Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-05-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συζήτηση για τη Siemens
  • [02] ΑΜΚΑ: Υποχρεωτικός από τον Ιούλιο
  • [03] Η Θεσσαλονίκη με τη ματιά των μαθητών
  • [04] Μάχες στο Πακιστάν
  • [05] Εκατό άμαχοι νεκροί

  • [01] Συζήτηση για τη Siemens

    Συζητείται σήμερα στη Βουλή η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο της Siemens. Θα ακολουθήσει ψηφοφορία τα μεσάνυχτα.

    Το βράδυ της Πέμπτης θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής η νέα πρόταση του ΠΑΣΟΚ, για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, που θα διερευνήσει τη δεύτερη δικογραφία για τις άγονες γραμμές, για τον πρώην υπουργό Αιγαίου Αριστοτέλη Παυλίδη.

    [02] ΑΜΚΑ: Υποχρεωτικός από τον Ιούλιο

    Από τον Ιούλιο του 2009 οι πολίτες της χώρες θα έχουν το δικό τους μοναδικό και υποχρεωτικό ΑΜΚΑ (Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης) που θα αποτελεί "ταυτότητα" εργασίας και ασφάλισης κάθε πολίτη σε όλες τις συναλλαγές που θα αφορούν αυτούς τους τομείς.

    Η ολοκλήρωση της απόδοσης του ΑΜΚΑ προωθεί και ισχυροποιεί την ασφαλιστική μεταρρύθμιση βάζοντας τα θεμέλια για σύγχρονες απλοποιημένες παροχές σε βασικούς τομείς της καθημερινότητας του πολίτη, τόνισε η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνη Πάλλη-Πετραλιά με αφορμή την εκστρατεία ενημέρωσης του υπουργείου σχετικά με τον ΑΜΚΑ.

    Ο ΑΜΚΑ θα αποδίδεται στους δικαιούχους του από τα ΚΕΠ όλης της χώρας και από τα 125 γραφεία ΑΜΚΑ που έχουν δημιουργηθεί στα ασφαλιστικά ταμεία.

    Για κάθε πληροφορία οι ασφαλισμένοι μπορούν να απευθύνονται στην τηλεφωνική γραμμή 11131. Επίσης μπορούν να ενημερώνονται από τη διαδικτυακή πύλη, στη διεύθυνση www.amka.gr.

    Μέχρι σήμερα η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικών Ασφαλίσεων ΑΕ ως ο αρμόδιος φορέας έχει ετοιμάσει μηχανογραφικά ΑΜΚΑ σε περίπου 7 εκατ. ασφαλισμένους και συνταξιούχους και έχει ήδη αποστείλει 2 εκατ. κάρτες σε δικαιούχους.

    Η αποστολή θα συνεχιστεί προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο μέχρι τον Ιούλιο όπου ο ΑΜΚΑ θα είναι απαραίτητος για όλους τους ασφαλισμένους.

    [03] Η Θεσσαλονίκη με τη ματιά των μαθητών

    Την πόλη της Θεσσαλονίκης μέσα από τη δική τους ματιά παρουσίασαν σε ομαδικές εργασίες τους μαθητές από 15 γυμνάσια και λύκεια, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της ανατολικής Θεσσαλονίκης.

    Τα παλιά σπίτια της Ανω Πόλης, τα κάστρα και μνημεία, η ζωή των προσφύγων και ο πολιτισμός, οι παραδοσιακές αγορές, όψεις του χθες και του σήμερα, η επικοινωνία με τους γειτονικούς λαούς, αλλά και περιβαλλοντικά ζητήματα βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των μαθητών, οι οποίοι ανέδειξαν τα θέματα αυτά μέσα από θεατρικά δρώμενα, εκθέσεις φωτογραφίας, μουσική, χορό και παρουσιάσεις μέσω πόστερ ή ηλεκτρονικών υπολογιστών.

    Οι εργασίες τους πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των προγραμμάτων Καινοτόμων Δράσεων που υλοποιήθηκαν στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, κατά την οποία οι μαθητές επισκέφθηκαν τόπους και μνημεία και αναζήτησαν υλικό μέσα από βιβλία, το διαδίκτυο, φορείς και μουσεία.

    Τα 15 σχολεία δημιούργησαν το δίκτυο «Ανακαλύπτω τη Θεσσαλονίκη», το οποίο λειτούργησε για πρώτη φορά φέτος με στόχο την δημιουργική έρευνα των μαθητών γύρω από την πόλη τους και φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα νέο θεσμό για την εκπαιδευτική κοινότητα.

    [04] Μάχες στο Πακιστάν

    Εξήντα τέσσερις ένοπλοι σκοτώθηκαν σήμερα κατά την διάρκεια συγκρούσεων στο βορειοδυτικό Πακιστάν, ανακοινώθηκε από δυνάμεις ασφαλείας, ώρες πριν από τις συνομιλίες που πρόκειται να έχει σχετικά με θέματα ασφαλείας ο πακιστανός πρόεδρος Ασίφ Αλι Ζαρντάρι με τον αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα στην Ουάσινγκτον.

    Ο στρατός ανακοίνωσε ότι 37 ένοπλοι σκοτώθηκαν σε δύο συγκρούσεις στην κοιλάδα Σουάτ, όπου μία ειρηνευτική συμφωνία που είχε στόχο τον τερματισμό της βίας από τους Ταλιμπάν κατέρρευσε. Δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν από έκρηξη βόμβας.

    Σε ανακοίνωση μίας παραστρατιωτικής δύναμης αναφέρεται ότι 27 ένοπλοι σκοτώθηκαν στην κοιλάδα Μπουνερ. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία επιβεβαίωση από ανεξάρτητη πηγή για τον απολογισμό.

    Στρατιωτικός αξιωματούχος που αρνήθηκε να αναφέρει το όνομά του διέψευσε τις εικασίες που διατύπωνονται ότι οι συγκρούσεις σηματοδοτούν μία επικείμενη μεγάλη επίθεση στην κοιλάδα Σουάτ, 130 χιλιόμετρα ΒΔ του Ισλαμαμπάντ, αλλά κάτοικοι ανέφεραν ότι βλέπουν στρατεύματα να καταφθάνουν και ένας κυβερνητικός αξιωματούχος έκανε λόγο για άφιξη ενισχύσεων.

    Περίπου 40.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν από την κοιλάδα Σουάτ και από γειτονικές περιοχές αφότου ξέσπασαν οι συγκρούσεις τον περασμένο μήνα, ανέφεραν οι τοπικές αρχές ενώ πρόσθεσαν ότι περί τα 800.000 άτομα μπορεί να εγκαταλείψουν την κοιλάδα που έχει πληθυσμό περίπου 1,7 εκατομμύριο κατοίκους.

    Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν δήλωσε ότι η ειρηνευτική συμφωνία για την κοιλάδα Σουάτ δεν υφίσταται πλέον."Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη. Χρησιμοποιούν κάθε μορφή ισχύος εναντίον μας. Ενας γενικευμένος πόλεμος άρχισε και οι μαχητές μας προβάλλουν αντίσταση", ανέφερε ο εκπρόσωπος Μουσλιμ Χαν σε τηλεφωνική επικοινωνία.

    Αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι ο πρόεδρος Ομπάμα θα ζητήσει από τους προέδρους του Πακιστάν και του Αφγανιστάν με τους οποίους θα συναντηθεί αργότερα σήμερα στην Ουάσινγκτον να παραμερίσουν την δυσπιστία και να συνεργαστούν με την Ουάσινγκτον σε μία συμμαχία κατά των εξτρεμιστών.

    "Το Πακιστάν πρέπει να επιδείξει την προσήλωσή του να εκριζώσει την Αλ Κάϊντα και τους εξτρεμιστές στα σύνορά του", δήλωσε ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, καταθέτοντας χθες στο κογκρέσο.

    Ο αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι δήλωσε χθες ότι το Πακιστάν -οι υπηρεσίες πληροφοριών του οποίου έχουν κατηγορηθεί ότι διατηρούν από παλιά σχέσεις με Ταλιμπάν του Αφγανιστάν για στρατηγικούς λόγους -πρέπει να διακόψει τις σχέσεις αυτές.

    Πακιστανός αναλυτής σε θέματα ασφαλείας δήλωσε ότι οι συνομιλίες στην Ουάσινγκτον πρέπει να συμβάλλουν τουλάχιστον στη βελτίωση της κατανόησης.

    Δεκάδες παιδιά έχουν παγιδευτεί σε ορφανοτροφείο

    Δεκάδες παιδιά είναι σήμερα παγιδευμένα σ' ένα ορφανοτροφείο στην ταραγμένη περιφέρεια Σουάτ του Πακιστάν καθώς βρίσκονται ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας και ενόπλων Ταλιμπάν, δήλωσε ο διευθυντής του ιδρύματος.

    Ο Μοχάμαντ Άλι δήλωσε πως στρατιώτες αναπτύχθηκαν χθες στη στέγη του τετραώροφου κτιρίου του ορφανοτροφείου "Το σπίτι μας" που βρίσκεται στην πόλη Μινγκόρα, τη μεγαλύτερη της Σουάτ, και πυροβολούν από εκεί τους ενόπλους Ταλιμπάν.

    "Η ζωή των παιδιών κινδυνεύει. Μέχρι στιγμής οι Ταλιμπάν δεν έχουν πυροβολήσει εναντίον του κτιρίου, όμως αυτό μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή", δήλωσε τηλεφωνικά ο Άλι προς το Γερμανικό Πρακτορείο.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, πάνω από 150 παιδιά έχουν μεταφερθεί σ' ένα σχετικά ασφαλές μέρος, όμως 80 εξακολουθούν να βρίσκονται στο ισόγειο του κτιρίου, μαζί με μέλη του προσωπικού του ορφανοτροφείου.

    Η κοιλάδα του Σουάτ ήταν κάποτε ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός, όμως οι συγκρούσεις επανελήφθησαν εκεί αυτή την εβδομάδα καθώς κατέρρευσε η συμφωνία ειρήνης που είχε συνάψει η κυβέρνηση με τους εξεγερμένους. Χιλιάδες κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τη γραφική αυτή κοιλάδα, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 140 χιλιομέτρων βορειοδυτικά του Ισλαμαμπάντ.

    Εξάλλου περίπου 40 φοιτήτριες του ιατρικού κολεγίου Σαϊντού Σαρίφ έχουν επίσης αποκλειστεί στον ξενώνα τους μαζί με μέλη του προσωπικού του κολεγίου εξαιτίας της επ' αόριστον απαγόρευσης της κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί.

    "Το κύριο αίτημά μας είναι να χαλαρώσει η απαγόρευση της κυκλοφορίας ώστε να μπορέσουμε να επιστρέψουμε με ασφάλεια στα σπίτια μας", δήλωσε από το κολέγιο μια φοιτήτρια προς τον τηλεοπτικό σταθμό Geo News.

    Η φοιτήτρια προσέθεσε πως τα αποθέματα νερού και φαγητού εξαντλούνται στο κολέγιο. Δεν υπάρχει επίσης ηλεκτρικό έπειτα από μια επίθεση ενόπλων στο σταθμό ηλεκτροδότησης της Μινγκόρα.

    [05] Εκατό άμαχοι νεκροί

    Περισσότεροι από εκατό άμαχοι σκοτώθηκαν στους αμερικανικούς βομβαρδισμούς την Δευτέρα στο δυτικό Αφγανιστάν, δήλωσε σήμερα ο Αμπντούλ Γκαφάρ Ουαταντάρ αρχηγός της αστυνομίας της επαρχίας Φαράχ.

    "Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι περισσότεροι από εκατό άμαχοι έχασαν τη ζωή τους στις επιχειρήσεις στην περιοχή Μπάλα Μπολούκ της επαρχίας", τόνισε ο ίδιος, ο οποίος νωρίτερα είχε κάνει λόγο για τουλάχιστον τριάντα νεκρούς.

    "Οι έρευνές μας συνεχίζονται στα ερείπια των σπιτιών για να διαπιστώσουμε τον ακριβή αριθμό των θυμάτων", πρόσθεσε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 6 May 2009 - 16:30:25 UTC