Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-03-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μέχρι το καλοκαίρι οι επιδοτήσεις των αγροτών
  • [02] Υποβολή δηλώσεων μέσω Ιντερνετ
  • [03] Σε 2-3 χρόνια θα καλυφθουν οι απώλειες
  • [04] ΕΕ: Απόφαση για ηλικία συνταξιοδότησης
  • [05] Kατάρρευση φράγματος στην Τζακάρτα

  • [01] Μέχρι το καλοκαίρι οι επιδοτήσεις των αγροτών

    Συνεργασία με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρη Χατζηγάκη είχε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Ο κ. Χατζηγάκης δήλωσε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την προώθηση του αναπτυξιακού προγράμματος το οποίο θα δώσει ώθηση, όπως είπε, στην ελληνική ύπαιθρο του έργου "Αλέξανδρος Μπαλτατζής" το οποίο όπως σημείωσε, θα επικαιροποιηθεί και θα αναθερμανθεί.

    Επίσης, ανέφερε ότι μέχρι το καλοκαίρι θα προωθηθούν οι επιδοτήσεις, οι ενισχύσεις και αποζημιώσεις των Ελλήνων αγροτών με τις οποίες θα ανακουφιστούν και θα στηριχτούν πάνω από 400-500.000 Ελληνες αγρότες.

    Επίσης ανέφερε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τον εθνικό διάλογο, ο οποίος όπως ανέφερε, θέτει εκτάκτως εκ νέου το αγροτικό πρόβλημα.

    Είναι ένα πρόβλημα, το οποίο είναι διεθνές και ευρωπαϊκό είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και πρόσθεσε, ότι μέσα από τον εθνικό διάλογο θα επανοικοδομήσουμε το εθνικό συμβούλιο αγροτικής πολιτικής, ώστε να υπάρχει συμμετοχική δημοκρατία και συμμετοχή γενικότερα του αγρότη στα θέματα που τον αφορούν.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα όσα φέρεται να είχε πει ο πρωθυπουργός ότι θα αποχωρήσει αν χάσει τις εκλογές και στα περί κούρασης, ο κ. Χατζηγάκης είπε "αυτά είναι θέματα τα οποία έχουν απαντηθεί και από τον πρωθυπουργό και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και δεν νομίζω ότι χρειάζεται να κάνω εγώ σχόλιο".

  • ** Το μεσημέρι ο πρωθυπουργός δέχθηκε την πρώην υπουργό κ.Μ. Γιαννάκου, ενώ στις 14:30 θα έχει συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Marfin Investment Group κ. Α. Βγενόπουλο, συνοδευόμενο από τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη.

    Επίσης, ο κ. Καραμανλής παραβρέθηκεσε εκδήλωση του Πνευματικού Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων προς τιμήν της ηθοποιού Ειρήνης Παππά.

    [02] Υποβολή δηλώσεων μέσω Ιντερνετ

    Ανοιξε η Ιντερνετιική πύλη του υπουργείου Οικονομικών για την υποβολή των φορολογικων δηλώσεων. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει τεθεί σε παραγωγική λειτουργία:

  • Η υπηρεσία Ηλεκτρονικής Υποβολής Δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος φυσικών προσώπων (έντυπα Ε1, Ε2 και Ε3) οικονομικού έτους 2009.

  • Η υπηρεσία Ηλεκτρονικής Υποβολής Δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (έντυπο Ε9) έτους 2009.

    Η πρόσβαση στις υπηρεσίες είναι εφικτή από τους δικτυακούς τόπους www.gsis.gr και www.taxisnet.gr με την επιλογή "Ε1Ε2Ε3" και "Ε9" αντίστοιχα.

    Όπως σημειώνει στην ανακοίνωση του το υπουργείο Οικονομικών γιια τη χρήση των υπηρεσιών, είναι απαραίτητη η απόκτηση κωδικών πρόσβασης στο σύστημα TAXISnet (αν κάποιος είναι ήδη πιστοποιημένος χρήστης δεν χρειάζεται νέους κωδικούς). Στο σύστημα TAXISnet μπορεί να πιστοποιηθεί κάθε φορολογούμενος, συμπληρώνοντας τη φόρμα εγγραφής που θα βρει ακολουθώντας τη διαδρομή: www.taxisnet.gr - "Εγγραφή νέου Χρήστη"

    [03] Σε 2-3 χρόνια θα καλυφθουν οι απώλειες

    Η παγκόσμια οικονομία θα χρειαστεί δύο με τρία χρόνια για να καλύψει τις απώλειες εξαιτίας της κρίσης, υποστήριξε σήμερα ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Ντομινίκ Στρος-Καν, μιλώντας στη δημόσια γαλλική τηλεόραση.

    "Μπορεί να έχουμε εκ νέου ανάπτυξη από το πρώτο εξάμηνο του 2010", εκτίμησε, διευκρινίζοντας ότι για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να εφαρμοστεί η κατάλληλη πολιτική και κυρίως να εξυγιανθεί το τραπεζικό σύστημα.

    Προειδοποίησε όμως ότι εάν έξοδος από την κρίση σημαίνει να αναστραφούν οι ζημίες και να κερδηθεί ξανά ότι έχει χαθεί, τότε αυτό θα χρειαστεί "δύο με τρία χρόνια".

    Όπως είπε, το τραπεζικό σύστημα παραμένει "σχεδόν εντελώς παγωμένο" και εκτίμησε ότι τα λεγόμενα "τοξικά" κεφάλαια φτάνουν τα 2.200 ή 2.300 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Στο ερώτημα εάν, λόγω της οικονομικής κρίσης μπορεί να αναλάβει την πρωθυπουργία της Γαλλίας, όπως τον θέλουν οι φήμες που κυκλοφορούν στη χώρα, ο Στρος-Καν απάντησε ότι αυτό δεν είναι "σοβαρό" γιατί "δεν θα βγούμε από την κρίση με πολιτικό συνδυασμό" αλλά "εφαρμόζοντας πολιτικές".

    Τόνισε ότι υπάρχουν πολλοί "ικανοί" άνθρωποι και ότι ο ίδιος προσπαθεί να κάνει το καλύτερο που μπορεί εντός του ΔΝΤ. "Παίζω το ρόλο μου. Οι άλλοι να παίξουν το δικό τους", είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι παραμένει σοσιαλιστής "όπως παλιά".

    [04] ΕΕ: Απόφαση για ηλικία συνταξιοδότησης

    Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι αντιβαίνει στο κοινοτικό δίκαιο, η διαφορετική μεταχείριση των φύλων ως προς την ηλικία συνταξιοδότησης και την ελάχιστη προαπαιτούμενη υπηρεσία βάσει του ελληνικού συστήματος πολιτικών και στρατιωτικών συντάξεων.

    Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, οι κανόνες της σχετικής ελληνικής νομοθεσίας προβλέπουν για τις γυναίκες, ιδίως τις μητέρες, ευνοϊκότερες προϋποθέσεις σε σχέση με τις ισχύουσες για τους άνδρες, χωρίς να αποκαθιστούν τα προβλήματα που οι γυναίκες ενδέχεται να συναντήσουν κατά την επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Κατά το Δικαστήριο, οι διατάξεις του ελληνικού κώδικα πολιτικών και στρατιωτικών συντάξεων δεν αντισταθμίζουν τα μειονεκτήματα που αντιμετωπίζουν στη σταδιοδρομία τους οι γυναίκες πολιτικοί και στρατιωτικοί υπάλληλοι, βοηθώντας τις γυναίκες αυτές στην επαγγελματική τους ζωή.

    Στην απόφασή του, το Δικαστήριο επισημαίνει ότι ο καθορισμός προϋποθέσεων περί ηλικίας και κανόνων περί ελάχιστης προαπαιτούμενης υπηρεσίας διαφορετικών, αναλόγως του φύλου, για τη χορήγηση συντάξεων με βάση σχέση εργασίας σε ευρισκόμενους σε απολύτως όμοιες ή παρόμοιες καταστάσεις εργαζομένους, αντιβαίνει στην αρχή της ίσης μεταχείρισης.

    Όπως υποστηρίζει το Δικαστήριο, η αρχή αυτή δεν εμποδίζει τα κράτη μέλη να θεσπίζουν ρυθμίσεις που προβλέπουν ειδικά πλεονεκτήματα, τα οποία διευκολύνουν το λιγότερο εκπροσωπούμενο φύλο να συνεχίσει μια επαγγελματική δραστηριότητα ή προλαμβάνουν ή αντισταθμίζουν τα μειονεκτήματα στην επαγγελματική σταδιοδρομία. Εξάλλου, για να μην έρχονται σε αντίθεση με την αρχή της ίσης μεταχειρίσεως, οι εθνικές ρυθμίσεις πρέπει, εν πάση περιπτώσει, να βελτιώνουν την ικανότητα των γυναικών να ανταγωνίζονται τους άνδρες στην αγορά εργασίας και να ακολουθούν σταδιοδρομία υπό συνθήκες ισότητας με αυτούς.

    Στη συνέχεια το Δικαστήριο υπενθυμίζει ότι η Συνθήκη της ΕΕ απαγορεύει κάθε διάκριση μεταξύ ανδρών και γυναικών εργαζομένων όσον αφορά την αμοιβή, ασχέτως των ρυθμίσεων από τις οποίες απορρέει η ανισότητα αυτή.

    Στην προσφυγή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από το Δικαστήριο να διαπιστώσει ότι οι διατάξεις του ελληνικού κώδικα πολιτικών και στρατιωτικών συντάξεων ( Προεδρικό διάταγμα 166/2000, της 3ης Ιουλίου 2000), που προβλέπουν διαφορετική μεταχείριση μεταξύ ανδρών και γυναικών εργαζομένων ως προς την ηλικία συνταξιοδότησης και την ελάχιστη προαπαιτούμενη υπηρεσία, παραβιάζουν την αρχή της ίσης μεταχείρισης. Η Επιτροπή εκτίμησε ότι το εν λόγω σύστημα προβλέπει λιγότερο ευνοϊκές προϋποθέσεις για τη συνταξιοδότηση των ανδρών σε σχέση με εκείνη των γυναικών.

    Όπως αναφέρει το Δικαστήριο στην απόφασή του, η Ελλάδα δεν αμφισβήτησε τη διαφορετική μεταχείριση, αλλά υποστήριξε ότι το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα, ως εκ του νόμου σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της Συνθήκης, αλλά σε αυτό της οδηγίας 79/7/EΟΚ του Συμβουλίου, της 19ης Δεκεμβρίου 1978, περί της προοδευτικής εφαρμογής της αρχής της ίσης μεταχείρισης μεταξύ ανδρών και γυναικών σε θέματα κοινωνικής ασφαλίσεως, η οποία δεν θίγει την ευχέρεια που έχουν τα κράτη μέλη να αποκλείουν από το πεδίο εφαρμογής της τον καθορισμό της ηλικίας συνταξιοδοτήσεως . Εν πάση περιπτώσει, η διαφορετική αυτή μεταχείριση ανταποκρίνεται στον αντίστοιχο κοινωνικό ρόλο των ανδρών και των γυναικών και συνιστούσε μέτρο το οποίο αντιστάθμιζε τα μειονεκτήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες λόγω της παραμονής τους στην αγορά εργασίας για συντομότερο χρόνο.

    Το Δικαστήριο υπενθυμίζει, επίσης, ότι, σύμφωνα με τη Συνθήκη ΕΚ, κάθε κράτος μέλος εξασφαλίζει την εφαρμογή της αρχής της ισότητας των αμοιβών ανδρών και γυναικών για όμοια εργασία ή για εργασία της αυτής αξίας. Ως «αμοιβή» νοούνται οι αποδοχές και όλα τα άλλα οφέλη, που παρέχονται άμεσα ή έμμεσα, σε χρήματα ή σε είδος, από τον εργοδότη στον εργαζόμενο, λόγω της σχέσεως εργασίας. Η έννοια της αμοιβής δεν περιλαμβάνει τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης που ρυθμίζονται απευθείας από τον νόμο, αλλά τις παροχές που χορηγούνται βάσει ενός συνταξιοδοτικού συστήματος το οποίο, κατά τα ουσιώδη, αποτελεί συνάρτηση της θέσεως την οποία κατείχε ο ενδιαφερόμενος.

    Το Δικαστήριο υπογραμμίζει ότι μεταξύ των κριτηρίων που έχει δεχθεί με τη νομολογία του, για τον χαρακτηρισμό ενός συνταξιοδοτικού συστήματος, αποφασιστικό κριτήριο αποτελεί μόνον η σχέση εργασίας (το γεγονός ότι η σύνταξη καταβάλλεται στον εργαζόμενο λόγω της σχέσεως εργασίας μεταξύ αυτού και του πρώην εργοδότη του), ενώ ο τρόπος χρηματοδοτήσεως και διαχειρίσεως του συνταξιοδοτικού συστήματος δεν συνιστά αποφασιστικό στοιχείο.

    Το Δικαστήριο διαπιστώνει ότι η χορηγούμενη βάσει του ελληνικού κώδικα σύνταξη πληροί, κατβ ουσίαν, τα τρία κριτήρια που απορρέουν από τη νομολογία του Δικαστηρίου και επιτρέπουν τον χαρακτηρισμό της ως αμοιβής κατά την έννοια της Συνθήκης:

    -Η σύνταξη καταβάλλεται σε μια ευρεία και διαφοροποιημένη ως προς τη σύνθεση ομάδα εργαζομένων η οποία -μολονότι απαρτίζεται από ετερόκλητες κατηγορίες εργαζομένων, με εντελώς διαφορετικά είδη καθηκόντων και εντελώς διαφορετικά είδη σχέσεων εργασίας- διακρίνεται λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που εμφανίζει η σχέση εργασίας με το κράτος ή με άλλους εργοδότες του δημοσίου τομέα,

    -Η σύνταξη υπολογίζεται σε συνάρτηση με τον χρόνο υπηρεσίας που συμπλήρωσε ο εργαζόμενος και τέλος,

    -Η σύνταξη υπολογίζεται βάσει του τελευταίου μισθού.

    Διαμαρτυρία ΑΔΕΔΥ

    Με αφορμή την έκδοση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου η ΑΔΕΔΥ πραγματοποίησε χθες παράσταση διαμαρτυρίας μπροστά στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ανάλογη κινητοποίηση πραγματοποίησαν οι δημόσιοι υπάλληλοι και στη Θεσσαλονίκη έξω από τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ανασυγκρότησης.

    Η ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «η απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων είναι καταδικαστική για τη χώρα μας, όπως αναμενόταν, αφήνοντας έκθετη την ελληνική κυβέρνηση η οποία παρενέβη πλημμελώς και χωρίς ουσιαστικά στοιχεία προκειμένου να αντικρούσει την θεμελιώδη κατάργηση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης στο Δημόσιο».

    Κάνει λόγο για κατάρηση «κάθε κοινωνικού στοιχείου στους όρους, τις προϋποθέσεις και τις ρυθμίσεις ασφάλισης και συνταξιοδότησης, απειλώντας τα ασφαλιστικά δικαιώματα» και καλεί τη κυβέρνηση «να απαντήσει άμεσα στο θεμελιώδες ερώτημα αν αποδέχεται ότι η ασφάλιση στο Δημόσιο παραμένει κοινωνική ή είναι επαγγελματική» και «να εγγυηθεί τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και ιδιαίτερα των γυναικών για να μην οδηγηθούν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενες σε πρόωρη φυγή με διαλυτικό αποτέλεσμα στα ασφαλιστικά ταμεία και τη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών».

    Τέλος η ΑΔΕΔΥ καλεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να συμμετάσχουν μαζικά στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση στις 2 Απρίλη, «προκειμένου να αποτρέψουν κάθε φαλκίδευση των μισθολογικών, εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων».

    [05] Kατάρρευση φράγματος στην Τζακάρτα

    Τουλάχιστον 50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σήμερα όταν έσπασε φράγμα στα περίχωρα της πρωτεύουσας της Ινδονησίας, Τζακάρτα, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν εκατοντάδες σπίτια που βρίσκονται κοντά στο φράγμα, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι.

    "...ήταν σαν ένα μικρό τσουνάμι", δήλωσε ο αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας, Ρουστάμ Πακάγια, προσθέτοντας ότι εκατοντάδες σπίτια βρίσκονται δύο μέτρα κάτω από το νερό και ότι μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 50 πτώματα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 27 March 2009 - 11:31:24 UTC