Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-05-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απορρίφθηκε η πρόταση για τη Siemens
  • [02] Παπούλιας για Μάρμαρα του Παρθενώνα
  • [03] Επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης
  • [04] Κάλπες στην Ινδία
  • [05] Στερούνται το δικαίωμα στην τροφή
  • [06] "Θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι"
  • [07] "Μαζικά στην κάλπη"
  • [08] "Συγκάλυψη"
  • [09] Σε επιφυλακή
  • [10] "Ευρωεκλογές-δημοψήφισμα"
  • [11] Συζητούν για το Internet

  • [01] Απορρίφθηκε η πρόταση για τη Siemens

    Απορρίφθηκε από την ολομέλεια της Βουλής, η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, σχετικά με τη διερεύνηση της υπόθεσης Siemens. Επί 299 ψηφισάντων, κατά της πρότασης ψήφισαν 151 βουλευτές της συμπολίτευσης, και υπέρ 148 της αντιπολίτευσης. Απουσίαζε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Παπαγιαννάκης ο οποίος με επιστολή του δήλωσε ότι εάν παρίστατο θα ψήφιζε «ναι».

    Ομιλία Τ.Χυτήρη

    «Η εξεταστική επιτροπή για τη Siemens είναι άμεσο εθνικό καθήκον και πρέπει να ψηφισθεί και να συγκληθεί τώρα» τόνισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Τ. Χυτήρης, κατά την ομιλία του στη Βουλή, με την οποία άρχισε η συζήτηση επί της σχετικής πρότασης που κατέθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γ. Παπανδρέου. Αν δεν σας ενδιαφέρει η χώρα και το μέλλον της που απαιτεί μία νέα πορεία, τότε, τουλάχιστον, μην κλείσετε τη Βουλή τον Ιούνιο ώστε να μην παραγραφούν τα αδικήματα κανενός, κάλεσε την κυβέρνηση ο κ. Χυτήρης. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ζήτησε να έρθουν όλα στο φως για όλες τις περιπτώσεις και στην περίπτωση της Siemens: «Δεν φοβόμαστε καμία έρευνα, κανένα αποτέλεσμα, όποιο κι αν είναι. Οι υπεύθυνοι να πληρώσουν, όπου κι αν ανήκουν» τόνισε ο κ. Χυτήρης.

    Αφού επέκρινε την κυβέρνηση για προσπάθεια κουκουλώματος των «σκανδάλων» υπογράμμισε ότι το σκάνδαλο Siemens «δεν χωρίζεται σε προ και μετά το 2004. Είναι ένα! Δεν χωρίζεται η παραγγελία από την παραλαβή του C4I. Ποιος έδωσε τις εγγυητικές πίσω;» ρώτησε ο κ. Χυτήρης υποστηρίζοντας ότι η υπόθεση «δεν χωρά χειρουργικές επεμβάσεις από κανένα νομικό ή οποιονδήποτε άλλον». Σύμφωνα με τον κ. Χυτήρη, η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τη Siemens σαν «μπαμπούλα». Δεν μας τρομάζει. Εδώ και τώρα ψηφίστε την Εξεταστική Επιτροπή για νβ αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια. «Έχετε το «πάνω χέρι» εναντίον του ΠΑΣΟΚ, λέτε. Τότε τι φοβάστε; Γιατί κάτι φοβάστε» είπε χαρακτηριστικά.

    Ομιλία Π.Παυλόπουλου

    «Επειδή δεν έχει απολύτως τίποτα να προσφέρει στο λαό κι έχουν γελοιοποιηθεί οι δήθεν θέσεις διεξόδου από την κρίση, το ΠΑΣΟΚ έχει μεταβάλει τον τόπο σε αρένα, με μόνο πρωταγωνιστή το ίδιο - και υποτιθέμενα σκάνδαλα που βλέπει μονάχα στη φαντασία του» ανέφερε στην ομιλία του ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος.

    «Φτάσατε να ονομάσετε σκάνδαλο την υπόθεση Ζαχόπουλου - μια ανθρώπινη ιστορία. Μια υπόθεση δωροδοκίας που δικάστηκε, οι κουμπάροι. Τέτοιες υποθέσεις, επί των ημερών σας καλύπτονταν κάτω απβ το χαλί. Ομόλογα: Αποκαλύφθηκαν ναι ή όχι από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς; Εσείς απολογηθήκατε για το δομημένο ομόλογο Δρυ; Υπόθεση Βατοπαιδίου: Εξεταστική Επιτροπή γίνεται εδώ; Θέλανε και προανακριτική! Αποδείχθηκε οτιδήποτε; Μέχρι και ψευδομάρτυρες κουβάλησαν! Κι όταν φάνηκε πως η υπόθεση είχε ξεκινήσει από δικούς τους υπουργούς, το πρώτο πράγμα που έκαναν, ήταν να τους βγάλουν λάδι στο πόρισμά τους!» ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών.

    Επί της ουσίας της πρότασης για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, ο κος Παυλόπουλος εκτίμησε πως το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να αποσείσει τις δικές του ευθύνες για την υπόθεση Siemens:

    «Η μεγαλύτερη έρευνα στο θέμα Siemens έγινε. Ποτέ δεν έχει γίνει τέτοια έρευνα. Ως εδώ η υποκρισία! Μήνα Ιούνιο 2003, εστάλη στη Βουλή, ένα πόρισμα, που μεταξύ άλλων αφορούσε και ζητήματα για την ασφάλεια των Ολυμπιακών, την υπόθεση C4I. Ζητήσαμε την εποχή εκείνη, το αυτονόητο: Εξεταστική Επιτροπή. Τι ελέχθη από πλευράς ΠΑΣΟΚ; Κατακεραυνώσατε τους πάντες! Κουβέντα! Και όταν ξεκίνησε η έρευνα, τι αποκαλύπτεται; Ακόμα και σήμερα, στον Ελεύθερο Τύπο, παρουσιάζεται έγγραφο, που δείχνει πώς έπειθε τα Δ.Σ. του ΟΤΕ ο πρώην γενικός διευθυντής της Siemens Ελλάδος, να παραβιάζουν τον νόμο για να μην εκπίπτουν οι εγγυήσεις της Siemens. Τώρα που η αλήθεια φτάνει εκεί που φτάνει, τώρα ζητάει το ΠΑΣΟΚ, την Εξεταστική! Γιατί; Για να υποκαταστήσει τον δικαστή; Μα αν ανέδειξε κάτι η δικαστική έρευνα, αυτό είναι η ομολογία του κου Τσουκάτου - και το ΠΑΣΟΚ δεν έχει την γενναιότητα να πει ότι τα χρήματα δεν τα έδωσε στο κόμμα, αλλά τα έβαλε στην τσέπη του!».

    «Ούτε θέμα παραγραφής δεν υφίσταται, καθώς η δικαστική έρευνα δεν έχει αναδείξει ευθύνη υπουργού. «Ό,τι και να κάνετε, υποθέσεις σαν το Χρηματιστήριο και την Siemens, είναι κληρονομιά σας. Αν πιστεύαμε ότι είχατε αλλάξει νοοτροπία, θα το καταλαβαίναμε. Η στάση σας όμως, θα σας χαρακτηρίζει. Το ξέρει ο ελληνικός λαός και τα μηνύματα τα παίρνετε» ανέφερε ο κος Παυλόπουλος, για να καταλήξει:

    «Το όχι λοιπόν, είναι τεκμηριωμένο. Σβ αυτή τη λασπολογία εμείς δεν συμπράττουμε».

    Εισήγηση ΚΚΕ

    Υπέρ της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει όλες τις πτυχές της υπόθεσης της Siemens, τάχθηκε ο εισηγητής του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής, και έκανε λόγο για διαχρονικές ευθύνες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

    «Δεν πετάμε στα σύννεφα και δεν έχουμε αυταπάτες ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί για το κουκούλωμα των ευθυνών. Θέλουμε όμως τη διερεύνηση με όλους τους τρόπους», τόνισε και συμπλήρωσε ότι με ευθύνη της κυβέρνησης θα απορριφθεί η πρόταση σημειώνοντας ότι, «το επιχείρημά της ότι θα παρεμποδίσει το έργο της δικαιοσύνης δεν πείθει κανένα». Πρόσθεσε δε ότι το ίδιο γινόταν και επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ όταν κατατίθεντο ανάλογες προτάσεις από την ΝΔ ως αντιπολίτευση και η πλειοψηφία τις απέρριπτε και καταλόγισε και στα δύο κόμματα σκοπιμότητα.

    «Μόνο σαν κοροϊδία είναι όλες αυτές οι διακηρύξεις των δύο κομμάτων περί διαφάνειας από τα κόμματα που ώθησαν και στήριξαν τις επιλογές αυτές» πρόσθεσε.

    Όπως ανέφερε ο κ. Κανταρτζής είναι ανάγκη να αλλάξει ο «νόμος περί ευθύνης υπουργών», γιατί μπορεί, όπως είπε, να ήταν ένα βήμα μπροστά όταν ψηφίστηκε ωστόσο η σημερινή κατάσταση αποδεικνύει ότι δεν πάει άλλο.

    «Δεν μπορεί να διαιωνίζονται τα απαράδεκτα φαινόμενα της παραγραφής, τις ατιμωρησίας. Τα σκάνδαλα και η διαπλοκή δεν πρόκειται να σταματήσουν και θα επανέρχονται όσο θα υπάρχουν οι αιτίες που τα δημιουργούν. Γι αυτό και το ΚΚΕ θα συμβάλει να εξεταστούν όλες οι δυνατότητες». πρόσθεσε.

    Ακόμα καυτηρίασε τις διαρροές που γίνονται επιλεκτικά και μοιράζονται σαν «φέιγ βολάν», όπως είπε, από την έρευνα που διεξάγει η Δικαιοσύνη και κάνουν προπαγάνδα στη κατεύθυνση που κάθε πλευρά θέλει και έχει συμφέρον.

    «Δεν μιλάμε για ανεξάρτητη δικαιοσύνη γιατί είναι κρίκος με το πολιτικό σύστημα που σαπίζει», συμπλήρωσε.

    Κλείνοντας μίλησε για υπόθεση που πρέπει να διερευνηθεί σε βάθος και για την οποία υπάρχουν ομολογίες στελεχών της «Siemens» ότι έδωσαν «μίζες» σε πολιτικά πρόσωπα ενώ υπάρχει επί πλέον και η ομολογία του κ. Τσουκάτου.

    «Είναι ένα διαχρονικό έγκλημα σε ότι αφορά τις τηλεπικοινωνίες και εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να διερευνηθούν όλες αυτές οι υποθέσεις» είπε.

    «Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται. Εμείς είμαστε το μόνο κόμμα που αντιτάχθηκε στο Μάαστριχτ και λέμε ότι οι τηλεπικοινωνίες πρέπει να αφαιρεθούν από τους επιχειρηματίες και να γίνει λαϊκή ιδιοκτησία» κατέληξε.

    Εισήγηση ΣΥΡΙΖΑ

    Υπέρ της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει την υπόθεση της Siemens τάχθηκε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Θόδωρος Δρίτσας. Ταυτόχρονα μίλησε για «ένα σκάνδαλο των τελευταίων δεκαετιών, που συνοδεύεται από ένα ακόμα μεγαλύτερο, τη συγκάλυψη».

    «Όλο αυτό το παιχνίδι που παίζεται τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα μας είναι κακόγουστο και αντιδημοκρατικό», επεσήμανε και τόνισε στη συνέχεια ότι σε αυτό το δίπολο της σκανδαλολογίας και της συγκάλυψης κινούνται ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και συμπεριφέρονται ανάλογα με το αν είναι κυβέρνηση ή αντιπολίτευση.

    Ακόμα, υποστήριξε ότι «όλη αυτή η διαπλοκή οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων δεν είναι εύκολο να αποκαλυφθεί μέσα από τη διερεύνηση μόνο της δικαιοσύνης, όταν είναι τόσο στενές οι σχέσεις της με την κυβέρνηση».

    Ο κ. Δρίτσας σημείωσε ότι στην υπόθεση της «Siemens» έχουμε συγκεκριμένες καταγγελίες απόδοσης χρημάτων στα πολιτικά κόμματα της Ελλάδος, ενώ κάλεσε τόσο τον πρωθυπουργό όσο και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να δηλώσουν ευθαρσώς αν πιστεύουν ότι μέσα στο κόμμα τους δεν υπάρχει κάποιος εμπλεκόμενος.

    «Είναι διαπιστωμένο ότι η Siemens χρηματοδοτούσε πολιτικά κόμματα και στην Ελλάδα και διεθνώς. Εμείς μπορούμε να το πούμε ότι δεν υπάρχει στο κόμμα μας ένας εμπλεκόμενος. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά μας. Για αυτό ζητάμε συνεχώς μέτρα για να διερευνηθούν στη πολιτική τους διάσταση όλα αυτά», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Ποια μέτρα θα πάρετε για να μην παραμείνουν ανοικτές οι κερκόπορτες; Σιωπή για όλα αυτά. Όμως η πολιτική ζωή της Ελλάδος έχει φθαρεί και είναι επιτακτική ανάγκη να αρθεί στο ύψος του, κάθε κόμμα».

    «Εμείς προτείνουμε την Εξεταστική που θα αναζητήσει φως στις αιτίες, τους κανόνες και τους όρους αποτροπής στο μέλλον τέτοιων διαδικασιών και θα αναδείξει τις πολιτικές ευθύνες και θα προσδιορίσει, αν υπάρχουν και τις ποινικές ευθύνες έστω και σε περίπτωση που έχουν παραγραφεί», κατέληξε ο κ. Κανταρτζής.

    Εισήγηση ΛΑΟΣ

    «Αυτό που μας ενδιαφέρει και ενδιαφέρει και τον ελληνικό λαό είναι μη τυχόν υπάρξουν ευθύνες και λόγω της παραγραφής δεν μπορούν μετά να ελεγχθούν» τόνισε ο εισηγητής του ΛΑΟΣ, Μ. Βορίδης, για να προσθέσει «όλα στα φως, όλα στη Δικαιοσύνη, όλα στο φυσικό τους δικαστή μέχρι να αποκατασταθεί πλήρως η αξιοπιστία του πολιτικού κόσμου».

    O κ. Βορίδης διερωτήθηκε τι είδους εμπόδιο θα έθετε η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής στην ροή της ποινικής διαδικασίας, ενώ έκρινε σαν «αυτοκτονική και αυτοκαταστροφική» την μη αποδοχή της κυβέρνησης στο αίτημα.

    Ο εισηγητής του ΛΑΟΣ, ο οποίος εκτίμησε πως η υπόθεση Siemens αφορά πρωτίστως το ΠΑΣΟΚ, ανέφερε πως αυτό συνιστά έναν παραπάνω λόγο για να πει η κυβέρνηση «ναι στην διερεύνηση». Ακόμη όμως κι αν προέκυπταν ευθύνες ανθρώπων της ΝΔ, είπε πως η κυβερνητική παράταξη δεν θα ήθελε συγκαλυφθούν. «Τι θα σήμαινε αν βρισκόταν κι ένας διεφθαρμένος; Δεν θα γινόταν τίποτα αν η κυβέρνηση τον απομόνωνε. Θα ήταν τιμή της και καμάρι της» ανέφερε συγκεκριμένα.

    «Η μεγαλύτερη απαξίωση είναι πως όταν συγκαλύπτεις τα χοντρά εν συνεχεία όποιος και να πει οτιδήποτε έχει δίκιο» κατέληξε.

    [02] Παπούλιας για Μάρμαρα του Παρθενώνα

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, θα τοποθετηθούν στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο εγκαινιάζεται τον Ιούνιο, «στη θέση που τα περιμένει».

    Ο κ. Παπούλιας παρέστη χθες το απόγευμα σε ημερίδα, που οργάνωσε στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, για το θέμα των Μαρμάρων, η συσταθείσα -τον περασμένο χρόνο- Φινλανδική Επιτροπή για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

    Στην ημερίδα μίλησαν, τονίζοντας την αναγκαιότητα αυτής της επιστροφής, ο πρόεδρος της Επιτροπής, πρώην υπουργός της Φινλανδίας, ΄Ολε Νόρμπακ, ο διευθυντής του Οργανισμού για την ανέγερση του Νεου Μουσείου της Ακρόπολης, καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής, και ο πρόεδρος της Βρετανικής Επιτροπής για την επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα, καθηγητής του Κέμπριτζ, ΄Αντονι Σνόντγκρας.

    Τόσο στις ομιλίες τους, όσο και σε συνέντευξη, που προηγήθηκε, οι ομιλητές ανέφεραν ότι έθεσαν πρόσφατα το θέμα και στο Βρετανικό Κοινοβούλιο. Ο δε καθηγητής Παντερμαλής επανέλαβε ότι στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης τα πρωτότυπα γλυπτά, που βρίσκονται στην Αθήνα, θα «συμπληρώνονται» με αντίγραφα.

    Σε σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι οι αγώνες της Επιτροπής δείχνουν πως «η επιστροφή των Μαρμάρων δεν είναι υπόθεση μιας χώρας, αλλά είναι υπόθεση παγκόσμια, όπως παγκόσμιο είναι το μήνυμα της Ακρόπολης, το μήνυμα δηλαδή του μέτρου και της ανθρώπινης κλίμακας σε όλες μας τις δραστηριότητες».

    Ο καθηγητής Νόρμπακ υπογράμμισε ότι το Λονδίνο φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 και στο Ηνωμένο Βασίλειο παρέχεται μια μοναδική ευκαιρία να πράξει σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες και το σύγχρονο τρόπο σκέψης, ανακοινώνοντας την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, στην Αθήνα.

    «Αυτό θα αποτελούσε τον τέλειο συνδυασμό των ευγενικών αρχών των αρχαίων εποχών και της σύγχρονης εφαρμογής του Ολυμπιακού Πνεύματος και μια τέτοια πράξη δείχνει αληθινό σεβασμό για τους άλλους πολιτισμούς και τις πολιτιστικές τους κληρονομιές», είπε.

    Αργότερα, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Φινλανδή ομόλογός του, Τάρια Χάλονεν (η οποία έχει εκφραστεί θετικά υπέρ της επιστροφής), εγκαινίασαν φωτογραφική έκθεση για τα έργα αναστήλωσης του Μνημείου της Ακρόπολης και το νέο Μουσείο του Ιερού Βράχου. Ακολούθως δε, ο Κάρολος Παπούλιας παρέθεσε ανταποδοτική δεξίωση προς τιμήν της Φινλανδής προέδρου.

    Ο κ. Παπούλιας και η ελληνική αποστολή επιστρέφουν σήμερα το απόγευμα στην Αθήνα.

    [03] Επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης

    Η επέκταση του μετρό Θεσσαλονίκης προς την Καλαμαριά δημοπρατήθηκε από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά.

    Το έργο περιλαμβάνει 5 σύγχρονους σταθμούς μετρό και 4,8 χλμ υπόγειας γραμμής, ενώ έχει συμπεριληφθεί και η κατασκευή Σταθμού Μετεπιβίβασης και χώρου στάθμευσης 1.000 ΙΧ οχημάτων στον τερματικό σταθμό της Μίκρας.

    Οπως ανακοινώθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ, ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 425 εκατ. ευρώ.

    Βάσει της Διακήρυξης του νέου Διαγωνισμού οι διαγωνιζόμενες τεχνικές εταιρείες οφείλουν να υποβάλουν την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την κατασκευή του έργου έως τις 22 Ιουνίου 2009. Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2010 (υπό την προϋπόθεση να μην υπάρξουν εμπλοκές με ενστάσεις, προσφυγές, κλπ) και να ξεκινήσει η κατασκευή της πρώτης επέκτασης του μετρό της Θεσσαλονίκης.

    Στο αντικείμενο του έργου περιλαμβάνονται:

    -Η κατασκευή 5 σταθμών (Νομαρχία, Καλαμαριά, Αρετσού, Νέα Κρήνη, Μίκρα)

    -Η κατασκευή δύο σηράγγων μονής τροχιάς, που θα κατασκευαστούν με υπόγεια μηχανική διάνοιξη (Μετροπόντικες)

    -Προμήθεια / εγκατάσταση / δοκιμές / θέση σε λειτουργία του ηλεκτρομηχανολογικού και σιδηροδρομικού εξοπλισμού

    -Κατασκευή Σταθμού Μετεπιβίβασης με εγκαταστάσεις για λεωφορεία και κτίριο για στάθμευση περίπου 1.000 θέσεων ΙΧ οχημάτων.

    Ορισμένα ειδικά ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα θα αποτελέσουν αντικείμενο πρόσθετων διαγωνισμών που θα ακολουθήσουν (προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ), διαμορφώνοντας έτσι τον συνολικό προϋπολογισμού του έργου της επέκτασης του μετρό προς Καλαμαριά στα 465 εκατ. ευρώ.

    [04] Κάλπες στην Ινδία

    Άνοιξαν οι κάλπες σήμερα Πέμπτη για τον τέταρτο και πιθανότατα τον κρισιμότερο γύρο των μαραθώνιων βουλευτικών εκλογών στην Ινδία, με τα δύο μεγάλα κόμματα να αναμετρώνται σε μια σειρά μαχών που μπορεί να κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα.

    Η ψηφοφορία άρχισε στις 07:00 τοπική ώρα [04:30 Ελλάδας] σε επτά ομόσπονδα κρατίδια και στην πρωτεύουσα Νέο Δελχί. Τα περισσότερα εκλογικά τμήματα αναμένεται να κλείσουν στις 17:00.

    Ο τέταρτος γύρος χαρακτηρίζεται ως κρίσιμος, καθώς θα κριθούν πολλές έδρες για τις οποίες ερίζουν το κυβερνών Κογκρέσο και το ινδουιστικό εθνικιστικό Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP, Λαϊκό Κόμμα) της αντιπολίτευσης στο Δελχί και στα γειτονικά κρατίδια Ρατζαστάν και Χαριάνα. Εάν κάποιο από τα δύο κόμματα κερδίσει με σημαντική διαφορά, ίσως αυτό κρίνει και το αποτέλεσμα, αφού σύμφωνα με τους περισσότερους παρατηρητές η διαφορά τους έως τώρα είναι μικρή σε ψήφους όσο και σε έδρες.

    Το Κογκρέσο εμπλέκεται επίσης σε σκληρές μάχες με τα κόμματα της Ινδικής αριστεράς.

    Η διαδικασία, η οποία γίνεται σε πέντε φάσεις, άρχισε την 16η Απριλίου και ολοκληρώνεται την 13η Μαΐου--τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν γνωστά τρεις ημέρες αργότερα.

    [05] Στερούνται το δικαίωμα στην τροφή

    Η πείνα σε όλον τον κόσμο έχει αγγίξει τουλάχιστον 104 εκατομμύρια ανθρώπους, κυρίως το 2009 λόγω της οικονομικής κρίσης, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που δεν έχουν να φάνε σε περίπου ένα δισεκατομμύριο, εκτίμησε ο Ζακ Ντιούφ, διευθυντής του οργανισμού του ΟΗΕ αρμόδιου για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία (FAO).

    "Εκτιμούμε ότι τουλάχιστον 104 εκατομμύρια άνθρωποι επιπλέον δεν έχουν πρόσβαση στην καθημερινή τροφή φέτος λόγω της μεγάλης οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης", δήλωσε ο κ. Ντιούφ σε συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι.

    "Φτάνουμε δηλαδή περίπου στο ένα δισεκατομμύριο ατόμων που στερούνται του βασικού δικαιώματός τους στην τροφή", πρόσθεσε επισημαίνοντας ότι ποτέ στην ιστορία δεν είχαμε φτάσει σε τέτοια τόσο υψηλά νούμερα.

    Το 2008 ο αριθμός των ατόμων που δεν είχαν πρόσβαση στην τροφή αυξήθηκε κατά 40 εκατομμύρια λόγω της απίστευτα μεγάλης αύξησης των τιμών των τροφίμων, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

    Η λεγόμενη "διατροφική ανασφάλεια" πλήττει 32 χώρες στον κόσμο που έχουν ανάγκη "άμεσης βοήθειας" πρόσθεσε ο κ. Ντιούφ, εκτιμώντας παράλληλα ότι πρέπει να "διπλασιαστεί" η παραγωγή τροφίμων παγκοσμίως.

    Καταλήγοντας ο επικεφαλής της FAO κάλεσε όλες τις αναπτυγμένες χώρες να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους στον τομέα της παροχής βοήθειας προς τις φτωχές χώρες, παρά την οικονομική κρίση.

    [06] "Θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι"

    Στα Κάτω Πετράλωνα θα μιλήσει το βράδυ η κ.Αλέκα Παπαρήγα, στο πλαίσιο των συγκεντρώσεων του ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές.

    «Ψήφος στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είναι ψήφος στην ίδια πολιτική και στον δικομματικό καβγά που είναι η ανάσα για το σύστημα», τόνισε η γενική γραμματέας του κόμματος, κατά την ομιλία της σε προεκλογική εκδήλωση της φοιτητικής παράταξης του ΚΚΕ (ΠΚΣ) στην Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

    Για τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι είναι «εντελώς αφερέγγυος και χωρίς ανατρεπτικές λύσεις», για τον ΛΑΟΣ επικαλέστηκε ότι οι ίδιοι λένε πως είναι «δύο παρατάξεις σε μια» και για τους Οικολόγους Πράσινους σημείωσε ότι είναι «αντίγραφο» των Πράσινων του Γιόσκα Φίσερ στη Γερμανία και «εφεδρεία» είτε του ΠΑΣΟΚ είτε της ΝΔ.

    Σε δηλώσεις της η κ. Παπαρήγα αναφέρθηκε στην υπόθεση Παυλίδη και στο θέμα των σκανδάλων, κατήγγειλε προσπάθεια αποπροσανατολισμού και φαρισαϊσμό και παρατήρησε: «Εν μέσω κρίσης, απολύσεων, σοβαρών προβλημάτων και μπροστά στις κάλπες ζούμε τον φαρισαϊσμό στον κύβο. Είτε μείνει βουλευτής ο Παυλίδης, είτε παραιτηθεί, αυτό δεν πρόκειται να έχει καμιά θετική επίπτωση. Δεν θα λύσει το πρόβλημα της ανεργίας. Για το ΚΚΕ μία είναι η επιλογή. Να ανοίξει η πλατιά συζήτηση στο λαό για τα ουσιαστικά προβλήματα. Όλα τα άλλα που ζούμε είναι η σαβούρα, η σήψη, η σαπίλα ενός πολιτικού συστήματος που δεν πρόκειται να εξυγιανθεί ούτε με Εξεταστικές Επιτροπές, ούτε με το μπουν στον Κορυδαλλό κάποιοι πολιτικοί».

    Σχετικά με τις προτάσεις που έχουν διατυπωθεί για αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, επισήμανε: «Αυτή τη στιγμή παίζουν ακριβώς τον ρόλο του αποπροσανατολισμού και του φαρισαϊσμού, γιατί τάχα πρέπει να αναστηλωθεί το κύρος της Βουλής στα μάτια του λαού. Ακόμα κι αν γίνει ο καλύτερος νόμος περί ευθύνης υπουργών, που κι εμάς μας ενδιαφέρει, πρέπει να σας πω ότι αυτή η Βουλή δεν μπορεί να έχει κανένα κύρος. Πριν απ΄όλα γιατί έβγαλε σωρεία αντιλαϊκών αποφάσεων, όπως και οι προηγούμενες με την πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ».

    Σε ερώτηση αν αναφέρεται και στην πρόταση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκου Αλαβάνου, απάντησε: «Αναφέρομαι γενικά στον φαρισαϊσμό της μονόπλευρης συζήτησης πάνω σε αυτά τα θέματα, των κεντρικών συνεντεύξεων πάνω σε αυτά τα θέματα και στο παιγνίδι πάνω στο βήμα της Βουλής».

    Η κα Παπαρήγα κάλεσε τους φοιτητές να ψηφίσουν με πολιτικό κριτήριο και στις φοιτητικές εκλογές και να ενισχύσουν την παράταξη του ΚΚΕ.

    Ως προς τις εκλογές εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το ΚΚΕ θα έχει δυναμική παρουσία και ανοδική πορεία. «Ένα πράγμα χρειάζεται. Να αντιστοιχηθεί η ψήφος με τη λαϊκή δυσαρέσκεια που νιώθει ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων απέναντι στις κυβερνήσεις που γνώρισε και απέναντι στην ΕΕ. Το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα που δεν λέρωσε τα χέρια του ούτε στο εθνικό ούτε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

    Σε ερώτηση αν θα ήταν λύση η προσφυγή σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές υπογράμμισε: «Η εκλογική μάχη είναι από τις κορυφαίες πολιτικές μάχες, μπορεί να σε πάει πίσω, μπορεί να σε πάει και πολύ μπροστά. Επομένως, εμείς δουλεύουμε για το πολύ μπροστά του λαού».

    [07] "Μαζικά στην κάλπη"

    Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλέκος Αλαβάνος, θα μιλήσει το μεσημέρι στο Αμφιθέατρο Δεριγνύ της ΑΣΟΕΕ.

    Μήνυμα για μαζική προσέλευση στις κάλπες για τις ευρωεκλογές στις 7 Ιουνίου έστειλε με δηλώσεις του στην Πάτρα, ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

    "Καλούμε τους πολίτες να έρθουν μαζικά στην κάλπη, κυρίως τους νέους ανθρώπους, γιατί κρίνεται σε μεγάλο βαθμό το μέλλον τους", τόνισε ο κ.Τσίπρας και πρόσθεσε πως "η Αριστερά δίνει μια νέα ελπίδα να αλλάξουν τα πράγματα προς όφελος των δυνάμεων της εργασίας, της κοινωνίας, που σήμερα πλήττεται από τις εφαρμοζόμενες νεοφιλελεύθερες πολιτικές."

    Σχετικά με την οικονομία και τη διεθνή οικονομική κρίση ο πρόεδρος του Συνασπισμού κατηγόρησε τον Ευρωπαίο επίτροπο Χοακίν Αλμούνια ότι "ζητάει με περισσό θράσος περικοπές μισθών στους εργαζόμενους των 1.000 και των 700 ευρώ", ενώ κάλεσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου να τοποθετηθεί "για τον ομογάλακτό του", όπως χαρακτήρισε τον Χ. Αλμούνια, επικαλούμενος την ιδιότητα του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

    Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον υπουργό Οικονομίας Γιάννη Παπαθανασίου να απαντήσει πριν από τις ευρωεκλογές ποια μέτρα προτίθεται να πάρει μετά, ώστε, όπως πρόσθεσε, "οι πολίτες να ξέρουν να του στείλουν το λογαριασμό στις 7 Ιουνίου".

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την υπόθεση Παυλίδη και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην Βουλή, ο πρόεδρος του Συνασπισμού υπογράμμισε ότι "δεν είναι δυνατόν να αναζητάει κανείς δικαιοσύνη στους βουλευτές" και κατέθεσε την πρόταση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, ανέφερε: "Από δω και στο εξής, χωρίς νέους νόμους και νέες αναθεωρήσεις του Συντάγματος, με συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων, κάθε υπόθεση που έρχεται από την Εισαγγελία στη Βουλή με τυπικές διαδικασίες να επιστρέφει στη δικαιοσύνη και η δικαιοσύνη να κρίνει τους ενόχους ή τους αθώους."

    Σχετικά με τις συνθήκες διαμονής των μεταναστών στην Πάτρα ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από την πολιτεία "να μεριμνήσει τόσο για τους ανθρώπους αυτούς όσο και για τους κατοίκους της περιοχής που είναι αντιμέτωποι με μια ανθρωπιστική τραγωδία". Ακόμη σημείωσε ότι χρειάζεται "ριζική αλλαγή πολιτικής και από την πλευρά της Ελλάδας όσο και από την πλευρά της Ευρώπης".

    Ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Πάτρα μίλησε μαζί με την υποψήφια ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ελένη Σωτηρίου, σε εκδήλωση που οργάνωσε στο Πανεπιστήμιο η Αριστερή Ενότητα φοιτητών-σπουδαστών.

    Αλ.Αλαβάνος: "Να αλλάκει ο νόμος"

    «Ως πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, περιμένω τις απαντήσεις από τους επικεφαλής των άλλων κομμάτων, σχετικά με την πρόταση, που κάναμε, να απεμπλακεί, χωρίς να παραβιάζει το Σύνταγμα, η Βουλή από αυτόν το δικαστικό φόρτο και αποπροσανατολισμό, που γίνεται», δήλωσε απο το Ηράκλειο Κρήτης, ο Αλ. Αλαβάνος.

    «Περιμένουμε τις απαντήσεις τους, περιμένουμε, έστω, άλλες προτάσεις. Γιατί η ελληνική κοινωνία δεν μπορεί να ανεχθεί άλλο ότι έχουμε μια Βουλή, που δεν ασχολείται με τα προβλήματά της, και επίσης ότι ουδείς, ουδείς απολύτως, με βάση τις συνταγματικές και νομοθετικές ρυθμίσεις, εκ των υπουργών ή πρώην υπουργών, για τους οποίους έχουν ανακύψει ερωτήματα για ποινικές ευθύνες, έχει παραπεμφθεί. Ουδείς απολύτως. Αυτό είναι το μεγάλο σκάνδαλο», πρόσθεσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αναφέρθηκε και στους αγρότες της Κρήτης, επαναλαμβάνοντας τη στήριξή του στον αγώνα τους, ζητώντας από την κυβέρνηση «να αποκτήσει μια εθνική αγροτική πολιτική, που να έχει όλα τα βασικά προϊόντα ελαιόλαδο, αμπελουργία, κτηνοτροφία και να σταματήσει τη στάση υποταγής απέναντι στην ΕΕ».

    Τέλος, δήλωσε ότι η διήμερη επίσκεψή του στο Ηράκλειο είχε, ως κεντρικό αντικείμενο, την ενημέρωση για ζητήματα πολιτιστικής κληρονομιάς, προκειμένου να υπάρξουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις εκ μέρους της παράταξής του και να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για πρωτοβουλίες και χρηματοδοτήσεις σε αυτό τον τομέα.

    Δήλωσε, μάλιστα, ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα συναντηθεί με τον υπουργό Πολιτισμού, Αντ. Σαμαρά την, προκειμένου να του θέσει «με επιτακτικότητα» ζητήματα Πολιτισμού, στο νομό Ηρακλείου.

    [08] "Συγκάλυψη"

    Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ αναφερόμενος στις δηλώσεις του κ. Παπαθανασίου μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, δήλωσε:

    «Ο σχεδιασμός επί χάρτου για την ελληνική οικονομία συνεχίζεται. Ένας σχεδιασμός ο οποίος γίνεται στο πόδι με τη λογική του θα δούμε και θα κάνουμε. Δυστυχώς η Κυβέρνηση είναι τυφλή μπροστά στα προβλήματα της Ελληνικής Οικονομίας και δυστυχώς κουφή στις ανάγκες του Ελληνικού λαού. Εδώ όμως δεν ισχύει το ...βοηθείστε τον αόμματο, ισχύει το ...στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα».

    Εξάλλου, ο κ.Κ.Βελόπουλος αναφερόμενος στην τελευταία δημοσκόπηση της metron analysis για τον ΑΝΤ1 και ειδικότερα στα ευρήματα που φέρουν μεγάλο ποσοστό των πολιτών να ζητά να παραπεμφθούν οι ένοχοι των σκανδάλων, ανέφερε ότι «η συνεχής προσπάθεια των δύο μεγάλων κομμάτων για συγκάλυψη και παραγραφή τα οδηγεί καθημερινά μέσω Δημοσκοπήσεων στην κατολίσθηση. Η προσπάθεια παραγραφής δεν σημαίνει ότι τα σκάνδαλα και οι μίζες θα οδηγήσουν στην υπέρβαση της διαγραφής».

    [09] Σε επιφυλακή

    "Ούτε ολιγωρία, ούτε υπερβολές" είναι η στάση που κρατά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, απέναντι στον κίνδυνο εξάπλωσης της νέας γρίπης στη χώρα μας - στάση που σήμερα έλαβε τα εύσημα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), δήλωσε ο κ.Δ.Αβραμόπουλος.

    Ενημερώνοντας την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για την εμφάνιση του νέου ιού, επικαλέστηκε τις εκτιμήσεις του Π.Ο.Υ., για σοβαρό ενδεχόμενο αντιμετώπισης πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς ο ιός μεταλλάσσεται, χωρίς να αποκλείεται και μια δραματική αύξηση της θνησιμότητας, αντίστοιχης με εκείνης της επιδημίας της «ισπανικής γρίπης» του 1918. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα κινείται για την αντιμετώπιση του χειρότερου σεναρίου.

    «Είναι πολύ πιθανό, να έχουμε και το πρώτο κρούσμα και στην πατρίδα μας. Βασική μας αρχή, είναι η αλήθεια, η διαφάνεια, η ενημέρωση. Μ' αυτά τα θέματα δεν παίζουμε» ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος, προχωρώντας στη συνέχεια, στην επισκόπηση των μέτρων που έχουν ληφθεί:

    «Ενημέρωσα τον Πρωθυπουργό, ο οποίος έκρινε το ζήτημα ως πρώτης σημασίας. Έχουν ήδη υλοποιηθεί, όλες οι δράσεις που αφορούν στο επίπεδο πρόληψης και λειτουργούμε σε επίπεδο προετοιμασίας, εφαρμογής όλων των απαραίτητων μέτρων, για την αντιμετώπιση του χειρότερου σεναρίου. Θέσαμε σε εφαρμογή, το «σχέδιο Άρτεμις». Απαγορεύσαμε την εξαγωγή σε τρίτες χώρες και την διακίνηση αντι-ιικών φαρμάκων, (τα οποία επαρκούν για το 12% του πληθυσμού) με εξαίρεση 300 δείγματα που εστάλησαν στην Κύπρο που είχε άμεση ανάγκη. Τα φάρμακα διατίθενται πλέον, μόνον απ' τα νοσοκομεία. Ελέγχουμε την αλόγιστη πρόσληψη, ώστε να μην καταστεί ανθεκτικός ο ιός σ' αυτά. Περιορίζουμε την φαρμακευτική δαπάνη στη νοσοκομειακή τιμή. Προμηθεύσαμε την πρεσβεία μας στο Μεξικό και την ελληνική παροικία του Μεξικού. Κατέχουμε αντιδραστήρα για την αυτόνομη διάγνωση του ιού στη χώρα μας. Κάθε μέρα στις 4 το απόγευμα, εκδίδεται ανακοίνωση».

    Ειδικά μέτρα έχουν ληφθεί στα λιμάνια και τα αεροδρόμια, όπου έχουν εγκατασταθεί θερμικές κάμερες εντοπισμού των περιστατικών και έχει εξασφαλιστεί προσωπικό, για να ελέγχει τα εν λόγω περιστατικά. Στο σχεδιασμό, υπάρχει και η δημιουργία πρόσθετης γραμμής επικοινωνίας, οδηγίες, ενημέρωση του γενικού πληθυσμού και των επαγγελματιών.

    Τέλος, ο κος Αβραμόπουλος επανέλαβε πως η γρίπη δεν έχει σχέση με την κατανάλωση χοιρινού κρέατος, καθώς μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο όπως η κοινή γρίπη - με το φτέρνισμα, αλλά και το κάπνισμα που μεταφέρει στη μύτη και το στόμα, τα επικίνδυνα μικρόβια.

    Πιο καθησυχαστικός, ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, ανέφερε πως «η ευαισθησία του ιού στα φάρμακα είναι παρήγορη» και πως «δεν έχει μεγάλη λοιμογονικότητα, ούτε την μεταδοτικότητα του ιού του 1918».

    Πάντως, ο επιδημιολόγος Δ. Τριχόπουλος, παρότι ανέφερε πως «η μέχρι τώρα πορεία του ιού μοιάζει να είναι καθησυχαστική και ο μοναδικός θάνατος που είχαμε στις ΗΠΑ, μοιάζει να οφείλεται και σε άλλα νοσήματα του φορέα, παραμένουν ερωτηματικά σε σχέση με την θανατηφόρα «ισπανική γρίπη» που ακολούθησε παρόμοια πορεία».

    [10] "Ευρωεκλογές-δημοψήφισμα"

    Νίκη για το ΠΑΣΟΚ, στις ευρωεκλογές, σημαίνει "επικράτηση των απόψεών μας", δηλώνει ο βουλευτής Μαγνησίας του ΠΑΣΟΚ Κώστας Καρτάλης σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Και εξηγεί ότι θα πρόκειται "για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της πλειοψηφίας του πληθυσμού στις πολιτικές τις οποίες πρεσβεύει το ΠΑΣΟΚ".

    Ο κ. Καρτάλης εκτιμά ότι οι ευρωεκλογές δεν απασχολούν τη δημόσια συζήτηση, διότι ο χρόνος και ο χώρος γι αυτήν, έχει καλυφθεί από τις "βόμβες", όπως χαρακτήρισε τις υποθέσεις Παυλίδη, Siemens και Βατοπεδίου.

    Θεωρεί, επίσης, ότι στην Ευρώπη πρέπει να εφαρμοστούν "οριζόντιες πολιτικές που να αφορούν τα κράτη-μέλη", αλλά και να καλυφθεί το "έλλειμμα επικοινωνίας" μεταξύ του κέντρου, των Βρυξελλών, δηλαδή, και των κρατών-μελών, στην ουσία με τους ευρωπαίους πολίτες, πολλοί από τους οποίους είναι ξένοι προς το ευρωπαϊκό εγχείρημα.

    Η συνέντευξη του Κώστα Καρτάλη στον Βασίλη Μούρτη:

    ΕΡ: Κύριε Καρτάλη, έχουμε ευρωεκλογές σε ένα μήνα αλλά ευρωεκλογές δεν βλέπουμε, τα κόμματα δεν ασχολούνται με αυτές. Τι συμβαίνει;

    ΑΠ: Πιστεύω ότι η επικοινωνιακή βόμβα που ήταν η υπόθεση Παυλίδη αλλά και άλλες βόμβες, επικοινωνιακές, όπως η SIEMENS και το Βατοπέδιο, έχουν καλύψει τον πολύτιμο χρόνο και χώρο που υπάρχει για να συζητηθούν άλλα θέματα.

    Πάντως έχετε δίκιο, δεν γίνεται ουσιαστική συζήτηση για τις ευρωεκλογές, ούτε για το τι σημαίνουν για την Ελλάδα, ούτε για το τι σημαίνουν για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρέπει γρήγορα να ανοίξει η συζήτηση πάνω σε αυτό το πλαίσιο για την ελληνική κοινωνία και για το τι είναι το στοίχημα τελικά για την 7η Ιουνίου.

    ΕΡ: Ποιος θεωρείτε ότι θα πρέπει να είναι ο χαρακτήρας των ευρωεκλογών; Θα ψηφίσουμε για την Ευρώπη -ποια Ευρώπη;- ή θα πρέπει να ψηφίσουμε για τα εσωτερικά μας θέματα;

    ΑΠ: Πρέπει να ψηφίσουμε και για τα δύο, γιατί το ένα επηρεάζει το άλλο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση από μόνη της έχει πολύ μεγάλη σημασία για την Ελλάδα Άλλωστε το 75% της κοινοτικής νομοθεσίας τελικά γίνεται εθνική νομοθεσία, άρα έχει πολύ μεγάλη σημασία με ποιο τρόπο διεκδικείς τις απόψεις σου στο επίπεδο των Βρυξελλών. Όμως και η απόδοση της σημερινής κυβέρνησης επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο στέκεται η χώρα μας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

    Άρα, είναι εκλογές που έχουν χαρακτήρα δημοψηφίσματος, και σε σχέση με το πώς αντιλαμβανόμαστε την απόδοση της σημερινής κυβέρνησης. Δηλαδή, η ψήφος στις ευρωεκλογές είναι και μια ψήφος διαμαρτυρίας για την απόδοση της κυβέρνησης, αλλά βεβαίως έχει και το χαρακτήρα της προοπτικής της χώρας μας προς την Ευρώπη.

    Συχνά βλέπουμε ότι η Ελλάδα, ιδιαίτερα την τελευταία πενταετία, δεν διεκδικεί ευκαιρίες, χάνει στοιχήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ήταν το ζήτημα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των γυναικών, όπως ήταν το ζήτημα των κολλεγίων, όπως ήταν το ζήτημα των μεταφερόμενων εργατών, και αυτό έχει αντίκτυπο και στην κοινωνική συνοχή.

    ΕΡ: Έχουν κάποια ιδιαίτερη σημασία οι ευρωεκλογές, ή απλά είναι ένα παιχνίδι συσχετισμών των πολιτικών δυνάμεων; Για παράδειγμα, έχει σημασία αν η πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα είναι συντηρητική ή σοσιαλιστική;

    ΑΠ: Έχει πολύ μεγάλη σημασία, γιατί είδαμε το τελευταίο διάστημα στην τελευταία Ευρωβουλή που ήταν συντηρητικού χαρακτήρα, αν θέλετε πλειοψηφία συντηρητικών, ότι ελήφθησαν αποφάσεις που στρέφουν την Ευρώπη προς μια νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση, μειώνουν την κοινωνική διάσταση του κράτους και δίνουν περισσότερα περιθώρια στην οικονομία της αγοράς.

    Άρα, λοιπόν, έχει πολύ μεγάλη σημασία να ξαναγυρίσει η Ευρώπη σε αυτό που λέμε "το κοινωνικό Μάαστριχτ". Να υπάρχουν, βεβαίως, οι δημοσιονομικοί δείκτες που καθιστούν ισχυρό το Σύμφωνο Σταθερότητας, αλλά να υπάρχει και μια σειρά από κοινωνικούς δείκτες, που θα είναι επίσης υποχρέωση των κρατών να τους εφαρμόσουν, όπως το ποσοστό που δαπανάται για την υγεία, το ποσοστό που δαπανάται για την παιδεία, ο αριθμός των σχολείων που υπάρχουν ανά επικράτεια, αλλά αριθμό κατοίκων κλπ.

    ΕΡ: Τι πιστεύετε ότι είναι αυτό που προέχει για την Ευρωπαϊκή Ένωση; Να προχωρήσει η πολιτική ενοποίηση ή να βρεθούν τρόποι καλύτερης διαχείρισης της οικονομίας;

    ΑΠ: Νομίζω και τα δύο είναι προτεραιότητες. Σίγουρα αυτό που θα πρέπει να γίνει είναι να μην επεκταθεί πάλι η Ευρωπαϊκή Ένωση με ραγδαίους ρυθμούς, όπως έγινε με τις 10 νέες χώρες, που αποδείχθηκε ότι δεν υπήρχε ετοιμότητα για την απορρόφησή τους αλλά ήταν μια πολιτική απόφαση για να ενταχθούν αυτές οι 10 χώρες.

    Τώρα πρέπει να υπάρξει μια προσπάθεια εφαρμογής πολιτικών που να είναι οριζόντιες, που να αφορούν τα κράτη-μέλη και βεβαίως να υπάρχει μία ουσιαστική μέριμνα για την καλύτερη επικοινωνία των Βρυξελλών, το λέω σχηματικά, δηλαδή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με τα κράτη-μέλη. Σήμερα η επικοινωνία δεν νομίζω ότι είναι άμεση, γι' αυτό υπάρχει και ένα έλλειμμα επικοινωνίας μεταξύ των πολιτών και του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, γι' αυτό και πολλοί θεωρούν ότι οι ευρωεκλογές είναι ένα πολύ μακρινό γεγονός.

    ΕΡ: Στις ευρωεκλογές το ΠΑΣΟΚ διεκδικεί τη νίκη. Τι ακριβώς θα είναι αυτή η νίκη για σας; Η επικράτηση έστω και με μία ψήφο διαφορά, ή μια διαφορά που θα δίνει τον τόνο στις μετέπειτα πολιτικές εξελίξεις;

    ΑΠ: Βασικός στόχος είναι η νίκη, γιατί αυτό θα σηματοδοτήσει και μια αλλαγή? ..

    ΕΡ: Εντάξει, αλλά τι σημαίνει νίκη για σας.

    ΑΠ: Νίκη σημαίνει επικράτηση των απόψεών μας. Δηλαδή, ότι ο κόσμος εμπιστεύεται, σε μια πραγματική πλέον δημοσκόπηση και όχι σε αυτές που εξελίσσονται όλο το τελευταίο διάστημα, το ΠΑΣΟΚ. Αυτό σημαίνει νίκη. Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του μεγάλου τμήματος του πληθυσμού, της πλειοψηφίας του πληθυσμού, στις πολιτικές τις οποίες πρεσβεύει το ΠΑΣΟΚ.

    Τώρα, από κει και πέρα η νίκη μπορεί να έχει διάφορες αναγνώσεις. Μπορεί να είναι νίκη σε σχέση με τον αριθμό των Ευρωβουλευτών, μπορεί να είναι νίκη σε σχέση με την επικράτηση σε δύσκολες γεωγραφικές περιοχές που στο παρελθόν το ΠΑΣΟΚ δεν είχε καλή απόδοση, μπορεί να είναι νίκη σε σχέση με την επικράτηση σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες. Όλα αυτά θα τα δούμε την επόμενη μέρα. Πάντως το ζητούμενο είναι η εμπέδωση της εμπιστοσύνης των πολιτών στον προγραμματικό λόγο του ΠΑΣΟΚ.

    [11] Συζητούν για το Internet

    Υπέρ της ελευθερίας πρόσβασης στο διαδίκτυο και κατά των περιορισμών που θα μπορούσαν να επιβάλουν οι πάροχοι υπηρεσιών στο Ιντερνετ, ετάχθησαν οι ευρωβουλευτές, με «εν μέρει» υιοθέτηση από την Ολομέλεια, του πακέτου των μέτρων για τις τηλεπικοινωνίες.

    Με 407 ψήφους υπέρ, 57 κατά και 171 αποχές, η Ολομέλεια ενέκρινε εκ νέου τροπολογία που είχε υιοθετήσει κατά την πρώτη ανάγνωση.

    Σύμφωνα με ψηφισθέν κείμενο, οι πάροχοι υπηρεσιών στο Ιντερνετ «δεν μπορούν να επιβάλλουν κανέναν περιορισμό επί των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών των τελικών χρηστών, χωρίς να προηγηθεί δικαστική απόφαση εκτός από περιπτώσεις όπου απειλείται η ασφάλεια των πολιτών και στις οποίες τα προς λήψη μέτρα θα είναι αντίστοιχα».

    Με την ψηφοφορία, το ΕΚ τροποποίησε την ανεπίσημη συμφωνία στην οποία είχε καταλήξει ύστερα από πιέσεις με το Συμβούλιο και απέστειλε τη δέσμη μέτρων για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, στην Επιτροπή Συνδιαλλαγής.

    Το ΕΚ συμφωνεί, πάντως, με το Συμβούλιο σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των καταναλωτών, την προστασία της ιδιωτικής ζωής και τη χρήση του ραδιοφάσματος.

    Τα σχετικά ψηφίσματα προτείνονται μέσω τριών εκθέσεων : Δύο εκθέσεων της Επιτροπής Βιομηχανίας, Ερευνας και Ενέργειας με εισηγήτριες την γαλλίδα Catherine Trautmann ( για το κανονιστικό πλαίσιο για τα δίκτυα και τις υπηρεσίες ηλεκτονικών επικοινωνιών), και την Ισπανίδα Pilar del Castillo Vera ( για την ίδρυση του νέου φορέα Ρυθμιστικών Αρχών).

    Την τρίτη έκθεση, για τα δικαιώματα των χρηστών, εισηγήθηκε ο Βρετανός ευρωβουλευτής Malcolm Harbour, εκ μέρους της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών.

    Συγκεκριμένα οι ευρωβουλευτές αποδέχονται :

    - Το δικαίωμα μεταφοράς ενός αριθμού τηλεφώνου σε περίπτωση αλλαγής του φορέα εκμετάλλευσης εντός μιας εργάσιμης ημέρας.

    - Την εναρμόνιση της μέγιστης διάρκειας των συμβάσεων ηλεκτρονικών επικοινωνιών: δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους 24 μήνες, ενώ οι καταναλωτές θα δικαιούνται να τερματίζουν τις συνδρομές τους μετά από 12 μήνεςΒ·

    - Καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών από τις επιχειρήσεις σχετικά με τις υπηρεσίες και εφαρμογές στις οποίες θα έχουν πρόσβαση (αφορά στην περίοδο πριν την υπογραφή της σύμβασης)Β·

    - Ευκολότερη πρόσβαση στο 112, τον ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης

    - Την υποχρέωση των επιχειρήσεων να παρέχουν τυποποιημένες πληροφορίες σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής ή τις νομικές επιπτώσεις στους χρήστες που διαπράττουν αδικήματα (π.χ. διανομή υλικού παιδικής πορνογραφίας).

    Οι ευρωβουλευτές ζητούν επίσης καλύτερη συνεργασία μεταξύ Επιτροπής και εθνικών ρυθμιστικών αρχών και εναρμόνιση της χρήσης του ραδιοφάσματος με την καθιέρωση πολυετών προγραμμάτων που θα « καθορίζουν τους προσανατολισμούς και τους στόχους για τον στρατηγικό προγραμματισμό ».

    Σε ό,τι αφορά τέλος τον Φορέα των Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών στον τομέα των Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, το ΕΚ υποστηρίζει ότι το Ρυθμιστικό Συμβούλιο θα απαρτίζεται από ένα μέλος, ανά κράτος -μέλος το οποίο θα είναι είτε ο προϊστάμενος, είτε διορισμένος υψηλόβαθμος αντιπρόσωπος της Εθνικής Ρυθμιστικής Αρχής.

    Οι αποφάσεις του Ρυθμιστικού Συμβουλλιου θα λαμβάνονται με πλειοψηφία των δύο τρίτων των μελών του.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 7 May 2009 - 6:30:34 UTC