Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-03-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυβερνητική για τον τουρισμό
  • [02] ΠΑΣΟΚ:"Αδιέξοδα τα μέτρα"
  • [03] "Οχι σε αντεργατικούς εκβιασμούς"
  • [04] "Νεοφιλελεύθερες συνταγές"
  • [05] "Κοινωνικές εκρήξεις"
  • [06] Διετής προθεσμία από την ΕΕ
  • [07] Για το δύο στα δύο

  • [01] Κυβερνητική για τον τουρισμό

    Θέματα του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης θα εξετάσει η Κυβερνητική Επιτροπή που συνεδριάζει σήμερα στις 12, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού. Νωρίτερα, ο κ.Κ.Καραμανλής θα έχει συνεργασία με την υπουργό Εξωτερικών κ. Ντ. Μπακογιάννη.

    Η περίοδος παρακμής της Ολυμπιακής κλείνει οριστικά και η πατρίδα μας περνάει σε νέα φάση στις αερομεταφορές, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής μετά την υπογραφή της συμφωνίας μεταβίβασης της Ολυμπιακής στον όμιλο Mig.

    Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η περίοδος παρακμής της Ολυμπιακής, που είχε δυσβάσταχτα βάρη για τον Ελληνα φορολογούμενο και νομικές περιπέτειες στην ΕΕ, κλείνει οριστικά ενώ σημείωσε ότι οι Ελληνες πολίτες θα σταματήσουν να πληρώνουν ένα εκατ. ευρώ που στοίχιζε η Ολυμπιακή ημερησίως.

    Η νέα εταιρία -υπογράμμισε ο πρωθυπουργός- υπολογίζεται ότι θα συνεισφέρει με 150 εκατ. ευρώ ετησίως στα δημόσια ταμεία και η νέα Ολυμπιακή συνεχίζει τη δράση της με το ίδιο όνομα και σήμα

    Παράλληλα, η κυβέρνηση -ανέφερε ο κ. Καραμανλής- δούλεψε συστηματικά και οργανωμένα για να ολοκληρωθεί αυτή η υπόθεση, σημείωσε ότι διαπραγματεύτηκε σκληρά με την ΕΕ ώστε η νέα εταιρία να προχωρήσει απαλλαγμένη από τα χρέη της Ολυμπιακής, ενώ διασφαλίστηκαν και οι εργαζόμενοι με τις αποφάσεις που ελήφθησαν.

    Πετύχαμε το στόχο μας είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι η λύση του χρόνιου αυτού προβλήματος έγινε σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία. Αντιμετωπίσαμε κατέληξε ο κ. Καραμανλής και το θέμα της Ολυμπιακής με αίσθημα ευθύνης.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε, επίσης, ότι η χώρας μας εισέρχεται σε μια νέα περίοδο στις αερομεταφορές, κάνοντας λόγο για υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των εταιριών, δυνατότητα πολλαπλών επιλογών στους επιβάτες και εξυπηρέτηση όλων των άγονων γραμμών.

    [02] ΠΑΣΟΚ:"Αδιέξοδα τα μέτρα"

    Το πακέτο των 28 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της ρευστότητας στην ελληνική οικονομία δίνεται στις τράπεζες, αλλά τελικά δεν διοχετεύεται ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, τόνισε σε συνέντευξη Τύπου η πολιτική εκπρόσωπος του τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ Λούκα Κατσέλη.

    Από το σύνολο των 28 δισ. ευρώ οι τράπεζες έχουν κάνει μέχρι σήμερα χρήση 9 δισ. ευρώ, κυρίως μέσω της έκδοσης προνομιούχων μετοχών και ανταλλαγής τίτλων του ελληνικού δημοσίου, ανέφερε η κ. Κατσέλη και επεσήμανε ότι για τις επιχειρήσεις τον Ιανουάριο του 2009 σημειώθηκε καθαρή μείωση 262 εκατομμυρίων ευρώ της χρηματοδότησής τους από τις τράπεζες.

    Όπως σχεδιάστηκε το πακέτο των 28 δισ. ευρώ δεν υπάρχει σήμερα καμιά δυνατότητα ούτε από την Τράπεζα της Ελλάδος ούτε από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών μέσω των διορισμένων επιτρόπων ούτε να ελέγξει τη χρήση του πακέτου, αλλά ούτε να χρηματοδοτήσει την πραγματική οικονομία, ανέφερε η κ. Κατσέλη.

    Κανείς δεν γνωρίζει ποιες τρύπες καλύπτουν οι τράπεζες, ποια ανοίγματά τους κλείνουν σε άλλες αγορές και τι τελικά μένει για να διοχετευθεί στην πραγματική οικονομία. Όπως από την αρχή είπε το ΠΑΣΟΚ, τα 28 δισ. ευρώ είναι λευκή επιταγή προς τις τράπεζες, ενώ η πραγματική οικονομία βυθίζεται στα ευχολόγια της κυβέρνησης και τις αυστηρές συστάσεις που δήθεν δίνει προς τους τραπεζίτες, ανέφερε η κ. Κατσέλη.

    Αναφερόμενη γενικότερα στην οικονομική πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση, η κ. Κατσέλη επεσήμανε ότι το μόνο της επίτευγμα είναι να μπει η χώρα μας δυο φορές μέσα σε μια πενταετία σε επιτήρηση. Η κ. Κατσέλη χαρακτήρισε τα πρόσφατα μέτρα της κυβέρνησης κοινωνικά άδικα αλλά και αδιέξοδα, μέτρα που θα συρρικνώσουν ακόμη περισσότερο τη ζήτηση και θα βυθίσουν την αγορά σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση.

    Δηλώσεις Γ.Παπακωνσταντίνου

    Για «ομολογία της κυβέρνησης ότι δεν έχει καμία απολύτως διάθεση να αγγίξει τους έχοντες και τους κατέχοντες», έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, με αφορμή συνέντευξη του υπουργού Οικονομίας στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», στην οποία, μεταξύ άλλων, λέει ότι «οι λύσεις του κ. Παπανδρέου είναι ακατανόητες και ότι δεν κατανοεί πώς ακριβώς μπορεί κανένας να φορολογήσει τις offshore, δεν κατανοεί πώς μπορεί κανένας να φορολογήσει την εκκλησιαστική περιουσία».

    «Αυτοί που φοροδιαφεύγουν, αυτοί οι οποίοι θα έπρεπε να συνεισφέρουν περισσότερο στο να έχουμε ένα πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα, είναι σαφές και από αυτή την απάντηση του υπουργού Οικονομίας, ότι αυτή τουλάχιστον η κυβέρνηση δεν πρόκειται να τους αγγίξει. Να είστε σίγουροι ότι η επόμενη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ θα το πράξει», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Απαντώντας, εξάλλου, σε σχετική ερώτηση είπε ότι «τα αδιέξοδα της οικονομικής πολιτικής της ΝΔ είναι τέτοια, που θα αναγκαστεί να πάρει νέα μέτρα και είναι προφανές ότι αυτά τα νέα μέτρα προσανατολίζεται να τα πάρει μετά τις Ευρωεκλογές, και όχι πριν».

    [03] "Οχι σε αντεργατικούς εκβιασμούς"

    "Οι εργαζόμενοι πρέπει να απορρίψουν το εκβιαστικό δίλημμα ανεργία ή μερική δουλειά και μειωμένος μισθός που τους θέτουν βιομήχανοι και κυβέρνηση με όπλα τους νόμους του ΠΑΣΟΚ του 1998 και του 2000. Αυτά τα αντεργατικά μέτρα δεν θα είναι προσωρινά, όπως ισχυρίζεται ο υπουργός", τονίζει το ΚΚΕ και ζητά από τους εργαζόμενους μισθωτούς να αποκρούσουν τους "αντεργατικούς εκβιασμούς".

    Σχετικά με την ανακοίνωση της Κομισιόν το ΚΚΕ μιλά για "αντεργατική αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ" και εκτιμά ότι "στην ουσία η ΕΕ προτείνει επιτάχυνση και ολοκλήρωση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων που εφάρμοσαν έως τώρα οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να προστατευθούν τα κέρδη και η ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων, με αποτέλεσμα βαριές θυσίες και επιδείνωση της ζωής της λαϊκής οικογένειας, κρίση και ελλείμματα".

    "Κανένας σεβασμός στις εκθέσεις - κατευθύνσεις της ΕΕ, καμιά εμπιστοσύνη στους ισχυρισμούς της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων του «ευρωμονόδρομου». Οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι δεν ευθύνονται για τα ελλείμματα. Γιβ αυτά, όπως και για την κρίση, ευθύνονται τα τεράστια κέρδη των μονοπωλίων που αποκτήθηκαν από την εκμετάλλευση των εργαζομένων και από τη ληστεία του λαού που η ΕΕ και οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ υπηρετούν", σημείωνει το ΚΚΕ.

    [04] "Νεοφιλελεύθερες συνταγές"

    Η απόφαση της Κομισιόν για δραστική μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού στη χώρα μας ως το 2010 θα επιτείνει την υφεσιακή πορεία της οικονομίας και θα οδηγήσει στην επιβολή νέων αντιλαϊκών μέτρων λεηλασίας της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, εκτιμά ο ΣΥΝ.

    Κατηγορεί την κυβέρνηση για συνυπευθυνότητα καθώς "άφωνη ακολουθεί και αποδέχεται τις ακραίες νεοφιλελεύθερες μονεταριστικές συνταγές της Ε.Ε., τις οποίες χρησιμοποιεί ως άλλοθι για τις εξίσου ακραίες ταξικές επιλογές της".

    Ο ΣΥΝ κάνει λόγο για την αναγκαιότητητα "μιας συνολικής ριζοσπαστικής προοδευτικής στροφής, που θα περιλαμβάνει την κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας, και η Ελλάδα μια νέα προοδευτική πορεία, με πρώτο βήμα τη ριζική αναδιανομή του πλούτου και τη δίκαιη μελλοντική κατανομή του".

    [05] "Κοινωνικές εκρήξεις"

    «O κ. Καραμανλής μετά την επιτήρηση στο κόμμα του από την κ. Μπακογιάννη, οδηγεί σε επιτήρηση και την χώρα υπό τον κ. Αλμούνια. Δεν ξέρουμε πόσο απαραίτητη του ήταν η επιτήρηση στο κόμμα του, αλλά για τους έλληνες εργαζόμενους, η νέα αυτή επιτήρηση, είναι δυσβάστακτη και θα οδηγήσει σε κοινωνικές εκρήξεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ., αναφερόμενος στις συστάσεις της Κομισιόν.

    Ο κ. Κυριάκος Βελόπουλος, αναφερόμενος στις δηλώσεις του κ. Παπαθανασίου που δημοσιεύονται σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος",τόνισε ότι "ο υπουργός Οικονομίας μίλησε για σχέδιο, ειλικρίνεια και ρεαλισμό. Ουσιαστικά μίλησε για ένα "τρισυπόστατο" ανυπόστατο.Δεν έχουν σχέδιο, δεν είναι ειλικρινείς και ούτε ρεαλιστές. Είναι ωμοί και εφαρμόζουν σκληρή αντιλαϊκή και αντιαναπτυξιακή πολιτική. Πώς άραγε να πιστέψει κανείς μία κυβέρνηση που ανοίγει την πόρτα στο ελαστικό ωράριο;".

    [06] Διετής προθεσμία από την ΕΕ

    H Eυρωπαϊκή Επιτροπή υιοθετώντας την πρόταση σύστασή της προς το Συμβούλιο υπουργών για τον τρόπο με τον οποίο θα τερματιστεί η κατάσταση υπερβολικού ελλείμματος στην Ελλάδα αναφέρει ότι η διόρθωση θα πρέπει να γίνει έως το 2010. Παράλληλα, η Επιτροπή σημειώνει ότι οι προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης θα πρέπει να ξεκινήσουν ήδη από φέτος, ενώ δίνεται προθεσμία έως τις 24 Οκτωβρίου, προκειμένου οι ελληνικές αρχές να λάβουν αποτελεσματικά μέτρα μόνιμου χαρακτήρα για την ενίσχυση της δημοσιονομικής εξυγίανσης και να καθορίσουν τα μέτρα εκείνα που θα είναι επαρκή για τη διόρθωση του ελλείμματος έως το 2010.

    Ειδικότερα, στο κείμενο της πρότασης σύστασης του Συμβουλίου 6 σελίδων η Επιτροπή αναφέρει κατ΄αρχήν ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ιανουαρίου αν δεν υπάρξει αλλαγή της οικονομικής πολιτικής τότε αναμένεται επιδείνωση του δημοσιονομικού που το 2010 θα φτάσει το 4,25%.

    Για το λόγο αυτό, όπως επισημαίνει η Επιτροπή, η Ελλάδα θα πρέπει να ακολουθήσει μια ισχυρή πολιτική δημοσιονομικής προσαρμογής που να βασίζεται σε μέτρα μόνιμου χαρακτήρα και τα οποία θα έχουν ως στόχο την περιστολή των τρεχουσών δαπανών, συμπεριλαμβανομένης μιας συνετούς μισθολογικής πολιτικής στο δημόσιο τομέα, και κυρίως τον περιορισμό του ελλείμματος κάτω από το όριο του 3% το 2010.

    Προς το σκοπό αυτό, σύμφωνα με την Επιτροπή, η προσπάθεια δημοσιονομικής σταθεροποίησης θα πρέπει να ξεκινήσει ήδη από το 2009 ενώ η συνολική δημοσιονομική προσαρμογή που θα πρέπει να επιτευχθεί την περίοδο 2009-2010 είναι στο 1,25% του ΑΕΠ. Στην πρόταση σύστασης προς το Συμβούλιο δίνεται ακόμη προθεσμία στις ελληνικές αρχές 6 μηνών, μέχρι τις 24 Οκτωβρίου, ώστε να παρουσιάσουν με ποιο τρόπο θα μειωθεί το έλλειμμα το 2010 κάτω από το 3%.

    Σε ότι αφορά τις μακροπρόθεσμες εξελίξεις, η Επιτροπή επισημαίνει ότι το ύψος του δημόσιου χρέους που παραμένει από τα υψηλότερα στην ΕΕ σε συνδυασμό με την αναμενόμενη αύξηση των δημοσίων δαπανών που σχετίζονται με τη γήρανση του πληθυσμού, αναμένεται να επηρεάσουν με αρνητικό τρόπο τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών. Όπως υποστηρίζει η Επιτροπή, η βελτίωση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών έχει επείγοντα χαρακτήρα ενώ επισημαίνεται ακόμη ότι οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό θα πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως. Παράλληλα, υπογραμμίζεται η ανάγκη να ληφθούν μέτρα για τη συλλογή και επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων ώστε να βελτιωθεί η ποιότητά τους.

    Σημειώνεται ότι η πρότασή σύστασης της Επιτροπής προς το Συμβούλιο θα συζητηθεί κατά τις άτυπες συνεδριάσεις του Eurogroup και του Συμβουλίου υπουργών οικονομίας της ΕΕ στις 3 και 4 Απριλίου στην Πράγα ενώ η τυπική υιοθέτηση της σύστασης θα γίνει από το Συμβούλιο στις 24 Απριλίου.

    Αναλυτικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απευθύνει τις κάτωθι έξι συστάσεις:

    Βάσει των μακροοικονομικών προβλέψεων της Επιτροπής, τον Ιανουάριο του 2009, οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να θέσουν τέλος στην κατάσταση υπερβολικού δημοσιονομικού ελλείμματος το 2010.

    Οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να επαναφέρουν το δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ με αξιόπιστο και βιώσιμο τρόπο. Ειδικότερα, οι ελληνικές αρχές θα πρέπει: Πρώτον, να ενισχύσουν τη δημοσιονομική προσαρμογή το 2009, μέσω μόνιμων μέτρων για την περικοπή των δαπανών. Δεύτερον, να εφαρμόσουν πρόσθετα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, εντός του 2010, ούτως ώστε να επαναφέρουν το δημοσιονομικό έλλειμμα, εμφανώς κάτω από το 3% του ΑΕΠ, ως το τέλος του χρόνου, και με στόχο να ανακτηθεί η ανταγωνιστικότητα και να διευθετηθούν οι υπάρχουσες ανισορροπίες στο εξωτερικό ισοζύγιο πληρωμών.

    Επίσης, οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να συνεχίσουν τις προσπάθειες επίβλεψης των συντελεστών εκείνων (εκτός από τον καθαρό δανεισμό), που επηρεάζουν το δημόσιο χρέος, με σκοπό να διασφαλίσουν ότι το δημόσιο χρέος θα μειωθεί τόσο, ώστε να πλησιάσει σε ικανοποιητικό βαθμό την τιμή αναφοράς (60% του εθνικού ΑΕΠ), σε συνδυασμό με τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος

    Οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να συνεχίσουν τις προσπάθειες για τη βελτίωση της συλλογής και επεξεργασίας των εθνικών στατιστικών στοιχείων και ειδικότερα των δημοσιονομικών στοιχείων. Ενισχύοντας, δηλαδή, τους μηχανισμούς που διασφαλίζουν την ταχεία και σωστή παροχή των δημοσιονομικών στοιχείων που απαιτούνται από το υπάρχον νομικό πλαίσιο.

    Το Συμβούλιο δίνει προθεσμία ως τις 24 Οκτωβρίου 2009, πριν η ελληνική κυβέρνηση πάρει αποτελεσματικά μέτρα για την δημοσιονομική σταθεροποίηση, εντός του 2009, και καθορίσει τα απαραίτητα μέτρα που θα οδηγήσουν στη διόρθωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, ως το 2010. Στην αξιολόγηση των αποτελεσματικών μέτρων θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι οικονομικές εξελίξεις, σε συνδυασμό με τις οικονομικές προβλέψεις της Επιτροπής.

    Τέλος, οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να αναφέρουν την πρόοδο που έχουν κάνει, σχετικά με την εφαρμογή αυτών των συστάσεων, σε ξεχωριστό κεφάλαιο που θα περιλαμβάνει το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας που θα προετοιμάσει η Ελλάδα για την περίοδο 2009-2010.

    Γ. Παπαθανασίου για την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

    Με αφορμή την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το Συμβούλιο Ecofin, για απόφαση σχετικά με τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Οι συστάσεις που περιλαμβάνονται στην πρόταση της Επιτροπής επιβεβαιώνουν πλήρως την αναγκαιότητα των μέτρων, τα οποία η Κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει και αφορούν τόσο το πρόγραμμα περικοπής κρατικών δαπανών όσο και την εισοδηματική πολιτική στο Δημόσιο. Μέτρα, τα οποία έχουν αρχίσει να υλοποιούνται και με τα οποία πιστεύουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε τον στόχο της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ έως το 2010.

    Η Επιτροπή ζητεί από την Ελλάδα τρία πράγματα:

    1. Η δημοσιονομική προσαρμογή θα πρέπει να ξεκινήσει από το 2009, προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα κάτω από το 3% το 2010, με αξιόπιστο και βιώσιμο τρόπο.

    2. Η Ελλάδα θα πρέπει να ενισχύσει το σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής με τη χρήση σαφώς προσδιορισμένων και μόνιμων μέτρων για τη μείωση των τρεχουσών δαπανών, συμπεριλαμβανομένης μιας συνετής εισοδηματικής πολιτικής στον δημόσιο τομέα, ώστε με τον τρόπο αυτό να συμβάλει στην απαραίτητη μείωση του χρέους ως ποσοστού επί του ΑΕΠ.

    3. Οι συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις στην υγεία και το ασφαλιστικό σύστημα θα πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως.

    Όλες οι παραπάνω επισημάνσεις έχουν ήδη ενταχθεί στον σχεδιασμό της Κυβέρνησης, έχουν εξαγγελθεί και έχουν αρχίσει να υλοποιούνται. Οι συστάσεις της Επιτροπής δείχνουν ότι το σχέδιο της Κυβέρνησης είναι ο μόνος ρεαλιστικός και εφαρμόσιμος τρόπος για να διασφαλιστεί η έξοδος της χώρας από την κρίση, με ασφάλεια και σιγουριά».

    Όσον αφορά την κριτική της Αντιπολίτευσης προς την Κυβέρνηση, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου δήλωσε τα εξής: «Στις συστάσεις της Επιτροπής δεν υιοθετείται καμία από τις ανεύθυνες και λαϊκίστικες προτάσεις του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Γ. Παπανδρέου. Καμία αναφορά δεν γίνεται για αύξηση της φορολογίας στις επιχειρήσεις, όπως μονότονα επαναλαμβάνει ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Γιατί κάτι τέτοιο, ειδικά σε εποχή κρίσης, θα οδηγούσε σε δραματική αύξηση των ποσοστών της ανεργίας, ανάλογα με αυτά που μας κληροδότησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ το 2004.

    Καμία αναφορά δεν γίνεται για αύξηση των κρατικών δαπανών, όπως μονότονα προτείνει ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Το αντίθετο μάλιστα προτείνεται. Η δραστική περικοπή των κρατικών δαπανών. Καμία αναφορά δεν γίνεται στη φορολόγηση των off shore εταιριών, γιατί η ίδια η Επιτροπή γνωρίζει ότι, παρά τις προσπάθειες τόσο τις δικές της όσο και όλων των κρατών μελών της ευρωζώνης, κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό όσο υπάρχουν οι λεγόμενοι φορολογικοί παράδεισοι ανά τον κόσμο. Παρβ όλα αυτά, στη χώρα μας ισχύει η φορολόγηση των εσόδων από ακίνητα των off shore εταιριών και η Κυβέρνηση έχει επιβάλλει φόρο επί των ίδιων ακινήτων με το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ).

    Καμία αναφορά επίσης δεν γίνεται στη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, γιατί η Επιτροπή γνωρίζει, σε αντίθεση με τον κ. Παπανδρέου, ότι η ακίνητη περιουσία της Εκκλησίας για πρώτη φορά φορολογείται στη χώρα μας μέσω του ΕΤΑΚ. Ο διάλογος για την έξοδο από την κρίση απαιτεί δύσκολες αλλά αναγκαίες αποφάσεις. Και όχι ανέφικτες και λαϊκίστικες υποσχέσεις».

    Δηλώσεις Χοακίν Αλμούνια

    Τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις χώρες της ευρωζώνης που εμφανίζουν «υπερβολικά ελλείμματα» παρουσίασε στο Στρασβούργο ο αρμόδιος για την οικονομία Επίτροπος, Χοακίν Αλμούνια, τονίζοντας ότι οι οικονομικές προοπτικές μάλλον έχουν επιδεινωθεί τους τελευταίους δύο μήνες για όλες τις χώρες της ΕΕ.

    Ο Επίτροπος αναφέρθηκε ειδικώς στα τέσσερα κράτη μέλη που θα πρέπει να διορθώσουν τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα (Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία και Ιρλανδία), επισημαίνοντας ότι οι συστάσεις της Επιτροπής εδράζονται στην παραδοχή ότι δεν ξεκινούν όλες οι χώρες από το ίδιο σημείο και συνεπώς δεν θα διορθώσουν τα ελλείμματά τους στον ίδιο χρόνο. Ο Χ. Αλμούνια σημείωσε ότι τα μέτρα που προτείνει η Επιτροπή είναι ανάλογα της δημοσιονομικής θέσης της κάθε χώρας και στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στην περίπτωση της Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι η Επιτροπή ζητά την ταχεία διόρθωση του ελλείμματος (θέτοντας ως χρονικό ορίζοντα το 2010) με δεδομένη τη μικρή απόκλιση του ελλείμματος από το όριο του 3% (τόσο με βάση τις εθνικές όσο και με βάση τις ευρωπαϊκές εκτιμήσεις) και λόγω του αναμενόμενου ρυθμού ανάπτυξης, ο οποίος όπως σημείωσε είναι καλύτερος από τον μέσο όρο της ευρωζώνης.

    Ειδικότερα, ο κ. Αλμούνια ανέφερε ότι οι σημερινές συστάσεις της Επιτροπής έπονται των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής που ήδη έχουν ανακοινώσει ορισμένες κυβερνήσεις (έφερε τα παραδείγματα της Ελλάδας και της Ιρλανδίας). Ειδικότερα για την περίπτωση της Ελλάδας σημείωσε ότι η Επιτροπή συστήνει στις ελληνικές αρχές να αρχίσουν από φέτος τη διαδικασία διόρθωσης του υπερβολικού ελλείμματος και στο πλαίσιο αυτό χαρακτήρισε ως θετικά τα μέτρα που έχει ήδη εξαγγείλει η ελληνική κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση.

    Σε ερώτηση σχετικά με το εάν οι σημερινές συστάσεις δημιουργούν δύο ομάδες χωρών, μικρής και μεγάλης ταχύτητας προσαρμογής, ο Επίτροπος Ισπανός απάντησε: «Σε κάθε χώρα προσπαθούμε να κάνουμε τις κατάλληλες για την κατάστασή της συστάσεις» και εξήγησε ότι η Ελλάδα και η Ιρλανδία καλούνται να ξεκινήσουν τις προσπάθειες φέτος, ωστόσο στην Ιρλανδία δίνεται μεγαλύτερο περιθώριο για τη μείωση του ελλείμματος (2013) λόγω του χαμηλότερου ρυθμού ανάπτυξης και της μεγαλύτερης απόκλισης από το όριο του 3%, ενώ η Ελλάδα θα πρέπει να ολοκληρώσει τη σχετική προσπάθεια του χρόνου. «Ο καθένας πρέπει να βρει τη λύση που αρμόζει στην κατάστασή του» τόνισε ο Χ. Αλμούνια.

    Σχετικά με το εάν οι σημερινές συστάσεις στηρίζονται στην εκτίμηση ότι θα ξεκινήσει η οικονομική ανάκαμψη το 2010 και κατά πόσο, σε περίπτωση που δεν συμβεί αυτό, η Επιτροπή προτίθεται να επανεξετάσει τις θέσεις της και να αφήσει μεγαλύτερο περιθώριο στα κράτη-μέλη, ο Επίτροπος επισήμανε ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει εντός διαστήματος έξι μηνών από τη στιγμή της υιοθέτησης των συστάσεων από το Συμβούλιο (πιθανότατα τον Απρίλιο) να παρουσιάσουν συγκεκριμένα μέτρα. Συνεπώς, τον Οκτώβριο η Επιτροπή και το Συμβούλιο θα επαναξιολογήσουν τις συστάσεις και θα εκτιμηθεί εάν θα γίνουν νέες προς τα κράτη-μέλη.

    Συνοψίζοντας στη συνέχεια τις παραμέτρους που διαφοροποιούν την περίπτωση της Ελλάδας και στη βάση των οποίων η Επιτροπή ζητάει από την Αθήνα την άμεση διόρθωση του ελλείμματος, ο Χ. Αλμούνια τόνισε ότι εκτός του θετικού ρυθμού ανάπτυξης και του μικρού -σχετικά- ελλείμματος, υπάρχουν και δύο ακόμα στοιχεία που διαφοροποιούν την ελληνική περίπτωση και καθιστούν επιτακτική τη λήψη μέτρων: «το υψηλό εξωτερικό έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου και το τεράστιο δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ».

    Τέλος, στην ερώτηση εάν θεωρεί εφικτή την άμεση διόρθωση χρόνιων προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Αλμούνια απάντησε ότι με τις σημερινές τις συστάσεις η Επιτροπή δεν ανακαλύπτει τίποτα καινούργιο και συμπλήρωσε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που κινείται διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος εις βάρος της Ελλάδας. «Στο παρελθόν το πρόβλημα αυτό διορθώθηκε, συνεπώς δεν πρόκειται για ένα αδύνατο αλλά για ένα δυνατό καθήκον» είπε χαρακτηριστικά και κατέληξε: «Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει για το δικό της όφελος να λάβει μέτρα για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος».

    [07] Για το δύο στα δύο

    Με στόχο το 2-0 Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός αντιμετωπίζουν απόψε στην έδρα τους για δεύτερο διαδοχικό αγώνα (όπως προβλέπει το φετινό σύστημα διεξαγωγής) Ρεάλ Μαδρίτης και Σιένα αντίστοιχα, στα πλέι οφ της Ευρωλίγκα. Αν καταφέρουν να διπλασιάσουν τις νίκες τους, τότε οι δύο εκπρόσωποι της Ελλάδας στη διοργάνωση θα βρίσκονται μόλις μία νίκη μακριά (οι επόμενοι δύο αγώνες διεξάγονται στην έδρα των ομάδων με μειονέκτημα έδρας) από το φάιναλ φορ του Βερολίνου (1-3 Μαϊου).

    Μετά την μεγάλη εμφάνιση και τη νίκη με 88-79 χθες, η ομάδα του Πειραιά προετοιμάζεται για μία ακόμη δυνατή μάχη με τη «Βασίλισσα» (20:45) και όπλο τον κόσμο της που δημιούργησε εκπληκτική ατμόσφαιρα στο ΣΕΦ. Αγώνας δρόμου γίνεται για να προλάβει ο Μιχάλης Πελεκάνος, ο οποίος δεν αγωνίστηκε στον πρώτο αγώνα λόγω κάκωσης στον αγκώνα, τραυματισμό που υπέστη στην αναμέτρηση με την ΑΕΛ το περασμένο Σάββατο, για την 22η αγωνιστική της Α1. Ο διεθνής φόργουορντ, που πέρυσι φόρεσε τη φανέλα της Ρεάλ, προπονήθηκε σήμερα, αλλά άγνωστο παραμένει αν θα τον χρησιμοποιήσει ο τεχνικός των «ερυθρόλευκων», Παναγιώτης Γιαννάκης. Κανονικά θα αγωνιστεί για τη Ρεάλ Μαδρίτης ο Λουίς Μπούλοκ, που υπέστη ελαφρύ διάστρεμμα στη διάρκεια του πρώτου αγώνα, αλλά επέστρεψε και πάλι στο παρκέ. Στο μεταξύ, οι Ισπανοί ενημέρωσαν σήμερα την ΚΑΕ Ολυμπιακός πως θα προπονηθούν στο κλειστό της Γλυφάδας και όχι στο ΣΕΦ, εξέλιξη που προκάλεσε ερωτηματικά στο στρατόπεδο του Ολυμπιακού.

    Χωρίς τον Δημήτρη Διαμαντίδη για δεύτερο διαδοχικό αγώνα, θα παραταχθεί ο Παναθηναϊκός στις 21:45 στο ΟΑΚΑ απέναντι στους Ιταλούς. Ο διεθνής γκαρντ δεν έχει ξεπεράσει τον τραυματισμό του και ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς έχει ξεκαθαρίσει πως δεν υπάρχει λόγος να πάρουν το ρίσκο. Δεδομένη είναι η απουσία του Κσιστόφ Λαβρίνοβιτς για τη Σιένα. Ο Λιθουανός διεθνής απουσίασε και από τον πρώτο αγώνα στο ΟΑΚΑ, με τον Ιταλό τεχνικό της Σιένα, Σιμόνε Πιανιτζιάνι, να ξεκαθαρίζει πως δεν τον υπολογίζει.

    Στα δύο άλλα ζευγάρια της προημιτελικής φάσης, η ΤΣΣΚΑ αναζητά το 2-0 απέναντι στην Παρτιζάν στη Μόσχα, ενώ με την πλάτη στον... τοίχο βρίσκεται η Μπαρτσελόνα, που ήταν η μόνη γηπεδούχος που ηττήθηκε. Η Ταού κατάφερε να περάσει νικηφόρα από το «Παλάου Μπλαουγκράνα» και πλέον οι Καταλανοί χρειάζονται πάση θυσία τη νίκη για να κάνουν το 1-1, πριν η σειρά μεταφερθεί στη Βιτόρια.

    Το πρόγραμμα των δεύτερων αγώνων στα πλέι οφ της Ευρωλίγκα έχει ως εξής:

    ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ

    ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ

    ΠΛΕΙ ΟΦ (24 Μαρτίου-8 Απριλίου/2009)

    (στις 3 νίκες, "best of 5")

    2οι αγώνες (26/3/2009)

    Πέμπτη, 26 Μαρτίου

    Ολυμπιακός (ΕΛΛΑΔΑ)-Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία) 20:45

    Μπαρτσελόνα (Ισπανία)-Ταού (Ισπανία) 21:45

    Παναθηναϊκός (ΕΛΛΑΔΑ)-Σιένα (Ιταλία) 21:45

    ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία)-Παρτιζάν (Σερβία) 19:15

    Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα:

    1οι αγώνες (24/3/2009)

    Τα ζευγάρια:

    Ολυμπιακός (ΕΛΛΑΔΑ)-Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία) 88-79 (1-0)

    Μπαρτσελόνα (Ισπανία)-Ταού (Ισπανία) 75-84 (0-1)

    Παναθηναϊκός (ΕΛΛΑΔΑ)-Σιένα (Ιταλία) 90-85 (1-0)

    ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία)-Παρτιζάν (Σερβία) 56-47 (1-0)


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 25 March 2009 - 23:31:10 UTC