπάλαιο ερώτημα: Τι προκάλεσε τις πρώτες εποχές παγετώνων στον πλανήτη μας. Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη, αυτές προκλήθηκαν από την αύξηση του οξυγόνου στην ατμόσφαιρα της Γης, μια εξέλιξη που οδήγησε στην κατανάλωση των "αερίων του θερμοκηπίου" στην ατμόσφαιρα και συνεπώς στο σταδιακό πάγωμα του πλανήτη.

    Η έρευνα, που έγινε από διεθνή ομάδα γεωλόγων από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Κίνα και τη Ν.Αφρική, με επικεφαλής τον Άλαν Κάουφμαν, καθηγητή γεωλογίας στο αμερικανικό πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, δημοσιεύεται στο περιοδικό "Geology".

    Σύμφωνα με τους επιστήμονες, βρέθηκαν στοιχεία που δείχνουν ότι η αύξηση του οξυγόνου στην ατμόσφαιρα συνέπεσε με την πρώτη εξάπλωση των πάγων στην επιφάνεια του πλανήτη. Χρησιμοποιώντας ισότοπα θείου για να προσδιορίσουν την ποσότητα οξυγόνου μέσα σε βράχους ηλικίας 2,3 δισ. ετών στη Νότιο Αφρική, βρήκαν σαφείς ενδείξεις για μια ξαφνική αύξηση στο ατμοσφαιρικό οξυγόνο, η οποία συνέβη παράλληλα με την εμφάνιση των παγετώνων.

    Η γεωχημική ανάλυση έδειξε ότι η "οξείδωση" της ατμόσφαιρας συνέπεσε χρονικά με την πρώτη γνωστή ανωμαλία στον κύκλο του άνθρακα στη Γη, η οποία πιθανώς προήλθε από τη διαφοροποίηση της φωτοσυνθετικής ζωής, που παρήγαγε το οξυγόνο.

    Πριν 2,5 δισ. χρόνια, προτού η γήινη ατμόσφαιρα αποκτήσει σημαντική ποσότητα οξυγόνου, τα φωτοσυνθετικά βακτήρια απελευθέρωναν σιγά-σιγά οξυγόνο και έτσι άρχισε πιθανότατα η οξυγόνωση της επιφάνειας των ωκεανών και αρκετά αργότερα της ατμόσφαιρας. Το πρώτο οξυγόνο που σχηματίστηκε με αυτό τον τρόπο, επέδρασε με το σίδηρο στους ωκεανούς, δημιουργώντας οξείδια του σιδήρου, τα οποία επικάθησαν στους βυθούς ως ιζήματα, δημιουργώντας αλλεπάλληλα στρώματα βράχων κόκκινου-καφέ χρώματος διάσπαρτων ανά τον κόσμο.

    Αργότερα, το οξυγόνο "δραπέτευσε" από τους ωκεανούς στην ατμόσφαιρα, όπου και άρχισε να συγκεντρώνεται σε ολοένα μεγαλύτερες ποσότητες. Σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις των επιστημόνων, όπως αναφέρουν στην μελέτη τους, το ατμοσφαιρικό οξυγόνο αλληλεπίδρασε με το μεθάνιο, ένα ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου, σχηματίζοντας διοξείδιο του άνθρακα, που είναι 62 φορές λιγότερο αποτελεσματικό ως αέριο του θερμοκηπίου για την θέρμανση του πλανήτη. Η διαδικασία αυτή - δηλαδή η σταδιακή αντικατάσταση του μεθανίου από το διοξείδιο του άνθρακα - οδήγησε στην πτώση της θερμοκρασίας στην επιφάνεια της Γης, προκαλώντας τελικά την πρώτη εποχή των παγετώνων.

    Εκτός από την επίδρασή του στο κλίμα (μέσα από την παραπάνω αλληλουχία γεγονότων), η αύξηση του οξυγόνου προκάλεσε την αύξηση του όζοντος στη στρατόσφαιρα, δηλαδή στο στρώμα του αερίου, που βρίσκεται μεταξύ 12 και 30 μιλίων πάνω από την επιφάνεια της Γης, και προστατεύει από τις επιβλαβείς υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου. Η αύξηση της προστατευτικής ασπίδας από την ακτινοβολία επέτρεψε στους φωτοσυνθετικούς οργανισμούς, που μέχρι τότε ζούσαν στα βάθη των ωκεανών για λόγους προστασίας, να ανέβουν προς την επιφάνεια των θαλασσών και έτσι να αυξηθεί δραστικά η ποσότητα του οξυγόνου που απελευθέρωναν, ενισχύοντας περαιτέρω το στρατοσφαιρικό όζον.

    Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η συνεχής άνοδος του οξυγόνου στην ατμόσφαιρα επέτρεψε επίσης την παροχή περισσότερων θρεπτικών ουσιών στις θάλασσες, βοηθώντας τη βιολογική εξέλιξη προς την κατεύθυνση της εμφάνισης των πρώτων πολύπλοκων κυττάρων, τα οποία χρειάζονταν ελεύθερο οξυγόνο για να προωθήσουν τις βιοσυνθετικές διεργασίες στο εσωτερικό τους.

    Τελικά, κατά τους ερευνητές, η "Μεγάλη Οξείδωση" της Γης, προκάλεσε τον πλήρη μετασχηματισμό της ατμόσφαιρας, του κλίματος και της ζωής στον πλανήτη μας.

    Σύνδεσμος για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία στη διεύθυνση: http://geology.gsapubs.org/cgi/content/abstract/37/5/399

    [04] Μετασεισμική δραστηριότητα

    Σεισμικές δονήσεις, μεγέθους έως και 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκαν με επίκεντρο στα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ χθες.

    Όπως ανακοινώθηκε από το Εργαστήριο Γεωφυσικής του ΑΠΘ ο σεισμός σημειώθηκε στις 19.17΄, ενώ στις 15.30΄ είχε προηγηθεί ασθενέστερη σεισμική δόνηση, μεγέθους 4,1 Ρίχτερ. Η σεισμική δραστηριότητα καταγράφεται από χθες το πρωί.

    Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο σεισμολόγος στο ΑΠΘ Μανώλης Σκορδήλης τα επίκεντρα των δύο δονήσεων εντοπίστηκαν σε απόσταση 70 χιλιομέτρων από την πόλη της Θεσσαλονίκης και 125 χλμ. νοτιοανατολικά της πόλης των Σκοπίων, κοντά στην πόλη Βαλάντοβο.

    Και οι δύο σεισμοί έγιναν αισθητοί στη Θεσσαλονίκη, στους νομούς Κιλκίς, Σερρών, Πέλλας και σε άλλες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, χωρίς όμως να αναφερθούν ζημίες.

    Οι μετασεισμοί μικρού μεγέθους συνεχίστηκαν στη διάρκεια της νύχτας στο νοτιοανατολικό τμήμα της ΠΓΔΜ.

    [05] Τα βλέμματα στο ΟΑΚΑ

    Στο ΟΑΚΑ μεταφέρεται σήμερα το ενδιαφέρον στην Α1 μπάσκετ των ανδρών, καθώς εκεί θα διεξαχθεί ο δεύτερος αγώνας ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό. Ο πρωταθλητής Παναθηναϊκός υποδέχεται στο κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων με ανεβασμένη ψυχολογία τον Ολυμπιακό, αφού κατάφερε να «κλέψει» το πλεονέκτημα έδρας από τον «αιώνιο» αντίπαλο με τη νίκη 69-67 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Από την πλευρά τους, οι «ερυθρόλευκοι» καλούνται να «αλώσουν» το «σπίτι» των «πράσινων», προκειμένου να επανακτήσουν το πλεονέκτημα έδρας, το οποίο εξασφάλισαν με την πρώτη θέση στην κανονική περίοδο, αλλά και να μην βρεθούν «με την πλάτη στον τοίχο», σε περίπτωση που το «τριφύλλι» κάνει το 2-0 στη σειρά. Τον τίτλο θα κατακτήσει η ομάδα που θα πετύχει τρεις νίκες, ενώ ο τρίτος τελικός των «αιωνίων» θα διεξαχθεί την Πέμπτη 28 Μαϊου (21:30) στο ΣΕΦ.

    Στο μεταξύ, το Μαρούσι νίκησε τον Άρη με αντεπίθεση στο β΄ ημίχρονο, στο κλειστό του Αγίου Θωμά, με 85-78, στο δεύτερο παιχνίδι των πλέι οφ για τις θέσεις 3-4. Η σειρά των αναμετρήσεων μεταξύ των δύο ομάδων έγινε 1-1 και η μάχη για το τρίτο εισιτήριο που οδηγεί στην Ευρωλίγκα θα συνεχιστεί την ερχόμενη Τετάρτη (17:00) στο Αλεξάνδρειο (χρειάζονται τρεις νίκες).

    Τα δεκάλεπτα: 13-19, 33-37 (ημ.), 58-57, 85-78.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 25 May 2009 - 6:30:22 UTC