Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-05-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χωρίς ψηφοφορία για υπόθεση Παυλίδη
  • [02] Εκθεση "Τουριστικό Πανόραμα"
  • [03] Διαπολιτισμικό Κέντρο η Ρόδος
  • [04] "Τέστ αντοχής" στις τράπεζες
  • [05] Δεν ήταν ποτέ αληθινά ελεύθερη...
  • [06] "Νέα φοροεπιδρομή"
  • [07] Μείωση στο 1%
  • [08] Αντιδράσεις στην Ιταλία

  • [01] Χωρίς ψηφοφορία για υπόθεση Παυλίδη

    Χωρίς την έκδοση απόφασης, ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για παραπομπή του Αριστοτέλη Παυλίδη στο δικαστικό συμβούλιο, καθώς η μυστική ψηφοφορία που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής, δεν διεξήχθη: Δεδομένης της αποχής της Νέας Δημοκρατίας και, στη συνέχεια, του ΛΑΟΣ, η αξιωματική αντιπολίτευση αποχώρησε προκειμένου να μην οδηγηθεί η πρότασή της σε απόρριψη.

    «Έχουμε ξαναζήσει τη στιγμή. Την είδαμε τον Οκτώβριο - και ως φάρσα τον Ιανουάριο. Τώρα τριπλασιάζεται προκλητική για την κοινή γνώμη και τις ευαισθησίες της» ανέφερε στην ομιλία του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, υποστηρίζοντας παράλληλα πως «ο κος Καραμανλής εμφανίζεται ως όμηρος του κου Παυλίδη, αλλά απβ την άλλη, χρησιμοποιεί τον κο Παυλίδη και τις υποθέσεις του».

    «Η κυβέρνηση κατηγορεί διαρκώς το ΠΑΣΟΚ για θεσμική εκτροπή, αλλά θεσμική εκτροπή είναι αυτό που κάνει σήμερα» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ. «Η αποχώρηση της αντιπολίτευσης είναι μια ακραία έκφραση διαμαρτυρίας. Η αποχώρηση όμως, της πλειοψηφίας, από μια τέτοια διαδικασία, συνιστά παρακώλυση της ομαλής λειτουργίας του Κοινοβουλίου - και άρα του πολιτεύματος - και βάναυση καταστρατήγηση των συνταγματικών δικαιωμάτων της αντιπολίτευσης. Γιατί παρεμποδίζεται η κίνηση, είτε για την παραπομπή του υπουργού, είτε για τον έλεγχο της εμπιστοσύνης της Βουλής προς την κυβέρνηση, ο οποίος θα μπορούσε επίσης να παρεμποδιστεί με εντολή του κου Καραμανλή. Μπορεί έτσι ο κος Καραμανλής, να ελέγχει έτσι απολύτως την πολιτική συμπεριφορά, τη θέληση και την αξιοπρέπεια των βουλευτών του» ανέφερε ο κος Βενιζέλος.

    Απέναντι στο επιχείρημα πως «η κοινή γνώμη δεν θέλει την σκανδαλολογία, αλλά επιθυμεί να ασχολούνται τα κόμματα με τα προβλήματά της», ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ παρατήρησε πως «ο πολίτης θεωρεί πως η Βουλή έχει καταπέσει ηθικά κι έχει την χειρότερη γνώμη για τα κόμματα και τα πρόσωπα - δεν πιστεύει σε τίποτα και είναι καχύποπτος απέναντι σε όλους. Ο πολιτικός λόγος της Αριστεράς, αλλά και του ΛΑΟΣ, εντείνουν την αντίληψη του κόσμου, πως όποιος ασχολείται με την πολιτική είναι υποψήφιος παραβάτης του νόμου».

    «Αυτός ο πολίτης που θέλει προτάσεις συγκεκριμένες, μόλις βλέπει πως το πολιτικό σύστημα υπεκφεύγει, και συγκαλύπτει υποθέσεις αδιαφάνειας και διαφθοράς, λέει πως ββόλοι ίδιοι είστε, συσκοτίζετε και συγκαλύπτετε κάθε υπόθεσηββ - και δυστυχώς αυτό υιοθετεί το ΚΚΕ και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ» σημείωσε ο κος Βενιζέλος για να καταλήξει αργότερα:

    «Δεν θα υποκύψουμε στο τεχνητό οφ σάιντ του κου Καραμανλή. Δεν θα επιτρέψουμε απόρριψη για να πανηγυρίζει ο κος Παυλίδης, ούτε θα δώσουμε τεχνητό χρόνο στον κο Καραμανλή μέχρι την 7η Ιουνίου. Κηρύξτε κε Πρόεδρε περαιωμένη την συζήτηση?».

    Απαντώντας στον κο Βενιζέλο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής, αντιδιέστειλε την ρήση «όλοι το ίδιο είναι» με την άποψη πως «η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ βαδίζουν πολιτικά στις ίδιες ράγες», την οποία, όπως τόνισε, υιοθετεί και η μεγάλη πλειοψηφία της κοινής γνώμης.

    Από πλευράς του, ο Φώτης Κουβέλης (ΣΥΡΙΖΑ), υποστήριξε πως «η εγερμένη απαξία της κοινωνίας, δεν οφείλεται στο λόγο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στην λειτουργία του πολιτικού στερεοτύπου του δικομματισμού, που χρόνια ολόκληρα έχει γεννήσει αυτά τα αδιέξοδα που βαρύνουν τον πολίτη (?) Εύκολος ο λόγος, αλλά πολιτικά άδικος και εχθρικός» κατέληξε.

    Τέλος, ο Πρόεδρος της Βουλής, κλείνοντας την συνεδρίαση, ευχήθηκε οι πέντε κοινοβουλευτικοί πολιτικοί αρχηγοί να βρούνε τρόπους να συνεννοηθούν για να αντιμετωπίσουν τις παθογένειες του πολιτικού συστήματος.

    [02] Εκθεση "Τουριστικό Πανόραμα"

    Άνοιξε τις πύλες του το 14ο Τουριστικό Πανόραμα, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό και με συμμετοχή εκθετών από την Ελλάδα και χώρες της Λατινικής Αμερικής, της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής. Η έκθεση πραγματοποιείται στο Εκθεσιακό Κέντρο EXPOATHENS, στην Ανθούσα και θα είναι ανοιχτή έως την Κυριακή 10 Μαΐου 2009. Τιμώμενες Περιοχές της Εκθέσεως του 2009, θα είναι οι Κυκλάδες, η Λακωνία και η Ξάνθη, τρεις περιοχές που εκπροσωπούν τρεις διαφορετικές φυσιογνωμίες της χώρας μας.

    Με σύνθημα «Στρίψτε για Αργοσαρωνικό» και «αναδεικνύοντας το πλεονέκτημα που προσφέρουν οι τουριστικοί προορισμοί της Νομαρχίας Πειραιά για συχνές αποδράσεις από την ένταση της καθημερινότητας καθβ όλη την διάρκεια του χρόνου, λόγω της μικρής τους απόστασης από το λεκανοπέδιο», η Νομαρχία Πειραιά συμμετέχει στο 14ο Τουριστικό Πανόραμα.

    Στόχος της Νομαρχίας Πειραιά, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση, είναι να εξασφαλίσει την καλύτερη δυνατή προβολή των περιοχών της, δίνοντας δυναμικά το παρών στη σημαντική αυτή τουριστική έκθεση που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην Αθήνα και προσελκύει το ενδιαφέρον χιλιάδων επισκεπτών κυρίως από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό.

    [03] Διαπολιτισμικό Κέντρο η Ρόδος

    Ως έδρα του Διαπολιτισμικού Ευρωμεσογειακού Κέντρου της UNESCO επελέγη η πόλη της Ρόδου. Η ιδρυτική πράξη για την υλοποίηση αυτού του πολύ σημαντικού γεγονότος θα υπογραφεί την Παρασκευή 8 Μαΐου στις 10.30 το πρωί στην αίθουσα τελετών του Καστέλο από εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Διαπολιτισμικού Κέντρου της UNESCO.

    Στους σκοπούς του Διαπολιτισμικού Ευρωμεσογειακού Κέντρου της UNESCO (Ρόδου) περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η διοργάνωση ευρωπαϊκών και διεθνών συναντήσεων και συνεδρίων με θέματα την πολιτιστική κληρονομιά, τις πολιτιστικές σχέσεις μεταξύ των λαών και την προαγωγή τους, την προστασία του περιβάλλοντος και άλλα.

    Στην τελετή της υπογραφής της Ιδρυτικής Πράξης θα παραστούν διακεκριμένες προσωπικότητες από πολλές χώρες, όπως η Ιταλία, η Ρωσία, Βουλγαρία, Ισραήλ, Ρουμανία, Γαλλία, Βέλγιο, ΗΠΑ και Τουρκία.

    Aπό ελληνικής πλευράς θα συμμετάσχουν η πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNESCO κ. Αικατερίνη Τζιτζικώστα, και η διευθύντρια του τομέα πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO κ. Αικ. Στενού.

    Κατά την διάρκεια της υπογραφής της Ιδρυτικής Πράξης ο δήμαρχος Ρόδου κ. Χατζής Χατζηευθυμίου θα τιμήσει την κ. Αικατερίνη Τζιτζικώστα με το χρυσό μετάλλιο τιμής της πόλεως Ρόδου, ως αναγνώριση του καθοριστικού ρόλου της για την επιλογή της Ρόδου ως Διαπολιτισμικού Ευρωμεσογειακού Κέντρου της UNESCO.

    To Kέντρο θα στεγασθεί και θα οργανωθεί προσωρινά με μέριμνα του Δήμου Ροδίων στη Μεσαιωνική Πόλη, μέχρι να επισκευασθεί και ανακαινισθεί η Ροδιακή Έπαυλη που θα αποτελέσει τη μόνιμη στέγη του.

    [04] "Τέστ αντοχής" στις τράπεζες

    Τα "τεστ αντοχής" των 19 μεγαλύτερων αμερικανικών τραπεζών έδειξαν ότι οι δέκα από αυτές χρειάζονται συνολικά 74,6 δισεκατομμύρια δολάρια για να ξεπεράσουν τη συνεχιζόμενη ύφεση, όπως ανακοίνωσαν απόψε το υπουργείο Οικονομικών και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα.

    Η Bank of America, η μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα όσον αφορά στο ενεργητικό της, θα χρειαστεί από μόνη της τα μισά από τα χρήματα αυτά (33,9 δισ. δολάρια). Η Wells Fargo χρειάζεται αύξηση κεφαλαίου κατά 13,7 δισ. δολάρια, η GMAC 11,5 δισ., η Citigroup 5,5 δισ. και η Morgan Stanley 1,8 δισ.

    Εννέα από τις τράπεζες που υποβλήθηκαν στα "τεστ αντοχής" δεν χρειάζονται αύξηση κεφαλαίων. Μεταξύ αυτών είναι η JPMorgan Chase, η εταιρεία πιστωτικών καρτών American Express, η Goldman Sachs και η ασφαλιστική MetLife.

    Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Μπεν Μπερνάνκε, εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα αποτελέσματα των "τεστ αντοχής" θα "καθησυχάσουν" τους επενδυτές και την κοινή γνώμη.

    [05] Δεν ήταν ποτέ αληθινά ελεύθερη...

    Η πιο διάσημη φάλαινα του κόσμου, ο «Γουίλι», που πρωταγωνίστησε στη συγκινητική ταινία του Χόλιγουντ «Ελευθερώστε το Γουίλι» (Free Willy), η οποία είχε και δύο ακόμα κινηματογραφικές συνέχειες, είχε τελικά μια μίζερη ζωή μέχρι το θάνατό του, που δεν ήταν ποτέ αληθινά ελεύθερη, παρά την απελευθέρωσή του από τον περιορισμένο χώρο του.

    Οι επιστήμονες, υπό την Μαλέν Σιμόν του Ινστιτούτου Φυσικών Πόρων της Γροιλανδίας, λένε τώρα, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη τους, ότι ήταν λάθος η απελευθέρωση της συγκεκριμένης φάλαινας και οι απόπειρες των ζωολόγων να την κάνουν να ξαναζήσει μια «άγρια» ζωή. Η φάλαινα ποτέ δεν μπόρεσε να απεξαρτηθεί από τη φροντίδα των ανθρώπων και ποτέ δεν κατάφερε πραγματικά να επανενταχθεί στην κοινωνία των άγριων φαλαινών.

    Οι επιστήμονες, όπως αναφέρουν σε μελέτη τους στο περιοδικό ?Marine Mammal Science?, σύμφωνα με το New Scientist, πιστεύουν τώρα ότι η καλύτερη λύση θα ήταν η φάλαινα να είχε μείνει την υπόλοιπη ζωή της στο περιφραγμένο καταφύγιό της σε ένα φιορδ της Νορβηγίας.

    Ο «Γουίλι», που το «πραγματικό» όνομά του ήταν Κέικο, πέθανε το Δεκέμβριο του 2003 σε ηλικία 26 ετών. Παρά τις προσπάθειες των εκπαιδευτών του και των επιστημόνων να τον επανεντάξουν με τις άλλες φάλαινες στην Ισλανδία, κατά το τέλος της ζωής του, δυστυχώς ποτέ δεν μπόρεσε να αποκτήσει σχέσεις μαζί τους ή να βρει τροφή. Οι μόνες φάλαινες που έχει αποδειχτεί ότι μπορούν να επιστρέψουν επιτυχώς στην άγρια ζωή μετά την παραμονή τους σε κάποιο ενυδρείο ή άλλο περιορισμένο χώρο, είναι νεαρής ηλικίας, που έχουν κρατηθεί σε αιχμαλωσία για μικρό μόνο χρονικό διάστημα.

    Οι νέες απαισιόδοξες επιστημονικές διαπιστώσεις έρχονται σε αντίθεση με την αρχική αισιόδοξη εκτίμηση του Ιδρύματος «Ελευθερώστε το Γουίλι-Κέικο», το 2003, που είχε ανακοινώσει ότι η περίπτωσή του καταρρίπτει την πεποίθηση ότι οι μεγάλης ηλικίας φάλαινες δεν μπορούν να επανενσωματωθούν στην κοινωνία τους. Τελικά, η νέα επιστημονική αξιολόγηση αναφέρει ότι, αν και «οι άνθρωποι μπορεί να το βρίσκουν ελκυστικό να ελευθερώνουν ένα επί χρόνια αιχμάλωτο ζώο, η επιβίωση και η ευημερία του μπορεί να επηρεαστούν σοβαρά από αυτή την πράξη», η οποία στην περίπτωση του Γουίλι-Κέικο αποδείχτηκε αποτυχημένη.

    Ο Κέικο γεννήθηκε στα ισλανδικά νερά, σε μια άγρια οικογένεια φαλαινών, και πιάστηκε από τους ανθρώπους το 1979 σε ηλικία δύο ετών. Για μια δεκαετία έζησε σε μια μικρή δεξαμενή νερού σε ένα μεξικανικό πάρκο ψυχαγωγίας, απομονωμένος από άλλες φάλαινες, ώσπου το 1993 έγινε «σταρ», όταν πρωταγωνίστησε στο φιλμ «Ελευθερώστε το Γουίλι», όπου ένα αγόρι συνδέεται με τη φάλαινα και τελικά την ελευθερώνει. Η επιτυχία της ταινίας προκάλεσε μια διεθνή καμπάνια διαμαρτυρίας με στόχο την απελευθέρωσή του. Υποχωρώντας στη διεθνή πίεση, οι ιδιοκτήτες του Κέικο τον μετέφεραν στην Ισλανδία και τον άφησαν ελεύθερο μαζί με τις άλλες άγριες όρκες.

    Το 2002 οι επιστήμονες τού τοποθέτησαν συσκευές εντοπισμού, όμως αποδείχτηκε ότι ο Κέικο την περισσότερη ώρα βρισκόταν ακίνητος στην επιφάνεια της θάλασσας, απλώς κοιτώντας τις άλλες φάλαινες από απόσταση εκατοντάδων μέτρων, καθώς φαινόταν πως του έλλειπαν οι αναγκαίες «κοινωνικές» ικανότητες προσέγγισης των άλλων ζώων του είδους του. Μετά από λίγες μέρες, με τη θέλησή του επέστρεψε σε ένα καταφύγιο που είχαν στήσει οι επιστήμονες σε ένα κοντινό κόλπο.Ο έλεγχος του στομάχου του έδειξε ότι δεν είχε καν τραφεί όλο αυτό τον καιρό.

    Αν και οδηγήθηκε ξανά στα ανοικτά νερά, η κατάσταση δεν βελτιώθηκε. Μολονότι άρχισε να κάνει βουτιές σιγά-σιγά, οι συσκευές εντοπισμού έδειξαν ότι ενώ οι άλλες όρκες κινούνταν σε βάθος 50 έως 75 μέτρων, ο Κέικο ποτέ δεν βούτηξε κάτω από τα 25 μέτρα και συνήθως κινείτο σε βάθος μόλις τεσσάρων μέτρων. Πολύ συχνά προτιμούσε να πλησιάζει το σκάφος των επιστημόνων που τον παρακολουθούσαν, παρά να κάνει παρέα με τις άλλες όρκες.

    Αν και κατάφερε να μεταναστεύσει από την Ισλανδία στη Νορβηγία, κι εκεί συνεχώς αναζητούσε την ανθρώπινη συντροφιά, κολυμπώντας ανάμεσα σε σκάφη και ανθρώπους. Είχε γίνει πολύ δημοφιλής -σαν «σταρ» που ήταν- καθώς παιδιά και μεγάλοι ήθελαν να τον αγγίξουν και να κολυμπήσουν μαζί του, αλλά εκείνος ξαφνικά περιέπεσε πάλι σε ακινησία πάνω στο νερό. Οι εκπαιδευτές του, φοβούμενοι ότι κόλλησε κάποια μόλυνση από την συχνή ανθρώπινη επαφή, τον μετέφεραν σε ένα προστατευμένο καταφύγιο στη Νορβηγία, όπου και πέθανε μετά από ένα χρόνο, μάλλον από πνευμονία.

    Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία στη διεύθυνση: http://www3.interscience.wiley.com/journal/122304928/abstract

    [06] "Νέα φοροεπιδρομή"

    Την πρότασή του να κρατηθεί ανοιχτή η Βουλή έως τον Οκτώβριο για "να διερευνήσουμε όλα τα σκάνδαλα", επανέλαβε ο κ.Γ.Καρατζαφέρης.

    "Δεν θέλετε να απομονώσουμε τους ψεύτες και συκοφάντες;" ρώτησε τους βουλευτές της συμπολίτευσης: «Πολύ φοβάμαι ότι φοβάστε» είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ και συνέχισε: Έχετε 151 βουλευτές, και δεν θα χρειαστείτε, αλλά εάν χρειαστείτε, διότι υπάρχουν διάφοροι που εκβιάζουν καταστάσεις, και ψηφίζουν κόντρα από την Κοινοβουλευτική τους Ομάδα, εμείς θα δώσουμε ψήφο ανοχής, μόνο και μόνο για να μείνει ανοιχτή η Βουλή για να ευρεθούν τα όποια σκάνδαλα.

    Ο κ. Καρατζαφέρης είπε ότι «καλοδέχομαι την πρόταση Αλαβάνου για την αποστολή στη Δικαιοσύνη των υποθέσεων που αφορούν σε υπουργούς», διότι -όπως ανέφερε- κινείται στη γραμμή ανάλογης προ εξαμήνου πρότασης του κόμματός του. Πιστεύω ακραδάντως, πρόσθεσε ο κ. Καρατζαφέρης, ότι τα ονόματα που βγήκαν στην υπόθεση Siemens δεν περιορίζονται μόνο στα ονόματα Τσουκάτος και Μαντέλης του ΠΑΣΟΚ. Υπάρχουν και ονόματα της ΝΔ είπε ο κ. Καρατζαφέρης: Είδαμε, τότε, την εποχή που βγαίναν τα σκάνδαλα, ο ένας υπουργός πήρε τηλεφωνικά κέντρα, ο άλλος βουλευτής ξέχασε να τα πληρώσει, και εκ των υστέρων εκλήθη να τα πληρώσει.

    Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ κ. Κυριάκος Βελόπουλος αναφερόμενος στις συγκλίνουσες παρατηρήσεις κορυφαίων στελεχών της Ν.Δ για την Οικονομία, δήλωσε:

    «Η κυβέρνηση στην Οικονομία δεν προχωρά με γενναιότητα, είναι φοβισμένη και χρειάζονται νέα μέτρα γιατί δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Αυτά είναι λόγια των κ. Σουφλιά, Μπακογιάννη Σπηλιωτόπουλου και Χατζηδάκη. Με απλά λόγια: Ο κύβος ερρίφθη! Απέτυχαν και ετοιμάζουν νέα φοροεπιδρομή που θα πληρώσει και πάλι ο ελληνικός λαός και όχι το μεγάλο κεφάλαιο».

    [07] Μείωση στο 1%

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αποφάσισε να μειώσει το βασικό επιτόκιό της κατά ένα τέταρτο της μονάδας και να το κατεβάσει στο 1%, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο στο οποίο έχει βρεθεί μέχρι σήμερα.

    Η κίνηση αυτή της ΕΚΤ με στόχο να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση αναμενόταν από τις αγορές.

    Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ διευκρίνισε ότι η ΕΚΤ "θα ακολουθήσει κι άλλες μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες", πλέον, στην κοινή πορεία για "αύξηση της ποσότητας των πιστώσεων", τώρα δηλαδή που ξεπερνιέται, πλέον, η χρονική φάση της εκτίμησης (από τους ιθύνοντες) του "πόσο πολύ βαθιά, μπορεί να ήταν αυτή η ύφεση".

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε να αγοραστούν τώρα από αυτήν εγγυημένα ("καλυμμένα") ομόλογα μεγάλων εταιρειών, αποτιμημένα σε ευρώ, που η συνολική αξία τους φθάνει περίπου τα 60 δισ.ευρώ. Αναφερόμενος σε αυτά ο κ. Τρισέ, επιβεβαίωσε ο ίδιος ότι η συνολική αξία των ανωτέρω χρεογράφων θα είναι, πράγματι, 60 δισ.ευρώ.

    Η έκφραση του κ.Τρισέ, ότι τώρα η ευρωζώνη θα έχει "κατάλληλα επιτόκια", ερμηνεύτηκε από τους οικονομικούς αναλυτές ως "σήμα" ότι, μεγαλύτερη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ στο ορατό μέλλον δεν θα πρέπει να αναμένεται.

    Αξίζει να σταθμιστεί ότι το φθινόπωρο, που πέρασε, το δανειστικό επιτόκιο της ΕΚΤ ήταν κατά πάρα πολύ υψηλότερο--4,25% .

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, εξέφρασε την εκτίμηση ότι το υπόλοιπο του 2009 θα είναι "πολύ λιγότερο κακό" από το πρώτο τρίμηνο για την οικονομία, επιβεβαιώνοντας ότι προβλέπει ανάκαμψη εντός του 2010.

    Για το 2009 "τα επόμενα τρίμηνα θα είναι λιγότερο άσχημα από το πρώτο τρίμηνο, αυτό το γνωρίζουμε ήδη", μολονότι "η χρονιά στο σύνολό της θα είναι σε απογοητευτικό επίπεδο", είπε ο Τρισέ μιλώντας στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι France 2.

    "Το 2009 είναι μια δύσκολη χρονιά, ιδίως επειδή το πρώτο τρίμηνο ήταν πολύ κακό. Όμως βρίσκεται πίσω μας, έχει ήδη περάσει. Έλεγα ανέκαθεν ότι την ανάκαμψη θα τη δούμε, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουμε, εντός του 2010. Επομένως το επιβεβαιώνω, φυσικά. Αυτή είναι η κεντρική υπόθεσή μας", κατέληξε ο Τρισέ.

    [08] Αντιδράσεις στην Ιταλία

    Εντονη πολεμική συνεχίζει να προκαλεί στην Ιταλία η αναμενόμενη, την ερχόμενη εβδομάδα, οριστική έγκριση από τη βουλή του επίμαχου νομοσχεδίου της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι που ποινικοποιεί την παράνομη μετανάστευση και χαρακτηρίζεται ρατσιστικό από την αντιπολίτευση.

    Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) Ντάριο Φραντσεσκίνι έκανε λόγο για επαναφορά της ρατσιστικής νομοθεσίας του Μουσολίνι και κατήγγειλε ότι η χώρα γυρίζει έτσι 70 χρόνια πίσω.

    Οπως εξηγούν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, το αδίκημα της "παράνομης εισόδου και παραμονής στην επικράτεια" θα επισύρει χρηματικό πρόστιμο 5.000 ως 10.000 ευρώ, ενώ οι δημόσιοι λειτουργοί που θα έχουν οποιαδήποτε σχέση με λαθρομετανάστες θα είναι υποχρεωμένοι να τους καταγγείλουν στις αρχές.

    Το νομοσχέδιο, που ανακοινώθηκε το Μάιο 2008 από την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, έχει προκαλέσει αντιδράσεις τόσο από την πλευρά των οργανώσεων προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όσο και από την καθολική εκκλησία.

    "Υπάρχουν στιγμές όπου ακόμα και ένας μετριοπαθής πρέπει να υψώσει τη φωνή. Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι υπήρξαν στιγμές στην ιστορία, όπου τα παιδιά εκδιώκονταν από το σχολείο εξαιτίας του θρησκεύματός τους και εμείς οφείλουμε να φροντίσουμε να μην ξανασυμβεί αυτό ποτέ", τόνισε ο Φραντσεσκίνι.

    Ο υπουργός Εξωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι, μέλος της ξενοφοβικής Λέγκας του Βορρά, χαρακτήρισε τις δηλώσεις του αριστερού ηγέτη "ανόητες: "Θα έπρεπε να αγανακτήσω, αλλά μου προκαλούν γέλιο", είπε.

    Η ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF) διατύπωσαν έντονη ανησυχία, τονίζοντας ότι υπάρχει κίνδυνος "οι μετανάστες, φοβούμενοι μήπως καταγγελθούν, να αποφεύγουν κάθε επαφή με τη διοίκηση (...) και να μην δηλώνουν τη γέννηση των παιδιών τους ή να μην επιδιώκουν ιατρική βοήθεια" στα νοσοκομεία.

    Οι ρατσιστικοί νόμοι, με κατεξοχήν στόχο την εβραϊκή κοινότητα, θεσπίστηκαν από τον Μπενίτο Μουσολίνι τον Σεπτέμβριο του 1938.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 8 May 2009 - 6:30:23 UTC