Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-05-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύσκεψη για τις ευρωεκλογές
  • [02] Τα δημοσιογραφικά βραβεία Μπότση
  • [03] Το ευρωψηφοδέλτιο της «ΔΡΑΣΗΣ»
  • [04] "Ανυπακοή και απειθαρχία"
  • [05] "Γενναίες αλλαγές"
  • [06] Μουσείο Εσπεριδοειδών

  • [01] Σύσκεψη για τις ευρωεκλογές

    Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού θα συνεδριάαει το απόγευμα η Κεντρική Επιτροπή Ευρωεκλογών της ΝΔ, η οποία συγκροτήθηκε με απόφαση του κ. Καραμανλή, όπως ανακοίνωσε ο γραμματέας του κόμματος κ.Λ.Ζαγορίτης.

    Στην επιτροπή μετέχουν, οι Πρ. Παυλόπουλος, Ντ. Μπακογιάννη, Β. Μεϊμαράκης, Γ. Σουφλιάς, Γ. Τραγάκης, Φ. Πατριανάκου, Γ. Παπανικολάου, Μ. Δασκαλάκης και ο Λ. Ζαγορίτης.

    Ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ απαντώντας σε ερώτηση εάν αρνούνται κορυφαίοι υπουργοί να μπουν επικεφαλής στο ευρωψηφοδέλτιο, ανέφερε: "Να αρνηθούν σε τι πράγμα; Σε κάτι το οποίο δεν υφίσταται; Η σύνθεση του ψηφοδελτίου είναι θέμα αρμοδιότητας του πρωθυπουργού που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν θέματα αρνήσεων έτσι και αλλιώς. Οταν έρθει η ώρα θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις".

  • ** Aύριο, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο σε πλήρη σύνθεση και θα ασχοληθεί με οικονομικά θέματα.

    Συνάντηση Καραμανλή - Σέφερ

    Συνάντηση με τον απερχόμενο γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γιάπ ντε Χουπ Σέφερ είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σημειώνοντας ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του η συμμαχία διευρύνθηκε δύο φορές, ενώ στο μέτωπο των επιχειρήσεων το ΝΑΤΟ εκλήθη να διαχειριστεί ιδιαίτερα απαιτητικές προκλήσεις, κυρίως του Αφγανιστάν αλλά και στα Βαλκάνια και πιο πρόσφατα στη Αφρική για την καταπολέμηση της πειρατείας.

    Επίσης ανέφερε ο πρωθυπουργός, σημαντική ήταν η προσπάθεια προώθησης των σχέσεων της Συμμαχίας με τη Ρωσία, ενώ υπήρξε πρόοδος στις σχέσεις του ΝΑΤΟ με την Ουκρανία, τη Γεωργία, τις χώρες του συνεταιρισμού για την ειρήνη, του μεσογειακού διαλόγου και της πρωτοβουλίας της Κωνσταντινούπολης.

    Αξιόλογη πρόοδος, όπως είπε ο πρωθυπουργός, σημειώθηκε ακόμη στον τομέα της αμυντικής μεταρρύθμισης του Οργανισμού. Εκτιμούμε, τόνισε, τις ιδιαίτερες προσπάθειες του κ. Σέφερ υπέρ της ενίσχυσης της συνεργασίας του ΝΑΤΟ με τους άλλους διεθνείς οργανισμούς και ειδικά με τα Ηνωμένα Έθνη και την ΕΕ.

    Ο κ. Σέφερ εξέφρασε την εκτίμησή του για τη συνεργασία που είχε τόσο με τον πρωθυπουργό όσο και με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας Ντόρα Μπακογιάννη και Βαγγέλη Μειμαράκη.

    Η συμμετοχή της Ελλάδας, τόνισε, στις επιχειρήσεις και στις αποστολές του ΝΑΤΟ υπήρξε και παραμένει πολύ σημαντική. Βρισκόμαστε, ανέφερε, ενόψει μιας ακόμα σημαντικής ιστορικής περιόδου, καθώς αποφασίστηκε να υπάρξει μια νέα στρατιωτική προσέγγιση από πλευράς Συμμαχίας και απευθυνόμενος στον κ. Καραμανλή είπε: "είμαι σίγουρος υπό την ηγεσία σας θα συμμετάσχετε ως χώρα στην προσπάθεια προετοιμασίας αυτής της νέας στρατηγικής αντίληψης ενόψει και της επόμενης Συνόδου του ΝΑΤΟ".

    Αναφέρθηκε ακόμα στα θέματα της Ενεργειακής Ασφάλειας και της Ασφάλειας στον Κυβερνοχώρο, ως προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Συμμαχία. Ο κ. Σέφερ αναφέρθηκε και στη συμμετοχή ελληνικών φρεγατών στις προσπάθειες καταπολέμησης της πειρατείας, ενώ σημείωσε ότι ο διάδοχός του ο κ. Ρασμουσέν είναι ιδιαιτέρως ικανός.

    [02] Τα δημοσιογραφικά βραβεία Μπότση

    Παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, απονεμήθηκαν σήμερα, κατά τη διάρκεια τελετής, τα φετινά βραβεία του Ιδρύματος Προαγωγής Δημοσιογραφίας Αθ. Β. Μπότση.

    Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ιδρύματος Μπότση, Πάνος Καραγιάννης, αναφέρθηκε στις δράσεις που έχει αναπτύξει το Ιδρυμα Μπότση, αλλά και στις ενέργειες που σχεδιάζει για τα επόμενα χρόνια.

    Ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας στο χαιρετισμό του τόνισε ότι οφείλουμε όλοι να προστατεύσουμε την ποιότητα και την ελευθερία του Τύπου για μια δημοκρατική χώρα, ενώ ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για τα ΜΜΕ Κώστας Γκιουλέκας, είπε ότι η χώρα μας σύντομα πρέπει να αποκτήσει μουσείο Ελληνικού Τύπου.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, αναφέρθηκε στο ρόλο και τα προβλήματα των ΜΜΕ και της δημοσιογραφίας, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου μίλησε για την κρίση στα ΜΜΕ.

    Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Πάνος Σόμπολος και ο πρόεδρος της ΕΣΠΗΤ Γιάννης Πλαχούρης.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας απένειμε τα βραβεία στους δημοσιογράφους Κώστα Λασκαρέλια, Γιώργο Βλάχο και Δήμο Βερύκιο για την ανάδειξη της υπόθεσης Βατοπαιδίου, στην Ολγα Λαοπόδη - Ιωάννου για τα ρεπορτάζ της στον περιοδικό Τύπο, στον Γιώργο Σαρηγιάννη για τη συμβολή του στην ανανέωση του καλλιτεχνικού ρεπορτάζ στον ημερήσιο Τύπο, στον πρόεδρο-γενικό διευθυντή του ΑΠΕ-ΜΠΕ Γιώργο Ταμπακόπουλο για τη λειτουργία του πρώτου διαδικτυακού ειδησεογραφικού δελτίου στη χώρα μας και στη Μαρία Χούκλη για την υποδειγματική, πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη της Μαριέττας Γιαννάκου, μετά την περιπέτεια της υγείας της και για την αντικειμενικότητα που έχει προσδώσει στα δελτία ειδήσεων.

    Επίσης, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας απένειμε το ειδικό βραβείο στον Παύλο Κοτρώτσιο, εκδότη της ημερήσιας εφημερίδας "Hellenic News of America", για την προβολή και προώθηση του ελληνικού πολιτισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες, το βραβείο Εθνικής Αντίστασης με χορηγό την Ενωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου στον Λάζαρο Αρσενίου και ειδική τιμητική διάκριση μετά θάνατον στον Γιώργο Κοίλιαρη.

    Παράλληλα, απονεμήθηκαν βραβεία κοινοβουλευτικού ρεπορτάζ "Γιάννης Φάτσης" με χορηγό τη Βουλή των Ελλήνων στον Νίκο Ρούσση από τον αντιπρόεδρο της Βουλής Αναστάσιο Νεράντζη, πολιτικής αρθρογραφίας "Χρήστος Πασσαλάρης" με χορηγό τη Βουλή των Ελλήνων στους Γιώργο Λακόπουλο και Νίκο Ξυδάκη, από τον πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Σιούφα, οικονομικού ρεπορτάζ με χορηγό το Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών στον Γιώργο Νικολόπουλο από τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνο Μίχαλο, ανθρωπιστικού ρεπορτάζ με χορηγό τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη από τον πρόεδρο του ΕΕΣ Ανδρέα Μαρτίνη, ισότητας των φύλων με χορηγό τη Γενική Γραμματεία Ισότητας στη Λίνα Δρούγκα, από την εκπρόσωπο της Γραμματείας Ευγενία Ζήκα, ρεπορτάζ Τοπικής Αυτοδιοίκησης με χορηγό το Δήμο Αθηναίων στη Μαριάννα Γαλανοπούλου, από τον εκπρόσωπο του δημάρχου Αθηναίων Γεράσιμο Γιομπαζολιά, βραβείο "Απόστολος Μαγγανάρης" με χορηγό την Ενωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου στον Στέφανο Δάνδολο από τον πρόεδρο της Ενωσης Γιάννη Πλαχούρη, ξένου Τύπου "Κώστας Τσατσαρώνης" στην Κέριν Χοπ από τον υφυπουργό Εσωτερικών Κωνσταντίνο Γκιουλέκα.

    Ακόμη, απονεμήθηκαν τιμητικές διακρίσεις του Ιδρύματος στη Σούζυ Λάπα, από τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπακωνσταντίνου, στον Ιάσονα Μοσχοβίτη, από την υπουργό Απασχόλησης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, στον Μηνά Παπάζογλου, από τον υπουργό Παιδείας Αρη Σπηλιωτόπουλο, στη Μαρία Αντωνιάδου, από τον γγ της ΚΟ της ΝΔ Γιάννη Τραγάκη, στον Ζήση Αγγελόπουλο, από τη βουλευτή της ΝΔ Αννα Ψαρούδα-Μπενάκη, στην εφημερίδα "Ηχώ" της Κωνσταντινούπολης, από το βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και στη Ναυτεμπορική.gr από το βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Τηλέμαχο Χυτήρη.

    Την τελετή της απονομής πλαισίωσε μουσικά το κουιντέτο πνευστών των Μουσικών Συνόλων του δήμου Αθηναίων.

    Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, βουλευτές, εκπρόσωποι των γραμμάτων και των τεχνών, της οικονομικής ζωής του τόπου και πολλοί δημοσιογράφοι.

    [03] Το ευρωψηφοδέλτιο της «ΔΡΑΣΗΣ»

    Η «ΔΡΑΣΗ», το κόμμα των Στ. Μάνου, Β. Κοντογιαννόπουλου και Γ. Μπουτάρη, ανακοίνωσε το ψηφοδέλτιο με το οποίο θα συμμετάσχει στις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου.

    Οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές για τη «ΔΡΑΣΗ» είναι οι εξής: Στέφανος Μάνος (πολιτικός), Αντύπας Καρίπογλου (δικηγόρος), Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης (επιχειρηματίας-χημ. μηχανικός), Χαράλαμπος Μουτσόπουλος (καθηγητής Ιατρικής), Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης (ηθοποιός), Γιάννης Μπουτάρης (χημικός οινολόγος), Χαρίδημος Τσούκας (καθηγητής παν/μίου), Ηλίας Γούναρης (σύμβουλος επιχειρήσεων), Κώστας Ζώρας (αντιπρύτανης παν/μίου Αιγαίου), Θάνος Σκούρας (καθηγητής παν/μίου), Διονύσης Γουσέτης (αρθρογράφος), Νάνσυ Μαλλέρου (σύμβουλος επικοινωνίας), Νίκος Πολυδωρίδης (καθηγητής Πολεοδομίας), Βάλια Λέστου (κλινική γενετιστής), Θάνος Τσοτσορός (τραπεζικός), Όλγα Πασχάλη (δικηγόρος), Θανάσης Τσιούρας (δικηγόρος), Γιάννης Σφηνιάς (επιχειρηματίας νέων τεχνολογιών), Ματθίλδη Καββασιάδη-Καράσσο (οικονομολόγος), Τάσος Αβραντίνης (δικηγόρος), Νίκος Δήμου (συγγραφέας) και Βασίλης Κοντογιαννόπουλος (πρώην υπουργός).

    «Είμαστε εδώ για να προσφέρουμε και να διορθώσουμε ορισμένα πράγματα στον τόπο μας», είπε ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της «ΔΡΑΣΗΣ».

    Ο κ. Μάνος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «καταβάλλει συστηματική προσπάθεια για να φιμώσει το κόμμα», προσθέτοντας ότι ο υπουργός Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλος «ενώ σύμφωνα με το νόμο είχε καθήκον να ορίσει πώς θα προβάλλονται τα κόμματα, δεν έχει εκδώσει απόφαση για εμάς και κατά το νόμο δεν δικαιούμαστε να προβάλουμε τις θέσεις μας στην τηλεόραση».

    Επιπλέον, ο κ. Μάνος ανέφερε ότι αύριο, η «ΔΡΑΣΗ», αφενός, «θα προσφύγει στο ΣτΕ» για το ζήτημα και αφετέρου, «θα διαμαρτυρηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρχηγούς των κομμάτων».

    Από την πλευρά του, ο κ. Κοντογιαννόπουλος κάλεσε τους πολίτες «να καταδικάσουν τα δύο μεγάλα κόμματα» στις ευρωεκλογές και στις εθνικές εκλογές και «να τους γκρεμίσουν από το μονοπώλιο της εξουσίας».

    Σε ερώτηση για το ποια είναι η διαφορά της «ΔΡΑΣΗΣ» από τα υπόλοιπα μικρά κόμματα, ο κ. Κοντογιαννόπουλος είπε ότι «ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα πρέπει να υπάρξει μια σφήνα, όχι για να διεκδικήσει την εξουσία, ούτε απλά για να καταδικάζει, αλλά ένα κόμμα ικανό να διαμορφώσει συνθήκες συνεργασίας με τους πολίτες».

    [04] "Ανυπακοή και απειθαρχία"

    «Η ανυπακοή και η απειθαρχία που προβάλλει το ΚΚΕ και που με συνέπεια ενσαρκώνει στη δράση, είναι η μοναδική εγγύηση σήμερα για τους εργαζόμενους και πριν από όλα για τους νέους και τις νέες, που αντιμετωπίζουν τα πρώτα βήματα της ενήλικης ζωής τους κάτω από χειρότερες συνθήκες» δήλωσε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία επισκέφθηκε το πρωί το εργοστάσιο "Κατσέλης".

    «Η ΝΔ το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα που ψήφισαν τη συνθήκη του Μααστριχτ γέμισαν με ψέματα κυριολεκτικά τους εργαζόμενους, τη νεολαία για τον παράδεισο που έρχεται, για την ευτυχία που έρχεται μέσα στην ΕΕ. Ταυτόχρονα, άδειασαν κυριολεκτικά τις τσέπες του εργαζόμενου λαού και προσπαθούν να δηλητηριάσουν το ανυπότακτο και ανυπάκουο πνεύμα που χαρακτηρίζει τη νεολαία, ιδιαίτερα εκείνη των λαϊκών στρωμάτων» σημείωσε η κα Παπαρήγα.

    Η γγ του ΚΚΕ, επίσης, κατηγόρησε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ότι «θορυβημένη από τη λάσπη των σκανδάλων, τις αποκαλύψεις ότι η Ζίμενς τροφοδοτούσε με χρήματα τα δυο πολιτικά κόμματα, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, προσπαθεί ένα μέρος της λάσπης να το πετάξει στο ΚΚΕ, το μοναδικό κόμμα που είναι ασυμβίβαστο με τους επιχειρηματίες, με το κεφάλαιο και την κερδοφορία», θέλοντας να «κλείσουν τα μάτια των φίλων και οπαδών τους που νιώθουν απογοητευμένοι, όταν συχνά πυκνά δίπλα στη ΝΔ ακούγονται και τα σκάνδαλα των στελεχών του ΠΑΣΟΚ».

    [05] "Γενναίες αλλαγές"

    Την ανάγκη παρεμβάσεων και τομών στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Τσίπρας σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γιώργο Μπαμπινιώτη.

    Ο κ. Τσίπρας δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι ανέφερε στον κ. Μπαμπινιώτη πως "εμπιστευόμαστε τους πανεπιστημιακούς δασκάλους και τον ίδιο".

    «Δεν εμπιστευόμαστε βέβαια -πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας- την κυβέρνηση. Και αυτός είναι ο λόγος απουσίας μας απο το διάλογο. Διότι θεωρήσαμε απο την πρώτη στιγμή ότι δεν είναι ενας διάλογος σε λευκό χαρτί. Αλλά σε ένα χαρτί μουντζουρωμένο από την απόπειρα συνταγματικής αναθεώρησης και κατάργησης του άρθρου 16, αλλά και από την εν γένει συμπεριφορά της κυβέρνησης απέναντι στο εκπαιδευτικό κίνημα».

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, που κατέθεσε στον κ. Μπαμπινιώτη τις προγραμματικές προτάσεις του κόμματός του, αναφέρθηκε ιδιαίτερα σε "ένα ώριμο αίτημα της κοινωνίας", όπως είπε, στο θέμα της ελεύθερης πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι χιλιάδες μαθητές που από αύριο μπαίνουν στη "μάχη" των πανελλαδικών «θα είναι η τελευταία γενιά, που περνά αυτό το Γολγοθά».

    «Ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξει πολιτική βούληση για γενναίες αλλαγές στην κατεύθυνση της ελεύθερης πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Πράγμα όμως που προϋποθέτει την γενναία οικονομική ενίσχυση της εκπαίδευσης. Να αποτελέσει η εκπαίδευση στη χώρα μας ένα χώρο όπου θα επενδύσει η πολιτεία. Να επενδύσουμε στην παιδεία, να επενδύσουμε στη μόρφωση και στη γνώση, στο ανθρώπινο δυναμικό. Και όχι να επενδύουμε σε ανάπτυξη με τσιμέντο, σε εξοπλιστικά προγράμματα, όχι να δίνουμε το δημόσιο χρήμα εκεί όπου συνήθως δεν δίνει καμία ανταπόδοση στην κοινωνία και στο τέλος-τέλος καταλήγει και στις τσέπες και στα ταμεία κάποιων οι οποίοι συνήθως βγαίνουν λάδι», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, απαντώντας σε ερώτηση αν συνδέεται το κλείσιμο της Βουλής με την υπόθεση Siemens, ανέφερε: «Ο κόσμος τo 'χει τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι. Αναρωτιόμαστε ακόμα και σήμερα, γιατί έκλεισε η Βουλή; Η Βουλή έκλεισε διότι ένα είναι το κοινό μυστικό: παραγραφή. Παραγραφή που βολεύει και τους δυο, όσο κι αν κάποιοι φωνάζουν και κάποιοι προσπαθούν να το κρύψουν. Η παραγραφή είναι το μυστικό. Όμως, στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας και στη συνείδηση των πολιτών δεν παραγράφονται τα αδικήματα. Μπορεί να την γλιτώνουν από ποινικής πλευράς, αλλά δεν θα την γλιτώσουν όσον αφορά το πολιτικό κόστος. Οι έλληνες πολίτες έχουν κουραστεί πια τα βλέπουν το ίδιο έργο. Και στις 7 του Ιούνη θα δώσουν την απάντησή τους».

    [06] Μουσείο Εσπεριδοειδών

    Πορτοκάλι: φρούτο ή κόσμημα; Η απάντηση σήμερα είναι εύλογη ωστόσο δεν ήταν και τόσο προφανής την εποχή του 1900. Τότε, που ένα και μοναδικό πορτοκάλι τυλιγόταν με περισσή χάρη σε χαρτί τυπωμένο με χρυσό χρώμα, στη Νάπολη και με την ετικέτα "Αναστασάκης" ταξίδευε από τη Χίο στη Ρωσία, για να το απολαύσει κάποιος που έπρεπε να δουλέψει 15 μέρες για να το πληρώσει.

    Μια τέτοια ξεχωριστή χρυσοτυπία του 1920 σώζεται σήμερα και φιγουράρει περήφανη δίπλα σε μια γκραβούρα του 1580 που απεικονίζει την πόλη της Χίου στα πρώιμα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Παραδίπλα τους βρίσκονται και άλλα χαρτιά περιτυλίγματος των εσπεριδοειδών, μπουκάλια στα οποία συσκευαζόταν ο χυμός του πορτοκαλιού το 1950, σφραγίδες εκτύπωσης χαρτιών, ζυγαριές του 1900 αλλά και βιβλία ημερομισθίων ενός κτήματος του 1940, όταν το μεροκάματο ήταν 30 δραχμές και το ένα μόνο πορτοκάλι κόστιζε μία δραχμή.

    Όλα τα παραπάνω βρίσκονται στο Μουσείο Εσπεριδοειδών Citrus στη Χίο, ένα από τα τρία παρόμοια μουσεία σε ολόκληρο τον κόσμο, που δημιουργήθηκε το 2008, με σκοπό να αναδείξει τα τοπικά προϊόντα αλλά και την ιστορία του εμπορίου των εσπεριδοειδών από το 1500 μέχρι και σήμερα, στη Χίο.

    "Πρόκειται για ένα μουσείο αγροτικής οικονομίας. Παρόμοιό του δεν υπάρχει στην Ελλάδα, αλλά υπάρχει ακόμη ένα στην Ισπανία και ένα στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ" αναφέρει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο δημιουργός του Βαγγέλης Ξύδας, ο οποίος μιλά για την μοναδική πολιτιστική αξία του Κάμπου της Χίου αλλά και την προσωπική του επιθυμία να δοθεί στον επισκέπτη ένα ζωντανό άρωμα μνήμης από προϊόντα που παράγονται στις μικρές οικοτεχνίες του νησιού.

    Όπως αφηγείται ο κ. Ξύδας, η ιστορία του κάμπου ξεκινά γύρω στα 1400, όταν οι Γενοβέζοι άρχισαν να καλλιεργούν μουριές και να εκτρέφουν μεταξοσκώληκες.

    Αργότερα, η περιοχή πέρασε στα χέρια πλούσιων Ελλήνων εμπόρων που δημιούργησαν τους φημισμένους εμπορικούς τους οίκους σε μεγάλα εμπορικά κέντρα όλου του κόσμου. Μέσω των οίκων αυτών διακινούσαν σιτηρά από τη Ρωσία και τις Ινδίες μέχρι την Ευρώπη, ενώ μετέφεραν τα πρώτα βιομηχανικά προϊόντα από τη Δύση στην Ανατολή.

    Μέχρι το 1780, η Χίος βρισκόταν σε πλήρη οικονομική άνθηση και οι πλούσιοι έμποροι και εφοπλιστές Χιώτες επέλεξαν την καλλιέργεια των εσπεριδοειδών για τον κάμπο καθώς τα φυτά αυτά είναι πολύ όμορφα και διακοσμητικά, ενώ απέφεραν και μεγάλες οικονομικές αποδόσεις.

    "Η σφαγή από τους Τούρκους το 1822, ο παγετός του 1850 και ο σεισμός του 1881 έπληξαν σοβαρά τις εμπορικές δραστηριότητες ενώ πολλοί Χιώτες εγκατέλειψαν το νησί. Κάποιοι παρέμειναν και κάποιοι άλλοι πούλησαν τα κτήματά τους στους επιστάτες τους. Όλοι αυτοί έκαναν τα εσπεριδοειδή μια πρωτοπόρα καλλιέργεια που χρησιμοποίησε τις γνωστές διασυνδέσεις των εμπόρων της Χίου και οδήγησε σε πολύ κερδοφόρες εξαγωγές κυρίως προς τη Ρωσία", σημειώνει ο κ. Ξύδας, χαρακτηρίζοντας την περίοδο 1880 - 1940 ως τη χρυσή εποχή των εσπεριδοειδών.

    Σήμερα, ο κάμπος παρακμάζει, η περιοχή οικοπεδοποιείται και τα εσπεριδοειδή χρησιμεύουν ως διακοσμητικά. Τίποτα δεν θυμίζει τα παλιά μεγαλεία. Τίποτα, εκτός από το Μουσείο Εσπεριδοειδών που δίνει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να ξαναζήσει την ιστορία του τόπου μέσα από τις αφηγήσεις του ντοκιμαντέρ, τις χρυσότυπες συσκευασίες των πορτοκαλιών, τα εργαλεία που χρησιμοποιούνταν στην καλλιέργεια και έχουν διασωθεί.

    Ιδιαίτερο κομμάτι του μουσείου αποτελεί ο χώρος όπου εκτίθενται αυθεντικές γκραβούρες που απεικονίζουν στιγμές της καθημερινότητας των ανθρώπων από τον 15ο αιώνα και μετά στη Χίο. "Πρόκειται για πρωτότυπες γκραβούρες που έχουν ιδιαίτερη αξία και έχουν συγκεντρωθεί από διάφορους συλλέκτες" αναφέρει ο Γιώργος Πλακωτάρης, εξάδελφος του Βαγγέλη Ξύδα και συνεργάτης του στην προσπάθεια δημιουργία του μουσείου.

    Ο ίδιος σημειώνει ότι πολλές φορές χρειάστηκε να πουλήσουν οι δυο τους ακόμη και κομμάτι από τη γη τους για να τις αποκτήσουν.

    Στο τέλος του μουσείου, το παρελθόν συναντά το παρόν μέσα από τις γεύσεις και τα αρώματα του τόπου. Ο επισκέπτης μπορεί να γευτεί γλυκό ροδέλα πορτοκάλι με κανέλα, νεραντζάκι με αμύγδαλο, μαρμελάδα σανγκουίνι, υποβρύχιο μαστίχα, αμυγδαλωτό μανταρινιού και άλλα τοπικά χιώτικα γλυκά.Και αν είναι τυχερός, θα βρεθεί εκεί σε μια συναυλία με κιθάρα, μια έκθεση καλλιτεχνικής βιβλιοδεσίας, μια φιλική συζήτηση ή κάποια άλλη από τις εκδηλώσεις που φιλοξενεί ο χώρος του Μουσείου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 14 May 2009 - 12:30:31 UTC