Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-05-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Επιτακτικές οι μεταρρυθμίσεις κατά της κρίσης"
  • [02] Ευρωψηφοδέλτιο του ΛΑ.Ο.Σ

  • [01] "Επιτακτικές οι μεταρρυθμίσεις κατά της κρίσης"

    Με αντικείμενο την ψηφιακή σύγκλιση συνεδρίασε, το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, η Κυβερνητική Επιτροπή, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

    Ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου ενημέρωσε, όπως είπε, την Κυβερνητική Επιτροπή, για τη μεγάλη πρόοδο που έχει γίνει στον τομέα της ψηφιακής σύγκλισης, υπογραμμίζοντας ότι "απο τελευταία χώρα στην Ευρώπη έχουμε, σε πάρα πολλά σημεία, φτάσει στο κοινοτικό μέσο όρο".

    Ο κ. Παπαθανασίου αυτή την ώρα κάνει αναλυτικές ανακοινώσεις για το θέμα στο υπουργείο Οικονομίας.

    Oι βασικές προτεραιότητες της σουηδικής προεδρίας στην ΕΕ, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2009, αρχής γενομένης από τα ζητήματα της οικονομικής κρίσης, της διεύρυνσης, της καταπολέμησης των κλιματικών αλλαγών και της εφαρμογής της Συνθήκης της Λισσαβώνας, βρέθηκαν στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων που είχαν στη Στοκχόλμη ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με τον Σουηδό ομολογό του Φρίντριχ Ρέϊνφελντ.

    Όπως δήλωσε λίγο μετά τη συνάντηση, ο Κ. Καραμανλής είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τη σουηδική πλευρά για τις θέσεις της Ελλάδας αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού και την ονομασία της ΠΓΔΜ, καθώς και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Ελλάδας για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια.

    Αναφερόμενος ειδικότερα στην ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως η Ελλάδα τάσσεται υπέρ, υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα ανταποκριθεί πλήρως και αποτελεσματικά στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της ΕΕ. « Η θέση μας είναι σαφής και μπορεί να συνοψιστεί στην εξής πρόταση: πλήρης συμμόρφωση ισοδυναμεί με πλήρη ένταξη» ανέφερε χαρακτηριστικά στους εκπροσώπους του Τύπου ο Κ. Καρμανλής, σημειώνοντας όμως ταυτόχρονα πως «γνωρίζουμε ότι για το θέμα αυτό υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στο εσωτερικό της ΕΕ».

    Από σουηδικής πλευράς ο Φ. Ρέϊνφελντ δήλωσε ότι, όπως ανέφερε πρόσφατα και στον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, η Τουρκία θα πρέπει να προχωρήσει αποφασιστικά σε γενναίες μεταρρυθμίσεις, ώστε να μπορέσει στο μέλλον να ενταχθεί στην ΕΕ, κάτι που η Σουηδία επιθυμεί.

    Σε ότι αφορά την οικονομική κρίση, ο πρωθυπουργός δήλωσε προς τους εκπροσώπους του Τύπου ότι «οι εξελίξεις είναι συνεχείς», ότι « οι οικονομικές προβλέψεις έχουν πολλές φορές αναθεωρηθεί προς το χειρότερο» και ότι «επομένως ο διαρκής συντονισμός των κρατών της ΕΕ είναι ιδιαιτέρως σημαντικός».

    Ο Κ. Καραμανλής σημείωσε με έμφαση ότι τόσο στο επίπεδο της ΕΕ όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές αναφορικά με τις ρυθμίσεις και το συντονισμό των χρηματοπιστωτικών αγορών, ώστε να αποφευχθεί στο μέλλον η επανάληψη των αρνητικών φαινομένων που οδήγησαν στην οικονομική κρίση.

    Σχετικά με την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πρώτος στόχος της είναι η δημοσιονομική ισορροπία, δεύτερος η προώθηση της ανάπτυξης και τρίτος η στήριξη, στο μέτρο του δυνατού, της οικονομίας με μέτρα υπέρ των ασθενέστερων οικονομικώς στρωμάτων.

    Από σουηδικής πλευράς, ο Φ. Ρέϊνφελντ εξέφρασε την ανησυχία του για τις επιπτώσεις της κρίσης στον τομέα της απασχόλησης, τονίζοντας ότι για να αντιμετωπισθεί η ανεργία χρειάζεται ευελιξία στους τρόπους λειτουργίας των αγορών της εργασίας.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης και επισήμανε ότι «είναι ανάγκη να ενδυναμώσουμε τη συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να ενισχύσουμε τα κοινά μας μέσα και τις προσπάθειές μας, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το θέμα αυτό αποτελεσματικά».

    Τέλος ο Κ. Καραμανλής υπογράμμισε τη σημασία της προγραμματισμένης για το τέλος του έτους Διεθνούς Διάσκεψης στην Κοπεγχάγη για το ζήτημα των κλιματικών αλλαγών και εξέφρασε την ελπίδα ότι κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης αυτής θα επιτευχθεί νέα διεθνής συμφωνία.

    Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του σουηδού πρωθυπουργού, ο οποίος υπογράμμισε ότι το θέμα αυτό είναι υψηλής προτεραιότητας για τη σουηδική προεδρία.

    Μήνυμα του πρωθυπουργού στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ

    Ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιάννης Παπαθανασίου μετέφερε στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ μήνυμα του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή.

    Στο μήνυμα επισημαίνεται η σταθερή θέση της κυβέρνησης υπέρ της επιχειρηματικότητας καθώς και ότι η κυβέρνηση θα κάνει ότι είναι δυνατόν για την αντιμετώπιση της κρίσης. Είμαστε έτοιμοι, προσθέτει να περάσουμε στο δεύτερο κύμα μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται ο τόπος και καθιστά πιό επιτακτικό η διεθνής κρίση.

    Ομιλία Γ.Παπαθανασίου

    Τη διαβεβαίωση ότι η πολιτική μείωσης των φορολογικών συντελεστών κατά 5 % σταδιακά ως το 2014 θα συνεχιστεί, έδωσε ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Παπαθανασίου από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ, ενώ απέκλεισε έμμεσα το ενδεχόμενο επαναφοράς του φόρου κληρονομιάς και γονικών παροχών λέγοντας ότι «έχουμε κάνει πράξη της κατάργησή τους».

    Ο κ.Παπαθανασίου αναφέρθηκε - με μεγάλη επιφύλαξη, όπως είπε - σε ορισμένα θετικά σημάδια για ανάκαμψη της οικονομίας από το 2010, περιέγραψε την πολιτική της κυβέρνησης για έξοδο από την κρίση και έδωσε απάντηση στην κριτική που έγινε νωρίτερα στη συνέλευση του ΣΕΒ.

    Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομίας τόνισε ότι παρ' όλες τις δυσοίωνες προβλέψεις, υπάρχουν ορισμένα θετικά σημάδια. « Ένα από αυτά είναι η σχετική ανάκαμψη που παρατηρείται στα χρηματιστήρια. Ένα δεύτερο είναι ότι ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος ανακάμπτει τον Απρίλιο, στην Ε.Ε., στην Ευρωζώνη, αλλά και στη χώρα μας, για πρώτη φορά μετά το Μάιο του 2007. Ένα τρίτο είναι, ότι η χώρα διαθέτει σημαντικούς αναπτυξιακούς πόρους, στους οποίους επενδύουμε ώστε να ενισχύσουν την οικονομική δραστηριότητα. Και ένα τέταρτο, ότι διαθέτουμε υγιές τραπεζικό σύστημα, το οποίο μπορεί να γίνει ακόμα ισχυρότερο. Υπάρχει συνεπώς η ελπίδα, ότι θα έχουμε μια σταθεροποίηση στο δεύτερο εξάμηνο του 2009 και στη συνέχεια ανάκαμψη το 2010. Το λέω όμως με μεγάλη επιφύλαξη, διότι κανένας δεν μπορεί να είναι σίγουρος για αυτές τις προβλέψεις».

    Ο κ. Παπαθανασίου επανέλαβε ότι η κυβέρνηση, έχοντας μια καθαρή εικόνα των εξελίξεων στο πρώτο εξάμηνο του 2009, θα προχωρήσει όπου χρειασθεί στις αναγκαίες προσαρμογές, και πρόσθεσε:

    «Η έξοδος από την κρίση απαιτεί σχέδιο, εθνική συνεννόηση, υπεύθυνες προτάσεις και όχι γενικότητες και θεωρίες. Και αναφέρομαι, όχι μόνο στα κόμματα και τους πολιτικούς, αλλά σε όλους και στους κοινωνικούς εταίρους. Η τακτική να ζητάμε από το κράτος λιγότερους φόρους από τη μία και περισσότερες επιδοτήσεις από την άλλη, είναι εύκολη. Η τακτική να ζητάμε πρωτοβουλίες για ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και της ζήτησης και την ίδια στιγμή, μερικές επιχειρήσεις, είτε να προχωρούν σε αδικαιολόγητες αυξήσεις, είτε να μην τηρούν την κείμενη νομοθεσία στη φορολογία, στο περιβάλλον ή στον ανταγωνισμό, είναι πέρα για πέρα κατακριτέα. Η τακτική να ζητάμε μεταρρυθμίσεις γενικά και αόριστα, αποφεύγοντας τις όποιες λεπτομέρειες οι οποίες και προκαλούν τις κοινωνικές εντάσεις και συγκρούσεις, είναι και αυτή εύκολη. Η τακτική της κριτικής σε όλα είναι επίσης εύκολη. Το δύσκολο είναι να αναλάβουμε όλοι τις πραγματικές μας ευθύνες και να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους. Να κάνει ο καθένας στον τομέα ευθύνης του ότι πραγματικά απαιτείται».

    Ο υπουργός Οικονομίας υπογράμμισε ότι πολλές χώρες της Ευρώπης έχουν θέσει σε εφαρμογή πακέτα μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης, που αντιστοιχούν σε ποσοστό πάνω από 5% του ΑΕΠ της Ε.Ε., η Ελλάδα όμως δεν διαθέτει αυτή την πολυτέλεια διότι είναι μια από τις λίγες χώρες της ευρωζώνης με πολύ υψηλό δημόσιο χρέος και σημαντικό έλλειμμα ανταγωνιστικότητας. « Η μείωση του δημοσίου χρέους, από το 100% στο 94% του ΑΕΠ τα τελευταία πέντε χρόνια, αν και ήταν θετική, δεν επιτρέπει στη χώρα σήμερα να κάνει όσα θα έπρεπε και θα θέλαμε για να στηρίξει την πραγματική οικονομία. Η υλοποίηση του ετήσιου δανειακού προγράμματος, μόλις στο πρώτο τετράμηνο του 2009, αν και διέψευσε όλες εκείνες τις Κασσάνδρες που προέβλεπαν ότι δεν θα καταφέρουμε να δανεισθούμε και θα υποχρεωθούμε να προσφύγουμε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δεν μπορεί να αποκρύψει το γεγονός ότι δανειζόμαστε ακριβότερα από άλλες χώρες της ευρωζώνης», ανέφερε.

    Σύμφωνα με τον κ. Παπαθανασίου η ελληνική απάντηση στη διεθνή κρίση στηρίζεται από την αρχή σε τρεις πυλώνες: σταδιακή μείωση του ελλείμματος και του χρέους, στήριξη της πραγματικής οικονομίας και στήριξη των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων που δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην εξοικονόμηση δαπανών από το χώρο της Υγείας, με την εφαρμογή ολοκληρωμένου συστήματος προμηθειών που θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση πόρων τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ ετησίως τα επόμενα τρία χρόνια καθώς και με τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης. «Όταν θα ξέρουμε ποιος γιατρός γράφει για ποιον ασθενή ποια φάρμακα και για ποιο λόγο, πόσο συχνά και πού εκτελούνται οι συνταγές, τότε δεν θα πρέπει να εκπλαγεί κανένας, αν οι φαρμακευτικές δαπάνες μειωθούν δραστικά, τόνισε χαρακτηριστικά. Η διεθνής εμπειρία, δείχνει ότι μηχανοργανωμένα συστήματα παρακολούθησης της συνταγογραφίας, χορήγησης φαρμάκων και ελέγχου των διαγνωστικών και ιατρικών πράξεων μπορούν να συγκρατήσουν τις συνολικές δαπάνες υγείας έως και 30%».

    Ο κ. Παπαθανασίου αναφέρθηκε επίσης στη φοροδιαφυγή, τονίζοντας ότι η πολιτική της μείωσης των φορολογικών συντελεστών συνδέεται άμεσα, όχι μόνο με την πάταξη της φοροδιαφυγής από πλευράς του κράτους, αλλά και με την ενίσχυση της φορολογικής συνείδησης και των επιχειρήσεων και των καταναλωτών. «Ευθύνη για τη φοροδιαφυγή έχουμε όλοι μας όταν δεν ζητάμε αποδείξεις. Δυστυχώς έχουμε φτάσει στο σημείο, αντί να ντρέπεται ο επιχειρηματίας που δεν εκδίδει απόδειξη, πολλές φορές να ντρέπεται ο καταναλωτής να τη ζητήσει. Αυτή η νοοτροπία δεν ζημιώνει απλώς το κράτος, ζημιώνει όλους μας και θα πρέπει να αλλάξει».

    [02] Ευρωψηφοδέλτιο του ΛΑ.Ο.Σ

    Η οικονομολόγος κα Νίκη Τζαβέλα ηγείται του ευρωψηφοδελτίου του ΛΑΟΣ, το οποίο παρουσίασε σήμερα ο πρόεδρος του κόμματος κ. Γιώργος Καρατζαφέρης, σε συνέντευξη Τύπου, σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών.

    Ο κ. Καρατζαφέρης χαρακτήρισε το ψηφοδέλτιο "υψηλών προδιαγραφών" και υποστήριξε ότι οι ευρωεκλογές δεν υπολείπονται των εθνικών εκλογών, καθόσον πάνω από το 65% των αποφάσεων που επηρεάζουν τη ζωή μας προέρχεται από την ευρωβουλή.

    Αναφερόμενος στην πολιτική επικαιρότητα είπε ότι το κλείσιμο της Βουλής δεν είναι συνταγματική εκτροπή.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ επέρριψε ευθύνες και στον κ. Παπανδρέου για το κλείσιμο της Βουλής, λέγοντας ότι μετέτρεψε τη Βουλή σε ανακριτικό γραφείο της οδού Ευελπίδων. Αναφέρθηκε στην πρότασή του, η οποία δεν έγινε δεκτή, να παραμείνει η Βουλή έως τις 8 Ιουνίου και μετά να συναποφασίσουν οι πολιτικοί για το τί θα πράξουν με τις υποθέσεις των σκανδάλων και είπε ότι το κλείσιμο της Βουλής δεν εξυπηρετεί μόνο τη ΝΔ αλλά και άλλα κόμματα. Από το κλείσιμο της υπόθεσης SIMENS, υποστήριξε ο κ. Καρατζαφέρης εξυπηρετείται και το ΠΑΣΟΚ, όχι γιατί υπήρχε φόβος για παραπομπή στελεχών του αλλά για ηθικούς λόγους, διότι θα το έπληττε ο θόρυβος που θα γινόταν.

    Για την υπόθεση "Γερμανός" υπάρχει κόμμα που αντιδρά με περίεργο τρόπο και μόνο στο άκουσμα του ονόματος της υπόθεσης, πρόσθεσε ο κ. Καρατζαφέρης.

    Τέλος υποστήριξε πως δεν θα μάθουμε ποτέ την αλήθεια γύρω από την υπόθεση Βατοπεδίου, την υπόθεση Παυλίδη και άλλες και "δεν θα μάθουμε ποτέ ποιοι υπουργοί ''τα πήραν''", όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Άσκησε κριτική στους δύο πολιτικούς αρχηγούς για το ότι δεν είπαν τίποτε για τα φλέγοντα ευρωπαϊκά ζητήματα, ενώ είπε ότι θα ζητάει ένα ντιμπέιτ την εβδομάδα με τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να ενημερωθεί ο λαός για το τι πιστεύουν για όλα τα θέματα.

    Τέλος, ο κ. Καρατζαφέρης υποστήριξε ότι υπήρξαν Έλληνες ευρωβουλευτές κατά την τελευταία πενταετία που ψήφισαν για τη διατήρηση των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο και τη διατήρηση του κάζους μπέλι.

    Το ευρωψηφοδέλτιο του ΛΑΟΣ έχει ως εξής:

    Μετά την κ. Τζαβέλα ακολουθούν: Αθανάσιος Πλεύρης, δικηγόρος, Νίκος Σαλαυράκος, δικηγόρος, Αγγελος Κολοκοτρώνης, δημοσιογράφος, Χαράλαμπος Καραθάνος, φαρμακοποιός, Αρτεμις Τσικνιά, γιατρός, Ανέστης Χαριτάντης, δικηγόρος, Παύλος Αλτίνης, δικηγόρος, Ελένη Αξιόγλου, δικηγόρος, Γιάννης Παναγιωτακόπουλος, στέλεχος επιχειρήσεων, Γιώργος Ρούσος, οικονομολόγος, Ευαγγελία Δέσκα, δικηγόρος, Ιωάννα Μπαζντιάρα, βιολόγος, Γιάννης Φαλκονάκης, επικοινωνιολόγος, Τάνια Κυριακίδου, πρωταθλήτρια στίβου, Παναγιώτης Καράμπελας, πολιτικός επιστήμων, Σπύρος Ελευθερίου, αγρότης, Βασίλειος Τσάτσαρης, αξιωματικός εν αποστρατεία, Παναγιώτης Αρώνης, πιλότος ΟΑ, Αθηνά Κρεμύδα, φυσικοθεραπεύτρια, Δημοσθένης Ευσταθίου, φαρμακοποιός. Στην τελευταία τιμητική θέση τοποθετήθηκε ο απερχόμενος ευρωβουλευτής, πρέσβης Γιώργος Γεωργίου.

    Τέλος, αναφερόμενος στις ευρωεκλογές, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ είπε ότι ο "πήχυς είναι το 4,2%" που είχε συγκεντρώσει το κόμμα του στις προηγούμενες ευρωεκλογές.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 12 May 2009 - 12:30:15 UTC