Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-05-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Η κρίση απαιτεί ρεαλιστικές αποφάσεις"
  • [02] "Να βάλουμε τάξη στη χώρα"
  • [03] Η ατζέντα της ημέρας
  • [04] "Ανατρεπτικές μάχες"
  • [05] "Ας δώσουμε διέξοδο"

  • [01] "Η κρίση απαιτεί ρεαλιστικές αποφάσεις"

    Στη συνεδρίαση της ΚΕ της Νέας Δημοκρατίας που συνέρχεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη, θα μιλήσει ο πρωθυπουργός.

    Στην ανάγκη "να κάνουμε την κρίση καταλύτη, και να προχωρήσουμε σε ένα δεύτερο κύμα μεταρρυθμίσεων" αναφέρθηκε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, στο πλαίσιο της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, με πρωτοβουλία της γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα, με θέμα τα δικαιώματα της νεολαίας στη μόρφωση, στον πολιτισμό και στον αθλητισμό. "Χρειάζεται να βάλουμε νέα, ακόμα πιο σταθερά θεμέλια, και πάνω σε αυτά να χτίσουμε την πρόοδο του τόπου, και την ευημερία της πατρίδας, στη μετά την κρίση εποχή" είπε χαρακτηριστικά.

    Απευθυνόμενος μάλιστα στην αντιπολίτευση αναρωτήθηκε εάν μπορούμε να υποσχόμαστε περισσότερα από όσα αντέχει η οικονομία, με ευχολόγια, με ευχάριστες εξωπραγματικές συνταγές, με την πόλωση; Σε μια τέτοια περίπτωση, σημείωσε ο κ. Καραμανλής, δεν θα δίναμε λύση, δεν θα απαντούσαμε στις αγωνίες των πολιτών. Θα αποξενώναμε τους νέους και κάθε ενδιαφέρον συμμετοχής τους στα κοινά, παρατήρησε ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Καραμανλής επανέλαβε ότι η διεθνής οικονομική κρίση είναι πρωτόγνωρη και ότι κάθε χώρα ορίζει τις δικές της προτεραιότητες, ωστόσο, το συλλογικό δίδαγμα από αυτή είναι το εξής: "Για να εδραιώσουμε ξανά την ασφάλεια και τη σταθερότητα , δεν μπορεί και δεν φτάνει να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειές της, αλλά να αντιμετωπίσουμε και να ξεριζώσουμε τα αίτιά της, να αντιμετωπίσουμε τις αδυναμίες που αναδείχτηκαν. Και στην πορεία αυτή, ο δρόμος είναι ένας και μοναδικός: Αυτός που απαντά στο τι πρέπει να αλλάξουμε, να το αλλάξουμε. Τι πρέπει να αναθεωρηθεί, να αναθεωρήσουμε. Τι πρέπει να μεταρρυθμιστεί, να το μεταρρυθμίσουμε".

    Σ' αυτές τις δύσκολες ώρες τις καθοριστικές για το αύριο του τόπου, η πολιτική δεν μπορεί να τυρβάζει περί άλλα. Δεν μπορεί να κυριαρχείται από μικροκομματικές σκοπιμότητες, δεν μπορεί να εξαντλείται σε στείρα αντιδραστικότητα, μέσα από μονότονα μηδενιστικά όχι. Δεν μπορεί να υποτάσσεται σε συμφέροντα βολεμένων. Στις κρίσιμες περιστάσεις, δεν έχουμε δικαίωμα να επιδιώκουμε εφήμερες κομματικές εντυπώσεις τόνισε ο κ. Καραμανλής και συνέχισε: Δεν έχουμε δικαίωμα να εγκαταλείπουμε τις αναγκαίες, τις δύσκολες αποφάσεις, υποκύπτοντας στο φόβο του πρόσκαιρου πολιτικού κόστους. "Δεν έχουμε δικαίωμα να χαϊδεύουμε αυτιά για να φαινόμαστε ευχάριστοι" είπε εμφαντικά.

    Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, "όποιος πραγματικά νοιάζεται για τα προβλήματα του τόπου, παίρνει δύσκολες αποφάσεις, που παράγουν κοινωνικό όφελος. Όποιος πραγματικά νοιάζεται για τις αγωνίες και τις προσδοκίες των νέων, παίρνει αποφάσεις, που στοχεύουν στο ξεπέρασμα της κρίσης και όχι σε κομματικές σκοπιμότητες. Η παγκόσμια κρίση απαιτεί ρεαλιστικές και δύσκολες αποφάσεις.

    Απαιτεί από την πολιτική να μην αιχμαλωτίζεται στο παρελθόν, στο λαϊκισμό και στην ανευθυνότητα.

    Απαιτεί από την πολιτική να διεκδικεί και να κερδίζει το μέλλον μέσα από το δρόμο της υπευθυνότητας. Μόνο έτσι μπορούμε να τα καταφέρουμε" δήλωσε ο κ. Καραμανλής.

    Αξιοσημείωτη ήταν επίσης η αναφορά του πρωθυπουργού στη στάση των επιχειρήσεων απέναντι στους εργαζόμενους εν μέσω κρίσης. "Η σημερινή συγκυρία, δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για αδικαιολόγητη μετατροπή των εργασιακών σχέσεων. Η αντιμετώπιση των όποιων έκτακτων προβλημάτων μπορεί και πρέπει να γίνεται μόνο στο πλαίσιο των νόμων, και κατόπιν διαλόγου με τους ίδιους τους εργαζόμενους".

    Στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός κατήγγειλε την πρακτική του ΠΑΣΟΚ να «πατά σε δύο βάρκες» και παράλληλα να «κρύβει τις προθέσεις του». Σεβόμαστε την καθαρή θέση της Αριστεράς, θεωρούμε ωστόσο ότι η επιθετική στάση απέναντι στην επιχειρηματικότητα δεν ευνοεί την εργασία, αλλά το κλείσιμο των επιχειρήσεων και την ανεργία, είπε ο κ. Καραμανλής.

    Και συνέχισε: Αυτό που δεν κατανοούμε είναι η στάση του κ. Παπανδρέου, που όταν είναι εκτός Ελλάδας διακηρύσσει την ανάγκη ενίσχυσης ρευστότητας της οικονομίας, και όταν επιστρέφει, πολεμά κάθε σχετική πρωτοβουλία. Όταν μιλά σε επενδυτές, περιλαμβάνει και τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, αλλά όταν μιλά σε εργαζόμενους δεσμεύεται να αυξήσει τη φορολόγηση των επιχειρήσεων. Το πρωί καταγγέλλει δημόσια τους επιχειρηματίες και το βράδυ συναντά επιχειρηματίες. Ως κυβέρνηση ψήφιζε νόμους ακόμα και για υπενοικίαση εργαζομένων, και ως αξιωματική αντιπολίτευση καταγγέλλει την εφαρμογή τους.

    «Αυτή είναι η πολιτική του ΠΑΣΟΚ», είπε ο κ. Καραμανλής.

    Ο πρωθυπουργός, ο οποίος επισήμανε ότι εν μέσω κρίσης οι επιχειρήσεις καταφεύγουν στην εφαρμογή νόμων που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ, είπε ότι οι αποφάσεις των επιχειρήσεων για μείωση του χρόνου εργασίας είναι εξαιρετικά δυσάρεστες, αλλά μπροστά στον κίνδυνο να κλείσει μια επιχείρηση και να απολύσει όλους τους εργαζόμενους είναι προτιμότερο να επιλέγονται προσωρινές πιο ήπιες λύσεις.

    Επανέλαβε, ωστόσο, ότι η θέση της κυβέρνησης είναι (οι επιχειρήσεις) να μη χρησιμοποιούν την κρίση σαν άλλοθι για να επιβάλλουν το νόμο του ΠΑΣΟΚ, αλλά να καταφεύγουν στο νόμο για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κρίσης.

    Επίσης, οι όποιες αποφάσεις να λαμβάνονται μόνο κατόπιν διαβούλευσης και η ενεργοποίηση των έκτακτων μέτρων να είναι για περιορισμένο διάστημα και να μην έχουν γενικευμένη εφαρμογή.

    Ο κ. Καραμανλής υπερασπίστηκε την ασφαλιστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης και την ενοποίηση των ταμείων, καθώς και την πορεία απορρόφησης των κοινοτικών πόρων επί ΝΔ.

    Άσκησε τέλος κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας ότι (το ΠΑΣΟΚ) από τη μια ισχυρίζεται ότι τάχα καταρρέει η οικονομία και από την άλλη υπόσχεται τα πάντα σε όλους.

    Το ΠΑΣΟΚ δυσφημεί τη χώρα στο εξωτερικό και εμπαίζει τους πολίτες στο εσωτερικό, είπε ο κ. Καραμανλής: Είτε δεν αντιλαμβάνεστε τι γίνεται στον κόσμο, είτε καταρτίζετε και κρατάτε κρυφή ατζέντα. Στα λόγια μοιράζετε 11 δισεκατομμύρια ευρώ και δεν λέτε, όμως, που θα τα βρείτε, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

    Χαρακτήρισε, επίσης, πρωτάκουστο να λέγεται από το ΠΑΣΟΚ ότι τα λεφτά δεν είναι το πρόβλημα και η αρμόδια εκπρόσωπός του για την Οικονομία να λέει ότι θα επαναφέρουν τον φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, ότι θα συμπεριλάβουν στο φόρο αυτό και την Εκκλησία και ότι θα καταργήσουν όλες τις φοροαπαλλαγές.

    Θυμίζω, είπε ο κ. Καραμανλής, ότι ανάμεσα σε αυτές τις φοροαπαλλαγές είναι το επίδομα ανεργίας, το επίδομα στις πολύτεκνες μητέρες, το στεγαστικό επίδομα φοιτητών, οι συντάξεις σε αναπήρους πολέμου, τα χαμηλά εισοδήματα των νοικοκυριών των ορεινών περιοχών, και οι μισθοί και συντάξεις των ολικώς τυφλών: «Ρωτώ, αυτό είναι σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης; Δεν έμαθαν ακόμα ότι η φορολόγηση της περιουσίας της Εκκλησίας γίνεται ήδη με το ΕΤΑΚ, ότι ο ΦΜΑΠ ποτέ δεν απέδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα; Πιστεύουν ότι με τα μέτρα αυτά θα μειωθούν τα ελλείμματα και θα περισσέψουν μάλιστα και πόροι για πρόσθετες δαπάνες;»

    Οι υποτυπώδεις αυτές αναφορές αποδεικνύουν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει επεξεργαστεί κανένα σχέδιο. Και αυτή η πραγματικότητα, που δεν καλύπτεται ούτε με πυροτεχνήματα ούτε με υπεκφυγές, δείχνουν ανευθυνότητα και στα οικονομικά και στα κοινωνικά. Δείχνουν συνολική ανευθυνότητα, είπε κλείνοντας τη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός.

    "Οι μεγαλύτερες απευθείας αναθέσεις που έγιναν στον τόπο μας είναι οι περίφημες προγραμματικές συμφωνίες", τόνισε ο πρωθυπουργός απαντώντας στη δευτερολογία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

    "Εάν πραγματικά θέλετε να μάθετε πού πήγαν τα λεφτά, δεν θα ρωτούσατε έτσι γενικά και αόριστα. Ξέρετε και όλοι οι Έλληνες ξέρουν, που πήγαν τα λεφτά", είπε ο κ. Κ. Καραμανλής απευθυνόμενος στον κ. Παπανδρέου: "Χάθηκαν στο έγκλημα του ΧΑΑ, χάθηκαν στις αδιαφανείς συμβάσεις του 3ου ΚΠΣ, χάθηκαν στα κοινοτικά πρόστιμα, χάθηκαν στις μίζες για τους TOR-M1, χάθηκαν στις δουλειές του ΟΤΕ στη Ρουμανία και αλλού", είπε ο κ. Καραμανλής.

    Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον κ.Παπανδρέου ότι προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις για δήθεν απευθείας αναθέσεις τα τελευταία χρόνια: "Ανάποδα μετράτε. Διότι γνωρίζετε ότι οι μεγαλύτερες απευθείας αναθέσεις που έγιναν στον τόπο είναι οι περίφημες προγραμματικές συμφωνίες", ειπε ο κ. Καραμανλής.

    Και γι αυτές "δεν είστε άμοιρος ευθυνών, γιατί -εγώ δεν σας καταλογίζω τίποτα προσωπικά- αλλά ήσασταν κορυφαίος υπουργός των κυβερνήσεών σας. Δεν μετείχατε στη λήψη εκείνων των αποφάσεων; Δεν τις ξέρατε; Δεν μάθατε ποτέ τίποτα; Είναι καλύτερο λοιπόν να σκέφτεστε τι λέτε όταν αναφερόμαστε σε τέτοια ζητήματα και να μην αφήνετε σκιές για όσα σοβαρά οι κυβερνήσεις του κόμματός σας ευθύνονται", υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής.

    Όσο για τους "υπαινιγμούς" Παπανδρέου για ημέτερους, ο κ. Καραμανλής είπε ότι δεν είναι σίγουρος "ποιο αρχικό γράμμα" χρησιμοποιεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, "η" ή "υ". Διότι μπορεί να παραπέμπετε σε αναφορές κορυφαίων υπουργών του κόμματός σας, που μιλούσαν για άλλους υπουργούς και έλεγαν ότι έφτιαξαν περιουσίες. Μπορεί να αναφέρεστε σε όσα ανταλλάσσονταν μεταξύ στελεχών σας στο τελευταίο σας συνέδριο, παρατήρησε ο κ. Καραμανλής.

    Νωρίτερα ο κ. Καραμανλής είχε επικρίνει τον κ. Παπανδρέου ότι επιδιώκει να σκεπάσει τις ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ στον τριπλασιασμό του δημοσίου χρέους. "Προσπαθείτε να καταγγείλετε άλλους για όσα ευθύνεστε οι ίδιοι διαχρονικά" είπε ο κ. Καραμανλής.

    [02] "Να βάλουμε τάξη στη χώρα"

    Υπό την προεδρία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Α. Παπανδρέου συνεδριάζει σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο του Κινήματος.

    Στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος, με την ευκαιρία της Ημέρας της Ευρώπης, θα απευθύνει χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Poul Nyrup Rasmussen.

    Ζοφερή είναι η κληρονομία που αφήνει η «αποχωρούσα κυβέρνηση» στη νέα γενιά, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τη Νεολαία.

    Σχολιάζοντας δε την ομιλία του πρωθυπουργού παρατήρησε ότι ο Κώστας Καραμανλής «περιγράφοντας τι κρίνεται σήμερα, περιέγραψε τα όσα δεν έχει κάνει. Τα μεγάλα λόγια δεν τα ακούει κανείς: διαψεύδονται από το έργο».

    Ο Κ. Παπανδρέου είπε επίσης ότι η ΝΔ κληροδοτεί στη νέα γενιά «τεράστια οικονομικά βάρη, οικονομία ύφεσης, που θα τρέχει με αρνητικούς ρυθμούς, ελλείμματα που φθάνουν το 5%, παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις, κρυφά ελλείμματα που είχαν δημιουργηθεί πολύ πριν τη διεθνή κρίση».

    «Ο δικός σας Υπουργός των Οικονομικών είχε πει τον περασμένο Αύγουστο πως "πιάσαμε πάτο". Η κυβέρνησή σας το ομολόγησε», υπογράμμισε ο κ.Παπανδρέου απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό.

    «Αφήνετε πίσω σας τα τεράστια βάρη των ασφαλιστικών ελλειμμάτων. Χαρίσατε τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις των τραπεζών, φορτώνοντάς τες στο ΙΚΑ και τα ταμεία. Παίξατε με τα τοξικά ομόλογα, προβήκατε σε ενοποίηση των ταμείων χωρίς σχεδιασμό», κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    «Η νέα γενιά θα κληρονομήσει μια χώρα υπό κηδεμονία, έχοντας χάσει κύρος και αξιοπιστία, μια χώρα που δανείζεται με τους πιο ακριβούς όρους στην ευρωζώνη. Μηδέν η απορρόφηση του ΕΣΠΑ, δύο χρόνια μετά την αρχή της λειτουργίας του. 80 δισ. ευρώ χρέωσε την Ελλάδα η ΝΔ. Και σωστά ρωτά ο κάθε νέος, πού πήγαν τα λεφτά; Πήγαν για τους μεγαλομετόχους, για τις χαριστικές συμβάσεις, για τις στρατιές γαλάζιων συμβούλων με επιτροπές που φτιάξατε εσείς και που κόστισαν 1 δισ. ευρώ», είπε.

    «Εμείς, το 5% του ΑΕΠ για τη παιδεία που υποσχεθήκαμε, θα το υλοποιήσουμε, με 1 δισ. ευρώ, ήδη απβ τον πρώτο Προϋπολογισμό. Μας ρωτάτε πού θα βρούμε τα λεφτά: Μα 1 δισ. ευρώ, είναι αυτό που σπαταλάτε μόνο για τις κομματικές σας επιτροπές. Θα κάνουμε σοβαρή αναδιανομή, θα κόψουμε σπατάλες, θα καινοτομήσουμε», δεσμεύτηκε ο κ.Παπανδρέου.

    Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπενθύμισε παλαιότερη πρότασή του για εισαγωγή των νέας γενιάς ηλεκτρονικών βιβλίων στην δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση: «Εμείς και στην αντιπολίτευση που βρισκόμαστε, δουλεύουμε. Είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με τον Νίκολας Νεγκρεπόντε (σ.σ. διευθυντής του media lab του Πανεπιστημίου MIT) και είχαμε μια συζήτηση. Το ηλεκτρονικό βιβλίο πωλείται 400 δολάρια - και στην Ελλάδα θα μπορούσε να παραχθεί αντί 60 ευρώ το κομμάτι. Εσείς μας κοροϊδεύατε, αλλά αυτά ανακοινώνονται διεθνώς ότι πάνε στα πανεπιστήμια και στα σχολεία».

    Ο κ.Παπανδρέου δεσμεύτηκε όταν το ΠΑΣΟΚ επανέλθει στην εξουσία, να περιορίσει τα προγράμματα stage στον ιδιωτικό τομέα, «με διατήρηση κατβ εξαίρεση ορισμένων δημόσιων, όπου ο νέος μπορεί πραγματικά να εξασφαλίσει εκπαίδευση».

    "Να βάλουμε τάξη στη χώρα"

    «Κατανοώ την αγωνία του πρωθυπουργού και της ΝΔ να βρει τα άλλοθι των 5 ετών αποτυχιών. Θα περίμενα, όμως, όχι μισόλογα, όχι να παραποιεί τις δικές μας θέσεις», ανέφερε στην δευτερολογία του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    «Ο κ. Καραμανλής λέει ότι θα καταργήσουμε τις φοροαπαλλαγές για τα επιδόματα στους γονείς, τους ανέργους, τα αδύνατα στρώματα. Δεν είναι αυτές που θα καταργήσουμε, αλλά εκείνες που χαρίσατε στις μεγάλες επιχειρήσεις - 5 δισ. ευρώ. Να ένας πόρος που θα αξιοποιηθεί για το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για περιφερειακή ανάπτυξη, εκπαίδευση, υγεία και πρόνοια», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.

    «Η είσπραξη των φόρων θα είναι δεδομένη και γνωστή για κάθε πολίτη, χωρίς τις περαιώσεις που κάθε πέντε χρόνια κάνετε. Μας μιλάτε για τη διεθνή κρίση και τα χρέη που παραλάβατε. Πού πήγαν όμως τα 80 δισ. ευρώ αύξηση του χρέους; Είναι ή δεν είναι κακό για τον λαό, η επιτήρηση στην οποία έχουμε μπει, όχι λόγω κρίσης, αλλά λόγω της εκτίναξης του ελλείμματος την διετία 2007-8; Πήγατε σε εκλογές το 2007 για να διαμορφώσετε τον «Προϋπολογισμό της ευθύνης», που εκτροχίασε δημοσιονομικά τη χώρα κατά 8 δισ. ευρώ - παραπάνω απβ όσα δίνουμε για την εκπαίδευση στην Ελλάδα. Ουσιαστικά δεν έχουμε Προϋπολογισμό. Και το χρέος το παραλάβαμε το 1993 ψηλότερα απβ όσο σας το παραδώσαμε. Εσείς το έχετε ανεβάσει δέκα μονάδες ψηλότερα»,κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ο κ. Παπανδρέου.

    Και συνέχισε:

    «Το ΙΚΑ από πλεονασματικό έγινε ελλειμματικό. Παραλάβατε τον ΟΑΕΕ με 34 εκ. έλλειμμα, το οποίο σήμερα έχει ανέβει στα 700 εκ. ευρώ. Εσείς δεν μιλούσατε για τις σπατάλες των 10 δις που θα κόβατε; Οι δαπάνες του κράτους από 38 δισ. ευρώ ανέβηκαν στα 50 δισ. Δεν πληρώσατε χρέη στους προμηθευτές των νοσοκομείων, τους κατασκευαστές. Στους 4 τελευταίους μήνες έχετε δανειστεί 46 δισ. ευρώ και πάμε για πάνω από 50 δισ. Πληρώνουμε πολύ ακριβά για να δανειστούμε, όταν τα επιτόκια είναι διεθνώς πολύ χαμηλά. Η Ελλάδα διασύρεται διεθνώς».

    Απαντώντας στον πρωθυπουργό που υποστήριξε πως η Ελλάδα διασύρεται διεθνώς από τον κ. Παπανδρέου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε πως η Ελλάδα διασύρθηκε από την οικονομική απογραφή, όπως επίσης και από τα σκάνδαλα, τα οποία έκαναν το γύρο του κόσμου μαζί με τα ρεπορτάζ για τον φόνο του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

    Όσο για τις αιχμές του Πρωθυπουργού για την ανάμειξη του ΠΑΣΟΚ σε υπαρκτά σκάνδαλα, «όποιες υποθέσεις θέλετε, ας τις φέρουμε στη Βουλή να τελειώνει αυτή η υπόθεση. Να βάλουμε μια τάξη σβ αυτή τη χώρα, να μην σπαταλώνται τα χρήματα του ελληνικού λαού κάτω απβ το τραπέζι και να δυσφημείται δικαίως ή αδίκως ο πολιτικός κόσμος της χώρας», κάλεσε τον Πρωθυπουργό,ο κος Παπανδρέου.

    [03] Η ατζέντα της ημέρας

  • Συγκέντρωση του ΠΑΜΕ για την Ημέρα της Νίκης, στο Άγαλμα Βενιζέλου. Θα ακολουθήσει πορεία μέχρι το τόπο θυσίας των εργατών το Μάη του '36 (γωνία Εγνατίας και Βενιζέλου) όπου θα γίνει κατάθεση στεφάνων (09:30:00, Θεσσαλονίκη/Άγαλμα Βενιζέλου)

  • Συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ (10:00:00, Συνεδριακό Εθνικής Ασφαλιστικής, Λ. Συγγρού 103-105)

  • Απονομή βραβείων του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Μαθητικών Εντύπων από "ΤΑ ΝΕΑ" (10:30:00, Αθήνα/Παλαιά Βουλή)

  • Ημερίδα του ιδρύματος Λάτση με θέμα "Εθελοντισμός για την προστασία των Δασών" - Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Πρ. Παυλόπουλος - Θα μιλήσουν ο γενικός διευθυντής του ομίλου Λάτση, νομάρχες, δήμαρχοι, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος κα. (10:30:00, Κηφισιά/Παλλάς Αθηνά, Κηφισιά-Οδός Δηλιγιάννη 59)

  • Η Κεντρική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας, θα συνεδριάσει στο Ξενοδοχείο "Capsis". Εισήγηση Κ. Καραμανλή (11:00:00, Θεσσαλονίκη/Μοναστηρίου 18).

    Σημείωση: Η ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης έχει ως εξής:

    -Ευρωεκλογές 2009

    -Εισήγηση του Προέδρου του Κόμματος

  • Κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του Γ' Σώματος Στρατού για τον εορτασμό της ημέρας λήξης του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου (11:30:00, Θεσσαλονίκη/Γ' Σώμα Στρατού). Σημείωση: Στεφάνια θα καταθέσουν- μεταξύ άλλων- εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ο δήμαρχος, ο νομάρχης, εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, αντιστασιακών και λοιπών οργανώσεων κλπ.

  • Κεντρική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για την Οικολογία και το περιβάλλον (12:30:00, Αθήνα/Σύνταγμα)

  • Κατάθεση στεφάνων στο συμμαχικό νεκροταφείο Ζέιντελνικ από ρωσική αντιπροσωπεία, για την Ημέρα της Νίκης (13:00:00, Θεσσαλονίκη/Θεσσαλονίκη). Σημείωση: Εκδηλώσεις θα γίνουν και στο Κιλκίς

  • Επίσκεψη του προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια στη Λαμία για να παραστεί στις εκδηλώσεις προς τιμήν του Αθανασίου Διάκου

  • Η Κοινοβουλευτική Ομάδα και η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεδριάσουν εκτάκτως και από κοινού με θέμα τις πολιτικές εξελίξεις (17:00:00, Αθήνα/Βουλή). Μετά τη συνεδρίαση, στις 18.30, θα ακολουθήσουν δηλώσεις.

  • Αντιρατσιστικό συλλαλητήριο (17:00:00, Αθήνα/Ομόνοια)

  • Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης της ΓΣΕΒΕΕ (19:30:00, Αθήνα/DIVANI CARAVEL)

  • Το νέο "πρόσωπο" του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης βγαίνει στο φως, με την πρώτη επίσημη προβολή του, στο Λιμάνι, Αποθήκη Α. (20:00:00, Θεσσαλονίκη/Λιμάνι). Σημείωση: Πρώτος "επισκέπτης" θα είναι ο Θ. Αγγελόπουλος.

    Αθλητική ατζέντα

  • Υδατοσφαίριση-Α2 ανδρών (17η ημέρα): Καλαμάκι-Ιωνικός Νικ. - 13:00:00, Αθήνα/κολ. Αλίμου (GRC)

  • Αυτοκίνητο-Φόρμουλα Ένα-Επίσημα δοκιμαστικά γκραν πρι Ισπανίας (5ος αγώνας της χρονιάς) - 15:00:00

  • Μπάσκετ-Α1 Ανδρών (πλέι οφ, ημιτελική φάση, 1ος αγώνας): Παναθηναϊκός-Αρης - 18:00:00, Αθήνα/ΟΑΚΑ

  • Υδατοσφαίριση-World League γυναικών (Προκριματική φάση, α΄ γύρος, 2η ημέρα), Αθήνα/κολ. Αλίμου

    19.45 Ρωσία-Γερμανία

    21.00 ΕΛΛΑΔΑ-Μ.Βρετανία

  • Κολύμβηση-22ο Ακρόπολις (2η ημέρα), Αθήνα/κολ. Αλίμου

  • Χάντμπολ-Α1 ανδρών (26η ημέρα)

  • Χάντμπολ-Α1 γυναικών (Πλέι οφ, Β΄ φάση, 1οι αγώνες), ΤΕΛΙΚΟΣ

    19:30 ΑΣΕ Ορμή-Αναγέννηση Αρτας

    ΘΕΣΕΙΣ 5-6

    15:00 Αρης Θεσ.-Μ. Αλέξανδρος Γιαννιτσών

  • Μπάσκετ-Α2 ανδρών (28η ημέρα)

  • Ποδόσφαιρο-Ολυμπιακός-Φιέστα για την κατάκτηση του τίτλου, Γήπεδο Καραϊσκάκη,

    16:30 Αγώνες Ακαδημιών

    17:30 Αγώνας Παλαιμάχων Ολυμπιακού

    18:30 Βράβευση του Λουτσιάνο Γκαλέτι ως πολυτιμότερου παίκτη της σεζόν

    18:55 Απονομή τιμητικής πλακέτας από την ΠΑΕ Ολυμπιακός στους Ντάρκο Κοβάτσεβιτς, Χρήστο Πατσατζόγλου και Παρασκευά Άντζα

    19:00 Έναρξη αγώνα

    19:45 Λήξη αγώνα

    20:10 Απονομή τιμητικής πλακέτας από τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Σωκράτη Κόκκαλη, στον Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς

    20:20 Είσοδος ποδοσφαιριστών και τεχνικού επιτελείου στον αγωνιστικό χώρο

    20:35 Απονομή κυπέλλου από τον πρόεδρο της Σούπερ Λίγκας, Κώστα Πηλαδάκη.

    20:45 Ομαδική φωτογράφηση - Γύρος Θριάμβου

    [04] "Ανατρεπτικές μάχες"

    «Οι θέσεις μας στους νέους δεν καθορίζονται με προεκλογικές λογικές. Αυτά που υποστηρίζαμε χθες, τα υποστηρίζουμε και σήμερα. Αυτά που λένε σήμερα, τα είπαμε και προ της οικονομικής κρίσης. Γιατί τα προβλήματα δεν προκλήθηκαν με την οικονομική κρίση. Τώρα μπήκε παραβάν στο χθες και από τη ΝΔ και από το ΠΑΣΟΚ», τόνισε από το βήμα της Βουλής η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, με πρωτοβουλία της οποίας έγινε η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη νεολαία.

    «Η θέση μας είναι προβάλουμε μέτρα, που αντιμετωπίζουν και αμβλύνουν τα προβλήματα. Είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε», πρόσθεσε η κ. Παπαρήγα και ακολούθως, υπεραμύνθηκε των θέσεων του κόμματός της κατά της ΕΕ, σημειώνοντας ότι «οι λόγοι, που η χώρα μας εντάχθηκε (σσ στην ΕΕ), ήταν καθαρά πολιτικοί και οι επιπτώσεις ακόμα καθαρότερες σε όλα τα λαϊκά στρώματα και ιδιαίτερα στους νέους».

    Έμφαση έδωσε η γεν. γραμματέας του ΚΚΕ, στην ανάγκη μέτρων, που πρέπει να ληφθούν για τους νέους, των οποίων «14,8% αναγκάζεται να εγκαταλείψει πρόωρα το γυμνάσιο».

    «Εμείς ξεκινάμε από τη θέση ότι η ελληνική οικογένεια μπορούσε και μπορεί να ζει καλύτερα. Και τι εννοούμε; Να έχουν δουλειά όλοι οι νέοι, είτε τελειώσουν το λύκειο, είτε το πανεπιστήμιο. Να έχουν πενθήμερη δουλειά, 38 ώρες. Αυτό το αίτημα είναι υπερβολικό; Ουτοπία; Δογματισμός; Οπισθοδρόμηση;», σημείωσε η κ. Παπαρήγα και συμπλήρωσε«Αυτό που λέμε λαϊκή στέγη με κοινωνικά κριτήρια είναι λαϊκισμός; Όταν λέμε μέχρι τα 18 του χρόνια το παιδί να βρίσκεται στα θρανία και να μη χρειάζεται να δουλεύει και αυτό είναι παρωχημένο;»

    Η κ. Παπαρήγα υποστήριξε ότι όλα αυτά υπάρχουν οι δυνατότητες, και οι οικονομικές και οι επιστημονικές, για να γίνουν, αλλά «δεν γίνονται γιατί το καπιταλιστικό σύστημα υπονομεύει τα πάντα και όλα καθορίζονται από τη κερδοφορία».

    Επιπλέον, εστίασε στο πρόβλημα της ανεργίας, που πλήττει ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους, επισημαίνοντας ότι «υπάρχει μεγάλη ανασφάλεια».

    «Στο ΚΚΕ έχουμε πολιτική απειθαρχίας, ανυπακοής. Και είναι συνειδητή η επιλογή μας αυτή. Στις αντιλαϊκές πολιτικές αν δεν έχεις και συμμορφώνεσαι, δεν θα αποτρέψεις τα χειρότερα», σημείωσε. Τόνισε την ανάγκη «να γίνει ιδεολογική χειραφέτηση από τα κρίσιμα θέματα» και πρόσθεσε: «Δεν θέλουμε επιδοτούμενους ανέργους, αλλά παλεύουμε στα δεδομένα, που υπάρχουν. Λέμε ότι πρέπει να επιδοτείται, αφού απολύεται. Λέμε "κανένας νέος κάτω από 18 έξω από το σχολείο". Εμείς διεκδικούμε μέτρα για τους μαθητές, εργασία 6ωρη με πληρωμή για 8ωρο, μέτρα για νυκτερινούς μαθητές, ενιαία δωρεάν λαϊκή Παιδεία. Διεκδικούμε κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Μέτρα για τους νέους αγρότες».

    Κλείνοντας η κ. Παπαρήγα υπογράμμισε:

    «Έχουμε καταθέσει τις θέσεις μας εδώ και καιρό. Θα δώσουμε και θεματικές συνεντεύξεις ενόψει ευρωεκλογών. Το ζήτημα για εμάς, είναι ότι πρέπει να ανέβει η επιθετικότητα του κινήματος. Γιατί σε συνθήκες κρίσεις ωριμάζουν οι ανατρεπτικές μάχες. Εμείς θα συνεχίσουμε τους αγώνες μας κατά των αντιλαϊκών πολιτικών και ο λαός θα αποφασίσει αν θέλει μια αντικαπιταλιστική αντιμονοπωλιακή πολιτική ή μια σοσιαλδημοκρατική ή συντηρητική».

    Κατά δικομματισμού και ΣΥΡΙΖΑ

    Κατά του δικομματισμού,αλλά και κατά του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε στη δευτερολογία της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    Όπως τόνισε η κα Παπαρήγα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ενόψει Ευρωεκλογών έχουν βάλει «παραβάν στο χθες» για τις αντιλαϊκές πολιτικές τους, επέκρινε δε τον ΣΥΡΙΖΑ κυρίως για τη στάση του στο θέμα των ναρκωτικών, υποστηρίζοντας ότι αυτό δεν μπορεί να «ψυχιατρικοποιείται». Έμφαση έδωσε η κα Παπαρήγα και στο πρόβλημα των συμβασιούχων, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να μονιμοποιηθούν.

    [05] "Ας δώσουμε διέξοδο"

    Η Κοινοβουλευτική Ομάδα και η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεδριάσουν εκτάκτως και από κοινού σήμερα το απόγευμα στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή με θέμα τις πολιτικές εξελίξεις.

    Περιοδεία στη Γερμανία πραγματοποιεί ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον κ. Β.Πριμηκήρη, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΚΠΕ του ΣΥΝ, αρμόδιος για θέματα ελληνισμού της διασποράς.

    Θα επισκεφθούν το Βερολίνο και το Μόναχο, όπου θα έχουν συναντήσεις με φορείς της ελληνικής κοινότητας. Σήμερα, ο κ.Τσίπρας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

    Αλαβάνος στη Βουλή

    «Για κρίση εμπιστοσύνης, αποστασιοποίησης, αποξένωσης και αδιαφορίας ανάμεσα στους νέους και στους πολιτικούς θεσμούς» έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη νεολαία. Ταυτόχρονα τόνισε ότι στις Ευρωεκλογές πρέπει να μιλήσει η νεολαία και να υπάρξει αλλαγή του τοπίου.

    «Πιστεύουμε και καταθέτω τις προτάσεις μας για τις εργασιακές σχέσεις, την εκπαίδευση την ανεργία, την οικονομία, για όλα τα θέματα που απασχολούν τη χώρα, ότι για να υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές πρέπει να γίνει αλλαγή του σημερινού τοπίου. Εμείς θέλουμε τη νεολαία να μιλήσει, να ακούσει και να επιλέξει στις Ευρωεκλογές. Φοβάμαι ότι η κατάσταση με τη νεολαία επιδεινώνεται και θα επιδεινώνεται. Είναι ανάγκη να μπορεί το παιδί να παίρνει και να μην οδηγείται στη σκιά. Πρέπει να μπορέσουμε να δώσουμε μια άλλη προοπτική αυτή που αξίζει στη νέα γενιά», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ Αλαβάνος.

    Έμμεσες αιχμές άφησε ο κ Αλαβάνος και για τη στάση της ΝΔ να απουσιάσει από τη συζήτηση σχετικά με την Προανακριτική για τη δεύτερη υπόθεση Παυλίδη.

    «Χαίρομαι που σας βλέπω, γιατί μερικές φορές είχαμε την αίσθηση ότι η ΝΔ είναι εξωκοινοβουλευτικό κόμμα. Πέστε όμως στους βουλευτές σας ότι τελειώνει ο συναγερμός, δεν έχει ψηφοφορία, οπότε μπορούν να έλθουν. Και σας το λέω αυτό γιατί πρώτη φορά είδα τόσους λίγους βουλευτές σας να σας παρακολουθούν», σημείωσε.

    Και συμπλήρωσε:

    «Υπάρχει η γλώσσα των πράξεων. Όταν η ΝΔ την κοπανά από την ψηφοφορία το μήνυμα που βγαίνει στο μαθητή όταν έχει να δώσει εξετάσεις ή στο νέο εργαζόμενο, είναι κοπάνα την».

    Αναφερόμενος ειδικότερα στο θέμα των σκανδάλων καταλόγισε μεγάλες ευθύνες σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, γιατί, όπως είπε, υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο που συναινετικά ψήφισαν, το οποίο δεν παραπέμπει κανένα, ενώ απασχολεί συνεχώς τη Βουλή.

    Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε ακόμα για γενικευμένο φαινόμενο, ένα τμήμα της νεολαίας να απαντά με βία ή και με αυτοκαταστροφική βία, τονίζοντας ότι «πρέπει να απαντήσουμε στις αιτίες, αντί να φέρνουμε νομοσχέδια για τις κουκούλες».

    "Ας δώσουμε διέξοδο"

    O Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, στη δευτερολογία του, αφού υπογράμμισε ότι ούτε η συζήτηση έχει επίκεντρο τη νεολαία, ανέφερε:

    «Τι έχει η νεολαία; Γιατί φοβίζει, απωθεί; Οι διάδρομοι βουίζουν και συζητάνε πάλι σκάνδαλο. Στο όνομα της νεολαίας ας δώσουμε διέξοδο ας κάνουμε κάτι συγκεκριμένο και να μην μένουμε στη γενική διάθεση».

    Απαντώντας στην κα Παπαρήγα σχετικά με τους συμβασιούχους,ο κ. Αλαβάνος τόνισε:

    «Εμείς αντιστεκόμαστε με τις αποφάσεις της ΕΕ που είναι σε βάρος των εργαζομένων και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Όταν, όμως, υπάρχουν αποφάσεις που δικαιώνουν μαχόμαστε έντονα. Αυτό μας διαχωρίζει. Δεν θα πούμε στους αγρότες στα παλιά μας τα παπούτσια τί θα γίνει με τις επιδοτήσεις το 2013».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 9 May 2009 - 4:30:22 UTC