Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 12 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-05-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Εμβάθυνση της ενεργειακής συνεργασίας"
  • [02] Πράσινη ανάπτυξη

  • [01] "Εμβάθυνση της ενεργειακής συνεργασίας"

    Τη σημασία της ενεργειακής αλληλεξάρτησης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των εταίρων της στην ανατολική Ευρώπη, καθώς και την ανάγκη δημιουργίας ενός δεσμευτικού, νομικά, πλαισίου, το οποίο θα εγγυάται την ασφάλεια των επενδύσεων και την απελευθέρωση της αγοράς, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στην εναρκτήρια Συνάντηση Κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, σήμερα στην Πράγα.

    Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός, αφού υπενθύμισε ότι τον περασμένο Ιανουάριο η Ευρωπαϊκή Ενωση ήρθε αντιμέτωπη με την πιό σοβαρή κρίση εφοδιασμού και διαμετακόμισης φυσικού αερίου στην ιστορία της, τόνισε ότι η σημερινή συνάντηση κορυφής της ΕΕ με τους ανατολικούς εταίρους της έρχεται στην πιό κατάλληλη στιγμή, προκειμένου να βελτιωθεί η ενεργειακή συνεργασία και να ενισχυθεί η ενεργειακή ασφάλεια.

    Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι η ενεργειακή ασφάλεια αποτελεί μια από τις κυριότερες προκλήσεις της εποχής μας και ότι ανεξάρτητα από τη διαφορετική σημασία, που το θέμα αυτό λαμβάνει από χώρα σε χώρα, υπάρχει μεταξύ των Ευρωπαίων κοινή αντίληψη και συναίνεση. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι τα επόμενα χρόνια η ζήτηση του φυσικού αερίου δεν αναμένεται να μειωθεί και γι αυτό τάχθηκε σαφώς υπέρ της προώθησης των επενδύσεων σε υποδομές με σκοπό την καλύτερη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό, είπε, πρέπει να υποστηριχθεί ο εκισυγχρονισμός των υφισταμένων υποδομών συμπεριλαμβανομένου του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ουκρανία.

    Επισήμανε ακόμη τη σημασία της ανάπτυξης περιφερειακών αγορών ηλεκτρισμού με ενισχυμένη ενεργειακή απόδοση, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η εμβάθυνση της ενεργειακής συνεργασίας της ΕΕ με τους ανατολικούς εταίρους της είναι θεμελιώδους σημασίας.

    «Αυτός είναι και ο λόγος που η Ελλάδα υποστηρίζει την κατάρτιση ενός περιφερειακά στοχευμένου Σχεδίου Δράσης για τις Ενεργειακές Υποδομές», τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ επισήμανε και την ανάγκη διεύρυνσης των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου στην ΕΕ. Ειδικότερα, ανέφερε πως η Ελλάδα είναι πεπεισμένη ότι οι δυνατότητες αεριοποίησης του υγροποιημένου φυσικού αερίου των κρατών μελών της ΕΕ πρέπει να αυξηθούν ιδίως σε περιοχές, όπως η ΝΑ Ευρώπη και η Βαλτική.

    «Υπό αυτό το πρίσμα», ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός, «η Ελλάδα μελετά την κατασκευή ενός δεύτερου τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στις ακτές του Αιγαίου» επισημαίνοντας ότι «ανάλογοι τερματικοί σταθμοί θα πρέπει να αναπτυχθούν και σε άλλες ευρωπαϊκες περιοχές».

    Καταλήγοντας ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η σημασία της στρατηγικής της ΕΕ για την Ανατολική Εταιρική Σχέση έγκειται στις δυνατότητες, που η στρατηγική αυτή προσφέρει για την ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας των σχέσεων καλής γειτονίας, της οικονομικής προόδου της Αρμενίας, του Αζερμπαϊτζάν, της Λευκορωσίας, της Γεωργίας και της Ουκρανίας.

    Δηλώσεις Κ. Καραμανλή

    Την ιδιαίτερη σημασία που έχει η διατήρηση καλών σχέσεων ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ και τους ανατολικούς εταίρους της υπογράμμισε σε δήλωσή του προς τους εκπροσώπους του Τύπου σήμερα από την Πράγα, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η σημερινή συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο διατήρησης καλών σχέσεων, επισημαίνοντας παράλληλα ότι στόχος της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης είναι η προσέγγιση των ανατολικών εταίρων με την ΕΕ, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει για τις χώρες αυτές προοπτική ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε ακόμη ότι η σημερινή συνάντηση θα βοηθήσει τη βελτίωση των σχέσεων καλής γειτονίας και ότι ο χαρακτήρας της είναι συμπληρωματικός στις σχέσεις των κρατών μελών της ΕΕ με αυτές τις χώρες.

    Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί ιδιαίτερες σχέσεις με τους ανατολικούς εταίρους, επισημαίνοντας την ανάγκη προώθησης πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων στις έξι αυτές χώρες, δηλαδή την Ουκρανία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Μολδαβία, τη Λευκορωσία, τη Γεωργία και την Αρμενία.

    [02] Πράσινη ανάπτυξη

    Η επιχειρηματικότητα και η προστασία του περιβάλλοντος μπορούν να προωθηθούν μαζί και σε αυτόν τον δρόμο πρέπει να πορευθεί η Ελλάδα, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σήμερα το πρωί σε συνέδριο για την πράσινη ανάπτυξη, που διοργάνωσε η Money Conferences σε συνεργασία με την Eurotsarty.

    Ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε πως μελέτες έχουν δείξει ότι περιβαλλοντικά υποβαθμισμένες περιοχές δεν προσελκύουν επενδύσεις και τόνισε πως χρέος της πολιτείας είναι να διαμορφώσει το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο, καθώς και κίνητρα για να προωθηθεί η πράσινη επιχειρηματικότητα.

    Παράλληλα, όπως ανέφερε, οι εταιρίες πρέπει να αντιληφθούν τη σημασία της αειφορίας τόσο για το κοινωνικό σύνολο όσο και για το δικό τους καλό και συμπλήρωσε πως και οι καταναλωτές θα πρέπει να επιβραβεύουν τις εταιρίες που προωθούν την πράσινη ανάπτυξη επιλέγοντας τα προϊόντα τους.

    Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε προγράμματα που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης. Όπως σημείωσε "προετοιμάζουμε την υπουργική απόφαση για την οικιακή χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων, με στόχο την ενεργειακή αυτονόμηση οικιών, ενώ παράλληλα θα μπορούν να εκχέουν ενέργεια και στο κεντρικό σύστημα".

    Επιπλέον, σημείωσε, πως η κυβέρνηση προωθεί ένα νέο πλαίσιο για τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με έμφαση, όπως είπε, στα μεγάλα έργα, προκειμένου να καλυφθεί το κενό που υπάρχει στην Ελλάδα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

    Επίσης, το υπουργείο Ανάπτυξης προωθεί τις νέες τεχνολογίες που συνδέονται με τις ΑΠΕ (σπίτι νέων τεχνολογιών στο Λαύριο, "πράσινο νησί" στον Αη Στράτη, παρόμοιο πρόγραμμα στη Νίσυρο). Εξάλλου ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε πως το υπουργείο προωθεί προγράμματα για την εξοικονόμηση ενέργειας, την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και τη σύνδεση της πράσινης ανάπτυξης με την επιχειρηματικότητα (δράσεις στο πρόγραμμα "Επιχειρώ 2009").

    Ο βουλευτής της ΝΔ και πρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέφερε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες για την προώθηση της πράσινης ανάπτυξης υπό την προϋπόθεση ότι θα μειωθεί η γραφειοκρατία που μαστίζει τη λειτουργία του κράτους.

    Ο κ. Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ της ίδρυσης υπουργείου Περιβάλλοντος, αλλά όπως τόνισε, το κρίσιμο ζήτημα είναι το ποιες αρμοδιότητες θα έχει αυτό καθώς και το ποια θέση θα καταλαμβάνει στην ουσιαστική ιεραρχία των υπουργείων. Μάλιστα, αναφέρθηκε, στο παράδειγμα της Κόστα Ρίκα, στην οποία όπως είπε, το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Περιβάλλοντος περιλαμβάνει και τον τομέα της ενέργειας.

    Εξάλλου, ο κ. Μητσοτάκης, επεσήμανε πως για να προωθηθούν σε σημαντικό βαθμό οι πολιτικές για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (φωτοβολταϊκά κλπ) και την ανακύκλωση θα πρέπει να μειωθεί η γραφειοκρατία η οποία όπως είπε, εκτός των άλλων προβλημάτων που προκαλεί εκτρέφει και τη διαφθορά.

    Ο βουλευτής και πολιτικός εκπρόσωπος για το περιβάλλον και τη χωροταξία του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Κουβέλης, συμφώνησε με τον κ. Μητσοτάκη ότι η κακοδαιμονία σε ό,τι αφορά την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προέρχεται από την τρελή όπως τη χαρακτήρισε γραφειοκρατία που επικρατεί στην Ελλάδα.

    Επίσης σημείωσε, πως χρειάζεται εκλογίκευση των κινήτρων που παρακινούν τους επενδυτές προκειμένου να επενδύσουν στον τομέα αυτό.

    Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, επεσήμανε πως η περιβαλλοντική νομοθεσία στην Ελλάδα είναι χαοτική και όπως είπε, ουσιαστικά εξυπηρετεί αυτούς που επιδιώκουν αρπαχτές και τιμωρεί τους σοβαρούς επενδυτές.

    Εξάλλου, ο κ. Κουβέλης τόνισε πως η πολιτική της πράσινης ανάπτυξης πρέπει να μπει στο DNA των επιχειρήσεων για να περάσουμε από την Ελλάδα του 20ού αιώνα σε αυτή του 21ου αιώνα.

    Εκ μέρους των Οικολόγων Πρασίνων ο κ. Σπύρος Σγούρος επεσήμανε πως η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει σημαντική θέση στον τομέα των βιολογικών προϊόντων, κάτι που θα τους απέφερε όπως τόνισε, και πλεονεκτήματα στον τομέα του τουρισμού.

    Ο κ. Σγούρος τόνισε πως οι Οικολόγοι Πράσινοι επιθυμούν μια πράσινη ανάπτυξη, η οποία θα είναι και κοινωνικά δίκαιη, ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει πως η πυρηνική ενέργεια δεν αποτελεί μορφή ανανεώσιμης πηγής ενέργειας.

    Ο διευθυντής του προγράμματος για το περιβάλλον των Ηνωμένων Εθνών Χουσείν Αμπάτζα, έκανε μια ιστορική αναδρομή στην πολιτική του ΟΗΕ για το περιβάλλον και στη συνέχεια εστίασε στην πολλαπλή, όπως τη χαρακτήρισε, κρίση που διέπει το σύγχρονο κόσμο. Κρίση, που όπως είπε, σχετίζεται με την αύξηση της τιμής του πετρελαίου, με τη μείωση των διαθέσιμων ποσοτήτων τροφής και πόσιμου νερού και η οποία πρόσφατα έχει εξελιχθεί σε οικονομική κρίση.

    Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ επισήμανε πως η πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών για την πράσινη οικονομία βλέπει το περιβάλλον ως ευκαιρία, καθώς, όπως σημείωσε, η επένδυση σε αυτό δημιουργεί θέσεις εργασίας, δημιουργεί ευκαιρίες στην αγορά, προωθεί το εμπόριο και μειώνει τη φτώχεια.

    "Νέο πλαίσιο για την έρευνα και εκμετάλλευση πετρελαίου"

    Νέο θεσμικό πλαίσιο για την έρευνα και εκμετάλλευση πετρελαίου με στόχο να ανοίξει νέα εποχή στον τομέα αυτό εξήγγειλε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, υπογραμμίζοντας τα οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη που μπορεί να αποκομίσει η χώρα μας από τις έρευνες.

    Ο υπουργός σημείωσε ότι σήμερα πληρώνουμε το 4,6 % του ΑΕΠ, δηλαδή πάνω από 11 δισ. ευρώ το χρόνο για την αγορά πετρελαιοειδών από το εξωτερικό και πιθανές επιτυχίες στον συγκεκριμένο τομέα θα σημάνουν αυτόματα βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου. Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται εξάλλου οι περισσότερες χώρες της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου και της ΝΑ Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις αναφορικά με τη στάση της Τουρκίας στο ζήτημα των ερευνών για υδρογονάνθρακες στο Αιγαίο ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι «Η Ελλάδα δεν παραιτήθηκε, δεν παραιτείται και δεν πρόκειται να παραιτηθεί των κυριαρχικών της δικαιωμάτων» και πρόσθεσε: «Είναι γνωστές οι συναντήσεις της Βέρνης και του Νταβός. Το μόνο πρόβλημα που υπάρχει είναι το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας. Σήμερα μιλάμε για όλη την ελληνική επικράτεια, δεν αναφερόμαστε σε επιμέρους σημεία. Μιλάμε για το νομικό πλαίσιο και τη νέα διοικητική δομή, δεν είναι η στιγμή που αποφασίζουμε πού θα γίνουν οι έρευνες».

    Ο υπουργός πρόσθεσε ακόμη πως η πρόσφατη συμφωνία με την Αλβανία, όπως και κάθε συμφωνία δημιουργεί θετικές προοπτικές για τον τομέα, καθώς και ότι βρίσκονται σε εξέλιξη αντίστοιχες συζητήσεις με την Αίγυπτο.

    Τόσο ο κ. Χατζηδάκης όσο και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου κ.Κ.Μουσουρούλης και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής (ΣΕΕΣ) κ.Ρ.Μωϋσής απέφυγαν να αναφερθούν σε συγκεκριμένες εκτιμήσεις για το μέγεθος των πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Ο κ.Μωϋσής ανέφερε πως κάτι τέτοιο θα ήταν επιπόλαιο, όπως επίσης πως δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τις φήμες που κυκλοφορούν κατά καιρούς. Τόνισε ωστόσο πως σε πολλές περιοχές της χώρας πληρούνται οι γεωλογικές προϋποθέσεις για την ύπαρξη υδρογονανθράκων. Αυτή τη στιγμή μόνο το 0,5 % των ποσοτήτων αργού πετρελαίου που καταναλώνει η χώρα (περί τα 120 εκατ. βαρέλια το χρόνο) εξορύσσεται στην Ελλάδα, στην περιοχή του Πρίνου ενώ στόχος της κυβέρνησης όπως τόνισε ο υπουργός είναι οι έρευνες να ξεκινήσουν το 2010.

    Οι βασικές κατευθύνσεις του νέου θεσμικού πλαισίου που προβλέπεται να ψηφιστεί ως το τέλος του χρόνου περιλαμβάνουν τα εξής:

    -Δημιουργείται στο ΣΕΕΣ Διεύθυνση Έρευνας και Ανάπτυξης η οποία θα αναλάβει τον έλεγχο και εποπτεία υφιστάμενων και νέων παραχωρήσεων, τη διαμόρφωση προτάσεων για την ανάπτυξη των ερευνών, κ.α. Η διεύθυνση θα στελεχωθεί με ειδικούς επιστήμονες που μπορούν να προέρχονται και από τα ΕΛΠΕ. Η συγκεκριμένη διάταξη θα προωθηθεί στη Βουλή για ψήφιση άμεσα.

    -Προσαρμογή της νομοθεσίας στα Κοινοτικά δεδομένα, κατάργηση απαρχαιωμένων ρυθμίσεων, αυστηρή εφαρμογή της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

    -Πέρα από την προκήρυξη διεθνών διαγωνισμών για την παραχώρηση συγκεκριμένων περιοχών για έρευνα (μέθοδος που χρησιμοποιείτο αποκλειστικά ως σήμερα), θα θεσμοθετηθεί μία ακόμη μέθοδος παραχωρήσεων που χρησιμοποιείται διεθνώς, η λεγόμενη μέθοδος της «ανοιχτής πόρτας». Σύμφωνα με αυτή προβλέπεται απευθείας παραχώρηση ερευνητικής περιοχής σε μόνιμη βάση σε επενδυτή που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον, εφόσον δεν υπάρχει αντίστοιχο ενδιαφέρον για την ίδια περιοχή από άλλη πλευρά.

    -Κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων, που περιλαμβάνουν μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 40 % που είναι σήμερα, αντισταθμιστικά οφέλη, κατάργηση του περιορισμού της διάρκειας εκμετάλλευσης που είναι σήμερα 25 χρόνια, κ.α.

    Οι αποφάσεις για το πού και πότε θα γίνουν έρευνες θα λαμβάνονται από διυπουργική επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομίας, Εξωτερικών, Ανάπτυξης και ΠΕΧΩΔΕ, ύστερα από εισήγηση του ΣΕΕΣ.

    Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως τα οφέλη από τη νέα πολιτική για την έρευνα υδρογονανθράκων περιλαμβάνουν: ενίσχυση της ενεργειακής αυτάρκειας της χώρας, μείωση των εισαγωγών και της εκροής συναλλάγματος, προσέλκυση ξένων επενδύσεων, νέες θέσεις εργασίας, σημαντικά οικονομικά οφέλη για το κράτος.

    Ο υπουργός υπογράμμισε ακόμη τα βήματα που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια από τους πρώην υπουργούς Ανάπτυξης κ.κ. Δ.Σιούφα και Χ.Φώλια, οπότε, αντίστοιχα, αποκτήθηκε από το Δημόσιο το αρχείο των ερευνών που κατείχαν τα ΕΛΠΕ (περιλαμβάνει στοιχεία από τις πάσης φύσεως έρευνες που έγιναν στο διάστημα 1939 - 2005) και δημιουργήθηκε η επιτροπή υπό τον κ.Μωυσή που εκπόνησε μελέτη για την ανάπτυξη των ερευνών, στην οποία βασίζονται οι σημερινές ανακοινώσεις.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 7 May 2009 - 18:30:20 UTC