Browse through our Interesting Nodes of International Affairs & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-03-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κύπρος:Αντιδράσεις για την απόφαση του κακουργοδικείου
  • [02] Στροφή στην πυρηνική ενέργεια
  • [03] Φόρμουλα 1 ...επί 2 στη Βουλγαρία
  • [04] Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και Λόγου
  • [05] Κύμα κακοκαιρίας
  • [06] Από το μηδέν οι σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας

  • [01] Κύπρος:Αντιδράσεις για την απόφαση του κακουργοδικείου

    Ανακοινώθηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα Πέτρο Κληρίδη ότι η Νομική Υπηρεσία θα εφεσιβάλει την απόφαση του Κακουργιοδικείου για αθώωση των δέκα αστυνομικών, που αντιμετώπιζαν την κατηγορία της κακοποίησης δύο φοιτητών.

    Οι λόγοι της έφεσης θα αφορούν την αυθεντικότητα του βίντεο, την απόρριψη της μαρτυρίας των δύο φοιτητών και των αξιωματικών, που αναγνώρισαν μέσω του βίντεο τους δέκα αστυνομικούς, το θέμα των πιέσεων, που όπως λέχθηκε από το δικαστήριο, ασκήθηκαν από τον πρώην αρχηγό της Αστυνομίας Χαράλαμπο Κουλέντη και την καταδίκη των αστυνομικών, η οποία βάσει της απόφασης υπήρξε, λόγω της δημοσιότητας, που δόθηκε στο θέμα.

    Ο Κύπριος υπουργός Δικαιοσύνης Λουκάς Λουκά δήλωσε ότι αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι η σχετική νομοθεσία, που αφορά τον περί αποδείξεως νόμο, χρειάζεται τροποποιήσεις, ώστε η δικαιοσύνη να αποδίδεται βάσει των πραγματικών γεγονότων και όχι να κωλύεται από νομικές αδυναμίες.

    Ο κ. Λουκά επεσήμανε ότι οι αποφάσεις του Δικαστηρίου είναι σεβαστές και οφείλουμε όλοι να τις σεβόμαστε.

    Πρόσθεσε ωστόσο ότι τα πράγματα δεν έχουν τελειώσει εδώ, αφού όπως ανέφερε, υπάρχει και το στάδιο της δευτεροβάθμιας δικαιοσύνης, θέμα, όμως είπε, το οποίο αφορά αποκλειστικά το Γενικό Εισαγγελέα και τους ανακριτές της υπόθεσης.

    Την απόφαση του Κακουργιοδικείου θέτει ενώπιον της επιτροπής Νομικών της Βουλής, ο πρόεδρός της, Ιωνάς Νικολάου.

    Αφού σημείωσε ότι η κοινή γνώμη δικαιολογημένα νιώθει ότι η δικαιοσύνη δεν εξυπηρετήθηκε, τόνισε την ανάγκη ριζικής αλλαγής της νομοθεσίας και έθεσε προς συζήτηση το δίκαιο της απόδειξης και την επιμέρους εξ ακοής μαρτυρία, καθώς και την αξιολόγηση μαρτυρίας ενώπιον του δικαστηρίου.

    Ανησυχία εξέφρασε ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης για την απόφαση του Κακουργιοδικείου να αθωώσει τους δέκα αστυνομικούς.

    Ο κ. Συλλούρης ανέφερε πως το όλο σκηνικό που εκπέμπει το θέμα της απόφασης και των αντιδράσεων θυμίζει διάλυση των θεσμών και της δικαιοσύνης και αυτό ανησυχεί τον κάθε πολίτη ξεχωριστά, ο οποίος μέχρι σήμερα ένιωθε ασφάλεια έναντι της δικαιοσύνης.

    Χθες το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε στα δικαστήρια Λευκωσίας εκδήλωση διαμαρτυρίας.

    Στην εκδήλωση πήραν μέρος οι γονείς, συγγενείς και φίλοι των δύο φοιτητών, αλλά και απλοί πολίτες.

    Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό, στα οποία αναγράφονταν συνθήματα όπως ''νιώθουμε ευάλωτοι, πονάμε και ντρεπόμαστε για την κατάντια των θεσμών μας''.

    Δηλώσεις Δ. Χριστόφια

    Έκπληξη και θλίψη για την απόφαση του Κακουργιοδικείου εξέφρασε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας, μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ως πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας αντιδρά και θεωρεί ότι η απόφαση αποτελεί πρόκληση στο περί δικαίου αίσθημα. Υπό αυτή την έννοια, είπε, το γεγονός με θλίβει.

    Όμως, πρόσθεσε, ως πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είμαι υποχρεωμένος να τονίσω την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και του δικαστηρίου και να πω ότι σέβομαι αυτή την ανεξαρτησία.

    Διαφωνία με την απόφαση του Κακουργιοδικείου εξέφρασε ο Φιλοαστυνομικός Σύνδεσμος Κύπρου.

    Σε ανακοίνωση, ο Σύνδεσμος καλεί την πολιτική και φυσική ηγεσία της Αστυνομίας να λάβουν αμέσως όλα τα νόμιμα και δέοντα μέτρα, ώστε εκείνοι οι αστυνομικοί, οι οποίοι με βαναυσότητα, όπως αναφέρει, κτυπούσαν τους δύο πολίτες να διωχθούν πειθαρχικά και να υποχρεωθούν σε παραίτηση από το αστυνομικό σώμα.

    [02] Στροφή στην πυρηνική ενέργεια

    Σε ολόκληρο τον κόσμο, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΔΥΑΕ), η οποία εδρεύει στη Βιέννη, εκτιμάται πως θα κατασκευαστούν μέσα τα επόμενα χρόνια γύρω στα 100 καινούρια πυρηνικά εργοστάσια. Μέχρι πρόσφατα, άλλωστε, είχαν ήδη υποβληθεί στη ΔΥΑΕ αιτήσεις για αδειοδότηση της κατασκευής 40 νέων εργοστασίων.

    Όπως επισημαίνεται, άλλωστε, σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε («ΝΒ»), πολλές ευρωπαϊκές χώρες, επικαλούμενες τις κλιματικές αλλαγές, ζητούν τον επαναπροσδιορισμό της χρήσης πυρηνικής ενέργειας. Σήμερα, εξάλλου, αναμενόταν να ξεκινήσει στη γερμανική Βουλή μια νέα συζήτηση για τα πυρηνικά εργοστάσια, σε μια προσπάθεια να επανεξεταστεί η απόφαση που είχε πάρει το ίδιο σώμα το 2000, η οποία προέβλεπε το σταδιακό κλείσιμο των 19 πυρηνικών εργοστασίων της χώρας, μέχρι το 2021. Χαρακτηριστική η περίπτωση της Σουηδίας Σύμφωνα με τους ειδικούς, η πετρελαϊκή - ενεργειακή κρίση (που εκτίναξε στα ύψη και για σημαντικό χρονικό διάστημα τις τιμές των ενεργειακών προϊόντων), σε συνδυασμό με τις σημαντικές κλιματικές αλλαγές και την παγκόσμια οικονομική κρίση, ωθούν πολλές κυβερνήσεις αλλά και κοινωνικές ομάδες να διαφοροποιήσουν τη στάση τους απέναντι στην παραγωγή ενέργειας από πυρηνικά εργοστάσια. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της Σουηδίας.

    Στις αρχές Φεβρουαρίου, μια είδηση που προερχόταν από τη σκανδιναβική αυτή χώρα έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα για την έναρξη της συζήτησης για τα πυρηνικά και τον επαναπροσδιορισμό της χρήσης τους σε ολόκληρη την Ε.Ε. Συγκεκριμένα, η Σουηδία, πρωτοπόρα πριν από 30 χρόνια στην κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας, αποφάσισε να εγκρίνει την κατασκευή νέων πυρηνικών αντιδραστήρων. Η είδηση έκανε το γύρο του κόσμου και προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις.

    Στη Γερμανία, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα της «ΝΒ», οι μεν θιασώτες της πυρηνικής ενέργειας, καθώς και οι μεγάλοι όμιλοι ενέργειας -όπως για παράδειγμα η RWE- άδραξαν την ευκαιρία να προβάλουν τις θέσεις τους για τη δημιουργία και νέων πυρηνικών αντιδραστήρων. Στον αντίποδα, οι αντίπαλοί τους ξεκίνησαν νέους αγώνες για τη διατήρηση του σημερινού καθεστώτος.

    Είναι χαρακτηριστικά όσα δήλωσε ο επικεφαλής της RWE Γιούργκεν Γκρόσμαν, σχετικά με το ζήτημα που έχει προκύψει: «Θέλουμε να χάσουμε μέσα από τα χέρια μας το δίκτυο παραγωγής και διανομής ενέργειας; Θέλουμε να έχει την αποκλειστικότητα στο φυσικό αέριο η Ρωσία και να διαχειρίζεται την ηλεκτρική μας ενέργεια η Γαλλία; Ή μήπως πρέπει να κάνουμε τα πάντα, ώστε να διασφαλίσουμε την ενέργεια που θα μας προσφέρει τη δυνατότητα να την ελέγχουμε εμείς;». Ενεργειακοί όμιλοι και πολιτικά κόμματα Στο πλευρό των μεγάλων ενεργειακών ομίλων τάχθηκε πρόσφατα και ο γενικός γραμματέας του κυβερνώντος κόμματος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), Ρόλαντ Ποφάλα. Άλλωστε, όταν το 2000 η ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας έπαιρνε την απόφαση για τα πυρηνικά, στην κυβέρνηση ήταν ο συνασπισμός σοσιαλδημοκρατών και «Πρασίνων». Σήμερα, ακόμα και οι κυβερνητικοί συσχετισμοί έχουν αλλάξει στη Γερμανία.

    Πάντως, ο κ. Ποφάλα, δεν μίλησε για νέα εργοστάσια. «Οι φιλόδοξοι στόχοι για την προστασία του κλίματος», ανέφερε, «δεν μπορούν να εκπληρωθούν χωρίς τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας. Ουδείς θέλει να κατασκευαστούν νέα πυρηνικά εργοστάσια στη Γερμανία. Θέλουμε, όμως, να παρατείνουμε τη λειτουργία των ήδη υφισταμένων μονάδων, οι οποίες είναι ασφαλείς. Θέλουμε να παράγουν ενέργεια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι προβλέπει το χρονοδιάγραμμα».

    Όπως και να 'χει, όμως, οι «Πράσινοι» αντέδρασαν έντονα στην πρόταση της CDU, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για πισωγύρισμα. Από κοντά και οι εταίροι των χριστιανοδημοκρατών στη σημερινή κυβέρνηση, οι σοσιαλδημοκράτες, καθώς και οι διάφορες οργανώσεις κατά των πυρηνικών. Ουδείς, όμως, από τους υποστηρικτές της ή εκείνους που εναντιώνονται απαντά στο ερώτημα εάν η πυρηνική ενέργεια συνιστά όντως διέξοδο για την καταστροφή του κλίματος του πλανήτη.

    Όπως επισημαίνεται, μάλιστα, στο δημοσίευμα της «ΝΒ», το συγκεκριμένο ερώτημα φαίνεται ότι, 23 χρόνια μετά την καταστροφή του Τσερνομπίλ, δεν προβληματίζει ούτε τη γαλλική ούτε τη βρετανική κυβέρνηση αλλά ούτε και τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες δρομολογούν άμεσα την κατασκευή νέων πυρηνικών εργοστασίων και δη νέας τεχνολογίας.

    Στον αντίποδα, πάντως, ο επικεφαλής της Γερμανικής Υπηρεσίας Ενέργειας, Στέφαν Κόλερ, απαντώντας στους υποστηρικτές της, τόνισε πως οι πυρηνικοί αντιδραστήρες είναι ξεπερασμένο μοντέλο παραγωγής ενέργειας. Αυτό διότι, όπως είπε, «σε παγκόσμιο επίπεδο δεν διαθέτουμε καμία ασφαλή και λειτουργική αποθήκη για τα ραδιενεργά κατάλοιπα και είναι ιδιαίτερα ριψοκίνδυνο να επανέλθουμε σε μια τεχνολογία, χωρίς να έχουμε διασφαλίσει την παραμικρή λύση στο πρόβλημα της αποθήκευσης και επεξεργασίας των εν λόγω καταλοίπων».

    [03] Φόρμουλα 1 ...επί 2 στη Βουλγαρία

    Η Βουλγαρία, μετά την υπογραφή συμβολαίου διοργάνωσης αγώνα MotoGP από το 2012, «φλερτάρει» με την κατασκευή δεύτερης πίστας, που θα φιλοξενεί αγώνες της Formula 1.

    Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Σεργκέι Στανίσεφ, υπέγραψε συμβόλαιο για διοργάνωση αγώνων MotoGP, σε πίστα που θα κατασκευαστεί το 2010, ενώ ο πρόεδρος της βουλγαρικής Ομοσπονδίας Μοτοσικλέτας, Μπόγκνταν Νικόλοφ, είναι σε διαπραγματεύσεις με τη Formula One Management (FOM) για τη διοργάνωση αγώνα της Formula 1.

    Ο κ. Νικόλοφ δήλωσε στην εφημερίδα «Ντνέβνικ» ότι «αν ο διάλογος έχει επιτυχία και υπογράψουμε το συμβόλαιο φιλοξενίας της Formula 1, τότε θα προχωρήσουμε στην κατασκευή και δεύτερης πίστας».

    Ο πρόεδρος της Λέσχης Αγώνων Αυτοκινήτου της Βουλγαρίας, Γκιόργκι Γιανακίεφ, δήλωσε ότι κατά τη γνώμη του, η βουλγαρική πόλη Βάρνα είναι η καλύτερη τοποθεσία για την κατασκευή πίστας Formula 1.

    [04] Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και Λόγου

    Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και Λόγου η σημερινή και στην Κατερίνη θα γίνει εκδήλωση-αφιέρωμα στον ποιητή της θάλασσας, Νίκο Καββαδία στις 8.30 το βράδυ.

    Την εκδήλωση διοργανώνουν ο δήμος Κατερίνης, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Πιερίας και η «Πιερική Μουσική Σκηνή». Οι διοργανωτές υπόσχονται μια «βραδιά γεμάτη χρώματα, ποίηση και μουσική», καθώς θα παρουσιαστούν μελοποιημένα ποιήματα, που θα οδηγήσουν το μουσικόφιλο κοινό της Πιερίας σε ένα «ταξίδι στον κόσμο της μουσικής πέρα από τον βΣταυρό του Νότουβ, ακόμα και πέρα από τη βΘολή Γραμμή των Οριζόντωνβ».

    Η εκδήλωση θα γίνει στο συνεδριακό κέντρο του δήμου Κατερίνης, ενώ η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

    [05] Κύμα κακοκαιρίας

    Επιδείνωση παρουσιάζει ο καιρός από χθες με ισχυρές καταιγίδες σε όλη τη χώρα, καθώς και με έντονες χιονοπτώσεις στα ορεινά. Προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων παρατηρούνται εξαιτίας της χιονόπτωσης που σημειώνεται σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας.

    Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται προς τα χιονοδρομικά κέντρα του Καϊμακτσαλάν, του Σελίου και των 3-5 Πηγαδιών, στους νομούς Πέλλας και Ημαθίας.

    Στο νομό Σερρών αλυσίδες απαιτούνται στην παλιά εθνική οδό Σερρών - Θεσσαλονίκης, από το 29ο χιλιόμετρο μέχρι τα όρια του νομού, καθώς και στις επαρχιακές οδούς προς Άνω Βροντού και Λαϊλιά.

    Oι άσχημες καιρικές συνθήκες που πλήττουν τα Βαλκάνια ανάγκασαν πτήσεις προς Πρίστινα και Σκόπια να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης.

    Σύμφωνα με τον Αερολιμενικό Έλεγχο του «Μακεδονία», πτήση της Βritish Airways από το Λονδίνο με προορισμό την Πρίστινα, αλλά και πτήση της Αustrian Airlines από τη Βιέννη προς τα Σκόπια, προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, καθώς δεν μπόρεσαν να προσεγγίσουν τα αεροδρόμια των προορισμών τους, εξαιτίας των άσχημων καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν.

    Όλοι, σχεδόν, οι επιβάτες της πτήσης της Αustrian Airlines προωθήθηκαν οδικώς στον προορισμό τους, ενώ από την πτήση της Βritish Airways, αποβιβάστηκαν 11 επιβάτες που θέλησαν να ταξιδέψουν οδικώς για την Πρίστινα και οι υπόλοιποι επέστρεψαν στο Λονδίνο.

    Σφοδρή κακοκαιρία πλήττει από νωρίς το πρωί και το νομό Σερρών, με κύρια χαρακτηριστικά τις χαμηλές θερμοκρασίες και τις έντονες χιονοπτώσεις ακόμη και στην πόλη των Σερρών. Μετά το μεσημέρι, σύμφωνα με τον προϊστάμενο πολιτικής προστασίας Σερρών, Γιώργο Παπαδόπουλο, πρόκειται να έχουμε επιδείνωση του καιρού με πιο έντονα καιρικά φαινόμενα.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Δελτίο Καιρού που εξέδωσε η ΕΜΥ, για σήμερα προβλέπεται κακοκαιρία με ισχυρές βροχές και καταιγίδες και έντονες χιονοπτώσεις στα ορεινά καθώς και σε περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης και της Ηπείρου. Οι άνεμοι στα πελάγη θα πλέουν τοπικά 8 με 9 μποφόρ.

    [06] Από το μηδέν οι σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας

    Ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε πως ελπίζει "να ξαναρχίσουν από το μηδέν" οι σχέσεις της χώρας του με τις ΗΠΑ κατά τη συνάντηση που προβλέπεται να έχει στο Λονδίνο στο περιθώριο της συνόδου της G-20, στις αρχές Απριλίου με τον αμερικανό ομόλογό του, Μπαράκ Ομπάμα, όπως μεταδίδουν τα ρωσικά ΜΜΕ.

    Ελπίζω να ξαναρχίσουμε από το μηδέν μετά και από την επαφή που είχαν οι υπουργοί μας των Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ και Χίλαρι Κλίντον στην συνάντηση των οποίων διαφάνηκε πολύ καθαρά το αίσθημα αλλαγής που επιθυμούμε να υπάρξει, δήλωσε ο κ. Μεντβέντεφ.

    "Προσβλέπουμε να ξαναρχίσουμε από το μηδέν και ελπίζουμε ότι αυτό θα είναι παραγωγικό", επισήμανε ακόμα ο ρώσος πρόεδρος σε συνάντηση που είχε στο Κρεμλίνο με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο RIA Νοvosti.

    Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο κ. Μενβέντεφ τόνισε ότι επιθυμεί να συζητήσει με τον κ. Ομπάμα όλα τα τρέχοντα διεθνή θέματα ενώ ο κ. Κίσινγκερ από την πλευρά του ανέφερε "οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών δεν είναι τόσο μεγάλες και ότι τα σημεία συμφωνίας είναι πολύ σημαντικά".

    "Ελπίζουμε πολύ πως θα σημειωθεί σημαντική πρόοδος κατά τη συνάντηση των δύο προέδρων", πρόσθεσε ο κ. Κίσινγκερ.

    Υπενθυμίζεται ότι ο όρος να "ξαναρχίσουμε από το μηδέν" πρωτοακούστηκε στη συνάντηση που είχαν στη Γενεύη η κ. Κλίντον με τον κ. Λαβρόφ όταν η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών χάρισε στον ρώσο ομόλογό της ένα κουτάκι με το κόκκινο "κουμπί της επανεκκίνησης" που συμβόλιζε την επιθυμία για επανεκκίνηση των σχέσεων των δύο χωρών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 21 March 2009 - 7:31:59 UTC